Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
r_faruk

#7976 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

basicm wrote:Zadnje vrijeme imam problem s biciklistima, skretanje desno i njemu i meni zeleno. Ali problem je sto dolazi brzinom svjetlosti da bi proletio a ja vec skrenuo desno tako da ni retrovizor ne pomaze. Samo proleti ispred auta. Ako nastave ovako bice ih po novinama.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ja jos nisam imao problema, jedino sto zahtijeva malo vecu paznju nego sto je to bio slucaj kada nije bilo staze...
al' opet, ja sam takodjer i biciklista pa na svakoj raskrsnici manje vise ocekujem biciklistu kada vozim auto...
quarterback

#7977 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

holowey wrote:
basicm wrote:Zadnje vrijeme imam problem s biciklistima, skretanje desno i njemu i meni zeleno. Ali problem je sto dolazi brzinom svjetlosti da bi proletio a ja vec skrenuo desno tako da ni retrovizor ne pomaze. Samo proleti ispred auta. Ako nastave ovako bice ih po novinama.

na pola puta izmedju dvije raskrsnice pocnem da pratim ima li biciklista na stazi i onda pri mijenjanju trake u traku za skretanje gledam u retrovizor da li ima biciklista koji se zafurao...
ta "brzina svjetlosti" je najcesce 15-20km/h, ti kao vozac presijecas njegovu putanju i moras ga propustiti, i tvoja je odgovornost da budes budan tokom voznje gradskim ulicama...
tako vozi onaj ko je biciklista, ipak veliku vecinu jednostavno nije briga, niti ih je briga sto vide da prelaze preko biciklisticke staze i da bi trebali propustiti biciklistu jer mu sijeku putanju
IcedFlame

#7978 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by IcedFlame »

quarterback wrote:

moze objasnjenje konkretne situacije?
Ovo i meni pravo smeta. Bilo bi mi logicnije da biciklisticka staza ide u kontra smjeru, tako da uvijek mozes vidjeti biciklistu kada skreces desno sa glavne, a i pjesacima/biciklistima je zeleno u isto vrijeme. Pjesake pustis, nema ih vise, ali je jos uvijek zeleno, i kada krenes - doleti biciklista sa desne strane u mrtvi ugao, a 1 od 100 sidje sa bicikla kada prelazi preko pjesackog.

Prebrzo dodje do prelaza, a najcesce se ne vidi od pjesaka (konkretno raskrsnica na Otoci, skretanje preko mosta), a ne mozes ni stajati dok se ne upali crveno pjesacima...
Last edited by IcedFlame on 19/09/2016 14:29, edited 1 time in total.
basicm

#7979 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

Zar nije normalno da smanje brzinu kad su na semaforu? Ako vozi brzo on moze biti desetine metara iza dok ja kad vec lagano skrenem desno ga ne vidim na retrovizoru. Vecina biciklista smanji brzinu pa cak i stanu, ali ima ih koji voze punom brzinom. Kako ja tu mogu ispostovati da ga pustim bez problema?

holowey

#7980 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by holowey »

quarterback wrote:
holowey wrote:

na pola puta izmedju dvije raskrsnice pocnem da pratim ima li biciklista na stazi i onda pri mijenjanju trake u traku za skretanje gledam u retrovizor da li ima biciklista koji se zafurao...
ta "brzina svjetlosti" je najcesce 15-20km/h, ti kao vozac presijecas njegovu putanju i moras ga propustiti, i tvoja je odgovornost da budes budan tokom voznje gradskim ulicama...
tako vozi onaj ko je biciklista, ipak veliku vecinu jednostavno nije briga, niti ih je briga sto vide da prelaze preko biciklisticke staze i da bi trebali propustiti biciklistu jer mu sijeku putanju
svakog vozaca usloviti da jednu sedmicu hoda kao pjesak, jednu sedmicu bude biciklista... ista stvar i sa pjesacima i sa bicklistima... da na sedmicu promijenimo uloge... onda bi svako imao vise razumijevanja za one druge...
pa bi onda pjesak imao vise osjecaja za vozace kad je kisa ili bljuzga na cesti, vozac za bicikliste i pjesake, biciklisti za vozace i pjesake... utopija...
quarterback

#7981 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

IcedFlame wrote:
quarterback wrote:

moze objasnjenje konkretne situacije?
Ovo i meni pravo smeta. Bilo bi mi logicnije da biciklisticka staza ide u kontra smjeru, tako da uvijek mozes vidjeti biciklistu kada skreces desno sa glavne, a i pjesacima/biciklistima je zeleno u isto vrijeme. Pjesake pustis, nema ih vise, ali je jos uvijek zeleno, i kada krenes - doleti biciklista sa desne strane u mrtvi ugao, a 1 od 100 sidje sa bicikla kada prelazi preko pjesackog.

Prebrzo dodje do prelaza, a najcesce se ne vidi od pjesaka (konkretno raskrsnica na Otoci, skretanje preko mosta), a ne mozes ni stajati dok se ne upali crveno pjesacima...
upravo mi je tu tip golfom presjekao put, isao sam pravo (od alipasinog prema cvili) a tip je skretao golfom preko mosta i sijekao mi put
imao sam rasvjetu jacu od njegovog golfa, ipak me "nije vidio"
quarterback

#7982 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

holowey wrote: svakog vozaca usloviti da jednu sedmicu hoda kao pjesak, jednu sedmicu bude biciklista... ista stvar i sa pjesacima i sa bicklistima... da na sedmicu promijenimo uloge... onda bi svako imao vise razumijevanja za one druge...
pa bi onda pjesak imao vise osjecaja za vozace kad je kisa ili bljuzga na cesti, vozac za bicikliste i pjesake, biciklisti za vozace i pjesake... utopija...
na zalost utopija, nedavno sam gledao video, cini mi se u brazilu, da u sklopu polaganja vozackog za vozaca autobusa moraju sjesti na stacionarni bajk koji je na poligonu a pored njih profura autobus, cisto da dobiju osjecaj kako izgleda...

ja bih ovo uveo za sve koji voze, ne samo za autobuse
quarterback

#7983 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

basicm wrote:Zar nije normalno da smanje brzinu kad su na semaforu? Ako vozi brzo on moze biti desetine metara iza dok ja kad vec lagano skrenem desno ga ne vidim na retrovizoru. Vecina biciklista smanji brzinu pa cak i stanu, ali ima ih koji voze punom brzinom. Kako ja tu mogu ispostovati da ga pustim bez problema?

budala na biciklima ima toliko da i mene, koji sam najvise biciklista, neviraju

ipak cini mi se da je to stvar koliko je ko normalan, logicno da biciklista treba usporiti ili stati ako je bio udaljen kada si ti poceo skretati pa je "velikom brzinom" prisao raskrscu, ako ti skrenes u njega, to je vec bezobrazluk vozaca

najcesci problem (izuzimam ovdje debile koje boli q. sto smo na cesti) koji mi biciklisti imamo je da vozaci znatno podcjenjuju nasu brzinu i da misle da ce dok mi stignemo oni
- skrenuti
- izaci sa parkinga
- prestrojiti se
i sl

kada razmislim o zadnjim nesrecama koje su imali biciklisti koje znam u sva tri slucaja se radiloupravo o tome, vozac podcjednio brzinu bicikliste s tim da se uopste nije radilo ni o kakvim prelazima i slicno nego najcesce o tome da vozac prestigne bicikl i onda skrene desno

prije par dana mi drug koji je ovdje na forumu prica da se mimoilazio sa debilom oko tarcina, dakle on je isao u jednom pravcu, auto u u drugom ali je auto iz puke zajebancije preslo do pola u njegovu traku sa namjerom da ga "trzne"...

ja bih za takve stvari ruke sjekao pa neka kitom upravlja sljedeci put
The BEN10

#7984 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

holowey wrote:

Aferim, dječko objasnio!
The BEN10

#7985 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

basicm wrote:Zar nije normalno da smanje brzinu kad su na semaforu? Ako vozi brzo on moze biti desetine metara iza dok ja kad vec lagano skrenem desno ga ne vidim na retrovizoru. Vecina biciklista smanji brzinu pa cak i stanu, ali ima ih koji voze punom brzinom. Kako ja tu mogu ispostovati da ga pustim bez problema?
Ovako dječače, obzirom da često vozim bicikl po gradu.
Velika većina biciklista, barem 95%, mora se dobro preznojiti da ga navuče na 25 km/h, ako i toliko. To je ono da upneš svim silama. Od te cifre, jedno 0.05% ih prilazi baš tom brzim raskrsnici i namjerava proći kroz istu.
Dalje, čak i da se kreće tom brzinom, to je 7 m/s, što bi ga značilo da mu za 20 m treba čitave 3 sekunde, tj. za "desetine metara" mu treba ne manje od 5 sekundi. Sad skontaj koliko ti je priča realna. ;-)
530i

#7986 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

The BEN10 wrote: Ovako dječače, obzirom da često vozim bicikl po gradu.
Velika većina biciklista, barem 95%, mora se dobro preznojiti da ga navuče na 25 km/h, ako i toliko. To je ono da upneš svim silama. Od te cifre, jedno 0.05% ih prilazi baš tom brzim raskrsnici i namjerava proći kroz istu.
Dalje, čak i da se kreće tom brzinom, to je 7 m/s, što bi ga značilo da mu za 20 m treba čitave 3 sekunde, tj. za "desetine metara" mu treba ne manje od 5 sekundi. Sad skontaj koliko ti je priča realna. ;-)
Jesi li radio neko istraživanje ili je odokativna procjena? Kad sam svojevremeno aktivno pedalirao brzina od 25 ili 30 mi je bila sasvim normalna i to po ravnom. Malo neka je nizbrdo ide to i brže bez ikakvih problema. Put kočenja deset puta duži nego kod auta...
MOSALJOZE

#7987 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

supercali

#7988 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Koliko znam biciklista mora sici sa bicikla kad prelazi cestu preko pjesackog jer nije oznacena biciklisticka staza
Posebno nije oznacena na otoci i na bosmalovom mostu gdje sam jednog mogao zgaziti jer misli da je bogom dan posebno jer se ne vidi od ograde mosta
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#7989 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

Ne znam zasto se vodi polemika kada je problem u biciklisti koji ne vozi biciklo kraj sebe na pjesackom prelazu.
r_faruk

#7990 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

pored pjesackog prelaza ide biciklisticka staza i stazom se vozi bicikl, ne moras sici
ako prelazis preko pjesackog onda moras sici sa bicikla, u principu e bi ni trotoarom smio voziti, ali nismo mi danska
supercali

#7991 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Na otoci skretanje na most nisam siguran da ide biciklisticka staza tako da on mora sici sa bicikla
r_faruk

#7992 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

supercali wrote:Na otoci skretanje na most nisam siguran da ide biciklisticka staza tako da on mora sici sa bicikla
onaj dio na mostu gdje se prodaju gace i carape je biciklisticka staza, tacnije ide cijelom duzinom mosta, imas i kod elektroprivrede jedan takav potez, a i na malti cini mi se da je bilo pa su je ukinuli kada je radjena rekonstrukcija mosta.... na pofalicima je oznacen jedan potez................
quarterback

#7993 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

supercali wrote:Na otoci skretanje na most nisam siguran da ide biciklisticka staza tako da on mora sici sa bicikla
ne mora, ima staza preko mosta (pored pjesackog), vodi prema c. vili
Last edited by quarterback on 19/09/2016 15:49, edited 1 time in total.
supercali

#7994 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

r_faruk wrote:
onaj dio na mostu gdje se prodaju gace i carape je biciklisticka staza, tacnije ide cijelom duzinom mosta, imas i kod elektroprivrede jedan takav potez, a i na malti cini mi se da je bilo pa su je ukinuli kada je radjena rekonstrukcija mosta.... na pofalicima je oznacen jedan potez................
Onaj dio gdje je cesta gdje je iscrtana zebra nema biciklisticke staze
Na tom dijelu koji pominjes niko te i nece udariti jer je trotoar
supercali

#7995 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

quarterback wrote:
ne mora, ima staza preko mosta (pored pjesackog), vodi prema c. vili
Gdje je zebra?
quarterback

#7996 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

supercali wrote:
r_faruk wrote:
Onaj dio gdje je cesta gdje je iscrtana zebra nema biciklisticke staze
Na tom dijelu koji pominjes niko te i nece udariti jer je trotoar
Image
r_faruk

#7997 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

ja sam nesto ubijedjen da ima iscrtana staza preko mosta, uz pjesacki prelaz....
quarterback

#7998 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

r_faruk wrote:ja sam nesto ubijedjen da ima iscrtana staza preko mosta, uz pjesacki prelaz....
naravno da ima

Image
supercali

#7999 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Zivim tu i ja bi se zakleo da nema al moguce da grijesim al zato kod bosmalovog sigurno nema nego samo pjesacki
r_faruk

#8000 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

ipak je pred izbore :) gdje ce to da fule :)
Post Reply