Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7901 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Hajvan wrote:

propali grad…
:skoljka:

TZ se sve vise namece kao bolja regija, mozda malo zaostaje po izboru poslova/plati, ali po mnogo cemu cijela ta regija moze dosta stvari da objasni Sarajevu... sjeb je vidjeti kucu odmaknutu od ceste sa prilazom i ogradom :lol:
Hajvan

#7902 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

:-)
mala palanacka inferiorna mashta more svashta.
No-Name

#7903 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by No-Name »

pametolog wrote:
No-Name wrote:
pametolog wrote:Veceras na TVSA prilog sa sastanka Forte i Koldze. Dogovorili se da “u narednom periodu nastave sa aktivnostima” na zavrsetku Juzne longitudinale na teritoriji Novog Sarajeva, kao i izgradnji kruznih tokova kod Energoinvesta i na Cengic Vili. Nisu rekli sta znaci naredni period.

Gdje planiraju kružni tok na Čegić Vili
Dr. Fetaha Becirbegovica / V transferzala, kad od okretaljke dvojke krenes prema Mrvici pa sjeces cestu i prugu prema Klasu. Ta raskrsnica treba da se pretvori u kruzni.
Šta će uraditi sa šinama, hoće li ih ostaviti
Dope_Man

#7904 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dope_Man »

JavierBosnia wrote:Eto pocinje sanacija mosta u Halilovicima
EA 180k KM

Zna li neko hoce li se raditi odma veci most s obzirom da bi trebale tu 4 trake biti ako se ne varam?
Za 180k... tesko da tu uguraju 4 trake. Uostalom, za nije bolje napraviti sad, pa sacekati par godina da dodje saobracajnica sa 4 trake tu, pa opet dobiti jos jedan tender i praviti nanovo. Vise se uzme love :D

A ima i ta prica o ispravljanju krive Dr.. Miljacke, mada i to ko zna da li ce ikad krenuti sa mrtve tacke.
VladaFBiH

#7905 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

mk ultra wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:
:thumbup: Drago mi je da su ovo uradili.

Ova saobraćajnica će riješiti većinu saobraćajnih problema na Bjelašnici. Uspostaviti će se prirodni tok saobraćaja i rasteretiti će se dosadašnja jedina cesta. Još kad naprave kružni tok koji je već u planu ove godine, na raskrsnici gdje je skretanje za Igman, to će biti dovoljno sasvim.

http://i66.klix.com/vhrp7q.png
Ovaj put nije bas jednostavan za nekoga ko nema iskustva sa voznjom uzbrdo i po snijegu... a provalija dole

Kilometrazom je identican staroj ruti, brzi jeste kad hoces :D
koliko sam shvatio ovo će biti jednosmjerna cesta - ulazis "kod policije" a izlaziš preko ove nove
VladaFBiH

#7906 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

No-Name wrote:
pametolog wrote:
No-Name wrote:

Gdje planiraju kružni tok na Čegić Vili
Dr. Fetaha Becirbegovica / V transferzala, kad od okretaljke dvojke krenes prema Mrvici pa sjeces cestu i prugu prema Klasu. Ta raskrsnica treba da se pretvori u kruzni.
Šta će uraditi sa šinama, hoće li ih ostaviti
ništa, šine su u potrebi oduvijek (KLAS) tako da se neće micati
Melo15

#7907 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Melo15 »

I onda cemo imati kruzni tok s dozvoljenim parkingom na izlazima istog? Ili sam ja pogrijesio raskrsnicu :mrgreen:
Mišo_Kovač

#7908 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mišo_Kovač »

Kad je zadnji put prošao voz tim šinama? Ne bih rekao da je skoro bilo. Dio kod Žice i iza Dijamanta je oronuo i dobrano zarastao :/
Haris.ba

#7909 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ostaje pruga. Nema veze sto se ne koristi cesto.

Gledam u Ilijasu desetinama godina se nije koristio industrijski kolosjek, pa ga sada INA planira koristiti.

Ne znam. Meni je nekako logicno da glavna pekara u gradu ima prugu.

I da imamo rezerve nafte u terminalima, ja bih opet sacuvao prugu. A kazu da imamo nafte za 7 dana u drzavi.
Concord

#7910 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Concord »

Thorgerson wrote: Ti shvatas da ovu cestu pravi kanton, a ne opština i Efendić?

Dakle, od nekih 10mil koliko koštaju radovi, ja mislim da je opština Novi Grad dala 1 milion. Pa tako ako već pričaš o nekom uništenju GA, onda ga treba adresirati na Direkciju za puteve - jer je ovo kantonalni projekt.

I druga stvar, nemoj bezveze da paničiš. Projekt GA sa ovim nije u opasnosti. Da li je bila namjera da se taj projetk ugasi, sigurno da jeste, ali opet to je dugoročno planirana stvar i za nadati se da će je nova vlast aktivirati opet i staviti u fokus.

Samo je napravljena glupost, ali jebiga sad. Trebalo je GA produžiti upravo do IX transverzale, iako taj spoj nije nikad planiran, ali opet prije 40 godina nije bilo ni toliko naseljeno to područje, jer onaj čitav dio od Halilovića do Čengić vile postaje stambeno naselje. A ono motanje na kružni na ul Safeta Zajke je neviđena glupost. Sutra kad se GA nastavi graditi taj kružni će biti neuoptrebljiv - min jedan pravac.
Ja bi volio da pojedem svoje rijeci i da si ti u pravu. Ali ovakvim potezima malo po malo unistavaju taj projekt i jednom kad se potegne prica o nastavku gradnje GA reci ce ovako: eh ne moze jer kome smo onda gradili kruzni na Safeta Zajke, ne moze od nove ceste za Boljakovo, ne moze od silnih objekata koji se protezu Drinskom i Safeta Zajke, ne moze zbog ovoga, ne moze zbog onoga. Kontas, samo gomilaju argumente ne bi li kako sahranili projekt.
alibaba_i_30_godina

#7911 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by alibaba_i_30_godina »

Haris.ba wrote:Ostaje pruga. Nema veze sto se ne koristi cesto.

Gledam u Ilijasu desetinama godina se nije koristio industrijski kolosjek, pa ga sada INA planira koristiti.

Ne znam. Meni je nekako logicno da glavna pekara u gradu ima prugu.

I da imamo rezerve nafte u terminalima, ja bih opet sacuvao prugu. A kazu da imamo nafte za 7 dana u drzavi.
Voz prođe onda kada je potrebno osigurati zalihe Klasu, ne tako često, ali vidio sam ga par puta.

Ona pruga nije ni loša, ja bih ostavio pa nekada u budućnosti se možda može iskoristiti za uspostavu dodatnog prevoza, gradskog voza ili slično, pored za one namjene koje se već koristi.
Last edited by alibaba_i_30_godina on 25/04/2019 22:47, edited 1 time in total.
man_464

#7912 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by man_464 »

Kakvo ukidanje pruge.

Niko Hljeba u Sarajevu ne bi pojeo da se glavnina pšenice za Klas ne doveze vozom.
So What!

#7913 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Neki gradovi u Jugoslaviji u ukidali tramvaje, vjerući sa dolaskom autobusa da su tramvaji zastarjela tehnologija, a danas bi vjerovatno dali i buseve da imaju tramvaje.

Jedna od najboljih zaostavština socijalističke Jugoslavije u našoj zemlji su pruge, i to svagdje su pružali kolosijek, gdje je moglo.

Na tuđim greškama možemo naučiti, da pruge nikada neće biti prevaziđene, jednostavno vozovi su unikatan način transporta, i jednostavno nisu zamjenivi.

To što smo mi nakon rata, željni ostali automobila i kamiona pa zapustili željeznice, nije toliki problem, jer ostale su nam trase i tračnice koje se uvijek mogu remontovati i srediti, a tamo gdje postoji pruga, tu nek i ostane, jer nikada ne znamo kada ćemo moći iskoristiti taj potencijal.
high_volume

#7914 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by high_volume »

man_464 wrote:Kakvo ukidanje pruge.

Niko Hljeba u Sarajevu ne bi pojeo da se glavnina pšenice za Klas ne doveze vozom.
Nije tačno. Klas kupuje pšenicu iz silosa Srbije i Mađarske, koji nemaju industrijske kolosijeke, mnogi čak nemaju ni željeznicu ikako. Pšenica se u Klas doprema kamionima, rijetko željeznicom.

Industrijski kolosijek prema Klasu iskorišten je jedva nekoliko procenata.
high_volume

#7915 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by high_volume »

So What! wrote:Neki gradovi u Jugoslaviji u ukidali tramvaje, vjerući sa dolaskom autobusa da su tramvaji zastarjela tehnologija, a danas bi vjerovatno dali i buseve da imaju tramvaje.
.
Koji su jugoslovenski gradovi ukinuli tramvaje, vjerujući u autobuse?
So What!

#7916 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

high_volume wrote:
So What! wrote:Neki gradovi u Jugoslaviji u ukidali tramvaje, vjerući sa dolaskom autobusa da su tramvaji zastarjela tehnologija, a danas bi vjerovatno dali i buseve da imaju tramvaje.
.
Niš i Novi Sad, a ukinuti su 1958. godine.
man_464

#7917 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by man_464 »

high_volume wrote:
man_464 wrote:Kakvo ukidanje pruge.

Nije tačno. Klas kupuje pšenicu iz silosa Srbije i Mađarske, koji nemaju industrijske kolosijeke, mnogi čak nemaju ni željeznicu ikako. Pšenica se u Klas doprema kamionima, rijetko željeznicom.

Industrijski kolosijek prema Klasu iskorišten je jedva nekoliko procenata.
Nije tačno ovo iznad.

S obzirom da imam bližeg člana porodice zaposlenog u ZFBH definitivno se ne mogu složiti s tvrdnjom iznad. To sto voz dolazi tim kolosjekom jednom ili dva puta u mjesecu ne znaci da taj voz doveze kao par kamiona. Svaki od Vagona nosi količinu kao jedan kamion. A zna ih biti i 23 u kompoziciji.
neki

#7918 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

So What! wrote:
high_volume wrote:
.
+ Dubrovnik, Opatija, Rijeka, Pula, Subotica, Ljubljana
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7919 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

neki wrote: Rijeka,
ja koliko znam rijeka je imala trolejbuse,a ne tramvaj
No-Name

#7920 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by No-Name »

Beograd je prvo imao trolejbuse pa ih ukinuo sedamdesetih godina prošlog vijeka a onda ih opet vratio
kakaljin

#7921 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Tramvajsku prugu treba prosiriti i prema Lukavici, Vogosci, Hrasnici,

A zeljeznicku prugu treba isto spojiti od Susice do Vogosce, pa da se ima i gradski Voz.
Naslovnica

#7922 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

So What! wrote:
high_volume wrote:
.
Subotica 1974.
kakaljin

#7924 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Ako je za prugu 20 mil eura onda je rekonstrukcija postojece i izgradnja nove do Vogosce i Hrasnice.

A za 15 mil eura novi vozni park se kompletan moze obnoviti.
Cossack

#7925 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Ovo bi baš valjalo. Komplet grad bi dobio drugačiju dimenziju sa kvalitetnim JGS koji k tomu još i dobro izgleda 8-)
Post Reply