Slike starog Sarajeva
-
julisiz es grant
#7951 Re: Slike starog Sarajeva
Ok, hvala na pojašnjenju 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7952 Re: Slike starog Sarajeva
crveno okretaljka tramvaja petice,plavo 3 trake prema gradu ,asfalt...RJ57 wrote: ja tu ne vidim ni okretalište ni tri trake prema gradu, dobro se vide smao studentski domovi i ulica ante babića prema dobrinji te ćošak oslobođenja

-
RJ57
#7953 Re: Slike starog Sarajeva
ok, ja to slabo vidim .... godine, šta ćeš 
-
megaman4
#7954 Re: Slike starog Sarajeva
Bulevar Vojvode Radomira Putnika je pocinjao na. C. Vili ili na Otoci a zavrsavao je na Marindvoru kod Izvrsnog vijeca.julisiz es grant wrote:Zar nije Vojvode Putnika to bila?bitanga_sa_otesa wrote:pa to ti je ta ulica na slici (stara ilidzanska)julisiz es grant wrote:Džemala Bijedica sam skroz zaboravio
-
megaman4
#7955 Re: Slike starog Sarajeva
U opcini Ilidza su mi pricali da se ukida ova saobracajnica iz grada prema Ilidzi (gornja slika). Umjesto nje, ostat ce ona sto je novoizgradjena i sto ide od kruznog toka na Ilidzi a zavrsava se kod ukljucenja one dvije trake sto idu iz Ilidze prema Energoinvestu i dalje prema gradu.bitanga_sa_otesa wrote:vojvode putnika je bila glavna od marindvora do c vile.od cvile pa dalje je bila 6.proleterske brigade.julisiz es grant wrote: Zar nije Vojvode Putnika to bila?
dzemala bijedica je zadrzala sadasnju trasu .tacno kod servisa guma m se ukljucivala na trasu sadasnje glavne ulice prema ilidzi.bila je jedini put za ilidzu dok nije preusmjereno sve na glavnu saobracajnicu sa 3 trake.i ona je cijela bila u kockicama.dok je ulica od ilidze prema gradu imala 3 trake i bila asfaltirana.
eto slike
na ovoj slici iz 84-te se vidi okretaljka kod bitumenke i 3 trake prema gradu , nema sadasnje glavne ulice prema ilidzi vec se vidi dzemala bijedica
- exliberal-ex
#7956 Re: Slike starog Sarajeva
bitanga_sa_otesa wrote:vojvode putnika je bila glavna od marindvora do c vile.od cvile pa dalje je bila 6.proleterske brigade.julisiz es grant wrote: Zar nije Vojvode Putnika to bila?
dzemala bijedica je zadrzala sadasnju trasu .tacno kod servisa guma m se ukljucivala na trasu sadasnje glavne ulice prema ilidzi.bila je jedini put za ilidzu dok nije preusmjereno sve na glavnu saobracajnicu sa 3 trake.i ona je cijela bila u kockicama.dok je ulica od ilidze prema gradu imala 3 trake i bila asfaltirana.
eto slike
![]()
Malo me buni ova slika....kad je napravljena zaobilaznica za ilidju ( ona sto prolazi pored stare ilidjanske stanice)?
sjecam se kad sam vozio tuda tek kad se otvorilo i uvijek je bilo nemoj desno ode za mostar
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7959 Re: Slike starog Sarajeva
Bitanga_sa_otesa nadam se da ćete mi odgovoriti na još samo jedno pitanje o staroj ilidžanskoj cesti ?bitanga_sa_otesa wrote:pa to ti je ta ulica na slici (stara ilidzanska)julisiz es grant wrote:Džemala Bijedica sam skroz zaboravio
Napisali ste da je cesta koja je sa Ilidže vodila prema gradu imala tri trake , a da se na Ilidžu putovalo današnjom starom ilidžanskom cestom po kaldrmi...možete li mi reći kuda je bila trasa stare ilidžanske od Nedžarića do Ilidže ?
Pretpostavljam da je dio trase današnji - Čengić Vila - Gras - Carina - Nedžarići....ali kuda je cesta išla od Nedžarića do Ilidže , da li je to bilo trasom današnje ceste sa tri trake ? (na slici koju ste postavili to se baš i ne vidi)
Unaprijed vam hvala i puno vam hvala.
(ps. samo jedan fakt , pjesma "Mađarica" u izvođenju Zdravka Čolića je objavljena 1981 , znači napisana je ranije , znači nova trasa prema Ilidži je vjerovatno "krenula" da se radi tih godina)
- bitanga_sa_otesa
#7960 Re: Slike starog Sarajeva
ne moramo se persiratisabina1 wrote:
Bitanga_sa_otesa nadam se da ćete mi odgovoriti na još samo jedno pitanje o staroj ilidžanskoj cesti ?
Napisali ste da je cesta koja je sa Ilidže vodila prema gradu imala tri trake , a da se na Ilidžu putovalo današnjom starom ilidžanskom cestom po kaldrmi...možete li mi reći kuda je bila trasa stare ilidžanske od Nedžarića do Ilidže ?
Pretpostavljam da je dio trase današnji - Čengić Vila - Gras - Carina - Nedžarići....ali kuda je cesta išla od Nedžarića do Ilidže , da li je to bilo trasom današnje ceste sa tri trake ? (na slici koju ste postavili to se baš i ne vidi)
cesta od ilidze do nedzarica je na istoj trasi kao i sada s lijeve strane tramvajske pruge.
stara ilidzanska je imala 2 trake i isla je trasom kojom i sad ide ,pored benzinske u nedzaricima i ukljucenje na sadasnju trasu s desne strane tramvajske pruge(3 trake) je bilo jedno 150 m prije semafora kod heco pijace. bila je do prije par godina jedna privatna kuca zute boje i vidio se komad stare ceste pored nje.
nema na cemu
-
megaman4
#7961 Re: Slike starog Sarajeva
Imam i ja par pitanja:bitanga_sa_otesa wrote:ne moramo se persiratisabina1 wrote:
Bitanga_sa_otesa nadam se da ćete mi odgovoriti na još samo jedno pitanje o staroj ilidžanskoj cesti ?
cesta od ilidze do nedzarica je na istoj trasi kao i sada s lijeve strane tramvajske pruge.
stara ilidzanska je imala 2 trake i isla je trasom kojom i sad ide ,pored benzinske u nedzaricima i ukljucenje na sadasnju trasu s desne strane tramvajske pruge(3 trake) je bilo jedno 150 m prije semafora kod heco pijace. bila je do prije par godina jedna privatna kuca zute boje i vidio se komad stare ceste pored nje.
nema na cemu
1. Kada je premijestena tramvajska stanica na Energonivestu iz pravca Ilidze na sadasnju lokaciju, posto ima snimka da je nekada bila gdje je danas semafor?
2. Kads su postavljeni semafori na Energoinvestu?
3. Kada je uradjena tramvajska stanica na Stupu?
4. Kad je Stup dobio semafore?
5. Da li je istina da glavna cesta iz Nedzarica prema Ilidzi prije rata nije isla sadasnjom rutom nego je isla pored Bitumenke?
Unaprijed hvala na odgovorima.
- bitanga_sa_otesa
#7962 Re: Slike starog Sarajeva
nisam bas radio na odrzavanju pruge da bi to znao...imas na snimku ovdje dosta materijala 12:30 je sarajevo 1984.megaman4 wrote:
Imam i ja par pitanja:
1. Kada je premijestena tramvajska stanica na Energonivestu iz pravca Ilidze na sadasnju lokaciju, posto ima snimka da je nekada bila gdje je danas semafor?
2. Kads su postavljeni semafori na Energoinvestu?
3. Kada je uradjena tramvajska stanica na Stupu?
4. Kad je Stup dobio semafore?
5. Da li je istina da glavna cesta iz Nedzarica prema Ilidzi prije rata nije isla sadasnjom rutom nego je isla pored Bitumenke?
Unaprijed hvala na odgovorima.
- agent_zero
#7963 Re: Slike starog Sarajeva
Hvala za ovaj snimak, predivno vrijeme, kad je grad bio grad...
- bitanga_sa_otesa
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7965 Re: Slike starog Sarajeva
Upravo tako - izvinibitanga_sa_otesa wrote: ne moramo se persirati![]()
Mnogo hvala.bitanga_sa_otesa wrote: cesta od ilidze do nedzarica je na istoj trasi kao i sada s lijeve strane tramvajske pruge.
nema na cemu
-
ado_sar
- johntra
#7967 Re: Slike starog Sarajeva
Jeste, ovo je stari most na Malti...
- agent_zero
-
RJ57
#7971 Re: Slike starog Sarajeva
predivno je vidjeti koliko je naš grad tada imao zelenila. ‘84-ta, tj sredina osamdesetih, to su stvarno bila zlatna vremena!agent_zero wrote:Hvala za ovaj snimak, predivno vrijeme, kad je grad bio grad...
- johntra
- Banksy
#7973 Re: Slike starog Sarajeva
“Objekat Muzeja revolucije – istorije je manifest «čiste arhitekture» Mies van der Roha. To je objekat sklopljen od više konstruktivnih «kutija», transparentnih i punih. Na kamenom bijelom postamentu pružio se staklom obložen prozračni mrežasti skelet, na koga je oslonjena kamena puna kutija. Neoplasticistički objekat ima efekt lakoće i ravnoteže i podsjeća na Proune El Lisickog. Prostori su ekstrovertni, jasno orjentirani prema unutrašnjem vrtu. Devet stubova – vitka križolika stabla proturječe sopstvenoj stvarnoj funkciji jer izgledaju kao da probijaju, a ne podupiru. Slobodni položaj zidova mimo rastera odaje utisak pokretnih panoa i «otvorenog slobodnog plana.“
(časopis Oris)
Konkurs za njenu izgradnju raspisan je 1959. a posao dobivaju tada mladi arhitekti iz Zagreba Magaš, Šmidhen i Horvat. Zgrada je predata javnosti 1963, a 1966. prvi put useljena.
Boris Magaš je ideju razradio s Edom Šmidihenom i Radovanom Horvatom. Bilo je to 1964., imao je nepunih 28 godina, znao je mnogo o teoriji arhitekture, no imao je malo konkretnog, građevinskog iskustva iza sebe. Netom je diplomirao.

-
jefff
#7974 Re: Slike starog Sarajeva
Muzej revolucije i Škada 1000MB i dvije Zastave 750. Super
-
RJ57
#7975 Re: Slike starog Sarajeva
to je lako. ajde da vidimo ko će prvi prepoznati auto iza drugog fićejefff wrote:Muzej revolucije i Škada 1000MB i dvije Zastave 750. Super