Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#7876 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Forumerrer wrote:Ja govorim o ulazu u Sarajevo, a ne izlazu. Prvi semafor nakon Zenice, mogu mislit koji ce haos nastati. Vecina ljudi ce sada (logicno) ulazit u Sarajevo preko Stupa. Nema sanse da budu manje guzve nego sada. Jedino rjesenje problema u Sarajevu je gradski autoput.
Pa uvijek će negdje biti čep. Pitanje je samo koliko para da se taj čep sanira. Prije je čep bio na Stupskoj petlji, spoju Safeta Zajke i puta kroz Rajlovac. Sada se "spustio" na tzv. glavnu gradsku magistralu. Ali spustio se na put koji ima tri trake. Pa nekako ide.

Od gradskog autoputa nema ništa uskoro. Bio sam optimističan. Više nisam.
Pa "zaobilaznica" se pravila oko deset godina. Dok su se dogovorili kuda, nabavili pare, pa eksproprijacija...pa neki ljudi koji su učestvovali u tome oko 1999 godina su "štimali" trasu i kupovali zemlju od Srba, i kasnije uzeli dobre pare. To tako kod nas funkcioniše. Ustvari, svugdje funcioniše, samo kod nas puževim korakom.

Pa Stupska petlja se pravila sa obećanjem da su svi papiri gotovi, pa se onda ispravljala trasa sporednih ulica, i na kraju kod jedne sporedne ulice na po ceste ostao nečiji hangar. Eno, nešta slično i u Tuzli blizu zadnjeg kružnoga toka kod Šičkog. A načelnik/gradonačelnik se slikao i prognozirao kraj spoja Tuzle se Šićkim 2+2 na 2014. godinu (koliko se sjećam, bio i ministar Bijedić na tom skupu).

Nismo mi sposobni nizašta.

Tako, ako uspijemo za 10 godina produžiti gradski autoput do IX transferzale, i spojiti je sa južnom longitudinalom (koja sumnjam da će dogurati dotle) - puna šaka brade. Jer, SBB je došao na vlast, sve pare će sada otići na I transferzalu. Koja, iskreno, i jeste urgentna.
Građevinska mafija će pokušati dići prugu uz obećanje jefitinije izgradnje gradskog autoputa (diži prugu i asfaltiraj), izmjestiti Željezničku stanicu u Rajlovac, a Grasov terminal u Hrasnicu.
A gradski autoput do IX transferzale je bitan ne samo zbog gužvi putničkih auta. Već što omogućava direktan spoj autoputa i carinskog terminala. Neće više biti kamiona na Stupskoj petlji i glavnoj gradskoj magistrali koji dolaze samo zbog carinjenja.
Forumerrer

#7877 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

Ma situacija u Sarajevu je generalno katastrofa. Recimo prije su guzve bile kod As pekare i na Svrakinom. Sad je kolona od Bosmala do Svrakina od 16h00. Ili recimo ujutru sad je kolona od Fahda do Svrakina. Mogu mislit koji ce haos nastati kad krenu radovi na juznoj... A tek glavna... Cak su sad guzve i u Vilsu. Imam osjecaj da je u zadnjih 6 mjeseci broj vozila u Sarajevu udvostrocen.
Better Man

#7878 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Forumerrer wrote:Ja govorim o ulazu u Sarajevo, a ne izlazu. Prvi semafor nakon Zenice, mogu mislit koji ce haos nastati. Vecina ljudi ce sada (logicno) ulazit u Sarajevo preko Stupa. Nema sanse da budu manje guzve nego sada. Jedino rjesenje problema u Sarajevu je gradski autoput.
Kakav gradski autoput. S ovakvim ustrojem države i kriminalcima na vlasti to je čista iluzija.
mijonja

#7879 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

Treba poraditi i na gradskom saobracaju, ali to je vec i prica i tema za sebe...

Inace mislim da se nece znatnije povecati postojece opterecenje semafora u Nedzaricima kod Doma penzionera, jer ce auti koji su i dosada isli preko Rajlovca sada samo koristiti SA zaobilaznicu umjesto stare ceste. Rasterecenje ce biti vece kada se napravi spoj sa IX transferzalom, kako teretni, tako i putnicki, jer ce dosta auta umjesto da ide na stupsku petlju produziti u pravcu Buca potoka, odnosno Pofalica.
Thorgerson

#7880 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

shake69 wrote:
archi_a wrote:Ova dionica zaobilaznice je besplatna. :bih: I kao takva će ostati. Dakle, Stup -zaobilaznica - ulazak u Vogošću = 0 KM.
:thumbup: Cekam da to neko napise jer samo to davno cuo!
Pa dionica od Josanice do Vlakova je besplatna, tako da ce normalno biti i ova.
golfiista

#7881 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

tec wrote:
van Basten wrote:a što svi govore da će biti gotova obilaznica otvaranjem ove petlje Briješće? Šta je sa lotom 3B Vlakovo - Mostarsko, koji još nije ni započet?
I to se neće moći raditi sve dok lokalni vojvoda je na ćelu. Ali projekat neće biti završen sve dok ne bude spoja sa ul. Safeta Zajke ali nažalost i tu postoji lokalni vojvoda koji hoće da se radi po njegovom interesu.
Lokalni vojvoda je popustio. Postupak eksproprijacije je završen 95%, ostalo je još samo jedna mala izmjena trase na samom priključku brze ceste i kružnog toka na Mostarskom raskršću ( uz nešto odvodnje i servisnih saobraćajnica) tako da je ta dionica spremna za izgradnju. Druga je stvar što JP Autoceste trenutno nemaju finansijskih sredstava za izgradnju LOT-3B i kako stvari stoje neće ih imati ni u skorije vrijeme. Davno sam napisao da su htjeli, mogli su izgraditi LOT 3 B, još prije dvije godine, ali, jedva da su stigli i onih 20km, pa otvaraj na vrat na nos, bez tehničkog i slično..
tec

#7882 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

golfiista wrote:
tec wrote:
van Basten wrote:a što svi govore da će biti gotova obilaznica otvaranjem ove petlje Briješće? Šta je sa lotom 3B Vlakovo - Mostarsko, koji još nije ni započet?
I to se neće moći raditi sve dok lokalni vojvoda je na ćelu. Ali projekat neće biti završen sve dok ne bude spoja sa ul. Safeta Zajke ali nažalost i tu postoji lokalni vojvoda koji hoće da se radi po njegovom interesu.
Lokalni vojvoda je popustio. Postupak eksproprijacije je završen 95%, ostalo je još samo jedna mala izmjena trase na samom priključku brze ceste i kružnog toka na Mostarskom raskršću ( uz nešto odvodnje i servisnih saobraćajnica) tako da je ta dionica spremna za izgradnju. Druga je stvar što JP Autoceste trenutno nemaju finansijskih sredstava za izgradnju LOT-3B i kako stvari stoje neće ih imati ni u skorije vrijeme. Davno sam napisao da su htjeli, mogli su izgraditi LOT 3 B, još prije dvije godine, ali, jedva da su stigli i onih 20km, pa otvaraj na vrat na nos, bez tehničkog i slično..
Ma nemoj. :lol:
supercali

#7883 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

I jel sutra otvaranje?
muha_sa

#7884 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by muha_sa »

supercali wrote:I jel sutra otvaranje?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/danas-ot ... /151123073
supercali

#7885 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

A i ja glup ko bi sutra po ovakvom vremenu slobodan dan upropastavao
golfiista

#7886 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Ma nemoj. :lol:
Šta nije jasno? Sve što je napisano jeste potpuna istina.
ja sam amoniman

#7887 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja sam amoniman »

http://proauto.ba/od-danas-od-sarajeva- ... utem-video

u punom jeku su i pripreme za izgradnju posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice – LOT-a 2C, koji će kružni tok u Briješću spajati sa ulicom Safeta Zajke.

Općina Novi Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo osigurat će sredstva za eksproprijaciju zemljišta (oko 4,2 miliona KM) dok će investitor izgradnje, koja će koštati oko 12 miliona KM biti J.P. Ceste Federacije BiH.

Očekuje se da radovi na izgradnji Lot-a 2C započnu u martu ili aprilu 2016. godine.
tec

#7888 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Dobra priča nema šta. :gunjastajl:
golfiista

#7889 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

tec wrote:
Kako god, nemam namjeru nikoga ubjeđivati o istinitim faktima, ponajmanje samozvane forumske inžinjere :run:
tec

#7890 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

golfiista wrote:
tec wrote:
Kako god, nemam namjeru nikoga ubjeđivati o istinitim faktima, ponajmanje samozvane forumske inžinjere :run:
:thumbup:
Izlija

#7891 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Izlija »

Još petlja nije puštena
muha_sa

#7892 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by muha_sa »

Izlija wrote:Još petlja nije puštena
a ovo :?

http://www.klix.ba/biznis/sarajevo-spoj ... /151124045
karanana

#7893 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

predstava za mase.
muha_sa

#7894 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by muha_sa »

ne kontam šta ce Brankovic (sve po zakonu) ovdje
muha_sa

#7895 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by muha_sa »

karanana wrote:predstava za mase.
ne valja tako karanana :-) jel puštena :? jest :) eto i slike sa licINOG mjesta
karanana

#7896 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

ma puste 2-3 auta da prodju i onda zatvore jer ne ispunjava uvjete. mozda jos stavljaju ogradu ili sklanjaju nesto...ko zna.

mozda je u vrijeme brankovica pocela gradnja.
ili je bio neki konsultant za izgradnju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7897 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _BataZiv_0809 »

I kako ja sad dolazim do Malte preko ovoga?
incognito071

#7898 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by incognito071 »

_BataZiv_0809 wrote:I kako ja sad dolazim do Malte preko ovoga?
Odakle dolazis?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7899 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _BataZiv_0809 »

incognito071 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:I kako ja sad dolazim do Malte preko ovoga?
Odakle dolazis?
Najcesce iz pravca Zenice. Iskljucim se na Josanici pa onda picim preko Safeta Zajke i skrenem lijevo u Brijescu, te u Buca potoku ili eventualno kod fabrike duhana skrenem prema Malti.
karanana

#7900 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

malte naselja?

pa izadjes u brijescu i na stupsku petlju i na glavnu dzadu prema centru.
nemoj preko oni potoka i favela jer je frka zbog izgradnje kruznog toka u buche.
Post Reply