Vidi kako sjede, pravilno
Slike starog Sarajeva
- Zejnep
#7876 Re: Slike starog Sarajeva
Schoolgirls in a classroom, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Yugoslavia, 1939
ko da smo se proljepšale? 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7878 Re: Slike starog Sarajeva
jeste paromlin ,joj dobre slike ,imam ja neke kad je tu bio neki vodotoranj..
- exliberal-ex
#7879 Re: Slike starog Sarajeva
Eh kad se sjetim svi smo morali sjedit tako, ruke iza ledja dok ti nekaze da mozes da pises....Zejnep wrote:Schoolgirls in a classroom, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Yugoslavia, 1939
-
zijancer
#7880 Re: Slike starog Sarajeva
...
Last edited by zijancer on 28/03/2018 08:03, edited 1 time in total.
-
breuer
#7881 Re: Slike starog Sarajeva
Razumijem šta govoriš i slažem se, prijašnji sistem je bio akademija nauka za današnji, ali primjer gradskog autoputa kroz Sarajevo je iznimka.
Pogledaj nakon uranjanja u tlo kod Arhitekture gdje izranja, pa ponovo oko Kovača, to bi zauvijek devastiralo najfinije gradsko tkivo i sreća da se nije ostvarilo...
a prikaz kao prikaz je zaista kvalitetno izveden...
-
neki
#7882 Re: Slike starog Sarajeva
Jarane, jesi li ti zadnjih par godina otišao u taj dio iznad hajduk veljkove gdje bi bio izlaz iz jednog i ulaz u drugi tunel, da vidiš kako danas izgleda to "najfinije gradsko tkivo"?breuer wrote:Razumijem šta govoriš i slažem se, prijašnji sistem je bio akademija nauka za današnji, ali primjer gradskog autoputa kroz Sarajevo je iznimka.
Pogledaj nakon uranjanja u tlo kod Arhitekture gdje izranja, pa ponovo oko Kovača, to bi zauvijek devastiralo najfinije gradsko tkivo i sreća da se nije ostvarilo...
a prikaz kao prikaz je zaista kvalitetno izveden...
-
breuer
#7883 Re: Slike starog Sarajeva
kakav god da izgleda, autoput jednostavno ne ide kroz grad već ga tangira ili zaobilazi jer djeluje gore po grad nego željeznica (pogledati Beograd kao negativan primjer)neki wrote:Jarane, jesi li ti zadnjih par godina otišao u taj dio iznad hajduk veljkove gdje bi bio izlaz iz jednog i ulaz u drugi tunel, da vidiš kako danas izgleda to "najfinije gradsko tkivo"?
uostalom, iznad Hajduk Veljkove je Potoklinica, živio sam u njoj, prelijepo mirno mjesto, samo fali autoput koji masakrira mahale, to bi bilo svjetsko čudo, potom da izađe negdje oko Kovača
-
neki
#7884 Re: Slike starog Sarajeva
Nije baš tema ali da iznesemo par činjenica..taj pravac u formi autoputa je po planu trebao ići do kliničkog centra, a kroz tunele u formi ceste 1+1 sa ograničenjem 60 kmh. Nije trebao prolaziti kroz potoklinicu nego bi sjekao kratkim nadvožnjakom čadordžinu i ulazio u drugi tunel čiji kraj bi bio na bembaši, znači ne bi doticao ni Kovače..breuer wrote:kakav god da izgleda, autoput jednostavno ne ide kroz grad već ga tangira ili zaobilazi jer djeluje gore po grad nego željeznica (pogledati Beograd kao negativan primjer)neki wrote:Jarane, jesi li ti zadnjih par godina otišao u taj dio iznad hajduk veljkove gdje bi bio izlaz iz jednog i ulaz u drugi tunel, da vidiš kako danas izgleda to "najfinije gradsko tkivo"?
uostalom, iznad Hajduk Veljkove je Potoklinica, živio sam u njoj, prelijepo mirno mjesto, samo fali autoput koji masakrira mahale, to bi bilo svjetsko čudo, potom da izađe negdje oko Kovačaono poslije Darive je ok, ali da autoput dođe do nje ukopan cjelokupan...
A autoputevi koji sjeku gradove tunelima ili nadvožnjacima nisu nikakav izuzetak u večini razvijenih gradova..
-
breuer
#7885 Re: Slike starog Sarajeva
na ovom prikazu, taj nadvožnjak nije baš kratak, zavisi šta podrazumijevamo pod kratkoćom i ako bi sjekao Čadordžinu, tu bi nedje tangirao kuću Alije Đerzeleza ili Sinanovu tekiju? besmislica potpuna, i zanima me gdje bi tačno uplovljavao u tunel ispod Kovača?neki wrote:A autoputevi koji sjeku gradove tunelima ili nadvožnjacima nisu nikakav izuzetak u večini razvijenih gradova..
razvijeni gradovi Evrope nastoje da potpuno izbace kolski saobraćaj iz urbanih centara, podstiće se vožnja biciklima, javnim prevozom, lakom željeznicom, naplaćuju vinjete za prolaz kroz gradski centar, ne znam za slučaj da autoput ide direktno kroz tkivo grada, pogotovo ne starog dijela grada...a i nemoguće je porediti usko kotlinsko Sarajevo sa pretežno ravničarskim metropolama Evrope...
- johntra
#7886 Re: Slike starog Sarajeva
Pa u razvijenim gradovima Evrope autoputevi ili brze ceste su urađene prije 50 godina, što je i kod nas bio plan...možda da je sve ovo napravljeno i da nije bilo rata, i mi bi razmišljali da izmještamo ceste i svi vozimo bicikla?
-
tec
#7887 Re: Slike starog Sarajeva
Vidim tebe izgleda buni termin gradski autoput, jer ovakvih gradskih tranzitnih i brzih prometnica imaš u svim modernim evropskim gradovima. Tako i Gradski Autoput u Beogradu i drugdje (evropskim gradovima) nisu to autoputevi koji povezuju gradove nego brze prometnice koje rasterećuju lokalni saobraćaj. Sarajevski grijeh je da nije izgrađen 80-ih kada je trebalo tako da moderni eksperti ne pametuju o čemu sada vide u Evropskim gradovima bez takvih prometnica (i željeznica koja nekim načelnicima idu na živce) ne postoje ta druga rješenja za gradske centre. A drugi razlog za ovakvo riješenje je teren na kojem se nalazi grad.breuer wrote:na ovom prikazu, taj nadvožnjak nije baš kratak, zavisi šta podrazumijevamo pod kratkoćom i ako bi sjekao Čadordžinu, tu bi nedje tangirao kuću Alije Đerzeleza ili Sinanovu tekiju? besmislica potpuna, i zanima me gdje bi tačno uplovljavao u tunel ispod Kovača?neki wrote:A autoputevi koji sjeku gradove tunelima ili nadvožnjacima nisu nikakav izuzetak u večini razvijenih gradova..
razvijeni gradovi Evrope nastoje da potpuno izbace kolski saobraćaj iz urbanih centara, podstiće se vožnja biciklima, javnim prevozom, lakom željeznicom, naplaćuju vinjete za prolaz kroz gradski centar, ne znam za slučaj da autoput ide direktno kroz tkivo grada, pogotovo ne starog dijela grada...a i nemoguće je porediti usko kotlinsko Sarajevo sa pretežno ravničarskim metropolama Evrope...
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7890 Re: Slike starog Sarajeva
dugo razmišljam o problemuZejnep wrote:Schoolgirls in a classroom, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Yugoslavia, 1939
zašto su cure 1997. izgledale beze a danas 2017. su beton
hotio sam i temu pokrenuti
osim što sam ostario i deda bi malo meda tu je:
bolja i dostupnija šminka, puder = planetarno
bolji i dostupniji frizeri te praćenje svjetskih trendova
kartice, kreditići i sve što to prati za najbolje krpice ili inovacije od glave do pete...od tena do kape
plastične operacije svih mogućih stvari koje smetaju
bolja ishrana i dijete
lakši je život sada nego prije i to se odražava na kožu...uglavnom ne radi se fizički kao prije barem ne djevojke
modna pomagala, naočale, torbice, tigrice, mimice,
dostupnost boljih aparata i šteljenje slikanja u najboljim pozama
i tako dalje...
ali je činjenica ... ko se dobro oblačio u sarajevu 1939. mislim da je ista moda bila u Beču i Londonu
uvjeren sam u to... jer je nekako sve bilo jednostavnije za pratiti
mojih 3 centa
- supercali
#7891 Re: Slike starog Sarajeva
moja 3 centa su da ti nisi tada gledao djeovjke kao sto ih gledas sa 25-30 godina
tada si pored djevojaka ganjao fudbal klikere stripove onda neki belaj da napravis djevojke ti bile u malom mozgu
sada ganjas kapelicu hdz knjizicu i djevojke jer u stranci i crkvi nema bas picica
tada si pored djevojaka ganjao fudbal klikere stripove onda neki belaj da napravis djevojke ti bile u malom mozgu
sada ganjas kapelicu hdz knjizicu i djevojke jer u stranci i crkvi nema bas picica
-
dimnjacar
-
hrasno
#7893 Re: Slike starog Sarajeva
U knjizi Sarajevo 1914, pise da se nalazila u ulici Franje Ferdinanda...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#7894 Re: Slike starog Sarajeva
Ulica na slici je Zelenih beretki...hrasno wrote:U knjizi Sarajevo 1914, pise da se nalazila u ulici Franje Ferdinanda...
- orinoco
- Logovan
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#7897 Re: Slike starog Sarajeva
Logovani dobra, evo jedna malo starija.