Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#7876 Re: Poplave u cijeloj BiH
Malo sale, nije na odmet, nista zlonamjerno
vidis da se ljudi sami sale na svoj racun.
-
SirokiB
#7877 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kočerin je inače Mjesna zajednica općine Široki BrijegKočerin za Bosnu poslao 6.000 maraka i četiri tone humanitarne pomoći
Vjernici župe Kočerin svesrdno su se odazvali u akciju pomaganja unesrećenih i ugroženih u poplavi u Bosni. Tijekom ponedjeljka vjernici su donosili hranu, odjeću i ostale kućne potrepštine.
Također su u nedjelju vjernici na misama davali svoju milostinju na tu nakanu. Preko milostinje je prikupljeno 6.083 KM.
Više od četiri tone hrane i kućnih potrepština u ranim jutarnjim satima je odvezeno u Bosnu. Prijevozna vozila darovali su župljani.
Uz Župni ured u akciji pomaganja uključeni su Framaši i mladi iz kočerinske udruge KUM. Uz ovo župnik je u kontaktu s nekoliko župnih ureda kako bi pomoć stigla na pravo mjesto, stoji u priopćenju Župe Kočerin kojeg potpisuje župnik fra Mario Knezović.
p.s. iz tog sela su Ivan Sesar (nekad FK Sarajevo), Josip Kvesić (Željo), Mario Bazina, ovaj Mario Kvesić (RNK Split) itd
- O'zone
- Globalni moderator
#7878 Re: Poplave u cijeloj BiH
Na osnovu informacija sa terena Operativni štab Medžlisa Islamske zajednice Tuzla poziva džematlije i džematlijke da se u narednim danima prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu od poplava posebna pažnja obrati na higijenske artikle.
Naime, u ovom momentu su najpotrebniji higijenski artikli za žene - higijenski ulošci, donji veš, peškiri, vlažne maramice, toaletni papir, sapuni, paste i četkice za zube i drugi higijenski artikli namijenjeni za ličnu higijenu porodice, kao i pelene za bebe, iznemogle i bolesne.
Akcija prikupljanja će se odvijati kontinuirano dok postoji potreba za ovim artiklima.
Namirnice se mogu dostaviti u sve džamije na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.
- dječak sa šibicama
#7879 Re: Poplave u cijeloj BiH
SirokiB wrote:Kočerin je inače Mjesna zajednica općine Široki BrijegKočerin za Bosnu poslao 6.000 maraka i četiri tone humanitarne pomoći
Vjernici župe Kočerin svesrdno su se odazvali u akciju pomaganja unesrećenih i ugroženih u poplavi u Bosni. Tijekom ponedjeljka vjernici su donosili hranu, odjeću i ostale kućne potrepštine.
Također su u nedjelju vjernici na misama davali svoju milostinju na tu nakanu. Preko milostinje je prikupljeno 6.083 KM.
Više od četiri tone hrane i kućnih potrepština u ranim jutarnjim satima je odvezeno u Bosnu. Prijevozna vozila darovali su župljani.
Uz Župni ured u akciji pomaganja uključeni su Framaši i mladi iz kočerinske udruge KUM. Uz ovo župnik je u kontaktu s nekoliko župnih ureda kako bi pomoć stigla na pravo mjesto, stoji u priopćenju Župe Kočerin kojeg potpisuje župnik fra Mario Knezović.
![]()
![]()
p.s. iz tog sela su Ivan Sesar (nekad FK Sarajevo), Josip Kvesić (Željo), Mario Bazina, ovaj Mario Kvesić (RNK Split) itd
Ja sam uvijek mislio da su oni citlucka opcina.
-
SirokiB
-
smijesni_ste
#7881 Re: Poplave u cijeloj BiH
Vidi MOG Kočerina...svaka im čast... 
-
Boskero
#7882 Re: Poplave u cijeloj BiH
.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:20, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#7883 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pljuskovi za vikend
Utorak, 20 Maj 2014 11:48 | Autor Dragana Slepčević
kissaNa svim planinama iznad 1000 metara nadmorske visine trenutno je prisutna velika količina snijega, s obzirom na količinu padavina koja je registrovana u protekloj sedmici.
„Problem jeste što je snijeg na planinama, jer očekujemo veće temperature zraka i na vrhu planina iznad 0 stepeni Celzijusa i cijele ove sedmice porast temperatura. U nizinama će biti između 23 i 29 stepeni , i na planinama će biti dosta toplo i taj snijeg će se dosta brzo topiti“-ističe Damir Šantić, meteorolog Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH.
„Nema tako velike opasnosti da se ponove vodostaji od ranije. Naravno da će oni biti iznad prosjeka, ali u svakom slučaju nema više tako velike opasnosti“-dodaje Željko Majstorović, klimatolog Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH.
S obzirom na visoke temperature koje su normalne za ovo doba godine, uslovit će pojačanu vlagu u zraku i stvaranje lokalnih konvektivnih oblaka, tako da su pred nama ponovo pljuskovi i grmljavina. Ipak, tokom naredna tri do četiri dana neće biti padavina.
„Već od petka očekujemo poslijepodnevne pljuskove, i u subotu i nedjelju bi bili jači pljuskovi poslijepodne u Bosni „-naglasio je Šantić.
„Jedino nešto veća vjerovatnoća padavina je za vikend, a onda do kraja mjeseca nema većih mogućnosti za padavine. Dakle, nema na vidiku nekog većeg poremećaja koji bi mogao izazvati dodatne probleme“-kazao je Majstorović.
Na pitanje, da li će pljuskovi koji se očekuju za vikend donijeti obilnije padavine i trebaju li građani strahovati od novih poplava, Majstorović ističe:
„Pošto je riječ o lokanim pojavama, to zavisi isključivo od reljefa i od toga gdje je u datom momentu vjetar odnese oblak, tako da sada ne možemo reći da li su to neke veće količine. U kratkoročnoj prognozi mi ćemo na vrijeme obavještavati o svemu što budemo vidjeli i na našim radarima, na sateliskim snimcima, isto tako i u numeričkim prognozama“.
-
dada 37
#7884 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pozdrav. Potrebna mi je informacija: radi se o starijoj osobi iz B. Samca, koja je naravno evakuisana a od rodbine ima samo kcerku vani. Kcerka je zeli dovesti kod sebe ali starija gospodja nema pasosa. Koje je najlaksi i najbrzi put da ta gospodja izvadi pasos i da li je moguce i u nekoj drugoj opstini da se izvadi dokument? Unaprijed hvala
-
Drinski
#7885 Re: Poplave u cijeloj BiH
Koliko vidim u BIH dolazi pomoć iz svih krajeva, a isto tako je vidno i da se ispomažemo međusobno.
E sada ako je tako zašto je onda nekome bitno sto Arapi dadoše vise novca Srbiji nego nama? Mislim, mozda i Doboj/šamac dobije više pomoći iz Sarajeva (ili Zenice) nego napr. Srebrenica, Sapna i Cerska.
E sada ako je tako zašto je onda nekome bitno sto Arapi dadoše vise novca Srbiji nego nama? Mislim, mozda i Doboj/šamac dobije više pomoći iz Sarajeva (ili Zenice) nego napr. Srebrenica, Sapna i Cerska.
-
SirokiB
#7886 Re: Poplave u cijeloj BiH
gvardijan sa Širokog Brijega:
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... nBRHG8nhO8
"Svačija pomoć je dobrodošla i ista, i onog koji će donirati bocu ulja i onog koji će poslati pun kamion, jer svoje evanđelje moramo živjeti u praksi, negledajući na nacionalnu i vjersku pripadnost. Svi smo djeca Božija, Bog nas sve ljubi, voli i poziva da i mi tako činimo. Onaj u Žepču ili Maglaju ne zna je li to poslao Ante, Mate, Nikola ili Petar. On se jednako zahvaljuje na daru koji je iskazan" - dodaje fra Tomislav.

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... nBRHG8nhO8
"Svačija pomoć je dobrodošla i ista, i onog koji će donirati bocu ulja i onog koji će poslati pun kamion, jer svoje evanđelje moramo živjeti u praksi, negledajući na nacionalnu i vjersku pripadnost. Svi smo djeca Božija, Bog nas sve ljubi, voli i poziva da i mi tako činimo. Onaj u Žepču ili Maglaju ne zna je li to poslao Ante, Mate, Nikola ili Petar. On se jednako zahvaljuje na daru koji je iskazan" - dodaje fra Tomislav.
- dječak sa šibicama
#7887 Re: Poplave u cijeloj BiH
Najbolje da se obratis MUP-u ili MIP-u (ministarstvu vanjskih poslova)dada 37 wrote:Pozdrav. Potrebna mi je informacija: radi se o starijoj osobi iz B. Samca, koja je naravno evakuisana a od rodbine ima samo kcerku vani. Kcerka je zeli dovesti kod sebe ali starija gospodja nema pasosa. Koje je najlaksi i najbrzi put da ta gospodja izvadi pasos i da li je moguce i u nekoj drugoj opstini da se izvadi dokument? Unaprijed hvala
- Pismonosa
#7888 Re: Poplave u cijeloj BiH
SirokiB wrote:Hercegovina Bosni!!![]()
![]()
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... MAuyqj9Mj8
http://dnevno.ba/vijesti/bih/107922-vid ... bosni.html
- Pismonosa
#7889 Re: Poplave u cijeloj BiH
[quote="dada 37"]Pozdrav. Potrebna mi je informacija: radi se o starijoj osobi iz B. Samca, koja je naravno evakuisana a od rodbine ima samo kcerku vani. Kcerka je zeli dovesti kod sebe ali starija gospodja nema pasosa. Koje je najlaksi i najbrzi put da ta gospodja izvadi pasos i da li je moguce i u nekoj drugoj opstini da se izvadi dokument? Unaprijed hvala[/quote][/color]
- O'zone
- Globalni moderator
#7890 Re: Poplave u cijeloj BiH
Obavještavamo sve zainteresovane za dostavljanje humanitarne pomoći na mjesta ugrožena poplavama da se jave Ministarstvu sigurnosti (telefon: 033/ 492-754), kako bi se mogle angažirati Oružane snage BiH za transport humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.
Obzirom na pojavu malverzacija pri dostavljanju humanitarne pomoći, ovo je siguran i efikasan način da sva prikupljena pomoć dođe u ruke onih kojima je najpotrebnija.
Po prijemu informacije, angažiraju se resursi Oružanih snaga BiH (ljudstvo, helikopteri, kamioni, čamci i druga potrebna sredstva), kako bi se prikupljena humanitarna pomoć transportovala do ugroženih područja i pomoglo se u dostavljanju do ugroženog stanovništva.
- area51
#7891 Re: Poplave u cijeloj BiH
[/color][/size][/b][/quote]Pismonosa wrote:[quote="dada 37"]Pozdrav. Potrebna mi je informacija: radi se o starijoj osobi iz B. Samca, koja je naravno evakuisana a od rodbine ima samo kcerku vani. Kcerka je zeli dovesti kod sebe ali starija gospodja nema pasosa. Koje je najlaksi i najbrzi put da ta gospodja izvadi pasos i da li je moguce i u nekoj drugoj opstini da se izvadi dokument? Unaprijed hvala
Mislim da se to može završiti,bilo je sličnih pitanja u vezi ličnih karti.Rekoše da je taj sistem CIPS-a uvezan i da će se ljudima izaći u susret
Neka se javi u prvu najbližu opštinu gdje se mogu izvaditi dokumenta
-
mefistofilis
#7892 Re: Poplave u cijeloj BiH
jedno mozda glupo pitanje ali mi hitno treba odgovor jer sutra idem u Maglaj a za nekih sat vremena idem kupovati svasta nesta.
da li ja sutra po maglaju mogu hodati u obicnim (malo jacim) zimskim cizmama/gojzericama i koliko je to pametno.
ili da ipak kupim rudare
da li ja sutra po maglaju mogu hodati u obicnim (malo jacim) zimskim cizmama/gojzericama i koliko je to pametno.
ili da ipak kupim rudare
-
Itakoto
#7893 Re: Poplave u cijeloj BiH
Transport humanitarne uz pomoc oruzanih snaga zbog malverzacija? Pa ovako nije bilo ni za vrijeme rata. Gori smo od Haitija, majke mi. Ko god ukrao od onih kojima treba zadnje mu bilo!!! Stoko!
-
omar little
#7894 Re: Poplave u cijeloj BiH
mefistofilis wrote:jedno mozda glupo pitanje ali mi hitno treba odgovor jer sutra idem u Maglaj a za nekih sat vremena idem kupovati svasta nesta.
ili da ipak kupim rudare
kakve gojzerice, cizme gumene obavezno. i da te stiti od dodira sa zagadjenim muljem i svim tim. nemoj se zezati s tim.
- suncica24
#7895 Re: Poplave u cijeloj BiH
KUPI RUDARE!mefistofilis wrote:jedno mozda glupo pitanje ali mi hitno treba odgovor jer sutra idem u Maglaj a za nekih sat vremena idem kupovati svasta nesta.
ili da ipak kupim rudare
I ne zaboravi maske, ponijeti neki antiseptik, i naravno vodu i hranu za sebe.
-
mefistofilis
#7896 Re: Poplave u cijeloj BiH
ok , hvala
valja sad i za to pare dati
-
Cotton Candy
#7897 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zna li iko da li je dostavljena pomoć u Odžak?
- suncica24
#7898 Re: Poplave u cijeloj BiH
Gledaj na to kao na donaciju.mefistofilis wrote:ok , hvala
Odlopatas svoje i sacuvas za slijedecu akciju, ili ostavis mjestanima i volonterima koji ce dalje lopatati
-
SirokiB
#7899 Re: Poplave u cijeloj BiH
u Širokom i dalje crveni kriz skuplja + neki izvidjaci u gradu.
dobio sam info:

dobio sam info:
bravo!!!jučer već poslali kamion vode i dva kombija hrane za odžak
- Pismonosa
#7900 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ovo je i u svijetu praksa. Ništa što smo mi izmislili. Velike konvoje i velike količine pomoći neko obavezno prati. Ili policija ili vojska. I uslučaju problema prilikom raspodjele pomoći naravno da je prisutan neko ko problem može da riješi. Uz takve akcije nekako obavezno idu i lešinari.Itakoto wrote:Transport humanitarne uz pomoc oruzanih snaga zbog malverzacija? Pa ovako nije bilo ni za vrijeme rata. Gori smo od Haitija, majke mi. Ko god ukrao od onih kojima treba zadnje mu bilo!!! Stoko!
S tim što se kod nas paranoiše pretjerano. Valjda loša iskustva iz rata, pa ljudi imaju predodžbu da su svi uključeni u dostavu humanitarne pomoći sotona lično i njegova armija demona