Nego kakve veze ima Flatline sa 1921 tv ? Nekom iz ekipe svira ili ?BlueBlood wrote:
FK Željezničar
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#79027 Re: FK Željezničar
-
vryzas
#79028 Re: FK Željezničar
zipoo wrote:Poslije niza od 6 poraza, ne znam vala koga kuditi. Kakvi god da su bili pobijedili smo napokon.
- rumenige_brajtner
#79030 Re: FK Željezničar
da mi je vidjet trust mozgova koji je smislio ovu duboku, a ujedno i šaljivu, parolu.
-
Tromblon
#79032 Re: FK Željezničar
Samo da ponovimultima_palabra wrote:
Nego meni se čini da Brko zna šta hoće i kako ali fali materijala. Ovaj Mujezinović se čini zanimljivim, ali vidjet ćemo još.
Gledam Hajdarevića i Šabana pa ne mogu se oteti utisku da oni nazaduju umjesto da napreduju. Fizički su lohotni pogotovo Šaban u nekim duelima kada ga napadaju.
Nadam se da će Brko malo udariti Zajmovića po glavi da mu se mozak malo niveliše i zaigra.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#79033 Re: FK Željezničar
Saban je vec mislima u Grčkoj. Ne znam da li imamo kakav dogovor koliko mora igrati na posudbi i da li nekome takav nezainteresiran zauzima mjesto u timu.
- nosara
#79034 Re: FK Željezničar
Zašto je Osim u pravu: NSBiH je udavio domaći fudbal diletantskim odnosom prema oblasti TV prava
“Imamo organizaciju utakmice kakva je, imamo publiku koja ne prati nešto specijalno. TV prenosi su naopaki, to moram reći kada ste me već zvali i više me nećete zvati. Ima ih više, ali na televizijama koje niko ne gleda. Prije pet godina to nije bio slučaj”, potpuno otvoreno i direktno sinoć je izgovorio trener Željezničara Amar Osim u emisiji na BHT1 posvećenoj zbivanjima u domaćem nogometnom prvenstvu.
Ovim riječima kao skalpelom je trofejni stručnjak zarezao temu o kojoj se najviše – šuti. Televizijska prava i prenosa u većini evropskih nogometnih liga jedna su od osnovnih materija i ujedno najveći izvor prihoda za klubove i nacionalni savez. Ali ne i kod nas.
Aljkavi gard Nogometnog saveza BiH, koji je gledao samo kako da brže-bolje potpiše ugovor sa Mojom TV, bez prethodne analize kako će se prenosi na nekomercijalnoj platformi kojoj pristup ima samo mali dio ljubitelja fudbala (i sa tehnikom iz prošlog stoljeća) odraziti na dodatno smanjivanje popularnosti ionako srozane Premijer lige BiH, rezultirao je novim udarcem u pleksus bh. fudbala.
Neko će reći da prenose PLBiH može gledati svako ko je voljan uplatiti 2 KM za jednu utakmicu, a ne samo korisnici usluga državnog operatera. Međutim, u našoj kulturi zapravo nikad nije u pravom smislu zaživio taj “pay-per-view” sistem dijelom i zbog manje platežne moći bh. građana u odnosu na žitelje većine drugih evropskih zemalja. Sem toga, pomalo je i bezobrazno od gledalaca tražiti u današnjem vremenu, kada je HD slika postala uobičajeni standard, da plate za kvalitet prenosa iz doba Hladnog rata.
I šta sad imamo. Nikad manje gledano domaće prvenstvo. Nikad manje “izložene” igrače iz PLBiH prema vanjskim tržištima. U video-roomu jednog Udinesea naći ćete čak hrvatske, srbijanske i ostale regionalne kanale, ali ne i TV stanicu koja prenosi bh. nogometno takmičenje. Danas ugledniji skauti prvo na televiziji ugledaju talenta, pa tek poslije dolaze da ga vide uživo. Naše talente ne mogu vidjeti ni na satelitu.
Dakle, nema nas na mapi. Barem onoj televizijskoj. A sve zbog toga što u Nogometnom savezu BiH misle da je jedino važno uzeti dva miliona KM i pritom zadržati veliki dio kolača za sebe. Klubovi dobijaju mrvice, to je opšte poznato. Od tih sredstava budu plaćene tek kazne koje ekipe zarade tokom sezone, a nerijetko je riječ o iznosu manjem od 30.000 KM godišnje. Slobodno izračunajte koliko u toj računici ostane novca glavešinama u NSBiH.
Javna je tajna da su iz Saveza svojevremeno izvršili pritisak na FK Željezničar, kada su Plavi namjeravali potpisati ugovor sa jednom regionalnom sportskom TV kućom u vezi prava prenosa njihovih prvenstvenih utakmica. Jednostavno im je poručeno da će doći u pitanje finansijska pomoć za renoviranje Grbavice ukoliko se odluče za pomenuti ugovor…
Ironija je da su klubovi ti koji bi trebali odlučivati o TV pravima Premijer lige BiH, kao što je slučaj, ponavljamo se, u većini drugih zemalja. No, upravo i oni stoga snose dio krivice za novonastalu situaciju i “negledljivost” lige, s obzirom da su inercijom prepustili te ovlasti Savezu, koji bi ovdje zapravo trebao biti samo njihov servis.
Najmanje je zapravo u cijeloj priči odgovoran BH Telecom. Ponudili su takav ugovor, potpuno legitimno, a na njihove uvjete je pristao NSBiH. I to nije bila jedina ponuda, treba naglasiti, što dodatno pojačava dojam da u Savezu uopšte nisu uključivali mozak prilikom vaganja opcija.
Diletantskim odnosom prema ovoj oblasti, najznačajnijoj u modernom nogometu, pokazali su koliko zapravo (ne) znaju s čim imaju posla. Klubovi Premiershipa pune više od 50 posto vlastitih budžeta novcem od TV prava i imaju najgledaniju ligu svijeta, dok NSBiH dodatno ugrožava imidž vlastitog prvenstva čineći ga nepristupačnim većem dijelu gledalaca te pritom ekipama baca sitniš pod noge.
Možemo i o konkretnim imenima. Recimo, Elvedin Begić. U jednom neformalnom razgovoru sa jednim “poznavaocem fudbalskih prilika u BiH” izgovoreno je kako se predsjednik Nogometnog saveza zapravo i ne bi tebao baviti TV pravima. Pa, čime bi se trebao baviti, ako ne ovim krucijalnim segmentom? Možda arhitekturom, s obzirom da u NSBiH očito očekuju da se navijači dive njihovim zgradama, a ne partijama na travnjacima.
Begić, kao čelni čovjek organizacije, ima mogućnosti i ovlasti raspetljati čvor, uvesti možda neku TV stanicu sa širim auditorijem i HD kvalitetom u priču o Premijer ligi BiH.
Ali, sve dok predsjednik Saveza živi u oblacima te mašta o UEFA-inim komisijima nerealno je očekivati da svoje ulaštene cipele uprlja blatom u kojem se dave bh. klubovi i domaće prvenstvo. Trebao bi ipak znati da je krajnji čas da zaboravi nionske hodnike te se pozabavi onima zbog kojih je tu gdje jeste. Ljubiteljima fudbala u BiH. Još smo tu. Iako ne palimo TV ekrane.
“Imamo organizaciju utakmice kakva je, imamo publiku koja ne prati nešto specijalno. TV prenosi su naopaki, to moram reći kada ste me već zvali i više me nećete zvati. Ima ih više, ali na televizijama koje niko ne gleda. Prije pet godina to nije bio slučaj”, potpuno otvoreno i direktno sinoć je izgovorio trener Željezničara Amar Osim u emisiji na BHT1 posvećenoj zbivanjima u domaćem nogometnom prvenstvu.
Ovim riječima kao skalpelom je trofejni stručnjak zarezao temu o kojoj se najviše – šuti. Televizijska prava i prenosa u većini evropskih nogometnih liga jedna su od osnovnih materija i ujedno najveći izvor prihoda za klubove i nacionalni savez. Ali ne i kod nas.
Aljkavi gard Nogometnog saveza BiH, koji je gledao samo kako da brže-bolje potpiše ugovor sa Mojom TV, bez prethodne analize kako će se prenosi na nekomercijalnoj platformi kojoj pristup ima samo mali dio ljubitelja fudbala (i sa tehnikom iz prošlog stoljeća) odraziti na dodatno smanjivanje popularnosti ionako srozane Premijer lige BiH, rezultirao je novim udarcem u pleksus bh. fudbala.
Neko će reći da prenose PLBiH može gledati svako ko je voljan uplatiti 2 KM za jednu utakmicu, a ne samo korisnici usluga državnog operatera. Međutim, u našoj kulturi zapravo nikad nije u pravom smislu zaživio taj “pay-per-view” sistem dijelom i zbog manje platežne moći bh. građana u odnosu na žitelje većine drugih evropskih zemalja. Sem toga, pomalo je i bezobrazno od gledalaca tražiti u današnjem vremenu, kada je HD slika postala uobičajeni standard, da plate za kvalitet prenosa iz doba Hladnog rata.
I šta sad imamo. Nikad manje gledano domaće prvenstvo. Nikad manje “izložene” igrače iz PLBiH prema vanjskim tržištima. U video-roomu jednog Udinesea naći ćete čak hrvatske, srbijanske i ostale regionalne kanale, ali ne i TV stanicu koja prenosi bh. nogometno takmičenje. Danas ugledniji skauti prvo na televiziji ugledaju talenta, pa tek poslije dolaze da ga vide uživo. Naše talente ne mogu vidjeti ni na satelitu.
Dakle, nema nas na mapi. Barem onoj televizijskoj. A sve zbog toga što u Nogometnom savezu BiH misle da je jedino važno uzeti dva miliona KM i pritom zadržati veliki dio kolača za sebe. Klubovi dobijaju mrvice, to je opšte poznato. Od tih sredstava budu plaćene tek kazne koje ekipe zarade tokom sezone, a nerijetko je riječ o iznosu manjem od 30.000 KM godišnje. Slobodno izračunajte koliko u toj računici ostane novca glavešinama u NSBiH.
Javna je tajna da su iz Saveza svojevremeno izvršili pritisak na FK Željezničar, kada su Plavi namjeravali potpisati ugovor sa jednom regionalnom sportskom TV kućom u vezi prava prenosa njihovih prvenstvenih utakmica. Jednostavno im je poručeno da će doći u pitanje finansijska pomoć za renoviranje Grbavice ukoliko se odluče za pomenuti ugovor…
Ironija je da su klubovi ti koji bi trebali odlučivati o TV pravima Premijer lige BiH, kao što je slučaj, ponavljamo se, u većini drugih zemalja. No, upravo i oni stoga snose dio krivice za novonastalu situaciju i “negledljivost” lige, s obzirom da su inercijom prepustili te ovlasti Savezu, koji bi ovdje zapravo trebao biti samo njihov servis.
Najmanje je zapravo u cijeloj priči odgovoran BH Telecom. Ponudili su takav ugovor, potpuno legitimno, a na njihove uvjete je pristao NSBiH. I to nije bila jedina ponuda, treba naglasiti, što dodatno pojačava dojam da u Savezu uopšte nisu uključivali mozak prilikom vaganja opcija.
Diletantskim odnosom prema ovoj oblasti, najznačajnijoj u modernom nogometu, pokazali su koliko zapravo (ne) znaju s čim imaju posla. Klubovi Premiershipa pune više od 50 posto vlastitih budžeta novcem od TV prava i imaju najgledaniju ligu svijeta, dok NSBiH dodatno ugrožava imidž vlastitog prvenstva čineći ga nepristupačnim većem dijelu gledalaca te pritom ekipama baca sitniš pod noge.
Možemo i o konkretnim imenima. Recimo, Elvedin Begić. U jednom neformalnom razgovoru sa jednim “poznavaocem fudbalskih prilika u BiH” izgovoreno je kako se predsjednik Nogometnog saveza zapravo i ne bi tebao baviti TV pravima. Pa, čime bi se trebao baviti, ako ne ovim krucijalnim segmentom? Možda arhitekturom, s obzirom da u NSBiH očito očekuju da se navijači dive njihovim zgradama, a ne partijama na travnjacima.
Begić, kao čelni čovjek organizacije, ima mogućnosti i ovlasti raspetljati čvor, uvesti možda neku TV stanicu sa širim auditorijem i HD kvalitetom u priču o Premijer ligi BiH.
Ali, sve dok predsjednik Saveza živi u oblacima te mašta o UEFA-inim komisijima nerealno je očekivati da svoje ulaštene cipele uprlja blatom u kojem se dave bh. klubovi i domaće prvenstvo. Trebao bi ipak znati da je krajnji čas da zaboravi nionske hodnike te se pozabavi onima zbog kojih je tu gdje jeste. Ljubiteljima fudbala u BiH. Još smo tu. Iako ne palimo TV ekrane.
Last edited by nosara on 05/03/2019 15:17, edited 1 time in total.
- Charuga
- Globalni moderator
#79035 Re: FK Željezničar
Ovde nikome ne smeta Amarova priča od sinoć, i ne znam što se moraju spominjati ti "simpatizeri" sa drugih foruma.
- Radio Sarajevo
#79036 Re: FK Željezničar
Koliko se sjećam, prije Moje TV, niko nije bio zainteresovan za Premijer ligu BiH, tako da nisam baš siguran koliko pije vode ovo što Brko priča.
Volio bih da sam u krivu.
Volio bih da sam u krivu.
- decko_sa_kovaca
#79037 Re: FK Željezničar
jeste arena sport al ne da telekom uzme zelju, sarajvo, vecinu tekmi slobode, celika ,a njima ostavi tekmu krupa-zvijezda 09 i tako te
- Radio Sarajevo
#79038 Re: FK Željezničar
Arena Sport je možda htjela Željine utakmice, ali ne i ostale. I šta smo onda dobili time?decko_sa_kovaca wrote:jeste arena sport al ne da telekom uzme zelju, sarajvo, vecinu tekmi slobode, celika ,a njima ostavi tekmu krupa-zvijezda 09 i tako te
I dalje ne znam da je ijedna TV kuća željela prenositi po dvije - tri utakmice različitih klubova svake hefte...
-
RasAlGhul
#79039 Re: FK Željezničar
Ja mislim da je ovo Sinanu bio drugi žuti?
- BHF_Manijak
#79040 Re: FK Željezničar
Nije istina. Arena nije samo htjela da se upusta u taj cirkus da joj ne zapadne nijedna utakmica Zeljeznicara i Sarajeva, a da po ludoj cijeni uzima pakete gdje ce sedmicno raditi Krupa-Radnik, Mladost-GOSK i mozda ako te zapadne nesto tipa Siroki-Sloboda.Radio Sarajevo wrote:Arena Sport je možda htjela Željine utakmice, ali ne i ostale. I šta smo onda dobili time?decko_sa_kovaca wrote:jeste arena sport al ne da telekom uzme zelju, sarajvo, vecinu tekmi slobode, celika ,a njima ostavi tekmu krupa-zvijezda 09 i tako te
I dalje ne znam da je ijedna TV kuća željela prenositi po dvije - tri utakmice različitih klubova svake hefte...
Niko nije udaren u glavu da se upusta u tu igrariju.
- Charuga
- Globalni moderator
#79041 Re: FK Željezničar
FK Željezničar će zbog pretjerane upotrebe pirotehnike domaćih navijača na utakmici protiv Mladosti Doboj-Kakanj morati uplatiti 5.000 KM na račun NSBiH.
- Radio Sarajevo
#79042 Re: FK Željezničar
Pa dorbo, rekao si manje-više isto što i ja. Nisu htjeli, nisu bili zainteresovani, osim možda za Želju ili Sarajevo, i to je cijela poenta.BHF_Manijak wrote:Nije istina. Arena nije samo htjela da se upusta u taj cirkus da joj ne zapadne nijedna utakmica Zeljeznicara i Sarajeva, a da po ludoj cijeni uzima pakete gdje ce sedmicno raditi Krupa-Radnik, Mladost-GOSK i mozda ako te zapadne nesto tipa Siroki-Sloboda.Radio Sarajevo wrote:Arena Sport je možda htjela Željine utakmice, ali ne i ostale. I šta smo onda dobili time?decko_sa_kovaca wrote:jeste arena sport al ne da telekom uzme zelju, sarajvo, vecinu tekmi slobode, celika ,a njima ostavi tekmu krupa-zvijezda 09 i tako te
Niko nije udaren u glavu da se upusta u tu igrariju.
Dobro se sjećam da godinama nije bilo nikakvih prenosa, osim povremeno ako otkupi neka TV kuća po jednu utakmicu.
Ovo što sada imamo je bolje nego ikad dosad.
- decko_sa_kovaca
#79043 Re: FK Željezničar
Do sad najbolje al opet nidje veze. Mozda tebi i meni nije problem jer imamo moju tv al masi raje je problem
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#79044 Re: FK Željezničar
Masa raje nema englesku PL, LP i EL ali se ne kuka kao za nasu PL 
-
Alfa_i_Omega
#79045 Re: FK Željezničar
Protiv Radnika 14 udaraca od cega u okvir 6.BlueBlood wrote:
"Željo je u prvoj polovini sezone 2018/2019 imao prosječno tek 6.52 udarca prema golu protivnika (ne u okvir gola, već prema golu) po utakmici"
-
Burdus
- rumenige_brajtner
#79048 Re: FK Željezničar
skandalozno, šokantno, ekskluzivno!!
šta kmečite preko poruka ko neke curice, fino se pošaketajte na livadi ko muškarci i riješite to. eto, znaš ko je lik pa ga fino prebij, šta smaraš ljude svojim lažnim moralisanjem po froumu. uslikaj barem kako se šaketate, to bi bilo zanimljivije, ovako ste samo 2 stupid dogs.
šta kmečite preko poruka ko neke curice, fino se pošaketajte na livadi ko muškarci i riješite to. eto, znaš ko je lik pa ga fino prebij, šta smaraš ljude svojim lažnim moralisanjem po froumu. uslikaj barem kako se šaketate, to bi bilo zanimljivije, ovako ste samo 2 stupid dogs.
- Raigor Stonehoof
#79049 Re: FK Željezničar
neki ljudi fudbal shvacaju preozbiljno 
- Charuga
- Globalni moderator
#79050 Re: FK Željezničar
Ta "masa raje" može uplatiti 2 KM po utakmici, i gledati. Ako je puno 2 KM po osobi, skupe se njih četvorica, utale se po 0,5 KM, i eto tekme.decko_sa_kovaca wrote:Do sad najbolje al opet nidje veze. Mozda tebi i meni nije problem jer imamo moju tv al masi raje je problem