Sebija All about

Post Reply
Porodice Foht

#7926 Re: Sebija All about

Post by Porodice Foht »

Dasi wrote:Prije sto smo davali doktorima u koverti sad dajemo njoj da “vraca dugove”. Isti racku drugo pakovanje.
A to se ne daje doktorima danas u kovertama? :-)
Edin H.

#7927 Re: Sebija All about

Post by Edin H. »

A fakat mi je to glupo, cuj dajes novac u koverti, kao da ne mozes staviti u dzep. :D
King Theoden

#7929 Re: Sebija All about

Post by King Theoden »

Janjicar wrote:Ne možeš Dozeru papuča okrenuti na ovoj temi.
Naravno da ne mogu. Čojk je hans kristijan andersen našeg vremena.
Porodice Foht wrote:A to se ne daje doktorima danas u kovertama?
Imate I uopšte ideju kako je počelo s tim kovertama?
Počelo je od naroda. Da, da, naš glupi narod.
Lično sam svjedočio tim nemilim scenama kad nepismeni frljo bukvalno visi na doktoru da mu nešto da.
Uzmi, uzmi i uzmi.
Čovjeku neprijatno, snebiva se, raja gleda...
Bezbroj sličnih slučajeva.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#7930 Re: Sebija All about

Post by KatarinaKosaca »

Sa kovertama je pocelo poslije WW2. U bivsoj domovini bilo vrlo prisutno
spreca

#7931 Re: Sebija All about

Post by spreca »

Dino34 wrote:
Janjicar wrote:Ne možeš Dozeru papuča okrenuti na ovoj temi.
Naravno da ne mogu. Čojk je hans kristijan andersen našeg vremena.
Porodice Foht wrote:A to se ne daje doktorima danas u kovertama?
Imate I uopšte ideju kako je počelo s tim kovertama?
Počelo je od naroda. Da, da, naš glupi narod.
Lično sam svjedočio tim nemilim scenama kad nepismeni frljo bukvalno visi na doktoru da mu nešto da.
Uzmi, uzmi i uzmi.
Čovjeku neprijatno, snebiva se, raja gleda...
Bezbroj sličnih slučajeva.
Niti jednog ne vidjeh da se snebiva....pa ni pred rajom.....a nisam ni sreo da traze
Dasi

#7932 Re: Sebija All about

Post by Dasi »

Porodice Foht wrote:
Dasi wrote:Prije sto smo davali doktorima u koverti sad dajemo njoj da “vraca dugove”. Isti racku drugo pakovanje.
Ona se hvali s tim, da je ukinula tu praksu da se doktorima prije usluge daju pare. Ako je i uspjela zabraniti taj “namet” umjesto njega uvela je svoj, pa sad moras kupovati sve od toalet papira do skalpela. Kad se sve sabere mozda je i jeftinije dati doktoru kovertu.
Dasi

#7933 Re: Sebija All about

Post by Dasi »

Edin H. wrote:A fakat mi je to glupo, cuj dajes novac u koverti, kao da ne mozes staviti u dzep. :D
Upravo, jos mu das lovu jos moras i kovertu kupiti. Dupli trosak :D
spreca

#7934 Re: Sebija All about

Post by spreca »

KatarinaKosaca wrote:Sa kovertama je pocelo poslije WW2. U bivsoj domovini bilo vrlo prisutno
Pocelo je to sa kesama.....ja kad sam isao u osnovnu skolu od 1 do 8 razreda matere ucenika nosile kese uciteljima i nastavnicima i to na kucnu adresu a s obzirom da sam sa sela ,zna se stasu nosile.sir.kajmak i mlijeko a u sezoni krastavce,paprike, paradajz i ostalo sezonsko voce i povrce....posle sam ja shvatio zasto ja ucitelje nikad ne vidjeh na pijaci :lol: :lol: ....tako isto su nosili i doktorima i opstinarima a neki su nosali keksove a to oni koji nisu imali ni kravicu....koverta je dosla kasnije u modernije vrijeme :D
Porodice Foht

#7935 Re: Sebija All about

Post by Porodice Foht »

Dasi wrote:
Porodice Foht wrote:
Ona se hvali s tim, da je ukinula tu praksu da se doktorima prije usluge daju pare. Ako je i uspjela zabraniti taj “namet” umjesto njega uvela je svoj, pa sad moras kupovati sve od toalet papira do skalpela. Kad se sve sabere mozda je i jeftinije dati doktoru kovertu.
Ovo je zanimljivo, ´´prije usluge´´. Kao da je bitno jesi li dao prije ili poslije. Prije usluge jeste jos bezobraznije i drskije ali meni to ne mijenja na stvari.
Moj drug specijalista na klinici bas mi je ovo jednom rekao ´´nikad ne bih uzeo prije operacije´´. Precutao sam sve to ali je jasno da ne odbija poslije. :mrgreen:
King Theoden

#7936 Re: Sebija All about

Post by King Theoden »

spreca wrote:Niti jednog ne vidjeh da se snebiva.
Pa ti nisi vidio. Ja jesam. Ustvari, budući da sam bio inventar u našoj bolnici, moš zamislit čega sam se sve nagledo :mrgreen:
Porodice Foht wrote:Moj drug specijalista na klinici bas mi je ovo jednom rekao ´´nikad ne bih uzeo prije operacije´´. Precutao sam sve to ali je jasno da ne odbija poslije.
Pa to poslije je poklon zadovoljne mušterije.
Ako daš prije zahvata, onda je to mito.
Ako ćemo iskreno, i doktor je zanačija ko i mehaničar.
Ako ovom potonjem možeš dat poklon ili napojnicu za dobro urađeno auto, možeš i doktoru.
SSemir

#7937 Re: Sebija All about

Post by SSemir »

...
Last edited by SSemir on 22/11/2020 14:13, edited 1 time in total.
Dasi

#7938 Re: Sebija All about

Post by Dasi »

Porodice Foht wrote:Ovo je zanimljivo, ´´prije usluge´´. Kao da je bitno jesi li dao prije ili poslije. Prije usluge jeste jos bezobraznije i drskije ali meni to ne mijenja na stvari.
Moj drug specijalista na klinici bas mi je ovo jednom rekao ´´nikad ne bih uzeo prije operacije´´. Precutao sam sve to ali je jasno da ne odbija poslije. :mrgreen:
Njene rijeci, kao ne moze ona pratiti hoce li neko poslije otici doktoru i odnijeti mu poklon ali eto bar nema vise davanja prije usluge. :)
cvrčak_na_hedonizmu

#7939 Re: Sebija All about

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Jah, SDA trola bas zanimaju izvjestaji. Vidis da je levat brani po sluzbenoj duznosti.
King Theoden

#7940 Re: Sebija All about

Post by King Theoden »

Kad krezavi inventar mahalskog granapa nema argument, onda puca provjerenim optužbama da si sda kadar :lol:
Prvi sam uveo izraz kriminalna hobotnica jer taj naziv najbolje opisuje djelatnost te združene kriminalne organizacije.
Da sam ga patentiro, danas bi brojo milione.
Toliko o njima.
Štaš sad jbt :? :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#7941 Re: Sebija All about

Post by KatarinaKosaca »

Dino34 wrote:Kad krezavi inventar mahalskog granapa nema argument, onda puca provjerenim optužbama da si sda kadar :lol: l:
Dobrodosao u klub. Nosim istu etiketu na temi jer sam se drznula reci, sram me bilo, da sam najdraze dvoje ljudi ukopala zahvaljujuci brizi u vrijeme Sanke i Aganovica. Po 4x dnevno isla u bolnicu jer sam SVE morala nositi. Ukljucujuci i jastuk. Trakice za secer koje sam pacujentu odnijela su pokrale sestre. Mrtve hladne rekle da im trebaju. Kupala nepokretnog pacijenta. E, zato sto se drznem sjetiti ja sam korumpirani SDA kadar..
ultima_palabra

#7942 Re: Sebija All about

Post by ultima_palabra »

kluz franjo wrote:Mesihović, Gavrankapetanović, Aganović...
Ja lično mislim da se svi oni zajedno mogu u rječniku naći pod imenicom "katastrofa".
Ali koga briga šta ja mislim.

Meni se čini da gen.direktorica u svojim zadnjim javnim istupima nijednom nije spomenula ime svog prethodnika Mesihovića.
Aganovića jeste par puta, Gavrankapetanovića je u "tri vode ispirala", samo Šanku nijednom da poimenice spomene...
Što li?
Mislim da su oni usli u tal sa Sankom, on je imao godinu dana i "mandat" da usere stvar maksimalno, kako bi se Sebija kasnije prikazala uspjesnim menadzerom.

Nakon sto je odradio posao sam se sklonio, ovi mu vjerovatno obecali imunitet od procesuiranja...
Banksy

#7943 Re: Sebija All about

Post by Banksy »

I imunitet i zbrinjavanje u svom lijevom krilu.

Komšićev savjetnik u Predsjedništvu BiH za vanjsku politiku ljekar Rusmir Mesihović-Šanko

https://vijesti.ba/clanak/432454/komsic ... ovic-sanko
Better Man

#7944 Re: Sebija All about

Post by Better Man »

Matzan wrote:Dok je na KCUS-u radila mama od prijateljice Better Mana sve je funkcionisalo kako treba.
Kad žena ode u penziju, sve je drastično krenulo nizbordo. Toliko je loše da je to primjetio i jedan
njegov stariji kolega s posla.
Ukratko, katastrofa! :(
Nije ni tada bilo bajno i bilo je svega i svačega i svakakvog javašluka. Nagledala se mamam moje priateljice svakakvog nemara doktora gore. A tu su i mladi koji se zaposle i nisu zainteresirani da uče. Žena kao vrstan fizioterapeut je htjela da svoje znanje prenese mladim ljudima, koji bi jednog dana trebalo da budu budučnost UKCS-a, ali su se ponašali nonšalantno i nije puno interesovalo da od starijih i iskusnih i dokazanih profesionalca nauče nešto kako bi oni jednog dana postali vrsni fizioterapeuti koji će biti traženi i koje će preporučivati.Svi mi dobro znamo da je Faris Gavrankapetanović zavio UKCS u crno, tj. napravilo finansisjsku dubiozu. Ostali nakon njega nisu ništa poduzeli da to saniraju, vež su nastavili na sličan način da rade. Sebija to sanira preko leđa pacijenata i uz to provodi teror prema svima onima koji je ne podržavaju ili se usude imati svoje mišljenje.
Dozer

#7945 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

kmirsad wrote:
Dozer wrote:Koliko znam od tuzlaka s UKC-a, UKCS nema taj certifikat.
Ako pod UKCS misliš na UKC Tuzla, ima sigurno, dobio ga je uz ogromne napore svih uposlenika, a naročito Službe za kontrolu kvaliteta i certifikaciju, koja provodi drakonske mjere i stalnu kontrolu svih uposlenika i opreme koja se koristi. Senada Mujačić je tamo carica... od čijih kontrola strahuje svaki nesavjesni uposlenik UKC-a...za svaku i najmanju ćalbu pacijenta, sprovodi se komisijska kontrila, pismene izjave i komisijska saslušanja...

http://akaz.ba/ukc-tuzla-dodijeljena-ak ... osao-sveuk
Majka mu stara...zar ne napisah sasvim jasno - "od tuzlaka s UKC-a" :)
UKCS = UKC Sarajevo
UKCT = UKC Tuzla
To i rekoh, da su mi tuzlaci s tuzlanskog UKC-a rekli da ga oni imaju, a UKC Sarajevo nema.
Dozer

#7946 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Dino34 wrote:Upise poput dozerovog il kluzovog ostavljaju ljudi sa razvijenom maštom. Vrlo razvijenom maštom.
U stvarnosti, Dozer nema blage kako izgleda taj ukc iznutra, al kad pusti mašti na volju, smijem se zakleti da on pred očima ima sliku te opreme za koju tvrdi da je sakrivena u podrumima.

Kao čovjek "iz doktorske kuće" u kojoj su, između ostalih,
dr med.sci, znam kako to fercera.
Šta očekivati od naroda koji se prvo liječi kod hodža pa onda doktora?!
Svjedočio sam slučaju kad seljacina koja zavija ko vuk upada u doktorsku sobu i napada moju tetku. Evo citat: "ti si mojoj materi džabe sisu održala"
Papka nasavjetovao neki hodža il lokalni veterinar il doktorcic. I onda se ta priča širi ko i rak koji mu je poderao mater.
Takav narod ne zaslužuje bolje od sda, kao i to da ih liječe hodže, popovi, travari i drugi prodavači magle.

Nažalost, ovdje ispašta ona manjina normalnih. To je ono tragično u cijeloj priči.
Za tvoju informaciju, Dozer i te kako dobro zna kako izgleda UKCS iznutra, i to skoro sve klinike, ukljucujuci i DIP, kao najnoviju zgradu. I to sve iz licnih iskustava i iskustava clanova porodie. Takodjer vrlo dobro znam kako sve to funkcionise. Dozer je ovdje u X navrata postavljao i slike svega toga, sto uslikane licno, sto od clanova porodice i familije. Nista ja ne pricam napamet, strucnjace iz dr.mr.fr.sci. porodice...
Takodjer, poznajem gomilu doktora raznih profila, kao i ostalog medicinskog osoblja s tog UKCS-a, i vrlo dobro znam sta ljudi pricaju.
Pored toga, Dozer ti je zakleti cafir i, da se mene pita, hodzama i popovima bi bio zabranjen izlazak iz njihovih "ustanova".

A, sto se tice te spominjane opreme, to je nesto sto Sebija stalno poteze kao nekakav argument kojim ocrnjuje upravu prije sebe, ali, pri tome uredno zaobilazi da je i ona godinama bila dio te uprave u vrijeme "vladavine" tih drugih. To se u civlizovanom svijetu zove spin, laz i licemjerje.
Matzan

#7947 Re: Sebija All about

Post by Matzan »

Better Man wrote:
Matzan wrote:Dok je na KCUS-u radila mama od prijateljice Better Mana sve je funkcionisalo kako treba.
Kad žena ode u penziju, sve je drastično krenulo nizbordo. Toliko je loše da je to primjetio i jedan
njegov stariji kolega s posla.
Ukratko, katastrofa! :(
Nije ni tada bilo bajno i bilo je svega i svačega i svakakvog javašluka. Nagledala se mamam moje priateljice svakakvog nemara doktora gore. A tu su i mladi koji se zaposle i nisu zainteresirani da uče. Žena kao vrstan fizioterapeut je htjela da svoje znanje prenese mladim ljudima, koji bi jednog dana trebalo da budu budučnost UKCS-a, ali su se ponašali nonšalantno i nije puno interesovalo da od starijih i iskusnih i dokazanih profesionalca nauče nešto kako bi oni jednog dana postali vrsni fizioterapeuti koji će biti traženi i koje će preporučivati.Svi mi dobro znamo da je Faris Gavrankapetanović zavio UKCS u crno, tj. napravilo finansisjsku dubiozu. Ostali nakon njega nisu ništa poduzeli da to saniraju, vež su nastavili na sličan način da rade. Sebija to sanira preko leđa pacijenata i uz to provodi teror prema svima onima koji je ne podržavaju ili se usude imati svoje mišljenje.

Slažem se. :thumbup:
A koji bi to bio način da se KCUS oporavi od stotinjak milion dugova i dvije decenije javašluka, a bez da iko osjeti?
high_volume

#7948 Re: Sebija All about

Post by high_volume »

Matzan wrote:A koji bi to bio način da se KCUS oporavi od stotinjak milion dugova i dvije decenije javašluka, a bez da iko osjeti?
Bili bi mnogo produktivnije da je draga naša direktorica zauzela busiju u nekoj oronuloj fabrici, pa njenim upravljanjem iznijela joj proizvodnju na zelenu granu, tamo gdje se traži veća radna produktivnost i gdje je norma skoro pa jedini način oporavka takvih preduzeća. Naša draga direktorica malo se zaniujela, zaboravila da je KCUS najprije medicinska ustanova registrovana za liječenje ljudi i edukaciju novih mladih ljekara, da se tamo ne radi na normu i prebacivanje radnih zadataka, kao u socijalističko doba. Nisu ljekari Alije Sirotanovići, niti su im stetoskopi lopate, kao kod rudara.

Naša draga direktorica najprije je morala ustanoviti odgovornost za finansijke štete KCUS, poslati informaciju nadležnim vlastima, i prionuti na liječenje ljudi, na opremanje zdravstvenih ustanova, a ne na rastjerivanje ljekara i dizanje tenzija unutar KCUS i izvan. Mora misliti i na svoje ponašanje, javno i posebno u privatnim trenucima, a ne ponašati se poput frustrirane budaletine, kojoj kiselina curi iz usta na svaki spomen njene kritike.

Bolesnim ljudima treba normalan ljekar, ne treba nikome divljak(uša) :-)
Matzan

#7949 Re: Sebija All about

Post by Matzan »

high_volume wrote:
Matzan wrote:A koji bi to bio način da se KCUS oporavi od stotinjak milion dugova i dvije decenije javašluka, a bez da iko osjeti?
Bili bi mnogo produktivnije da je draga naša direktorica zauzela busiju u nekoj oronuloj fabrici, pa njenim upravljanjem iznijela joj proizvodnju na zelenu granu, tamo gdje se traži veća radna produktivnost i gdje je norma skoro pa jedini način oporavka takvih preduzeća. Naša draga direktorica malo se zaniujela, zaboravila da je KCUS najprije medicinska ustanova registrovana za liječenje ljudi i edukaciju novih mladih ljekara, da se tamo ne radi na normu i prebacivanje radnih zadataka, kao u socijalističko doba. Nisu ljekari Alije Sirotanovići, niti su im stetoskopi lopate, kao kod rudara.

Naša draga direktorica najprije je morala ustanoviti odgovornost za finansijke štete KCUS, poslati informaciju nadležnim vlastima, i prionuti na liječenje ljudi, na opremanje zdravstvenih ustanova, a ne na rastjerivanje ljekara i dizanje tenzija unutar KCUS i izvan. Mora misliti i na svoje ponašanje, javno i posebno u privatnim trenucima, a ne ponašati se poput frustrirane budaletine, kojoj kiselina curi iz usta na svaki spomen njene kritike.

Možda je trebala stvari gurati pod tepih kao i ovi prije nje i dovesti KCUS na nivo GRAS-a.
Na to njeno ponašanje najviše kmeče povrijeđene doktorske sujete i novinari koji dođu sa napisanim pitanjim o kojima pojma nemaju.
Ako su goreuposleni ljekari i sestre ljubazni prema pacijentima, onda je njena (ne)ljubaznost najmanje bitna.
DaffyDuck

#7950 Re: Sebija All about

Post by DaffyDuck »

Matzan wrote:
high_volume wrote:

Možda je trebala stvari gurati pod tepih kao i ovi prije nje i dovesti KCUS na nivo GRAS-a.
Na to njeno ponašanje najviše kmeče povrijeđene doktorske sujete i novinari koji dođu sa napisanim pitanjim o kojima pojma nemaju.
Ako su goreuposleni ljekari i sestre ljubazni prema pacijentima, onda je njena (ne)ljubaznost najmanje bitna.
DA u te dvije decenije javašluka nije i sama imala ulogu kao član UO mogli bi i pricati o onome sto pokusavas sugerisati. Ali, ovako, mozemo pricati o licemjerju.
Post Reply