Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#7876 Re: Bitcoins

Post by victom »

Rene Higuita wrote:Vidi li iko svjetlo na kraju tunela? :D :D
Image
Last edited by victom on 01/03/2021 04:02, edited 3 times in total.
victom

#7877 Re: Bitcoins

Post by victom »

Dozer wrote: ... ja ih ovdje znam 5 koji su pokupovali rigove i krenuli s kopanjem ...
Image
Last edited by victom on 01/03/2021 04:01, edited 3 times in total.
CPT

#7878 Re: Bitcoins

Post by CPT »

djkurt wrote:Ja nešto razmišljam, laički, da bi se onaj rast opet ponovio, neko mora dobre novce uloziti u ote krypto valute. :)
Tako nekako. Hype prosao tj. svi skontali da se radi o piramidi nikog ne trci pred streljacki vod, pogotovo ne masovno... Sad preostaje samo cekati da se stvar malo zaboravi kao probati opet ali reprize nece biti. U medjuvremnu, pad.
Tomahawk11
Globalni moderator

#7879 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

victom wrote:
Dozer wrote: ... ja ih ovdje znam 5 koji su pokupovali rigove i krenuli s kopanjem ...
Image
Taj sam :D mislim za ovo za male zelene što kopaju zlatnike :D
Neće XRP nikad otići na 200 $.
Nije to ta japija.
holle

#7880 Re: Bitcoins

Post by holle »

Nikako da se tetherujem u pravi vakat. Sve mislim nešto sam naučio iz prethodnog pada, ali onda na kraju skontam da blage veze nemam :)
Muhamed Đakmić

#7881 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

holle wrote:Nikako da se tetherujem u pravi vakat. Sve mislim nešto sam naučio iz prethodnog pada, ali onda na kraju skontam da blage veze nemam :)
Zato što nemaš šta naučiti, pravila ne postoje.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#7882 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

@Dozer

Ne pričam o profitu, već nekim iluzijama da XRP može biti trocifren. Ako bi ikada imao i dvocifrenu vrijednost, to bi bio uspjeh kao da si 10x dobio na lotu.

Kada kažeš 200$, jesi li izračunao koliki bi MC bio?
Tomahawk11
Globalni moderator

#7883 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Muhamed Đakmić wrote:
holle wrote:Nikako da se tetherujem u pravi vakat. Sve mislim nešto sam naučio iz prethodnog pada, ali onda na kraju skontam da blage veze nemam :)
Zato što nemaš šta naučiti, pravila ne postoje.
:thumbup:
The Big Short (2015) nek pogleda i biće mu jasno.
djkurt

#7884 Re: Bitcoins

Post by djkurt »

Još jedno laičko razmišljanje:
Možda cijena krypto valute krene prema gore ako se opet desi neka finansijska kriza. Think about it, koje bi sredstvo plaćanja bilo najbolje i najsigurnije kada tradicionalne institucije zakažu.
CPT

#7885 Re: Bitcoins

Post by CPT »

djkurt wrote:Još jedno laičko razmišljanje:
Možda cijena krypto valute krene prema gore ako se opet desi neka finansijska kriza. Think about it, koje bi sredstvo plaćanja bilo najbolje i najsigurnije kada tradicionalne institucije zakažu.
zlato
Dozer

#7886 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Nema ga za svakoga ni priblizno dovoljno.
halo_ba

#7887 Re: Bitcoins

Post by halo_ba »

Image
CPT

#7888 Re: Bitcoins

Post by CPT »

Dozer wrote:Nema ga za svakoga ni priblizno dovoljno.
To je citav smisao... Da ga ima u neogranicenim kolicinama za sve ne bi imao isto ulogu u drustvu...
Dozer

#7889 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

un1ted wrote:@Dozer

Ne pričam o profitu, već nekim iluzijama da XRP može biti trocifren. Ako bi ikada imao i dvocifrenu vrijednost, to bi bio uspjeh kao da si 10x dobio na lotu.

Kada kažeš 200$, jesi li izračunao koliki bi MC bio?
Nisam racunao MC, ali zar je i bitan?
ETH recimo, koji nema ogranicenu kolicinu (sto ce reci da se moze iskopavati beskonacno), i trenutnu cirkulaciju od nesto preko 100 miliona, ima MC od skoro 48 milijardi $.
BTC koji je ogranicen na kolicinu od 21 milion i ima trenutnu cirkualciju od nesto preko 17 miliona (sto ce reci da je iskopavanje pri kraju), ima MC od skoro 111 milijardi $.
XRP, koji je treci po MC, a koji ima ukupnu kolicinu od 100 milijardi, od cega u cirkulaciji skoro 40 od 50 pustenih (i nije ga moguce iskopavati), i nekakve garancije vlasnika da se ostatak od 50 milijardi komada nece pustati u opticaj, ima trenutni MC od nesto preko 21 milijardu $.

Posto je MC zapravo samo prikaz ukupne trenutne vrijednosti javne trgovine nekim coinom (ili dionicama neke firme, svejedno), zapravo i nije neki parametar koji odredjuje bilo sta. To je samo pokazatelj trenutnog stanja.

Kada bi XRP bio i 1.000$, MC bi mozda cak mogao biti i manji nego sada, jer je pitanje s koliko XRP-a bi ljudi trgovali na bazi 24h. Trenutno je taj volumen oko 342 miliona $.
U svakom slucaju, MC je samo nakiceni pokazatelj dnevne trgovine.

-----
Ali, sad treba pratiti i sta ce biti s FED-om i povecavanjem kamatnih stopa u Americi za oko 0,25%. To ce sigurno povecati cijenu kapitala, ali i smanjiti potrosnju, a sigurno ce doci i do fluktuacija izmedju EUR i USD...
512MB

#7890 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Kurs opada eto Victoma :mrgreen:

Ako se ne varam veceras oko 22 saHata izlaze CBOE Futures. Ko je zadnjih dana jamio jamio (ja osobno nisam jer nemam comp sa sobom na godisnjem :-x )
Rene Higuita

#7891 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

HowForWhom

#7892 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

Uglavnom, Kineska NG jos uvijek traje.
Ja nisam kupio odavno nista tako da ne pada zbog mene.
I sad znam da uvijek moze gore :D
Rene Higuita

#7893 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

512MB wrote:Kurs opada eto Victoma :mrgreen:

Ako se ne varam veceras oko 22 saHata izlaze CBOE Futures. Ko je zadnjih dana jamio jamio (ja osobno nisam jer nemam comp sa sobom na godisnjem :-x )
Ljudi ovde posmatraju crypto iz dvije pogresne percepcije.
Prvo crypto market gledaju iz pozicije US$, EUR, KM...
Crypto market je sistem za sebe sa zlatom(BTC), srebrom(ETH), i prema tome se vrijednost coina iskljucivo i odredjuje, odnosno koliko koji coin vrijedi prema BTC ili ETH. Citava poenta je u akumulaciji sto vise BTC i ETH jer su to tata i mama crypto marketa. Poenta je sto su to alternativna sredstva placanja iz potrebe decentralizacije i transparentnosti platnog sistema u internet svijetu. Odnosno svega onoga sto nije prisutno u danasnjem finansijskom svijetu.
Drugi problem je sto se posmatra kao nekakav balon, koji se samo puse jer nema nikakvu realnu vrijednost. Crypto ima temelje, fundamentalnu vrijednost tj. tehnologiju=blockchain koja stoji iza njega. Ta tehnologija rjesava mnoge danasnje probleme iz realnog zivota na vrlo efikasan nacin, cineci poslovne i zivotne procese ucinkovitim i efikasnim. I blockchain svakim danom sve vise napreduje, nudeci rjesenja koja su do juce bila nezamisliva. Pravi i opipljivi rezultati u raelnom zivotu ove tehnologije ce se vidjeti za 5-10 godina.
Takodje, cinjenica je da je ovo spekulativno trziste usljed nedostatka regulacije i spore reakcije okruzenja(drzave) na promjene koje ovakva i slicne tehnologije donose. Kako se trziste i tehnologija bude razvijalo, doci ce i regulacija i ovi problemi ce biti zanemarivi. O cryptu se danas raspravlja u US Senatu, Evropskom parlamentu,a u Japanu i J. Koreji crypto je potpuno zakonski regulisan. Slovenija je evropska oaza blockchaina.
Papirni novac kojim danas placamo, spore transakcije, uplate, isplate, knjizenja... za 10 godina uopste nece postojati, zahvaljujuci blockchainu. Poslovi i zanimanja koja danas postoje, a koja birokratizuju i usporavaju danasnje zivotne i poslovne procese nece postojati za 10 godine, jer ce blockchain to promjeniti. Ovo je jedno dinamicno i promjenjivo okruzenje u kojem mozda sutra nece biti BTC ili ETH, ali ce crypto i blockchain ostati i obiljeziti godine pred nama. HODL !!!
victom

#7894 Re: Bitcoins

Post by victom »

:sretan:
Last edited by victom on 13/02/2021 04:05, edited 1 time in total.
Dozer

#7895 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Moj Higuita... Ja to pricam vec mjesecima, ali ne vjeruju ljudi :)
Muhamed Đakmić

#7896 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Evo ti pitanje Higuita, ali fakat ozbiljno.

Zašto bih držao Bitcoin ili bilo koji altcoin ako je poenta u blockchain tehnologiji? Odnosno, kao što si sam rekao Bitcoin možda sutra neće postojati, a ja ću to malo proširiti. Zbog jednostavnosti transakcija relevantne svjetske finansijske institucije odluče koristiti blockchain tehnologiju (ispravnije je reći da iskoriste njene određene segmente) za transfer standardnog novca i za svoje korisnike.

Dakle, apsolutno se gubi poenta kriptovaluta i jedino tehnologija ima smisao. Šta će onda biti bitcoin, eth, xrp i ostali?
Rene Higuita

#7897 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

Muhamed Đakmić wrote:Evo ti pitanje Higuita, ali fakat ozbiljno.

Zašto bih držao Bitcoin ili bilo koji altcoin ako je poenta u blockchain tehnologiji? Odnosno, kao što si sam rekao Bitcoin možda sutra neće postojati, a ja ću to malo proširiti. Zbog jednostavnosti transakcija relevantne svjetske finansijske institucije odluče koristiti blockchain tehnologiju (ispravnije je reći da iskoriste njene određene segmente) za transfer standardnog novca i za svoje korisnike.

Dakle, apsolutno se gubi poenta kriptovaluta i jedino tehnologija ima smisao. Šta će onda biti bitcoin, eth, xrp i ostali?
Kao sto ni u obicnoj privredi sve firme nisu uspjesne, analogno tome je i u crypto svijetu, ogroman broj coina ce da nestane. Ostat ce samo uspjesni coini, sa jakim timovima i jasnom vizijom onoga sto hoce da postignu, kao i svojim pozicioniranjem u odredjenom sektoru ekonomije.
Lakse je i jeftinije preuzeti neku tehnologiju i sluziti se njome, nego je razvijati od pocetka. Uporedi samo Microsoft, Apple, Google, Facebook. Koliko god se potrudili da ugroze jedni druge, nesto im ne uspjeva, jer jednostavno mogu da budu bas jaki u jednom ili dva, tri segmenta, a nikako u svemu.
Prati ripple i njihove planove, njihova glavna meta je swift i tu se lome koplja, ripple je brutalno jeftiniji i efikasniji kod prenosa novca od swifta. Swift pokusava da razvija i usavrsi svoj program, ali im to bas i ne ide kako oni to zamisljaju. Proguglaj malo o swiftu i ripplu.
Nije crypto samo novac i placanje. Evo podjela coina prema namjeni:
https://cryptflix.com/cryptocurrencies-by-category/
Imas coina koji rjesavaju probleme u spediterskom segmentu, pa je lakse tu tehnologiju iznajmiti/kupiti gotovu(zavrsenu), nego ulagati u razvoj necega sto bas najbolje niti razumijes, a niti si sposoban da napravis.
Lakse je i jeftinije firmama kupiti MS Office i placati licencu za to nego razvijati neku svoju verziju Offica.
ETH tesko da ce ikada propasti, jer on preko svog protokola ( nesto kao https za internet) bukvalno poradja 99% danasnjih coina, on je doslovno mama crypta.Na ETH platformi mozes da razvijas sta hoces.
512MB

#7898 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Muhamed Đakmić wrote:Evo ti pitanje Higuita, ali fakat ozbiljno.

90% ljudi u Africi nema pristup racunima u nekoj od finansijskih institucija, umjesto toga koriste wallet i kao valutu uglavnom Bitcoin. Samo jedan od mnogih segmenata. Banke bi mogle ali nece, jer gube profit.
victom

#7899 Re: Bitcoins

Post by victom »

512MB wrote: 90% ljudi u Africi nema pristup racunima u nekoj od finansijskih institucija, umjesto toga koriste wallet i kao valutu uglavnom Bitcoin. Samo jedan od mnogih segmenata. Banke bi mogle ali nece, jer gube profit.
nemaju pristup jer su siromašni, needukovani, nepismeni ili nezainteresovani, a samim tim nemaju pristup ni Internetu ili iskustvo u radu sa računarom i kriptovalutama.

Na kraju krajeva, jadan je kripto, ako se uzda u afričku sirotinju.

btw, ovih 90% je malo previsoko.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:01, edited 3 times in total.
512MB

#7900 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Nemaju racun jer im Banke ne daju. Ljudi se snasli.
Post Reply