Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zejnep

#7876 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Zejnep »

Schoolgirls in a classroom, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Yugoslavia, 1939

:hm: ko da smo se proljepšale? :D

Vidi kako sjede, pravilno :D
hrasno

#7877 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image

Paromlin ?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7878 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

jeste paromlin ,joj dobre slike ,imam ja neke kad je tu bio neki vodotoranj..
exliberal-ex

#7879 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal-ex »

Zejnep wrote:Schoolgirls in a classroom, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Yugoslavia, 1939

Eh kad se sjetim svi smo morali sjedit tako, ruke iza ledja dok ti nekaze da mozes da pises.... :-)
zijancer

#7880 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zijancer »

...
Last edited by zijancer on 28/03/2018 08:03, edited 1 time in total.
breuer

#7881 Re: Slike starog Sarajeva

Post by breuer »

agent_zero wrote:
hrasno wrote:Image
:thumbup:

Tako se nekad planiralo, dok je struka vodila glavnu riječ. Ali kvalitetno obrazovana struka, a ne ova kao danas.
Razumijem šta govoriš i slažem se, prijašnji sistem je bio akademija nauka za današnji, ali primjer gradskog autoputa kroz Sarajevo je iznimka.

Pogledaj nakon uranjanja u tlo kod Arhitekture gdje izranja, pa ponovo oko Kovača, to bi zauvijek devastiralo najfinije gradsko tkivo i sreća da se nije ostvarilo...

a prikaz kao prikaz je zaista kvalitetno izveden...
neki

#7882 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

breuer wrote:
agent_zero wrote:
:thumbup:

Tako se nekad planiralo, dok je struka vodila glavnu riječ. Ali kvalitetno obrazovana struka, a ne ova kao danas.
Razumijem šta govoriš i slažem se, prijašnji sistem je bio akademija nauka za današnji, ali primjer gradskog autoputa kroz Sarajevo je iznimka.

Pogledaj nakon uranjanja u tlo kod Arhitekture gdje izranja, pa ponovo oko Kovača, to bi zauvijek devastiralo najfinije gradsko tkivo i sreća da se nije ostvarilo...

a prikaz kao prikaz je zaista kvalitetno izveden...
Jarane, jesi li ti zadnjih par godina otišao u taj dio iznad hajduk veljkove gdje bi bio izlaz iz jednog i ulaz u drugi tunel, da vidiš kako danas izgleda to "najfinije gradsko tkivo"?
breuer

#7883 Re: Slike starog Sarajeva

Post by breuer »

neki wrote:Jarane, jesi li ti zadnjih par godina otišao u taj dio iznad hajduk veljkove gdje bi bio izlaz iz jednog i ulaz u drugi tunel, da vidiš kako danas izgleda to "najfinije gradsko tkivo"?
kakav god da izgleda, autoput jednostavno ne ide kroz grad već ga tangira ili zaobilazi jer djeluje gore po grad nego željeznica (pogledati Beograd kao negativan primjer)

uostalom, iznad Hajduk Veljkove je Potoklinica, živio sam u njoj, prelijepo mirno mjesto, samo fali autoput koji masakrira mahale, to bi bilo svjetsko čudo, potom da izađe negdje oko Kovača :-) ono poslije Darive je ok, ali da autoput dođe do nje ukopan cjelokupan...
neki

#7884 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

breuer wrote:
neki wrote:Jarane, jesi li ti zadnjih par godina otišao u taj dio iznad hajduk veljkove gdje bi bio izlaz iz jednog i ulaz u drugi tunel, da vidiš kako danas izgleda to "najfinije gradsko tkivo"?
kakav god da izgleda, autoput jednostavno ne ide kroz grad već ga tangira ili zaobilazi jer djeluje gore po grad nego željeznica (pogledati Beograd kao negativan primjer)

uostalom, iznad Hajduk Veljkove je Potoklinica, živio sam u njoj, prelijepo mirno mjesto, samo fali autoput koji masakrira mahale, to bi bilo svjetsko čudo, potom da izađe negdje oko Kovača :-) ono poslije Darive je ok, ali da autoput dođe do nje ukopan cjelokupan...
Nije baš tema ali da iznesemo par činjenica..taj pravac u formi autoputa je po planu trebao ići do kliničkog centra, a kroz tunele u formi ceste 1+1 sa ograničenjem 60 kmh. Nije trebao prolaziti kroz potoklinicu nego bi sjekao kratkim nadvožnjakom čadordžinu i ulazio u drugi tunel čiji kraj bi bio na bembaši, znači ne bi doticao ni Kovače..
A autoputevi koji sjeku gradove tunelima ili nadvožnjacima nisu nikakav izuzetak u večini razvijenih gradova..
breuer

#7885 Re: Slike starog Sarajeva

Post by breuer »

neki wrote:A autoputevi koji sjeku gradove tunelima ili nadvožnjacima nisu nikakav izuzetak u večini razvijenih gradova..
na ovom prikazu, taj nadvožnjak nije baš kratak, zavisi šta podrazumijevamo pod kratkoćom i ako bi sjekao Čadordžinu, tu bi nedje tangirao kuću Alije Đerzeleza ili Sinanovu tekiju? besmislica potpuna, i zanima me gdje bi tačno uplovljavao u tunel ispod Kovača?

razvijeni gradovi Evrope nastoje da potpuno izbace kolski saobraćaj iz urbanih centara, podstiće se vožnja biciklima, javnim prevozom, lakom željeznicom, naplaćuju vinjete za prolaz kroz gradski centar, ne znam za slučaj da autoput ide direktno kroz tkivo grada, pogotovo ne starog dijela grada...a i nemoguće je porediti usko kotlinsko Sarajevo sa pretežno ravničarskim metropolama Evrope...
johntra

#7886 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

Pa u razvijenim gradovima Evrope autoputevi ili brze ceste su urađene prije 50 godina, što je i kod nas bio plan...možda da je sve ovo napravljeno i da nije bilo rata, i mi bi razmišljali da izmještamo ceste i svi vozimo bicikla?
tec

#7887 Re: Slike starog Sarajeva

Post by tec »

breuer wrote:
neki wrote:A autoputevi koji sjeku gradove tunelima ili nadvožnjacima nisu nikakav izuzetak u večini razvijenih gradova..
na ovom prikazu, taj nadvožnjak nije baš kratak, zavisi šta podrazumijevamo pod kratkoćom i ako bi sjekao Čadordžinu, tu bi nedje tangirao kuću Alije Đerzeleza ili Sinanovu tekiju? besmislica potpuna, i zanima me gdje bi tačno uplovljavao u tunel ispod Kovača?

razvijeni gradovi Evrope nastoje da potpuno izbace kolski saobraćaj iz urbanih centara, podstiće se vožnja biciklima, javnim prevozom, lakom željeznicom, naplaćuju vinjete za prolaz kroz gradski centar, ne znam za slučaj da autoput ide direktno kroz tkivo grada, pogotovo ne starog dijela grada...a i nemoguće je porediti usko kotlinsko Sarajevo sa pretežno ravničarskim metropolama Evrope...
Vidim tebe izgleda buni termin gradski autoput, jer ovakvih gradskih tranzitnih i brzih prometnica imaš u svim modernim evropskim gradovima. Tako i Gradski Autoput u Beogradu i drugdje (evropskim gradovima) nisu to autoputevi koji povezuju gradove nego brze prometnice koje rasterećuju lokalni saobraćaj. Sarajevski grijeh je da nije izgrađen 80-ih kada je trebalo tako da moderni eksperti ne pametuju o čemu sada vide u Evropskim gradovima bez takvih prometnica (i željeznica koja nekim načelnicima idu na živce) ne postoje ta druga rješenja za gradske centre. A drugi razlog za ovakvo riješenje je teren na kojem se nalazi grad.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#7888 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

Image
hrasno

#7889 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7890 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Truba »

Zejnep wrote:Schoolgirls in a classroom, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Yugoslavia, 1939

dugo razmišljam o problemu

zašto su cure 1997. izgledale beze a danas 2017. su beton

hotio sam i temu pokrenuti

osim što sam ostario i deda bi malo meda tu je:

bolja i dostupnija šminka, puder = planetarno
bolji i dostupniji frizeri te praćenje svjetskih trendova
kartice, kreditići i sve što to prati za najbolje krpice ili inovacije od glave do pete...od tena do kape
plastične operacije svih mogućih stvari koje smetaju
bolja ishrana i dijete :D
lakši je život sada nego prije i to se odražava na kožu...uglavnom ne radi se fizički kao prije barem ne djevojke :D većina
modna pomagala, naočale, torbice, tigrice, mimice,
dostupnost boljih aparata i šteljenje slikanja u najboljim pozama

i tako dalje...

ali je činjenica ... ko se dobro oblačio u sarajevu 1939. mislim da je ista moda bila u Beču i Londonu
uvjeren sam u to... jer je nekako sve bilo jednostavnije za pratiti
mojih 3 centa :D
supercali

#7891 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

moja 3 centa su da ti nisi tada gledao djeovjke kao sto ih gledas sa 25-30 godina
tada si pored djevojaka ganjao fudbal klikere stripove onda neki belaj da napravis djevojke ti bile u malom mozgu
sada ganjas kapelicu hdz knjizicu i djevojke jer u stranci i crkvi nema bas picica
dimnjacar

#7892 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dimnjacar »

Kud se ne napiše k'o g.zice, pa da ne mogu hodati i praviti sranja okolo ......
:-)
Inače, odlična slika.
Zna li neko gdje ovo tačno dođe?
Da nije preko puta "apoteke kod Orla"? Te zgrade sad više nema nego je neki mali parkić.
hrasno

#7893 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

U knjizi Sarajevo 1914, pise da se nalazila u ulici Franje Ferdinanda...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7894 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

hrasno wrote:U knjizi Sarajevo 1914, pise da se nalazila u ulici Franje Ferdinanda...
Ulica na slici je Zelenih beretki...
orinoco

#7895 Re: Slike starog Sarajeva

Post by orinoco »

dimnjacar wrote:
Inače, odlična slika.
Je li fotoshopirana ova fotografija?
Logovan

#7896 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Logovan »

Image
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#7897 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pitar sa Kariba »

Logovani dobra, evo jedna malo starija. :D

Image
jefff

#7898 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jefff »

Image
jefff

#7899 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jefff »

Image