nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#7926 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Koliko sam ja skontao priča se povela oko nekog Klia RS, polovnog i povoljnog. E kakav je to statusni simbol? To je fina trkalica, ali daleko od statusnog simbola. I onaj ko hoće da za malo para osjeti čar takvog auta zašto to da ne uradi, a bar da na gorivo ne troši puno?
-
tempuser
#7927 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Vidi kad neko kupi izlaufan veliki auto koji kosta 10-15% cijene novog, tipa stari audi A8, BMW 7, S klase, Cherokeeje pa i prve ML-ove itd i ugradis plin u njega to ima rezona. Kupio si auto sa puno KS koji kosta isto ili cak jeftinije od pristojnog auta kompakt klase i koji je sa 2 tocka vec pod presom, normalmo je da ces gledati kako da usparas na potrosnji, ali dati masnu cifru za auto ciji je smisao da puno trosi pa ugraditi plin- e to su nasa posla!zdruzdjo wrote:Nista bolje nisi rekao.tempuser wrote: Ekonomsku racunicu plina niko ne moze osporiti, ali je pitanje smisla i svrhe. Svrha postojanja nekih automobila je da bi vlasnici kroz njihovu snagu, cijenu i rastrosnost pokazali svoj soc. i mat. status i svaki pokusaj da budu ekonomicniji jednostavno nema smisla tj kosi se sa svrhom s kojom su napravljeni.
Samo nas bi nekako da se jexx a da ne udje. tu se slazem sa onom bosnjinom "kupio auto a u poderanim cipelama hoda."
Najbolje mi je kad vidim neko bijesnije auto a makbel protekt guma na njemu ili neku "jul-brinerku".
@Warashii je dao dobro poredjenje, kupis jahtu ili gliser a ona gleda sa se ogrebes negdje za vez ili kupis 4-soban stan u centru, das za njega 250k KM, ukines cent. ili etazno grijanje pa se grijes na drva!
-
tempuser
#7928 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ja sam mislio da je prica krenula o Mecedesima CL ili koji vec 500, AMG, V8 itd...citroen xm wrote:Koliko sam ja skontao priča se povela oko nekog Klia RS, polovnog i povoljnog. E kakav je to statusni simbol? To je fina trkalica, ali daleko od statusnog simbola. I onaj ko hoće da za malo para osjeti čar takvog auta zašto to da ne uradi, a bar da na gorivo ne troši puno?
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#7929 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Meni su uvijek bile smiješne ove rasprave o opravdanosti ugradnje plina u neka auta. Brate mili, vozi šta želiš i na šta želiš. Ko sam ja da ti sudim. Ovo mi sve djeluje kao kad hamše uhvate ogovarat konu koja je ljepša od njih pa joj na silu pronalaze mane
Ni jedan auto se u startu ne pravi da bude rastrošan. Rastrošnost je samo posljedica zahtjeva za velikom snagom i masom vozila. Ako neko misli da inžinjeri sjede u nekom kutku i kontaju kako što više povećati potrošnju goriva da bi se pokazala nekakva imućnost, grdno ste se prevarili! U svakoj klasi auta je imperativ potrošnju smanjiti.
I uvijek se oko plina vodi rasprava o opravdanosti ugradnje, a ako voziš dizela, e to je ok!
Mislim, koja je razlika?! Obrtni moment?! Ma svi bi vi benzince vozili da kojim slučajem dizelaši više troše. Nemojmo se lagati! 
Ni jedan auto se u startu ne pravi da bude rastrošan. Rastrošnost je samo posljedica zahtjeva za velikom snagom i masom vozila. Ako neko misli da inžinjeri sjede u nekom kutku i kontaju kako što više povećati potrošnju goriva da bi se pokazala nekakva imućnost, grdno ste se prevarili! U svakoj klasi auta je imperativ potrošnju smanjiti.
I uvijek se oko plina vodi rasprava o opravdanosti ugradnje, a ako voziš dizela, e to je ok!
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7930 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
vozio bi i ja dizela i to golfa....al neam para 
- MOSALJOZE
#7931 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Na ovom forumu niko osim mene golfa ne voza,tako da hejtajte koliko možete.

- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7932 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ja se zezam malo

- Romeo 80
#7933 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Dobar je i truhli stojadin. Ne zajebaji!bitanga_sa_otesa wrote:vozio bi i ja dizela i to golfa....al neam para
- MOSALJOZE
#7934 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Zaboravio sam hizu,eto dvojica.

- amar1994
#7935 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
[emoji38] [emoji38]
-
tempuser
#7936 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pogresno, odnosno nasilu si razdvoio dvije stvari koje idu jedna uz drugu, a to su snaga i potrosnja. Da ne udaramo po supermautomobilima i mrtvoj egzotici sta mislis da li je npr. Audiu A8 4,0 TFSI sa 420 KS stvarno falilo snage pa su morali na W12 sa 500 KS ili S8 i koliko je inzenjerima za te motore potrosnja bila imperativ??? Ista stvar sa BMW 7-icom, 750I je bas slabasan sa V8 430 KS pa su morali potegnuti za V12 ili Alpinom sa 600 KS pa i taj prokleti Mercedes, malo li je V8 i 510 u S500 pa su hudi morali ubaciti V12 sa 620 KS da ide uz ivan kako treba. Ne budi smjesan, smisao i svrha tih auta je razmetanje snagom, sto podrazumjeva i razmetanje potrosnjom. Kome nije do toga kupi taj model dizel ili hibrid i vozi se kud i kamo ekonomicnije.Romeo 80 wrote: Ni jedan auto se u startu ne pravi da bude rastrošan. Rastrošnost je samo posljedica zahtjeva za velikom snagom i masom vozila. Ako neko misli da inžinjeri sjede u nekom kutku i kontaju kako što više povećati potrošnju goriva da bi se pokazala nekakva imućnost, grdno ste se prevarili! U svakoj klasi auta je imperativ potrošnju smanjiti.
- Romeo 80
#7937 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
A većina tih modernih superluksuznih auta ima start/stop, deaktivaciju polovine cilindara kod malih opterećenja, automatske mjenjače sa 8/9 stepeni prenosa, efficient dinamics tehnologiju, savršenu aerodinamiku, rekuperaciju kočione energije, alu ili karbonske elemente karoserije ili šasije, lakotečiva motorna ulja zbog kurčenja pred trebama ili zbog niže potrošnje?!
Daj ba Gorane. Nema modernog auta koje se pravi pod zahtjevom što veće potrošnje, već upravo obratno. Porez na emisije Co2, ekologija, trošarine u EU, folovi golovi. Na kraju krajeva, ni bogati ne vole često ići na benz. pumpe, ako ništa zbog gubitka vremena.
Daj ba Gorane. Nema modernog auta koje se pravi pod zahtjevom što veće potrošnje, već upravo obratno. Porez na emisije Co2, ekologija, trošarine u EU, folovi golovi. Na kraju krajeva, ni bogati ne vole često ići na benz. pumpe, ako ništa zbog gubitka vremena.
-
tempuser
#7938 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
I sve je to zbog ekologoije i user friendly pristupa, a ne potrosnje... Vise snage podrazumjeva vecu potrosnju, granice se pomjeraju, objasni svrhu putnickog auto sa V12 motorom i 600 KS i odgovarajucom potrosnjom? Uvjeren si da je sve ispod 600 KS nejako?Romeo 80 wrote:A većina tih modernih superluksuznih auta ima start/stop, deaktivaciju polovine cilindara kod malih opterećenja, automatske mjenjače sa 8/9 stepeni prenosa, efficient dinamics tehnologiju, savršenu aerodinamiku, rekuperaciju kočione energije, alu ili karbonske elemente karoserije ili šasije, lakotečiva motorna ulja zbog kurčenja pred trebama ili zbog niže potrošnje?!
-
zdruzdjo
#7939 Re: RE: Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Sače mirzet. Samo sto nije izbio.tempuser wrote:........Uvjeren si da je sve ispod 600 KS nejako?
-
mirzet87sa
#7940 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ne kontam..? Ja se slazem s goranom, za svaku napisanu.. Ne vidim svrhu kupovine rs6 da se ugradi plin.. Fol stalo ti do gasova, vozit ces se za 5km umjesto 15 na 100km.. hoces, al u kurcu.. takva auta trose 25-30l benzina po gradu, plina ce trositi 35-40l normalne voznje, gasa i preko 60-70.. takva auta su napravljena s jednom svrhom, a to su perfomanse, brojke, a ne usteda.. ko gleda da stedi na gorivu, na takvom autu, to auto i nije za njega.. prvi ozbiljniji kvar nije ispod 8.000km, a na redovno odrzavanje godisnje ode 3-5.000km.. hoces lpg, kupis sebi nesti 2.0 3.0 3.5 4.0.. al pucat brate v8 5+ ne ide.. 
-
jefferson
#7941 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Sad se 600ks izvuce ko sale iz 4ltr V8 motora koji trosi 40% manje od V12 koji je prije 10 godina razvijao istu snagu.tempuser wrote:I sve je to zbog ekologoije i user friendly pristupa, a ne potrosnje... Vise snage podrazumjeva vecu potrosnju, granice se pomjeraju, objasni svrhu putnickog auto sa V12 motorom i 600 KS i odgovarajucom potrosnjom? Uvjeren si da je sve ispod 600 KS nejako?Romeo 80 wrote:A većina tih modernih superluksuznih auta ima start/stop, deaktivaciju polovine cilindara kod malih opterećenja, automatske mjenjače sa 8/9 stepeni prenosa, efficient dinamics tehnologiju, savršenu aerodinamiku, rekuperaciju kočione energije, alu ili karbonske elemente karoserije ili šasije, lakotečiva motorna ulja zbog kurčenja pred trebama ili zbog niže potrošnje?!
BMW M3/4 na papiru ima 425ks. kako BMW vzda muti sa brojevima, taj auto na valjcima stalno na tockovima pokazuje oko 440ks, sto znaci da na radilici pravi 480-490ks i to iz 3.0ltr sestaka.
- Romeo 80
#7942 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
@jefferson
I upravo je to ono o čemu ja govorim
Nema modernog motora koji se razvija bez razmišljanja o potrošnji kao o bitnoj stavci, pa čak i kod najluksuznijih auta. Porsche napušta tradiciju i počeo je praviti turbo četvorocilindraše u Boxteru, sigurno ne zbog dosade, već zna se zbog čega.
Šta je svrha Panamere dizel i sličnih auta? Valjda da bude štedljiviji. A ako ko misli da kupac nove Panamere nema para i za benzinsku verziju i njenu potrošnju grdno se vara.
I upravo je to ono o čemu ja govorim
Šta je svrha Panamere dizel i sličnih auta? Valjda da bude štedljiviji. A ako ko misli da kupac nove Panamere nema para i za benzinsku verziju i njenu potrošnju grdno se vara.
- Bakir1
#7943 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
pa i fabrike poticu kupce novih automobila, a o polovnim i da ne govorimo, da budu dupljaci, sa raznim paketima i vanjskim nadogradnjama.
moze li 200 cdi izgledati kao 55 amg, moze i to iz fabrike...
a onda da spomenemo amerikance koji po defaultu bez ikakvih predznaka dolaze sa motorima na litre, plin da ili ne?
o pogresnim se stvarima govori koje bas nemaju neko uporiste
moze li 200 cdi izgledati kao 55 amg, moze i to iz fabrike...
a onda da spomenemo amerikance koji po defaultu bez ikakvih predznaka dolaze sa motorima na litre, plin da ili ne?
o pogresnim se stvarima govori koje bas nemaju neko uporiste
- drndalo
#7944 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
De mi majke ti objasni ovo...?mirzet87sa wrote:Ne kontam..? Ja se slazem s goranom, za svaku napisanu.. Ne vidim svrhu kupovine rs6 da se ugradi plin.. Fol stalo ti do gasova, vozit ces se za 5km umjesto 15 na 100km.. hoces, al u kurcu.. takva auta trose 25-30l benzina po gradu, plina ce trositi 35-40l normalne voznje, gasa i preko 60-70.. takva auta su napravljena s jednom svrhom, a to su perfomanse, brojke, a ne usteda.. ko gleda da stedi na gorivu, na takvom autu, to auto i nije za njega.. prvi ozbiljniji kvar nije ispod 8.000km, a na redovno odrzavanje godisnje ode 3-5.000km.. hoces lpg, kupis sebi nesti 2.0 3.0 3.5 4.0.. al pucat brate v8 5+ ne ide..
Kako to da ce plina trositi 30% vise od benzina, a gasa 100% vise od benzina, i 70% vise od plina..????
- corsa
#7945 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Htio je reci kad se jace stisce papucica gasa.drndalo wrote:De mi majke ti objasni ovo...?mirzet87sa wrote:Ne kontam..? Ja se slazem s goranom, za svaku napisanu.. Ne vidim svrhu kupovine rs6 da se ugradi plin.. Fol stalo ti do gasova, vozit ces se za 5km umjesto 15 na 100km.. hoces, al u kurcu.. takva auta trose 25-30l benzina po gradu, plina ce trositi 35-40l normalne voznje, gasa i preko 60-70.. takva auta su napravljena s jednom svrhom, a to su perfomanse, brojke, a ne usteda.. ko gleda da stedi na gorivu, na takvom autu, to auto i nije za njega.. prvi ozbiljniji kvar nije ispod 8.000km, a na redovno odrzavanje godisnje ode 3-5.000km.. hoces lpg, kupis sebi nesti 2.0 3.0 3.5 4.0.. al pucat brate v8 5+ ne ide..
Kako to da ce plina trositi 30% vise od benzina, a gasa 100% vise od benzina, i 70% vise od plina..????![]()
- drndalo
#7946 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa natjeracu ja njegov AMG da trosi 60 litara benzina... Ko da je to problem... 
- basicm
#7947 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Odavno mi imamo ovakve rasprave ovdje, za i protiv plina, pa za i protiv u luksuznim autima, i samo se ponavljamo, niko nije promijenio misljenje i svako ima obrazlozenje za svoj stav.
Meni samo plin ne ide sportske verzije ovih auta, amg,m,rs, ostalo mi je ok, imas pogodnosti auta visoke klase a opet racunica nije opterecenje za budzet.
Malo ima kod nas pogresnog rezonovanja, pa je nekome premium od 15-20 hiljada mnogo vise od novog manjeg od 30-40, ono opppaaa komsija ima se, a njegovo vise od duplo skuplje nego moje.
Poslato s brzoglasa koristeci Tapatalk!
Meni samo plin ne ide sportske verzije ovih auta, amg,m,rs, ostalo mi je ok, imas pogodnosti auta visoke klase a opet racunica nije opterecenje za budzet.
Malo ima kod nas pogresnog rezonovanja, pa je nekome premium od 15-20 hiljada mnogo vise od novog manjeg od 30-40, ono opppaaa komsija ima se, a njegovo vise od duplo skuplje nego moje.
- Romeo 80
#7948 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
U pravu si Basic! A da ne govorimo da je ova priča i potegnuta od pišljivog (bez uvrede vlasnikubasicm wrote:Odavno mi imamo ovakve rasprave ovdje, za i protiv plina, pa za i protiv u luksuznim autima, i samo se ponavljamo, niko nije promijenio misljenje i svako ima obrazlozenje za svoj stav.
-
tempuser
#7949 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Naravno da se izvuce, ali na tvoju zalost ne pratis nastavu pa elaboriras pogresno.jefferson wrote: Sad se 600ks izvuce ko sale iz 4ltr V8 motora koji trosi 40% manje od V12 koji je prije 10 godina razvijao istu snagu.
BMW M3/4 na papiru ima 425ks. kako BMW vzda muti sa brojevima, taj auto na valjcima stalno na tockovima pokazuje oko 440ks, sto znaci da na radilici pravi 480-490ks i to iz 3.0ltr sestaka.
Bez obzira sto imaju V8 biturbo sa 585 KS S63 AMG u aktuelnoj S klasi o0d 2014. imas 2 vrste V12 biturbo motora, u S600 M277E60AL sa 530 KS i u S65 AMG M279E60AL sa 600 KS. Zasto je to tako? Upravo iz razloga koji navodim sto vise to bolje, V8 nije dosvoljno velik i rastrosan! Ne moze to nas "ekonomski" mentalitet da razumije...
-
tempuser
#7950 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Bas kao i jefferson govoris pogresno i napamet. Moze 600 KS iz V8, mozda moze iz V6, ali bez obzira na to aktuelnoj S klasi W222 od 2014. imas 2 V12 buturbo motora 530 i 600 KS, u BMW-u 7-ici G11 od ove godine imas V12 twinturbo sa 600 KS, u Audiu A8 D4 od 2011. imas W12 saq 500 KS. Takve paralele mozes povuci izmedju V8 i V6. Stvarno mislis da je kod V12 motora potrosnja relevantan faktor? Razloge zasto ti auti postoje sam napisao, ali to jednostavno nije kompatibilno sa nekim zivotnim svjetonazorima pa ne vidite dalje od potrosnje i ekonomije. Za takve postoje dizel modeli ukljucujuci i pomenutu Panameru. Porsche je zbog aspiracija za profitom u vise klasa davno napustio tradiciju kad je napravio dva modela manja/jeftinija od 911, SUV-a, limuzinu i dizela.Romeo 80 wrote:@jefferson
I upravo je to ono o čemu ja govorimNema modernog motora koji se razvija bez razmišljanja o potrošnji kao o bitnoj stavci, pa čak i kod najluksuznijih auta. Porsche napušta tradiciju i počeo je praviti turbo četvorocilindraše u Boxteru, sigurno ne zbog dosade, već zna se zbog čega.