Ilegalni migranti u BiH
- MarlboroGold
#7926 Re: Migranti u BiH
Treba stvoriti geto za te bez dokumenata i tu ih držati i nadgledati ako ih već neće vratiti odakle su došli. Oni sa dokumentima su druga priča.
Nemati dokumente uz sebe... to nisu čista posla.
- Bosanski_kralj
#7927 Re: Migranti u BiH
Izbjeglička djeca su zbrinuta, smještena u hotelima i idu u školu zajedno sa našom djecom.Edin H. wrote:Zar nije bolje da posaljes dijete da se igra sa izbjeglickim djetetom i prosiri vidike?Bosanski_kralj wrote:Postiže se to da neko ko se prije pet dana pojavio u tvom dvorištu više ti ne skače po glavi. Napokon možeš svoje dijete mirno poslati u školu, na igralište bez straha da će ga ljudi, o kojima ne znaš apsolutno ništa, napasti, opljačkati, povrijediti...CPT wrote:
To je u principu sasvim svejedno. Ne postoji "protokol" po kojem nekog mozes ili trebas deportirati medju zmiju uz granicu jer eto "nema ID". Sta uopste to postize? Osim sto se titra ksenofobima?
Ili su ta djeca obiljezena, pa im je bolje ne prilaziti?
Mozda im dati bijele trake da nose?
Ponavaljam šta sam danas rekao. Vrlo srdačno su migranti bili dočekani i u Bihaću i u V. Kladuši. Pomagalo im se masovno, ali nakon posljednih dešavanja ne postoji drugi način nego im uskratiti pravo kretanja i obezbjediti sigurnost naših građana.
Svakako da se slažem da im treba obezbijediti adekvatne uslove, samo što mi to realno nismo u mogućnosti. Kakvo je stanje kod nas, oni mogu biti sretni što uopšte i hranu dobijaju.
-
paladinka
#7928 Re: Migranti u BiH
Ko je to reko , i bez indetita , imas i prava i obaveze !MarlboroGold wrote:Treba stvoriti geto za te bez dokumenata i tu ih držati i nadgledati ako ih već neće vratiti odakle su došli. Oni sa dokumentima su druga priča.
- Bosanski_kralj
#7929 Re: Migranti u BiH
Neku noć ulazim u trgovinu i prodavačica kaže da je zatvoreno, ne radi više. Govori to i migrantima koji su se tu također zatekli, naravno oni odmah negoduju. Kad je ona rekla da će zvati policiju, jedan se isprsio i: j"ebe majku, jebe policiju"...ne boji se on nikog.MarlboroGold wrote:Treba stvoriti geto za te bez dokumenata i tu ih držati i nadgledati ako ih već neće vratiti odakle su došli. Oni sa dokumentima su druga priča.
Hej kako je to odmah naučilo psovati.
-
howdy
#7930 Re: Migranti u BiH
Vozovi, avioni kamioni. Nazad odakle si doso.high_volume wrote:Šta ti predlažeš, koje rješenje?howdy wrote:Nevjerovatne su teze ovih tzv humanista u opravdavanju svih ovih sranja.
Tacno av mau sekta.
-
paladinka
#7931 Re: Migranti u BiH
Tako su prije par godina sa nama radili !
- Bosanski_kralj
#7932 Re: Migranti u BiH
Koje poređenje, nevjerovatno.paladinka wrote:Tako su prije par godina sa nama radili !
-
howdy
#7933 Re: Migranti u BiH
Ma nemoguce, to su inzinjeri.Bosanski_kralj wrote:Neku noć ulazim u trgovinu i prodavačica kaže da je zatvoreno, ne radi više. Govori to i migrantima koji su se tu također zatekli, naravno oni odmah negoduju. Kad je ona rekla da će zvati policiju, jedan se isprsio i: j"ebe majku, jebe policiju"...ne boji se on nikog.MarlboroGold wrote:Treba stvoriti geto za te bez dokumenata i tu ih držati i nadgledati ako ih već neće vratiti odakle su došli. Oni sa dokumentima su druga priča.
Hej kako je to odmah naučilo psovati.
-
howdy
#7934 Re: Migranti u BiH
I sta je tacno u tome lose? Nema vise rizika kod kuce, haj vozdra.paladinka wrote:Tako su prije par godina sa nama radili !
Jel to tvojoj guzici prpa?
Last edited by howdy on 20/06/2019 00:27, edited 1 time in total.
-
howdy
#7935 Re: Migranti u BiH
Bosanski_kralj wrote:Koje poređenje, nevjerovatno.paladinka wrote:Tako su prije par godina sa nama radili !
-
biscanka2
#7936 Re: Migranti u BiH
howdy wrote:I sta je tacno u tome lose? Nema vise rizika kod kuce, haj vozdra.paladinka wrote:Tako su prije par godina sa nama radili !
Jel to tvojoj guzici prpa?
-
paladinka
#7937 Re: Migranti u BiH
Naravno , sve easy ....niko nikad nije malo rado na crno u nemackoj:howdy wrote:Bosanski_kralj wrote:Koje poređenje, nevjerovatno.paladinka wrote:Tako su prije par godina sa nama radili !
- Bosanski_kralj
#7938 Re: Migranti u BiH
Ne znam fakat je situacija zeznuta. Ipak se tu radi o ljudima i mora im se pomoći koliko god je to moguće. Trenutno USK čini maksimum po ovom pitanju, ali vrh države je zakazao.
Uslovi im nisu idealni, ali pitanje je koliko bolje od ovoga možemo.
Ovdje neki zastupaju tezu da se migrantima pomaže na način kako je to bilo do sad. Slobodno hodaju po gradu, ne znaš apsolutno ništa o njima, ponašaju se kako žele. To naprosto ne može tako.
Kad već nismo u stanju spriječiti njihov ulazak u BiH, onda moramo za početak: ograničiti im kretanje, pružiti im medicisnku i ostale vidove pomoći, a onda izvršiti legitimisanje. Mislim da je danas ipak moguće utvrditi od kud je ko došao i shodno tome postupati prema istima. Neke vratiti u matične države, nekima pružiti azil. Onima koji to žele omogućiti ostanak u BiH, ali shodno našim propisima i potrebama. Ovako se radi u svim normalnim državama.
Ovdje neki zastupaju tezu da se migrantima pomaže na način kako je to bilo do sad. Slobodno hodaju po gradu, ne znaš apsolutno ništa o njima, ponašaju se kako žele. To naprosto ne može tako.
Kad već nismo u stanju spriječiti njihov ulazak u BiH, onda moramo za početak: ograničiti im kretanje, pružiti im medicisnku i ostale vidove pomoći, a onda izvršiti legitimisanje. Mislim da je danas ipak moguće utvrditi od kud je ko došao i shodno tome postupati prema istima. Neke vratiti u matične države, nekima pružiti azil. Onima koji to žele omogućiti ostanak u BiH, ali shodno našim propisima i potrebama. Ovako se radi u svim normalnim državama.
- Edin H.
#7939 Re: Migranti u BiH
Pusti to, novaca ima, kako se trose to je vec drugo pitanjeBosanski_kralj wrote:
Svakako da se slažem da im treba obezbijediti adekvatne uslove, samo što mi to realno nismo u mogućnosti. Kakvo je stanje kod nas, oni mogu biti sretni što uopšte i hranu dobijaju.
https://ec.europa.eu/neighbourhood-enla ... -eur-13_en
- Bloo
- Globalna šefica
#7940 Re: Migranti u BiH
Pocnimo od...Edin H. wrote:Pusti to, novaca ima, kako se trose to je vec drugo pitanjeBosanski_kralj wrote:
This action will be implemented by IOM in cooperation with the UNHCR and UNICEF.
-
paladinka
#7941 Re: Migranti u BiH
Tja , jesi imala bolje rjesenje?Bloo wrote:Pocnimo od...Edin H. wrote:Pusti to, novaca ima, kako se trose to je vec drugo pitanjeBosanski_kralj wrote:
This action will be implemented by IOM in cooperation with the UNHCR and UNICEF.
-
aerodinamika
#7942 Re: Migranti u BiH
kako neko može ostat nijeman na ovo?biscanka2 wrote:0
N1 u kampu Borići: Put svoje djece žele graditi negdje drugo
AUTOR:
Semir Mustafić
Podijeli:
0
Link je kopiran
N1 u kampu Borići: Put svoje djece žele graditi negdje drugo Izvor: N1
Uoči svjetskog dana izbjeglica, naša ekipa je boravila u migrantskom kampu "Borići" u Bihaću gdje je trenutno smješteno 310 osoba. Na ovom lokalitetu smještene su najugroženije katgorije – porodice sa djecom. U kampu se nalazi 130 djece u dobi do 18 godina.
Dva sata popodne. Djecu iz migrantskog kampa "Borići" u Bihaću vraćaju iz škole. Šestogodišnji dječak iz porodice Khan trči u zagrljaj majke. Kasnije pokazuje i svoj likovni rad svojim roditeljima. Otac djeteta – Mohamed priča nam da su zbog sigurnosnih problema morali napustiti Pakistan, ali susreli su sa još jednim problemom.
"Drugi problem je sa mojim šestogodišnjim djetetom. Moje dijete nema transfuziju krvi. Međutim ukoliko bi imali tretman transplatacije koštane srži, onda ne bi imali više problema, moj sin ne bi morao imati transfuziju krvi", kazao je Mohamed Khan, migrant iz Pakistana.
Želja Hussina iz Sirije jeste domoći se Norveške. Pokušavao je nekoliko puta domoći drugih evropskih zemalja, ali svi pokušaji na hrvatskoj granici bili su bezuspješni. Ne želi kaže nam biti tretiran kao problematičan jer je migrirao. Ističe da smo svi ljudska bića i da želi kada dođe u kafić u gradu da ne bude diskriminisan i ne može boraviti u kafiću samo zato što je migrant. I ima samo jednu želju.
"Vidjeti moju majku. (N1: Gdje je tvoja majka?) Između Sirije i Libanona. (N1: U ratnoj situaciji?) Da", kazao je kroz suze Hussin Hanya, migrant iz Sirije.
Već godinu i po dana rješavanjem problema migrantske krize bave se samo Crveni križ kantona, Federacije i BiH, te institucije Unsko-sanskog kantona i pojedine međunarodne organizacije. Država i dalje ne želi da vidi probleme ovog kantona pričaju nam građani. Prije nekoliko dana više od 700 migranata smješteno je na lokalitet Vučjak, ali na području Unsko-sanskog kantona trenutno se nalazi na hiljade migranata.
"Mi smo uvijek govorili da u migrantskim centrima ima oko 3 i po hiljade migranata. Sada kada je došlo do raščišćavanja ovih privatnih smještaja sada sigurnuo ima tu i preko 10 hiljada ljudi", izjavio je Husnija Kličić, predsjedik CK BiH.
Zajednička poruka migranta iz kampa "Borići" jeste da su zahvalni građanima Unsko-sanskog kantona, i da ne žele da manjina stvara lošu sliku o njima. Ističu da su za njih probleme institucije BiH koje ne razumiju njihove potrebe i zahtijeve. Jer oni svoju budućnost i novi životni put svoje djece žele početi graditi negdje drugo.
migranti, bihać Izvor: N1
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
-
aerodinamika
#7943 Re: Migranti u BiH
proglašava se cijela jedna grupa za nosiloca određenih karakteristika koje su karakteristične za manjinu, tj projicira se to što pojedinca je problematičan da su svi iz neke grupe takođe nosioci tih osobina, na primjer da kazemo da je neka osoba plave očiju problematični kriminalac, i onda da su sve osobe koje imaju istu boju očiju takođe kirminogenične, sklone kriminalu?insomnia78 wrote:Haman da jesamhigh_volume wrote:Ne vjerujem da si toliki debil da ne možeš sam zaključitiinsomnia78 wrote: Sta je tacno fasistoidno u izjavi?
Sta tacno je ovdje fasizam i sta je “slagala”"Ne možemo da ih zbrinemo u Republici Srpskoj. Problem je bezbjednosni. Također, uz njihovo prisustvo, dolazi i do pojačanog kriminala, a i zdravstvena bezbjednost bila bi ugrožena. Naš stav po tom pitanju je jasan"
po meni i mnogim to je prenošenje osobina pojedinca na cijelu jednu grupu bez nekog utemeljenog razloga što se naziva projiciranjem i prejudiciranjem o određenoj grupi osoba na osnovu predrasudi o pojedincu koji mogu biti utemeljeni ili neutemeljeni,
jer zaprimjer da kažemo odoba iz jednog grada je došla u drugi grad i odala se krimnogenim radnjama i onda da kažemo sve osobe iz tog grada kao što je ta osoba koja je došla u drugi grad su takođže takve, kriminogene i mi im nečemo dati da ulaze u naš grad samo zato što je ta jedna osoba se pokazala kao osoba sklona krinnminalu?
to se naziva diskriminisanje na osnovu neutemeljenih pretpostavki tj. prejudiciranja što se vrlo lako može okarakterisat i kao što je navedeno ranije d predstavlja ponašanje koje ide protiv svih utemeljenih normi o jednakosti i pravima svih ljudi pred zakonom, i kojim se izrazito brani diskriminisanje na bilo kojem osnovu pa i tome da se osobe krakteriziraju kao kriminogene tj cijle grupe ljudi samo zbog pnašanja pojedinaca
-
biscanka2
#7944 Re: Migranti u BiH
Prosle godine a i ove (cak u intervjuima na Vucjaku sam neke cula) da se zele u svoju zemlju vratiti. IOM, i ovaj vid pomoci (u suradnji sa bosansko hercegovackim istitucujama - po pitanju birokratije ) treba da odraduje. Zasto taj oblik pomoci ne izvrsava ( ustvari izbjegava).Bosanski_kralj wrote:Ne znam fakat je situacija zeznuta. Ipak se tu radi o ljudima i mora im se pomoći koliko god je to moguće. Trenutno USK čini maksimum po ovom pitanju, ali vrh države je zakazao.
Ljudima se u njihovim zemljama prodaju price a iza tih prici stoje bande koje snjima svercaju ili trguju.Oni koji su to uvidjeli a zele nazad imaju pravo i za pomoc pri povratku.Cak su neki i povratak za Grcku (iz koje su dosli) trazili. Van klinac Peter je i sam ovu vrstu pomoci naglasio ali u praksi je ne ispunjava.
-
RtrnOfSalisbury
#7945 Re: Migranti u BiH
ako him treba odgovorna osoba za prevoz i raspodjelu sredstava, taj samEdin H. wrote:Da, da...paladinka wrote:Pricamo o 13 miliona ?Edin H. wrote:
Prvo treba procesuirati one koji su dozvolili da se ljudi tretiraju na ovakav nacin, pa onda novac.
A uletio je i Katar cifru
https://reliefweb.int/report/bosnia-and ... ees-bosnia
- CPT
#7946 Re: Migranti u BiH
I to je zanimljivo zbog? Jer si propustila ovaj dio dio:Bloo wrote:Pocnimo od...Edin H. wrote:Pusti to, novaca ima, kako se trose to je vec drugo pitanjeBosanski_kralj wrote:
In order to make full use of EU funding, Bosnia and Herzegovina’s authorities need to ensure effective coordination in managing the migration situation. In particular, they need to take over the management of the Temporary Reception Centres supported with EU funds and identify further suitable locations for accommodation.
Vučjak recimo nije i ne moze biti dio te price. Sto su rekli vec od pocetka ali kad se podilazi masi...
- MarlboroGold
#7947 Re: Migranti u BiH
Bez identita ne bi trebao imati pravo da udjes u neku zemlju. Takodjer nije to dzaba da nemaju dokumente... lafinaju o porijeklu, kriju proslost sa policijom i kriminalnim radnjama, da su ucestvovali na stranim ratistima i slicno.paladinka wrote:Ko je to reko , i bez indetita , imas i prava i obaveze !MarlboroGold wrote:Treba stvoriti geto za te bez dokumenata i tu ih držati i nadgledati ako ih već neće vratiti odakle su došli. Oni sa dokumentima su druga priča.
-
sumirprimus
#7948 Re: Migranti u BiH
mene samo interesuje kako se oni usmjerise ovamo preko nas? kako skontase ovu rutu, jel idu pjeske od turske, grcke,albaniije,makedonije,kosova,srbije odakle vec?
-
splinter
#7949 Re: Migranti u BiH
Nisu oni ništa skontali. Mađari zatvorili granice i kuda će onda. A osim toga sigurno da su "trgovci " ljudima sa prostora cijele Ex Yu upetljali svoje prste koje su jako dobro omastili i navodili migrante đe će u kuda će.sumirprimus wrote:mene samo interesuje kako se oni usmjerise ovamo preko nas? kako skontase ovu rutu, jel idu pjeske od turske, grcke,albaniije,makedonije,kosova,srbije odakle vec?
-
sumirprimus
#7950 Re: Migranti u BiH
a ko ih pusta do balkana, erdogan jel?