Pa uvijek će negdje biti čep. Pitanje je samo koliko para da se taj čep sanira. Prije je čep bio na Stupskoj petlji, spoju Safeta Zajke i puta kroz Rajlovac. Sada se "spustio" na tzv. glavnu gradsku magistralu. Ali spustio se na put koji ima tri trake. Pa nekako ide.Forumerrer wrote:Ja govorim o ulazu u Sarajevo, a ne izlazu. Prvi semafor nakon Zenice, mogu mislit koji ce haos nastati. Vecina ljudi ce sada (logicno) ulazit u Sarajevo preko Stupa. Nema sanse da budu manje guzve nego sada. Jedino rjesenje problema u Sarajevu je gradski autoput.
Od gradskog autoputa nema ništa uskoro. Bio sam optimističan. Više nisam.
Pa "zaobilaznica" se pravila oko deset godina. Dok su se dogovorili kuda, nabavili pare, pa eksproprijacija...pa neki ljudi koji su učestvovali u tome oko 1999 godina su "štimali" trasu i kupovali zemlju od Srba, i kasnije uzeli dobre pare. To tako kod nas funkcioniše. Ustvari, svugdje funcioniše, samo kod nas puževim korakom.
Pa Stupska petlja se pravila sa obećanjem da su svi papiri gotovi, pa se onda ispravljala trasa sporednih ulica, i na kraju kod jedne sporedne ulice na po ceste ostao nečiji hangar. Eno, nešta slično i u Tuzli blizu zadnjeg kružnoga toka kod Šičkog. A načelnik/gradonačelnik se slikao i prognozirao kraj spoja Tuzle se Šićkim 2+2 na 2014. godinu (koliko se sjećam, bio i ministar Bijedić na tom skupu).
Nismo mi sposobni nizašta.
Tako, ako uspijemo za 10 godina produžiti gradski autoput do IX transferzale, i spojiti je sa južnom longitudinalom (koja sumnjam da će dogurati dotle) - puna šaka brade. Jer, SBB je došao na vlast, sve pare će sada otići na I transferzalu. Koja, iskreno, i jeste urgentna.
Građevinska mafija će pokušati dići prugu uz obećanje jefitinije izgradnje gradskog autoputa (diži prugu i asfaltiraj), izmjestiti Željezničku stanicu u Rajlovac, a Grasov terminal u Hrasnicu.
A gradski autoput do IX transferzale je bitan ne samo zbog gužvi putničkih auta. Već što omogućava direktan spoj autoputa i carinskog terminala. Neće više biti kamiona na Stupskoj petlji i glavnoj gradskoj magistrali koji dolaze samo zbog carinjenja.