Hakiz wrote:Smrcak15 wrote:
evo vidite narode kakvi meni likovi su oponenti, ni obicni matematicki operacija neznaju izracunati ali su ratoborni moji protivnici jer mrze islam iz dna duse
Nije 1? Jer, ako prvo po pravilu uradimo ono šta je u zagradi, dobijemo 6/2*3, a to je 6/6, a to kao rezultat daje 1.
tebi treba druze odmah jedinicu dati za ovo sto si napisao.
dobijemo 6/2*3, a to je 6/6,
evo narode, vidite i sami svojim ocima kakve strucnjaci su mi zestoki oponenti , e tuugo moja
hajde to napisi nekom profesoru matemtike u skoli, pa odmah ce te razapet na krst
da te naucim, ta tri ide uvije na gornji dio, nikad ne ide na donji, znaci put uvijek ces mnoziti sa gornjom cifrom u ovom slucaju 6/2*3= je
(6*3) / 2= 18 / 2= 9
Dakle, da li si 100% uvjeren da je rezultat 9, a da nije 1?
milijardu posto
da bi to sto si napisao bilo tacno pod moranjem je da bude Ovako 6/(2*3) = tek onda bude 6 / 6
Ateisticki matematicari ovdje na forumu recite mu molim vas da se ne bruka i sebe i vas, jer je ovo vas covjek
Ne trči pred rudu. Ovo je stvaran problem koji se ogleda u sljedećem:
U slučaju 6/2(2+1) kada je zadatak ukucan u dva tehnička, naučna kalkulatora istog proizvođača, Casio, jedan je dao rezultat 1, drugi je dao rezultat 9.
Dilema je u sljedećem: Ako prvo izračunamo ono šta je u zagradi, kako matematička pravila nalažu, dobijemo 6/2*3. Dakle možeš prvo podijeliti 6 sa 2 , dobiti 3, to pomnožiti sa 3 koje je rezultat računa u zagradi i dobijaš kao konačni rezultat 9. Sve je OI.
Ali, kako su množenje i dijeljenje operacije iste važnosti, šta me sprečava da prvo pomnožim 2 sa rezultatom zagrade, dakle 3, dobijem 6 i onda prvi 6 podijelim sa tom 6 i dobijem kao rezultat 1?
Kod problema 2+2/2 je jasno. Prvo se podijele dvojke (jer je dijeljenje starija operacija), sabere sa trećom dvojkom i konačan rezultat je 3. Finansijski kalkulatori daju rezultat 2 jer nisu programirani da pamte cijeli zadatak, oni svaki sljedeći operator (ukucanu funkciju) smatraju kao zahtjev da izrašunaju prethodnu, kao traženje rezultata. Pa će zbog toga kada ukucaš 2+2, a onda ukucaš / kalkulator prvo sabrati dvojke, dobiti 4 i kada poslije / ukucaš 2, podijeliće 4 sa 2 i dati "pogrešan" rezultat, 2. Naučni kalkulatori će prvo "sačekati" da ukucaš cijeli zadatak i onda kada dobije naredbu da izvrši izračun (=) izračun će izvršiti po matematičkim pravilima i dati tačan rezultat 3.
Ti radiš slično. Kada ti odgovara ponašaš se kao finanasijski kalkulator, kada ti odgovara ponašaš se kao naučni kalkulator.
Ili bolje, kada ti odgovara zadatak 6/2(2+1) rješavaš po redu, dakle prvo dobiješ 6/2*3 pa onda računaš 3*3 i dobijaš 9.
Ali, ako ti treba, sljedeći put ćeš računati na način 6/2(3+1) tako da ćeš prvo dobiti 6/2*3, pa ćeš prvo množiti i dobiti 6/6 i konačno dobiti 1.
U prevodu, kada ti treba sure i ajete gledaš od početka, kada ti treba ideš od sredine, kada ti treba, računaš ih od kraja.
Zato svi mi ne prihvatamo tvoje "argumente".