Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#7926 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

sabina1 wrote:
Fudo387 wrote:
Bona Sabina, Djole neki dan kaze, ljudi ja se zajebavo, a ti opet.
:lol:

A šta da kaže drugo u Splitu koji se jednog Miljenka Smoje jadno i kukavički i poltronski odrekao....?
Sad ga, kao, opet gotive. Ali su ga prvo u grob otjerali.
vazi

#7927 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by vazi »

Connaisseur Karlin wrote:
vazi wrote:
vazi, to su skolske uniforme iz privante skole , u SFRJ su imali plave kecelje, to nisma pitala :)

pitala sam o polaganju zaklteve titovih pionira, kapice, marame i pjesmice , jugo propaganda u skolama :) u americi djecu isto dresiraju sa zastavom zakletvom :) sto rade djeci prvacicima u FRA?
U engleskoj i u drzavnim skolama djaci nose uniforme a ne samo u privatnim

U Francuskoj im ne rade nista, zato i jesu ovakvi :lol:
Sta rade skauti :?: a vecina ih ide u skaute..
Titovi pioniri su bili nesto jako lijepo
Jesi li procitala onu knjigu o svjedocenju onog zandara dok je boravio na nasim prostorima ? Kako mozes porediti fr, engl i td ? Mi smo zemlja seljaka , na brdovitom balkanu, do nedavno plemenske zajednice i ono sto je Tito napravio na tim prostorima i napredak u koji je on poveo i doveo te narode malo ko i malo gdje je uspio uraditi, toliki pomak i napredak napraviti.

Pioniri su bili samo djelic ukupne, dobre strategije.
Connaisseur Karlin

#7928 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

sabina1 wrote:
sabina1 wrote:Film "Boyhood" (2014) , zakletva zastavi , Texas

Image
dresiranje djece u americi, kao dresiranje djece u nekadasnjoj jugi :D :lol:
Da samo što je ovo u Americi svaki dan.

Pionirka si bila jednom godišnje - razlika je ogoromna i neuporediva.
Titove Staze Revolucija takmicenja :D pjemsice o Titu i hrabrim partizanima na muzickom :D godisnji LSetovi i Parade :D
Fudo387

#7929 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

I kakve pionirske uniforme?
Bolan, kapa i marama, i meni dali sest brojeva vecu. Uciteljica mi novina natrpala u nju da mi ne spada...aj bizi.
Connaisseur Karlin

#7930 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

vazi wrote:

Jesi li procitala onu knjigu o svjedocenju onog zandara dok je boravio na nasim prostorima ? Kako mozes porediti fr, engl i td ? Mi smo zemlja seljaka , na brdovitom balkanu, do nedavno plemenske zajednice i ono sto je Tito napravio na tim prostorima i napredak u koji je on poveo i doveo te narode malo ko i malo gdje je uspio uraditi, toliki pomak i napredak napraviti.

vazi, zivis u predivnoj drzavi , vive La France :kiss: :thumbup:

mislim da skauti nisu eksluzivno povezani sa politickom propagandom :)

Kako se zove knjiga :-D hvala :kiss: pa Juga jeste bila jedna eksperiment, koji je djelomicno politicki funkcionirao :)
radostan dan

#7931 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

insomnia78 wrote:
radostan dan wrote:
Ne znamo, insomnia u gorazdu zavrsio osnovnu, za mladje nije javljo...
Ti bi guzice dao da si mogo ici u osnovnu tamo dje sam ja isao
Osim toga jel to neka sramota zavrsiti osnovnu u Gorazdu ili bilo gdje elito?
Ne bih, ne volim BG. Sta vise, kad sam bio prinudjen da biram, bas u vezi obrazovanja, odbio sam prvu varijantu, BG.
Nije, naravno...
Nisam ja elita, ja sam osnovnu zavrsio u gradu manjem od Gorazda.
Bezazleno zezanje u pitanju...ako nisi razumio, ili ako mislis da sam pretjerao - imas izvinjenje.
piupiu

#7932 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:I kakve pionirske uniforme?
Bolan, kapa i marama, i meni dali sest brojeva vecu. Uciteljica mi novina natrpala u nju da mi ne spada...aj bizi.
Joj, Dofu, ti si stvarno bio peh... sve su ti naopako davali... ili ti nisu nikako ni davali. Kakvi šupci. :oops:
muha_sa

#7933 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

radostan dan wrote:
insomnia78 wrote:
radostan dan wrote:
Ne bih, ne volim BG. Sta vise, kad sam bio prinudjen da biram, bas u vezi obrazovanja, odbio sam prvu varijantu, BG.
Nije, naravno...
Bezazleno zezanje u pitanju...ako nisi razumio, ili ako mislis da sam pretjerao - imas izvinjenje.
al si najljepše godine u SA proveo :D
Fudo387

#7934 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:
insomnia78 wrote:
radostan dan wrote:
Nije, naravno...
Odbio ili nisi imao kila za vojnu akademiju pa ti rekli nemOre? :D
piupiu

#7935 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

animals wrote:Glupost je izasnjavati nacionalnost Bosanac..
imas Hrvat, Srbin i Bosnjak..
a drzavljani smo BIH...
Glupost je o tudjem osjećanju identiteta pričati kao o gluposti. Šta ti misliš, da su Hrvati iz Zagorja, Istre, Dalmacije, Slavonije, Hercegovine i Bosne odvuijek i svi kulturološki isti? Pa ni tzv 'dijalekti' im nisu bili isti i medju sobom razumljivi, samo nas je neko ubijedio da je to sve isti 'hrvatski' jezik kojim govore svi ti "Hrvati", medju kojima i nasilno pohrvaćeni Italijani i Istrijani, ovi-oni...

Kod nas se haman do dvadesetog vijeka stanovništvo, koje je mahom živjelo na selu, identificiralo sa seoskom zajendicom, s religijom, s vlasnikom zemlje, u najbolju ruku s carem... tek se sredinom 19 vijeka počinje jasnije nazirati ideja tih naših jadnih zajednica, čije se 'nacionalno' formiranje završilo tek pred drugi svjetski rat. Ne postoji nikakav kontinuitet s nekim drevnim Hrvatima, Srbima, Bošnjanima, ma koliko ga nacionalisti pokušavali skovati. Ti danas imaš i arheološka istraživanja koja kažu da je i velika priča o seobi Srba i Hrvata u 7. vijeku takodje mit.

Tako da izjašnjavati se kao Hrvati i kao Bosanac dodje na isto, samo što jedni, na konto svoje 'samosvijesti' od 150 godina, furaju neku ideju da su oni 'prirodniji' narod od Bosanaca. Dok ljudi ne skontaju da narod nije prirodna kategorija i da su priče o tisućljetnim državama ovih ili onih bajke, dotle će se i voditi ove glupe rasprave.
vazi

#7936 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by vazi »

vazi wrote:

vazi, zivis u predivnoj drzavi , vive La France :kiss: :thumbup:

mislim da skauti nisu eksluzivno povezani sa politickom propagandom :)

Kako se zove knjiga :-D hvala :kiss: pa Juga jeste bila jedna eksperiment, koji je djelomicno politicki funkcionirao :)
Frantisek valoušek, sjecanje na bosnu, postavljala si sliku naslovnice knjige, zapisi austriugarskog zandara na sluzbi u bosni .
Fudo387

#7937 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:I kakve pionirske uniforme?
Joj, Dofu, ti si stvarno bio peh... sve su ti naopako davali... ili ti nisu nikako ni davali. Kakvi šupci. :oops:
Imam je i danas, i sad mi vel’ka. :D
Namjerno mi podvalili, bio jedini musliman u razredu. :twisted:
piupiu

#7939 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
Imam je i danas, i sad mi vel’ka. :D
Namjerno mi podvalili, bio jedini musliman u razredu. :twisted:
Sram ih bilo! :twisted: :lol:
Edin H.

#7940 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

Fudo387 wrote: Namjerno mi podvalili, bio jedini musliman u razredu. :twisted:
Jesi li to na Palama isao u skolu? :D
piupiu

#7941 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

vazi wrote:Frantisek valoušek, sjecanje na bosnu, postavljala si sliku naslovnice knjige, zapisi austriugarskog zandara na sluzbi u bosni .
Odlična je knjiga. Tako je zanimljivo čitati kako nas drugi vide.
Connaisseur Karlin

#7942 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

piupiu wrote:
animals wrote:Glupost je izasnjavati nacionalnost Bosanac..
imas Hrvat, Srbin i Bosnjak..
a drzavljani smo BIH...
Glupost je o tudjem osjećanju identiteta pričati kao o gluposti. Šta ti misliš, da su Hrvati iz Zagorja, Istre, Dalmacije, Slavonije, Hercegovine i Bosne odvuijek i svi kulturološki isti? Pa ni tzv 'dijalekti' im nisu bili isti i medju sobom razumljivi, samo nas je neko ubijedio da je to sve isti 'hrvatski' jezik kojim govore svi ti "Hrvati", medju kojima i nasilno pohrvaćeni Italijani i Istrijani, ovi-oni...

Kod nas se haman do dvadesetog vijeka stanovništvo, koje je mahom živjelo na selu, identificiralo sa seoskom zajendicom, s religijom, s vlasnikom zemlje, u najbolju ruku s carem... tek se sredinom 19 vijeka počinje jasnije nazirati ideja tih naših jadnih zajednica, čije se 'nacionalno' formiranje završilo tek pred drugi svjetski rat. Ne postoji nikakav kontinuitet s nekim drevnim Hrvatima, Srbima, Bošnjanima, ma koliko ga nacionalisti pokušavali skovati. Ti danas imaš i arheološka istraživanja koja kažu da je i velika priča o seobi Srba i Hrvata u 7. vijeku takodje mit.

Tako da izjašnjavati se kao Hrvati i kao Bosanac dodje na isto, samo što jedni, na konto svoje 'samosvijesti' od 150 godina, furaju neku ideju da su oni 'prirodniji' narod od Bosanaca. Dok ljudi ne skontaju da narod nije prirodna kategorija i da su priče o tisućljetnim državama ovih ili onih bajke, dotle će se i voditi ove glupe rasprave.
:thumbup:

u SFRJ su napravili kardinalnu gresku sa doticnim izmisljenim narodnostima , a danasnjim etnickim nacionalitetima :-)
Fudo387

#7943 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Edin H. wrote:
Gore, al’ ako ti kazem gdje, moracute likvidirat, sjebace mi se reputacija...forumska. :D
Connaisseur Karlin

#7944 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

piupiu wrote:
vazi wrote:Frantisek valoušek, sjecanje na bosnu, postavljala si sliku naslovnice knjige, zapisi austriugarskog zandara na sluzbi u bosni .
vazi, aaaa sad se sjecam , ali nisam procitala , budemobavezno :-D :kiss:

vazi, piupiu, ima novija knjiga: britnaskog novnirana koji je proputovao Jugu prije rata i ponovo je posjetio,nakon rata i odlicno analizira razmisljanja gradjanja i pokusava povezati njihove poglede na zivot prije i poslije rata , joj , ne mmogu se sjetiti naslova knjige :skoljka:
Edin H.

#7945 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

Fudo387 wrote:
Edin H. wrote:
Gore, al’ ako ti kazem gdje, moracute likvidirat, sjebace mi se reputacija...forumska. :D
Razumijem, forumska reputacija je prioritet.

Jaci si of Putina i kako sada zovu KGB - Федеральная служба безопасности Российской Федерации :D
Fudo387

#7946 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

taaa ce putin...da je valjo narasto bi.
vazi

#7947 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by vazi »

piupiu wrote:
Ma realnost je da smo bili vecinom puka bijeda

Image

Image
piupiu

#7948 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

vazi wrote:
piupiu wrote:
Ma realnost je da smo bili vecinom puka bijeda
I divljaci. Zanimljivo je kako on piše kako smo laki na potezanju 'ćakije', teški na poštivanju zakona i o tako tim stvarima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7949 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:taaa ce putin...da je valjo narasto bi.
Alo brt lakse malo, ne diraj mi u Prešjednika :oops:
vazi

#7950 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by vazi »

piupiu wrote:
vazi, aaaa sad se sjecam , ali nisam procitala , budemobavezno :-D :kiss:

vazi, piupiu, ima novija knjiga: britnaskog novnirana koji je proputovao Jugu prije rata i ponovo je posjetio,nakon rata i odlicno analizira razmisljanja gradjanja i pokusava povezati njihove poglede na zivot prije i poslije rata , joj , ne mmogu se sjetiti naslova knjige :skoljka:
Naravno da ima i novijih knjiga ali meni su i teresantnije ove starije jer o nama samima cesto malo znamo iz tog perioda. Ima i ona od Antuna Hangija , fina knjiga.
Ako se vratimo malo u natrag, kratak je period 100 god, to je nista , zrno pijeska... a kad procitas valouseka vidjet ces ko smo , kakvi su nam korijeni... jos kad k tomu dodas da je bilo sjadi kurta da uzjase murta i da nas je handrio kako je ko htio dobro smo ikako prezivili :lol: prirodni odabir , valjda.

Na greskama proslih generacija trebamo uciti jer i danas imamo dosta osobina nasih predaka koje nam ne idu u korist.
Post Reply