Ukrajina

Post Reply
jefferson

#7976 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Ja Sam Odavle wrote:
sportman1 wrote: -ko tvrdi da je rusija primjer napretka? ja samo tvrdim,kao i rusi i cesi i poljaci, da se prije zivjelo bolje nego sada i u rusiji i ceskoj i poljskoj. mozda su ljudi bili materijalono siromasniji u prosjeku,ali u cjelini su zivjeli bolje. npr. nisu bili optereceni novcem. danas cim upalis tv samo o parama pricaju i zasipaju te reklamama cim se ujutro probudis. ovo danas je sofisticirano robovlasnistvo natopljeno pricom o demokraciji i ljudskim pravima,dok je u biti sve podredjeno interesu kapitala.
-a sto se slobode izrazavanja tice tu si u pravu. samo treba dodat da danas mos pisat i pricat sta oces niko te ne zarezuje ni 2 posto.
Ma jasta, zivjelo se tamo bolje. Dodju u nas Cesi Poljaci Madjari, prodaju dva satora, cetiri stolice, dva ligestula i kamperski sto -- za tri paprike, pola kile paradajza, dvoje farmerki i pastetu e da mogu ostati jos jedan dan na moru.

Bjezmo svi u CCCP.
Ja sta je djece na ovom forumu koji nemaju sta raditi, ne mozes vjerovat.
Djeco draga, niko Vam ne brani da se spakujete i odete u Rusiju.
A incace super se zivjelo u tom Socijalizmu (iza celicne zavjese, ne racunam Jugoslaviju). Top 3 drzave us viejtu po broju samoubistava bile Madjarska, Istocna Njemacka i Poljska.
Kada je Der Spiegel to objavio sredinom 80-tih, KGB pokusao da ubije urednika!
Bas se ono super izvjelo, posebno je bila interesantna stavka da su drzave izdavale izlazne vize, pored onih sto su trazile zapadne zemlje.
Ali, OK, ljudi nisu bilo novcem optereceni :lol:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7977 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

nihoniho wrote:
Acerovac wrote:E sta im je Klicko donio.

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=108996

PRIVREDA | 27/03/2014 | 11:36

Јacenjuk: Cijena ruskog gasa vodi Ukrajinu u katastrofu

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Јacenjuk rekao je danas da će cijena ruskog gasa koju će Ukrajina plaćati od 1. aprila porasti za 79 odsto, na 480 dolara za 1.000 kubnih metara.

Arsenij Јacenjuk, jedan od lidera ukrajinske opozicije

Јacenjuk je u obraćanju parlamentu izrazio očekivanje da će od aprila, visoka cijena uvoza gasa iz Rusije biti jedan od faktora koji će Ukrajinu gurati ka ekonomskoj katastrofi.

"Ukrajina je na ivici ekonomskog i finansijskog bankrota", naglasio je Јacenjuk.

Prema njegovim riječima, inflacija će tokom ove godine biti između 12 i 14 odsto ukoliko ne budu usvojeni zakoni kojim će biti podržane mjere štednje, koje je predložio Međunarodni monetarni fond radi stabilizovanja ekonomije.
PTCP, Tanjug :roll:
Sad ako je Tanjug eto izmislili su vijest ... mislim zdrava doza skepse je pozeljna ali ne treba pretjerivati ...nije bas sve zavjera :D
AliceInChains

#7978 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Ja Sam Odavle wrote:Ovdje nista novo. Mlada putincad i dalje kmeci o velikoj putinkovoj pobjedi protiv kapitalizma.
Polako. Sad ce ekonomske sankcije, samo sto ih nisu uveli :mrgreen:...jest, da su mogli vec juce, ali sto ne tek sutra ili prekosutra? Zasto zurba? Mislim, Krim je je jos uvjek dio Ukrajine, ili nije? pa onda tek putincad moze odhebati. :mrgreen:

A da ne pricamo o lose-lose situaciji Moskve oko Ukrajine. Kad pocne teci med i mleko i vitalna privatizacija, ni pro-ruskim Ukrajincima nece nista drugo preostati, nego da odhebu Rossiyu :mrgreen:
nihoniho

#7979 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

Sada je zapad, ponajvise , zabrinut mogucnoscu da Putin nastavi sa politikom sile i zauzme dio istocne ukrajine.
Putin nema sta puno izgubiti, sankcije mu sleduju svakako, svaka sansa da revitalizira partnerske odnose sa zapadom je, cini mi se, nestala... Jeste da bi , u potpunosti, izgubio razumijevanje u svijetu ali bi izazvao i definitivnu polarizaciju i ucvrstio vlast u Rusiji, Putin je opasan igrac...
nihoniho

#7980 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

UnscarD wrote: Sad ako je Tanjug eto izmislili su vijest ... mislim zdrava doza skepse je pozeljna ali ne treba pretjerivati ...nije bas sve zavjera :D
Nisu oni izmislili vijest, nego su je tendenciozno prenijeli , frizirali. Upravo sto ti radis.
UnscarD

#7981 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

nihoniho wrote:
UnscarD wrote: Sad ako je Tanjug eto izmislili su vijest ... mislim zdrava doza skepse je pozeljna ali ne treba pretjerivati ...nije bas sve zavjera :D
Nisu oni izmislili vijest, nego su je tendenciozno prenijeli , frizirali. Upravo sto ti radis.
Ja se stvarno izviNJAJEM .... moze li 'vako :D :

http://www.nytimes.com/2014/03/24/world ... .html?_r=0
Kikibombona

#7982 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Ja Sam Odavle wrote:Ovdje nista novo. Mlada putincad i dalje kmeci o velikoj putinkovoj pobjedi protiv kapitalizma.
Otvori oci, nemoj dopustiti da ti misljenje formira CNN i Fox News. :D

http://www.advance.hr/vijesti/bivsi-nje ... upa-ideja/
Avetinho

#7983 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Kikibombona wrote:

Evo ga jos jedan ljubitelj advanceta. Bas sad kad su celo i klavikulica poceli koristiti suptilnije metode.
nihoniho

#7984 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

UnscarD wrote:
nihoniho wrote:

Upravo sto sam rekao, PTCP je prenio tendenciozn o i frizirano. Nigdje se ne spominje kolaps ukrajinske privrede, katastrofalne posljedice... Naprosto, Rusi su im podigli cijenu gasa, sto je svakako lose po ekonomiju ukrajine.
Glup si i dosadan i trollas
jefferson

#7985 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:
Najbolje je kada penzioneri ocnu intervjue davati, a dok su bili na vlasti, drugu prici pricali.
Inace na CNN i FOX-u nista ne mozes cuti oko Ukrajine, pozabavili se sa MH370, mogu srat u nedogled sa teorijama.
Ali advance.hr :lol: :lol: :lol:
djonko brajs

#7986 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

dobro genijalac, evo ti isti link na Die Zeit-u. jel to priznaš?

http://www.zeit.de/politik/2014-03/schmidt-krim-putin
djonko brajs

#7987 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

jefferson wrote:
Kikibombona wrote:

Najbolje je kada penzioneri ocnu intervjue davati, a dok su bili na vlasti, drugu prici pricali.
Inace na CNN i FOX-u nista ne mozes cuti oko Ukrajine, pozabavili se sa MH370, mogu srat u nedogled sa teorijama.
pa zar nije logicno da ce da laze dok je na vlasti, a da nema oraha u dzepovima dok je u penziji.
jefferson

#7988 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

djonko brajs wrote:dobro genijalac, evo ti isti link na Die Zeit-u. jel to priznaš?

Ja uopste nisam doveo u pitanje da li je Schmidt dao intervju. Kao sto mozes vidjeti u prvom djelu posta, ja pisem post kao odgovor na intervju.
Ali, jbg, vama covjek kada bi nacrtao imao bi problem...
jefferson

#7989 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

pa zar nije logicno da ce da laze dok je na vlasti, a da nema oraha u dzepovima dok je u penziji.
Nije, zato sto njemacka ne funkcionise kao Balkan. Onda bi bila Balkan a ne Njemacka. Vi ovdje nikako da skontate da svijet ne funkcionise kao Balkan.
Avetinho

#7990 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

djonko brajs wrote:dobro genijalac, evo ti isti link na Die Zeit-u. jel to priznaš?

Nisi shvatio. Nije bitno kakav je clanak (pa makar bio i od Schmidta -- eto i on bi nesto da izjavi), nego gdje se cita. Zanimljivo je da dolazi od lika koji zamjera samo-on-zna-kome sto prate vijesti na CNN, a ovamo se ubija advancetom.
rex1990

#7991 Re: Ukrajina

Post by rex1990 »

sportman1 wrote:
rex1990 wrote:Kako bilo da bilo, ispade da Rusi preuzimaju kontrolu u svoje ruke, i namecu se opasno za lidersku poziciju u svijetu.
Obama danas kaze "da su se Rusi preracunali" oko Ukrajine a ja vidim da su Amerima I EU ruke svezane na ledjima u ovom duelu.

Nisam nikakav pristalica Rusa ali se mora priznati da su ovaj puta u vecoj ofanzivi od USA I EU.

EU, USA I NATO su zakuhali ovo u Ukrajini, mameci ih u EU robovlasnistvo garantujuci pokretacima hunte lagodan zivot,a EU ugodan prosperitet sa kontrolom Ukrajine sto bi dovelo da ga Rusi debelo popuse.
Pa Rus nije toliko lud da se odrekne jedne od najnaprednijih regija koju su do sada konrtrolisali isto kao I Cecemniju.

Nema sanse da se NATO rasiri na tim prostorima, samo preko mrtve Rusije to je moguce i nikako vise to sam sasvim sigura, jer Rusi nece u NATO po cijenu treceg svijetskog rata!

-ako si vidio kartu ukrajine,onda si mogao lako primjetit da krim nije ni 5% drzave,a o strateskoj vaznosti ne znam. kazu da je strateski bitan.
znaci rusi su izgubili oko 95% ukrajine tj. uticaj u njoj. medjutim sta su ukrajinci dobili? zapadne firme jedva cekaju da se otvori njihovo trziste kako bi oni mogli uletit i pokupovat naftu,vodu,banke,osiguranje,farmaciju tj. sve ono sto ima monopol na trzistu. isto kao kod nas. i onda svaku vlast drzat u sahu preko ulozenog kapitala i monopola.
Krim jeste jedan manji dio, a vazan je zbog njihove pomorske baze koja je locirana na Krimu.
Samo sam siguran da jos 50% Ukrajine nikad nece biti EU jer to Rus nece I ne smije dozvoliti dok ostatak ima neke sanse iako cisto sumnjam u to!
Neminovno mora doci do referendum kad tad a na taj nacin Rusi sigurno nemogu biti gubitnici.
djonko brajs

#7992 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

kad pogledas komentare citatelja u Die Zeitu, Bildu, Guardianu, Indipendentu tipičan kometar sa najviše lajkova u Njemačkim i Engleskim novinama je neka amerika odjebe šta ima zakuhavati naše odnose sa Rusijom, moža Putin nije cvijećka ali je u ovom slučaju u pravu.

To je tipičan stav evropljanina koji prati politiku i čita novine.

Kod nas međutim najvažnije je duboko, duboko isplaziti jezik u američki čmar jer oni su napravili Ray Ban cvike a rusi ladu. Šta je veća šminka? E tako bošnjački papak rezonuje.
AliceInChains

#7993 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

agnostic_front wrote:
djonko brajs wrote:
AliceInChains wrote:
Jeste, jeste, posto neoliberalni kapitalizam samo donosi rast i povecanje, i to ne samo dzepa uske mase, nego i idiotizma....otprilike kao u nasim EX-YU banana republics. Vjerujem, da tvoj Yugo-komsija preko puta u nekoj zapadnoj drzavi misli drugacije, jer realno, u ovom sistemu niko ne gubi :mrgreen:

Vratimo se Ukrajini....

MMF je najavio odobrenje 14-18 milijardi dolara za podrsku. Zauzvrat je drzavna kompanija Naftogaz vec najavila ukidanje subvencije za plin, sto znaci, da ce plin poskupiti za 50%. Osim toga je najavljeno otpustnje ludi iz javnog sektora.

....za pocetak....bice vrlo intersantno....
odu ljudi u ameriku, tamo uzmu morgidž kupe si kuću i forda mondea pa rade 2 posla da plate sve rate za kredit.

land of opportunity :)
Inače u Rusiji dobiješ kuću i auto džaba, jer se može. Zamisli ti samo drskosti američkih banaka. Odeš kod njih samoincijativno da dobiješ od njih pare da kupiš šta hoćeš i oni se još drznu da ti traže te pare nazad. Pa mislim, gdje to ima?!
Nego, kako izgleda sa Obamacare? Hoce li uvesti u ovom stoljecu? Imali malo manje satora u Detroit-u? Jesu li konacno ocistili kanalizaciju Las Vegasa od bijede, koja je nakon krize izgubila svoje domove? :| Zao mi je tih "pobjednika" sistema, iskreno.

Rusija ovo ono.....za tvoju informaciju: Oni nisu ukinuli socijalni sistem. Vise od toga, socijala im je jaka kao ni u jedno istocnoj drzavi, koja se prikljucila EU. Toliko o nehumanjoj Rusiji, koja suta njenu bijedu.
Last edited by AliceInChains on 27/03/2014 15:33, edited 2 times in total.
UnscarD

#7994 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

nihoniho wrote:
UnscarD wrote:
nihoniho wrote: Nisu oni izmislili vijest, nego su je tendenciozno prenijeli , frizirali. Upravo sto ti radis.

Upravo sto sam rekao, PTCP je prenio tendenciozn o i frizirano. Nigdje se ne spominje kolaps ukrajinske privrede, katastrofalne posljedice... Naprosto, Rusi su im podigli cijenu gasa, sto je svakako lose po ekonomiju ukrajine.
Glup si i dosadan i trollas
Chill, dobro sam raspolozen pa se malo zezam, nemoj da se ljutis ;-)

Moze li Tortonto Star koji explicitno pominje kolaps Ukrainske privrede i to u naslovu? MIslim ovu vijest su prenjele sve vece agencije ...moglo bi se reci i da NYT pise tendenciozno (sto za svakoga ko razumije sta znaci "uredjivacka politika" ne predstavlja iznenadjenje jer tako svi funkcionisu).

http://www.thestar.com/news/world/2014/ ... _says.html
spreca

#7995 Re: Ukrajina

Post by spreca »

UnscarD wrote:
nihoniho wrote:http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=829088
Njemacka nije spremna na uvodjenje sankcija. preveliki ekonomski gubici.
ipak, radi se agenciji itar tass, koja je objavila vijest, tako da nije sigurna.
PS. Suplja, nigdje na zapadu u medijima nije objavljeno.
Potpuno u skladu sa onim sto sam napisao prije par dana i par stranica ranije ...
UnscarD wrote: Poslednja kriza je pokazala koliko krhka je zapadna ekonomija. Sigurno je da ne moze sebi da dozvoli da nema pristup trzistu od 300 miliona ljudi. Te sankcije ce biti vise kozmeticke prirode nego sustinske. Zamislite samo kako Angela Merkel objasnjava Mercedesu i BMW-u kako vise ne smiju da prodaju na trzistu Rusije i kako svi dionicari i menadzeri koriguju projektovani rast i obajsnjavaju dionicarima da planirane dividende nece biti do daljnjeg. Pa razapeli bi i nju i njenu politiku i odmah porucili kako ih boli neka stvar za Ukrainu i Krim ...

Izgleda da se ovaj BOLD dio desava brze nego stro sam mislio :D

koje je to trziste od 300 miliona......Bmw i Merc i nemaju tako veliko trziste u Rus s obzirom na kupovnu moc vecine stanovnistva
Last edited by spreca on 27/03/2014 15:47, edited 1 time in total.
Avetinho

#7996 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

djonko brajs wrote:kad pogledas komentare citatelja u Die Zeitu, Bildu, Guardianu, Indipendentu tipičan kometar sa najviše lajkova u Njemačkim i Engleskim novinama je neka amerika odjebe šta ima zakuhavati naše odnose sa Rusijom, moža Putin nije cvijećka ali je u ovom slučaju u pravu.

To je tipičan stav evropljanina koji prati politiku i čita novine.

Kod nas međutim najvažnije je duboko, duboko isplaziti jezik u američki čmar jer oni su napravili Ray Ban cvike a rusi ladu. Šta je veća šminka? E tako bošnjački papak rezonuje.
U pravu je gdje? Sto je anektirao dio susjedne drzave? Znam ja da je vama iz PC draga pomisao da putinko dodje i po vas, ali mi moras objasniti spin o "biti u pravu" kad je u pitanju aneksija tudje teritorije. Lako se iz ovoga vidi ko ovdje plazi jezike u ciji cmar.
UnscarD

#7997 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

ipak, radi se agenciji itar tass, koja je objavila vijest, tako da nije sigurna.
Nije objavio CNN dakle nije istina, nije se desilo i tacka.
General War

#7998 Re: Ukrajina

Post by General War »

UnscarD wrote:
nihoniho wrote: Chill, dobro sam raspolozen pa se malo zezam, nemoj da se ljutis ;-)

Moze li Tortonto Star koji explicitno pominje kolaps Ukrainske privrede i to u naslovu? MIslim ovu vijest su prenjele sve vece agencije ...moglo bi se reci i da NYT pise tendenciozno (sto za svakoga ko razumije sta znaci "uredjivacka politika" ne predstavlja iznenadjenje jer tako svi funkcionisu).

http://www.thestar.com/news/world/2014/ ... _says.html
Ne sekiraj se evo pomoc stize 8-)

"MMF odobrio stand-by aranžman s Ukrajinom između 14 i 18 milijardi dolara, te najavljuje nove kredite vrijedne 27 milijardi."

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ti ... edsjednicu
sportman1

#7999 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

cikazagor wrote:
sportman1 wrote:- najjaci ruski adut

http://www.youtube.com/watch?v=WwlNPhn64TA
kakav bi to trebao biti adut ? ono, bacit ćemo vam nuklerku Car !? :-)

-mozda adut koji odvraca od napada. zamisli da iran ima isto,bi li im svako malo prijetili?
UnscarD

#8000 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

spreca wrote:
UnscarD wrote:
Potpuno u skladu sa onim sto sam napisao prije par dana i par stranica ranije ...
UnscarD wrote: Poslednja kriza je pokazala koliko krhka je zapadna ekonomija. Sigurno je da ne moze sebi da dozvoli da nema pristup trzistu od 300 miliona ljudi. Te sankcije ce biti vise kozmeticke prirode nego sustinske. Zamislite samo kako Angela Merkel objasnjava Mercedesu i BMW-u kako vise ne smiju da prodaju na trzistu Rusije i kako svi dionicari i menadzeri koriguju projektovani rast i obajsnjavaju dionicarima da planirane dividende nece biti do daljnjeg. Pa razapeli bi i nju i njenu politiku i odmah porucili kako ih boli neka stvar za Ukrainu i Krim ...
koje je to trziste od 300 miliona......Bmw i Merc i nemaju tako veliko trziste u Rus s obzirom na kupovnu moc vecine stanovnistva

Izgleda da se ovaj BOLD dio desava brze nego stro sam mislio :D
Predpostavljam da mene pitas za ovo gore oko BMW-a ? Nemoj meni da vjerujes na rjec...

" Merkel believes that the West “has not reached a stage that implies the imposition of economic sanctions” against Russia, advocated by US President Barack Obama. “And I hope we will be able to avoid it,” she said.

Berlin is very much dependent on economic ties with Russia with bilateral trade volume equaling to some 76 billion euros in 2013. Further around 6,000 German firms and over 300,000 jobs are dependent on Russian partners with the overall investment volume of 20 billion euros.

Germany is currently the European Union’s biggest exporter to Russia. German car manufacturing companies are likely to suffer first if sanctions against Russia become more substantial, as about half of German exports to Russia are vehicles and machinery.

Volkswagen, BMW, and lorry maker MAN all have Russian operations, with VW willing to inject another €1.8 billion in its Eastern European segment by 2018, the Local reports. Opel, a German car maker which sold over 80,000 cars in Russia in 2013, last week said that the company was “already feeling the stresses and strains from the changing course of the ruble,” Karl-Thomas Neumann, boss of car makers Opel, told Automobilwoche magazine. "

Izovr : http://rt.com/news/merkel-sanctions-russia-impact-497/

Edit : Znam da nije bas CNN objavio (pa samim tim za neke nije istina) ali ma sta ko mislio o RT-u, sigurno ne bi isli toliko daleko da laziraju izjavu Merkelove ...
Post Reply