SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

iClass

#79951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

moimoi wrote: 29/05/2024 22:14 Nisu svi muslimani glupi, nego svi vjernici.
Ovo ti se dvoje negira.
Kako neko može biti nevjernik i musliman. Misliš reći "kulturološki musliman", to je druga stvar.

U osnovi rekao si šta sam i rekao, svi muslimani su glupi i to je to, pratio on selefizam ili islamsku zajednicu ili neke liberalnije i modernije učenjake - svi su glupi. Samo što ljudi neće a uvrijede ove Bošnjake dede i nane iz IZ pa kažu da su samo selefije ali misle i na ostale.
nepass1

#79952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

iClass wrote: 29/05/2024 17:29
DaysleepeR wrote: 29/05/2024 10:54 TInejdžer treba da izlazi, da se druži, da ganja curice, da ide na koncerte, kino, pozorište.
Da mu um doživi neko prosvljetljenje a ne da mantra nekakve mitove i legende od prije 1500 godina i da živi i konta šta se sve smije a šta ne smije...
Reci fino da ti smeta čitav islam, bio to selefijski ili neki liberalniji, jer nijedan ne dopušta da se ganjaju cure, islamska zajednica je stroga po tom pitanju.

Smiješno mi je ovako vidjeti kako ljudi svoju mržnju prema islamu najlakše ispoljavaju preko selefija jer bi preko IZ bilo ofirno.
Ako ce ti u bosni ista ogaditi islam to je nasa IZ

Sto se tice vehabija sve vise i vise ih ima, ovdje nedjarici i stupsko brdo imaju vise vehabija nego normalnog stanovnistva
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#79953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 29/05/2024 21:14
iClass wrote: 29/05/2024 21:05
moimoi wrote: 29/05/2024 20:54 Sta ti je “islamofobija”? I ko su “islamofobi”?
Apsolutno je nebitno sta radite i kako zivite sve dok ne namecete svoje kao jedino ispravno. Ne zivis u islamskoj drzavi.. samim tim trebas prihvatati i pravila sekularne drzave. Bez kukanja.

Bajdvej.. burka i brada imaju logike u pustinjama.. haj se brij u pustinji, pusti da te sunce opali.. skini se… ko nije dozivio pustinjsku oluju ni ne moze znati… druga je stvar sto ne razmisljate o tome
Nije islamofobija ako ti se ne sviđaju neka vjerska pravila, ali jeste islamofobija ako kažeš da samo bolesnici idu na neka predavanja, da samo glupani mogu reći da se treba čuvati za brak i sl.
Pa jeste. Potiskujes nesto sto je prirodno. Postajes “tempirana bomba”. Nisi svjestan sta svojoj psihi i tijelu radis.
Po vama je prirodnije klati se medjusobo nego sex.
Izvini al je tako.. niko halabuku ne dize oko nasilja… al je zato sex TABU.
Vidimo kako to na kraju izgleda kada je "prirodno", pa je normalno da na sedmičnom nivou učestvuješ u nekakvim orgijama ili da ti školski drugovi mogu naći fotke općenja matere na OF-u. Naravno, minoran fenomen, ali to je krajnji rezultat "prirodnoga".

Taj argument "prirodnog" je koban. Prirodno je i da te pokradem, opljačkam, napravim slugu od tebe, jer, hej, ja imam nagon da što više imam, a osjetim da si slabiji od mene.
Društvene norme su ono što nas razdvaja od toga da živimo kao životinje.

Uopšte ne želim reći da je jedino ispravno "čuvati se", niti mislim da imam pravo na to, ali definitivno imam pravo reći da niko nema pravo kritikovati nekoga koji se drži i vjeruje u određena moralna načela.
toska

#79954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by toska »

Možda je do mene, ali takvi prikazi seksualnog nagona mnogo češće dolaze od žena. Zašto?
Muški dobro znaju za sam svoj majstor.
canvra888

#79955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

moimoi wrote: 29/05/2024 22:14
iClass wrote: 29/05/2024 21:56
moimoi wrote: 29/05/2024 21:14 Pa jeste. Potiskujes nesto sto je prirodno. Postajes “tempirana bomba”. Nisi svjestan sta svojoj psihi i tijelu radis.
Okej, razumijem šta želiš reći ali i najliberalniji današnji predavači islama su strogi po pitanju toga. Modernisti također su strogi po tom pitanju.
Islamska zajednica je također stroga po pitanju bluda i bilo kakvih veza.

Onda fino kažeš da su svi muslimani glupi, a ne da to kažeš indirektno preko selefija (nadam se da ti odgovor na ovo neće biti da ima muslimana koji bludnjiče pa oni nisu glupi, jer taj odgovor nema smisla).
Kakva ba blud,a vamo po cetiri zene?
Nisu svi muslimani glupi, nego svi vjernici.
Pocnite koristiti taj organ u glavi. Sve to sto se nekada pripovjedalo, od razmisljanja do oblacenja je imali smisla u tadasnje vrijeme.... danas vise NE. Isto kao sto kazes da se auto ne spominje jer nije postojao..internet… nije ni kondom.
Ne moze i jare i pare… ili brate zivite kao amisi u usa.
Fakat ne znam zašto nepotrebno postavljaš stvari kao crno/bijelo, kad uopće nije takvo stanje. Izvorna vjera se itekako može praktikovati bez da ikome škodiš, a da pri tome nisi ničim zakinut što se tiče današnjeg vremena.

I iskreno, ovo nazivanje svih vjernika glupim ti je pravo degutantno, u najmanju ruku. Tvoje je pravo da se ne slažeš s nečim, ovo što ti radiš je vrijeđanje. I ja, kao i svaki drugi čovjek, se ne slažem s mnogim stavovima i gledištima drugih ljudi pa ne padam dijaloški toliko nisko da ih po automatizmu nazivam glupim, nego prihvatim da neko ima drugačiji svjetonazor od mog.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#79956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

nepass1 wrote: 29/05/2024 23:10
iClass wrote: 29/05/2024 17:29
DaysleepeR wrote: 29/05/2024 10:54 TInejdžer treba da izlazi, da se druži, da ganja curice, da ide na koncerte, kino, pozorište.
Da mu um doživi neko prosvljetljenje a ne da mantra nekakve mitove i legende od prije 1500 godina i da živi i konta šta se sve smije a šta ne smije...
Reci fino da ti smeta čitav islam, bio to selefijski ili neki liberalniji, jer nijedan ne dopušta da se ganjaju cure, islamska zajednica je stroga po tom pitanju.

Smiješno mi je ovako vidjeti kako ljudi svoju mržnju prema islamu najlakše ispoljavaju preko selefija jer bi preko IZ bilo ofirno.
Ako ce ti u bosni ista ogaditi islam to je nasa IZ

Sto se tice vehabija sve vise i vise ih ima, ovdje nedjarici i stupsko brdo imaju vise vehabija nego normalnog stanovnistva
Ima ih zato sto im je baza, kralj Fahd, blizu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#79957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PreWiBa »

Mislite stvarno da im je se broj povećao?

Ja bih prije rekao da je obrnuto, niti sam ih viđao kao prije niti se spominju više toliko u medijima.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#79958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Ima ih dosta oko Fahda, na Vojničkom, Nedzaricima, AP, Mojmilu. Ali i dalje veeeeelika manjina. Nego covjeku upadaju u paznju pa se cini ima ih puno
dječak sa šibicama

#79959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Ovo komentarise gro ljudi koji niti nisu iz Sarajeva, niti bi znali pronaci turbe sedam brace.
scarr

#79960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by scarr »

Al kad cujem selefije :lol:
To ono politička korektnost, necemo reci pederi nego queer osobe :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#79961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

mi pravimo šprdanciju od Pezića i njegovog TikToka, a realnost je da mnogi dobro upijaju sve stvari koje govori. Produkt je ovo danas :)
scarr

#79962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by scarr »

Samo dokaz koliko ljudi danas nemaju kritickog razmišljanja, ne misle svojom glavom. Odnosno to je haman od pamtivijeka ljudska osobina, da moraju imati nekoga da im soli pamet i da se ugledaju na istog, pa bio to hodža, pop, svecenik, poslanik, pezic, real madrid, andrew tate..
canvra888

#79963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

Zar je Pezić pozivao na vandalizam nad turbetima?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#79964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

direktno? ne
canvra888

#79965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

Čime je indirektno pozvao, nisam upratio?
iClass

#79966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by iClass »

canvra888 wrote: 30/05/2024 01:24 Čime je indirektno pozvao, nisam upratio?
Indirektno pozvao na vandalizam isto koliko indirektno i hodže pozivaju na razbijanje izloga kladionica i kockarnica kada kažu da je kocka haram ili kafana kada kažu da je alkohol haram.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#79967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

Gugl kaže da je spominjao turbeTa jedno 300 puta otprilike :D A i prozivanje svega "širkom" nije palo s neba
canvra888

#79968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

Evo sad pogledah te rezultate njegovog spominjanja turbeta s Gugla i nigdje ne nađoh da je rekao skrnavite, srušite, vandalizujte ili bilo šta slično tome.

Vidim da je uglavnom navodio da postoje vjerodostojni hadisi koji izričito zabranjuju gradnju nad mezarima, koji zaista i postoje i koje sam i ja sam spomenuo danas. To isto će potvrditi vjerske persone od američkog imama Omara Suleimana i njegovog instituta pa sve do našeg hadiskog stručnjaka dr. Šefika Kurdića koji radi pod okriljem IZ...

Reći da je ovaj jutrošnji čin produkt Pezićevog govora je ravno onim promašenim analogijama i easy blame-a da je instruktor kriv kada njegov bivši kandidat nekad usmrti nekog svojom nesavjesnom vožnjom i lošim razlučivanjem.
nepass1

#79969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

sime_cipol wrote: 30/05/2024 00:45 Ima ih dosta oko Fahda, na Vojničkom, Nedzaricima, AP, Mojmilu. Ali i dalje veeeeelika manjina. Nego covjeku upadaju u paznju pa se cini ima ih puno
Ma imaju zgrade svoje gdje samo oni zive. Ramiza salcina sva od vehabija i pokrivenih.
Naslovnica

#79970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Niste vi bili u Zenici...
:lol:
mali_balon

#79971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

nepass1 wrote: 30/05/2024 07:02
sime_cipol wrote: 30/05/2024 00:45 Ima ih dosta oko Fahda, na Vojničkom, Nedzaricima, AP, Mojmilu. Ali i dalje veeeeelika manjina. Nego covjeku upadaju u paznju pa se cini ima ih puno
Ma imaju zgrade svoje gdje samo oni zive. Ramiza salcina sva od vehabija i pokrivenih.
Da, skoro sve su kuce dole pokupovali ima ih po 5 6 porodica u jednoj kuci......imaju ko neke ilegalne mesdzide i neke dnevne boravke za djecu
nepass1

#79972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

mali_balon wrote: 30/05/2024 07:26
nepass1 wrote: 30/05/2024 07:02
Da, skoro sve su kuce dole pokupovali ima ih po 5 6 porodica u jednoj kuci......imaju ko neke ilegalne mesdzide i neke dnevne boravke za djecu
Imaju zgradu nezz je li ulica dr s.rizvanbegovic ili kasima begica kad se od penija ide prema stupskoj petlji.
A pricao mi je lik sa kovaca, bivsi vehabija :lol: ugl ozenio on neku srpkinju koja je presla na islam i skroz se pokrila ono nindja. I bili su oni tamo negdje na vojnickom, valjda se njemu nije svidjelo sve to i ostavi se vehabizma. Ona ostane, pa mu nisu dali da vidi djecu, pa djeci nisu dali u skolu.
Nisam ja do 2016 zalazio po vojnickom, nedjaricima nisam znao da postoji stupsko brdo ali od tad do danas primjeti se da ih je sve vise i vise.
Npr u sg ima dosta pokrivenih i islamski orjentisane omladine ali nisu toliko ekstremni. Meni sega bilo navecer isli kod bugarija da im trazi zivotne partnere, ljudi fakultetski obrazovani, rodjeni u sarajevu. I znam zensku, doktorica, bugari joj nasao aleksandra koji je presao na islam.
Ne obazite se covjek na ovo ali sad kad malo bolje razmislim jesmo mi za 15og vijeka jebote
Laplace

#79973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

canvra888 wrote: 29/05/2024 19:05
Laplace wrote: 29/05/2024 18:58
iClass wrote: 29/05/2024 18:51

Ne slušaj "vehabije", dovoljno je da slušaš Hanefijski mezheb i na pravom si putu.
Mogu ja biti na pravom putu i bez religijskih vođa. Sposoban sam i sam razlikovati dobro i zlo, za početak.

Nego, nervira me što mi dolazi neka sekta ubačena iz arapskih zemalja da mi objašnjava šta je širk a šta nije. Ako treba da mi se pojasni nešto u vezi sa vjerom, imam koga da pitam, hvala Bogu.
Zar se ti profa svakako nisi ranije izjašnjavao kao ateista :-D
Nisam se izjašnjavao uopšte. Od ateiste do dvijehiljade i neke preko vjernika do toga da vjeru zamišljam na neki svoj način (i svaki put neovisno o tome kakvo je stajalište popularno u okruženju). Nikad nisam bio religiozan, ali ni sujevjeran i nikad nisam ni pomislio da provodim procedure kao kod te sedmorice braće. I pored toga, smeta mi kad nam dolaze izvana da nam pametuju kako trebamo praktikovati vjeru. Mi nismo Arapi i ne trebamo biti, mi smo Evropljani.
zigson

#79974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

Haj dobro vas je vise
Laplace

#79975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 19:06
iClass wrote: 29/05/2024 18:45
Naslovnica wrote: 29/05/2024 18:41 Auuuu, šta nadrobi...
Tooooo bruda, toooo!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:lol: :lol: :lol:
Ništa ja nisam nadrobio, samo sam naveo situacija gdje neko gazi po istoj to tradiciji i Bošnjačkom praktikovanju islama već decenijama a Bošnjaci šute.

Gdje je više ugrožen "Bosanski islam" je li kada neki debil piše po tuđoj imovini (svaki dan se dešava u Sarajevu) ili kada ženi praktikantu Bosanskog islama ne daju da praktikuje bosanski islam u toj istoj Bosni?

Klasičan primjer licemjerja.

ps. dodaj još koji smajlić za pojačani efekat
Spoiler
Show
Razumijem da ateisti to rade, to je normala da će oni selektivno šta im paše ali me nerviraju ovi ljudi koji se izjašnjavaju muslimanima a isto to rade.

Izbaciše im sestru iz vojske baš radi vjere, djeca ne smiju 5 minuta ranije sa časa u 100% muslimanskim mjestima, alkohol, blud, kladionica normala u društvu postalo i onda se oni sjete islama i tradicija samo kada treba selefije ganjati.

Maksimalno licemerje
Nadrobio si, kako nisi nadrobio.
Odakle sad ispadoše ateisti i kakve veze oni imaju sa ovo pričom?
Kakve veze imaju ateisti sa izbacivanjem sestre iz vojske, sa bludom, kladionicama, alkoholom itd?
Koja djeca ne smiju izaći sa časa 5 minuta ranije u 100% muslimanskim mjestima? Mojima su bili časovi skraćeni na 30 minuta tokom Ramazana, u Sarajevu.
Uostalom, kakva su to "muslimanska mjesta"?
To je ta priča kako su ateist zli ljudi, sotonisti, kako im je smisao života da naude vjernicima itsl. Postoje radikalni ateisti, kao i radikalni vjernici, ali većina je takva da ih pitanje religije uopšte ne zanima.

Moje lično iskustvo je da su mi najviše problema (i zla, na kraju) nanijeli "veliki" vjernici (oni koji selamaju s kraja na kraj ulice(, najnepouzdaniji su i najskloniji spletkama i prevarama. Vjernici koji svoju vjeru ne ističu toliko napadno su normalni i uglavnom ti ne prave probleme. Sa ateistima nisam imao problema, nikad. Uglavnom i isam znao da su ateisti do nekog događaja (npr. ateistička sahrana).
Post Reply