Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Hakiz

#79101 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Hakiz »

diablobih wrote:Ugovor ti je tu dok ga ti ili provajder ne ukine, a moze i telemach kao i ti bez ikakvih penala ponistiti ugovor koji je istekao.

Analogija je zlo, i isto kao sto te svugdje u svijetu tjeraju da automobil vozis koji ima ekolosku vrijednost u rangu njihovog zakona, tako ce svako se morati prebaciti na digitalu. Tako da, gledat ces ti analogiju vjerujem jos par godina, ali na kraju ces morati da uzmes digitalu bilo kojeg provajdera ili gledaj u "rizu" na tvu.
Analogija nije zlo, nego je takva kakva je. Nekada i nije loša.

Nije ti primjer sa autom dobar, jer ugovor sa privatnom firmom koja ti daje usluge TV programa nije zakon koji je donio parlament države. Nemojmo miješati kruške i jabuke. Ako baš hoćeš, to je kao da si sa nekim ko ima privatnu cestu napravio ugovorio pod kojim voziš svoj auto po toj cesti, a onda taj vlasnik ceste na svoju ruku stavi neki sloj na cestu i kaže ti da moraš kupiti novi automobil ako hoćeš da nastaviš voziti. Drugo je da li ti je država rekla da taj auto mora biti Euro5, to sa vlasnikom te privatne ceste nema veze, kao što ni ugovorom određeno da ćeš voziti po toj cesti isključivo od 8 ujutro do 17 popodne nema ništa sa državom.

Ugovor je tu dok je tu. U ugovoru pišu uslovi prekida, tako da nećemo napamet pričati. Kao što ti ne možeš na svoju ruku mijenjati uslove iz ugovora, ne može ni druga strana. Zato ugovori i postoje da obje strane imaju prava i obaveze. A za nesporazume u ugovoru je naveden nadležni sud koji će ih riješiti.

Ima ona finta kod te vrste ugovora, a to je da ako se ne prekine po isteku, automatski se produžava. Potpišeš ugovor na dvije godine. Isteknu dvije godine, tebi nastave pružati uslugu, ti je nastaviš plaćati. Po kom osnovu? Po tom osnovu da ako niste izričito ti ili provajder tražili da ugovor po isteku prestaje, automatski se ugovor produžava pod istim uslovima. Da nije tako, poslije 2 godine bi ti automatski prestala usluga, kao i tvoje plaćanje. Tako da ugovor je potpisan sve dok ga ne raskinemo, a u ugovoru piše kako se raskida.

Zato neću ni ja napament pričati, nego imam nekoga kome su ugovori, obligacioni odnosi itd profesija, pa će mi reći ako bude trebalo šta i kako.

Uostalom, ovo je sve teorija i ko zna šta sutra nosi...
diablobih

#79102 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

Pa bas to, imas 2 godine ugovor, kasnije samo nastavis placati dok jedna od strana ne odluci da ga prekine bez ikakvih prepreka. Tako su svugdje u svijetu ukinuli analogiju. Neces imati nikakve osnove za tuzbu. Kako god, uskoro 5 analognih kanala ode, mozda pred kraj ostave samo BHT i uzivaj.
Benq
Moderator

#79103 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

Ova prica bi mogla ici u nedogled. Jedna strana je nezadovoljna iz samo njoj poznatih razloga, druga strana jedva ceka ukidanje parazita zvanog "analogna", koja usput koci razvoj kompletne mreze jer zauzima dragocijene frekvencije koje se daleko pametnije mogu iskoristit u svrhu pruzanja kvalitetnijeg i brzeg interneta, vise SD/HD kanala i drugih servisa..

Korisnici koji posjeduju stari TV, dobice resiver sa cinc/hdmi izlazima, tako da ce ga svakako moci spojiti jer svaki stari TV posjeduje bar cinc ulaze.

@Hakiz, ti bi bio "ostecen" samo u slucaju da placas 19,90KM za svaki TV u kuci koji ima analognu, ali s obzirom da po ugovoru placas naknadu za KKS (koji omogucava pracenje analognih kanala) u iznosu od 19,90KM za jedan TV prijemnik, tako ces i dobiti jedan resiver za jedan TV, i sa te strane neces biti "ostecen", cak sta vise, bices na dobitku i imaces vise kanala, jer ti je bilo besplatan prikljucak analogne na dodatna 2 TV-a i za njih nisi nista dodatno placao. Dakle, nema krsenja ugovora ni sa cije strane, placas za 1 TV, dobices digitalni prijemnik za taj TV, dodatni prikljucci su bili besplatni i bez mjesecne naknade.
Boban0726

#79104 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Boban0726 »

Na EON aplikaciji ne radi mi Brainz kanal,pise da nisam pretplacen.Imam Total extra paket.
Telemach

#79105 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

Boban0726 » 5 minutes ago

Na EON aplikaciji ne radi mi Brainz kanal,pise da nisam pretplacen.Imam Total extra paket.
Javite nam se u inbox, provjerit ćemo.
agent_zero

#79106 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by agent_zero »

.
PS4 Share

#79107 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by PS4 Share »

Sta je ovaj hakiz zakuko ko da digitalozacija mu ne ide u prilog :lol: dobija resiver i duplo vise kanala i opet se zali, pa to samo kod nas ima :lol:
I ima ti tv kad kukas toliko ili scart ulaz ili na cicneve ulaz, ne postoji tv koliko god da je star da to nema, ali vazno je kukat da ces morati novi tv kupovati :lol:
MTV

#79108 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by MTV »

Jedino guzonje stare 30tak godina nemaju nista osim obicnog antenskog ulaza.
semirsar

#79109 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by semirsar »

PS4 Share wrote:Sta je ovaj hakiz zakuko ko da digitalozacija mu ne ide u prilog :lol: dobija resiver i duplo vise kanala i opet se zali, pa to samo kod nas ima :lol:
I ima ti tv kad kukas toliko ili scart ulaz ili na cicneve ulaz, ne postoji tv koliko god da je star da to nema, ali vazno je kukat da ces morati novi tv kupovati :lol:
izdavanje soba i tako... nece ni studenti sobu bez tv, ha ja. :skoljka: :mrgreen:
ja1977

#79110 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ja1977 »

Hakiz wrote:jem analogije, jer se time dobija mogućnost za ogromne internet brzine i za dosta mjesta za hiljade novih SD i HD digitalnih kanala.
Moraju li to uraditi na štetu korisnika?

Meni konkretno će ukidanje analogne donijeti više štete nego koristi.

A može se desiti i da mi nanesu direktnu finansijsku štetu. Vidjećemo, ali ako se desi ono šta pretpostavljam da je moguće da će se desiti, bilo bi tu osnova za ozbiljne tužbe.

Banalan primjer, sada analognu imam preko splitera za koaksijalni kabl na 3 TV uređaja. Ako je vjerovati onome šta piše na web stranici, ukidanjem analogne, dobitću digitalni signal po istoj cijeni po kojoj sada imam analognu. Ali samo na jednom TV uređaju. Ako želim na ostala dva TV uređaja, moraću dodatno platiti risivere ili module. Usput, kod mene su stari TV uređaji sa katodnom cijevi, nema ni SCART, ni HDMI niti bilo kakvih drugih priključaka osim samo jednog antenskog (koaksijalnog, RF priključka).

Dakle, oduzeće mi mogućnost gledanja programa na svim TV uređajima na kojem program sada mogu gledat. Ali, gore, javlja se situacija da ću morati kupovati nove TV uređaje. Ako se to desi, koliko ja znam ugovor ne spominje da ću morati biti izložen u budućnosti dodatnim troškovima da nastavim koristiti uslugu koju po ugovoru imama i redovno plaćam. A to bi bio osnov za tužbu, ako se desi to izlaganje novim troškovima u vidu kupovine novog TV uređaja.

Nije u pitanju novac, imam ja novca za novi TV, nego ne kupuijem ga zato što mi TV malo znači pa ću ga kupiti tek kada mi definitivno crknu ovi koje sada imam, dok oni rade bolji mi ne treba.

Ali jeste u pitanju nelegalno tjeranje korisnika u nove troškove da bi korisnik nastavio primati uslugu koju po ugovoru ima, redovno plaća i ničim nije doprinio da do bilo kakve promjene dođe.

Dakle, to što će oni ukinuti analognu nije problem. Neka mi ostave da uslugu koju imam i redovno plaćam nastavim koristiti kao i do sada, a oni neka rade šta hoće. Neka ukinu analognu i uvedu digitalnu, ali ja hoću da nastavim gledati TV programe koje sada po ugovoru imam, na uređajima koje sada koristim, po cijeni koju sada plaćam. Ugovor ja nisam ni raskidao ni mijenjao.

Kao poređenje, GSM: I pored 5G mreža i smartphonea, ljudi koji imaju ispravne 30 godina stare mobitele još mogu da ih koriste na isti način kao i prije 30 godina.

Tako ni Telemach ne bi smio uvođenjem novih tehnologija ukinuti usluge ljudima koji sretno koriste njihove stare usluge, po starim tehnologijama, Sve dok takve korisnike imaju.

Uostalom, vidjećemo, ako bude trebalo moj advokat će to bolje znati.[/quote]

Jednostavno ce sacekati da ti istekne ugovor i nece ga obnoviti.
Boban0726

#79111 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Boban0726 »

Zato i nema digitalizacije zemaljskih kanala,boje se tuzbi :mrgreen:
fusion_ba

#79112 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by fusion_ba »

Nemoguce da TV nema scart ili RCA ulaz, jedino ako je crno bijeli. Najbolje da ostave analogiju dok cijeli svijet prelazi na digitalno, za bolje i nismo izgleda
crnivrag

#79113 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

Radno vrijeme tokom novogodišnjih praznika

Image

Obavještavamo vas o izmjeni radnog vremena Telemach poslovnica povodom novogodišnjih praznika.

Danas, 31.12.2018. godine poslovnice rade skraćeno po sljedećem rasporedu: Radnička do 16:30; BBI, Stup i Mostar Zagrebačka do 17:00; Mostar ( Maršala Tita ) i Kakanj do 15:30; Bosmal i Saraj Polje do 16:00; Kiseljak, Travnik, Vitez, Bugojno, Visoko, Lukavac, Tuzla, Novi Travnik do 15:00; Zenica ( Bulevar ) do 11:00; Zenica ( Babina Rijeka i Muhameda Seida Serdarevića ) do 10:00; Jajce, Brčko, Sanski Most, Velika Kladuša, Gračanica i Mrkonjić Grad do 12:00; Zenica Showroom do 17:00, poslovnica u SCC-u radi do 18:00.

U utorak 1.1.2019. godine je neradni dan za sve poslovnice. Srijeda 2.1.2019. godine je neradni dan za sve poslovnice izuzev poslovnice u Sarajevo City Centru ( naplata od 10:00 do 18:00), te poslovnice u BBI Centru (od 10:00 do 18:00). Svoje redovne aktivnosti sve Telemach poslovnice će nastaviti u četvrtak 3.1.2019. godine.

Sretnu Novu godinu želi vam Telemach!
https://telemach.ba/a33636/podrska/vije ... znika.html
Telemach

#79114 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

@ja1977

Analogna televizija je i dalje sastavni dio naše ponude.
Boban0726

#79115 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Boban0726 »

Telemach wrote:
Boban0726 » 5 minutes ago

Javite nam se u inbox, provjerit ćemo.
Proradio Brainz,hvala
Hakiz

#79116 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Hakiz »

Tretiran kao princ wrote:
Hakiz wrote:
Uostalom, vidjećemo, ako bude trebalo moj advokat će to bolje znati.
čuj advokat za analogiju, i oće tužit telemah zbog digitalizacije :lol: :lol: :lol:
Ne zbog analogije, nego akos e desi da budem morao kupovati novi TV da budem u stanju gledati programe koje sada gledam, tužba zbog izlaganja troškovima koji ne postoje u ugovoru.
Hakiz

#79117 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Hakiz »

fusion_ba wrote:Nemoguce da TV nema scart ili RCA ulaz, jedino ako je crno bijeli. Najbolje da ostave analogiju dok cijeli svijet prelazi na digitalno, za bolje i nismo izgleda
Moguće je, moji TV uređaji su stari, možda stariji i od tebe.

Nije stvar u analogji. Neka je izbace i zamijene digitalom. Ja nemam ništa protiv toga.

Ja samo hoću da imam iste uslove koje imam sada. Takav ugovor sam potpisao i ne želim da ga raskidam. Ako ga oni žele mijenjati, neka oni budu ti koji će izaći ususret, ne ja. Ja svoje obaveze po ugovoru redovno izvršavam.

Dakle, ako sada imam mogućnost da u isto vrijeme gledam na 3 TV uređaja emisije tako da na svakom ide različita emisija, hoću da to imam i dalje kao mogućnost. Po istoj cijeni koju sada plaćam. To je sve riješeno kada sam potpisivao ugovor. To jeste, radnici pružaoca usluga su mi omogućili tu opciju, nisam je ja sam sebi omogućio bez znanja pružaoca usluga.

Ako je rješenje da mi daju 3 risivera bez dodatne naplate, neka to urade. Ako imaju drugo rješenje, nije problem.

Ako nekome nije jasno da samo hoću mi se nastave isti uslovi po istoj cijeni, ne mogu mu pomoći.

A na kraju, može se desiti da moradnem pristati na njihove ucjene. Ne bi to bilo prvi put, ionako nas svi prave budalama od administracije do kablovske televizije. Valjda zato ljudi i bježe iz ove zemlje, jer ih svi levate kako stignu.
Hakiz

#79118 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Hakiz »

Tretiran kao princ wrote:
Hakiz wrote:
Ne zbog analogije, nego akos e desi da budem morao kupovati novi TV da budem u stanju gledati programe koje sada gledam, tužba zbog izlaganja troškovima koji ne postoje u ugovoru.
javi kako je prošlo :lol:

Uprati malo hronologiju u posljednjih nekoliko godina. Od vremena prije Grande paketa, preko Grande pa sada do EON.

Pa kada ti za 6 mjeseci poslije EON dođe neki paket recimo Xenon sa 10 kanala manje uz dodatnih 30 KM više, opet se smij.
PS4 Share

#79119 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by PS4 Share »

Kakav si ti naporan insan koji baca skuplju da nema cicn i scart ulaz jao kako slaga :lol: :lol:
I da sma ja Telemach kako bi ti lijepo raskinuo ugovor pa fataj analogiju sa ribljom kosti :lol:
Hakiz

#79120 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Hakiz »

PS4 Share wrote:Kakav si ti naporan insan koji baca skuplju da nema cicn i scart ulaz jao kako slaga :lol: :lol:
I da sma ja Telemach kako bi ti lijepo raskinuo ugovor pa fataj analogiju sa ribljom kosti :lol:
U pravu si, ima SCART, do mene.

Ima Telemach mogućnost da mi sam prigovori, ko je tebe šta pitao :lol:

Na kojoj osnovi bi mi raskinuo ugovor kada ga redovno plaćam?
Last edited by Hakiz on 31/12/2018 16:01, edited 1 time in total.
Mehemed
Vozim: automobil

#79121 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

Ima sigurno jedno od to dvoje, oni TVi koji to nemaju su davno završili na otpadu. Moj ima scart nazad a činčeve sa strane, samo je problem tih dodatnih 3 ili 5KM mjesečno, ali će prije ići neki android box nego da plaćam mjesečnu rentu i ćao.
fusion_ba

#79122 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by fusion_ba »

nisam u toku sa ovim zauderom, kako je meni to dostupno a nisam pretplacen? :lol:
da nije neki promo period?
crnivrag

#79123 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

fusion_ba wrote:nisam u toku sa ovim zauderom, kako je meni to dostupno a nisam pretplacen? :lol:
da nije neki promo period?
Vjerovatno je dostupno svima neki promo period.

Pregledaj sva 192 naslova dok možeš :P
Hakiz

#79124 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Hakiz »

Mehemed wrote:Ima sigurno jedno od to dvoje, oni TVi koji to nemaju su davno završili na otpadu. Moj ima scart nazad a činčeve sa strane, samo je problem tih dodatnih 3 ili 5KM mjesečno, ali će prije ići neki android box nego da plaćam mjesečnu rentu i ćao.
Čovječe, imam dva TV uređaja još otprije rata. Rade, i dok rade, koristim ih.
crnivrag

#79125 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

Hakiz wrote:
Čovječe, imam dva TV uređaja još otprije rata. Rade, i dok rade, koristim ih.
A ti uzmi drugog operatera, pa da vidim koji će ti operater dati mogućnost da gledaš na 3 TV-a.

Niko nije kriv što si ti zapeo u 80-tim godinama, i nisi se još modernizovao, pa nas želiš sad unazaditi, i ne dozvoliti nam da imamo gigabitni internet i 1000 digitalnih HD i SD kanala.
Locked