Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
-
Dr Arsla
#7976 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ne srkleti se džaba. Nekima je lakše primit metar u dupe negi mm u glavu 
- HarTar
-
sumirprimus
#7978 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Svaka cast momcino
-
Honda Rajvosa
#7979 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Sve je to lijepo sto ti pricas ali jarane u slucaju nekog sranja u bih te oruzane snage bi se raspale i to nakih 3500 bosnjaka i 4000 ostalih. Iz tih ostalih bi se mozda jedno 10posto prikljucilo bosnjacima a ovi drugi bi ratovali protiv ove drzave. Ovo nekazem bezveze jer vidim kod druga bosnjaka koji navija za maroko komemtare od strane ovoh srba i hrvata....sve to prealikas na OS i dobijes sranjearchi_a wrote: ↑15/12/2022 22:18 Hajde ljudi više skontajte da Bosna i Hercegovina ima svoje legalne Oružane snage i da je imovina i oružje u vlasništvu OS-a na cijeloj teritoriji BiH. Da, ovaj helikopter je prema rasporedu lociran na Mahovljanima 1. HS. Tamo mu je garaža. Dobije komandu i izvrši let po planu na cijeloj teritoriji BiH, kao u ovom slučaju kod Bihaća. Sutra ako bude odlučeno, biće mu baza u Mostaru.
- liyf
#7980 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
lažeš. Američka vojska do 2021 godine (čitaj 2024) koristi(la) M4A1, onda imamo plate carrier koji prije 27 godina nije bio ni u planu, nosili se 3A panciri.
Vojna ideologija se nije previše promijenila u 27 godina, tako da je i razumnjivo da ovo ne liči na nešto van svjetsko, kao i što ne bi trebalo. Ovo je sasvim solidno i veoma dobro opremljeno. Ne znam koje si ti specijalce prije 27 godina viđao. Naše ne valja a bilo čije drugo je ekstra
-
Mrvice_ba
#7981 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ispita li iko vozače helikoptera, sto ga oborise?
-
PM72
#7982 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Balavac,lavi wrote: ↑19/12/2022 03:03lažeš. Američka vojska do 2021 godine (čitaj 2024) koristi(la) M4A1, onda imamo plate carrier koji prije 27 godina nije bio ni u planu, nosili se 3A panciri.
Vojna ideologija se nije previše promijenila u 27 godina, tako da je i razumnjivo da ovo ne liči na nešto van svjetsko, kao i što ne bi trebalo. Ovo je sasvim solidno i veoma dobro opremljeno. Ne znam koje si ti specijalce prije 27 godina viđao. Naše ne valja a bilo čije drugo je ekstra
Starijem ne govori da laže jer si se tek ispilio,nemaš veze sa životom.
- liyf
#7983 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ma nemoj hadžija, ja i? Džabe ti godine kad ne znaš šta pričaš.PM72 wrote: ↑19/12/2022 09:22Balavac,lavi wrote: ↑19/12/2022 03:03
lažeš. Američka vojska do 2021 godine (čitaj 2024) koristi(la) M4A1, onda imamo plate carrier koji prije 27 godina nije bio ni u planu, nosili se 3A panciri.
Starijem ne govori da laže jer si se tek ispilio,nemaš veze sa životom.
-
PM72
#7984 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Srećom pa si ti svašta u životu prošao a još ideš u srednju školu.
-
GOLDZEN
#7985 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Za ove koji konstantno smaraju sa pitanjem "šTa j3 sA isP0rUkoM iZ tUrsKe?", Kosovu su isporučena prva vozila BMC Vuran. Ugovor za ista je potpisan krajem Augusta prošle godine. Mi smo ugovor za kupovinu nepoznatog broja vozila od istog proizvođača potpisali u prvom kvartalu ove godine tako da na osnovu ovoga možete računati ETA za našu isporuku.

- Penicilin
#7986 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Znači s BMC je ipak nešto potpisano. Prvi put čujem. Jel se zna jel za Vuran isto?GOLDZEN wrote: ↑19/12/2022 14:50 Za ove koji konstantno smaraju sa pitanjem "šTa j3 sA isP0rUkoM iZ tUrsKe?", Kosovu su isporučena prva vozila BMC Vuran. Ugovor za ista je potpisan krajem Augusta prošle godine. Mi smo ugovor za kupovinu nepoznatog broja vozila od istog proizvođača potpisali u prvom kvartalu ove godine tako da na osnovu ovoga možete računati ETA za našu isporuku.
![]()
-
GOLDZEN
#7987 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Tehnički niko nikad nije rekao da je BMC u pitanju ali uistinu nije teško zaključiti.Penicilin wrote: ↑20/12/2022 18:11Znači s BMC je ipak nešto potpisano. Prvi put čujem. Jel se zna jel za Vuran isto?GOLDZEN wrote: ↑19/12/2022 14:50 Za ove koji konstantno smaraju sa pitanjem "šTa j3 sA isP0rUkoM iZ tUrsKe?", Kosovu su isporučena prva vozila BMC Vuran. Ugovor za ista je potpisan krajem Augusta prošle godine. Mi smo ugovor za kupovinu nepoznatog broja vozila od istog proizvođača potpisali u prvom kvartalu ove godine tako da na osnovu ovoga možete računati ETA za našu isporuku.
![]()
Lično, moje karte su na Kirpi-ju.
- Penicilin
#7988 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Realno najbolje bi legao Altug al eto slažem se i Kirpi je dobar mada nećemo se ljutiti ni ako bude Vuran
- liyf
#7989 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
za OSBiH nema ništa od Altuğa, naši su zadovoljni sa M113. Kirpi ili neki drugi MRAP bi bio dobar za Vojnu Policiju, u nju se najviše ulaže ovih dana.
- Penicilin
#7990 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
M113 je sasvim ok APC gusjeničar za naše potrebe. Volio bi da čujem mišljenje onih koji su ga koristili ali koliko vidim po vježbama ideja je da ga se koristi za dopremu trupa na prvu liniju. Mislim da za takvu namjenu na našem terenu čak i nema boljeg rješenja. Točkaš APC teško može djelovati na takvom terenu čak i 8×8 a od gusjeničara nisam siguran da bi Bradley ili nešto slično odradio bolje posao. Međutim nama fali točkaš APC za brzi cestovni i off road prevoz trupa u pozadinu. Sada od točkaša imamo samo kamione i HMMWVI tako da je tu. MRAP tipa Kirpi zaista prioritet u pješadijskim bataljonima. Što se tiče 8x8 IFV konfiguracija tipa Altug, odnoso Patria, Boxer, Stryker nisam siguran kako bi se takva vozila uklopila u naše terene. Određeni broj bi sigurno dobro došao kao zamjena za tenk u podršci pješadiji na prvoj liniji. Mislim da je HV sa Patrijama napravila tako neku kombinaciju. Za potrebe vojne policije mislim da je ok i da im prebace HMMWVI ili nešto tipa Vuran.
- liyf
#7991 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
ma da, Bradley nimalo ne odgovara našoj vojnoj strategiji, realno više bi se ne koristio nego koristio, također defintinvo dijelim mišljenje o ovom o točkašima, nema ovdje hajra za njih, ali kupiti neki MRAP od Turaka bi defintivno bila najbolja opcija. Jedni od najboljih u svijetu, a i treba nam nešto takvo. Humvee onakav kakav je sada u OSBiH iskreno izgleda loše, nema nikakve zaštite za gunnera niti ima čini mi se ikakve dodatne zaštite.Penicilin wrote: ↑22/12/2022 19:46M113 je sasvim ok APC gusjeničar za naše potrebe. Volio bi da čujem mišljenje onih koji su ga koristili ali koliko vidim po vježbama ideja je da ga se koristi za dopremu trupa na prvu liniju. Mislim da za takvu namjenu na našem terenu čak i nema boljeg rješenja. Točkaš APC teško može djelovati na takvom terenu čak i 8×8 a od gusjeničara nisam siguran da bi Bradley ili nešto slično odradio bolje posao. Međutim nama fali točkaš APC za brzi cestovni i off road prevoz trupa u pozadinu. Sada od točkaša imamo samo kamione i HMMWVI tako da je tu. MRAP tipa Kirpi zaista prioritet u pješadijskim bataljonima. Što se tiče 8x8 IFV konfiguracija tipa Altug, odnoso Patria, Boxer, Stryker nisam siguran kako bi se takva vozila uklopila u naše terene. Određeni broj bi sigurno dobro došao kao zamjena za tenk u podršci pješadiji na prvoj liniji. Mislim da je HV sa Patrijama napravila tako neku kombinaciju. Za potrebe vojne policije mislim da je ok i da im prebace HMMWVI ili nešto tipa Vuran.
- Penicilin
#7992 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Znam da ovde nije cool ni patriotski govoriti afirmativno o OSBiH naročito po pitanju opteme ali sve što više gledam sve mi se čini da kad su amerikanci provodili Opremi i obuči ništa nisu uradili slučajno ni bez koncepta. Evo taj M113 većina će ispasti pamatena pa reći uvalili nam smeće iz Vijetnama a kad evo šta na primjer Ukrajinci kažu: https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2 ... d0ebf85562
Realno po brdima i šumama M113 ima još više prednosti nego u ravnici na otvorenom. To je komad opreme isproban u svim uslovima proizveden u 80.000 komada jednostavan za upravljanje održavanje izdržljiv lagan brz i okretan. Upola lakši, metar ipo kraći metar uži i pola metra niži od Bradlija primi duplo više vojnika. Ovako imamo golfa 2 za ratne uslove koji kvalitetno štiti od metaka i gelera u kpji stane 15 vojnika koji ide brzo po najgorem terenu jednostavo taksi za prve linije fronta. Ako bude trebalo doturiti još par stotina komada nikakav problem, rezervni dijelovi ima kolko hoćeš jeftin lak za obuku i radi kad ti treba ono za šta je namjenjen. Sve isto bi se moglo reći i za M60A3, UH1 i HMMWVI. A što se tiče točkaša to su praktično oklopni kamioni i kombi i opet bitno je imati nešto pouzdano i lako za održavati. Evo na kraju krajeva pored sve namjenske industrije tehnologije i šminke glavnina gusjeničara turske vojske je M113 2500kom. M60 da sad ne spominjemo to je druga priča ali tirci ih u upotrebi imaju 800 komada.
Realno po brdima i šumama M113 ima još više prednosti nego u ravnici na otvorenom. To je komad opreme isproban u svim uslovima proizveden u 80.000 komada jednostavan za upravljanje održavanje izdržljiv lagan brz i okretan. Upola lakši, metar ipo kraći metar uži i pola metra niži od Bradlija primi duplo više vojnika. Ovako imamo golfa 2 za ratne uslove koji kvalitetno štiti od metaka i gelera u kpji stane 15 vojnika koji ide brzo po najgorem terenu jednostavo taksi za prve linije fronta. Ako bude trebalo doturiti još par stotina komada nikakav problem, rezervni dijelovi ima kolko hoćeš jeftin lak za obuku i radi kad ti treba ono za šta je namjenjen. Sve isto bi se moglo reći i za M60A3, UH1 i HMMWVI. A što se tiče točkaša to su praktično oklopni kamioni i kombi i opet bitno je imati nešto pouzdano i lako za održavati. Evo na kraju krajeva pored sve namjenske industrije tehnologije i šminke glavnina gusjeničara turske vojske je M113 2500kom. M60 da sad ne spominjemo to je druga priča ali tirci ih u upotrebi imaju 800 komada.
- Peacean
#7993 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Znaju Ameri bolje i od nas kolike su naše mogućnosti da održavamo vojnu opremu. Zato nam i slijeduju stariji, oprobani sistemi koje je lako održavati. Da imamo ekonomiju jedne Hrvatske i mi bi dobijali ponude za Blakhawk-ove i Bradley-e, ali s obzirom na stanje u državi dobijamo samo ono što možemo maksimalno da iskoristimo, i za sada to i jeste najbolja opcija.
-
ins
#7994 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
BiH ima teren na kakvom se u principu ni ne vode ratovi, niti za kakav se ni ne planira naoružanje. Zato i imamo vrlo stabilne granice skoro hiljadu godinaPenicilin wrote: ↑23/12/2022 00:12 Znam da ovde nije cool ni patriotski govoriti afirmativno o OSBiH naročito po pitanju opteme ali sve što više gledam sve mi se čini da kad su amerikanci provodili Opremi i obuči ništa nisu uradili slučajno ni bez koncepta. Evo taj M113 većina će ispasti pamatena pa reći uvalili nam smeće iz Vijetnama a kad evo šta na primjer Ukrajinci kažu: https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2 ... d0ebf85562
Mi imamo teren doslovno za planinsku pješadiju, i samim tim oruđa koja nama trebaju nisu ona koja čini standardno naoružanje u nekim normalnim zemljama. Konkretno, M113 je težak 12t, a Bradley je 27t, a onda je Bradley dodatno duži 2 metra a širi 1 metar. Pa sada zamislite razliku u prohodnosti i jednog i drugog negdje u Bosanskim brdima. Iz tog razloga, bolje gledati šta Austrija ima, nego neke druge zemlje.
Recimo, ja uopšte ne vidim smisao nabavke velikog broja MRAP vozila kod nas, jer su ona napravljena samo sa jednom svrhom: da zaštitet posadu od IED u mirovnim misijama tipa Afganistan ili Irak. Sve ostale osobine su im potpuno suprotne od onoga što treba u borbi: imaju izuzetno visoku siluetu, sporo manevrišu, nestabilni su pri iole većoj brzini zbog visokog težišta, imaju otežano iskrcavanje posade kada se nalaze pod vatrom, itd...
Ako će se oni nabavljati kod nas, ja sam za to da budu samo u malim brojevima, recimo da max jedan vod po pješadijskoj četi bude njima opremljen. To znači cca 10 komada na pješadijski bataljon, ukupno manje od 100 za sve pješadijske brigade.
Nama zbog konfiguracije terena treba slijedeće:
- Unimog U5000 kao osnovni prijevoz pješadijskog odjeljenja, upravo zbog dimenzija. Mi možemo čak i neki Achleitnerov PMV za tu ulogu, jer su pravljeni sa brdima u mislima.
- Oklopni Humvee, dakle njegova M1114 verzija, kakva je navodno i najavljena za isporuku u okviru donacije, za mehanizovanu pješadiju, kao komandno vozilo i za pojedina odjeljenja u okviru čete.
- Treba nam 6x6 u koji pored posade može stati i kompketno mehanizovano pješadijsko odjeljenje OSBiH. Ako takvog nema, onda 8x8, šta se može. Najbolje Patria, Piranha ili Stryker, i da ostanu na cca 15-16t.
- Određeni broj M1117 Guardian, koji je veličinom odličan, ali nažalost nosi samo jedan team pored svoje posade, tako da su potrebna dva komada po odjeljenju, što je već previše finansijski da bi bio osnovni APC. Ali bi ga bilo dobro imati, 100-ak komada. Ko zna, možda ga i dobijemo jednog dana
- Spomenuti mali broj MRAP vozila, za specifičnu upotrebu.
- Moderni srednji IFV tipa Turski ACV-15 za oklopnu pješadiju. Ni njega ne trebaju veliki brojevi, 50-ak komada.
Inače, mislim da sadašnju 6. pbr OSBiH treba dignuti na Mehanizovanu, gdje će u mehanizovanom bataljonu biti po jedna oklopna četa. Tu bi išli ovi M1114 i 6x6 ili 8x8 točkaši, a u oklopnoj četi IFV gusjeničari.
4. pbr OSBiH može ostati samo Unimog i MRAP tipa BMC ili Achleitner
5. pbr OSBiH bi mogla dobiti po jednu mehanizovanu četu sa 6x6 ili 8x8, plus jedan oklopni bataljon
Treba nam ova modernizacija M113 https://www.fnss.com.tr/en/products/m11 ... nt-program
Ukrajinske SOF jedinice su izvanredno demonstrirale sve kvalitet Humvee M1114, gdje ga koriste kao IFV u paru sa BTR-82, a koji također ima iznimno nisku siluetu. Također, koriste M113 kao APC, i vidi se da ga cijene između ostalog zbog malih dimenzija a upotrebljivog oblika.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#7995 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Sta bi nam od artiljerije trebalo, sto ne mozemo sami proizvesti ?
-
ford transit
#7996 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Svaka čast dečki, samo naprijed. OS BIH su naš ponos. Uz sve ove blokade, usporavanja, destrukcije sa sviju strana, radite ko doxa. Iskreno dugacije se i ne ocukuje od nasljednika ABIH.
Lično mislim da bi trebali poraditi na jačanju PVO, srednjeg, kratkog dometa, pokretne jedinice sa aa vozilima.Volio bih takođe da se masovno uvede onaj zu 23 mm,ili neki njegov NATO pandan.
Također od velikog značaja bi bio kakv kvalitetan sistem za ometanje i uništavanje dronova.
Transport oklopljeni i naoružan je ok,ali iz iskustva sa ratista u zoni 5K, gdje su bili manevri skoro svakodnevni i kamioni odradjuju posao.
Prioritet bi bio jacanje pvo, srednjeg i kratkog dometa. Kad dobijmo javlin sisteme koje su nam obecali uz postoje atgm sisteme oklop na našem terenu nema šanse. Pjesadija, podrska pjesadiji, to ja ABIH davno apsolvirala. Samo ne odustajati od 105 mm haubica i 122.
Samo naprijed. Biće tu još svasta, mislim da bolji dani za OS dolaze.
Lično mislim da bi trebali poraditi na jačanju PVO, srednjeg, kratkog dometa, pokretne jedinice sa aa vozilima.Volio bih takođe da se masovno uvede onaj zu 23 mm,ili neki njegov NATO pandan.
Također od velikog značaja bi bio kakv kvalitetan sistem za ometanje i uništavanje dronova.
Transport oklopljeni i naoružan je ok,ali iz iskustva sa ratista u zoni 5K, gdje su bili manevri skoro svakodnevni i kamioni odradjuju posao.
Prioritet bi bio jacanje pvo, srednjeg i kratkog dometa. Kad dobijmo javlin sisteme koje su nam obecali uz postoje atgm sisteme oklop na našem terenu nema šanse. Pjesadija, podrska pjesadiji, to ja ABIH davno apsolvirala. Samo ne odustajati od 105 mm haubica i 122.
- doox
#7997 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ovako bi nešto nama trebalo, Boxer sa instaliranim Starstreak sistemom.

- liyf
#7998 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Bez uvrede ali ovo ti je totalno pogrešna perspektiva. Jedni smo od najboljih u održavanju vojne opreme. Vojna Policija OSBiH je skoro imala vježbu sa Marincima gdje su pokazali dosta bolje korištenje američke tehnike od samih Amera.Peacean wrote: ↑23/12/2022 10:24 Znaju Ameri bolje i od nas kolike su naše mogućnosti da održavamo vojnu opremu. Zato nam i slijeduju stariji, oprobani sistemi koje je lako održavati. Da imamo ekonomiju jedne Hrvatske i mi bi dobijali ponude za Blakhawk-ove i Bradley-e, ali s obzirom na stanje u državi dobijamo samo ono što možemo maksimalno da iskoristimo, i za sada to i jeste najbolja opcija.
- liyf
#7999 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
PVO je sasvim okej, defintivno na Balkanu pariramo drugim državama u tome a od nekih smo čak i bolji, pogotovo kada dobijemo Javeline.ford transit wrote: ↑23/12/2022 23:04 Svaka čast dečki, samo naprijed. OS BIH su naš ponos. Uz sve ove blokade, usporavanja, destrukcije sa sviju strana, radite ko doxa. Iskreno dugacije se i ne ocukuje od nasljednika ABIH.
- Peacean
#8000 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Nisam mislio na sposobnost naših ljudi nego na ekonomsku mogućnost naše države da finansira sve to. Nekoliko savremenih jedinica u vojsci i policiji nama jeste u mogućnosti, ali cijelu vojsku i policiju da dovedemo na taj nivo i da samostalno održavamo je trenutno nerealno.lavi wrote: ↑24/12/2022 16:02Bez uvrede ali ovo ti je totalno pogrešna perspektiva. Jedni smo od najboljih u održavanju vojne opreme. Vojna Policija OSBiH je skoro imala vježbu sa Marincima gdje su pokazali dosta bolje korištenje američke tehnike od samih Amera.Peacean wrote: ↑23/12/2022 10:24 Znaju Ameri bolje i od nas kolike su naše mogućnosti da održavamo vojnu opremu. Zato nam i slijeduju stariji, oprobani sistemi koje je lako održavati. Da imamo ekonomiju jedne Hrvatske i mi bi dobijali ponude za Blakhawk-ove i Bradley-e, ali s obzirom na stanje u državi dobijamo samo ono što možemo maksimalno da iskoristimo, i za sada to i jeste najbolja opcija.