IRAN

Post Reply
Alfons Kauders

#7926 Re: IRAN

Post by Alfons Kauders »

Challenger__ wrote:Advance-ov pristup vanjskopolitičkim temama jedva da se razlikuje od pristupa gdina Memije, te ako je gdin Memija (koga lično vrlo dobro znam) "neobrazovani teoretičar zavjera", onda je to i Advance i njegovo čitalaštvo koje je, da se ne lažemo, daleko najobrazovanije na prostoru bivše Jugoslavije.

Toliko od mene i izvinjavam se na off-u.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

toliko su obrazovani da ne mogu na engleskom ili nekom drugom jeziku procitati "vijesti" koje to smece prenese s dan zakasnjenja...
Alfons Kauders

#7927 Re: IRAN

Post by Alfons Kauders »

UnscarD wrote:Hajde mi dokumentuj tu podrsku da je malo analiziramo sta konkretno i kada i na koji nacin. Ja koliko sam upoznat njegova "podrska" je bila kritika USA politike sa NATO paktom kao orudjem koji je tim cinom izasao iz svog mandata i otvorio put (pravni, polticiki i prakticni) za intervencije sirom svijeta.
Mada vec gazimo duboko u OT sa ovim.
ne ulazimo o OT

teoreticari se vrlo cesto pozivaju na dezurne apologete najmracnijih zlocinaca, antisemita, sovinista, vjerskih fanatika i ljevicarskih budaletina poput chomskog...

ko se poziva na njih, vjerovatno dijeli njihov pogled na svijet, barem djelimicno...

dakle fino reci slazes li se... pa da onda malo popricamo o markalama i slicnim sitnicama

The Serbian concentration camp at Trnopolje "was a refugee camp, I mean, people could leave if they wanted."

Extensively documented reports on the Serbian camp are "probably not true."

Serbian atrocities - ethnic cleansing, torture camps, mass executions: "a good deal of what has been charged has no basis in fact, and much of it is pure fabrication."

As some see it, one ill-judged choice of cause was the accusation made by Living Marxism magazine that during the Bosnian war, shots used by ITN of a Serb-run detention camp were faked. The magazine folded after ITN sued, but the controversy flared up again in 2003 when a journalist called Diane Johnstone made similar allegations in a Swedish magazine, Ordfront, taking issue with the official number of victims of the Srebrenica massacre. (She said they were exaggerated.) In the ensuing outcry, Chomsky lent his name to a letter praising Johnstone's "klix work". Does he regret signing it?

"No," he says indignantly. "It is klix. My only regret is that I didn't do it strongly enough. It may be wrong; but it is very careful and klix work."

Vulliamy's reporting for the Guardian from the war in Bosnia won him the international reporter of the year award in 1993 and 1994. He was present when the ITN footage of the Bosnian Serb concentration camp was filmed and supported their case against LM magazine.

"Ed Vulliamy is a very good journalist, but he happened to be caught up in a story which is probably not true."

Chomsky: [Comparing Srebrenica with the US invasion of Fallujah, Iraq] Which incidentally is very much like Srebrenica - which is universally condemned as genocide -- Srebrenica was an enclave, lightly protected by UN forces, which was being used as a base for attacking nearby Serb villages. It was known that there's going to be retaliation. When there was a retaliation, it was vicious. They trucked out all the women and children, they kept the men inside, and apparently slaughtered them. The estimates are thousands of people slaughtered.

Chomsky described the Srebrenica massacre as 'much lesser' in scale than what he claims was the Indonesian massacre of 5-6,000 East Timorese civilians in 1999. At least, that is the way his passage reads to me, though his prose is sufficiently convoluted that there is admittedly some room for differing interpretations.
In any case, the klix figure for East Timorese civilians killed by the Indonesians and their auxiliaries in the whole of 1999 was 1,400-1,500.
jefferson

#7928 Re: IRAN

Post by jefferson »

UnscarD wrote:
The 51st State wrote:a koliko ima dimenzija ziv bio...., i sa cim treba da poredim i cemu se naginje, sa utopijom ili teznji istoj?
Da bi neko drustvo prosperiralo, mora biti otvoreno prema kritici. Obicno oni koji (povrsno) kritikuju Chomskog iznose ovaj tvoj predhodni argument kako eto recimo da je on u Sj.Koreji ili Kini ne bi ni mogao da kritikuje drustvo sto je apsolutno tacno, jedino sto to nema nikakve veze sa njegovom samom kritikom zapadnog drustva jer Chomsky ne zagovara i ne hvali nigdje opresivne sisteme a percepcija da on to ipak radi, se moze nazvati jedino dvodimenzionalnim pogledom - crno bijelo , ako nisi sa nama (zapadom) onda mora da si sa njima (totalitarizmom).
jarane, svi na zapadu imaju kriticko misljenje prema tom istom sistemu, zato postoji rijec: evolucija.
Chomsky ima vrlo dobrih kritika, ali vrlo cesto zna da pretjera. Naravno, njegovo pisanje ga ne sprecava da uziva sve beneficije zapadnog sistema, posebno sistem trajnog profesorskog statusa na MIT. Taj status je napravljen upravo da bi se zastitili ljudi kao Chomsky, da mogu i pored kritikovanja sistema da uzivaju beneficije.
Veci je problem sto Chomsky, kao i slicni njemu (Huntington, Kissinger i sl) previse vremena provode ili su provodili zatvoreni u kancelariju, kritikujuci sta god da kritikuju, totalno odsjeceni od bilo kakve socijalne interkacije.
drugwalter96

#7929 Re: IRAN

Post by drugwalter96 »

Teska tema
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7930 Re: IRAN

Post by UnscarD »

Alfons Kauders wrote:
UnscarD wrote:Hajde mi dokumentuj tu podrsku da je malo analiziramo sta konkretno i kada i na koji nacin. Ja koliko sam upoznat njegova "podrska" je bila kritika USA politike sa NATO paktom kao orudjem koji je tim cinom izasao iz svog mandata i otvorio put (pravni, polticiki i prakticni) za intervencije sirom svijeta.
Mada vec gazimo duboko u OT sa ovim.
ne ulazimo o OT

teoreticari se vrlo cesto pozivaju na dezurne apologete najmracnijih zlocinaca, antisemita, sovinista, vjerskih fanatika i ljevicarskih budaletina poput chomskog...

ko se poziva na njih, vjerovatno dijeli njihov pogled na svijet, barem djelimicno...

dakle fino reci slazes li se... pa da onda malo popricamo o markalama i slicnim sitnicama

The Serbian concentration camp at Trnopolje "was a refugee camp, I mean, people could leave if they wanted."

Extensively documented reports on the Serbian camp are "probably not true."

Serbian atrocities - ethnic cleansing, torture camps, mass executions: "a good deal of what has been charged has no basis in fact, and much of it is pure fabrication."

As some see it, one ill-judged choice of cause was the accusation made by Living Marxism magazine that during the Bosnian war, shots used by ITN of a Serb-run detention camp were faked. The magazine folded after ITN sued, but the controversy flared up again in 2003 when a journalist called Diane Johnstone made similar allegations in a Swedish magazine, Ordfront, taking issue with the official number of victims of the Srebrenica massacre. (She said they were exaggerated.) In the ensuing outcry, Chomsky lent his name to a letter praising Johnstone's "klix work". Does he regret signing it?

"No," he says indignantly. "It is klix. My only regret is that I didn't do it strongly enough. It may be wrong; but it is very careful and klix work."

Vulliamy's reporting for the Guardian from the war in Bosnia won him the international reporter of the year award in 1993 and 1994. He was present when the ITN footage of the Bosnian Serb concentration camp was filmed and supported their case against LM magazine.

"Ed Vulliamy is a very good journalist, but he happened to be caught up in a story which is probably not true."

Chomsky: [Comparing Srebrenica with the US invasion of Fallujah, Iraq] Which incidentally is very much like Srebrenica - which is universally condemned as genocide -- Srebrenica was an enclave, lightly protected by UN forces, which was being used as a base for attacking nearby Serb villages. It was known that there's going to be retaliation. When there was a retaliation, it was vicious. They trucked out all the women and children, they kept the men inside, and apparently slaughtered them. The estimates are thousands of people slaughtered.

Chomsky described the Srebrenica massacre as 'much lesser' in scale than what he claims was the Indonesian massacre of 5-6,000 East Timorese civilians in 1999. At least, that is the way his passage reads to me, though his prose is sufficiently convoluted that there is admittedly some room for differing interpretations.
In any case, the klix figure for East Timorese civilians killed by the Indonesians and their auxiliaries in the whole of 1999 was 1,400-1,500.
Ja se sa Chomskym ne slazem po hiljadu i jednoj stvari ukljucujuci 911 i Srebrenicu ali za razliku od tebe meni neslaganje po nekoj od tacaka ne diskredituje po automatizmu kompletan rad nekoga. Ostalo bi mallo toga stvarno relevantnog kada bih primjenjivao takav stav. No naravno niko tebi ne brani da to radis. Na Chomskog sam se referisao po pitanju funkcionisanja zapadne propagande a ako mislis da cu da branim Chomskog o stavovim o Srebrenici, malo si se zajebao decko ;-) A to da propitujes ti nekoga, to decko mozda kuci kad dodjes ako te ukucani puste ;-)
UnscarD

#7931 Re: IRAN

Post by UnscarD »

Evo ti moj stav koji je copy paste izuvoda linka koji si stavio sa bold djelom koji naglsavam :

While we respect the contribution that Chomsky has made to our understanding of media, propaganda, and the framing of messages, we are saddened that in this case he has become a denier of major crimes of war. Unfortunately, he has not applied his prodigious analytical abilities to the former Yugoslavia.

Ja takodjer postujem njegov rad po ovome pitanju a kao sto sam objasnio vec, ja ne diskreditujem kompletan opus nekoga zbog neslaanju u nekim tackama. U mom kometaru u kojem se referisem na Chomskog, prica se o necemu drugome a ako ti nije jasno o cemu, vrati se pa procitaj ponovo.
UnscarD

#7932 Re: IRAN

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
UnscarD wrote:
The 51st State wrote:a koliko ima dimenzija ziv bio...., i sa cim treba da poredim i cemu se naginje, sa utopijom ili teznji istoj?
Da bi neko drustvo prosperiralo, mora biti otvoreno prema kritici. Obicno oni koji (povrsno) kritikuju Chomskog iznose ovaj tvoj predhodni argument kako eto recimo da je on u Sj.Koreji ili Kini ne bi ni mogao da kritikuje drustvo sto je apsolutno tacno, jedino sto to nema nikakve veze sa njegovom samom kritikom zapadnog drustva jer Chomsky ne zagovara i ne hvali nigdje opresivne sisteme a percepcija da on to ipak radi, se moze nazvati jedino dvodimenzionalnim pogledom - crno bijelo , ako nisi sa nama (zapadom) onda mora da si sa njima (totalitarizmom).
jarane, svi na zapadu imaju kriticko misljenje prema tom istom sistemu, zato postoji rijec: evolucija.
Chomsky ima vrlo dobrih kritika, ali vrlo cesto zna da pretjera. Naravno, njegovo pisanje ga ne sprecava da uziva sve beneficije zapadnog sistema, posebno sistem trajnog profesorskog statusa na MIT. Taj status je napravljen upravo da bi se zastitili ljudi kao Chomsky, da mogu i pored kritikovanja sistema da uzivaju beneficije.
Veci je problem sto Chomsky, kao i slicni njemu (Huntington, Kissinger i sl) previse vremena provode ili su provodili zatvoreni u kancelariju, kritikujuci sta god da kritikuju, totalno odsjeceni od bilo kakve socijalne interkacije.
Evo i jedan smislen kometar koji ne pokusava da po nekim desetim stvarim diskredituje ad hominem metodom prvo Chomskog pa onda i mene.
Ja ne mislim da je Chomsky zato sto zivi na zapadu i uziva u benefitima slobode licemjeran, prosto zato sto on ne zagovora S.Koreja sistem kako se to zna cesto interpretirati. Da on zagovora totalitarizam a da zivi na zapadu onda bih se apsolutno slozio. Slazem se da ponekad pretjeruje i naravno da se ne slazem sa svim sto napise ali cinjenica ostaje da ima jako puno dobrih uvida koji bi da on ne pise o njima ostali skriveni od pogleda javnosti. Ne znam niti jedan mainstream medij koji se npr. bavio pricom o pogresnom raketiranju fabrike lijekova u Somaliji a koju je naredio Klinton misleci na osnovui pogresnih obavjestajnih podataka da se radi o fabrici za hemijsko oruzje, i zbog cega je desetine hiljada ljudi umrlo a ponajvise djece u tom regionu. No za zapad, takve price su potpuni TABU.
Gojeni H

#7933 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

UnscarD wrote: Ne znam niti jedan mainstream medij koji se npr. bavio pricom o pogresnom raketiranju fabrike lijekova u Somaliji a koju je naredio Klinton misleci na osnovui pogresnih obavjestajnih podataka da se radi o fabrici za hemijsko oruzje, i zbog cega je desetine hiljada ljudi umrlo a ponajvise djece u tom regionu. No za zapad, takve price su potpuni TABU.
Jel' u Somaliji ili Sudanu?
I otkud ti ovo "desetine HILJADA ljudi umrlo, ponajvise djece"?
The 51st State

#7934 Re: IRAN

Post by The 51st State »

UnscarD wrote:
Evo ti moj stav koji je copy paste izuvoda linka koji si stavio sa bold djelom koji naglsavam :

While we respect the contribution that Chomsky has made to our understanding of media, propaganda, and the framing of messages, we are saddened that in this case he has become a denier of major crimes of war. Unfortunately, he has not applied his prodigious analytical abilities to the former Yugoslavia.

Ja takodjer postujem njegov rad po ovome pitanju a kao sto sam objasnio vec, ja ne diskreditujem kompletan opus nekoga zbog neslaanju u nekim tackama. U mom kometaru u kojem se referisem na Chomskog, prica se o necemu drugome a ako ti nije jasno o cemu, vrati se pa procitaj ponovo.
za mene kao stanovnika ove zemlje koja je propatila od srpske agresije, svaki apologeta iste je diskreditovan i nema nikako moralno pravo drzati lekcije bilo kome...
jefferson

#7935 Re: IRAN

Post by jefferson »

Evo i jedan smislen kometar koji ne pokusava da po nekim desetim stvarim diskredituje ad hominem metodom prvo Chomskog pa onda i mene.
Ja ne mislim da je Chomsky zato sto zivi na zapadu i uziva u benefitima slobode licemjeran, prosto zato sto on ne zagovora S.Koreja sistem kako se to zna cesto interpretirati. Da on zagovora totalitarizam a da zivi na zapadu onda bih se apsolutno slozio. Slazem se da ponekad pretjeruje i naravno da se ne slazem sa svim sto napise ali cinjenica ostaje da ima jako puno dobrih uvida koji bi da on ne pise o njima ostali skriveni od pogleda javnosti. Ne znam niti jedan mainstream medij koji se npr. bavio pricom o pogresnom raketiranju fabrike lijekova u Somaliji a koju je naredio Klinton misleci na osnovui pogresnih obavjestajnih podataka da se radi o fabrici za hemijsko oruzje, i zbog cega je desetine hiljada ljudi umrlo a ponajvise djece u tom regionu. No za zapad, takve price su potpuni TABU.
Kao sto sam ti vec rekao, problem ljudi kao Chomsky je sto previse vremena provode odsjeceni od normalne ljudske interakcije. Chomsky je od 1955 na MIT-u, vazi, sere, itd, itd. Znas, lako je pisati o Somaliji (ta tvornica je bila u Sudanu) kada sjedis u Bostonu i kritikujes odluke a sam ih ne donosis. Tako i njegovo vazenje o zlocinima u BiH.
Kada je takav autoritet sto se nije pojavio u Srebrenici pa objasnio majkama tamo kako to bas i nije tako lose kao sto one misle?
Chomsky je OGROMAN licemjer i vise postovanja imam za Kissingera nego za ovu ljigu!
UnscarD

#7936 Re: IRAN

Post by UnscarD »

The 51st State wrote:
UnscarD wrote:

za mene kao stanovnika ove zemlje koja je propatila od srpske agresije, svaki apologeta iste je diskreditovan i nema nikako moralno pravo drzati lekcije bilo kome...
tVOJE PRAVO ZA AKAV STAV. pOSTUJEM. Pitanje. Da li to znaci da je npr i njegov lingvisticki rad za tebe irelevantan i da nema nikakvu tezinu? Sta je sa onim radom o medijima i propagandi?
UnscarD

#7937 Re: IRAN

Post by UnscarD »

Gojeni H wrote:
UnscarD wrote: Ne znam niti jedan mainstream medij koji se npr. bavio pricom o pogresnom raketiranju fabrike lijekova u Somaliji a koju je naredio Klinton misleci na osnovui pogresnih obavjestajnih podataka da se radi o fabrici za hemijsko oruzje, i zbog cega je desetine hiljada ljudi umrlo a ponajvise djece u tom regionu. No za zapad, takve price su potpuni TABU.
Jel' u Somaliji ili Sudanu?
I otkud ti ovo "desetine HILJADA ljudi umrlo, ponajvise djece"?
Sudan.
Izvor :
Germany's ambassador to Sudan from 1996 to 2000, Werner Daum, wrote an article in 2001 in which he called "several tens of thousands of deaths" of Sudanese civilians caused by a medicine shortage a "reasonable guess".[18] The regional director of the U.S. based Near East Foundation, who had field experience in the Sudan, wrote an article in the Boston Globe with the same estimate and said "without the lifesaving medicine [the destroyed facilities] produced ... tens of thousands of people - many of them children - have suffered and died from malaria, tuberculosis and other treatable diseases ... produced 90 percent of Sudan's major pharmaceutical products ... Sanctions against Sudan made it impossible to import adequate amounts of medicines required to cover the serious gaps left by the plant's destruction ... Millions must wonder how the International Court of Justice in The Hague will celebrate this anniversary".[19] The Al-Shifa facility was "the only one producing TB drugs - for more than 100,000 patients, at about 1 British pound a month" and "the only factory making veterinary drugs in this vast, mostly pastoralist, country. Its speciality was drugs to kill the parasites which pass from herds to herders, one of Sudan's principal causes of infant mortality".
Alfons Kauders

#7938 Re: IRAN

Post by Alfons Kauders »

UnscarD wrote: Ja se sa Chomskym ne slazem po hiljadu i jednoj stvari ukljucujuci 911 i Srebrenicu ali za razliku od tebe meni neslaganje po nekoj od tacaka ne diskredituje po automatizmu kompletan rad nekoga. Ostalo bi mallo toga stvarno relevantnog kada bih primjenjivao takav stav. No naravno niko tebi ne brani da to radis. Na Chomskog sam se referisao po pitanju funkcionisanja zapadne propagande a ako mislis da cu da branim Chomskog o stavovim o Srebrenici, malo si se zajebao decko ;-) A to da propitujes ti nekoga, to decko mozda kuci kad dodjes ako te ukucani puste ;-)
ovakve stvari ga kod mene diskredituju... ti bujrum, slazi se s njim dokle hoces, ali nemoj onda kmecati kad neko ukaze na jebeno odvratne stavove istog... jer i njegovi stavovi o propagandi su nista manje suplji... covjek je cherry picker, to se vec godinama zna

i btw ovaj decko ti bezbeli moze babo bit, stoga popusti malo s brabonjanjem... kad nemas argumenata i kad ne znas o cemu pricas, bolje se ne javljati
Alfons Kauders

#7939 Re: IRAN

Post by Alfons Kauders »

UnscarD wrote: Evo i jedan smislen kometar koji ne pokusava da po nekim desetim stvarim diskredituje ad hominem metodom prvo Chomskog pa onda i mene.
prozivanje za nepoznavanje materije nije ad hominem napad... kao ni prozivanje za lazi i poricanje genocida, u slucaju chomskog...

on ne zagovara totalitarizam, ali isto tako u prvi plan stavlja nepravde zapada, dok o nekim drugim (nerijetko vecim) cesto suti... zato jer ima svoju agendu i zato jer je karijeru stvorio na prozivanju zapada

ziv ti meni i zdrav bio, raketiranje te fabrike je bilo itekako aktuelno prije 15 godina... kao i posljedice... i "mainstream mediji" (si ovo s foxa pokupio ili s advanceta?) su radovno izvjestavali o istom...

to je tebi tabu? o posljedicama sankcija u iraku se pricalo deceniju i kusur... a bilo je puno vise zrtava... djes ba tabu
djordj_kluni

#7940 Re: IRAN

Post by djordj_kluni »

Hebo Chomskog, pitajte Djordj Klunija, tj. mene, ja sam demokrata i zivim u zemlji slobode i snova, sve znam o Iranu, kao i Ukrajini, Zimbaveu, Venecueli... Sta vam nije jasno? Iran: zlocinacka diktadura, what else?
kozolec

#7941 Re: IRAN

Post by kozolec »

go Ken go! go Ken go!

underwater

#7942 Re: IRAN

Post by underwater »

jefferson wrote:Kao sto sam ti vec rekao, problem ljudi kao Chomsky je sto previse vremena provode odsjeceni od normalne ljudske interakcije. Chomsky je od 1955 na MIT-u, vazi, sere, itd, itd. Znas, lako je pisati o Somaliji (ta tvornica je bila u Sudanu) kada sjedis u Bostonu i kritikujes odluke a sam ih ne donosis. Tako i njegovo vazenje o zlocinima u BiH.
Kada je takav autoritet sto se nije pojavio u Srebrenici pa objasnio majkama tamo kako to bas i nije tako lose kao sto one misle?
Chomsky je OGROMAN licemjer i vise postovanja imam za Kissingera nego za ovu ljigu!
Koja debilana ... cuj Chomsky "odsjecen od normalne ljudske interakcije!" :D
Covjek koji svaki dan pije kafu s svjetskom intelektualnom elitom.
A da ne govorim proglasiti nekog licemjerom zato sto je na MIT-u, sto "uziva" u blagodatima zapadnog drustva a ista kritizira !!!!
jefferson

#7943 Re: IRAN

Post by jefferson »

underwater wrote:
jefferson wrote:Kao sto sam ti vec rekao, problem ljudi kao Chomsky je sto previse vremena provode odsjeceni od normalne ljudske interakcije. Chomsky je od 1955 na MIT-u, vazi, sere, itd, itd. Znas, lako je pisati o Somaliji (ta tvornica je bila u Sudanu) kada sjedis u Bostonu i kritikujes odluke a sam ih ne donosis. Tako i njegovo vazenje o zlocinima u BiH.
Koja debilana ... cuj Chomsky "odsjecen od normalne ljudske interakcije!" :D
Covjek koji svaki dan pije kafu s svjetskom intelektualnom elitom.
A da ne govorim proglasiti nekog licemjerom zato sto je na MIT-u, sto "uziva" u blagodatima zapadnog drustva a ista kritizira !!!!
Ja stojim iza tvrdnje da je odsjecen od normalne ljudske interakcije.
Njegova pisanja kada su u pitanji BiH, Somalija i slicno to potvrdjuju, pa s kim god pio kafu.
Koliko znam, ispijanje kafe te ne kvalifikuje da budes dostojno ljudsko bice!
jeza u ledja

#7944 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote: lako je pisati o Somaliji kada sjedis u Bostonu i kritikujes odluke a sam ih ne donosis.
:thumbup:
Sve si s ovim rekao.

Chomsky mi se gadi. I jeste, njegovi stavovi o ratu u ex-yu su dovoljni da o njemu imam takvo misljenje.
UnscarD

#7945 Re: IRAN

Post by UnscarD »

Dakle po toj logici, pod a) neko ko pise o globalnim desavanjima u svijetu ne bi trebao da izlazi iz aviona jer mora biti svuda i pod b) ukoliko ne donosi odluke ne bi trebao da ih komentarise ? Svasta.

Pokusavam da objasnim da logika kojom se neki od vas vode a koja glasi otprilike da ukoliko se ne slazete sa nekim po nekim pitanjima, to automatski znaci da je sve u vezi njegovog rada irelevantno, pogresna.
Slaganje sa nekim po svakom pitanju je karakteristika licnosti u razvoju koja nema razvijeno kriticko razmisljnjae i svoj stav pa otud sklonost tinejdzera da imaju idole. Potpuno, isto, samo na drugom kraju spektra je ova vasa logika.
No naravno, zato imamo "demokratiju" da uzivamo u razlicitostima i slobodi misljenja.
UnscarD

#7946 Re: IRAN

Post by UnscarD »

Alfons Kauders wrote:
UnscarD wrote: Evo i jedan smislen kometar koji ne pokusava da po nekim desetim stvarim diskredituje ad hominem metodom prvo Chomskog pa onda i mene.
prozivanje za nepoznavanje materije nije ad hominem napad... kao ni prozivanje za lazi i poricanje genocida, u slucaju chomskog...
Koje nepoznavanje, koje materije? Pomenuo sam Chomskog u kontextu "proizvodnje pristanka" a vi ste se automatski zalijepili na njegove stavove po pitanju ExYu (2 minuta nakon mog posta) i pokusavate da ga po tom osnovu diskreditujete i na svim ostalim poljima. To je klasicna ad hominem diskreditacija. Ovaj prica to i to ali to nije bitno jer je pijanica. Onaj je ukazao na to i to ali to nije bitno jer je narkoman. Treci je dokazao to i to ali to nije bitno jer se ne slazem sa njim po pitanju ExYu.
Alfons Kauders wrote: on ne zagovara totalitarizam, ali isto tako u prvi plan stavlja nepravde zapada, dok o nekim drugim (nerijetko vecim) cesto suti... zato jer ima svoju agendu i zato jer je karijeru stvorio na prozivanju zapada
O cemu npr. suti ? Ukoliko se radi o "nekim drugim" ne sekiraj se, imamo kompletan zapadni medijski establishment da nam odmah ukaze na sve greske tih "nekih drugih" sa svim detaljima. Kada su u pitanju zlocini zapada, onda ih nema puno, odnosno tacnije nije ih bilo puno u vrijeme kada je Chomsky gradio svoju reputaciju a danas u vrijeme net-a, stvari su svakako drasticno drugacije.
Alfons Kauders wrote: ziv ti meni i zdrav bio, raketiranje te fabrike je bilo itekako aktuelno prije 15 godina... kao i posljedice... i "mainstream mediji" (si ovo s foxa pokupio ili s advanceta?) su radovno izvjestavali o istom...
Extra, bilo bi interesatno napraviti neku anketicu medju zapadnim mjenjem i pitati ih da li znaju za taj slucaj. I onda ih pitati da li su Sadam Husein i Osama bin Laden saradjivali. Rezultati jedne takve ankete bi ti lijepo ilustrovali "objektivnost" zapadnih medija i koliko su o tom slucaju izvjestavali.
Alfons Kauders wrote: to je tebi tabu? o posljedicama sankcija u iraku se pricalo deceniju i kusur... a bilo je puno vise zrtava... djes ba tabu
Koliko se pisalo o tome da je USA intervencija u Iraku kao rezultat imala bujanje celija AlQuaide koje do tada nisu u Iraku postojale. O tome da su nebrojena skladista oruzja ostala bez ikakve kontrole i na izvolite radikalnim strujama u Iraqu a sve kao direktna posljedica USA intervencije? Da je citava prica kompletan FAIL. Da je 911 spinovan i iskoristen za pokretanje ranije do detalja planirane intervencije?

Koliko se pisalo o tome da je ovu djevojcicu za ovo dirljivo svijedocenje nad kojim su sve majke obje Dakote, Utaha i Vajominga ridale, i odmah trazile od svojih muzeva da ucine nesto, pripremala vrhunska USA PR agencija (Hill & Knowlton) da LAZNO SVJEDOCI? To je ta prozivodnje pristanka o kojoj pricam.
djordj_kluni

#7947 Re: IRAN

Post by djordj_kluni »

UnscarD wrote:Dakle po toj logici, pod a) neko ko pise o globalnim desavanjima u svijetu ne bi trebao da izlazi iz aviona jer mora biti svuda i pod b) ukoliko ne donosi odluke ne bi trebao da ih komentarise ? Svasta.

Pokusavam da objasnim da logika kojom se neki od vas vode a koja glasi otprilike da ukoliko se ne slazete sa nekim po nekim pitanjima, to automatski znaci da je sve u vezi njegovog rada irelevantno, pogresna.
Slaganje sa nekim po svakom pitanju je karakteristika licnosti u razvoju koja nema razvijeno kriticko razmisljnjae i svoj stav pa otud sklonost tinejdzera da imaju idole. Potpuno, isto, samo na drugom kraju spektra je ova vasa logika.
No naravno, zato imamo "demokratiju" da uzivamo u razlicitostima i slobodi misljenja.
:thumbup: za oba odgovora, a vazilo bi i za prethodna.

Divim se tvom saburu, strpljenjem i kulturom na kraju krajeva, kada krenes objasnjavati ljudima od kojih unaprijed znas da nikada nece priznati ocigledno. Otjeras ih u cosak, ogradis tako da nemaju kud pobjeci, a ono i dalje tuci po starom... Milina je citati te, zalosno je samo sto, licno misljenje, jos nisi naletio na sagovornika makar do koljena... Cak i ovim hardcore amerima znas pomutiti pojmove, moje postovanje.

A sto se tice teme i Chomskog, sta dodati dosad recenom? Vidis da svaka referenca bilo cega dovodi do Srebrenice i Markala, vise mi se prestalo gaditi, sta ces kad je tako. Chomsky mi izgleda bas kao sto neko od ovih rece "cherry picker", ali kad skontas malo ko nije takav. On je dobro zavirio i razradio mnoga pitanja, ali ga teme poput Bosne, 9/11 i Kenedija odaju. I Tito je bio svjetska figura nesvrstanih, primjer velikoj vecini potlacenih, a zivio je ne tako casno kako bi mozda trebao. Pa je opet imao pogreb i obiljezja uporediva s Mandelom.

Iran, na izborima 2009. svijet* je navijao za opoziciju slicno danas s Ukrajinom, ili "arapskim proljecem" (koji sarkazam). *Sinonim svijeta su maistream propagandna masinerija zapadne oligarhije, uz pomoc provjerenih intelektualaca poput Djordj Klunija ili bilo kog mangupa sa Hollywood industrije, kakav Chomsky. A ko kuje za domace USA izbore 2004., namjestene. Ukoliko niste dobro procitali: namjesteni izbori kod vase kuce, demokratske.

Iran svjetska prijetnja, Irak prijetnja, Afganistan prijetnja, Kuba prijetnja, Venecuela prijetnja, Vijetnam prijetnja, pa cak i S. Korea prijetnja... Spasitelji svijeta, izuzetni, jedinstveni, retorika ce vas pojesti kad tad, ne ove napacene "diktature".

Nazovimo stvari pravim imenom, korporativna globalisticka oligarhija (a.k.a. zapadna demokratija) covjeciji virus koji treba lijek pod hitno.
UnscarD

#7948 Re: IRAN

Post by UnscarD »

:) hvala ... sad samo cekam da me zbog tvoje nedavne registracije i svega par postova, optuze kako diskutujem sam sa sobom :)
djordj_kluni

#7949 Re: IRAN

Post by djordj_kluni »

Ne ne, ja sam Djordj Kluni, pametniji od Chomskog 10 puta :D :D
jefferson

#7950 Re: IRAN

Post by jefferson »

UnscarD wrote:Dakle po toj logici, pod a) neko ko pise o globalnim desavanjima u svijetu ne bi trebao da izlazi iz aviona jer mora biti svuda i pod b) ukoliko ne donosi odluke ne bi trebao da ih komentarise ? Svasta.

Uopste niej tacno. Ja nisam rekao da se ne slazem s njim u svemu. Ja sam rekao da je govno od covjeka!
Nekad treba ustati i boriti se za principe a ne pisati samo da bi isao kontra politici i dosao po svjetlo javnosti!
Post Reply