Zasto tako mislis o Ukrajnicima, po svim vjestima sa njima su zadovoljni.Ozimician wrote: ↑03/07/2023 16:16Naravno, mozda sam se pogresno izrazio, mislim koji bi po tebi bili nacini integracije 1,5 mil. ljudi godisnje u Njemacku ?Dope_Man wrote: ↑03/07/2023 15:06
Sistem integracije migranata nije tu da ih privlaci (moze biti) vec da osigura da ti koji su dosli postaju korisni clanovi drustva.
Duga je to i siroka tema, ali sustina je da za ekonomiju bilo koje drzave nije koristan neko ko dodje da visi na socijali. Stoga mora da postoji sistem koji ce osigurati da oni koji dolaze uce jezik, rade i ne ulaze u kriminal, pod stalnom prijetnjom gubitka prava na boravak.
Tako da za 4-5 godina imas covjeka potpuno integrisanog u drustvo, koji zna jezik jako dobro, privredjuje sve te godine i nema ni najmanji prekrsaj. E tad mozes reci da je dovodjenje tog pojedinca bila dobra odluka. Uglavnom, ja bih uvijek podrzao takav sistem i da meni licno visi nad glavom sljedecih 10 godina ako treba.
Sto se tice imigranata, podaci pokazuju da je najagresivnija druga generacija (valjda jer znaju da ih ne mogu nigdje deportovati), dakle oni koji su rodjeni na Zapadu, prave najvise problema.
Takodjer, budimo realni, sta to Njemacka (ili bilo koja zemlja u Evropi, pa cak i u svijetu - osim USA) moze ponuditi, pa da privuce 1,5 mil. kvalitetnih imigranata, koji nece da budu na socijali.
Ono sto ja trenutno vidimo, tesko da mogu naci kvalitetnije od Balkanaca za neke srednje i nize poslove (a njima toga najvise treba), sve ostalo moze biti samo losije. I naravno, problem integracije, smjestaja i svega ostalog.
Npr. dolazak Sirijaca i Ukrajinaca u Njemacku nikako ne moze biti ekonomski isplativ za tu zemlju, a time su otezali dolazak onima koji zele da rade u Njemackoj.
I naravno, kao sto ti rece, bez jace kontrole (a zapravo ce biti slabija), mogli bi mi ovu temu preimenovati.
Vec sad imas gradove, poput Gelsenkirchena, odakle bjeze i Balkanci, cak i Turci. Kad vidis snimke odredjenih cetvrti, ne mozes da vjerujes da je to Zapad.
Jeste da oni imaju najjacju podporu ikada, tipa da poslodavac i niti oni sami ne moraju placati zdravstveno osiguranje kada se zaposle ali do sada Njemci kazu da ti Ukrajinci dobro uklapaju u drustvo.
Jer imas neke druge Infos?
Arapi katastrofa u vecini slucajeva ali njih su i zvali za cisenje ulica i nosanje stavri.