VjecitiStudent wrote:Ne razumijem cemu sad cudjenje, pa zar niste znali za koga ste glasali, kad ste dizali ruku za novu vladu?Pedja Kojovic wrote:innovation
Jos uvijek proucavam materijal i konsultujemo se sa ljudima iz struke kako bismo, barem okvirno, utvrdili stetu koju ce taj potpuno nepromisljen, bezobrazno populisticki a vjerovatno i kriminalni potez novog ministra prouzrokovati kantonu i drzavi BiH.
p.k.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- nosara
#7926 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
-
Innovation
#7927 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Postujem Vase misljenje i opet imam pitanje za Vas g. Kojovicu. Sta mislite o ova dva naslova u politickom biltenu novih kolicionih partnere, zvani "Avaz"?
"Rat je za SDA bio i majka i brat"/valjda im oca zaboravio/.Izjava Z.L.
Vlada KS "Politicki odane kadrove iz SDA zamijenili kompetentni"/mada sam cula da Premijer zali za onim starim kadrovima/. LP
"Rat je za SDA bio i majka i brat"/valjda im oca zaboravio/.Izjava Z.L.
Vlada KS "Politicki odane kadrove iz SDA zamijenili kompetentni"/mada sam cula da Premijer zali za onim starim kadrovima/. LP
-
Pedja Kojovic
#7928 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
vjecitistudent
Na pitanje zasto smo glasali za novu Vladu u KS sam odgovor dao vec nekoliko puta i na mom blogu i na ovom forumu.
(Ukratko- zato sto smatramo da je vazno imati Vladu kako bi je gradjani na izborima mogli ocijeniti).
Kao i do sada, mi cemo podrzat one prijedloge Vlade za koje smatramo da su dobri.
p.k.
Na pitanje zasto smo glasali za novu Vladu u KS sam odgovor dao vec nekoliko puta i na mom blogu i na ovom forumu.
(Ukratko- zato sto smatramo da je vazno imati Vladu kako bi je gradjani na izborima mogli ocijeniti).
Kao i do sada, mi cemo podrzat one prijedloge Vlade za koje smatramo da su dobri.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#7929 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
innovation
Ne zelim se baviti komentarisanjem prljavog vesa koji ovaj razlog izbacuje na ulicu.
U prethodnih nekoliko stranica ovog foruma vrlo sam jasno iznio stav i o bivsim i o sadasnjim i o stalnim clanovima vladajuce koalicije.
Ako ima potrebe da ponavljam,...recite.
p.k.
Ne zelim se baviti komentarisanjem prljavog vesa koji ovaj razlog izbacuje na ulicu.
U prethodnih nekoliko stranica ovog foruma vrlo sam jasno iznio stav i o bivsim i o sadasnjim i o stalnim clanovima vladajuce koalicije.
Ako ima potrebe da ponavljam,...recite.
p.k.
- veljaca
#7930 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent
p.k.
Cijenjeni Pedja Kojovicu,
misljenje moje je da nije vazno imati Vladu ( kakvu - takvu ) - nego je PUNO vaznije imati DOBRU Vladu ....
Postenije bi bilo reci - pristali smo na pritiske SDP-a i uradili sto smo uradili. Jer su gradjani na izborima mogli ocijeniti i prethodnu Vladu. Ali to nije prema zamislima SDP-a i ovih koji ih slijede ....
Ovdje se na slazem sa Vama, ali Boze moj, zivot ide dalje i puno srece u zivotu .... A svima nama ce trebati puno srece .... Ko prezivi pricace ....
Veljaca, s.r.
-
Pedja Kojovic
#7931 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Zapravo, pitanje na koje smo mi odgovorili na sjednici je: da li je bolje da kanton ima ili, uopste, nema Vladu.
(Odnosno, njen znacajan dio, s obzirom da su na prethodnoj sjednici ministra iz reda SDA razrjeseni duznosti).
Inace, u potpunosti se slazem s vasom konstatacijom.
I ja sam uvijek skloniji dobroj nego bilo kakvoj Vladi.
p.k.
Zapravo, pitanje na koje smo mi odgovorili na sjednici je: da li je bolje da kanton ima ili, uopste, nema Vladu.
(Odnosno, njen znacajan dio, s obzirom da su na prethodnoj sjednici ministra iz reda SDA razrjeseni duznosti).
p.k.
- nosara
#7932 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ali si, principijelno, birao bilo kakvu...Pedja Kojovic wrote:veljaca
p.k.
-
Pedja Kojovic
#7933 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nosara
Govorim io KS i FBiH....
SDP je, kao relativni pobjednik izbora 2010., birao i prosle (SDA, HSP, NSrZB, BOSS) i sadasnje (SBB, HDZ-ovi, SNSD, A-SDA, BOSS, itd) partnere s kojima zeli da formira vlast. Nas glas u Kantonu Sarajevo nije odredio nas odnos prema njihovim novim partnerima nego iskljucivo potreba da KS ima Vladu.
Nije nikakva tajna, i ja sam to govorio i 2010., na konstituirajucoj sjednici SKS, da je jedan od nasih politickih ciljeva bio izbacivanje SDA iz vlasti.
Smatrali smo da je neulaskom HDZ-a i izborom Zeljka Komsica napravljen najveci pomak od Daytona do sada.
U politickoj praksi BiH uspostavljena su dva vazna demokratska zakona;
- ne postoje eksluzivni zastupnici etnickih grupa kojima je ucesce u vlasti zagarantovano
- vlast formira onaj koji moze sakupiti 51%
Onim sto je najavljeno na entitetskom nivou SDP taj ostvareni napredak dovodi u sumnju.
Sto se tice njihove odluke da umjesto sa SDA vlast formiraju sa SBB-om...
Partiji koja se vise ne rukovodi svojim temeljnim principima "trava se uvijek cini zelenijom na drugoj strani".
Ali to je iskljucivo odluka rukovodstva SDP-a i njihovi glasaci ce na sljedecim izborima reci sta misle o njihovom "svingeraju", odnosno, promjeni partnera.
p.k.
Govorim io KS i FBiH....
SDP je, kao relativni pobjednik izbora 2010., birao i prosle (SDA, HSP, NSrZB, BOSS) i sadasnje (SBB, HDZ-ovi, SNSD, A-SDA, BOSS, itd) partnere s kojima zeli da formira vlast. Nas glas u Kantonu Sarajevo nije odredio nas odnos prema njihovim novim partnerima nego iskljucivo potreba da KS ima Vladu.
Nije nikakva tajna, i ja sam to govorio i 2010., na konstituirajucoj sjednici SKS, da je jedan od nasih politickih ciljeva bio izbacivanje SDA iz vlasti.
Smatrali smo da je neulaskom HDZ-a i izborom Zeljka Komsica napravljen najveci pomak od Daytona do sada.
U politickoj praksi BiH uspostavljena su dva vazna demokratska zakona;
- ne postoje eksluzivni zastupnici etnickih grupa kojima je ucesce u vlasti zagarantovano
- vlast formira onaj koji moze sakupiti 51%
Onim sto je najavljeno na entitetskom nivou SDP taj ostvareni napredak dovodi u sumnju.
Sto se tice njihove odluke da umjesto sa SDA vlast formiraju sa SBB-om...
Partiji koja se vise ne rukovodi svojim temeljnim principima "trava se uvijek cini zelenijom na drugoj strani".
Ali to je iskljucivo odluka rukovodstva SDP-a i njihovi glasaci ce na sljedecim izborima reci sta misle o njihovom "svingeraju", odnosno, promjeni partnera.
p.k.
- Banksy
#7934 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kukali ste kako ne dobijate medijski prostor,
a evo izgleda da vas je Avaz počeo pratiti ...
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... rvati.html
Zar ''ostali'' u Skupštini Kantona Sarajevo nisu Edina Papo, Naser Nabil, Damir Čardžić, Nedžad Fazlija, Esed Radeljaš i Segmedina Srna.
a evo izgleda da vas je Avaz počeo pratiti ...
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... rvati.html
Ne razumijem ovo ''ostali''. Zar ti nisi ušao u Dom naroda kao Srbin?Kako je za "Avaz" kazao poslanik Naše stranke u Skupštini KS Predrag Kojović, koji spada u ustavnu grupu ostali,
Zar ''ostali'' u Skupštini Kantona Sarajevo nisu Edina Papo, Naser Nabil, Damir Čardžić, Nedžad Fazlija, Esed Radeljaš i Segmedina Srna.
-
Pedja Kojovic
#7935 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
banksy
Ne razumijem ni ja.
Nakon sto sam vidio tekst kontaktirao sam novinara emailom - kako sam i dobio pitanja i poslao odgovore - i skrenuo mu paznju na greske u tekstu; nedostatak informacije o pokretacu inicijative i cinjenicu da ja nisam Ostali.
Nije mi odgovorio.
BiH novinarstvo je na tako, tako, niskim granama da ja nemam rijeci.
p.k.
Ne razumijem ni ja.
Nakon sto sam vidio tekst kontaktirao sam novinara emailom - kako sam i dobio pitanja i poslao odgovore - i skrenuo mu paznju na greske u tekstu; nedostatak informacije o pokretacu inicijative i cinjenicu da ja nisam Ostali.
Nije mi odgovorio.
p.k.
- seln
#7936 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Onda potrazi neki ured za emigraciju.veljaca wrote: misljenje moje je da nije vazno imati Vladu ( kakvu - takvu ) - nego je PUNO vaznije imati DOBRU Vladu ....
- Banksy
#7937 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nema veze, prosječnom čitatelju Avaza to svakako ništa ne znači.Pedja Kojovic wrote:banksy
Ne razumijem ni ja.
Nije mi odgovorio.
p.k.
Kako vidim, glasanjem za novu koaliciju i izjavama tipa:
Kojović lično misli kako SBB može učiniti puno više nego SDA u rješavanju etnički neutralnih problema.
... dobili ste i novi medij koji će pratiti vaš rad.Pedja Kojovic wrote:
Iz dosadasnjeg rada sa njihovim poslanicima u kantonu i u Domu naroda ja sam stekao utisak da je mogucnost za promjene na ekonomskom i socijalnom planu s njima (SBB) puno veca nego sa SDA.
Šteta što ste usput ovakvim stavom neke glasove i izgubili.
-
Pedja Kojovic
#7938 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
banksy
Mislim da interpretacije mojih izjava na koje se pozivate nisu precizne.(I prije i poslije citiranih rekao sam recenice koje preciznije objasnjavju nas odnos prema SDP-ovom novom koalicionom partneru. Najkraca, ali dovoljno precizna je ona koja kaze, da je SBB modernija verzija SDA, ali sa istim/slicnim ideoloskim i moralnim "falinkama".
Ja se ne osvrcem mnogo na spocitavanja da je Nasa stranka "dio nove koalicije" ili " da je za medijski prostor" podrzala SBB. Sasvim sam siguran da cemo - ako odbijanje da udjemo u novu vlast nije bilo dovoljo - kroz principijelnost naseg rada pokazati da se u Nasoj stranci na takav nacin uopste ne razmislja.
Takve optuzbe - ovo se ne odnosi na vas licno - najcesce dolaze od SDP-ovih profesionalnih forumskih propagatora koji su - nakon sto su dvije godine ubjedjivali svoje glasace da je koalicija sa SDA bila nuzna i da je uradjena po principu "manjeg zla" - sada nasli u situaciji da brane moralno i politicki neodbranjivo i ubjedjuju glasace da je stranka koja je bila vece zlo u medjuvremenu postala manje.
Kad izgubis ideoloski kompas, kao sto je slucaj sa SDP-om, kratkorocno ti se otvaraju neogranicene mogucnosti koaliranja i formiranja vlasti. Moras vjerovati da mediji imaju neogranicenu moc a glasaci pamcenje zlatne ribice. Nesto kao u "1984."
p.k.
Mislim da interpretacije mojih izjava na koje se pozivate nisu precizne.(I prije i poslije citiranih rekao sam recenice koje preciznije objasnjavju nas odnos prema SDP-ovom novom koalicionom partneru. Najkraca, ali dovoljno precizna je ona koja kaze, da je SBB modernija verzija SDA, ali sa istim/slicnim ideoloskim i moralnim "falinkama".
Ja se ne osvrcem mnogo na spocitavanja da je Nasa stranka "dio nove koalicije" ili " da je za medijski prostor" podrzala SBB. Sasvim sam siguran da cemo - ako odbijanje da udjemo u novu vlast nije bilo dovoljo - kroz principijelnost naseg rada pokazati da se u Nasoj stranci na takav nacin uopste ne razmislja.
Takve optuzbe - ovo se ne odnosi na vas licno - najcesce dolaze od SDP-ovih profesionalnih forumskih propagatora koji su - nakon sto su dvije godine ubjedjivali svoje glasace da je koalicija sa SDA bila nuzna i da je uradjena po principu "manjeg zla" - sada nasli u situaciji da brane moralno i politicki neodbranjivo i ubjedjuju glasace da je stranka koja je bila vece zlo u medjuvremenu postala manje.
Kad izgubis ideoloski kompas, kao sto je slucaj sa SDP-om, kratkorocno ti se otvaraju neogranicene mogucnosti koaliranja i formiranja vlasti. Moras vjerovati da mediji imaju neogranicenu moc a glasaci pamcenje zlatne ribice. Nesto kao u "1984."
p.k.
- Control panel
#7939 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sabina da malo pitam oko matematike, posto vidim da si expert. u skupstini KS je 35 poslanika koliko je vecina?tvsabina wrote:Svaka vama čast kix.kix.ba wrote:Sabina,
Puno pitanja, na neka ti nažalost jednostavno niti želim niti imam namjeru odgovarati, jer ja ipak na ovome ne zaradjujem 3300 maraka mjesečno niti želim graditi političku karijeru, već sam jedan od mnogih koji sav taj cirkus, htjeli ne htjeli, plaćaju. Mnoga od pitanja ti se zasnivaju na pretpostavkama onako ofrlje, pa ako zaista radiš na TV preporučio bih ti guglanje termina "leading question", posebno jer o meni apsolutno ništa ne znaš.
Ne vidim da iko osudjuje Kojevića zbog toga što on ovdje komunicira sa potencijalnim glasačima. To je efikasna propagandna metoda, posebno za stranku koja u startu nije imala svoje medije kao drugi, veći i etabliraniji. Ja jesam očekivao i još uvijek očekujem nešto više, da će to ipak biti više od puke propagande i agitacije. Šta ću kad o demokratiji nisam učio iz nečijih stranačkih ili lafo NVO pamfleta, na plaćenim simpozijima po Neumu, Kaknju i slično.
Kojević se kritizira zbog onoga što piše i onoga što (ne) radi. Ako su oni iz NS koji su tu strategiju i osmislili uzeli zdravo za gotovo da će ih puko agitovanje po forumima oslobiditi svake odgovornosti (jer "ovi drugi" to ne rade) bezobrazniji su i šupljiji nego što sam ikada mislio, a izgleda da je fakat tako.
Nigdje nisam napisala da želim graditi bilo kakvu karijeru ponajmanje političku![]()
![]()
![]()
Nigdje nisam napisala gdje radim.
Ništa nisam napisala "ofrlje" već sam JASNO pitala Vas da li ste VI kao pojedinac ikada igdje podigli bilo kakvu incijativu i da li Vas je neko odbio odnosno da li ju je prihvatio. To je bilo sve.
Ukolko ne znate matematiku - vrlo lako ću Vam pomoći. Za većinu u kantonalnom parlamentu je potrebno 16 glasova a PK i DT imaju dva (jedan čovjek jedan glas) tako da su daleko od većine i apostrofirati opoziciji "nerad" a ne pominjati "rad" dosadašnjim raznim pozicionarima u ovih dvadeset godina je zbilja degutantno (ah kako mrzim da se ponavljam)...o informatičkoj neobrazovanosti i bahatosti svih naših milih "pastira" i "pastirki" naših dragih predstavnika/ca možda nekom drugom prilikom.
Elem , nisam urednik sa-x foruma niti sam urednik ove teme ali bih zbilja voljela da ostane kao do sada - pitanje i odgovor (stotine hiljada stanovnika BiH svoje "odgovore" dobiju u Dnevnom Avazu , Oslobođenju , Nezavisnim i sl.) a svaka interna prepucavanja forumaša neka ostanu na milion drugih tema !!!
Ova tema je bila jasna , koncizna i bila bih presretna da takva ostane.
Vaše konstatacije zbilja nemaju smisla a što je najvažnije odgovori nisu šuplja priča.
Jel tako?
- madner
#7940 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da ste bili na mjestu SDP 2010 da li bi se odlucili da odete u opoziciju?
- seln
#7941 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja, zahvali bogu sto si izgubio njen glas. Imas glas manje, a rahatniji si sto puta.Banksy wrote: ... dobili ste i novi medij koji će pratiti vaš rad.
Šteta što ste usput ovakvim stavom neke glasove i izgubili.
-
Pedja Kojovic
#7942 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Kada bi, kao sto oni jesu, skoro godinu dana prije izbora, znali aproksimativne brojeve vezane za naklonost glasaca, ne bismo druge stranke centra i ljevice gradjanske orijentacije proglasili za svoje najvece politicke neprijatelje i stavili ih pod "staljinisticku" medijsku blokadu. Odluka o koaliciji donesena je znatno prije izbora.(Pogledati izjave g. Lagumdzije tekst u Le Monde-u koje su date deset prije prije zbora).
ALi dobro....
Situacija u kojoj se nasao SDP nakon izbora je bez sumnje bila vrlo komplikovana.
Tesko je reformirati korumpiranog partnera ako nisi ideoloski i moralno cvrst.
Morali su krenuti u promjenu prioriteta i mjenjanje sistema a ne u kozmeticke promjene.
(Kao sto sam govorio u Domu naroda, kada sam predlagao inicijativu o Ostalima - dajte da glasamo o amandmanima, bez obzira sto nece proci, barem da i mi i gradjani jasno vide ko je protiv).
p.k.
Kada bi, kao sto oni jesu, skoro godinu dana prije izbora, znali aproksimativne brojeve vezane za naklonost glasaca, ne bismo druge stranke centra i ljevice gradjanske orijentacije proglasili za svoje najvece politicke neprijatelje i stavili ih pod "staljinisticku" medijsku blokadu. Odluka o koaliciji donesena je znatno prije izbora.(Pogledati izjave g. Lagumdzije tekst u Le Monde-u koje su date deset prije prije zbora).
ALi dobro....
Situacija u kojoj se nasao SDP nakon izbora je bez sumnje bila vrlo komplikovana.
Tesko je reformirati korumpiranog partnera ako nisi ideoloski i moralno cvrst.
Morali su krenuti u promjenu prioriteta i mjenjanje sistema a ne u kozmeticke promjene.
(Kao sto sam govorio u Domu naroda, kada sam predlagao inicijativu o Ostalima - dajte da glasamo o amandmanima, bez obzira sto nece proci, barem da i mi i gradjani jasno vide ko je protiv).
p.k.
- seln
#7943 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Vidi, boga ti, bas interesantno. Stranka koja je tada bila u opoziciji stavila vas je pod staljinisticku medijsku blokadu.Pedja Kojovic wrote:madner
Ista stranka, koja je sad na vlasti, ocigledno vas vise ne drzi u medijskoj blokadi.
A proglasavanje neprijatelja je, ako se dobro sjecam, islo upravo obratno. Skoro svi simpatizeri NS su kao na komandu poceli sa agitpropom...SDP staljinisti, Lagumdzija Staljin, biraci SDP-a budale, SDP najveci neprijatelj demokratije...
ni 10% njihovih javljanja nisu bila usmjerena protiv ideoloskih neprijatelja, koji su tada jos bili na vlasti i vrijedno krali.
Ako se ne varam, napisao sam ti tada da ce vas takvi "simpatizeri" kostati mnogo glasova, kao sto je i bilo.
- madner
#7944 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Procjene jesu bile priblizne, medjutim bilo je nekih odstupanja. Bilo je recimo predvidjeno da ce Srpski clan predsjednistva biti drugi, kao i da ce SDP preskociti 3% u RSu itd...
Medjutim, poslje izbora su matematicke opcije bile znatno smanjenje, tako da je alternativa bio ostanak u opoziciji ako ih kritikujete zbog izbora koji su uradili.
Medjutim, izbjegavate odgovor:
Dakle, da je NS dobila taj broj glasova, ili da ih sutra dobije, da li ce ostati u opoziciji dok ne moze formirati gradjanski blok ili ce pokusati nesto uraditi u sklopu ovog sistema?
Medjutim, poslje izbora su matematicke opcije bile znatno smanjenje, tako da je alternativa bio ostanak u opoziciji ako ih kritikujete zbog izbora koji su uradili.
Medjutim, izbjegavate odgovor:
Dakle, da je NS dobila taj broj glasova, ili da ih sutra dobije, da li ce ostati u opoziciji dok ne moze formirati gradjanski blok ili ce pokusati nesto uraditi u sklopu ovog sistema?
-
Pedja Kojovic
#7945 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Naravno da je "matematika" bila komplikovana.
Ja sam nekoliko puta odmah nakon izbora govorio kako se SDP nasao u nezavidnoj/delikatnoj poziciji.
Mi, medjutim, nismo bili u SDP-ovoj poziciji tako da Nasa stranka nema konkretan i zvanican odgovor na vase pitanje.
(Mi ukoliko planiramo onda moguce koalicione partnere objavimo prije izbora - ako se sjecate).
Moj licni odgovor, na ovo hipoteticko pitanje, ako vas zanima, je da bismo napravili precizniju Platformu u smislu ko je, za sta i do kada zaduzen i formirali Vladu od najboljih stranackih (svih stranaka u Skupstinama i Parlamentima) i nestranackih kadrova - tehnicku Vladu - ciji bi cilj bio ubrzano sprovodjenje euroatlanskih integracija.(Ministarstva koja probijaju rokove bi bila rekonstruisana nakon godisnje usporedbe obecanog i izvrsenog).
p.k.
Ja sam nekoliko puta odmah nakon izbora govorio kako se SDP nasao u nezavidnoj/delikatnoj poziciji.
Mi, medjutim, nismo bili u SDP-ovoj poziciji tako da Nasa stranka nema konkretan i zvanican odgovor na vase pitanje.
(Mi ukoliko planiramo onda moguce koalicione partnere objavimo prije izbora - ako se sjecate).
Moj licni odgovor, na ovo hipoteticko pitanje, ako vas zanima, je da bismo napravili precizniju Platformu u smislu ko je, za sta i do kada zaduzen i formirali Vladu od najboljih stranackih (svih stranaka u Skupstinama i Parlamentima) i nestranackih kadrova - tehnicku Vladu - ciji bi cilj bio ubrzano sprovodjenje euroatlanskih integracija.(Ministarstva koja probijaju rokove bi bila rekonstruisana nakon godisnje usporedbe obecanog i izvrsenog).
p.k.
- cyprus
#7946 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Obzirom da ste u ranijim istupima rekli da ne mislite ulaziti u koalicije sa SDA, HDZ-ovima, SNSD-om, SDS i sličnim partijama, da li to znači da ćete vječno biti opozicija? Ili možda mislite da će nekad biti moguće formirati vlast bez svih navedenih?Pedja Kojovic wrote:(Mi ukoliko planiramo onda moguce koalicione partnere objavimo prije izbora - ako se sjecate).
-
pemanapemani
#7947 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mada me niko ništa nije pitao, ali hajde.
Građanski blok se trebao formirati od 2006. do 2010.
SDP je 2006. imao podršku svih "nezavisnih" medija, člana predsjedništva, totalno drugačiju priču od ostalih... Tada se trebalo početi praviti građanski blok, jer je ljudima koji misle svojom glavom ono što predstavljaju SDA, HDZ, SNSD, SDS, SBiH, HDZ 1990, te nadolazeći Utemeljitelj bilo nespojivo sa SDP-om 2006.
Znači, za četiri godine se trebao napraviti blok stranaka sa jasnim gardom prema nacionalističko kleptomanskim snagama. Nije trebalo uopšte dovoditi u pitanje da li treba ulaziti u koaliciju sa ljudima koji su sistemski uništavali BiH 20 godina.
Koalicija na državnom nivou se nekako i može razumjeti, ali na opštinskom, kantonalnom i entitetskom vrijeđa inteligenciju prosječnog glasača tzv. građanskog bloka.
Građanski blok se trebao formirati od 2006. do 2010.
SDP je 2006. imao podršku svih "nezavisnih" medija, člana predsjedništva, totalno drugačiju priču od ostalih... Tada se trebalo početi praviti građanski blok, jer je ljudima koji misle svojom glavom ono što predstavljaju SDA, HDZ, SNSD, SDS, SBiH, HDZ 1990, te nadolazeći Utemeljitelj bilo nespojivo sa SDP-om 2006.
Znači, za četiri godine se trebao napraviti blok stranaka sa jasnim gardom prema nacionalističko kleptomanskim snagama. Nije trebalo uopšte dovoditi u pitanje da li treba ulaziti u koaliciju sa ljudima koji su sistemski uništavali BiH 20 godina.
Koalicija na državnom nivou se nekako i može razumjeti, ali na opštinskom, kantonalnom i entitetskom vrijeđa inteligenciju prosječnog glasača tzv. građanskog bloka.
- madner
#7948 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Predizborna koalicija i postizborna nisu nuzno vezane. Ako vi izadjete sa jos 5 stranaka kao koalicija na izbore opet mozete biti prisiljeni da sklapate postizborne koalicije posto nemate dovoljan broj glasova.Pedja Kojovic wrote:madner
p.k.
Ja mislim da je Platforma kao dokument dovoljno kvalitetna, i da je problem u provedbi.
Problem je sto
a) nemate mehanizme da prisilite partnere nakon podpisivanja da se drze tog papira
b) nemate ideolosku bazu za siru platformu, tj. nema motiva za siru koaliciju
c) mozete biti predstavljeni kao stranka bez ideoloskog kompasa
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7949 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I onda je "platforma" trebala ostati tamo gdje jeste - u začetku.madner wrote:Predizborna koalicija i postizborna nisu nuzno vezane. Ako vi izadjete sa jos 5 stranaka kao koalicija na izbore opet mozete biti prisiljeni da sklapate postizborne koalicije posto nemate dovoljan broj glasova.Pedja Kojovic wrote:madner
p.k.
Ja mislim da je Platforma kao dokument dovoljno kvalitetna, i da je problem u provedbi.
Problem je sto
a) nemate mehanizme da prisilite partnere nakon podpisivanja da se drze tog papira
b) nemate ideolosku bazu za siru platformu, tj. nema motiva za siru koaliciju
c) mozete biti predstavljeni kao stranka bez ideoloskog kompasa
1.) Vrlo dobro se zna i prije potpisa da ne postoji mehanizam
2.) Ideološki ta platforma liči na sataraš , pogust
3.) Sve rečeno u tački dva.
Dakle platforma je bila samo krinka - svima. Mnogo su važnije pozicije a još važnije nerad na pozicijama, Kako je lijepo formirati vlast godinu i pol. Sjećam se kad je stranka Silajdžić dr. Harisa uz stranku Tiić Sulejmana nakon prošlih izbora formirala vlast nešto kraće u odnosu na današnju. Urlalo se iz megafona kako se gubi dragocjeno vrijeme.
Elem hvala svim platformašima. Elem sigurna sam da se može biti ljevičar , glasati a opet ne glasati za bilo koju partiju nekadašnje i današnje i neke buduće "platforme".
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7950 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nemamo pojma , pošto je SDP čas u jednoj koaliciji čas je u novoj "utemeljiteljskoj"koaliciji , čas je krnj čas nije krnj , čas je čitav tako da niko nema pojma ko ima većinu i koliko je to glasova .Control panel wrote:Sabina da malo pitam oko matematike, posto vidim da si expert. u skupstini KS je 35 poslanika koliko je vecina?tvsabina wrote:Svaka vama čast kix.kix.ba wrote:Sabina,
Puno pitanja, na neka ti nažalost jednostavno niti želim niti imam namjeru odgovarati, jer ja ipak na ovome ne zaradjujem 3300 maraka mjesečno niti želim graditi političku karijeru, već sam jedan od mnogih koji sav taj cirkus, htjeli ne htjeli, plaćaju. Mnoga od pitanja ti se zasnivaju na pretpostavkama onako ofrlje, pa ako zaista radiš na TV preporučio bih ti guglanje termina "leading question", posebno jer o meni apsolutno ništa ne znaš.
Ne vidim da iko osudjuje Kojevića zbog toga što on ovdje komunicira sa potencijalnim glasačima. To je efikasna propagandna metoda, posebno za stranku koja u startu nije imala svoje medije kao drugi, veći i etabliraniji. Ja jesam očekivao i još uvijek očekujem nešto više, da će to ipak biti više od puke propagande i agitacije. Šta ću kad o demokratiji nisam učio iz nečijih stranačkih ili lafo NVO pamfleta, na plaćenim simpozijima po Neumu, Kaknju i slično.
Kojević se kritizira zbog onoga što piše i onoga što (ne) radi. Ako su oni iz NS koji su tu strategiju i osmislili uzeli zdravo za gotovo da će ih puko agitovanje po forumima oslobiditi svake odgovornosti (jer "ovi drugi" to ne rade) bezobrazniji su i šupljiji nego što sam ikada mislio, a izgleda da je fakat tako.
Nigdje nisam napisala da želim graditi bilo kakvu karijeru ponajmanje političku![]()
![]()
![]()
Nigdje nisam napisala gdje radim.
Ništa nisam napisala "ofrlje" već sam JASNO pitala Vas da li ste VI kao pojedinac ikada igdje podigli bilo kakvu incijativu i da li Vas je neko odbio odnosno da li ju je prihvatio. To je bilo sve.
Ukolko ne znate matematiku - vrlo lako ću Vam pomoći. Za većinu u kantonalnom parlamentu je potrebno 16 glasova a PK i DT imaju dva (jedan čovjek jedan glas) tako da su daleko od većine i apostrofirati opoziciji "nerad" a ne pominjati "rad" dosadašnjim raznim pozicionarima u ovih dvadeset godina je zbilja degutantno (ah kako mrzim da se ponavljam)...o informatičkoj neobrazovanosti i bahatosti svih naših milih "pastira" i "pastirki" naših dragih predstavnika/ca možda nekom drugom prilikom.
Elem , nisam urednik sa-x foruma niti sam urednik ove teme ali bih zbilja voljela da ostane kao do sada - pitanje i odgovor (stotine hiljada stanovnika BiH svoje "odgovore" dobiju u Dnevnom Avazu , Oslobođenju , Nezavisnim i sl.) a svaka interna prepucavanja forumaša neka ostanu na milion drugih tema !!!
Ova tema je bila jasna , koncizna i bila bih presretna da takva ostane.
Vaše konstatacije zbilja nemaju smisla a što je najvažnije odgovori nisu šuplja priča.
Jel tako?
Ukoliko kantonalni parlment ima 35 poslanika za većinu je potrebno 18.
Apsolutni lapsus je bio u prethodnom postu.
Ali nikako nije lapsus u prvom stavu ovog posta.