Niko ne pobija ekonomsku stranu plina, ali neki auti jednostavno nisu napravljeni da bi bili ekonomicni. Nisu V8, V10 ili V12 napravljeni da budu stedljivi, nego bas suprotno, da bi se razmetali potrosnjom koja proporcionalno pokazuje moc vlasnika.To je ono sto nas mentalitet ne moze da shvati. za takve postoje dizeli ili V6 u koje mozes da stavis LPG i da se vozikas bez opterecenja za budzet.basicm wrote:Odavno mi imamo ovakve rasprave ovdje, za i protiv plina, pa za i protiv u luksuznim autima, i samo se ponavljamo, niko nije promijenio misljenje i svako ima obrazlozenje za svoj stav.
Meni samo plin ne ide sportske verzije ovih auta, amg,m,rs, ostalo mi je ok, imas pogodnosti auta visoke klase a opet racunica nije opterecenje za budzet.
Malo ima kod nas pogresnog rezonovanja, pa je nekome premium od 15-20 hiljada mnogo vise od novog manjeg od 30-40, ono opppaaa komsija ima se, a njegovo vise od duplo skuplje nego moje.
Poslato s brzoglasa koristeci Tapatalk!
nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#7951 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
- basicm
#7952 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Kakvo je razmetanje ako uzmes v8 star 10-15 godina za 10% cijene novog?
Ima smisla ako govorimo o autima iz salona, o polovnima nikako.
-
tempuser
#7953 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa to je potvrda onoga sto pisem. Fabrika ti nudi, ako hoces klasu i izgled, a pri tome hoces da se vozis ekonomicno, dizel ili modele sa manjim zapreminama i tim nekim M-optic, S-line ili AMG optik paketima, a ne V8-12 sa 500 KS. Toje namjenjeno za ljude kojima su snaga, broj cilindara, a samim time i potrosnja pitanje statusa.Bakir1 wrote:pa i fabrike poticu kupce novih automobila, a o polovnim i da ne govorimo, da budu dupljaci, sa raznim paketima i vanjskim nadogradnjama.
moze li 200 cdi izgledati kao 55 amg, moze i to iz fabrike...
a onda da spomenemo amerikance koji po defaultu bez ikakvih predznaka dolaze sa motorima na litre, plin da ili ne?
o pogresnim se stvarima govori koje bas nemaju neko uporiste
- Bakir1
#7954 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
pa prosjecni americki pick up dolazi sa motorom vecim od amg-a i sa ogromnom snagom, sada subjektivno da li bi ti stavio na taj auto plin?
dosao si do njega za sitne pare?
dosao si do njega za sitne pare?
- drug_profi
#7955 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ma to su tzv.radna vozila. Plin je svakako u skladu sa imperativom rentabilnosti takvih vozila.
U našem slučaju uglavnom imaju istu svrhu kao i svaki drugi pickup samo sa šmekom amerike.
U našem slučaju uglavnom imaju istu svrhu kao i svaki drugi pickup samo sa šmekom amerike.
- corsa
#7956 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ja samo nisam za stavljanje plina, kao sto neko vec gore rece, u sportske modele kao sto su AMG, M ili S. Ipak su to po meni "dragulji" od motora i plin ih samo oskrnavi. A i ja bih stavio plin recimo u ML 500 ili neku americku mrcinu. 
- Bakir1
#7957 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
hajde recimo ovako g65 amg 6x6 jel ima neki smisao
ili g 500 4x4 na kvadrat?
jel mirzet (uzimam za primjer) manje gazda sto svoj auto servisira kod adija a ne u ovlastenom servisu?
svi ti motori iz sportske divizije jesu dragulji ali da ne moze ici plin, posebno vlasnikovom voljom ne vidim sta mi imamo sa time?
ili g 500 4x4 na kvadrat?
jel mirzet (uzimam za primjer) manje gazda sto svoj auto servisira kod adija a ne u ovlastenom servisu?
svi ti motori iz sportske divizije jesu dragulji ali da ne moze ici plin, posebno vlasnikovom voljom ne vidim sta mi imamo sa time?
- corsa
#7958 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moje licno misljenje, jednostavno-grehota. 
- Bakir1
#7959 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
da je moj i dosao sa plinom ja bih ga vadio napolje, dok nije moj mene bas briga 
- corsa
#7960 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Bakir1 wrote:da je moj i dosao sa plinom ja bih ga vadio napolje, dok nije moj mene bas briga
-
tempuser
#7961 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
To je drugi par rukava koji sam pominjao. Kad kupis izlaufan auto visoke klase i velike potrosnje itd koji kosta kao par god star pristojan auto kompakt klase ili manje kalkulacija da sto jeftijije prodjes sa potrosnjom i ugradnja LPG-a itekako imaju smisla, ali kad za takav auto das puno novaca pa gledas da stedis na potrosnji, e tu se vec gubi smisao.basicm wrote:Kakvo je razmetanje ako uzmes v8 star 10-15 godina za 10% cijene novog?
Takodjer, ja to ne bih vezao za procente jer postoje auti koji ostaju skupi i ne za svakog uprkos velikom padu cijene i ako slucajno takav auto zavrsi kod nekog ko ce gledati na potrosnju to mozes objasniti na dva nacina, prvi - pravi auto u pogresnim rukama, drugi - nije zvaka za seljaka.
-
condy
#7962 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Bentley voza Serif Konjevic
Gospodsko avto u rukama seljaka jel tako gorane

Gospodsko avto u rukama seljaka jel tako gorane
- amar1994
-
mirzet87sa
#7964 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Seljak ili ne, serif je pun ko brod. Cisto sumnjam da se voza na celavim gumama, puknutim diskovima, sipa za 20, da "estrada" vidi..
-
tempuser
#7965 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Sipa za 20 al plina!mirzet87sa wrote:Seljak ili ne, serif je pun ko brod. Cisto sumnjam da se voza na celavim gumama, puknutim diskovima, sipa za 20, da "estrada" vidi..
-
mirzet87sa
#7966 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Voza se za 5ka em na stotinu kilometara.. 
-
tempuser
#7967 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Fulio si temu kao sto ti je @mirzet napisao. To ce bit gospodski aVto u rukama seljaka ako ga Serif proslijedi svom menadzeru koji ce ga naceti, a ovaj ga dalje u komenzaciji za radove utrapi vlasniku gradjevinske firme koji ce ga dokusuriti i na kraju ce zavrsiti za smijesne pare kod nekog ko nema para da ga vozi, sipa, odrzava. Otprilike je istu sudbinu nekad davno imao i njegov Passat B3 VR6 karavan koji je na kraju zavrsio ocerupan i unisten kod nekih moleracondy wrote:Bentley voza Serif Konjevic![]()
Gospodsko avto u rukama seljaka jel tako gorane![]()
-
condy
#7968 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Znaci, nema veze sa temom nit sto ti pises nit sto ja pisem.
To sto je @mirzet napisao je tacno i nema veze sa tim sto ti pises
Ne bih se slozio sa tobom da se po dubini dzepa raspoznaje seljak jer po takvoj logoci za mnoge svjetske umjetnike bi ti dosao do zakljucka da su seljaci.
To sto je @mirzet napisao je tacno i nema veze sa tim sto ti pises
Ne bih se slozio sa tobom da se po dubini dzepa raspoznaje seljak jer po takvoj logoci za mnoge svjetske umjetnike bi ti dosao do zakljucka da su seljaci.
- MOSALJOZE
#7969 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ali ga ja vozao Šera,a ne neka baba sa kraćom desnom nogom iz Bremena 
-
direstraits0078
-
jefferson
#7971 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Fulas ovdje i to dobro. V12 ima svojih prednosti koje turbine ne mogu zamjeniti.tempuser wrote:Bas kao i jefferson govoris pogresno i napamet. Moze 600 KS iz V8, mozda moze iz V6, ali bez obzira na to aktuelnoj S klasi W222 od 2014. imas 2 V12 buturbo motora 530 i 600 KS, u BMW-u 7-ici G11 od ove godine imas V12 twinturbo sa 600 KS, u Audiu A8 D4 od 2011. imas W12 saq 500 KS. Takve paralele mozes povuci izmedju V8 i V6. Stvarno mislis da je kod V12 motora potrosnja relevantan faktor? Razloge zasto ti auti postoje sam napisao, ali to jednostavno nije kompatibilno sa nekim zivotnim svjetonazorima pa ne vidite dalje od potrosnje i ekonomije. Za takve postoje dizel modeli ukljucujuci i pomenutu Panameru. Porsche je zbog aspiracija za profitom u vise klasa davno napustio tradiciju kad je napravio dva modela manja/jeftinija od 911, SUV-a, limuzinu i dizela.Romeo 80 wrote:@jefferson
I upravo je to ono o čemu ja govorimNema modernog motora koji se razvija bez razmišljanja o potrošnji kao o bitnoj stavci, pa čak i kod najluksuznijih auta. Porsche napušta tradiciju i počeo je praviti turbo četvorocilindraše u Boxteru, sigurno ne zbog dosade, već zna se zbog čega.
Šta je svrha Panamere dizel i sličnih auta? Valjda da bude štedljiviji. A ako ko misli da kupac nove Panamere nema para i za benzinsku verziju i njenu potrošnju grdno se vara.
Driga stvar, kada krenes sam smanjivanjem cilindara i zapremine, povecava se drasticno kolicina NoX plinova. U sustini proizvodjac vrlo lako moze doci u situaciju na 6.0ltr biturbo V12 iako trosi vise (i to je upitno zbog krivulje obrtnog momenta) proizvodi manje NoX plinova. u sustini sto je manja potrosnja to je veca kolicina NoX-a u ispuhu. Zato je VW varao, zato su prvi GDI motori imali problema i zato proizvodjaci sada kada EU ide sa novim testovima povecavaju zapreminu motora.
Rastrosnost? Sta je rastrosnost kada kupis V8 ili V12, biturbo ili ne? U toj prici se sve svodi oko emisije stetnih plinova a koga briga za potrosnjom kada dodjes do 3.0ltr benzinca, a kamo li 6.0ltr V12?
-
tempuser
#7972 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ne znam sta pokusavas?jefferson wrote: Fulas ovdje i to dobro. V12 ima svojih prednosti koje turbine ne mogu zamjeniti.
Driga stvar, kada krenes sam smanjivanjem cilindara i zapremine, povecava se drasticno kolicina NoX plinova. U sustini proizvodjac vrlo lako moze doci u situaciju na 6.0ltr biturbo V12 iako trosi vise (i to je upitno zbog krivulje obrtnog momenta) proizvodi manje NoX plinova. u sustini sto je manja potrosnja to je veca kolicina NoX-a u ispuhu. Zato je VW varao, zato su prvi GDI motori imali problema i zato proizvodjaci sada kada EU ide sa novim testovima povecavaju zapreminu motora.
Rastrosnost? Sta je rastrosnost kada kupis V8 ili V12, biturbo ili ne? U toj prici se sve svodi oko emisije stetnih plinova a koga briga za potrosnjom kada dodjes do 3.0ltr benzinca, a kamo li 6.0ltr V12?
U prici da li je 600KS stvarna potreba ili razmetanje snagom/potrosnjom poceo si o novim V8 i zastarjelim V12 motorima itd itd, a kad se ispostavilo da to nisu zastarjeli V12 motori kreces s pricom o NoX itd da bi na kraju potvrdio ono sto ja pisem cijelo vrijeme. Kad kupujes auto od 300-600 KS bez obzira V8 ili V12 ne kupujes ga zato sto je sve manje od toga slabo nego da pokazes i dokazes svoj status, pri cemu je potrosnja nebitna, odnosno sto veca to bolje ide u prilog tvojim namjerama i ako postoje kakva ogranicenja ona nisu vezana za ekonomicnost nego ekologiju.
- kabal1337
#7973 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
mirzete mislim da je neko ljubomoran na tebe hahahahaha
-
jefferson
#7974 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ja sam govorio sa tehnickog aspekta o ks. A dobro sam upoznat kakvi su motori dostupni u BMW G11 ili novoj S klasi.tempuser wrote:Ne znam sta pokusavas?jefferson wrote: Fulas ovdje i to dobro. V12 ima svojih prednosti koje turbine ne mogu zamjeniti.
U prici da li je 600KS stvarna potreba ili razmetanje snagom/potrosnjom poceo si o novim V8 i zastarjelim V12 motorima itd itd, a kad se ispostavilo da to nisu zastarjeli V12 motori kreces s pricom o NoX itd da bi na kraju potvrdio ono sto ja pisem cijelo vrijeme. Kad kupujes auto od 300-600 KS bez obzira V8 ili V12 ne kupujes ga zato sto je sve manje od toga slabo nego da pokazes i dokazes svoj status, pri cemu je potrosnja nebitna, odnosno sto veca to bolje ide u prilog tvojim namjerama i ako postoje kakva ogranicenja ona nisu vezana za ekonomicnost nego ekologiju.
Ne kontam tvoj "argument" da kada neko kupue nov G11 da kupuje V12 jer je eto potrosnja veca? Mislim mozda djeca arapskih seika se tako ponasaju, ali ja jos da vidim nekoga ko kupuje V8 ili V12 da kaze: joj jbt, super, trosi 50ltr na 100km. Na zapadu vecina ljudi koji vozaju takva auta vozaju ih ejr znaju kako sa parama. Uvijek ce biti onih koji su kreteni itd, ali mi pricamo o nekom prosjeku takvog kupca.
Takodje ne kontam zbog cega mislis da ljudi kupuju takva auta samo da dokazu status? Ja znam tipa koji od 1999 kupuje svaki novi model M5, ali ga nikad neces vidjeti u BH gradovima jer covjek voza VW Polo za normalne potrebe. Kada ide vani, sjedne u M5. Kome da se dokazuje?
Previse predrasuda ovdje koju su bazirane na nekim klincima od 20 godina koji su kupili rashodovan AMG. Takve me osobe uopste ne interesuju.
-
mirzet87sa
#7975 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ja i da kupim nov bugati rekli bi raga, fukara, kurci se, nema fasadu, spava na trosjedu..kabal1337 wrote:mirzete mislim da je neko ljubomoran na tebe hahahahaha