Prilicno realan clanak.Hame_ wrote:Švabe...
Putin je postavljen gdje mu je mjesto
Rusija je regionalna sila, rekao je američki predsjednik Obama, što je neke naljutilo. Pri tome ja američki predsjednik imao pravo, smatra u svom komentaru Michael Knigge.
Michael Knigge, urednik na DW-u
Barack Obama uobičajeno dobro promisli o onome što kaže. Dakle, može se poći od toga da je on svoje riječi na press konferenciji u Nizozemskoj promišljeno odabrao. Izjave američkog predsjednika signaliziraju promjenu strategije: do sada je Obamina vlada tretirala Rusiju kao više ili manje ravnopravnu na svjetskoj sceni, iako Moskva već dugo nije na istoj razini.
To je sada gotovo. Strategiju, da je Rusija od okončanja Hladnog rata priključena novom svjetskom poretku, Obama smatra propalom. Ovu strategiju je forsirala i njemačka vlada. I Obama može sebi pripisati da je s tim ciljem pokušao da za unaprjeđenje odnosa učini sve što je mogao. Ipak zbog njegove ponude za obnavljanjem odnosa sa Rusijom 2009. godine nisu ga napadali žestoko samo republikanci. I Putin ga je odbio.
Iz Obaminog ugla je aneksija Krima bila samo kapljica koja je prelila čašu. Konsekvenca: od sada će Washington tretirati Rusiju u skladu sa njenim stvarnim značenjem na svjetskoj sceni - kao regionalnu silu, ali ne kao globalnog konkurenta SAD-u.
Obamina analiza pogađa suštinu. Bez obzira na to kojim mjerilima se određuje status svjetske sile: Rusija ne igra u ligi sa SAD-om.
Bez konkurencije
Ruski brutonacionalni proizvod u 2012. godini odgovara brutonacionalnom proizvodu SAD iz 1981. godine. U posljednjoj rang listi globalne konkurentnosti Rusija zauzima 64. mjesto, ispred Šri Lanke, dok su SAD na petom mjestu. Na ljestvici korumpiranosti Transparency Internationala Rusija se nalazi na 127. mjestu, a SAD na 19. I kada je riječ o broju prijavljenih patenta SAD su daleko ispred. Tako deset puta više prijavljenih patenata dolazi iz SAD nego iz Rusije.
I u vojnom smislu Rusija - a to naravno važi i za svaku drugu zemlju svijeta - ne igra u istoj ligi sa Washingtonom. Američki izdaci za vojsku su veći od zajedničkih troškova deset narednih zemalja na ljestvici država koje najviše izdvajaju za vojsku. Globalna rasprostranjenost i sposobnosti američkih vojnih snaga su bez konkurencije.
Ipak i kada se promatraju socijalni i društveni aspekti - koji trenutno nisu jača strana SAD-u - Rusija stoji znatno lošije. Smrtnost dojenčadi je veća, životni vijek mnogo manji nego u SAD-u. Posljednjih godina je čak Rusiji pošlo za rukom da pretekne SAD kada je riječ o nejednakosti zarada pri čemu je u SAD-u ta nejednakosti veća nego u svim drugim industrijskim zemljama.
Pristojan izbor riječi
Ovi indikatori, povezani sa demografskim problemima Rusije i dramatičnim smanjenjem interesne sfere zemlje nakon pada Berlinskog zida, sasvim jasno pokazuju sljedeće: Obama ima pravo. Iako to Rusi ne žele rado čuti, Obama je čak pokazao i suzdržanost. Zaista prosto bi bilo da je Rusiju označio kao silu na zalasku.
Procjena američkog predsjednika, da Rusija prijetnjama i mjerama protiv svojih susjeda ne pokazuje znak jačine nego slabosti, je ispavna. Činjenica da je Vladimir Putin mislio da pod prijetnjom nasiljem mora pripojiti mali Krim sa njegovim vojnim bazama, bio je prije akt iz očaja nego znak globalne jačine.
Poruka iz Moskve
U današnje vrijeme se borba za svjetsku silu ne vodi više vojnim, nego ekonomskim putem. Ukoliko jedna sila želi pokazati moć onda je slanje trupa posljednji izlaz: ona naime ima još brojna druga oružja u svom arsenalu. To važi za SAD, ali ne i za Rusiju. Da bi se Putin privolio na razmišljanje, Washington se mora pobrinuti samo za to da Mastercard i Visa blokiraju kreditne kartice klijenata Moskovske banke koja je omiljena kod ruske elite.
Poruka je bila jasna: sa samo jednim klikom Washington može pogoditi Kremlj i njegovo vodstvo tamo gdje zaista boli: u njihove novčanike. Budućnost će pokazati hoće li to Putin ovaj put razumjeti. To je ne samo u njegovom vlastitom interesu, već i u interesu njegovog naroda i njegovih susjeda. Još jednu šansu vjerojatno neće dobiti.
Izvor: Deutsche Welle
Ukrajina
-
nihoniho
#7951 Re: Ukrajina
-
nihoniho
#7952 Re: Ukrajina
radi se o mentalnim sklopovima koji bi sutra pljeskali sjevernoj Koreji da izvrsi invaziju na juznu...samo zato sto su antiamerikanci.
mrznja je jebena stvar i skoro uvijek iracionalna.
mrznja je jebena stvar i skoro uvijek iracionalna.
-
flexibila
#7953 Re: Ukrajina
Frau Merkel kaze, sankcije nisu zdrave.

-
nihoniho
#7954 Re: Ukrajina
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=829088
Njemacka nije spremna na uvodjenje sankcija. preveliki ekonomski gubici.
ipak, radi se agenciji itar tass, koja je objavila vijest, tako da nije sigurna.
PS. Suplja, nigdje na zapadu u medijima nije objavljeno.
ipak, radi se agenciji itar tass, koja je objavila vijest, tako da nije sigurna.
- agnostic_front
#7955 Re: Ukrajina
A zašto?flexibila wrote:Frau Merkel kaze, sankcije nisu zdrave.![]()
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#7956 Re: Ukrajina
Potpuno u skladu sa onim sto sam napisao prije par dana i par stranica ranije ...nihoniho wrote:http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=829088
Izgleda da se ovaj BOLD dio desava brze nego stro sam mislioUnscarD wrote: Poslednja kriza je pokazala koliko krhka je zapadna ekonomija. Sigurno je da ne moze sebi da dozvoli da nema pristup trzistu od 300 miliona ljudi. Te sankcije ce biti vise kozmeticke prirode nego sustinske. Zamislite samo kako Angela Merkel objasnjava Mercedesu i BMW-u kako vise ne smiju da prodaju na trzistu Rusije i kako svi dionicari i menadzeri koriguju projektovani rast i obajsnjavaju dionicarima da planirane dividende nece biti do daljnjeg. Pa razapeli bi i nju i njenu politiku i odmah porucili kako ih boli neka stvar za Ukrainu i Krim ...
- agnostic_front
#7957 Re: Ukrajina
Dakle, možemo da zaključimo da neoliberalni kapitalizam donosi više zadovoljstva i jednima i drugima?
- AliceInChains
#7958 Re: Ukrajina
Jeste, jeste, posto neoliberalni kapitalizam samo donosi rast i povecanje, i to ne samo dzepa uske mase, nego i idiotizma....otprilike kao u nasim EX-YU banana republics. Vjerujem, da tvoj Yugo-komsija preko puta u nekoj zapadnoj drzavi misli drugacije, jer realno, u ovom sistemu niko ne gubiagnostic_front wrote:Dakle, možemo da zaključimo da neoliberalni kapitalizam donosi više zadovoljstva i jednima i drugima?
Vratimo se Ukrajini....
MMF je najavio odobrenje 14-18 milijardi dolara za podrsku. Zauzvrat je drzavna kompanija Naftogaz vec najavila ukidanje subvencije za plin, sto znaci, da ce plin poskupiti za 50%. Osim toga je najavljeno otpustnje ludi iz javnog sektora.
....za pocetak....bice vrlo intersantno....
- AliceInChains
#7959 Re: Ukrajina
Pa zato sto nisu potrebne. Naravno nebi potrefile njemacku ekonomiju. Ali realno, Moskva je zbog samog najavljivanja sankcija pala na koljena.agnostic_front wrote:A zašto?flexibila wrote:Frau Merkel kaze, sankcije nisu zdrave.![]()
Mislim, ljudi, naravno sam zapadnjak i podrzavam zapadne interese, ali na ovaj diletantski nacin (kao u Ukrajini) necemo stici daleko.
- area51
#7960 Re: Ukrajina
A zato što bi sankcije "zapada" prema Rusiji najviše pogodile Njemačku privredu,em to em valja finansirati one kriminalce sa "Majdana"...previše jeagnostic_front wrote:A zašto?flexibila wrote:Frau Merkel kaze, sankcije nisu zdrave.![]()
- agnostic_front
#7961 Re: Ukrajina
A kako bi pogodile njemačku privredu?area51 wrote:A zato što bi sankcije "zapada" prema Rusiji najviše pogodile Njemačku privredu,em to em valja finansirati one kriminalce sa "Majdana"...previše jeagnostic_front wrote:A zašto?flexibila wrote:Frau Merkel kaze, sankcije nisu zdrave.![]()
-
nihoniho
#7962 Re: Ukrajina
Nema nista od toga ,dezinformacija .
Iskreno sam se zacudio da Njemacka , bez obzira na gubitke, moze odbaciti Americko saveznistvo.
Ipak je DW relevantniji izvor od neke ruske agencije.
http://www.dw.de/harmony-at-the-eu-us-summit/a-17522533
Iskreno sam se zacudio da Njemacka , bez obzira na gubitke, moze odbaciti Americko saveznistvo.
-
Acerovac
#7963 Re: Ukrajina
E sta im je Klicko donio.
http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=108996
PRIVREDA | 27/03/2014 | 11:36
Јacenjuk: Cijena ruskog gasa vodi Ukrajinu u katastrofu
Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Јacenjuk rekao je danas da će cijena ruskog gasa koju će Ukrajina plaćati od 1. aprila porasti za 79 odsto, na 480 dolara za 1.000 kubnih metara.
Arsenij Јacenjuk, jedan od lidera ukrajinske opozicije
Јacenjuk je u obraćanju parlamentu izrazio očekivanje da će od aprila, visoka cijena uvoza gasa iz Rusije biti jedan od faktora koji će Ukrajinu gurati ka ekonomskoj katastrofi.
"Ukrajina je na ivici ekonomskog i finansijskog bankrota", naglasio je Јacenjuk.
Prema njegovim riječima, inflacija će tokom ove godine biti između 12 i 14 odsto ukoliko ne budu usvojeni zakoni kojim će biti podržane mjere štednje, koje je predložio Međunarodni monetarni fond radi stabilizovanja ekonomije.
Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Јacenjuk rekao je danas da će cijena ruskog gasa koju će Ukrajina plaćati od 1. aprila porasti za 79 odsto, na 480 dolara za 1.000 kubnih metara.
Јacenjuk je u obraćanju parlamentu izrazio očekivanje da će od aprila, visoka cijena uvoza gasa iz Rusije biti jedan od faktora koji će Ukrajinu gurati ka ekonomskoj katastrofi.
"Ukrajina je na ivici ekonomskog i finansijskog bankrota", naglasio je Јacenjuk.
Prema njegovim riječima, inflacija će tokom ove godine biti između 12 i 14 odsto ukoliko ne budu usvojeni zakoni kojim će biti podržane mjere štednje, koje je predložio Međunarodni monetarni fond radi stabilizovanja ekonomije.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#7964 Re: Ukrajina
Moze li otprilike ista vijest sa istog sita ?nihoniho wrote:Nema nista od toga ,dezinformacija .
http://www.dw.de/german-companies-worry ... a-17519096
- AliceInChains
#7965 Re: Ukrajina
Ocekuje se Janukowicev govor na granici Urajine sutradan. Spekulacije o njegovom povratku u Ukrajinu, zajedno sa 30.000 "dobrovoljaca"...... 
-
Avetinho
#7966 Re: Ukrajina
Ovdje nista novo. Mlada putincad i dalje kmeci o velikoj putinkovoj pobjedi protiv kapitalizma.
- djonko brajs
#7967 Re: Ukrajina
putin je veći kapitalista od obale.Ja Sam Odavle wrote:Ovdje nista novo. Mlada putincad i dalje kmeci o velikoj putinkovoj pobjedi protiv kapitalizma.
- djonko brajs
#7968 Re: Ukrajina
odu ljudi u ameriku, tamo uzmu morgidž kupe si kuću i forda mondea pa rade 2 posla da plate sve rate za kredit.AliceInChains wrote:Jeste, jeste, posto neoliberalni kapitalizam samo donosi rast i povecanje, i to ne samo dzepa uske mase, nego i idiotizma....otprilike kao u nasim EX-YU banana republics. Vjerujem, da tvoj Yugo-komsija preko puta u nekoj zapadnoj drzavi misli drugacije, jer realno, u ovom sistemu niko ne gubiagnostic_front wrote:Dakle, možemo da zaključimo da neoliberalni kapitalizam donosi više zadovoljstva i jednima i drugima?![]()
Vratimo se Ukrajini....
MMF je najavio odobrenje 14-18 milijardi dolara za podrsku. Zauzvrat je drzavna kompanija Naftogaz vec najavila ukidanje subvencije za plin, sto znaci, da ce plin poskupiti za 50%. Osim toga je najavljeno otpustnje ludi iz javnog sektora.
land of opportunity
-
nihoniho
#7969 Re: Ukrajina
PTCP, TanjugAcerovac wrote:E sta im je Klicko donio.
-
Avetinho
#7970 Re: Ukrajina
Naravno da nije. Putinko je samo najveci lopov na Planeti. One milione zaradio je na sjednicama Kominterne.djonko brajs wrote:putin je veći kapitalista od obale.Ja Sam Odavle wrote:Ovdje nista novo. Mlada putincad i dalje kmeci o velikoj putinkovoj pobjedi protiv kapitalizma.
"Dobro se snasao", bas kao i ostali stubovi otpora i branioci slobodarskog svijeta, od Madura do Kima.
-
nihoniho
#7971 Re: Ukrajina
Nije mi jasno sto hranis trolla? pusti ih, otice...Ja Sam Odavle wrote:Naravno da nije. Putinko je samo najveci lopov na Planeti. One milione zaradio je na sjednicama Kominterne.djonko brajs wrote:putin je veći kapitalista od obale.Ja Sam Odavle wrote:Ovdje nista novo. Mlada putincad i dalje kmeci o velikoj putinkovoj pobjedi protiv kapitalizma.
"Dobro se snasao", bas kao i ostali stubovi otpora i branioci slobodarskog svijeta, od Madura do Kima.
- djonko brajs
#7972 Re: Ukrajina
pošalji ovaj link agnostiku, on je pitao kako. ja mislim da zna engleski.UnscarD wrote:Moze li otprilike ista vijest sa istog sita ?nihoniho wrote:Nema nista od toga ,dezinformacija .
http://www.dw.de/german-companies-worry ... a-17519096
- djonko brajs
#7973 Re: Ukrajina
obala je socijalista. a putin lopov.Ja Sam Odavle wrote:Naravno da nije. Putinko je samo najveci lopov na Planeti. One milione zaradio je na sjednicama Kominterne.djonko brajs wrote:putin je veći kapitalista od obale.Ja Sam Odavle wrote:Ovdje nista novo. Mlada putincad i dalje kmeci o velikoj putinkovoj pobjedi protiv kapitalizma.
blizi su lopovi kapitalizmu nego socijalisti.
- agnostic_front
#7974 Re: Ukrajina
Inače u Rusiji dobiješ kuću i auto džaba, jer se može. Zamisli ti samo drskosti američkih banaka. Odeš kod njih samoincijativno da dobiješ od njih pare da kupiš šta hoćeš i oni se još drznu da ti traže te pare nazad. Pa mislim, gdje to ima?!djonko brajs wrote:odu ljudi u ameriku, tamo uzmu morgidž kupe si kuću i forda mondea pa rade 2 posla da plate sve rate za kredit.AliceInChains wrote:Jeste, jeste, posto neoliberalni kapitalizam samo donosi rast i povecanje, i to ne samo dzepa uske mase, nego i idiotizma....otprilike kao u nasim EX-YU banana republics. Vjerujem, da tvoj Yugo-komsija preko puta u nekoj zapadnoj drzavi misli drugacije, jer realno, u ovom sistemu niko ne gubiagnostic_front wrote:Dakle, možemo da zaključimo da neoliberalni kapitalizam donosi više zadovoljstva i jednima i drugima?![]()
Vratimo se Ukrajini....
land of opportunity
-
Avetinho
#7975 Re: Ukrajina
Ma da. Mnogo je ljepse biti ruski rob. Nemas nikakvu platu, ali zato ne placas plin.djonko brajs wrote:odu ljudi u ameriku, tamo uzmu morgidž kupe si kuću i forda mondea pa rade 2 posla da plate sve rate za kredit.AliceInChains wrote:Jeste, jeste, posto neoliberalni kapitalizam samo donosi rast i povecanje, i to ne samo dzepa uske mase, nego i idiotizma....otprilike kao u nasim EX-YU banana republics. Vjerujem, da tvoj Yugo-komsija preko puta u nekoj zapadnoj drzavi misli drugacije, jer realno, u ovom sistemu niko ne gubiagnostic_front wrote:Dakle, možemo da zaključimo da neoliberalni kapitalizam donosi više zadovoljstva i jednima i drugima?![]()
Vratimo se Ukrajini....
land of opportunity