Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lajkujMe

#7926 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by lajkujMe »

man_464 wrote:
high_volume wrote:
man_464 wrote:Kakvo ukidanje pruge.

Niko Hljeba u Sarajevu ne bi pojeo da se glavnina pšenice za Klas ne doveze vozom.
Nije tačno. Klas kupuje pšenicu iz silosa Srbije i Mađarske, koji nemaju industrijske kolosijeke, mnogi čak nemaju ni željeznicu ikako. Pšenica se u Klas doprema kamionima, rijetko željeznicom.

Industrijski kolosijek prema Klasu iskorišten je jedva nekoliko procenata.
Nije tačno ovo iznad.

S obzirom da imam bližeg člana porodice zaposlenog u ZFBH definitivno se ne mogu složiti s tvrdnjom iznad. To sto voz dolazi tim kolosjekom jednom ili dva puta u mjesecu ne znaci da taj voz doveze kao par kamiona. Svaki od Vagona nosi količinu kao jedan kamion. A zna ih biti i 23 u kompoziciji.
Potvrdjujem za prugu prema Klasu, koristi je klas itekako.
Najvise ljeti i na jesen tad znaju po dvije kompozicije doci isti dan.
Napune silose do vrha.
Puno im je jeftinije tako nego angazovati 100 slepera npr..
lajkujMe

#7927 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by lajkujMe »

kakaljin wrote:

Ako je za prugu 20 mil eura onda je rekonstrukcija postojece i izgradnja nove do Vogosce i Hrasnice.

A za 15 mil eura novi vozni park se kompletan moze obnoviti.
Neko rece gore nema projekta za ovo itd.. imaju vec projekti.
Sto se tice iznosa. Za rekonstrukciju pruge od Tehnicke skole do Ilidze projekat kaze da ce kostati oko 22 miliona km. Znaci pola iznosa ode za to.
Ostaje jos 18 miliona km za dalja ulaganja a to je vjerovatno pruga do Hrasnice.
Sto se tice 15 mil € za vozni park.
Zna li iko na sta se ovo odnosi? Samo buseve i minibuse ili? Ako misle i za tramvaje malo je ovo pa cak da citav iznos ide na tramvaje.
BadBoy

#7928 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Ni jedna druga stvar ne bi tako drastično utjecala na izgled, imidž i kvalitet života (i turističke ponude) Sarajeva kao revitalizacija gradskog prevoza.
Haris033

#7929 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris033 »

lajkujMe wrote:Potvrdjujem za prugu prema Klasu, koristi je klas itekako.
Najvise ljeti i na jesen tad znaju po dvije kompozicije doci isti dan.
Napune silose do vrha.
Puno im je jeftinije tako nego angazovati 100 slepera npr..
A ja opet potvrđujem da 2 godine nije prošao voz, a tako i pšenica, tom prugom. Pšenica se dovlači isključivo kamionima.
Odavno se ta pruga trebala iskoristiti za neku vrstu prevoza građana, baš kao i neiskorišteni kolosijeci koji idu prema željezničkoj stanici.
Ludost bi bila prugu ukinuti, a ne bi me čudilo da to urade, obzirom kakva nam je vlast.
neki

#7931 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

bitanga_sa_otesa wrote:
neki wrote: Rijeka,
ja koliko znam rijeka je imala trolejbuse,a ne tramvaj
Prije trolejbusa Rijeka je imala tramvaj, čini mi se prvi grad u Hrvatskoj sa električnim tramvajem
koler

#7932 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by koler »

lajkujMe wrote:
kakaljin wrote:

Ako je za prugu 20 mil eura onda je rekonstrukcija postojece i izgradnja nove do Vogosce i Hrasnice.

Neko rece gore nema projekta za ovo itd.. imaju vec projekti.
Sto se tice iznosa. Za rekonstrukciju pruge od Tehnicke skole do Ilidze projekat kaze da ce kostati oko 22 miliona km. Znaci pola iznosa ode za to.
Ostaje jos 18 miliona km za dalja ulaganja a to je vjerovatno pruga do Hrasnice.
Sto se tice 15 mil € za vozni park.
Zna li iko na sta se ovo odnosi? Samo buseve i minibuse ili? Ako misle i za tramvaje malo je ovo pa cak da citav iznos ide na tramvaje.
Ma ne mozes nista sa tim iznosom za tramvaje
http://www.poslovni.hr/hrvatska/narudzb ... 2002-32545
dječak sa šibicama

#7933 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Koji je ovo put od rata na ovamo, da saniraju tramvajsku mrezu? samo "amortizacija" Obale je do sada radjena dva ili tri puta.

To je klasicna kradja novca, ja licno pamtim dva puta pompozno najavljivano i "odradjeno" smanjenje buke na Obali, stavljanjem nekakvih amortizera ispod sina. Ako nije bilo i jos koji put, samo ja ne pamtim.
Cossack

#7934 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

koler wrote: Ma ne mozes nista sa tim iznosom za tramvaje
http://www.poslovni.hr/hrvatska/narudzb ... 2002-32545
Možeš kupiti cca deset novih što bi opet značajno unaprijedilo situaciju. Valjda će i kanton nešto izdvojiti mimo kredita.
DrugaGimnazija

#7935 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

kakaljin wrote: Ako je za prugu 20 mil eura onda je rekonstrukcija postojece i izgradnja nove do Vogosce i Hrasnice.

Po kojoj logici je ovo? ^^

Jedan nov tramvaj je 1,5-2,5 miliona eura. Dakle, za 15 miliona mozemo nabaviti izmedju 6 i 10 tramvaja.

Pruga do Hrasnice je sama 23 mil eura (https://www.ekapija.com/news/2452920/sa ... granice-rs), tako da ne vidim kako si ti u 20 miliona ugurao i rekonstrukciju postojece i prugu do Hrasnice i prugu do Vogosce?!?
lajkujMe

#7936 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by lajkujMe »

dječak sa šibicama wrote:Koji je ovo put od rata na ovamo, da saniraju tramvajsku mrezu? samo "amortizacija" Obale je do sada radjena dva ili tri puta.

To je klasicna kradja novca, ja licno pamtim dva puta pompozno najavljivano i "odradjeno" smanjenje buke na Obali, stavljanjem nekakvih amortizera ispod sina. Ako nije bilo i jos koji put, samo ja ne pamtim.
Ocigledno nisi dobro brojao pa napamet lupas...

Pruga Marijin dvor prvo rekonstruisana, par godina kasnije Bascarsija Marijin dvor. I to je to poslije rata vise nije bilo ulaganja u sine.
Logovan

#7937 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Pomalo se radi, pomalo. :skoljka:
Image
insaneinthebrain

#7938 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by insaneinthebrain »

jel ovo prva :?
Logovan

#7939 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

insaneinthebrain wrote:jel ovo prva :?
Jeste.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7940 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Za to su dali pare, 7 miliona
20 miliona (kredit ebrd) ne znam imaju li... stavljao sam slike od prije mjesec, radilo se pofino...
mayab

#7941 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

mk ultra wrote:Za to su dali pare, 7 miliona
20 miliona (kredit ebrd) ne znam imaju li... stavljao sam slike od prije mjesec, radilo se pofino...
Drago mi je da se radi, samo imam dosta gorkog ukusa u ustima, kad vidim kako se te stvari odigravaju-posao dobijaju stranačke, podobne firme, posao bude prilično sfušeren glede kvaliteta, a masno se naplati(preplati), pogledati onaj slučaj sa turističkim kioskom na čaršiji , zagrebačku ulicu na JL...... :sad: :sad:
No-Name

#7942 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by No-Name »

Logovan wrote:Pomalo se radi, pomalo. :skoljka:
Image

Gdje se ovo nalazi
Haris.ba

#7943 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Betanija, a u pozadini naselje Šip. Vjerovatno slikano sa lokacije negdje ispod Poljina.

Na vrhu brda vidiš i džamiju. To je Kobilja glava.
studiorum_tuzlaensis

#7944 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

VladaFBiH wrote:
mk ultra wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:
:thumbup: Drago mi je da su ovo uradili.

Ova saobraćajnica će riješiti većinu saobraćajnih problema na Bjelašnici. Uspostaviti će se prirodni tok saobraćaja i rasteretiti će se dosadašnja jedina cesta. Još kad naprave kružni tok koji je već u planu ove godine, na raskrsnici gdje je skretanje za Igman, to će biti dovoljno sasvim.

http://i66.klix.com/vhrp7q.png
Ovaj put nije bas jednostavan za nekoga ko nema iskustva sa voznjom uzbrdo i po snijegu... a provalija dole

Kilometrazom je identican staroj ruti, brzi jeste kad hoces :D
koliko sam shvatio ovo će biti jednosmjerna cesta - ulazis "kod policije" a izlaziš preko ove nove
kako si to shvatio, ima li neki izvor ili link?
VladaFBiH

#7945 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

studiorum_tuzlaensis wrote:
VladaFBiH wrote:
koliko sam shvatio ovo će biti jednosmjerna cesta - ulazis "kod policije" a izlaziš preko ove nove
kako si to shvatio, ima li neki izvor ili link?
nekad davno sam na nekom forumu vidio nacrt toga i ostalo mi je u glavi da će tako biti - pokušam da se sjetim gdje sam to vidio
dječak sa šibicama

#7946 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

No-Name wrote:
Logovan wrote:Pomalo se radi, pomalo. :skoljka:
Image

Gdje se ovo nalazi
Otprilike negdje u zutom krugu.

Gdje je crveni kvadrat, tu bi trebao biti ulaz u tunel ispod Kobilje glave, a trasa ceste je otprilike ucrtana.

Stavljali su vec i originalni plan na forum ali ovo je eto cisto informativno. Koliko ja vidim, i ovaj Bingo ispod Sipa smeta, trebace ga maknuti, zatim ili ce rusiti one kuce u Barama ili ce ici ispod crvenih zgrada... pet starih stambenih zgrada kod Bosnalijeka moraju rusiti, zatim trasa ide travnjakom pored Susice (nekadasnji potok izmedju Velesica i Kosevskog brda) dole do Pennya i Tarik Oil pumpe, to se takodje mora ukloniti. Dalje prema Avazovom neboderu, odnosno ispod... a plan je i da transferzala nastavi ispod "Vize za bubucnost" do raksrnice kod Masinske skole, pa izmedju Historijskog i Zemaljskog muzeja prema Vilsu i Miljacki, preko mosta pa do Sumarskog faksa gdje bi se spojile Prva i ova postojeca Juzna longitudinala.

Naravno, planovi su jedno...

Image
bumerangss

#7947 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bumerangss »

So What! wrote:
high_volume wrote:
So What! wrote:Neki gradovi u Jugoslaviji u ukidali tramvaje, vjerući sa dolaskom autobusa da su tramvaji zastarjela tehnologija, a danas bi vjerovatno dali i buseve da imaju tramvaje.
.
Koji su jugoslovenski gradovi ukinuli tramvaje, vjerujući u autobuse?
Niš i Novi Sad, a ukinuti su 1958. godine.
Koliko znam i Dubrovnik je imao tramvaj?
dječak sa šibicama

#7948 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Imao je DU tramvaje, one zute u stilu San Francisca da uskaces u njih i iskaces ako zelis :D
So What!

#7949 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Haris.ba

#7950 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Steta sto nije jos malo nastavio prema sjeveru. Da vidimo prave li se stubovi preko pruge jer tu je trasa GA.
Post Reply