Sta je po tebi dijaspora? Karakteristike dijaspore? Preduslovi da se neko nazove dijasporom? (polazna tacka: BiH ... ne Grcka, ne Palestina)
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- JanuaryJones
- n+1
#7952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A što da definišem pojam, ako je pojam već definisan.JanuaryJones wrote: ↑03/07/2023 13:17Sta je po tebi dijaspora? Karakteristike dijaspore? Preduslovi da se neko nazove dijasporom? (polazna tacka: BiH ... ne Grcka, ne Palestina)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Austriji ba ex premijer uzimo pare iz penzionog fonda da finansira kampanju 
- n+1
#7954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Njemačkoj ex kancelar i danas uzima pare od Putina da cijelu državu energetski podredi Rusiji.
-
l33t
#7955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja al oni su ex a kod nas nisu ex

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@n+1 Pitam ja nedavno bas kolege iz jedne renomirane austrijske advokatske kuce ima li kod njih korupcije ili je to rezervisano samo za Balkan.
Vrlo zanimljiv odgovor sam dobio
Vrlo zanimljiv odgovor sam dobio
- n+1
#7957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imamo ovdje jednog Švabu koji nije ex, a pokazuje nam kvalitet famozne njemačke politike.
O onom austrijskom trogloditu Sattleru da ne pričam.
O onom austrijskom trogloditu Sattleru da ne pričam.
Last edited by n+1 on 03/07/2023 13:37, edited 1 time in total.
- tranquil
#7958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka država ima svoju korupciju._BataZiv_0809 wrote: ↑03/07/2023 13:34 @n+1 Pitam ja nedavno bas kolege iz jedne renomirane austrijske advokatske kuce ima li kod njih korupcije ili je to rezervisano samo za Balkan.
Vrlo zanimljiv odgovor sam dobio![]()
Ali u slučaju BiH, korupcija ima svoju državu
- Dope_Man
#7959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam da li iko tvrdi da u zemlji _______ ne postoji korupcija, mito i sve ostalo.
Razlika izmedju drzava je obicno u tome koliko to utjece na zivot obicnog covjeka, da li je nesto sa cim se on sam suocava svaki dan ili je pak rezervisana za visoku politiku, a ovaj zivi i o tome cuje s vremena na vrijeme kada pukne skandal.
Razlika izmedju drzava je obicno u tome koliko to utjece na zivot obicnog covjeka, da li je nesto sa cim se on sam suocava svaki dan ili je pak rezervisana za visoku politiku, a ovaj zivi i o tome cuje s vremena na vrijeme kada pukne skandal.
- Fossil
#7960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na ovoj temi se bas ide iu krajnosti u krajnost. Niti je sve bajno na zapadu niti je sve lose u BIH.
Korupcija na zapadu postoji, obicno rezervisana za lobi i visoke politicke price. U BIH je opce prisutna na svim nivoima.
Objektivno porediti jednu od siromasnijih zemalja evrope s 4-5 ekonomijom svijeta nema smisla. Situacije su naravno individualne (neko u BiH zaradjuje vise od Dijasporaca u Njem.)
Dobar dio predrasuda o dijaspori je opravdan. Isto tako se zaboravlja da je to isti narod.
Upadljivije je npr kad na trotoaru u Sa bude auto s njem tablicama nego domacim. Iako je isti mentalni sklop.
Korupcija na zapadu postoji, obicno rezervisana za lobi i visoke politicke price. U BIH je opce prisutna na svim nivoima.
Objektivno porediti jednu od siromasnijih zemalja evrope s 4-5 ekonomijom svijeta nema smisla. Situacije su naravno individualne (neko u BiH zaradjuje vise od Dijasporaca u Njem.)
Dobar dio predrasuda o dijaspori je opravdan. Isto tako se zaboravlja da je to isti narod.
Upadljivije je npr kad na trotoaru u Sa bude auto s njem tablicama nego domacim. Iako je isti mentalni sklop.
- JanuaryJones
#7961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da ne vidisn+1 wrote: ↑03/07/2023 13:27A što da definišem pojam, ako je pojam već definisan.JanuaryJones wrote: ↑03/07/2023 13:17
Sta je po tebi dijaspora? Karakteristike dijaspore? Preduslovi da se neko nazove dijasporom? (polazna tacka: BiH ... ne Grcka, ne Palestina)Dijasporu čine ljudi koji žive van svoje domovine. Mogli bismo u toj definiciji tražiti nijanse, ali ne vidim za šta je to relevantno.
- n+1
#7962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam šta ću reći, pa ću ubaciti nadobudnu kliše forumsku poštapalicu koja ne kaže ništa. Može i tako, samo nemoj nervoze.
-
mali_balon
#7963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nedjeljom bude tefericJanuaryJones wrote: ↑03/07/2023 11:53Prosvijetli me za ovaj buvljak, nisam u tokumali_balon wrote: ↑03/07/2023 11:26
Jedno od glavnih cvorista austrije...privreda jaka...Linz blizu...ravnica, a brda taman da nije dosadno...i buvljaka na Ansfeldenu nedjeljom![]()
![]()
48,2155309, 14,2821692
Ansfelden, kad ides iz welsa prema linzu,
Ja sam bio prije 2g, nikako da me put nanese, navodno tu negdje ima neka hala u kojoj je nonstop buvlja pijaca, nisam bio, pricali mi nasi koji ti zive, pricaju moze se naletiti na svasta....
- JanuaryJones
#7964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#7965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tema i jeste da se raspravalja o isplativosti iseljenja, eh sad mnogi braneci svoje stavove cesto idu iz krajnosti u krajnost.
Na jednoj drugoj temi (o godisnjim odmorima) mene lik ubjedjuje da je mnogo veca patnja otici avionom u Tursku u All Inclusive nego ustati u 5h ujutro i voziti iz Sarajeva do Drvenika.
Tako da ljudi u branjenju svojih stavova nerijetko idu u krajnost.
Na jednoj drugoj temi (o godisnjim odmorima) mene lik ubjedjuje da je mnogo veca patnja otici avionom u Tursku u All Inclusive nego ustati u 5h ujutro i voziti iz Sarajeva do Drvenika.
Tako da ljudi u branjenju svojih stavova nerijetko idu u krajnost.
- JanuaryJones
#7966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moram malo progooglatmali_balon wrote: ↑03/07/2023 13:51Nedjeljom bude teferic...standardan buvljak, pticijeg mljeka....koordinate placa gdje bude buvljak,
48,2155309, 14,2821692
Ansfelden, kad ides iz welsa prema linzu,
Ja sam bio prije 2g, nikako da me put nanese, navodno tu negdje ima neka hala u kojoj je nonstop buvlja pijaca, nisam bio, pricali mi nasi koji ti zive, pricaju moze se naletiti na svasta....
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Odlican post, bas takoFossil wrote: ↑03/07/2023 13:45 Na ovoj temi se bas ide iu krajnosti u krajnost. Niti je sve bajno na zapadu niti je sve lose u BIH.
Apropos tog parkiranja na trotoaru, divljanja u saobracaju, puhanja faktura kod stomatologa u cilju da prevari zdravstveno osiguranje u inostranstvu, meni je to lakmus papir za ljude koji su otisli iskljucivo zbog para. Njemu nered ocigledno ne smeta i nije otisao zbog sistema. Umjesto da svojim primjerom pokaze kako se zivi na zapadu i da svojim ponasanjem pokaze kako se emancipirao, jok on ko s lanca pusten.
I sto je paradoksalno takvi ce ti prvi drzat ders kako je na zapadu sve uredjeno i pod konac.
Opet, cinjenica da su takvi vidljiviji ne mora nuzno znacit da su vecina niti trebaju biti opravdanje za predrasude.
- JanuaryJones
#7968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Takvi ne moraju otici u Bosnu da prevare Austriju ili Njemacku. To rade svaki dan i na razlicite nacine ovdje. Najvidljiviji primjer je svercanje u javnom prevozu i, kad ih uhvati kontrola, moljakanje i trazenje po internetu raje koja je kupila i sacuvala kartu (recimo dnevnu) kako bi mogli da prodju sa jeftinijom kaznom. Trpanje sviju u isti kos ovdje i u javnom i privatnom prostoru kad se ode u Bosnu na odmor je ono sto stvara najveci raskol i dovodi do ovih krajnosti. Papak je papak, u Sarajevu ili Becu._BataZiv_0809 wrote: ↑03/07/2023 14:07Odlican post, bas takoFossil wrote: ↑03/07/2023 13:45 Na ovoj temi se bas ide iu krajnosti u krajnost. Niti je sve bajno na zapadu niti je sve lose u BIH.
Upadljivije je npr kad na trotoaru u Sa bude auto s njem tablicama nego domacim. Iako je isti mentalni sklop.![]()
Apropos tog parkiranja na trotoaru, divljanja u saobracaju, puhanja faktura kod stomatologa u cilju da prevari zdravstveno osiguranje u inostranstvu, meni je to lakmus papir za ljude koji su otisli iskljucivo zbog para. Njemu nered ocigledno ne smeta i nije otisao zbog sistema. Umjesto da svojim primjerom pokaze kako se zivi na zapadu i da svojim ponasanjem pokaze kako se emancipirao, jok on ko s lanca pusten.
I sto je paradoksalno takvi ce ti prvi drzat ders kako je na zapadu sve uredjeno i pod konac.
Opet, cinjenica da su takvi vidljiviji ne mora nuzno znacit da su vecina niti trebaju biti opravdanje za predrasude.
- Ozimician
#7969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.spiegel.de/wirtschaft/fachk ... 96c8f2b4d1
Evo jos jedan zanimljiv prijedlog, 1,5 mil. imigranata godisnje u Njemacku.
Medjutim, ono sto je zanimljivo, slabo ili nikako se ne prica o tome da ti ljudi trebaju negdje stanovati.
Za 2023 god. je odobren rekordno nizak broj gradjevinskih dozvola, 30% manji nego prosle godine, i mislim najnizi od 2006. god.
Evo jos jedan zanimljiv prijedlog, 1,5 mil. imigranata godisnje u Njemacku.
Medjutim, ono sto je zanimljivo, slabo ili nikako se ne prica o tome da ti ljudi trebaju negdje stanovati.
Za 2023 god. je odobren rekordno nizak broj gradjevinskih dozvola, 30% manji nego prosle godine, i mislim najnizi od 2006. god.
- Dope_Man
#7970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bez jako dobrog sistema integracije (a nema ga nijedna zemlja EU) takvi potezi ce dugorocno dovesti do toga da temu preimenujemo u "Kada se isplati vratiti u BiH".
- Ozimician
- Dope_Man
#7972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sistem integracije migranata nije tu da ih privlaci (moze biti) vec da osigura da ti koji su dosli postaju korisni clanovi drustva.
Duga je to i siroka tema, ali sustina je da za ekonomiju bilo koje drzave nije koristan neko ko dodje da visi na socijali. Stoga mora da postoji sistem koji ce osigurati da oni koji dolaze uce jezik, rade i ne ulaze u kriminal, pod stalnom prijetnjom gubitka prava na boravak.
Tako da za 4-5 godina imas covjeka potpuno integrisanog u drustvo, koji zna jezik jako dobro, privredjuje sve te godine i nema ni najmanji prekrsaj. E tad mozes reci da je dovodjenje tog pojedinca bila dobra odluka. Uglavnom, ja bih uvijek podrzao takav sistem i da meni licno visi nad glavom sljedecih 10 godina ako treba.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#7973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vi govorite o korupciji u BiH, a zaboravljate da ima i ljudi koji to donekle i cijene.
Neko i cijeni to što kada mu fali neki papir samo može ubaciti određenu svotu novca u fasciklu, pa riješiti problem umjesto opet belajisati oko svega. Ili dati policajcu 20 maraka umjesto da fasuje kaznu za brzu vožnju...
Neko i cijeni to što kada mu fali neki papir samo može ubaciti određenu svotu novca u fasciklu, pa riješiti problem umjesto opet belajisati oko svega. Ili dati policajcu 20 maraka umjesto da fasuje kaznu za brzu vožnju...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidimo po aktuelnim desavanjima u Francuskoj sta znaci losa integracija.
Njemacka i Austrija su na istom putu, ali nije jos kasno.
Njemacka i Austrija su na istom putu, ali nije jos kasno.
- Ozimician
#7975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, mozda sam se pogresno izrazio, mislim koji bi po tebi bili nacini integracije 1,5 mil. ljudi godisnje u Njemacku ?Dope_Man wrote: ↑03/07/2023 15:06Sistem integracije migranata nije tu da ih privlaci (moze biti) vec da osigura da ti koji su dosli postaju korisni clanovi drustva.
Duga je to i siroka tema, ali sustina je da za ekonomiju bilo koje drzave nije koristan neko ko dodje da visi na socijali. Stoga mora da postoji sistem koji ce osigurati da oni koji dolaze uce jezik, rade i ne ulaze u kriminal, pod stalnom prijetnjom gubitka prava na boravak.
Tako da za 4-5 godina imas covjeka potpuno integrisanog u drustvo, koji zna jezik jako dobro, privredjuje sve te godine i nema ni najmanji prekrsaj. E tad mozes reci da je dovodjenje tog pojedinca bila dobra odluka. Uglavnom, ja bih uvijek podrzao takav sistem i da meni licno visi nad glavom sljedecih 10 godina ako treba.
Sto se tice imigranata, podaci pokazuju da je najagresivnija druga generacija (valjda jer znaju da ih ne mogu nigdje deportovati), dakle oni koji su rodjeni na Zapadu, prave najvise problema.
Takodjer, budimo realni, sta to Njemacka (ili bilo koja zemlja u Evropi, pa cak i u svijetu - osim USA) moze ponuditi, pa da privuce 1,5 mil. kvalitetnih imigranata, koji nece da budu na socijali.
Ono sto ja trenutno vidimo, tesko da mogu naci kvalitetnije od Balkanaca za neke srednje i nize poslove (a njima toga najvise treba), sve ostalo moze biti samo losije. I naravno, problem integracije, smjestaja i svega ostalog.
Npr. dolazak Sirijaca i Ukrajinaca u Njemacku nikako ne moze biti ekonomski isplativ za tu zemlju, a time su otezali dolazak onima koji zele da rade u Njemackoj.
I naravno, kao sto ti rece, bez jace kontrole (a zapravo ce biti slabija), mogli bi mi ovu temu preimenovati.
Vec sad imas gradove, poput Gelsenkirchena, odakle bjeze i Balkanci, cak i Turci. Kad vidis snimke odredjenih cetvrti, ne mozes da vjerujes da je to Zapad.