vjeshalica wrote: ↑22/01/2020 12:20
Bloo wrote: ↑22/01/2020 12:13
vjeshalica wrote: ↑22/01/2020 12:11
Izgleda da ne citas sta pisem pa mi postavljas pitanja?
Kazem ti nema uporista u ser8jatu da se nepravedno zatvori neko,muci ili zlostavlja,to je zabranjeno.
I zato je to dokaz da se serijat koji je zakon u KSA nepravedno provodi i
da KSA nije mjerodavna po pitanju strogog provodjenja serijata.
I ti izgleda ignorises ono sto te pitam.
po tebi, koja je drzava mjerodavna u strogom provodenju serijata, da mozemo diskutovati o statusu zena u njoj?
Dobila si odgovor ali ne citas zato smatras ignorisanjem. Beapotrebno zaista.
Ma čitam nego u suštini nemamo o čemu raspravljati.
Ti tvrdiš da šerijat (a znamo koji su mu izvori) daje nešto ženama - određena prava itd...ja uzimam za primjer zemlje u kojima se provodi šerijat da bih vidjela da li je šerijat stvarno bolji za žene (jer kako ću usporediti), ti onda kažeš da SA nije mjerodavna. Ja te pitam za zemlju koja strogo provodi šerijat u potpunosti a da po tvom mišljenju je mjerodavna, ti kažeš da nema (jer ti se pretpostavljam ne sviđa sve što SA provodi a tiče se žena).
Onda nemamo o čemu diskutovati što se tiče prava žena.
Ti možeš postati nešto iz Kur'ana/sunneta/hadisa itd., stvar je kako se tumači, implementira i provodi u praksi te idealne šerijatske države.
Ako je ovo što si navela dole da ne citiram sve, šta je Poslanik kazao osnova da se uspostavi šerijatsko pravilo da:
- žena ne smije imati pasoš niti putovati bez saglasnosti muškarca ili bez prisustva muškarca
- da žena ne smije voziti
- zaposliti se bez saglasnosti muza/muskarcA
onda bi bilo interesantno vidjeti na osnovu čega onda je ženama zabranjeno (ne samo SA nego i druge zemlje):
- da same odlucuju o udaji i razvodu
- da same pokrenu firmu bez saglasnosti muskarca
- da biraju na izborima
- da budu birane
- da prisustvuju sportskim događajima
- da voze biciklo
- da studiraju
itd.
Zabrane koje si navela su nastali u duhu određenog vremena i u određenim prilikama i razumljive su za to vrijeme.
Zabrane koje su izvedene iz hadisa/ajeta su ono sto je interesantno u praksi.
Jer teorija je jedno, a praksa je drugo. Pogotovo ako praksa pociva na tumacenju necega osjetljivog poput Kur'ana.
Naravno, ako praksa pokazuje da nije ono sto se teoretski tvrdi, onda ili je problem u teoriji ili u provoditeljima/implementatorima, ili mozda bolje, da je teorija pogresno shvacena od strane onih koji smatraju da je najbolja za polozaj odredene populacije.
Kao sto ja mogu tvrditi da je socijalisticka drzava najbolje uredenje za sve i potkrijepiti teorijom, medutim, praksa pokazuje drugacije. Ili da je anglosaksonsko pravo idealno za polozaj zena ili pak kinesko obicajno pravo...
Ako po tebi SA nije drzava sa idealnim serijatskim uredenjem jer primjeri koje sam navela se kose sa tvojom tvrdnjom da je serijat idealan za zene, onda ili je do njihovog tumacenja ili je do tvog poimanja serijata. S obzirom da mi ne mozes pokazati pozitivne primjere iz stvarnog zivota (a da nisu primjeri iz doba Poslanika)iz neke drzave gdje je serijat unaprijedio polozaj zena, onda zapravo necemo nikada saznati da li je serijat idealan za zene.