Govor o tekfiru na rafidije
-
mirsad61
#801 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ne,dovoljno je.
Do sutra ču ti ja pripremiti jedan mali vremeplov a ashabima a ti vidi kako i šta prenesaju sunitski učenjaci o njima.
Do sutra ču ti ja pripremiti jedan mali vremeplov a ashabima a ti vidi kako i šta prenesaju sunitski učenjaci o njima.
-
RNG_25
#802 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Trebamo pitati Aišu koju je sedždu učinila, jedno tako ćemo znati. Pa ništa onda, ko se nađe u blizini Aiše, nekad, nek' priupita...mirsad61 wrote:Ebul-Feredž Isfahani, sunnijski učenjak, bio je izravni potomak Mervana II, umejadskog halife, u svojoj knjizi Makatilu-TTabiin, prenosi da je Aiša učinila sedždu kad je čula da je Emirul-Mumminin Ali a.s. postao šehid.
...
-
RNG_25
#803 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Šta sunitski/"sunitski" učenjaci/"učenjaci" kažu o ashabima me ne interesuje. A ni tebe ne bi trebalo interesovati, za tvoje dobro...mirsad61 wrote:Ne,dovoljno je.
-
zvizdan
#804 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Mirsade, iskreno i s najboljim zeljama, moram ti reci da bavljenje ashabima nije dio onoga sto je nauk skole Ehli-bejta. Baviti se historijom ranog islama - da, shvatiti da su i to bili samo ljudi poput nas - da, truditi se da se shvati kakvo je to bilo vrijeme i kakvo okruzenje u kojem je Poslanik zivio - da, pokusati skontati gdje su to stvari otisle krivo - da, ali Imami te ne uce da kopas po zivotima ashaba na nedolican nacin. Imam Sadik je po majci potomak Ebu Bekra, pa ne mislis valjda da bi se Imam Bakitr ozenio unukom covjeka kojeg je smatrao losim? Imam Ali je pomagao savjetom i na svaki nacin prvoj trojici halifa kad god su to od njega zatrazili. Inace je provodio vrijeme sa svojom porodicom, kopao bi bunareve po pustinji, pomagao sirotinju, cinio dobra djela. U svakom slucaju, nije okolo raspravljao s ljudima o svom pravu. Poslije bitke oko deve, krvave bitke, lijepo je s punim postovanjem otpravio Aisu doma, i licno vodio njenu devu za povodac. (Muavija i Jezid su nesto drugo, pa njih samo umobolan covjek moze postovati) Imamu Dzaferu dodje čovjek i kaze: Ja sam u stanju okupiti golemu vojsku, dici ustanak i dovesti te na vlast, a on mu samo odgovori: Ti nisi moj covjek i ovo nije moje vrijeme. Slicno je s Imam Ridom. Pa ne svodi se siizam na pitanje vlasti. Ona ce svakako na kraju pripasti onome na koga covjecanstvo ceka, oko toga nema sumnje. A dotad, ljudi uglavnom biraju sebi a po sebi, bez da se puno obaziru sta Bog misli o tome. Od Imama Alija do drustava 21. vijeka. Pa danas ljudi slobodno glasaju, i svjedno vidis da biraju sebi najvece benevreke koji postoje. Sta se moze... To bavljanje ashabima je uglavnom seoska pakistansko-indijska tradicija, i samo ide na mlin zluradima. A svaka bandoglavost i ekstremizam je stran skoli Ehli-bejta. Zadrtost je uvijek zadrtost, pa imala etiketu vehabizma, evangelizma, hinduizma, jehovinih svjedoka ili siizma.
Slijediti Poslanika i njegov Ehli-bejt jeste izucavati njihove zivote, postupke, rijeci, promisljati to, pokusavati ih oponasati svojim djelom, uciti njihove dove, sjecati se sehadeta Imama Huseina i njegove spremnosti da brani islam i muslimane od tlacitelja i licemjera, drzati se Kur'ana i onih koje nam je Poslanik ostavio kao zive tefsire Bozije Knjige. Znas sve to i sam. Da Bog i tebe i mene pomogne u tome.
Slijediti Poslanika i njegov Ehli-bejt jeste izucavati njihove zivote, postupke, rijeci, promisljati to, pokusavati ih oponasati svojim djelom, uciti njihove dove, sjecati se sehadeta Imama Huseina i njegove spremnosti da brani islam i muslimane od tlacitelja i licemjera, drzati se Kur'ana i onih koje nam je Poslanik ostavio kao zive tefsire Bozije Knjige. Znas sve to i sam. Da Bog i tebe i mene pomogne u tome.
-
mirsad61
#805 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Zvizdane brate moj,trebaš pročitati Nehdžul Belaga od Imam Alija a.s. i vidjeti šta on misli o ashabima.Nemoj nasjesti na hvalisanja i lažnih hadisa o njihovim vrlinama.Mi se nikad nečemo složiti dok ne počnete čitati našu literaturu,naš fikh,akhaid i ahlak.
navešču par primjera iz nehdžul belage:
GOVOR 3.
Poznat kao govor Šikšikijje
Pazite! Tako mi Boga, sin Ebu Kuhafe ogrnuo se njime. A doista, znao je daje polozaj moj spram njega bio jednak polozaju osovine u odnosu na rucni mlin. Obilje vode otjece od mene, a ptica ne moze uzletjeti do mene. Stavio sam zastor spram hilafeta i drzao se odijeljenim od njega.
Potom sam poceo misliti da li bi trebalo napasti ili mirno trpjeti zasljepljujucu tminu patnji u kojima su odrasli malaksali, a mladi ostarjeli, dok vjernik istinski djeluje pod teretom sve dok ne susretne Boga. Našao sam daje ustrajnost u tome bila mudrija. Usvojio sam, zato, strpljenje, iako je bilo bockanja u oku i gušenja u grlu. Gledao sam otimanje nasljedstva moga sve dok je prvi išao putem svojim, ali je nakon sebe hilafet predao Ibn el-Hattabu.
Naveo je A´šaove retke:
Velika je razlika moga dana
Na grbi deve provedena,
I dana brata Dzabirova Hajjana.
Cudno je da se za zivota zelio osloboditi hilafeta, ali gaje za drugoga potvrdio poslije smrti svoje. Ta su dvojica, u što nema sumnje, dijelila vime njegovo strogo medju sobom. Taj je stavio hilafet u ogradu cvrstu, gdje je govor bio ohol i gdje je dodir bio grub. Propusti su bili obilni, a takvi su bili i izgovori za njih. Ko je bio u dodiru s njima bio je poput jahaca deve neukrocene. Ako bi trznuo povodac njezin, nosnica bi bila prekinuta; ali ako bi ga popustio, bio bi zbacen. Ljudi su se zato, Boga mi, spetljali u nesmotrenosti, obijesti, nestalnosti i zastranjenja.
Ostao sam strpljiv i pored razdoblja dugog i nepopustljivosti iskušenja, sve dok on ne ode putem svojim, i preda sve skupini, smatrajuci da sam i ja jedan od clanova njezinih. Ali, o Boze, šta je trebalo ciniti s tim vijecanjem?! Je li bilo tamo ikakva sumnjicenja mene od strane prvoga od njih i da li i ja bijah tada smatran bliskim njima? Ostadoh, medjutim, tih kada i oni bijahu tihi. A letio sam visoko kada i oni. Jedan od njih okrenuo se protiv mene u mrznji svojoj, a drugog su tazbinske veze njegove skrenule na drugi put - te ovo te ono - sve dok ne ustade treci izmedju tih ljudi, nadimajuci prsa snagom svom. S njim se podigoše i potomci oca njegova, koji su progutali imetak Boziji kao deva što prozdire lišce proljetno sve dok joj ne pukne kolan, pa je cini njezini dokrajce i prozdrljivost svali,
U tome casu ništa me ne iznenadi do mnoštvo ljudi koji navališe na mene. Ustremiše se prema meni sa strana svih, poput grive hijene, tako silno da su prignjecili Hasana i Husejna i razderali mi oba kraja ogrtaca na plecima. Okupili su se oko mene poput stada ovaca i koza. Kada uzeh uzde vodstva drzavnog, jedna se stranka otcijepi, druga posta neposlušna, dok ostatak zapoce djelovati nezakonito, kao da nisu culi rijeci Bozije:
Što se tice tog zivota buduceg, Mi ga darujemo onima koji ne traze da se uznose na Zemlji,niti da uz to šire pokvarenost;
jer buducnost pripada onima koji su svjesni Boga.
Da, Boga mi, culi su ih i razumjeli, ali svijet ovaj zasvjetlucao je u ocima njihovim i ukrasi njegovi su ih zaveli. Pripazite, tako mi Onog Koji rascjepljuje zrno i stvara bica ziva, da mi ne dodjoše ljudi i da podrzavatelji ne istrošiše uvjeravanja, i da se uceni ne osloniše na Boga, s obavezom da nece pristati na prozdrljivost tlacitelja i glad tlacenih, zbacio bih uze hilafeta na njegova pleca i postupao bih s posljednjim jednako kao i s prvim. Vidjeli biste onda da u pogledu mome ovaj svijet vaš nije bolji od kihanja koze.
navešču par primjera iz nehdžul belage:
GOVOR 3.
Poznat kao govor Šikšikijje
Pazite! Tako mi Boga, sin Ebu Kuhafe ogrnuo se njime. A doista, znao je daje polozaj moj spram njega bio jednak polozaju osovine u odnosu na rucni mlin. Obilje vode otjece od mene, a ptica ne moze uzletjeti do mene. Stavio sam zastor spram hilafeta i drzao se odijeljenim od njega.
Potom sam poceo misliti da li bi trebalo napasti ili mirno trpjeti zasljepljujucu tminu patnji u kojima su odrasli malaksali, a mladi ostarjeli, dok vjernik istinski djeluje pod teretom sve dok ne susretne Boga. Našao sam daje ustrajnost u tome bila mudrija. Usvojio sam, zato, strpljenje, iako je bilo bockanja u oku i gušenja u grlu. Gledao sam otimanje nasljedstva moga sve dok je prvi išao putem svojim, ali je nakon sebe hilafet predao Ibn el-Hattabu.
Naveo je A´šaove retke:
Velika je razlika moga dana
Na grbi deve provedena,
I dana brata Dzabirova Hajjana.
Cudno je da se za zivota zelio osloboditi hilafeta, ali gaje za drugoga potvrdio poslije smrti svoje. Ta su dvojica, u što nema sumnje, dijelila vime njegovo strogo medju sobom. Taj je stavio hilafet u ogradu cvrstu, gdje je govor bio ohol i gdje je dodir bio grub. Propusti su bili obilni, a takvi su bili i izgovori za njih. Ko je bio u dodiru s njima bio je poput jahaca deve neukrocene. Ako bi trznuo povodac njezin, nosnica bi bila prekinuta; ali ako bi ga popustio, bio bi zbacen. Ljudi su se zato, Boga mi, spetljali u nesmotrenosti, obijesti, nestalnosti i zastranjenja.
Ostao sam strpljiv i pored razdoblja dugog i nepopustljivosti iskušenja, sve dok on ne ode putem svojim, i preda sve skupini, smatrajuci da sam i ja jedan od clanova njezinih. Ali, o Boze, šta je trebalo ciniti s tim vijecanjem?! Je li bilo tamo ikakva sumnjicenja mene od strane prvoga od njih i da li i ja bijah tada smatran bliskim njima? Ostadoh, medjutim, tih kada i oni bijahu tihi. A letio sam visoko kada i oni. Jedan od njih okrenuo se protiv mene u mrznji svojoj, a drugog su tazbinske veze njegove skrenule na drugi put - te ovo te ono - sve dok ne ustade treci izmedju tih ljudi, nadimajuci prsa snagom svom. S njim se podigoše i potomci oca njegova, koji su progutali imetak Boziji kao deva što prozdire lišce proljetno sve dok joj ne pukne kolan, pa je cini njezini dokrajce i prozdrljivost svali,
U tome casu ništa me ne iznenadi do mnoštvo ljudi koji navališe na mene. Ustremiše se prema meni sa strana svih, poput grive hijene, tako silno da su prignjecili Hasana i Husejna i razderali mi oba kraja ogrtaca na plecima. Okupili su se oko mene poput stada ovaca i koza. Kada uzeh uzde vodstva drzavnog, jedna se stranka otcijepi, druga posta neposlušna, dok ostatak zapoce djelovati nezakonito, kao da nisu culi rijeci Bozije:
Što se tice tog zivota buduceg, Mi ga darujemo onima koji ne traze da se uznose na Zemlji,niti da uz to šire pokvarenost;
jer buducnost pripada onima koji su svjesni Boga.
Da, Boga mi, culi su ih i razumjeli, ali svijet ovaj zasvjetlucao je u ocima njihovim i ukrasi njegovi su ih zaveli. Pripazite, tako mi Onog Koji rascjepljuje zrno i stvara bica ziva, da mi ne dodjoše ljudi i da podrzavatelji ne istrošiše uvjeravanja, i da se uceni ne osloniše na Boga, s obavezom da nece pristati na prozdrljivost tlacitelja i glad tlacenih, zbacio bih uze hilafeta na njegova pleca i postupao bih s posljednjim jednako kao i s prvim. Vidjeli biste onda da u pogledu mome ovaj svijet vaš nije bolji od kihanja koze.
-
mirsad61
#806 Re: Govor o tekfiru na rafidije
GOVOR 5.
Izrecen kada je umro Vjerovjesnik Casni. Tada su Abbas ibn Abdulmuttalib i Ebu Sufjan ibn Harb ponudili Zapovjedniku vjernih da poloze prisegu za hilafet.
O ljudi! Sijecite vale iskušenja ladjama izbavljenja! Okrenite se s puta razdora i skinite krune ponosa. Uspješan je onaj koji se dize na krilima, ili koji ostaje miran dok drugi uzivaju lagodnost. Ovo je put vode mutne ili zalogaja koji ce udaviti osobu koja ga guta. Neko ko otrgne plodove prije nego što dozriju slici na onoga koji sadi na polju tudjem.
Ako se izjasnim, reci ce: ”Pohlepan je na vlast!” A ako prešutim, reci ce: ”Uplašio se smrti!” A koliko je to daleko od istine?! Boga mi, sin Ebu Taliba bliskiji je smrti nego dijete prsima matere svoje. Uronio sam u znanje skriveno. Ako bih ga otkrio, drhtali biste poput konopa u bunarima dubokim.
GOVOR 6.
Izrecen kada mu je savjetovano da ne progoni Talhu ibn Ubejdullaha i Zubejra ibn el-Avvama u vezi s ratovanjem
Boga mi, necu biti poput jazavca koji se pretvara da spava i pored ponavljanog bacanja kamenja sve dok onaj koji je u trazenju toga to ne nadje, ili dok ga ne svlada onaj koji ga išcekuje. Radije cu stalno zadavati udarce onima koji se udaljuju od Istine, uz pomoc onih koji Istinu prihvacaju, i onima koji griješe i sumnjaju, uz pomoc onih koji slušaju i koji mi se pokoravaju, sve dok dan moj ne dodje. Boga mi, neprestano je oduzimano pravo moje od dana kada je Vjerovjesnik - mir i blagoslovi Boziji neka su na nj! - umro pa sve do danas.
GOVOR 7.
O licemjerima
Oni su šejtana ucinili gospodarem poslova svojih, a on ih je uzeo za saradnike. Polozio je jaja i izlegao ih u grudima njihovim. U krilima njihovim gmize i puzi. Gleda kroz oci njihove i govori jezicima njihovim. Tako ih vodi grijehu i lijepim im pricinja i stvari gnusne, kao što je djelovanje onoga kojem je šejtan ucinjen saradnikom u poslu, pa govori neistinu jezikom njegovim.
GOVOR 8.
Izrecen o Zubejru u vrijeme za koje bijaše primjeren
Tvrdi da mi se rukom svojom zakleo na vjernost. Ali, nije se zakleo srcem svojim. Tako je on potvrdio vjernost. Što se tice tvrdjenja njegova da to nije drukcije nego sa srcem, trebat ce istupiti s dokazom jasnim za to. Inace, morat ce se vratiti tamo odakle je došao.
GOVOR 9.
Kukavicluk ljudi oko deve
Oni grme poput oblaka i sijevaju poput munje. Ali, i pored toga, pokazuju kukavicluk. Mi ne grmimo, sve dok ne navalimo, niti zalijevamo sve dok zbiljski kišu ne izlijemo.
GOVOR 10.
O Talhi i Zubejru
Pazite! Šejtan je okupio odred svoj i sabrao konjicu i pješadiju svoju. Uz mene je doista razboritost moja. Niti sam se prevario, niti sam ikada bio prevaren. Boga mi, napunit cu do vrha radi njih catrnju iz koje cu samo ja izvlaciti vodu. Oni se od nje ne mogu niti odvratiti, niti se njoj vratiti.
GOVOR 11.
Izrecen u Bici oko deve, kada je Zapovjednik vjernih dao zastavu sinu svome Muhammedu ibn el-Hanefijji
Planine se mogu pomaci s mjesta svojih, ali ti se ne smiješ pomaci sa svoga. Zube svoje stisni! Glavu svoju daj Bogu! Noge svoje cvrsto u zemlju usadi! Pogled svoj na neprijatelju najudaljenijem zadrzi, pa oci zatvori! I budi siguran daje pobjeda samo od Boga Uzvišenog!
GOVOR 12.
Izrecen nakon pobjede u Bici oko deve. Tada je, naime, jedan od drugova njegovih rekao: ”Zelim daje brat moj, taj i taj, prisutan, pa da vidi kakvu ti je Allah dao pobjedu nad neprijateljima.”
Zapovjednik vjernih na to rece: ”Je li ljubav brata tvoga uz nas?” On rece: ”Jest!” Tada Zapovjednik vjernih kaza:
U tom slucaju on je prisutan. Šta više, u ovoj vojsci našoj prisutni su cak i oni ljudi koji su još u kicmama muškaraca i matericama zena. Ukratko, vrijeme ce ih iznijeti i vjera ce pomocu njih ojacati.
Izrecen kada je umro Vjerovjesnik Casni. Tada su Abbas ibn Abdulmuttalib i Ebu Sufjan ibn Harb ponudili Zapovjedniku vjernih da poloze prisegu za hilafet.
O ljudi! Sijecite vale iskušenja ladjama izbavljenja! Okrenite se s puta razdora i skinite krune ponosa. Uspješan je onaj koji se dize na krilima, ili koji ostaje miran dok drugi uzivaju lagodnost. Ovo je put vode mutne ili zalogaja koji ce udaviti osobu koja ga guta. Neko ko otrgne plodove prije nego što dozriju slici na onoga koji sadi na polju tudjem.
Ako se izjasnim, reci ce: ”Pohlepan je na vlast!” A ako prešutim, reci ce: ”Uplašio se smrti!” A koliko je to daleko od istine?! Boga mi, sin Ebu Taliba bliskiji je smrti nego dijete prsima matere svoje. Uronio sam u znanje skriveno. Ako bih ga otkrio, drhtali biste poput konopa u bunarima dubokim.
GOVOR 6.
Izrecen kada mu je savjetovano da ne progoni Talhu ibn Ubejdullaha i Zubejra ibn el-Avvama u vezi s ratovanjem
Boga mi, necu biti poput jazavca koji se pretvara da spava i pored ponavljanog bacanja kamenja sve dok onaj koji je u trazenju toga to ne nadje, ili dok ga ne svlada onaj koji ga išcekuje. Radije cu stalno zadavati udarce onima koji se udaljuju od Istine, uz pomoc onih koji Istinu prihvacaju, i onima koji griješe i sumnjaju, uz pomoc onih koji slušaju i koji mi se pokoravaju, sve dok dan moj ne dodje. Boga mi, neprestano je oduzimano pravo moje od dana kada je Vjerovjesnik - mir i blagoslovi Boziji neka su na nj! - umro pa sve do danas.
GOVOR 7.
O licemjerima
Oni su šejtana ucinili gospodarem poslova svojih, a on ih je uzeo za saradnike. Polozio je jaja i izlegao ih u grudima njihovim. U krilima njihovim gmize i puzi. Gleda kroz oci njihove i govori jezicima njihovim. Tako ih vodi grijehu i lijepim im pricinja i stvari gnusne, kao što je djelovanje onoga kojem je šejtan ucinjen saradnikom u poslu, pa govori neistinu jezikom njegovim.
GOVOR 8.
Izrecen o Zubejru u vrijeme za koje bijaše primjeren
Tvrdi da mi se rukom svojom zakleo na vjernost. Ali, nije se zakleo srcem svojim. Tako je on potvrdio vjernost. Što se tice tvrdjenja njegova da to nije drukcije nego sa srcem, trebat ce istupiti s dokazom jasnim za to. Inace, morat ce se vratiti tamo odakle je došao.
GOVOR 9.
Kukavicluk ljudi oko deve
Oni grme poput oblaka i sijevaju poput munje. Ali, i pored toga, pokazuju kukavicluk. Mi ne grmimo, sve dok ne navalimo, niti zalijevamo sve dok zbiljski kišu ne izlijemo.
GOVOR 10.
O Talhi i Zubejru
Pazite! Šejtan je okupio odred svoj i sabrao konjicu i pješadiju svoju. Uz mene je doista razboritost moja. Niti sam se prevario, niti sam ikada bio prevaren. Boga mi, napunit cu do vrha radi njih catrnju iz koje cu samo ja izvlaciti vodu. Oni se od nje ne mogu niti odvratiti, niti se njoj vratiti.
GOVOR 11.
Izrecen u Bici oko deve, kada je Zapovjednik vjernih dao zastavu sinu svome Muhammedu ibn el-Hanefijji
Planine se mogu pomaci s mjesta svojih, ali ti se ne smiješ pomaci sa svoga. Zube svoje stisni! Glavu svoju daj Bogu! Noge svoje cvrsto u zemlju usadi! Pogled svoj na neprijatelju najudaljenijem zadrzi, pa oci zatvori! I budi siguran daje pobjeda samo od Boga Uzvišenog!
GOVOR 12.
Izrecen nakon pobjede u Bici oko deve. Tada je, naime, jedan od drugova njegovih rekao: ”Zelim daje brat moj, taj i taj, prisutan, pa da vidi kakvu ti je Allah dao pobjedu nad neprijateljima.”
Zapovjednik vjernih na to rece: ”Je li ljubav brata tvoga uz nas?” On rece: ”Jest!” Tada Zapovjednik vjernih kaza:
U tom slucaju on je prisutan. Šta više, u ovoj vojsci našoj prisutni su cak i oni ljudi koji su još u kicmama muškaraca i matericama zena. Ukratko, vrijeme ce ih iznijeti i vjera ce pomocu njih ojacati.
-
mirsad61
#807 Re: Govor o tekfiru na rafidije
GOVOR 15.
Izrecen nakon stoje Osman ibn Affan vratio zemljište darovano
Boga mi, cak i da sam se uvjerio da su time zene udate ili djevojke robinje otkupljene, vratio bih ga zato stoje u pravicnosti obilje blagostanja. Onaj koji smatra daje tegobno djelovati pravedno, uvidjet ce daje tegobnije ciniti nepravdu.
GOVOR 16.
Izrecen nakon što mu je u Medini polozena prisega na vjernost Iz govora istog
Zajamcena je odgovornost za ono što kazem. I odgovoran sam za to. Onaj kome su iskustva jasno pokazala primjerna kaznjavanja minula sprijecen je vrlinom od zapadanja u sumnje. Morate znati da su vam se vratile one iste nevolje koje su postojale onog dana kada je Allah poslao Vjerovjesnika Svog - neka su blagoslovi Boziji i mir na nj!
Tako mi Onog Koji gaje poslao s Istinom, vas ce zestoko razarati, gorko rastresati, kao u rešetu, i sasvim miješati, kao kašikom po loncu u kome se kuha, sve dok oni medu vama što su dolje ne budu gore, a oni što su gore ne budu dolje i oni koji su pozadi ne budu naprijed, a oni koji su naprijed ne budu pozadi. Boga mi, nisam zatajio niti jednu jedinu rijec, niti izrekao laz ikakvu, a bio sam obaviješcen o dogadjaju ovom i vremenu ovom.
Budite svjesni da su grijesi doista poput konja nepokornih na koje su uzjahani jahaci njihovi, a uzde su im ohlabavljene, te oni s njima skacu u Dzehennem. Budite svjesni daje vrlina doista poput konja izvjezbanih, na kojima su jahaci njihovi s uzdama u rukama svojim, te ih oni odnose u Dzennet. Postoji istina, a postoji i laz. Postoje i sljedbenici njihovi. U prošlosti se dogadjalo da laz zavlada. A cesto je bilo da istina ostane u manjini. Rijetko se dogodi da ono što zaostaje promakne naprijed.
Onaj koji misli na Dzennet i Dzehennem nema druge brige. Onaj koji se odvazuje i radi brzo bit ce izbavljen, dok i trazitelj koji je spor moze gajiti nadu. A onaj koji uskracuje djelo susrest ce propast u Dzehennemu. Desno i lijevo su puti koji zavode. Put srednji je put koji je Knjiga Vjecna i Predanje Vjero vjesnika. S njeg se proširio Sunnet i njemu je povratak konacni. Onaj koji se protivi - propao je. A onaj koji izmišlja neistinu - razocaran je. Onaj koji se opire Istini suocava se s propašcu. Dovoljno je neznanje covjeku ne znati sebe. Onaj kojije cvrsto ukorijenjenuvrlini ne propada. Sklonite se u kuce svoje i popravljajte sami sebe. Pokajanje je na vama! Covjek treba hvaliti samo Boga, a osudjivati jedino sebe.
dalje:
http://www.siizam.com/nehdzu-l-belaga/govori/
Izrecen nakon stoje Osman ibn Affan vratio zemljište darovano
Boga mi, cak i da sam se uvjerio da su time zene udate ili djevojke robinje otkupljene, vratio bih ga zato stoje u pravicnosti obilje blagostanja. Onaj koji smatra daje tegobno djelovati pravedno, uvidjet ce daje tegobnije ciniti nepravdu.
GOVOR 16.
Izrecen nakon što mu je u Medini polozena prisega na vjernost Iz govora istog
Zajamcena je odgovornost za ono što kazem. I odgovoran sam za to. Onaj kome su iskustva jasno pokazala primjerna kaznjavanja minula sprijecen je vrlinom od zapadanja u sumnje. Morate znati da su vam se vratile one iste nevolje koje su postojale onog dana kada je Allah poslao Vjerovjesnika Svog - neka su blagoslovi Boziji i mir na nj!
Tako mi Onog Koji gaje poslao s Istinom, vas ce zestoko razarati, gorko rastresati, kao u rešetu, i sasvim miješati, kao kašikom po loncu u kome se kuha, sve dok oni medu vama što su dolje ne budu gore, a oni što su gore ne budu dolje i oni koji su pozadi ne budu naprijed, a oni koji su naprijed ne budu pozadi. Boga mi, nisam zatajio niti jednu jedinu rijec, niti izrekao laz ikakvu, a bio sam obaviješcen o dogadjaju ovom i vremenu ovom.
Budite svjesni da su grijesi doista poput konja nepokornih na koje su uzjahani jahaci njihovi, a uzde su im ohlabavljene, te oni s njima skacu u Dzehennem. Budite svjesni daje vrlina doista poput konja izvjezbanih, na kojima su jahaci njihovi s uzdama u rukama svojim, te ih oni odnose u Dzennet. Postoji istina, a postoji i laz. Postoje i sljedbenici njihovi. U prošlosti se dogadjalo da laz zavlada. A cesto je bilo da istina ostane u manjini. Rijetko se dogodi da ono što zaostaje promakne naprijed.
Onaj koji misli na Dzennet i Dzehennem nema druge brige. Onaj koji se odvazuje i radi brzo bit ce izbavljen, dok i trazitelj koji je spor moze gajiti nadu. A onaj koji uskracuje djelo susrest ce propast u Dzehennemu. Desno i lijevo su puti koji zavode. Put srednji je put koji je Knjiga Vjecna i Predanje Vjero vjesnika. S njeg se proširio Sunnet i njemu je povratak konacni. Onaj koji se protivi - propao je. A onaj koji izmišlja neistinu - razocaran je. Onaj koji se opire Istini suocava se s propašcu. Dovoljno je neznanje covjeku ne znati sebe. Onaj kojije cvrsto ukorijenjenuvrlini ne propada. Sklonite se u kuce svoje i popravljajte sami sebe. Pokajanje je na vama! Covjek treba hvaliti samo Boga, a osudjivati jedino sebe.
dalje:
http://www.siizam.com/nehdzu-l-belaga/govori/
-
RNG_25
#808 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ako ono što piše na Wikipediji o ovom djelu je tačno, a piše, između ostalog:mirsad61 wrote:Zvizdane brate moj,trebaš pročitati Nehdžul Belaga od Imam Alija a.s. i vidjeti šta on misli o ashabima.Nemoj nasjesti na hvalisanja i lažnih hadisa o njihovim vrlinama.Mi se nikad nečemo složiti dok ne počnete čitati našu literaturu,naš fikh,akhaid i ahlak.
... onda je ono manje ozbiljno od samog Buharijevog sahiha. Komotno se može reći da to djelo nije od Alija... I onda očekuješ da neko čita *ovakva* djela? Pa to je skoro pa traćenje truda.Nahj al-Balagha was written by Sharif Razi, a scholar in the tenth century. Over 300 years after Ali. Until then the sermons had been transmitted orally, between the generations and the wording was therefore open to change and misinterpretation. There is no chain of narration.
-
mirsad61
#809 Re: Govor o tekfiru na rafidije
E tu nastaju problemi jer ne vjerujemo jednom drugom.RNG_25 wrote:
... onda je ono manje ozbiljno od samog Buharijevog sahiha. Komotno se može reći da to djelo nije od Alija... I onda očekuješ da neko čita *ovakva* djela? Pa to je skoro pa traćenje truda.
Gde je problem?
Sunije njihove hadise prenesaju samo od Poslanika s.a.v.a. dok šije prenesaju hadise od Poslanika s.a.v.a. i od Poslanikovih nepogrešivih Imama.Pošto sunizam ne prihvata vodžstvo poslanikovog Ehlibejta a.s., normalno je za njih da ne prihvataju hadise Ehlibejta a.s. koje su direktno iz usta njihovog djeda,počata poslanstva s.a.v.a.
- salik79
#810 Re: Govor o tekfiru na rafidije
zvizdan wrote:Mirsade, iskreno i s najboljim zeljama, moram ti reci da bavljenje ashabima nije dio onoga sto je nauk skole Ehli-bejta. Baviti se historijom ranog islama - da, shvatiti da su i to bili samo ljudi poput nas - da, truditi se da se shvati kakvo je to bilo vrijeme i kakvo okruzenje u kojem je Poslanik zivio - da, pokusati skontati gdje su to stvari otisle krivo - da, ali Imami te ne uce da kopas po zivotima ashaba na nedolican nacin. Imam Sadik je po majci potomak Ebu Bekra, pa ne mislis valjda da bi se Imam Bakitr ozenio unukom covjeka kojeg je smatrao losim? Imam Ali je pomagao savjetom i na svaki nacin prvoj trojici halifa kad god su to od njega zatrazili. Inace je provodio vrijeme sa svojom porodicom, kopao bi bunareve po pustinji, pomagao sirotinju, cinio dobra djela. U svakom slucaju, nije okolo raspravljao s ljudima o svom pravu. Poslije bitke oko deve, krvave bitke, lijepo je s punim postovanjem otpravio Aisu doma, i licno vodio njenu devu za povodac. (Muavija i Jezid su nesto drugo, pa njih samo umobolan covjek moze postovati) Imamu Dzaferu dodje čovjek i kaze: Ja sam u stanju okupiti golemu vojsku, dici ustanak i dovesti te na vlast, a on mu samo odgovori: Ti nisi moj covjek i ovo nije moje vrijeme. Slicno je s Imam Ridom. Pa ne svodi se siizam na pitanje vlasti. Ona ce svakako na kraju pripasti onome na koga covjecanstvo ceka, oko toga nema sumnje. A dotad, ljudi uglavnom biraju sebi a po sebi, bez da se puno obaziru sta Bog misli o tome. Od Imama Alija do drustava 21. vijeka. Pa danas ljudi slobodno glasaju, i svjedno vidis da biraju sebi najvece benevreke koji postoje. Sta se moze... To bavljanje ashabima je uglavnom seoska pakistansko-indijska tradicija, i samo ide na mlin zluradima. A svaka bandoglavost i ekstremizam je stran skoli Ehli-bejta. Zadrtost je uvijek zadrtost, pa imala etiketu vehabizma, evangelizma, hinduizma, jehovinih svjedoka ili siizma.
Ejvallah, Allah raziolsun! Identicno misljenje/razmisljanje svih sija koje poznajem, pocevsi od sejh Eydija, insana koji je mladost proveo uz Imama Homeinija k.s.. Ovo sto mirsad zastupa me asocira na sljedbenike onog Yassira al-Habbiba, smutljivca koji identicno vehabijama siri fitnu i mrznju medju muslimanima. Oni jedino sebe smatraju ispravnim/istinskim sijama, a sve ostale zalutalim. Na njih je ukazao/upozorio i sejh Hassan NasrAllah, u interwievu koji sam vise puta postavljao. Volio bih da grijesim u vezi mirsada, ali mi sve ukazuje na to.
- nasa
#811 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Svaka cast da se ogradjujete od ovakvih prica i sirenja mrznje bez ikakvog povoda 
- Kroksica
#812 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Towelie wrote:Odakle ideja da svaki musliman koji nije siit jeste neprijatelj Ehli bejta? Koji je motiv za iskrenog suni muslimana da mrzi pravednog halifu ili Poslanikovu saws cerku? To je neprihvatljivo.
- zagortenej
- ElDzidziIbnDzo
#814 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Tako mi Uzvišenog Allaha.
Kada čitam ove potvore,koje osoba pod nadimkom mirsad61, iznosi na najplemenitije biće Muhammeda a.s. koje je ikada zemljom kročilo,i na njegove časne ashabe i drugove,kojima je on još na dunjaluku prenio radosnu vijest,da će biti od stanovnika Dženneta, ne mogu a da se ne upitam,Bože dragi,postoji li neka druga osoba ili vrsta ljudi,koja će na sudnjem danu biti žešće kažnjavana...
...lekum dinukum velijeddin ...
Kada čitam ove potvore,koje osoba pod nadimkom mirsad61, iznosi na najplemenitije biće Muhammeda a.s. koje je ikada zemljom kročilo,i na njegove časne ashabe i drugove,kojima je on još na dunjaluku prenio radosnu vijest,da će biti od stanovnika Dženneta, ne mogu a da se ne upitam,Bože dragi,postoji li neka druga osoba ili vrsta ljudi,koja će na sudnjem danu biti žešće kažnjavana...
...lekum dinukum velijeddin ...
-
RNG_25
#815 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Vjerovanje jedno drugom je irelevantno. Činjenice su bitne. Ko iznosi činjenice, dakle ono što zaista jeste, onda nema potrebe posezati za "povjerenjem".mirsad61 wrote:E tu nastaju problemi jer ne vjerujemo jednom drugom.RNG_25 wrote:
... onda je ono manje ozbiljno od samog Buharijevog sahiha. Komotno se može reći da to djelo nije od Alija... I onda očekuješ da neko čita *ovakva* djela? Pa to je skoro pa traćenje truda.
Gde je problem?
Sunije njihove hadise prenesaju samo od Poslanika s.a.v.a. dok šije prenesaju hadise od Poslanika s.a.v.a. i od Poslanikovih nepogrešivih Imama.Pošto sunizam ne prihvata vodžstvo poslanikovog Ehlibejta a.s., normalno je za njih da ne prihvataju hadise Ehlibejta a.s. koje su direktno iz usta njihovog djeda,počata poslanstva s.a.v.a.
Drugo, slobodan si da vjeruješ u nepogrešivost bilo koga. Ja to vjerovanje ne djelim. Shodno tome, djela tvojih Imama će biti izložena analizi i kritici, a ne slijepom slijeđenju i "vjerovanju" u tačnost svakog navoda svakog Imama.
Treće, ovaj dio:
... ne razumijem šta hoćeš reći. Da su riječi bilo kojeg od Imama iste kao i da su od Muhammeda a.s.? Jer to nije tačno. A ako je to nešto u šta ti vjeruješ, pa, slobodan si da vjeruješ u šta hoćeš, ali isto tako je slobodan i svako drugi ko hoće da ne vjeruje - da ne vjeruje. I ja to ne vidim razlogom da se bilo ko proglašava nevjernikom, ili sljedbenikom šejtana ili šta već...normalno je za njih da ne prihvataju hadise Ehlibejta a.s. koje su direktno iz usta njihovog djeda,počata poslanstva s.a.v.a.
-
mirsad61
#816 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Joj ala si tvrdoglav da Bog sačuva.RNG_25 wrote: ... ne razumijem šta hoćeš reći. Da su riječi bilo kojeg od Imama iste kao i da su od Muhammeda a.s.? Jer to nije tačno. A ako je to nešto u šta ti vjeruješ, pa, slobodan si da vjeruješ u šta hoćeš, ali isto tako je slobodan i svako drugi ko hoće da ne vjeruje - da ne vjeruje. I ja to ne vidim razlogom da se bilo ko proglašava nevjernikom, ili sljedbenikom šejtana ili šta već...
Prvo de mi iznesi moje reci gde sam reko da je neko od sunija nevjernik ili sledbenikom šejtana.
mirsad61 wrote:Pun pogodak .....Towelie wrote:Ako siije znaci sledbenici i vice versa, da li to znaci da i Iblis ima svoje siije?![]()
Danas iblis l.a. ima vise svoje sledbenike ( ili kako vi volite reci sije) nego iskrene vjernike odani Dragom Allahu s.w.t.
Pa i pored toga ,danas imamo Muawijini sije,
osmanovi sije,
Jezidovi l.a. sije,
Ebi bekrovi sije,
Omerovi sije,
Ajsine sije,
itd,itd
Drugo,kada biste priznali hadise prenesene od poslanikovog ehlibejta a.s. onda automatski biste priznali hilafet hareti Alija a.s. a to ne bi voleli jer biste izgubili autoritet ashaba.
To je taj razlog kojeg sunije izbjegavaju čitati šiitske hadise i literaturu.
I kao treče,sve riječi koje prenesaju čisti Imami poslanikovog,direktno su iz usta poslanikovog s.a.v.a. jer njegove riječi su prenesali Imami jedan za drugim do današnjeg dana.
-
RNG_25
#817 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Jarac u horoskopu, znaš, i to sa rogovima, što sve zajedno zaista daje određenu tvrdoću mojoj glavuši...mirsad61 wrote:Joj ala si tvrdoglav da Bog sačuva.RNG_25 wrote: ... ne razumijem šta hoćeš reći. Da su riječi bilo kojeg od Imama iste kao i da su od Muhammeda a.s.? Jer to nije tačno. A ako je to nešto u šta ti vjeruješ, pa, slobodan si da vjeruješ u šta hoćeš, ali isto tako je slobodan i svako drugi ko hoće da ne vjeruje - da ne vjeruje. I ja to ne vidim razlogom da se bilo ko proglašava nevjernikom, ili sljedbenikom šejtana ili šta već...
Prvo de mi iznesi moje reci gde sam reko da je neko od sunija nevjernik ili sledbenikom šejtana.
Drugo,kada biste priznali hadise prenesene od poslanikovog ehlibejta a.s. onda automatski biste priznali hilafet hareti Alija a.s. a to ne bi voleli jer biste izgubili autoritet ashaba.
To je taj razlog kojeg sunije izbjegavaju čitati šiitske hadise i literaturu.
I kao treče,sve riječi koje prenesaju čisti Imami poslanikovog,direktno su iz usta poslanikovog s.a.v.a. jer njegove riječi su prenesali Imami jedan za drugim do današnjeg dana.
Enivej...
Nisi rekao za sunije to, možda sam se pogrešno izrazio.
Ali, zar Ali svakako nije bio halifa, određeno vrijeme? Mogao bih se i složiti da bi možda bilo bolje da određena... porodica vodi muslimane, globalno, obzirom kako su se mnogi drugi pokazali ne baš idealnim. Ali, opet, ja ne smatram da bi to bilo dobro... ne zbog toga što imam nešto protiv Alija, ili koga već, već zato što je to klasični slučaj dinastijske vlasti, dakle ekvivalenta sultanatima, kraljevstvima, monarhijama i drugo, što generalno smatram inferiornim oblikom političke organizacije, u odnosu na demokratiju. Da, demokratija u današnjem obliku nije idealna, ali je kud i kamo bolja od dinastičke uprave nad državom... ako je vjerovati historiji...
A za treću tvrdnju, naravno, nemaš dokaza. Ili imaš, ali taj dokaz je metafizički, odnosno - vjera. Ja npr., ali izgleda i sunije generalno, ne mogu prihvatiti da je tačno da ono što tvoji Imami kažu i urade identično onome što bi Muhammed a.s., da je živ, rekao i uradio. Ali možda sam ja u zabludi, možda ti Imami i jesu takvog statusa... ali za to nemaš čvrstih dokaza, osim (nekih) mogućih interpretacija (nekih) ajeta i hadisa...
-
mirsad61
#818 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Brate ako je ranije bilo zabranjeno,danas nema potrebe zatvarati vrata idžtihada.I sam primječuješ kako svakim danom dajemo lošu sliku islama sa puno muslimanske krvi arapskih ulica.
To je onaj ostatak istog onog sistema vlasti prije 14 vijekova.Jednostavno ne mogu se pomiriti s tom činjenicom i prešutjeti zločine,voleti zločince a u isto vrijeme voleti i žrtve.Ne,ne bih to mogo podnijeti.
To je onaj ostatak istog onog sistema vlasti prije 14 vijekova.Jednostavno ne mogu se pomiriti s tom činjenicom i prešutjeti zločine,voleti zločince a u isto vrijeme voleti i žrtve.Ne,ne bih to mogo podnijeti.
Last edited by mirsad61 on 13/04/2015 21:37, edited 1 time in total.
- zagortenej
#819 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Navodi se u historijskim izvorima da je hzr. Hasan bio oko 6 mjeseci halifa nakon ubistva hzr. Alije. Kad je uvidio da se neće moći boriti protiv Muavije, predao mu je hilafet uz uslov da mu ovaj vrati to pravo nakon svoje smrti i da ga ne smije naslijediti sin Jezid. Muavija je prekršio ugovor, izmedju ostalog to je jedan od razloga zašto se hzr. Husein pobunio protiv Jezida. Jos su se neki članovi Ehli bejta bunili protiv nepravde i dizali bune protiv halifa.
Poznato je i da je Ebu Hanifa r.a. novčano pomagao te pobune.
Halifa Memnun da bi došao na vlast iskoristio je ugled Alija al Ride kod naroda, imenovao ga za svog zamjenika, kad je došao na vlast dao ga je otrovati.
U bici na Siffinu, izmedju hzr. Alije i Muavije poginulo je oko 60 000 boraca na obje strane. Ne bih bas rekao da je to bio neki nesporazum. Za to doba to je ogroman broj poginulih. Zasto je hzr. Alija izabrao borbu, mogao se i povuci, zarad mira...
Poznato je i da je Ebu Hanifa r.a. novčano pomagao te pobune.
Halifa Memnun da bi došao na vlast iskoristio je ugled Alija al Ride kod naroda, imenovao ga za svog zamjenika, kad je došao na vlast dao ga je otrovati.
U bici na Siffinu, izmedju hzr. Alije i Muavije poginulo je oko 60 000 boraca na obje strane. Ne bih bas rekao da je to bio neki nesporazum. Za to doba to je ogroman broj poginulih. Zasto je hzr. Alija izabrao borbu, mogao se i povuci, zarad mira...
-
mirsad61
#820 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Tada bi se poruka ISLAMA ugasila.zagortenej wrote: Zasto je hzr. Alija izabrao borbu, mogao se i povuci, zarad mira...
Uporedi vjerovanje muavije i hazreti Alije a.s.
Uporedi vjerovanje hazreti Alije a.s i Aiše.
Velika je razlika.
- zagortenej
#821 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Uglavnom, u narednih 50 god.nakon Poslanikovog a.s.preseljenja je bilo toliko krvoprolića o kojem se suti ili vrlo malo priča, kao da se pravimo da se nije ni dogodilo. vojsku koja je masakrirala hzr.Huseina i njegove na Kerbeli je vodio sin poznatog ashaba Sada ibn Vekasa r.a., Muavija se borio protiv hzr.Alije, Talha i Zubejr takodje protiv Alije. Sin poznatog ashaba Zubejra r.a.je digao ustanak protiv Jezida, ubijen je na strašan način. Poslije dolazi Hadzdzadz koji uvodi teror medju stanovništvo Medine. U tom peridu je većina ashaba i izginula ili umrla.
- zagortenej
#822 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ne bih ja stavljao hzr. Aišu u isti kos sa Muavijom, on je nju iskoristio, kao što je uradio i sa Talhom i Zubejrom. Rekao joj je da dodje da izmiri Aliju i njega, kad je narod vidio u Muavijinom taboru, mislio je da je ona na Muavijinoj strani, a hzr. Aiša se nakon toga povukla. Tako su umejevici iskoristili i hzr. Osmana, na osnovu njegove dobrote i blagosti i plemenske povezanosti.mirsad61 wrote:Tada bi se poruka ISLAMA ugasila.zagortenej wrote: Zasto je hzr. Alija izabrao borbu, mogao se i povuci, zarad mira...
Velika je razlika.
Ovo sam zaključio iz više nezavisnih izvora koje sam čitao. I jedino to po meni ima logike.
-
mirsad61
#823 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ne,nije tačno.
Dovoljno je pročitati Suru At-Tahrim
- zagortenej
#824 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Znaš li da su imami Ehli bejta davali svojoj djeci izmedju ostalog i imena Ebu Bekr, Omer, Osman, Aiša? Zar ti to ništa ne govori?mirsad61 wrote:Ne,nije tačno.
- salik79
#825 Re: Govor o tekfiru na rafidije
zagortenej wrote:Ne bih ja stavljao hzr. Aišu u isti kos sa Muavijom, on je nju iskoristio, kao što je uradio i sa Talhom i Zubejrom. Rekao joj je da dodje da izmiri Aliju i njega, kad je narod vidio u Muavijinom taboru, mislio je da je ona na Muavijinoj strani, a hzr. Aiša se nakon toga povukla. Tako su umejevici iskoristili i hzr. Osmana, na osnovu njegove dobrote i blagosti i plemenske povezanosti.mirsad61 wrote:Tada bi se poruka ISLAMA ugasila.zagortenej wrote: Zasto je hzr. Alija izabrao borbu, mogao se i povuci, zarad mira...
Velika je razlika.
Ovo sam zaključio iz više nezavisnih izvora koje sam čitao. I jedino to po meni ima logike.