Analogija nije zlo, nego je takva kakva je. Nekada i nije loša.diablobih wrote:Ugovor ti je tu dok ga ti ili provajder ne ukine, a moze i telemach kao i ti bez ikakvih penala ponistiti ugovor koji je istekao.
Analogija je zlo, i isto kao sto te svugdje u svijetu tjeraju da automobil vozis koji ima ekolosku vrijednost u rangu njihovog zakona, tako ce svako se morati prebaciti na digitalu. Tako da, gledat ces ti analogiju vjerujem jos par godina, ali na kraju ces morati da uzmes digitalu bilo kojeg provajdera ili gledaj u "rizu" na tvu.
Nije ti primjer sa autom dobar, jer ugovor sa privatnom firmom koja ti daje usluge TV programa nije zakon koji je donio parlament države. Nemojmo miješati kruške i jabuke. Ako baš hoćeš, to je kao da si sa nekim ko ima privatnu cestu napravio ugovorio pod kojim voziš svoj auto po toj cesti, a onda taj vlasnik ceste na svoju ruku stavi neki sloj na cestu i kaže ti da moraš kupiti novi automobil ako hoćeš da nastaviš voziti. Drugo je da li ti je država rekla da taj auto mora biti Euro5, to sa vlasnikom te privatne ceste nema veze, kao što ni ugovorom određeno da ćeš voziti po toj cesti isključivo od 8 ujutro do 17 popodne nema ništa sa državom.
Ugovor je tu dok je tu. U ugovoru pišu uslovi prekida, tako da nećemo napamet pričati. Kao što ti ne možeš na svoju ruku mijenjati uslove iz ugovora, ne može ni druga strana. Zato ugovori i postoje da obje strane imaju prava i obaveze. A za nesporazume u ugovoru je naveden nadležni sud koji će ih riješiti.
Ima ona finta kod te vrste ugovora, a to je da ako se ne prekine po isteku, automatski se produžava. Potpišeš ugovor na dvije godine. Isteknu dvije godine, tebi nastave pružati uslugu, ti je nastaviš plaćati. Po kom osnovu? Po tom osnovu da ako niste izričito ti ili provajder tražili da ugovor po isteku prestaje, automatski se ugovor produžava pod istim uslovima. Da nije tako, poslije 2 godine bi ti automatski prestala usluga, kao i tvoje plaćanje. Tako da ugovor je potpisan sve dok ga ne raskinemo, a u ugovoru piše kako se raskida.
Zato neću ni ja napament pričati, nego imam nekoga kome su ugovori, obligacioni odnosi itd profesija, pa će mi reći ako bude trebalo šta i kako.
Uostalom, ovo je sve teorija i ko zna šta sutra nosi...