Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Na Sarajevskoj berzi danas je trgovano dionicama kompanije Pretis Vogošća za skoro milion maraka, piše BiznisInfo.
Dionicama Pretisa trgovano je za 990.530 KM. Dionice Pretisa skočile su danas za čak 40,13 posto i dostigle su cijenu od 11,21 KM. Još nije poznato ko je prodao a kupio dionice.
Prometovano je 88.360 dionica od ukupno 4.253.444. To znači da je riječ o tek 2 posto vlasništva u Pretisu.
Većinski vlasnik Pretisa je Vlada Federacije sa 51 posto dionica. Kompanija se bavi vojnom industrijom a u januaru je raspisala javni poziv za prijem 126 radnika zbog širenja proizvodnje.
Inače, danas je trgovano i dionicama Privredne banke Sarajevo u iznosu od 522.500 KM.
Dionicama Ingrama d.d. Srebrenik trgovano je za 68 hiljada maraka.
Ukupna trgovina na Berzi danas je bila vrijedna 1.622.901 KM.
TOP 10 VLASNIKA
Naziv Procenti Datum
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE 51 15.2.2019
ZIF "BOSFIN" d.d. Sarajevo 24.884 15.2.2019
ZIF "NAPRIJED" d.d. Sarajevo 12.5424 15.2.2019
ZIF "MI-GROUP" d.d. Sarajevo 4.0056 15.2.2019
ZIF "EUROFOND-1" d.d. Sarajevo 3.4347 15.2.2019
Piralić Jusuf 1.2737 15.2.2019
QWEST INVESTMENTS PUBLIC COMPANY LIMITED 0.7006 15.2.2019
AVDIČEVIĆ MAJID 0.2221 15.2.2019
GENERAL SERVIS d.o.o. Sarajevo 0.2091 15.2.2019
LEKA MIRSAD 0.1449 15.2.2019
Izvor: SASE
Vala da hoće neko više izbaciti ove lesinarske fondove. Nikakve koristi od njih. Samo čekaju kada će dijeliti dobit. Piralic se na vrijeme ugradio.
mozda je onoliki broj trazenih pirotehnicara takodje znak da se radi o raketnom programu u PRETIS-u. kod raketa pirotehnicari imaju vise posla nego kod granta. pored bojeve glave treba napuniti i motor raketnim barutom.
Bh. izlagači na Međunarodnoj izložbi odbrane u Abu Dhabiju
Nastup naših kompanija na međunarodnoj izložbi i konferenciji odbrane organizovala je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine
Piše: Moja BiH
21. February 2019.
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović posjetio je izlagače iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnoj izložbi odbrane koja je održana od 17. do 21. februara 2019. godine u Abu Dabiju.
Nastup naših kompanija organizovala je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, a na zajedničkom štandu BiH svoje proizvode su predstavile slijedeće kompanije: Igman Konjic, Pretis d.d. Vogošća, Unis "Ginex" Goražde, dok su se kao posjetitelji predstavile kompanije TTU Tuzla, Binas d.d. Bugojno, BNT-TMiH d.d. Novi Travnik i samostalni izlagač kompanija Tehnički remont iz Bratunca.
IDEX je jedina međunarodna izložba i konferencija odbrane u regionu MENA koja demonstrira najnoviju tehnologiju u kopnenom, pomorskom i zračnom sektoru odbrane koja se održava svake druge godine u UAE.
dok su se kao posjetitelji predstavile kompanije TTU Tuzla, Binas d.d. Bugojno, BNT-TMiH d.d. Novi Travnik
nisu mi jasni ovi TTU tuzla. od kud oni tamo. nadam se da su ovi iz BNT-a isli da vide kako se predstavljaju haubice i minobacaci, da i oni ucestvuju na sljedecem sajmu.
dok su se kao posjetitelji predstavile kompanije TTU Tuzla, Binas d.d. Bugojno, BNT-TMiH d.d. Novi Travnik
nisu mi jasni ovi TTU tuzla. od kud oni tamo. nadam se da su ovi iz BNT-a isli da vide kako se predstavljaju haubice i minobacaci, da i oni ucestvuju na sljedecem sajmu.
«UNIS - TOK» d.o.o. Tvornica odbojno - vlačnih naprava i otkivaka Kalesija je osnovana 1984. godine u Kalesiji, od strane «Unis Pretis Holding» Sarajevo, preduzeće za proizvodnju odbojno - vlačnih naprava TOK d.d. sa p.o. Kalesija.
U periodu od 1984.god. do 1992. Tvornica je zapošljavala prosječno između 160 i 180 radnika. Razvoj UNIS TOK-a je u periodu do 1992. godine zasnivan na dugogodišnjoj tradiciji sistema UNIS i njegovih razvojnih resursa.
Preduzeće je privatizovano aprila 2001.godine., te je uslijedio period konsolidacije i reorganizacije, a posljednjih godina preduzeće ostvaruje kontinuiran rast i razvoj po svim bitnim parametrima poslovanja: fizički obim proizvodnje, flnansijska realizacija, produktivnost rada, broj zaposlenih, kvalitet proizvoda, usmjerenost prema kupcu, sigurnost i pouzdanost isporuka i dr.
Trenutno zapošljava 220 radnika.
Sjedište Društva nalazi se u Kalesiji, ulica Senada Mehdina Hodžića 34
znaci to su bivsi PRETIS-ovi pogoni. znaci li to da su oni bili namjenska industrija. na snimci se vidi da bi oni najvjerovatnije mogli odkovati granata i granata.
Za ovog Dzafica ljudi iz i oko Kalesije imaju samo rijeci hvale.
Ono sto nisam do neki dan znao je da je kupio i slicnu firmu u RSu, Bileca cini mi se.
A kupio je i neku u Tuzli, livnicu cini mi se.
Do sad su to bili lezajevi i takve stvari, sve za izvoz igracima najveceg kalibra uglavnom u autoindustriji.
a mozda cak i raketni sistemi.
TTU je dobio suglasnost Elektroprivrede BiH za proširenje djelatnosti za proizvodnju "vojnih borbenih vozila". To je otkrila ekipa na komsijskom forumu bisanskehistorije.com. Nadaju ovi iz klixa zalijepiti link sa tog foruma. Ranije sam to spomenuo na ovom forumu, ali niko nije upratio .
Ovaj gosp. Migdat Hodzic, koji ima zaista impresivnu biografiju, se sve češće pojavljuje u priči o našoj NI. Institut obrambenih tehnologija, na čijem je on čelu, je, barem kako sam pročitao na komsijskom forumu, prvi inicirao da se TTU ukljuci u pricu o namjenskoj, jos dok su bili u stecaju, pa ga onda vidimo u TRZ Hadzici gdje priča o pametnim odjelima i dronovima, pa vidimo da je profesor na Američkom univerzitetu u Sarajevu, pa onda na stranici instituta vidimo nacrt samohodkue 122 mm, u kojoj je kabina kamiona preslikana kao u H 155, bez automatskog punjača sa poduzom cijevi itd. Djeluje kao neko veoma uticajan i koga ćemo u budućnosti još vidjeti i čuti.
sad je sve jasnije oko TTU. opet mi nije jasno hoce li oni raditi oklopnjak ili ce ucestvovati u izradi a TRZ ce biti glavni izvodjac tog projekta.
ustvari to je nebitno. bitno je da se NI siri i na regije gdje je do sad nije bilo. znaci tuzla i krajina. pa kako je pocelo za 10 -15 godina dobrijem bosnjanima ce proizvodnja oruzja i municije biti glavna industrijska grana.
Izgleda da se i TTU Energetik uključio u projekte iz oblasti NI.
Give back to Caesar what is Caesar's
meni ovaj institut nikako nije jasan. osnovani prije 6 godina a tek sad cujemo za njih. stranica izgleda ozbiljno za nase prilike. imaju one projekte granate 122 mm i rakete 107 mm. i onaj crtez haubice izgleda interesantno. koliko to ima veze sa stvarnoscu tesko je reci.
meni ovaj institut nikako nije jasan. osnovani prije 6 godina a tek sad cujemo za njih. stranica izgleda ozbiljno za nase prilike. imaju one projekte granate 122 mm i rakete 107 mm. i onaj crtez haubice izgleda interesantno. koliko to ima veze sa stvarnoscu tesko je reci.
Aha, ozbiljna je stranica, naročito ona naslovna gde se ređaju same slike - možeš da vidiš haubicu M84 NORA, M-63 Plamen sve oruđa Vojske Srbije slikana na Beogradskom sajmu. Slika tenka M-84 je sa vojne parade u Beogradu iz 2014. godine. Hoće ovakve greške da se pokradu kad skidaš slike sa vikipedije.
Aha, ozbiljna je stranica, naročito ona naslovna gde se ređaju same slike - možeš da vidiš haubicu M84 NORA, M-63 Plamen sve oruđa Vojske Srbije slikana na Beogradskom sajmu. Slika tenka M-84 je sa vojne parade u Beogradu iz 2014. godine. Hoće ovakve greške da se pokradu kad skidaš slike sa vikipedije.
Ja mislio da se NORA u Travniku u JUGOSLAVIJI,isto tako PLAMEN se proizvodio gdje znas li ?.. ali vjerovatno ti poistovjecujes to Jugoslavija = Srbija