Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#7976 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

beni-bu-man wrote:
irac300 wrote:
Sta fali i Irci su ljudi. :D Inace, mnogo volim tu zemlju, ali nick nije direktno vezan za Irsku (duga prica, jedan SDA-ovac je isto tako sudio o meni) :D

Sve to sto nam/mi imputiras pilo bi vodu da mi/ja svrljamo na temama o religijama ili bogu, pa vam upadamo i pametujemo. Medjutim, situVacija je obrnuta, ti, Smrcak i ovaj wannabe inkvizitor Eduard redovniji ste ovdje nego na bilo kojoj drugoj temi.
To ipak vise govori o vama.
Redovniji od Ateista :mrgreen:
Koliko to njega/njih zulja sto postoje ljudi koji ne vjeruju u boga
Vas više žulja što postoje ljudi koji vjeruju u Boga,zamisli,u 21-om stoljeću!
patriot_1

#7977 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

irac300 wrote:
beni-bu-man wrote:
irac300 wrote:
Sta fali i Irci su ljudi. :D Inace, mnogo volim tu zemlju, ali nick nije direktno vezan za Irsku (duga prica, jedan SDA-ovac je isto tako sudio o meni) :D

Sve to sto nam/mi imputiras pilo bi vodu da mi/ja svrljamo na temama o religijama ili bogu, pa vam upadamo i pametujemo. Medjutim, situVacija je obrnuta, ti, Smrcak i ovaj wannabe inkvizitor Eduard redovniji ste ovdje nego na bilo kojoj drugoj temi.
To ipak vise govori o vama.
Redovniji od Ateista :mrgreen:
Koliko to njega/njih zulja sto postoje ljudi koji ne vjeruju u boga
Ma on je jos dobar, onom Eduardu mrznja kroz tastaturu izbija, zamisli da padnes u nemilost takvoj osobi? (vec vidjeno u proslom ratu)
Nije mi jasno zašto bi vjernik trebao mrziti ateistu?Ja imam više prijatelja vjernika nego nevjernika,slučajno,ali ne puno više od nevjernika!
važno mi je da je ok čovjek,bez obzira vjerovao ili ne!
patriot_1

#7978 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

beni-bu-man

Ma on je jos dobar, onom Eduardu mrznja kroz tastaturu izbija, zamisli da padnes u nemilost takvoj osobi? (vec vidjeno u proslom ratu)
Eduarda i ne citam a i ovog parioJotu ignorisem kolko tolko :
[/quote]

Meni ni u džep ni iz džepa! :-D
U tvojim godinama ni ja nisam vjerovao,(čini mi se da si ispod 20) a sa 22 sam postao vjernik,i nakon 30 g još sam!
beni-bu-man

#7979 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

patriot_1 wrote:
U tvojim godinama ni ja nisam vjerovao,(čini mi se da si ispod 20) a sa 22 sam postao vjernik,i nakon 30 g još sam!
otkud ti tak fiks idea o godinama i kako me bas procjeni na tako fino mlado godiste, hvala na komplimentu :thumbup:
Mišo_Kovač

#7980 Re: Ateizam

Post by Mišo_Kovač »

patriot_1 wrote: Navedi primjer iz Biblije!
I ljudi ubijaju ljude,npr. kad ih pošalju ne električnu stolicu jer su ubijali serijski,nedužne,jel to ispravno?
Čuj navedi primjere iz biblije :P Evo sorto izbor iz repertoara:

1. Pobio je vascijelu populaciju svijeta poplavom, jer su svi bili bedasti. Valjda uključujući i djecu i novorodjenčad i tako to..
2. Ubio sve stanovnike Sodome i Gomore, opet jer su bili bedasti. Opet, najebala su i djeca i novorođenčad, jer ko im jebe mater kolateralnu
3. Ubio Lotovu ženu jer se okrenula
4. Pobio svu prvorođenu djecu u Egiptu, čisto da demonstrira silu Faraonu
5. Ubio Nadaba i Abijaja, sinove Aaronove, jer pogriješili pri izvodjenju svećeničkog rituala
6. Ubio dio svog izabranog naroda, vatrom i kugom, zbog kuknjave i nezadovoljstva tijekom lutanja u pustinji
7. Ubio Betšebino dijete, da kazni Davida zbog preljuba
8. Ubio Jeroboamovog sina da spasi Jeroboama od toga da mu ne pobije vascijelu familiju. Bog je milostiv ipak...
9. Ubio Ezekielovu ženu, čisto da pokaže Ezekielu da može...

Nisam navodio vojnike neprijateljskih armija i slično... Eto, haj da njih ne pikamo ko ljude...

Druga stvar, ne ne mislim da je OK pogubiti ikoga, ni zbog kakvog zločina. Postoje i drugi mehanizmi osim ubojstva iz kolektivne osvete...

Treće, odrastao sam i idalje živim u kršćanskoj obitelji. Išao sam u crkvu, slušao sam propovijedi, pročitao sam bibliju više puta, na više jezika. Tačno znam u šta vjeruješ i koliko je zao, zloban i nemilosrdan tvoj imaginarni nebeski otac... Prodavat muda pod bubrege možeš komotno na nekoj drugoj adresi. :P
beni-bu-man

#7981 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Mišo_Kovač wrote:
patriot_1 wrote: Navedi primjer iz Biblije!
I ljudi ubijaju ljude,npr. kad ih pošalju ne električnu stolicu jer su ubijali serijski,nedužne,jel to ispravno?

1. Pobio je vascijelu populaciju svijeta poplavom, jer su svi bili bedasti. Valjda uključujući i djecu i novorodjenčad i tako to..
2. Ubio sve stanovnike Sodome i Gomore, opet jer su bili bedasti. Opet, najebala su i djeca i novorođenčad, jer ko im jebe mater kolateralnu
5. Ubio Nadaba i Abijaja, sinove Aaronove, jer pogriješili pri izvodjenju svećeničkog rituala
6. Ubio dio svog izabranog naroda, vatrom i kugom, zbog kuknjave i nezadovoljstva tijekom lutanja u pustinji
8. Ubio Jeroboamovog sina da spasi Jeroboama od toga da mu ne pobije vascijelu familiju. Bog je milostiv ipak...

Nisam navodio vojnike neprijateljskih armija i slično... Eto, haj da njih ne pikamo ko ljude...

Druga stvar, ne ne mislim da je OK pogubiti ikoga, ni zbog kakvog zločina. Postoje i drugi mehanizmi osim ubojstva iz kolektivne osvete...

Treće, odrastao sam i idalje živim u kršćanskoj obitelji. Išao sam u crkvu, slušao sam propovijedi, pročitao sam bibliju više puta, na više jezika. Tačno znam u šta vjeruješ i koliko je zao, zloban i nemilosrdan tvoj imaginarni nebeski otac... Prodavat muda pod bubrege možeš komotno na nekoj drugoj adresi. :P
:thumbup:

Amin
Dope_Man

#7982 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ali nije bolan, oni su to zasluzili i on je morao tako... nije imao izbora, a i on je moralan, on je izvor morala i ljubaiv, tako da je svako njegovo djelo cista ljubav. Ta djeca, oni bi bili losi jer odrastaju u losem drustvu, a opet da ih ne ostavi bez roditelja bolje da ih pobije, zar ne? Pa i ona alapaca, cuj okrenula se a on lijepo rekao da se ne okrece.. neka ju je ubio, sta se ima okretati. Kcerke se nisu okretale, pa su lijepo otisle u pecinu, napile oca i nabijale se cijelu noc... a On posmatrao, tu ne bjese nista za kazniti.
patriot_1

#7983 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

beni-bu-man wrote:
patriot_1 wrote:
otkud ti tak fiks idea o godinama i kako me bas procjeni na tako fino mlado godiste, hvala na komplimentu :thumbup:
Razmišljanje ti je na tom nivou,bez zamirke!
beni-bu-man

#7984 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

patriot_1 wrote: Razmišljanje ti je na tom nivou,bez zamirke!
I to cu shvatiti kao komlpiment i zahvaliti se :thumbup:
patriot_1

#7985 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Mišo_Kovač

Treće, odrastao sam i idalje živim u kršćanskoj obitelji. Išao sam u crkvu, slušao sam propovijedi, pročitao sam bibliju više puta, na više jezika. Tačno znam u šta vjeruješ i koliko je zao, zloban i nemilosrdan tvoj imaginarni nebeski otac... Prodavat muda pod bubrege možeš komotno na nekoj drugoj adresi.
1)Ajmo ovako,generacijama taj narod čini zlo,pokvareni do daske,ubojstva,incesti,mržnja,krađa,hule na Boga,pazi generacijama,i sad samo bi naivan vjerovao da i iduća generacija neće činiti isto!Zato i djeca odeše u prkno!I to je opomena i onima koji koliko - toliko drže do Boga!Bog ih je stvorio,zahvaljujući njemu postoje a oni ga ne šljive ni za suvu šljivu!Da se ti tako ponašaš prema svom ocu,nebi li te se odrekao?I potop je vjerovatno bio lokalnog karaktera!Pisac događaja nije znao da postoji i Evropa,i Amerika i Australija!
2)Ako su bili takva nemoralna đubrad da u tim gradovima nije bilo ni 5 slovima PET moralnih,ko ih ...I opet tako generacijama,zar ćeš očekivati da će ta djeca biti drugčija?Uostalom,on ih je stvorio,zahvaljujući njemu postoje,njegova su stvorenja,ja šljivu koja ne rađa dobrim plodom posječem.
I ti , moj susjed se ljutiš na mene jer sam posjekao SVOJU šljivu?No nisu sve posječene,bilo je gradova okolo koji nisu uništeni!U Sodomi sve pederčine.Voliš li pedere?Ja ih ne mrzim ali čim dalje od mene!
3)Zar se morala okretati a rečeno joj je "Ne okreći se sine"(Petar kočić ili ...).Žalila je za onim što je Bog osudio,nije se slagala sa Božjom odlukom!
4)Ne,oni su ubijali svu prvorođenu djecu Židova prije toga.A vas "moralne ateiste" boli k....za to!Pa plati koko što si pozobala!
5)Znali su kako se to radi ali ih nije bilo briga,,,"Mi ćemo po svom,ko .... Boga!"
&Doživjeli su toliko čuda pri izlasku,bolje im je bilo u pustinji nego pod Egipatskim bičem i njurgaju!Nije im Bog rekao da će im u pustinji teći med i mlijeko nego u Obećanoj Zemlji,,,dakle strpite se,imate dosta razloga da mi vjerujete ta ne umirete od gladi!
7)Ubio ili je ono umrlo zbog neke bolesti,upitno je.Ako je i ubio,od Davida i Bet Šebe se kasnije rađa Salamon,najveća faca(kao kralj) u njihovoj povjesti!I što sad,ovaj da ubiti njenog muža da je se dokopa a Bog kao pravedni sudac da ne reagira?
8)Tko,Bog ili čovjek?
9)Nije mi poznato,,ni točka 8 ni 9,,bum to pročital!
Mišo_Kovač

#7986 Re: Ateizam

Post by Mišo_Kovač »

Metar teksta u pokušaju da opravdaš nešto što se opravdat ne može... Sodoma i Gomora su imale oko 25000 ljudi skupa, nema teoretske šanse da je bilo samo petero djece tamo. Drugo, sve i da je bilo samo jedno dijete, kakav je to bog koji ga je ubio nevinog zbog grijeha okoline? Takodjer istva stvar za egipatsku djecu? Jesu li ona bila kriva za nedjela očeva? Sutra neko da ubije tvoje dijete jer ima problem s tobom, to bi bilo ok?

U suštini, da ne nabrajam dalje ove tačke, nemam pojma zašto ti sebe uopće nazivaš kršćaninom. Sve ovo što si napisao u pokušaju da opravdaš masovna ubojstva je u suštoj suprotnosti sa Kristovim novozavjetskim učenjem...
Last edited by Mišo_Kovač on 19/10/2017 14:01, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#7987 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Klasicno ponasanje vjernika da opravda svoju vjeru
broj dva

#7988 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Mišo_Kovač wrote:Metar teksta u pokušaju da opravdaš nešto što se opravdat ne može... Sodoma i Gomora su imale oko 25000 ljudi skupa, nema teoretske šanse da je bilo samo petero djece tamo. Drugo, sve i da je bilo samo jedno dijete, kakav je to bog koji ga je ubio nevinog zbog grijeha okoline? Takodjer istva stvar za egipatsku djecu? Jesu li ona bila kriva za nedjela očeva? Sutra neko da ubije tvoje dijete jer ima problem s tobom, to bi bilo ok?

U suštini, da ne nabrajam dalje ove tačke, nemam pojma zašto ti sebe uopće nazivaš kršćaninom. Sve ovo što si napisao u pokušaju da opravdaš masovna ubojstva je u suštoj suprotnosti sa Kristovim novozavjetskim učenjem...
---
Ta lista zločina ima smisla jedino u nekom istorijsko/antropološko/filozofskom pogledu na razvoj religija, od obožavanja sunca pa na ovamo. Tada se može shvatiti da je nekome nekada trebao krvožedan, osvetoljubiv i zajeban bog.
A ne mogu vjerovati da bi neko to pokušao shvatiti kao činjenicu, još manje opravdati..
Dope_Man

#7989 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ateistima je jasno da to nisu cinjenice, za vrlo malo stvari spomenutih u vjerskim knjigama postoje dokazi da su se desile, i uglavnom je to dosta drugacije nego sto je opisano. Ali kada se govori o religiji i njenoj vrijednosti, te osobinama boga i njegovih izaslanika, onda govorimo iz ugla tih knjiga jer one navodno sadrze rijeci direktno citirane, ili ''nadahnute'' bogom, koje treba da predstave ljudima ko i sta je taj bog, i za sta se zalaze.

Sve navedeno je djelo tog divnog boga punog ljubavi unutar biblijsko/kur'anskog narativa uz minimalne razlike izmedju te dvije knjige.
aurora313

#7990 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:
Mišo_KovačČuj navedi primjere iz biblije :P Evo sorto izbor iz repertoara:

4. Pobio svu prvorođenu djecu u Egiptu, čisto da demonstrira silu Faraonu...
1)Ajmo ovako,generacijama taj narod čini zlo,pokvareni do daske,ubojstva,incesti,mržnja,krađa,hule na Boga,pazi generacijama,i sad samo bi naivan vjerovao da i iduća generacija neće činiti isto!Zato i djeca odeše u prkno!I to je opomena i onima koji koliko - toliko drže do Boga!Bog ih je stvorio,zahvaljujući njemu postoje a oni ga ne šljive ni za suvu šljivu!Da se ti tako ponašaš prema svom ocu,nebi li te se odrekao?I potop je vjerovatno bio lokalnog karaktera!Pisac događaja nije znao da postoji i Evropa,i Amerika i Australija!...
Jevreji čine zlo generacijama i pokvareni su do daske?!?

Hule Boga (kojeg su sami izmislili)?!?

Kada bi tebi prikačili elektrode da prate moždane funkcije, makina bi im se pokvarila. Ti si stvarno izgubljen slučaj.
Mišo_Kovač

#7991 Re: Ateizam

Post by Mišo_Kovač »

Ovo o potopu lokalnog karaktera tek sad vidjeh :D Ne može tako bato, ako vjeruješ u bibliju, cijeli svijet je potopljen... Poplavu lokalnog karaktera koja je nadahnula sumerske mitove, i kroz njih stigla do biblije, ostavi ljudima koji se bave naukom... :D
Ludzak

#7992 Re: Ateizam

Post by Ludzak »

Religije ?
Da li su religije stvorene od boga, ili su stvorene od čovječanstva?
SamoVasGledam

#7993 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

I ja sam do skoro verovao da se potop odnosi na ceo svet. Čak i sada verujem da je to najviše moguće. Međutim ostavljam mogućnost da kada Biblija govori o ljudima i događajima poput potopa govori samo o mesijanskoj liniji i narodima koji su vezani za nju, dok ljude iz ostattka sveta ignoriše. Pa tako recimo na početku Biblije spominje se da je Bog stvorio prve ljude, a tek nešto kasnije se opisuje stvaranje Adama i Eve, koji su i započeli tu mesijansku liniju.
harač

#7994 Re: Ateizam

Post by harač »

neupućeni bi rekli da je patriot_1 neka reinkarnacija gebelsa, ali čovjek je samo katolik priučen u teodiceju
Lopov-eliminator

#7995 Re: Ateizam

Post by Lopov-eliminator »

harač wrote:neupućeni bi rekli da je patriot_1 neka reinkarnacija gebelsa, ali čovjek je samo katolik priučen u teodiceju
:thumbup:

Evo ja čitam i ibretim se šta je sve ispovraćao po tastaturi. :shock: Opet će ga poslati na hlađenje.

Džaba, toliko puta bude banovan i opet ono njegovo izleti iz njega, jer je toliko veliko da je samog njega preraslo.
patriot_1

#7996 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Mišo_Kovač wrote:Metar teksta u pokušaju da opravdaš nešto što se opravdat ne može... Sodoma i Gomora su imale oko 25000 ljudi skupa, nema teoretske šanse da je bilo samo petero djece tamo. Drugo, sve i da je bilo samo jedno dijete, kakav je to bog koji ga je ubio nevinog zbog grijeha okoline? Takodjer istva stvar za egipatsku djecu? Jesu li ona bila kriva za nedjela očeva? Sutra neko da ubije tvoje dijete jer ima problem s tobom, to bi bilo ok?

Ja nisam napisao da nije bilo petero djece nego petero pravednih ljudi!
Djeca Sodomljana i djeca Egipćana nebi bila nimalo bolja od njihovih očeva!Ta rekoh,nisu ti postali "jučer" takvi(mislim na starce) nego generacijama!
Nisi čuo nikad za kolektivnu odgovornost?Ako si ti narkoman ili alkić,patit će cjela tvoja obitelj!Bog je stvrio ljude,da nije nebi ih bil,ima pravo sprečiti zarazu da se ne širi,ima pravo kazniti zle!Što ti znaš o Kristovom učenju?Krist je učio da će oni koji odbace Boga biti bačeni u vječni pakao!Okrutno?
Dakle,nije on samo milost i ljubav Božju objavljivao nego i kaznu!
Na kraju,postoji život nakon smrti,vječni život,djeca Sodomljana i Egipćana neć završiti u paklu nakon što su pobijena!Kapiši!
broj dva

#7997 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Kada počneš pričati o zasluženom genocidu (djece i odraslih) vrijeme je da se pogledaš u ogledalo i kažeš "koji kurac je pogrešno sa mnom, zar sam do toga došao"
Čak i ako je taj genocid mitski.
patriot_1

#7998 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

beni-bu-man wrote:Klasicno ponasanje vjernika da opravda svoju vjeru
Ja sam čovjek,nesavršen,ponekad dobar ponekad loš!Tko sam ja da bih Bogu davao lekcije?Neke stvari ne kužim,ne kužim ni ovo u potpunosti,zašto baš tako,zašto je Bog Starog Zavjeta ponekad nemilosrdan,a Novog izuzetno milosrdan,kao da su to dva različita Boga!No kako rekoh,i Isus najavljuje okrutni pakao!I ako se On ne odriče tog boga Starozavjetnog,zašto bih ja?Možda je negdje u ljudskoj interpretaciji dosta toga krivo shvaćeno pa su Bogu pripisali i ono što nije od njega,tko zna!U selu u kom sam odrastao jednom čovjeku je grom pogodio kuću,spalio ju i staju i sve što je u njoj bilo!Ljudi su rekli da je to od Boga jer je navodno bio najveći psovač u selu!Da je netko pisao o tom događaju,iz njegove ljudske perspektive bi baš tako bilo opisano!Krivo,grom je opiz... slučajno baš njega!
Prvo,kako bilo da bilo,sve to što piše o Bogu u S.Zavjetu ne dokazuje da Boga nema.Ima,sviđao se on nama ili ne!Bila kriva slika ili ne!
Ja vjerujem u Boga koji nas je stvorio iz ljubavi prema nama,kao roditelji djecu!Voli čak i tebe i sve ove koji kenjaju po njemu na ovom forumu!
Čudno ali istinito!
aurora313

#7999 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Predio oko tzv., Sodome i Gomore je pun ostataka prirodnog sumpora koji je veoma lako zapaljiv i koji na taj način emituje sumporni dioksid, otrovan gas. Mora da je sumpora tada bilo daleko više u tim djelovima, i naravno, tako je i nastala dirljiva priča o božijem ognju koju mogu progutati samo forumski ignoranti.
patriot_1

#8000 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

broj dva wrote:Kada počneš pričati o zasluženom genocidu (djece i odraslih) vrijeme je da se pogledaš u ogledalo i kažeš "koji kurac je pogrešno sa mnom, zar sam do toga došao"
Čak i ako je taj genocid mitski.
Genocidom nebi mogli nazvati kažnjavanje odraslih koji su zaslužili kaznu!Zli ljudi!
Kažnjavanje djece zbog grijeha odraslih,,hm,,evo recimo da Bog postoji , a ti ne vjeruješ u njega,normalno je da ćeš tako i svoju djecu odgajati,pa će i ona završiti u paklu o kom krist govori!Pitam te,tko je kriv što će tvoja djeca završiti u paklu?Ti naravno!Jer si ih usmjeravao tako!
Ja ne opravdavam nego kažem.nije mi sve jasno,no to nije razlog da prestanem vjerovati da Bog postoji!A kakav je on u biti,još neznam!bog milosrđa i ljubavi o kojem govori Krist je Bog kojem se divim!Ovog ne kužim o kojem pišu Izraelci od prije 4 000 g ali pa da i točno pišu,ja bih mu se poklonio jer da nije njega nebi bilo ni mene!Čak i ako bih bio razočaran njime!
I loš tata je još uvjek tvoj tata i da nije njega nebi ni tebe bilo!Ili ga poštuj ako valja,ako ne odi ća od njega čim dalje!
Al nemoj ga ubiti jer je jednom pljusku dao mami,,,,imao je žutu minutu!
Ja ne vjerujem da se Bog mjenja,kakav je takav je i zauvjek je isti!Razlike između Boga u S Z i onog kakvim ga opisuje krist koji jei sam Bog,vjerovatno su rezultat ljudskog neshvaćanja Boga!
Post Reply