giga1982 wrote:
Htio sam roditeljima uzet kakav dobar inverter da se griju, a ja tu ne zivim, budem uglavnom preko ljeta koku sedmicu na godisnjem. Sad malo ce bit teze njima objasnit da je isplativo grijanje na klimu. Btw sta vi mislite da li se prostor od nekih 35 kvadrata moze grijati na klimu, u pitanju je prvi sprat kuce, ima fasada i 5 cm stiropora, stolarija solidna? Kad bi moglo do 700 km da izadje sezona grijanja ne bih se sekunde razmisljao
tebi za tih 35 kvadrata treba jedna klima, mjesečna potrošnja u jakoj sezoni grijanja će ti biti max 40 maraka, to baš Ako zapadne da mjesec debelo u minusima

Za primjer ja trošim 50km mjesečno na grijanje duplo većeg prostora s 2 invertera, bez izolacije ali malo toplije zime.
Samo naučit starce da ono paljenje-gašenje klime je najgora stvar, klima nek stalno grije, par puta dnevno zračiti po 5 min i to je to, dosta penzionera kao i onaj klon što zalazi tu gase, rashlade sve i zidove, i opet iz početka griju i nikad ne skontaju što je ugoda, a time i niži trošak grijanje.[/quote]
Hvala na korisnim savjetima, nedavno sam na jednom forumu pitao isto, skoro svi odgovori su bili kako ja trebam stiropora jos stavit, stolariju promjenit itd. Niko mi nije konkretno odgovorio. Znam ja da treba jos izolacije i sve to, i u planu je da se radi, al trenutno nije moguce, mene je zanimalo da li sa ovakvim parametrima dobar inverter moze pruzit ono sto trazim.
I jos nesto, koju bi mi opciju preporucili? Negdje kazu Daikin, negdje Mitsubishi itd. Jedno 2000-2500 da me izadje sa instalacijom.[/quote]
Definitivno što se tiče grijanja na klime obavezno neki japanac(Mitsubishi,Daikin,Fujitsu,Toshiba) i to ako je moguče što bolje klase znači delux inverter ako je moguče jer manje struje troši a daje više toplotne energije i defrost im je krači.A što se tiče hlađenja tu ne treba puno ulagati,svaka če odraditi svoj posao.2 do 3 mjeseca rashlađivanja može svaka jeftinjara da odradi.Ali zato obratite pozornost na tu za grijanje.Što bolju uzmete mislim veču klasu klime japanca vratit če vam se dvostruko ali najbolje je ne gasit ni preko noči na grijanju nego samo smanjit temperaturu i brzinu ventilatora da se ugodno spava,te ujutro pri buđenju podesit željenu temperaturu i brzinu ventilatora.[/quote]
Tako sam i planirao, bolje uzet kvalitetno nek je malo skuplje. Hio sam ja to prije, al komsija ovaj uzeo neki LG, kaze 1500 ga platio, nije mu mogao zagrijat ispod -10, zato sam se malo dvoumio i htio da cujem vase misljenje da li se moze kuca grijati. Hajd stan nije problem ima tu sekundarno grijanje od drugih stanova.