Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#7876 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:

neka, nemoj dalje...polozio si.
/

E vidi mu argumenta zivota ti. Stalno pitas "gdje to ja petljam i lazaem", i kada ti se pokaze onda dobijemo citirano.

Da ne spominjem ostalo.... Dakle da rezimiramo po ko zna koji put. Smrle na argumente odgovara " mitraljezom, polozio si, poljevanjem vode"..... Deder ti nama odgovori na ovo sto ti covjek citira...... Ili se samobanuj kada vec nece to da uradi dezurni musliman na temi....
toliko je glupa tvrdnja da je nije vrijedno bilo ni odgovarati...

kad eko nesto ozibiljno postavi, ja odgovaram, a kad vidi da lupa gluposti onda kazem neka nemoj dalje, polozio si.

covjce o cemu on prica na slovima Ya Sin, znaci Slova JS, se zove sura, i onda iz tog Slova S izvuce nekakvog Sina, to je van svake pameti

zamisli se neko nazove poglavlje žnj

i ja dodjem i kazem, ovo žnj znaci

želim Njegicu :lol:

jer eto ti si bosanac, a njegica je nekada bila Miss Bosne, pa to mora to da znaci.

iako se njegica ne posminje nigdje iako nema nikakve ama baaaaas nikakve naznake , to se zove numerologija, kad slovima i brojevima se pridaje vaznost na osnovu gatki, sto se babi snilo to joj se i zbilo.
Smrcak15

#7877 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:Vi stvarno nakon svih ovih godina očekujete od njega odgovore? :D Pa lik je klepetalo, copy paste propaganda, ispuca svoje i ode dalje. Eno na onoj temi koju je otvorio o brojčanim čudima, onaj smor od žene @karlin mu se natovarila na leđa, prvo je pokušao da joj odgovara, al' vidio da se ove ne može riješiti, sada je ignoriše. :D Meni šega iskreno, samo se smijati. :lol:
ja odgovaram jos i dalje i njoj i svakom ostalom ko imalo dodje sa nekakvim argumentom.

nema se tu sta ignorisati, samo joj kazes, donesi mi dokaz za to sto tvrdis i tacka, ona jos nije u stanju da donese to sto se trazi od nje, dokaz da je orginalni Kuran samo 2/3
SamoVasGledam

#7878 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

15 delova ljudskog tela koji su izgubili ili polako gube svoju svrhu i koji će kroz dalju evoluciju u potpunosti nestati.
Šta na ovo kažu zagovornici inteligentnog dizajna?

JVC

#7879 Re: Ateizam

Post by JVC »

SamoVasGledam wrote:15 delova ljudskog tela koji su izgubili ili polako gube svoju svrhu i koji će kroz dalju evoluciju u potpunosti nestati.

Budemo cekali naznacene godine pa da vidimo :D
Nemoj da bude kao sa Apendixom, Darvin je govorio da je ovaj organ "useless" pa su ga cak lijecnici odstranjivali jer je nepotreban.

Medutim ta praksa se pokazala totalno pogresnom:
Recent evidence suggests that the appendix is well suited to serve as a “safe house” for commensal (mutually beneficial) bacteria in the large intestine. Specifically, the appendix is believed to provide support for beneficial bacterial growth by facilitating re-inoculation of the colon with essential bacteria in the event that the contents of the intestinal tract are purged following exposure to a pathogen.
Last edited by JVC on 14/10/2017 18:59, edited 1 time in total.
patriot_1

#7880 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

JVC wrote:
SamoVasGledam wrote:15 delova ljudskog tela koji su izgubili ili polako gube svoju svrhu i koji će kroz dalju evoluciju u potpunosti nestati.

Budemo cekali naznacene godine pa da vidimo :D
Nemoj da bude kao sa Apendixom, Darvin je govorio da je ovaj organ "useless" pa su ga cak lijecnici odstranjivali jer je nepotreban.

Medutim ta praksa se pokazala totalno pogresnim:
Recent evidence suggests that the appendix is well suited to serve as a “safe house” for commensal (mutually beneficial) bacteria in the large intestine. Specifically, the appendix is believed to provide support for beneficial bacterial growth by facilitating re-inoculation of the colon with essential bacteria in the event that the contents of the intestinal tract are purged following exposure to a pathogen.
On vjerovatno misli da ćemo plivat ubuduće a ne hodat! :-D
JVC

#7881 Re: Ateizam

Post by JVC »

patriot_1 wrote: On vjerovatno misli da ćemo plivat ubuduće a ne hodat! :-D
Image
irac300

#7882 Re: Ateizam

Post by irac300 »

I šta vele, savršena božija kreacija. :lol: Nekom fali ova kost, nekom ona, neko ima obje, neko nijednu... :lol: Ja majstora kreacije, dunđer. :D

E da, Smrle, spominju se i muške bradavice, haman ih estetika neće spasit nestanka. :D
JVC

#7883 Re: Ateizam

Post by JVC »

Ovaj video kao da je pravio Smrle sa onim svojim 360 stupnjeva/stepeni, samo sto je drugi tabor i malo vise scientific-ki upakovan, ali bez konstatovanja sa samom naukom :D Jednostavno receno, toliko nebuloza da je to unbelievable!
Irac300, moram te razocarati, ali i tvoji muski potomoci ce imate bradavice, bilo to pitanje estetike ili ne.
Jedna informacija za ateiste, vrle nacunike, koji eto pa znaju sve. Vjerovali ili ne, u ranom stadiju formiranja embrija, bez obzira na spol, embrio prati zenski "blueprint". Prema "https://www.livescience.com/32467-why-d ... pples.html", tek nakon 60 dana testeron pocinje da radi (za one sa Y kromozonom), mijenjajuci tako genetsku aktivnost celija tj. samih genitalija i mozga. Drugacije receno, dok embrio dostigne 60 dana i pocne da razvija spol, bradavice su vec tu i ne mrdaju nigdje.
aurora313

#7884 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

JVC wrote:...Jedna informacija za ateiste, vrle nacunike, koji eto pa znaju sve. Vjerovali ili ne, u ranom stadiju formiranja embrija, bez obzira na spol, embrio prati zenski "blueprint"....
I to si tek sada saznao?!?
aurora313

#7885 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Što čekati? Ovako danas izgledaju moja stopala... u čarapama! :D
aurora313

#7886 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...covjce o cemu on prica na slovima Ya Sin, znaci Slova JS, se zove sura, i onda iz tog Slova S izvuce nekakvog Sina, to je van svake pameti...
Kog se vraga (hmm, džina) čudiš? Gdje god se okrenem na Ateizmu, ti praviš slične igrarije oko Kurana.
Što se tada ne čudiš kada se mi tebi čudimo?
irac300

#7887 Re: Ateizam

Post by irac300 »

JVC wrote:Ovaj video kao da je pravio Smrle sa onim svojim 360 stupnjeva/stepeni, samo sto je drugi tabor i malo vise scientific-ki upakovan, ali bez konstatovanja sa samom naukom :D Jednostavno receno, toliko nebuloza da je to unbelievable!
Irac300, moram te razocarati, ali i tvoji muski potomoci ce imate bradavice, bilo to pitanje estetike ili ne.
Jedna informacija za ateiste, vrle nacunike, koji eto pa znaju sve. Vjerovali ili ne, u ranom stadiju formiranja embrija, bez obzira na spol, embrio prati zenski "blueprint". Prema "https://www.livescience.com/32467-why-d ... pples.html", tek nakon 60 dana testeron pocinje da radi (za one sa Y kromozonom), mijenjajuci tako genetsku aktivnost celija tj. samih genitalija i mozga. Drugacije receno, dok embrio dostigne 60 dana i pocne da razvija spol, bradavice su vec tu i ne mrdaju nigdje.
Uh, kako si me razočar'o u p**** materinu. :lol: Irca boli neka stvar šta će se dešavati u daljnoj evoluciji čovjeka, samo mi smiješno jer se vi pozivate na ''čudo božanske kreacije'' a milion falinki. Video je daleko od nebuloze, mislim, jeste za vas, jer jbg, kosi se sa Adamom i Evom i njihovim mnogobrojnim incestima, ali kada samo malo uključiš realnost i razmisliš, skontaš da ima i te kako smisla.
L u c i f e r

#7888 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Image
patriot_1

#7889 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

irac300 wrote:
JVC wrote:Ovaj video kao da je pravio Smrle sa onim svojim 360 stupnjeva/stepeni, samo sto je drugi tabor i malo vise scientific-ki upakovan, ali bez konstatovanja sa samom naukom :D Jednostavno receno, toliko nebuloza da je to unbelievable!
Uh, kako si me razočar'o u p**** materinu. :lol: Irca boli neka stvar šta će se dešavati u daljnoj evoluciji čovjeka, samo mi smiješno jer se vi pozivate na ''čudo božanske kreacije'' a milion falinki. Video je daleko od nebuloze, mislim, jeste za vas, jer jbg, kosi se sa Adamom i Evom i njihovim mnogobrojnim incestima, ali kada samo malo uključiš realnost i razmisliš, skontaš da ima i te kako smisla.
Čekaj pajdo,ako smo nastali evolucijom , incest je u tom slučaju nemoguć?Nas boli ona stvar što misli neki tamo"Irac"...da se poslužim tvojom retorikom!Uostalom,koliko ima tih "mnogobrojnih" incesta?
patriot_1

#7890 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Sa filozofskog stanovišta tema o Bogu je zapravo tema o postanku svemira i svrsi njegovog postojanja.
Postoje dva oprečna mišljenja (teze), dvije oprečne dileme. Jedna glasi: Živa sila nosioc svijesti kao središnja organizaciona sila svemira omogučila je njegovo nastajanje, te evoluciju života i svijesti u njemu. Druga glasi: Svemir je nastao spontanom( bez utjecaja žive sile nosioca svijesti) naglom ekspanzijom nežive adimenzionalne primarne enegije koja je evoluirala u kvantne čestice, energetske sile i enegetska polja različitih svojstava, a daljnom evolucijom nežive tvari razvio se život i svijest u svemiru.
Dakle osnovno je pitanje dali je materija( neživa tvar) jedno od svojstava života i svijesti ili su život i svijest svojstva nežive tvari. Ljude koji zastupaju prvu tezu nazivamo teistima, a ljude koji zastupaju drugu tezu ateistima.
Da daljnja rasprava nebi bila mlačenje prazne slame moramo definirati pojmove koje smo u rspravi direktno ili indirektno koristili a to su: svemir, život, enegija, materija, biće, svijest, vrijeme prostor, misao, emocija.

U biologiji još uvjek vrijedi pravilo, koje nitko do sada nije opovrgao, živo iz živoga, znači novi život jedino je moguć suradnjom živih bića, nigdje, ama baš nigdje nismo uočili pojavu života iz mrtve supstance organske ili anorganske. Abiogeneza je religijski pojam. Možda će jednog dana i čovjeku uspjeti abiogenezom ostvariti život, ali taj događaj ne treba brkati sa spontanom abiogenezom za koju ateisti tvrde da je moguća, jer se tu radi o abiogenezi pod utjecajem svijesti, ljudske svijesti, a ne o spontanoj abiogenezi koju zastupaju ateisti.
Dok se ne dokaže da je spontana abiogeneza moguća dotle ta tvrdnja nije ništa drugo doli dogma, tvrdnja nikad provjerena.
O matematičkoj formuli kao mogućem dokazu za božju opstojnost možemo razgovarati tek kad definiramo pojmove korištene u raspravi.
Budući kažete da fizika,kemija matematika i biologija isključuju postojanje Boga, navedite koje to znanstvene činjenice iz tih područja potvrđuju vašu tvrdnju, odnosno dokazuju ili barem ukazuju na nepostojanje Boga.C/P
irac300

#7891 Re: Ateizam

Post by irac300 »

patriot_1 wrote:
irac300 wrote:
Čekaj pajdo,ako smo nastali evolucijom , incest je u tom slučaju nemoguć?Nas boli ona stvar što misli neki tamo"Irac"...da se poslužim tvojom retorikom!Uostalom,koliko ima tih "mnogobrojnih" incesta?
Pa u tome i jeste poenta, što i treba da vas boli neka stvar šta misli tamo neku Irac, isto kao što Irca boli isto tako neka stvar za vašim budalaštinama, ali Irac ne nameće svoje mišljenje, niti ide sa teme, na temu o religijama da širi svoju ''pamet''. Vi ste ti koji se ovdje sjatite i serete k'o foke. Kontaš?
A što se tiče incesta, pa ti mi reci, koga su Adamovi sinovi handrili?
L u c i f e r

#7892 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

patriot_1 wrote:Sa filozofskog stanovišta tema o Bogu je zapravo tema o postanku svemira i svrsi njegovog postojanja.
Postoje dva oprečna mišljenja (teze), dvije oprečne dileme. Jedna glasi: Živa sila nosioc svijesti kao središnja organizaciona sila svemira omogučila je njegovo nastajanje, te evoluciju života i svijesti u njemu. Druga glasi: Svemir je nastao spontanom( bez utjecaja žive sile nosioca svijesti) naglom ekspanzijom nežive adimenzionalne primarne enegije koja je evoluirala u kvantne čestice, energetske sile i enegetska polja različitih svojstava, a daljnom evolucijom nežive tvari razvio se život i svijest u svemiru.
Dakle osnovno je pitanje dali je materija( neživa tvar) jedno od svojstava života i svijesti ili su život i svijest svojstva nežive tvari. Ljude koji zastupaju prvu tezu nazivamo teistima, a ljude koji zastupaju drugu tezu ateistima.
Da daljnja rasprava nebi bila mlačenje prazne slame moramo definirati pojmove koje smo u rspravi direktno ili indirektno koristili a to su: svemir, život, enegija, materija, biće, svijest, vrijeme prostor, misao, emocija.

U biologiji još uvjek vrijedi pravilo, koje nitko do sada nije opovrgao, živo iz živoga, znači novi život jedino je moguć suradnjom živih bića, nigdje, ama baš nigdje nismo uočili pojavu života iz mrtve supstance organske ili anorganske. Abiogeneza je religijski pojam. Možda će jednog dana i čovjeku uspjeti abiogenezom ostvariti život, ali taj događaj ne treba brkati sa spontanom abiogenezom za koju ateisti tvrde da je moguća, jer se tu radi o abiogenezi pod utjecajem svijesti, ljudske svijesti, a ne o spontanoj abiogenezi koju zastupaju ateisti.
Dok se ne dokaže da je spontana abiogeneza moguća dotle ta tvrdnja nije ništa drugo doli dogma, tvrdnja nikad provjerena.
O matematičkoj formuli kao mogućem dokazu za božju opstojnost možemo razgovarati tek kad definiramo pojmove korištene u raspravi.
Budući kažete da fizika,kemija matematika i biologija isključuju postojanje Boga, navedite koje to znanstvene činjenice iz tih područja potvrđuju vašu tvrdnju, odnosno dokazuju ili barem ukazuju na nepostojanje Boga.C/P
1 Cool, otkud onda bog nastade...?

2 Ah stari dobri argument "dokaži da moja tvrdnja nije istinita"
SamoVasGledam

#7893 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote: Čekaj pajdo,ako smo nastali evolucijom , incest je u tom slučaju nemoguć?Nas boli ona stvar što misli neki tamo"Irac"...da se poslužim tvojom retorikom!Uostalom,koliko ima tih "mnogobrojnih" incesta?
A opet ti si na temi ''Ateizam'', a Irac je ateista, što znači da te ipak zanima šta on ima da kaže.
JVC

#7894 Re: Ateizam

Post by JVC »

irac300 wrote: Uh, kako si me razočar'o u p**** materinu. :lol: Irca boli neka stvar šta će se dešavati u daljnoj evoluciji čovjeka, samo mi smiješno jer se vi pozivate na ''čudo božanske kreacije'' a milion falinki. Video je daleko od nebuloze, mislim, jeste za vas, jer jbg, kosi se sa Adamom i Evom i njihovim mnogobrojnim incestima, ali kada samo malo uključiš realnost i razmisliš, skontaš da ima i te kako smisla.
Irac300, iskreno i mene ne intersuje sta ce se desavati sa evolucijom covjeka. Ateisti se pozivaju na Darvina, kao velikog borca protiv inteligentnog dizajna, ali nigdje bas nigdje ne pise da je on bio ateista. U vrijeme zavrsavanja knjige "Origin" isti taj Darvin je bio deista (sto u prevodu znaci da je Bog bio pocetak zivota na zemlji) i to je jasno kad se uzme poeticni dio iz istoimene knjige, citiram iz sestog i posljednjeg izdanja 1872:
"There is grandeur in this view of life, with its several powers, having been originally breathed by the Creator into a few forms or into one; and that, whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved." Darvin je vremenom postao agnostik, ali nikada ateista.
Kada razgovaras sa Smrckom kojem je Kuran sve, pocevsi od naucne knjige pa nadalje, razumijem taj stav.

Koliko vas ovdje je upoznato sa imenom Tome Akvinskog filizofa i teologa iz 13 stoljeca? Taj covjek koji je bio prije svega krscanin napisao je djelo koje bi veoma lako moglo biti uvod u Darvinovu knjigu. Sve sto postoji, bilo da su to zakoni fizike, matematike, kvantne fluktuacije, Higgsove bozone ili procesi evolucije, dakle ipso facto, aspekti su ovog stvorenog reda. Kada ljudska bica cine stvari, oni rade s vec postojecim materijalom kako bi proizveli nesto novo. Ljudski cin stvaranja nije potpuni uzrok onoga sto se proizvodi; ali Bozji stvaralacki cin potpuni je uzrok onoga sto se proizvodi.
JVC

#7895 Re: Ateizam

Post by JVC »

aurora313 wrote:
JVC wrote:...Jedna informacija za ateiste, vrle nacunike, koji eto pa znaju sve. Vjerovali ili ne, u ranom stadiju formiranja embrija, bez obzira na spol, embrio prati zenski "blueprint"....
Da ne bi ovog foruma i ove price ne bi nikada ni saznao :thumbup: sarcasm included
L u c i f e r

#7896 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Ope ja s pitanjem za muslimane. :zoka:

Islam kae da treba ustajati prije zore i klanjati, a noć što više koristiti za ibadet umjesto spavanja itd.

Nauka dokaza da je san pravo bitan, da nedostatak sna utiče na infarkte, moždane udare, depresije, i sl.

Kako to pravdate? :meza1:
aurora313

#7897 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

JVC wrote:
aurora313 wrote:
Da ne bi ovog foruma i ove price ne bi nikada ni saznao :thumbup: sarcasm included
E pa sada vidiš da ta informacija nije trebala ateistima; oni su to znali. :)
harač

#7898 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
irac300 wrote:Vi stvarno nakon svih ovih godina očekujete od njega odgovore? :D Pa lik je klepetalo, copy paste propaganda, ispuca svoje i ode dalje. Eno na onoj temi koju je otvorio o brojčanim čudima, onaj smor od žene @karlin mu se natovarila na leđa, prvo je pokušao da joj odgovara, al' vidio da se ove ne može riješiti, sada je ignoriše. :D Meni šega iskreno, samo se smijati. :lol:
ja odgovaram jos i dalje i njoj i svakom ostalom ko imalo dodje sa nekakvim argumentom.

nema se tu sta ignorisati, samo joj kazes, donesi mi dokaz za to sto tvrdis i tacka, ona jos nije u stanju da donese to sto se trazi od nje, dokaz da je orginalni Kuran samo 2/3
za one koji ne prate onu raspravu na brojčanim čudima (inače, nemojte, neutoni vrše harakiri), ovaj je izjavio da je on sam izmislio pravila za kodiranje, ali kada mu se tražilo da izloži tu metodologiju da bi se ta pravila analizirala, izbjegava već deset stranica. cirkusant :D
arzuhal

#7899 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

L u c i f e r wrote:Ope ja s pitanjem za muslimane. :zoka:

Islam kae da treba ustajati prije zore i klanjati, a noć što više koristiti za ibadet umjesto spavanja itd.

Nauka dokaza da je san pravo bitan, da nedostatak sna utiče na infarkte, moždane udare, depresije, i sl.

I ta nauka se našla petljat u nešto što nije njeno, pusti kraju, lažu...
L u c i f e r

#7900 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

arzuhal wrote:
L u c i f e r wrote:Ope ja s pitanjem za muslimane. :zoka:

I ta nauka se našla petljat u nešto što nije njeno, pusti kraju, lažu...
:D :evil:
Post Reply