Ukrajina

Post Reply
nihoniho

#7926 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

Ja Sam Odavle wrote:
Martinez_ wrote:Mnogi još ne uspevaju da se pomire sa činjenicom da Rusija uzvraća US punom merom, čini sve što je prva činila unazad 20 - 30 godina....pa kako to sad, pa kako smeju, pa joj....eh :)
LOL

Ovo me podsjeca na onaj vic "Nemoj me ti vise braniti". Kako kazes? Uzvraca punom mjerom? Pa covjece, Ukrajina je do jucer bila ruska 100% (valjda joj i ime otud). Aneksijom Krima se Putinko efektivno upucao u nogu: izgubio Ukrajinu zauvijek (osim Krima, a ni za sudbinu Krima nisam bas siguran), jer nijednom normalnom Ukrajincu nikad vise napamet nece pasti da glasa za pro-ruske politicare, doveo NATO na prkticno gotovo cijelu granicu s Rusijom, dao odlican izgovor ponovnom okretanju oruzja prema Rusiji, dao odlican izgovor za bilo kakve buduce vojne akcije NATO, izgubio fokus sa Sirije i Irana, izgubio i ono malo ugleda sto ga je Rusija stekala nakon raspada CCCP-a, itd, zabolise me prsti od tipkanja.

Nemoj bogati vise "uzvracat punom mjerom".
Amerika je zakasnila sa reakcijom, odnosno nije ni reagovala u Gruziji. To je Putinu dalo krila, procijenio je da je zapad kolebljiv i da ce moci jalijaski da otkida komadice komsiluka i sebi dize politicki rejting u rusiji. Jos jedan primjer da se u slucaju diktatora, a sto se tice Putina, to se vidjelo odmah, treba reagovati na prvu i ne dozvoliti mu da izgrtadi pozicije.
vivaldi

#7927 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

nihoniho wrote:Puno stete je naneseno ukrajinskom krizom ali ako zapad odluci da krene u ekonomski rat sa Rusijom, tu nema zajebancije, vratice ih na nivo SSSR i jednom zauvijek rijesiti taj slucaj.
jebiga, nisu rusi bas ni ekonomska buranija, za sssr-vski simbol siromastva su krivi prije svega oni sami
nihoniho

#7928 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

vivaldi wrote:
nihoniho wrote:Puno stete je naneseno ukrajinskom krizom ali ako zapad odluci da krene u ekonomski rat sa Rusijom, tu nema zajebancije, vratice ih na nivo SSSR i jednom zauvijek rijesiti taj slucaj.
jebiga, nisu rusi bas ni ekonomska buranija, za sssr-vski simbol siromastva su krivi prije svega oni sami
Sustinski se nije puno promijenila situacija u smislu samoodrzivosti Rusije. Njihova se ekonomija bazira na prodaji gasa i nafte , kada to stane, uz ddatne sankcije, povlacenje investicija, blokuitranje imovine , racuna...vracaju se u stanje kakvo je bilo u SSSR.
sportman1

#7929 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

jefferson wrote:@unscard:
Da ne citiram bezze tvoj copy/paste clanak.
Ja sam vec rekao da su to amerikanci daleko bolje radili od Rusa, ne kontam sta imas copy/paste to. Nema to veze sa propagandom, to danas a i prije 20g si mogao naci u svakoj knjizi Americke vanjske politike na bilo kojem americkom fakultetu. Nije SAD Rusija gdje Putin odobrava koje ce se skolske knjige stampat. Na kraju, Rusi su uspjeli da naprave samo od Kube diktaturu gdje imaju uticaja i to je to (inace Kubanci su im strasno zahvalni, kad se odlucis odjedrit na nekakvoj daski 150km u moru punom ajkula, dovoljno govori o prosperitetu).
I SAD i SSSR u to vrijeme su imali ruke upteljane svugdje, od konferencije u Postdamu do 1991, a bogami rusima nije nista falilo kada je trebalo minirati bilo kakav smislen mirovni sporazum u BiH.
Koliko su zemlje koje su bile pod uticajem SSSR-a zahvalne Rusima, mozes otici do Madjarske, Ceske, Estonije itd, pa priupitaj malo.

ma shou u tim zemljama tek slijedi,a ako neko ocekuje da ce kod njih biti jednog dana kao u njemackoj ili svedskoj :lol: :lol:
eno u spaniji se juce pobise sa murijom. ne mogu teror stednje da izdrze.
o demografskoj propasti da ne pricamo.
ukrajincima ce doc iz dupeta u glavu kada svate da u eu ne vode politiku oni koje vide na tv ,vec oni koji obrcu kapital i kad vide da im je samo stalo do njihovih resursa.
vivaldi

#7930 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

nihoniho wrote:Sustinski se nije puno promijenila situacija u smislu samoodrzivosti Rusije. Njihova se ekonomija bazira na prodaji gasa i nafte , kada to stane, uz ddatne sankcije, povlacenje investicija, blokuitranje imovine , racuna...vracaju se u stanje kakvo je bilo u SSSR.
vidi, za razliku od svih "porblematicnih" zemalja rusija je jedina oduvijek imala kult znanja. ruski naucnici su uvijek bili u vrhu, u saradnji sa nenormalnim prirodnim bogatsvima (ne samo energentima) to su savrsene predispozicije za razvoj.

medjutim rusija je uvijek bila talenat za idiote na vlasti.

kada je u cijelom svijetu prestao II svj rat u rusiji je poceo III svjetski jer je onaj ludak staljin vladao jos 8 godina prije nego je umro. Negdje sam procitao da je prema donjoj procjeni za vrijeme njegovog mandata dnevno ubijano oko 2,000 ljudi. Nakon njega su stizali nesto manji idijoti, ali opet su bili idijoti.

njih nije sahranio zapad vec kretenska vojna doktrina 50 godina, jer za razliku od amera ciji vojni izdaci nikad nisu dostigli dvocifren iznos gdp-a, ruski nikad nije spao na jednocifren.

oni su za tih 50 godina uludo spiskali hiljade milijardi dolara...pa da su krompir te pare ulagali zivjeli bi znatno bolje, ali...

a nista ne bi bili manje sigurni da su imali "samo" hiljadu nuklearki..

upravo na tim idijiotskim sovjetskim greskama je najvise naucila kina koja ima umjerena izdavanja za vojsku iako bi po sovjetskoj doktrini mogla ulagati neuporedivo vise, ali oni ulazu i u privredni razvoj i zato je njihov komunizam poprilicno unapredjena verzija.

u prinicpu, rusi su sami sebi najveci neprijatelji
nihoniho

#7931 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

vivaldi wrote: u prinicpu, rusi su sami sebi najveci neprijatelji
Apsolutno se slazem, kao sto su i konkretno , po pitanju ove krize, sami sebi najveci neprijatelji. Opet su dobili vladara na ego tripu, koji ce ih zaloziti . Steta, nikome ne odgovara da rusija krene putem kojim je isao SSSR.
Nakon kratke opijenosti pirovom pobjedom na Krimu, slijedice otrjeznjenje. Kada zapad konsoliduje redove, proracuna moguce gubitke i krene akciju, mislim da ce rusija skupo platiti ovu avanturu.
Sto se tice teze o inteligenciji Rusa, nema sumnje da su imali briljantnih pojedinaca ali kolektivno,neobrazovana masa koja vijekovima grca u sirotinji . Nesto slicno ex yu narodima.
Skijaš

#7932 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

Pojedinci na ovoj temi koji mrze Sjedinjene Države pa po defaultu podržavaju Putina, gube iz vida jednu bitnu činjenicu, nije Rusija dobila Krim, Rusija je uvijek imala Krim, nego je ovim dešavanjima Rusija trajno izgubila Kijev, a u kojem je donedavno uloga predsjednika države pripadala ruskom igraču.
vivaldi

#7933 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

nihoniho wrote:Apsolutno se slazem, kao sto su i konkretno , po pitanju ove krize, sami sebi najveci neprijatelji. Opet su dobili vladara na ego tripu, koji ce ih zaloziti . Steta, nikome ne odgovara da rusija krene putem kojim je isao SSSR.Nakon kratke opijenosti pirovom pobjedom na Krimu, slijedice otrjeznjenje. Kada zapad konsoliduje redove, proracuna moguce gubitke i krene akciju, mislim da ce rusija skupo platiti ovu avanturu.Sto se tice teze o inteligenciji Rusa, nema sumnje da su imali briljantnih pojedinaca ali kolektivno,neobrazovana masa koja vijekovima grca u sirotinji . Nesto slicno ex yu narodima.
ma putin glumi macho facu odavno, i u ogledalo sigurno vidi kosarkasa, ali ipak za sve ove godine apsolutizma nije imao previse pogubnih poteza - ovo je sada najrizicniji potez bez ikakve sumnje, a kako ce se zavrsiti ostaje da se vidi.

u ekonomskom smislu rusima je najvaznija rekacija evrope jer s njom puno vise saradjuju nego sa amerima. e sad kako ce se stvari odvijati, mislim da niko ne zna jer su dosadasnji potezi cudnovati - viza i master blokirali kartice ruskih banaka jedan dan, a vec sutra odblokirale, siemens najavio danas da noramlno nastavlja poslovanje u rusiji, cameron prijeti, francuzi malo manje, a onda hoce da podvale mistrale pod civilne brodove...

tesko je naslutiti o cemu se zapravo radi - da li je ovo vise poruka za druge ili kazna za ruse...

sto se tice ovog kvlaitet zivota jedino sto je bitno je je prosli vijek - prije toga se nigdje nije bas hadzijalo, a prosli vijek su obiljezili okorjeli diktatori
jefferson

#7934 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

sportman1 wrote:
Ja sam vec rekao da su to amerikanci daleko bolje radili od Rusa, ne kontam sta imas copy/paste to. Nema to veze sa propagandom, to danas a i prije 20g si mogao naci u svakoj knjizi Americke vanjske politike na bilo kojem americkom fakultetu. Nije SAD Rusija gdje Putin odobrava koje ce se skolske knjige stampat. Na kraju, Rusi su uspjeli da naprave samo od Kube diktaturu gdje imaju uticaja i to je to (inace Kubanci su im strasno zahvalni, kad se odlucis odjedrit na nekakvoj daski 150km u moru punom ajkula, dovoljno govori o prosperitetu).
I SAD i SSSR u to vrijeme su imali ruke upteljane svugdje, od konferencije u Postdamu do 1991, a bogami rusima nije nista falilo kada je trebalo minirati bilo kakav smislen mirovni sporazum u BiH.
Koliko su zemlje koje su bile pod uticajem SSSR-a zahvalne Rusima, mozes otici do Madjarske, Ceske, Estonije itd, pa priupitaj malo.

ma shou u tim zemljama tek slijedi,a ako neko ocekuje da ce kod njih biti jednog dana kao u njemackoj ili svedskoj :lol: :lol:
ukrajincima ce doc iz dupeta u glavu kada svate da u eu ne vode politiku oni koje vide na tv ,vec oni koji obrcu kapital i kad vide da im je samo stalo do njihovih resursa.
Ma da, neka je Rusija primjer uspjesnosti i napretka u pm. kako ne mogu ove nepismene komentare, eto shous e sprema u Ceskoj ili Poljskoj? Kakav shou? Skoda ove godine prodala jel 500,000 umjesto 550,000 auta od Meksika do Australije. Da nije plina i nafte (koja je by the way jedna od najgorih na trzistu) glabali bi led u Rusiji s obzirom kako su ekonomski dovitljivi.
Ali slazem se, danas je Poljska ili Ceska manje stabilna ego 1979. Danas mozes saznati sta se desava tamo, 1979 ne bi saznao, jer bi oni slicni Putinu rjesili se glasnika u interesu Poljskog ili Ceskog naroda.
jefferson

#7935 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Martinez_ wrote:

Istina.

Sila.

Pravda.
Sila su, presli su svoju granicu 30km. Jbt, Talibani imaju vecu rpodornu moc :lol:
sportman1

#7936 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

jefferson wrote:
sportman1 wrote:

Ma da, neka je Rusija primjer uspjesnosti i napretka u pm. kako ne mogu ove nepismene komentare, eto shous e sprema u Ceskoj ili Poljskoj? Kakav shou? Skoda ove godine prodala jel 500,000 umjesto 550,000 auta od Meksika do Australije. Da nije plina i nafte (koja je by the way jedna od najgorih na trzistu) glabali bi led u Rusiji s obzirom kako su ekonomski dovitljivi.
Ali slazem se, danas je Poljska ili Ceska manje stabilna ego 1979. Danas mozes saznati sta se desava tamo, 1979 ne bi saznao, jer bi oni slicni Putinu rjesili se glasnika u interesu Poljskog ili Ceskog naroda.

-ko tvrdi da je rusija primjer napretka? ja samo tvrdim,kao i rusi i cesi i poljaci, da se prije zivjelo bolje nego sada i u rusiji i ceskoj i poljskoj. mozda su ljudi bili materijalono siromasniji u prosjeku,ali u cjelini su zivjeli bolje. npr. nisu bili optereceni novcem. danas cim upalis tv samo o parama pricaju i zasipaju te reklamama cim se ujutro probudis. ovo danas je sofisticirano robovlasnistvo natopljeno pricom o demokraciji i ljudskim pravima,dok je u biti sve podredjeno interesu kapitala.
-a sto se slobode izrazavanja tice tu si u pravu. samo treba dodat da danas mos pisat i pricat sta oces niko te ne zarezuje ni 2 posto.
Last edited by sportman1 on 27/03/2014 02:49, edited 1 time in total.
djonko brajs

#7937 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

sportman1 wrote:
jefferson wrote: Ma da, neka je Rusija primjer uspjesnosti i napretka u pm. kako ne mogu ove nepismene komentare, eto shous e sprema u Ceskoj ili Poljskoj? Kakav shou? Skoda ove godine prodala jel 500,000 umjesto 550,000 auta od Meksika do Australije. Da nije plina i nafte (koja je by the way jedna od najgorih na trzistu) glabali bi led u Rusiji s obzirom kako su ekonomski dovitljivi.

pa kako onda tvrde da im je bilo bolje u socijalizmu?

haha. šah mat u jednoj rečenici. :thumbup:
djonko brajs

#7938 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

sportman1 wrote:

-ko tvrdi da je rusija primjer napretka? ja samo tvrdim,kao i rusi i cesi i poljaci, da se prije zivjelo bolje nego sada i u rusiji i ceskoj i poljskoj. mozda su ljudi bili materijalono siromasniji u prosjeku,ali u cjelini su zivjeli bolje. npr. nisu bili optereceni novcem. danas cim upalis tv samo o parama pricaju i zasipaju te reklamama cim se ujutro probudis. ovo danas je sofisticirano robovlasnistvo natopljeno pricom o demokraciji i ljudskim pravima,dok je u biti sve podredjeno interesu kapitala.
-a sto se slobode izrazavanja tice tu si u pravu. samo treba dodat da danas mos pisat i pricat sta oces niko te ne zarezuje ni 2 posto.

ma lik je duboko u neoliberalnoj ideologiji. on misli da je sloboda ono sto su mu rekli da je sloboda.
rex1990

#7939 Re: Ukrajina

Post by rex1990 »

Kako bilo da bilo, ispade da Rusi preuzimaju kontrolu u svoje ruke, i namecu se opasno za lidersku poziciju u svijetu.
Obama danas kaze "da su se Rusi preracunali" oko Ukrajine a ja vidim da su Amerima I EU ruke svezane na ledjima u ovom duelu.

Nisam nikakav pristalica Rusa ali se mora priznati da su ovaj puta u vecoj ofanzivi od USA I EU.

EU, USA I NATO su zakuhali ovo u Ukrajini, mameci ih u EU robovlasnistvo garantujuci pokretacima hunte lagodan zivot,a EU ugodan prosperitet sa kontrolom Ukrajine sto bi dovelo da ga Rusi debelo popuse.
Pa Rus nije toliko lud da se odrekne jedne od najnaprednijih regija koju su do sada konrtrolisali isto kao I Cecemniju.

Nema sanse da se NATO rasiri na tim prostorima, samo preko mrtve Rusije to je moguce i nikako vise to sam sasvim sigura, jer Rusi nece u NATO po cijenu treceg svijetskog rata!
djonko brajs

#7940 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

rex1990 wrote:Kako bilo da bilo, ispade da Rusi preuzimaju kontrolu u svoje ruke, i namecu se opasno za lidersku poziciju u svijetu.
Obama danas kaze "da su se Rusi preracunali" oko Ukrajine a ja vidim da su Amerima I EU ruke svezane na ledjima u ovom duelu.

Nisam nikakav pristalica Rusa ali se mora priznati da su ovaj puta u vecoj ofanzivi od USA I EU.

EU, USA I NATO su zakuhali ovo u Ukrajini, mameci ih u EU robovlasnistvo garantujuci pokretacima hunte lagodan zivot,a EU ugodan prosperitet sa kontrolom Ukrajine sto bi dovelo da ga Rusi debelo popuse.
Pa Rus nije toliko lud da se odrekne jedne od najnaprednijih regija koju su do sada konrtrolisali isto kao I Cecemniju.

Nema sanse da se NATO rasiri na tim prostorima, samo preko mrtve Rusije to je moguce i nikako vise to sam sasvim sigura, jer Rusi nece u NATO po cijenu treceg svijetskog rata!

haha, malo ko zna da je staljin ponudio nato savezu da sovjetski savez uđe u sastav nato. naravno da je to bio blef, samo da im pokaze kako su prvi osnovali agresivnu alijansu protiv koje je rusija prinuđena da se brani.

naravno da rusija nema izbora nego da se brani, bio putin ili ne. jer kisindzersko - brezinskijevska ideologija je raskomadati i unistiti rusiju u potpunosti.
Avetinho

#7941 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

sportman1 wrote: -ko tvrdi da je rusija primjer napretka? ja samo tvrdim,kao i rusi i cesi i poljaci, da se prije zivjelo bolje nego sada i u rusiji i ceskoj i poljskoj. mozda su ljudi bili materijalono siromasniji u prosjeku,ali u cjelini su zivjeli bolje. npr. nisu bili optereceni novcem. danas cim upalis tv samo o parama pricaju i zasipaju te reklamama cim se ujutro probudis. ovo danas je sofisticirano robovlasnistvo natopljeno pricom o demokraciji i ljudskim pravima,dok je u biti sve podredjeno interesu kapitala.
Ma jasta, zivjelo se tamo bolje. Dodju u nas Cesi Poljaci Madjari, prodaju dva satora, cetiri stolice, dva ligestula i kamperski sto -- za tri paprike, pola kile paradajza, dvoje farmerki i pastetu e da mogu ostati jos jedan dan na moru.

Bjezmo svi u CCCP.
Avetinho

#7942 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

djonko brajs wrote:
rex1990 wrote:Kako bilo da bilo, ispade da Rusi preuzimaju kontrolu u svoje ruke, i namecu se opasno za lidersku poziciju u svijetu.

haha, malo ko zna da je staljin ponudio nato savezu da sovjetski savez uđe u sastav nato. naravno da je to bio blef, samo da im pokaze kako su prvi osnovali agresivnu alijansu protiv koje je rusija prinuđena da se brani.

naravno da rusija nema izbora nego da se brani, bio putin ili ne. jer kisindzersko - brezinskijevska ideologija je raskomadati i unistiti rusiju u potpunosti.
Jeste. A malo ko zna i za letece gustere.
chupacabra

#7943 Re: Ukrajina

Post by chupacabra »

Kakav je to genijalni potez Rusija napravila i pokazala da je kao neka svjetska sila? Okupirala poluostrvo tik uz svoju granicu, u kojem je vecinsko rusko stanovnistvo? A uspjeha i govana. Sto ne probaju okupirati neku zemlju od 30 miliona ljudi 10 hiljada km daleko. Kad vec pricamo o sili, Rusija jeste jedan od vecih regionalnih igraca, ali vojni domet daleko iza US, i ekonomski jos dosta ovisna od EU. Nije sve u broju nuklearki, kojih danas svako ima.

Ja sam gore vec naveo da je Rusija to morala uraditi jer je Krim stratesko mjesto a ne zato sto njih boli tuki za tim Rusima sto tamo zive. Krim je ustvari Rusima zadnja slamka za koju se hvataju da odrze uticaj na Crnom Moru. Svuda okolo NATO. Oni su ustvari bili samo testirani. CIA vjerovatno odlicno odradila posao u Ukrajini sa ovim protestima, postavljajuci pro-zapadnu vladu i samim tim otvorivsi Ukrajini put u EU i NATO. Znaci, granica se sad pomjerila na samu Rusiju. Prije je to bila Poljska, a Ukrajina neka ruska buffer zona prema NATO. Sad je to vec njihova sopstvena granica. I onda neko govori kako je Putin pokazao muda. Krim je samo bio zadnji test od strane Zapada da vide mogu li totalno poniziti Rusiju. Vjerovatno su i znali unaprijed da ce Rusi uzeti Krim, a to je njima onda odlican izgovor da ih sada polako pocnu ekonomski lomiti. Igra je davno isplanirana, a ove price o smotanom Obami i kuratom Putinu su za malu djecu.
flexibila

#7944 Re: Ukrajina

Post by flexibila »

chupacabra wrote:Kakav je to genijalni potez Rusija napravila i pokazala da je kao neka svjetska sila? Okupirala poluostrvo tik uz svoju granicu, u kojem je vecinsko rusko stanovnistvo? A uspjeha i govana. Sto ne probaju okupirati neku zemlju od 30 miliona ljudi 10 hiljada km daleko. Kad vec pricamo o sili, Rusija jeste jedan od vecih regionalnih igraca, ali vojni domet daleko iza US, i ekonomski jos dosta ovisna od EU. Nije sve u broju nuklearki, kojih danas svako ima.

Ja sam gore vec naveo da je Rusija to morala uraditi jer je Krim stratesko mjesto a ne zato sto njih boli tuki za tim Rusima sto tamo zive. Krim je ustvari Rusima zadnja slamka za koju se hvataju da odrze uticaj na Crnom Moru. Svuda okolo NATO. Oni su ustvari bili samo testirani. CIA vjerovatno odlicno odradila posao u Ukrajini sa ovim protestima, postavljajuci pro-zapadnu vladu i samim tim otvorivsi Ukrajini put u EU i NATO. Znaci, granica se sad pomjerila na samu Rusiju. Prije je to bila Poljska, a Ukrajina neka ruska buffer zona prema NATO. Sad je to vec njihova sopstvena granica. I onda neko govori kako je Putin pokazao muda. Krim je samo bio zadnji test od strane Zapada da vide mogu li totalno poniziti Rusiju. Vjerovatno su i znali unaprijed da ce Rusi uzeti Krim, a to je njima onda odlican izgovor da ih sada polako pocnu ekonomski lomiti. Igra je davno isplanirana, a ove price o smotanom Obami i kuratom Putinu su za malu djecu.
Miroslav Lazanski ti nije ravan :lol: :lol: :lol: :lol:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7945 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

chupacabra wrote:Sto ne probaju okupirati neku zemlju od 30 miliona ljudi 10 hiljada km daleko.
To nije u Ruskoj doktrini. Rusi nikada u svojoj istoriji nisu okupirali zemlju 10.000 km daleko, to je rezervisano za Englesku, USA, Belgiju, Njemacku, Francusku i druge zapadne wanabe imperije. I ono sto su radili nakon WW2 u istocnoj Evropi je sve bilo u komsiluku i zbog obranbene doktrine, ucvrcivanje pozicija na granicama. Rusija je ogromna i njoj nije potrebno da iskoristava druge zemlje i narode kako bi sama prosperirala za razliku od zapadnih imperija koje su se na exploataciji i istrbljenjima i zatiranjima raznih kultura i naroda, izgradili pa su danas to sto jesu.
Sa druge strane, Rusija je uvijek kroz istoriju bila meta, kad god bi koji zapadni imperijalista od Napoleona do Hitlera dobio krila, meta mu je bila Rusija i sve i jedan se zajebao. Tako kaze istorija a sad sta nosi sutra, ko zna ali ja ne bih rekao da ista bolje ceka ove nove, demokratske imperijaliste.
sportman1

#7946 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

-ako si vidio kartu ukrajine,onda si mogao lako primjetit da krim nije ni 5% drzave,a o strateskoj vaznosti ne znam. kazu da je strateski bitan.
znaci rusi su izgubili oko 95% ukrajine tj. uticaj u njoj. medjutim sta su ukrajinci dobili? zapadne firme jedva cekaju da se otvori njihovo trziste kako bi oni mogli uletit i pokupovat naftu,vodu,banke,osiguranje,farmaciju tj. sve ono sto ima monopol na trzistu. isto kao kod nas. i onda svaku vlast drzat u sahu preko ulozenog kapitala i monopola.
sportman1

#7947 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#7948 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Švabe...
Putin je postavljen gdje mu je mjesto

Rusija je regionalna sila, rekao je američki predsjednik Obama, što je neke naljutilo. Pri tome ja američki predsjednik imao pravo, smatra u svom komentaru Michael Knigge.

Image
Michael Knigge, urednik na DW-u

Barack Obama uobičajeno dobro promisli o onome što kaže. Dakle, može se poći od toga da je on svoje riječi na press konferenciji u Nizozemskoj promišljeno odabrao. Izjave američkog predsjednika signaliziraju promjenu strategije: do sada je Obamina vlada tretirala Rusiju kao više ili manje ravnopravnu na svjetskoj sceni, iako Moskva već dugo nije na istoj razini.

To je sada gotovo. Strategiju, da je Rusija od okončanja Hladnog rata priključena novom svjetskom poretku, Obama smatra propalom. Ovu strategiju je forsirala i njemačka vlada. I Obama može sebi pripisati da je s tim ciljem pokušao da za unaprjeđenje odnosa učini sve što je mogao. Ipak zbog njegove ponude za obnavljanjem odnosa sa Rusijom 2009. godine nisu ga napadali žestoko samo republikanci. I Putin ga je odbio.

Iz Obaminog ugla je aneksija Krima bila samo kapljica koja je prelila čašu. Konsekvenca: od sada će Washington tretirati Rusiju u skladu sa njenim stvarnim značenjem na svjetskoj sceni - kao regionalnu silu, ali ne kao globalnog konkurenta SAD-u.

Obamina analiza pogađa suštinu. Bez obzira na to kojim mjerilima se određuje status svjetske sile: Rusija ne igra u ligi sa SAD-om.

Bez konkurencije

Ruski brutonacionalni proizvod u 2012. godini odgovara brutonacionalnom proizvodu SAD iz 1981. godine. U posljednjoj rang listi globalne konkurentnosti Rusija zauzima 64. mjesto, ispred Šri Lanke, dok su SAD na petom mjestu. Na ljestvici korumpiranosti Transparency Internationala Rusija se nalazi na 127. mjestu, a SAD na 19. I kada je riječ o broju prijavljenih patenta SAD su daleko ispred. Tako deset puta više prijavljenih patenata dolazi iz SAD nego iz Rusije.

I u vojnom smislu Rusija - a to naravno važi i za svaku drugu zemlju svijeta - ne igra u istoj ligi sa Washingtonom. Američki izdaci za vojsku su veći od zajedničkih troškova deset narednih zemalja na ljestvici država koje najviše izdvajaju za vojsku. Globalna rasprostranjenost i sposobnosti američkih vojnih snaga su bez konkurencije.

Ipak i kada se promatraju socijalni i društveni aspekti - koji trenutno nisu jača strana SAD-u - Rusija stoji znatno lošije. Smrtnost dojenčadi je veća, životni vijek mnogo manji nego u SAD-u. Posljednjih godina je čak Rusiji pošlo za rukom da pretekne SAD kada je riječ o nejednakosti zarada pri čemu je u SAD-u ta nejednakosti veća nego u svim drugim industrijskim zemljama.

Pristojan izbor riječi

Ovi indikatori, povezani sa demografskim problemima Rusije i dramatičnim smanjenjem interesne sfere zemlje nakon pada Berlinskog zida, sasvim jasno pokazuju sljedeće: Obama ima pravo. Iako to Rusi ne žele rado čuti, Obama je čak pokazao i suzdržanost. Zaista prosto bi bilo da je Rusiju označio kao silu na zalasku.

Procjena američkog predsjednika, da Rusija prijetnjama i mjerama protiv svojih susjeda ne pokazuje znak jačine nego slabosti, je ispavna. Činjenica da je Vladimir Putin mislio da pod prijetnjom nasiljem mora pripojiti mali Krim sa njegovim vojnim bazama, bio je prije akt iz očaja nego znak globalne jačine.

Poruka iz Moskve

U današnje vrijeme se borba za svjetsku silu ne vodi više vojnim, nego ekonomskim putem. Ukoliko jedna sila želi pokazati moć onda je slanje trupa posljednji izlaz: ona naime ima još brojna druga oružja u svom arsenalu. To važi za SAD, ali ne i za Rusiju. Da bi se Putin privolio na razmišljanje, Washington se mora pobrinuti samo za to da Mastercard i Visa blokiraju kreditne kartice klijenata Moskovske banke koja je omiljena kod ruske elite.

Poruka je bila jasna: sa samo jednim klikom Washington može pogoditi Kremlj i njegovo vodstvo tamo gdje zaista boli: u njihove novčanike. Budućnost će pokazati hoće li to Putin ovaj put razumjeti. To je ne samo u njegovom vlastitom interesu, već i u interesu njegovog naroda i njegovih susjeda. Još jednu šansu vjerojatno neće dobiti.

Izvor: Deutsche Welle
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7949 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Nije Njemcima lako zaboraviti debakl iz WW2 ... ostala je trauma duboko zakopana u kolektivnoj svijesti i bit ce tu jos dugo dugo , dugo ....ovakvi textovi su njene manifestacije...
spreca

#7950 Re: Ukrajina

Post by spreca »

cikazagor wrote:
sportman1 wrote:- najjaci ruski adut

http://www.youtube.com/watch?v=WwlNPhn64TA
kakav bi to trebao biti adut ? ono, bacit ćemo vam nuklerku Car !? :-)
najaci su ovi sto broje nuklerne glave :lol: .....evo sad ce ih poceti hitati ko kruske :lol: :lol: :lol:
Post Reply