Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
beni-bu-man

#7901 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Ja vidio od Smrleta da postavlja slike :mrgreen:
shbc

#7902 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Kakav party breaker. B(l)ooooo :mrgreen:
Boemica

#7903 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Ja uzela gusul, metnula maramu na glavu, ispisala šehadet na dlan, samo čekam da mi neko kaže ko je sastavio Kur'an u ovom obliku :?

Kome da se klanjam :? Zbunjena sam :? I'm lost :?
statixx

#7904 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

Boemica wrote:Statixx :unesvijest:

Ima nas i male djece ovdje :skoljka:
Onda bjezi odavle, jer ovdje raja voli 'sovati... :D
Boemica

#7905 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

A sinoć sam rekla da ću pitat prijatelja koji studira u Linkopingu, igrom slučaja upravo elektrotehniku, za diplomu, evo odgovora:

http://prntscr.com/kr95ai

Take it as you will.
Tomahawk11
Globalni moderator

#7906 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Tomahawk11 »

Boemica wrote:Ja uzela gusul, metnula maramu na glavu, ispisala šehadet na dlan, samo čekam da mi neko kaže ko je sastavio Kur'an u ovom obliku :?

Zar ima dvojbe?
Da je kršćanstvo, onda bi imala trilemu, ovako...
Mišo_Kovač

#7907 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Boemica wrote:A sinoć sam rekla da ću pitat prijatelja koji studira u Linkopingu, igrom slučaja upravo elektrotehniku, za diplomu, evo odgovora:

Take it as you will.
Nisam upratio, jel se to pojavila slika diplome negdje :D Koji odsjek je šatro završio numerolog? :D
Boemica

#7908 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Mišo_Kovač wrote:
Boemica wrote:A sinoć sam rekla da ću pitat prijatelja koji studira u Linkopingu, igrom slučaja upravo elektrotehniku, za diplomu, evo odgovora:

Take it as you will.
Nisam upratio, jel se to pojavila slika diplome negdje :D Koji odsjek je šatro završio numerolog? :D
Jeste se pojavila slika diplome. Bez pečata i bez potpisa dekanese.

Ne znam koliko je validno mišljenje studenta sa tog fakulteta, a neće mi biti mrsko večeras poslat mail sa upitom univerzitetu u Linkopingu sa slikom diplome :D
Boemica

#7909 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Tomahawk11 wrote:
Boemica wrote:Ja uzela gusul, metnula maramu na glavu, ispisala šehadet na dlan, samo čekam da mi neko kaže ko je sastavio Kur'an u ovom obliku :?

Zar ima dvojbe?
Da je kršćanstvo, onda bi imala trilemu, ovako...
Pa ako si upratio od početka što sam pisala, onda ti je jasno da imam dvojbe.

Ne znam ko je poredao sure po ovom redoslijedu (jer ih Allah dž.š. nije ovako objavio), pa eto, ko je taj čoek? :? Da se poklonim njegovom umijeću kodiranja, koje sam jedva nategnula, uprkos svoj dobroj volji da pronađem logički i matematički ono što se tražilo.

Samo ne znam idalje kako to u kur'anu kao cjelini zlatni rez tražim sa zada, a u suri kao drugoj cjelini zlatni rez tražim sprijeda.
I zašto sa zada ako je logično da se ide od 1 do 114, a ne od 114 do 1 :?
Tomahawk11
Globalni moderator

#7910 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Tomahawk11 »

Boemica wrote: Pa ako si upratio od početka što sam pisala, onda ti je jasno da imam dvojbe.

Ne znam ko je poredao sure po ovom redoslijedu (jer ih Allah dž.š. nije ovako objavio), pa eto, ko je taj čoek? :? Da se poklonim njegovom umijeću kodiranja, koje sam jedva nategnula, uprkos svoj dobroj volji da pronađem logički i matematički ono što se tražilo.

Samo ne znam idalje kako to u kur'anu kao cjelini zlatni rez tražim sa zada, a u suri kao drugoj cjelini zlatni rez tražim sprijeda.
Nisam u toku s tom Kur'anskom matematikom.
Inače, postoji samo jedna matematika, a koju su i islamski matematičari kao takvu izučavali.
Ove 4 osnovne računske operacije su takve kakve su, postoji samo figurativno ''2+2=5.''
Boemica

#7911 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Tomahawk11 wrote:
Boemica wrote: Pa ako si upratio od početka što sam pisala, onda ti je jasno da imam dvojbe.

Inače, postoji samo jedna matematika, a koju su i islamski matematičari kao takvu izučavali.
Ove 4 osnovne računske operacije su takve kakve su, postoji samo figurativno ''2+2=5.''

Pa kod smrčka je 2+2 nekad pet a nekad 4, kako mu odgovara da nategne vodu na svoj mlin.
Nekad u ekstremnim situacijama može biti i 3, ako se uzme u obzir da broj 4 nema medijane niti središnje vrijednosti,
a ako pogledamo preneseno značenje, onda se može misliti i da je 2+2 osam ipak jer nam tako treba da dokažemo svoju poentu, a i tako su se zvijezde posložile u toku nastajanja brojeva, pa mora biti da je tako.

:lol: :lol: :lol:
Boemica

#7912 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Što se mene tiče:

Image

Do nekih novih provala.
triconja

#7913 Re: Ateizam vs. Religija

Post by triconja »

Kae 72 danaaaa
Na mom srcu lezi ranaaaaaaa
triconja

#7914 Re: Ateizam vs. Religija

Post by triconja »

Boemica wrote:
Tomahawk11 wrote:

Pa kod smrčka je 2+2 nekad pet a nekad 4, kako mu odgovara da nategne vodu na svoj mlin.
Nekad u ekstremnim situacijama može biti i 3, ako se uzme u obzir da broj 4 nema medijane niti središnje vrijednosti,
a ako pogledamo preneseno značenje, onda se može misliti i da je 2+2 osam ipak jer nam tako treba da dokažemo svoju poentu, a i tako su se zvijezde posložile u toku nastajanja brojeva, pa mora biti da je tako.

:lol: :lol: :lol:
Ne mores koristit proste brojeve ako ni prirodne nisi naucio, ha ja :mrgreen:
Hakiz

#7915 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrčak, koliko je kod tebe 6/2(2+1)?
Smrcak15

#7916 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Otkud sad sure 43 i 44 :shock: :?

A i da ponovim. Kako je 70.457 = 71 na jednom mjestu, a 57.5 = 57 na drugom?

Cekam Smrle.
a 57.5 = 57 na drugom?
na kojem drugom mjestu, prvi put vidim
Smrcak15

#7917 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Problem sto u jednom slucaju 70,4 zaokruzis na 71 a u drugom 57.5 zaokruzis na 57 :D :D To zaokruzuje se kako naravno Allah odredi :D

a sto ljudi petljate nije mi jasno, zasto izmisljate stvari, ja mogu razumjeti da se sprdate sa onim sto napisem, ok...ali izmisljati stvari i onda se sprdati na osnovu vasih izmisljenih stvari...to stvarno je van svake pameti. :-) :lol:
beni-bu-man

#7918 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:Smrčak, koliko je kod tebe 6/2(2+1)?
Auuu mislim da ce ovo biti interesantno :mrgreen:
Smrcak15

#7919 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Boemica wrote:Nije mi bilo mrsko uzeti Kur'an.

Ako u Kur'anu imamo 114 sura, medijana, odnosno središnja vrijednost je 57,5.

Da sad ne objašnjavam čika Smrletu, kako je to 57,5, uputiću ga na svoj sinoćni post u kojem sam mu slikovito dočarala kako se to traži medijana.
A ako mu nije jasno da medijana nije isto što i artimetička sredina, a sa druge strane, jeste isto što i središnja vrijednost, nek' se obrati dekanesi koja mu nije potpisala diplomu.

57 sura u Kur'anu, jeste sura Gvožđe, koja ima 29 ajeta, što znači da je polovina sure Gvožđe na 15 ajetu, koji kaže:

" Nikakva otkupnina se danas od vas neće primiti, a ni od onih koji nisu vjerovali: vatra će biti prebivalište vaše, ona vama baš odgovara, a užasno je ona prebivalište!"

Dakle, nikakva spomena o zlatnoj sredini, zlatnom rezu, pa ni zlatu uopšte.

Ako pokušamo 57,5 zaokružiti na veću vrijednost, dakle 58, dobijamo još manje poveznica sa zlatnim rezom, jer se u sura broj 58 zove Rasprava.

Pokušajmo sa zlatnim rezom.

Zlatni rez zaokružen na 4 decimale iznosi 1,6180 (peta decimala je 3 pa je jasno zašto sam ovako zaokružila).
Kada podjelimo broj sura, sa zlatnim rezom, dobijemo 70,45.

Ako 70,45 zaokružimo na 70, vidjećemo da je sura broj 70 u Kur'anu Stepeni.
Ako pak 70,45 zaokružimo na 71, vidimo da je sura broj 71 u Kuranu Nuh.

No, uzmimo ipak polovinu sure 70, pošto je egzaktan rezultat 70,45, sura Stepeni ima 44 ajeta, znači da je polovina na 22 ajetu.
22 ajet glasi: "osim vjernika"

Da bi se moglo uzeti u kontekst, ispisaću par ajeta sa sredine, od 19tog do 25:
"Čovjek je, uistinu, stvoren malodušan
kada ga nevolja snađe - brižan je,
a kada mu je dobro - nepristupačan je,
osim vjernika,
koji molitve svoje budu na vrijeme obavljali,
i oni u čijim imecima bude određen dio
za onoga koji prosi i za onoga koji ne prosi.

Ja majke mi, ovdje nigdje zlata ne vidjeh :? :? :?
57 sura u Kur'anu, jeste sura Gvožđe, koja ima 29 ajeta, što znači da je polovina sure Gvožđe na 15 ajetu, koji kaže:

" Nikakva otkupnina se danas od vas neće primiti, a ni od onih koji nisu vjerovali: vatra će biti prebivalište vaše, ona vama baš odgovara, a užasno je ona prebivalište!"

Dakle, nikakva spomena o zlatnoj sredini, zlatnom rezu, pa ni zlatu uopšte.

a pobogu si brate sestro, majko oce sta god, kakav si si padobranac nevidjeni :lol: :lol: :lol:

ko bolan prica o suri gvozdje kad pricamo o zlatnom rezu, niko spomena o tome nije imao, a gle ti uvuce sad suru gvozdje u pricu o zlatnom rezu

i onda slag na tortu zasladis sa ovim:
Dakle, nikakva spomena o zlatnoj sredini, zlatnom rezu, pa ni zlatu uopšte
:lol: pa normalno da ga nema kad nikad nije prica bila o suri gvozdje kada smo pricali o zlatnom rezu, sura gvozdje ama bas nema veze nikakve sa onim sto pricamo....allahselamet ,da Bog mli sacuva ...u jednu ruku dobro je ovo, da vidi narod ko me sve napada :lol:
Smrcak15

#7920 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

crnjo 9 :-)

ne glupirajte se bezveze
Boemica

#7921 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Pa ti bolan pričaš da se u zlatnom rezu u kuranu spominje zlato a nije tačno, spominje se gvožđe

il ti imaš neki svoj kuran
Smrcak15

#7922 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:
posto je Kur'anska brojcana programiranost kompleksna i slojevita, nema tu jedne metode, to se radi o vise razlicitih LOGICKIH METODA, znaci mora biti logicno pa nema veze je li jedna te ista metodologija koristena....nemoguce je koristiti jednu matodu recimo u brojanju rijeci i istu metodu u totalnoh drugoj disciplini, to jeste brojevima sura i brojevima ajeta, totalno dvije razlicite discipline programiranja i samo po sebi zahtijeva razlicite metode, nema logike koristiti istu metodu kada brojimo rijeci i kad sabiramo brojeve ajeta i sura.

...

sto se tice buducih nagovjestaja koliko sam mogao razumjeti koriste se konsonanti buducih rijeci na tacne pozicije koje pusu u tom smjeru.
opet nekakvi kaubojski odgovori (ovo posljednje je naznaka nekakve metode, ali jako pausalno). ako ima vise metoda, onda izvoli navedi preciznu i detaljnu metodologiju za svaku pojedinacnu metodu koja se koristi za programiranje svake pojedinacne stvari. ja ne znam da li pricam kineski
metoda za brojanje rijeci:

The Logical Rules(which are extracted from Qur’an itself) for counting words:

-If you count two opposite Words (example Word X and Word Y) you must count on both sides with the same Method.

-If you count only singular words you must count on the other Side also Singular.

-Or you count all Derivatives you must count on the other Side also all Derivatives.

-If you count only word with infinite article (The/arabic Al) you must count on the other side also with infinite article (The/arabic Al) .

ova pravila /metode ne vaze kad su u pitanju brojevi sura i ajeta, tamo su samo logicke aritmeticke operacije i kodirano na osnovu par-nepar...

a sto se tice metode kodiranja buducih rijeci otkrica, metoda je da se koriste konsonanti buducih rijeci a koje sporedni tekstovi , brojevi sura i ajeta podupiru da se zaista radi o buducem otkricu, jer nije dovoljno samo naci iste konsonante nego moga potpora doci od ajeta licno ili sure ili teksta gdje su se nasli konsonanti...to je metoda.

metoda u dekodiranju hemijskih elemanata, su brojanje rijeci i slova od pocetnih i zavrsnih tacaka.
Smrcak15

#7923 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Boemica wrote:Pa ti bolan pričaš da se u zlatnom rezu u kuranu spominje zlato a nije tačno, spominje se gvožđe

il ti imaš neki svoj kuran
rijec zuhruf je zlatni nakit

Zuhruf-Ornaments of gold (sura 43)
https://readquranonline.org/index/view/s/43/a/1

43:35. i ukrase od zlata(Zuhruf) bismo im dali, jer sve je to samo uživanje u životu na ovome svijetu, a onaj svijet u Gospodara tvoga biće za one koji budu Njegova naređenja izvršavali, a Njegovih zabrana se klonili.
Hakiz

#7924 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
crnjo 9 :-)

ne glupirajte se bezveze
Nije 1? Jer, ako prvo po pravilu uradimo ono šta je u zagradi, dobijemo 6/2*3, a to je 6/6, a to kao rezultat daje 1.

Dakle, da li si 100% uvjeren da je rezultat 9, a da nije 1?

I drugo pitanje, koliko je 2+2/2? Provjeri rezultat koji dobiješ ručno računajući na sljedeći način: Uzmi dva kalkulatora, jedan finansijski i jedan tehnički, ukucaj u oba ovaj zadatak i vidi koji rezultat će ti ta dva kalkulatora dati.

Ili, pretpostavljajući da koristiš windowse, pretpostavaljam 10, ali nije ni bitno, pokreni kalulator aplikaciju windowsa, u kalkulatoru prvo odaberi standard mod, dobij rezultat, pa onda odaberi scientific mod kalkulatora, dobij rezultat, pa provjeri svoj (ručni) rezultat.

Pa onda reci da li si 100% siguran u sve šta znaš, govoriš i vjeruješ :)
Smrcak15

#7925 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Boemica wrote:
Smrcak15 wrote:
Boemica wrote:Čovječe Božiji dovoljno mi je sasvim ovo oko zlatnog reza.
On sa 70.45 zaokruži na 72, onda nešta djeli do 45 pa to udara na mjesto 55. :-) :-)
:roll:
budi tu sa nama, druzi se, bit ce burno i nezboravno :lol: :lol: :lol: :lol:

jos samo da si u toku sta se prica ahhhh :kiss:
A ja ti opet kažem da si se u toku dva dana toliko isprovaljivao da mislim da ozbiljno trolaš.

Nego, reci ti meni, prilikom ovih proračuna, da li da uzmem Kur'an s' prevodom ili bez prevoda? Noviji ili stariji datum štampanja?
da li da uzmem Kur'an s' prevodom ili bez prevoda?
prorcuni se rade u orginalnom tekstu Kur'ana, a moze se dosta toga i u prevodu pronaci.

ako hoces lahke proracune raditi, kreni sa brjoevima sura i ajeta, tu se krije po mom misljenju najkompleksni i najveci brojcano programiranje Kurana, tu netrebeas citati ni arapski ni bosanski, samo analizirati pozicije brojeva sura i ajeta u par-nepar varijanti.
Noviji ili stariji datum štampanja
svjedno.
A ja ti opet kažem da si se u toku dva dana toliko isprovaljivao da mislim da ozbiljno trolaš.
vidim ja dobro ko se provaljiva ovdje, trazis zlatu u gvozdju i tako te fazone :-)
Locked