Sirija vol. 2

Locked
Sehro

#79326 Re: Sirija vol. 2

Post by Sehro »

Image
sunceKOtepsija

#79327 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

dječak sa šibicama wrote:
Ja cak mislim da bi se hrabriji covjek sad mogao zaletiti do DeZ preko ove pustinje, sa nekim malo jacim vozilom, neki kamioncic sa Paris Dakar utrke :D samo da znas gdje zaobici kozojebe, i lagano.
:D
Image
McGurk u Ankari
Erdogan-Trump telefonski razgovor
nakon trumpa razgovor s putinom
Krokodajl

#79328 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Nije onaj džep u potpunosti očišćen.

Oslobođena su tek dva sela, cesta jeste spojena, na cesti osim vojnih punktova nema ništa drugo (možda 2-3 predajnika Sirijatela i par naftnih polja).

Jedino veće selo od Ihtijarije prema Resafi je i bilo u rukama SAA od prije.

U tom džepu u Alepu je brat bratu 10-ak sela u koja SAA nije ušla, sada je pitanje koliko ima ISIL-ovaca, ovaj izvor gore što je @maystor postavio je prilično pouzdan, kaže da ih nema više od 40, to je i moguće vrlo vjerovatno da ih je ostalo toliko, većina ih je odavno razgulila.

No, ono što je najvažnije u ovom trenutku, po prvi puta od početka rata, odnosno po prvi puta od razbijanja obruča Alepa (tada Zapadnog Alepa) i uspostavljanja Hanasir ceste, po prvi puta od tada prema Alepu vode dvije ceste, istina od Salamije do Ihtijarije i dalje samo jedna cesta, ali od Ihtijarije do Alepa sada se može i prema Tabki pa preko Deir Hafira.

Zbog čega je ovo važno ?

Recimo sutra da naumpadne ovima u Idlibu da ponovno organizuju kakav napadčić prema Alepu i presjeku Hanasir cestu, čitav promet se preusmjeri na drugu stranu jezera i to je to.

Druga važnost uspostavljanja ove ceste, za par stotina kilometara je smanjen put kojeg jedinice iz centralne Sirije trebaju preći da bi došli do juga Rake, više se ne mora ići preko Alepa već cestom direktno prema Raki i dalje ako Bog da prema Deir ez Zoru, to svakako povećava mobilnost jednica SAA, tako da za par sati mogu recimo iz Rake biti prebačeni na sjever Hame.
Krokodajl

#79329 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Ja cak mislim da bi se hrabriji covjek sad mogao zaletiti do DeZ preko ove pustinje, sa nekim malo jacim vozilom, neki kamioncic sa Paris Dakar utrke :D samo da znas gdje zaobici kozojebe, i lagano.
Nemoj misliti da se to do sada nije radilo :D

Pojedinci su velike pare zgrnuli vukući jaja iz Homsa preko pustinje pa ulete negdje sjeverno od Deir ez Zora, u mirnije doba, i po noći.

Govorimo o 15-20 kilometara linije koju SAA drži sjeverno od grada, sama pustinja, nigdje ničeg

Tojota, jaja i sira, i prodaju na pijaci.
Krokodajl

#79330 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Image

To je otprilike gdje SAA još nije ušla.

Image

Došo Tigar na cestu, da vidi morel se proć.
dječak sa šibicama

#79331 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Krokodajl wrote:

Pojedinci su velike pare zgrnuli vukući jaja iz Homsa preko pustinje pa ulete negdje sjeverno od Deir ez Zora, u mirnije doba, i po noći.

Govorimo o 15-20 kilometara linije koju SAA drži sjeverno od grada, sama pustinja, nigdje ničeg

Garant se osiguraju i nadju neku vezu kod isilovaca, njima cusne koju paru da zazmire na punktu, i lagano biznis :D

U Siriji su se sverceri obogatili valjda kao ni u jednom ratu modernog doba, tamo se svercuje na sve moguce nacine. Ima onih slika, municija, hrana, duplo dno u kamionu, nema gdje ne sakrivaju robu.
Krokodajl

#79332 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Krokodajl wrote:

Garant se osiguraju i nadju neku vezu kod isilovaca, njima cusne koju paru da zazmire na punktu, i lagano biznis :D

U Siriji su se sverceri obogatili valjda kao ni u jednom ratu modernog doba, tamo se svercuje na sve moguce nacine. Ima onih slika, municija, hrana, duplo dno u kamionu, nema gdje ne sakrivaju robu.
Svašta je tu bilo, prije godinu dana - dvije bilo je aktualno to po portalima i FB stranicama iz Deir ez Zora.

Dok su u ISIL-u bili uglavnom u komandi Sirijci, bila je neka uhodana šema iz Homsa preko pustinje pa do Zora, u Homsu NDF uzme procenat, pa preko neke ceste u pustinji do Zora, ta veza je fercerala sa ISIL-om u Homsu, a u Zoru su morali proći da ih niko ne vidi, a i tamo su plaćali procenat ovim iz "Baath milicije".

Ali Bože moj, opstalo se, preživilo.

Poslije je i vlada stala javašluku u kraj, pa su te rastjerali u Homsu, i u ISILu se struktura promjenila, preuzeli fanatici iz Saudije, Tunisa,Rusije odakle već.

Vlada je tada sa Rusima počela sa zračnim mostom, ali onda se javio drugi problem, onda su pojedinci naručivali privatne helikoptere da dostave hranu u Zor i to su prodavali.

Šamaralo se imenima, svašta je bilo, ISIL-u naftu prodavali iz opkoljenog grada jer je rafinerija u Zoru radila, a to sve jedan čovjek upravljao, milione zgrno (pisao sam o tome početkom godine), vojska je dohakala politici na sreću ljudi, pa više baš nema toliko javašluka ni u gradu.

Ali svašta je bilo.

Ma kud ćeš dalje kad se sjetim onog autobusa "Damask - Raka".

Baath miliciju su rasturili u samom gradu, raja ih zamrzila, počeli krat žito, silose su kontrolisali, ali promjenila se i strutkura u stranci, došli novi ljudi.

Inače, stara vlast u Zoru, to su "djeca" Rijada Hidžaba, Babe FSA, koji je u Deir ez Zoru prije rata bio Bog i batina, eh sad, poslije Hame možda najveće ljige u Baath partiji su bili u Deir ez Zoru, sve redom desne ruke Rijada Hidžaba.

I zato ja ne kontam ljude koji pljuju Asada a u Hidžaba gledaju ko u nekog Mesiju.

Hidžab bi bio gori nego da je rahmetli Basel došao na vlast.
insomnia78

#79333 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Kako ti to opisa ko da si bio tamo
Krokodajl

#79334 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

insomnia78 wrote:Kako ti to opisa ko da si bio tamo
Samo ti prenosim ono što su ljudi pisali, @savoxxx je birvaktile spominjao komentare na FB grupama iz Zora, prvenstveno DeZ24, i kaže da 80% ljudi u komentarima prezire režim.

I to je velika istina (bar tada) da je brat bratu 80% ljudi preziralo ljude koji su u vlasti, političkoj vlasti grada i provincije Deir ez Zor.

Sada druga stvar šta misle o vojsci, i velika većina su i dalje Sirijske patriote, manje više i kod nas ljudi ne vole vlast, ali ne bi podržali uništavanje ove zemlje, kao ni u DeZ-u.

Imali su debele razloge za to, manje više tome se stalo na kraj, jer im je vojska svezala ruke.

Kad imaš situaciju da ti članovi porodice ginu na prvim linijama, sin student kopa rov na vojnoj obavezi, a ti dobiješ vrećicu riže i brašna, vodu po noći sa Eufrata u kantama puniš, a guzonja na vlasti privatnim milicijama kontroliše zalihe hrane i prodaje, naravno da se takva vlast mrzi.

Manje više i mi smo to prošli.

---

Ispiti u DeZ-u

Image
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#79335 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

zna čojk
dječak sa šibicama

#79336 Re: Sirija vol. 2

Studenti u DeZ su mi fenomen, oni daju godinu za godinom, ne jebu rat 1% :D
muhafuca

#79337 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Rusi poceli izgradnju baze 50ak km juzno od Damaska.

Russia builds third military base in Syria

The base will be located in the town of Khirbet Raes al-Waer, 50km from Damascus, 96km from the Syrian-Jordanian border, and 110km south of the Golan Heights, a region occupied by Israel.

Code: Select all

https://www.neweurope.eu/article/russia-builds-third-military-base-syria/
Russia quietly begins building third military base in Syria

Over the past few days, the Russian army has quietly started construction of a new military base in the countryside near Damascus, from scratch, tasked with manning and administering a “deconfliction zone” in the Syrian south, similar to four others agreed upon earlier in the year by Moscow, Ankara and Tehran.

Code: Select all

http://www.atimes.com/article/russia-quietly-begins-building-fourth-military-base-syria/
rajv0sa

#79338 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

Trump, Erdoğan phone call ended. Lasted 30 minutes. Erdoğan now will speak with Russian President Putin
Genijalno :mrgreen:
muhafuca

#79339 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Krokodajl wrote:
Samo ti prenosim ono što su ljudi pisali, @savoxxx je birvaktile spominjao komentare na FB grupama iz Zora, prvenstveno DeZ24, i kaže da 80% ljudi u komentarima prezire režim.
ako savoxxx kaze da je to procitao - onda je to sigurno tako
Krokodajl

#79340 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

muhafuca wrote:
Krokodajl wrote:
ako savoxxx kaze da je to procitao - onda je to sigurno tako
Čito sam i ja da se ne lažemo.

Samo što, nije isto prezirati vlast i prezirati vojsku i državu.

To isto ko kada bi za svakog ko po FB piše kontra SDA rekli da je Četnik ili Ustaša.
insomnia78

#79341 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Naravno da se svercalo i sverca. Svercalo se svudje, ljudi su takvi. Nego meni smijesno kako ti opisujes nesto sav uvjeren a nisi ni blizu mjesta u kojem se to desava. Doduse zar 99 upisa na ovoj temi nisu takvi. Kiki je apsolutni pobjednik. On Kurda u zivotu nije vidio :lol:
dječak sa šibicama

#79342 Re: Sirija vol. 2

Ja sam do 2011. znao gdje Damask, i to je sve sto sam znao i interesovalo me o Siriji :D

Danas mogu biti bar pomocni turisticki vodic tamo, kao i vecina sudionika teme :D mogli bi kakav biznis nakon rata otvoriti, "dragi turisti, nalazimo se u Komhani, tamo je groblje a ovdje je parking kojeg je savoxxx oslobodio 2016."
walter kurtz

#79343 Re: Sirija vol. 2

Post by walter kurtz »

Zabadani najljepsi grad na svijetu :zoka:
Kikibombona

#79344 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Evo kaze Boris Dzonson kako je dokazano da je u Han Sejhunu koristeno hemijsko oruzje. Dodao je kako nema sumnje da je isto koristio Asad i da ce to uskoro biti potvrdjeno. Najavljuje sankcije uskoro.

Boki te tuzi - Boki ti sudi! :D
GandalfSivi

#79345 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

dječak sa šibicama wrote:Ja sam do 2011. znao gdje Damask, i to je sve sto sam znao i interesovalo me o Siriji :D

Danas mogu biti bar pomocni turisticki vodic tamo, kao i vecina sudionika teme :D mogli bi kakav biznis nakon rata otvoriti, "dragi turisti, nalazimo se u Komhani, tamo je groblje a ovdje je parking kojeg je savoxxx oslobodio 2016."
Oplakah :lol: :lol: :lol:
RodneyMcKay

#79346 Re: Sirija vol. 2

Post by RodneyMcKay »

dječak sa šibicama wrote:Ja sam do 2011. znao gdje Damask, i to je sve sto sam znao i interesovalo me o Siriji :D

Stvarno jedna od pozitivni stvari teme :-D
Čitalac

#79347 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Sukob Saudijaca i saveznika sa Katarom je zaista urnebesan. Ako ništa drugo, ma koliko to suludo bilo, sada se i u saudijskim medijima stvari nazivaju pravim imenom. Al Arabiya prednjači...jadni, obmanuti Saudijci.

Image
Systematic terrorism against the Egyptian state is what led Libya to its current deteriorating situation as Qatar supported foreign militias that violated the law just like it supported terrorist groups in Syria and Iraq. In 2011, Qatari officials thought Doha was capable of bringing down Arab regimes from “ocean to Gulf” and replace them with extremist regimes in which the terrorist Brotherhood movement and al-Qaeda organization ally.
Čitalac

#79348 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Al Kaida u Idlibu, mapa Middle East Instituta iz Washingtona.

Image

http://www.mei.edu/content/article/al-q ... trol-idlib
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#79349 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

ja pričo u firmi o barel bombama
ljudi me gledaju

prestao sam pričati :|
Nadzornik

#79350 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Image
Image
Locked