Ukrajina

Post Reply
agnostic_front

#7876 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Zanimljivo kako ovaj Lokman, lafo navijač Bešiktaša, u jednom postu ističe takvu mržnju prema svemu što dolazi sa Zapada, da bi sada zagovarao slobodnu trgovinu između firmi iz Rusije i u ovom slučaju Austrije. Inače slobodna trgovina, koncept koji je i došao sa Zapada, i razlog zašto je Zapad toliko superioran u odnosu na Rusiju i Kinu.
Naravno da će svako ometanje slobodne trgovine pogoditi obje strane, to je valjda svima jasno, a pogotovo ekonomskim stručnjacima na forumu, ali je sasvim sigurno da će Rusija izvući deblji kraj. Pa nam ostaje da vidimo, dokle su spremni da idu.

I iznio si jednu očiglednu laž u ovom zadnjem postu. Najveća industrijska sila poslije Kine su Sjedinjene Američke Države.
jefferson

#7877 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

agnostic_front wrote:Zanimljivo kako ovaj Lokman, lafo navijač Bešiktaša, u jednom postu ističe takvu mržnju prema svemu što dolazi sa Zapada, da bi sada zagovarao slobodnu trgovinu između firmi iz Rusije i u ovom slučaju Austrije. Inače slobodna trgovina, koncept koji je i došao sa Zapada, i razlog zašto je Zapad toliko superioran u odnosu na Rusiju i Kinu.
Naravno da će svako ometanje slobodne trgovine pogoditi obje strane, to je valjda svima jasno, a pogotovo ekonomskim stručnjacima na forumu, ali je sasvim sigurno da će Rusija izvući deblji kraj. Pa nam ostaje da vidimo, dokle su spremni da idu.

I iznio si jednu očiglednu laž u ovom zadnjem postu. Najveća industrijska sila poslije Kine su Sjedinjene Američke Države.
Ja koliko znam SAD jos uvijek prozivode vise od Kine, dok i SAD i Kina jos uvijek pojedinacno izvoze manje od Njemacke :D
Takodje, veliki dio kineskog izvoza je od strane firmi koje dolaze iz SAD, EU itd.
Sada trenutno, trend je preseljavanje proizvodnje u Meksiko, bar kada su u pitanju firme iz SAD, tj. proizvodnje iz Kine u Meksiko.
agnostic_front

#7878 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Samo ovi, kako se kaže, opipljivi proizvodi, bez usluga?
Dobro, izvoz je druga stvar, o tome ne znam.

Logično je da će seliti, neki dan mi onaj vajoming ne odgovori, do kada će radna snaga u Kini biti jeftina, da budu isplativi stranim firama da rade tamo. Zato nam je dao referat o tome kako Kina posjeduje američki dug i kako može da baci SAD na koljena.
jefferson

#7879 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

agnostic_front wrote:Samo ovi, kako se kaže, opipljivi proizvodi, bez usluga?
Dobro, izvoz je druga stvar, o tome ne znam.

Logično je da će seliti, neki dan mi onaj vajoming ne odgovori, do kada će radna snaga u Kini biti jeftina, da budu isplativi stranim firama da rade tamo. Zato nam je dao referat o tome kako Kina posjeduje američki dug i kako može da baci SAD na koljena.
Da opipljivi proizvodi, tj. industrijska proizvodnja. Fazon je sto su SAD trziste koje samo guta oko 19% svjetske proizvodnje sa manje od 3% stanovnistva.
Naravno, Kina ce tek uci u ekonomsku krizu. Da li je to za 10 ili 30g vidjet cemo, ali ja bar mislim da ce to biti izazvano time sto ni kinezi nece vise da rade za dolar dnevno, nego i oni hoce bar da Toyotu Corollu vozaju a ne biciklo.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7880 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Ja Sam Odavle wrote:Sto li se ovo ovoliko mlada putincad raskokokdakala? Valjda se nadaju ruskoj cizmi i u Bosni?
Ja bih volio da si ti, malte ne, bilo sta, samo da si malo manje pun gorcine...prema bilo kome.
zilog

#7881 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Evo za svakog ponesto:
UnscarD

#7882 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Definitivno u slucaju Ukrajine, postoje dupli standardi ...
Janukovic je smijenjen sa 72.88% glasova a Ukrajinski ustav nalaze minimum od 75% glasova. Dakle nije validan.
Samo glasanje se desavalo uz prisustvo naoruzanih ljudi u parlamentu u jednom stanju anarhije. To nije bitno naravno. Bitno je da na sva zvona se prica kako je referendum na Krimu nelegalan jer su takodjer bili prisutni naoruzani ljudi. Ni jedno ni drugo nije demokratski ali je licemjerno jedno podrzavati a drugo osudjivati.
Dalje, onog momenta kada je NATO odlucio da im nije potrebna rezolucija savjeta bezbjednosti da bi intervenisali bilo gdje u svijetu, tog momenta ne bi trebalo da ih cudi ukoliko i nekom drugom isto to ne bude potrebno za neke druge intervencije.
Zapad je suvernitet i teritorijalni integritet drzava krsio vise puta nekaznjeno (Irak i Libija kao noviji primjeri a ma sta ja mislio o tome, i Srbija je u ovoj kategoriji jer NATO nije imao odobrenje UN savjeta bezbjednosti za intervenciju) pa ne bi trebao biti toliko sokiran kada to uradi neko drugi. Zapad je nakon hladnog rata principe medjunarodnog prava pogazio nebrojeno puta misleci kako je pobijedio i kako na to ima pravo. Zakon jaceg je zamjenio medjunarodno pravo (trebaju li primjeri?). E pa ne treba onda kukati kada i neko drugi pocne igrati po tim istim pravilima.

Ovo sto je uradila Rusija nije u skladu sa medjunarodnim pravom i to stoji i nema nacina da se to opravda. Sa druge strane Rusija nije uradila nista sto za zapad nije vec poodavno standardan obrazac ponasanja.
zilog

#7883 Re: Ukrajina

Post by zilog »

UnscarD wrote:i Srbija je u ovoj kategoriji jer NATO nije imao odobrenje UN savjeta bezbjednosti za intervenciju
:roll:
Mislim da je najbolje da odemo na Pale da se izvinemo rodjacima sto su se smrzavali po mitraljeskim gnijezdima i sto ih i danas probada u ledjima od dizanja granata...
UnscarD

#7884 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

zilog wrote:
UnscarD wrote:i Srbija je u ovoj kategoriji jer NATO nije imao odobrenje UN savjeta bezbjednosti za intervenciju
:roll:
Mislim da je najbolje da odemo na Pale da se izvinemo rodjacima sto su se smrzavali po mitraljeskim gnijezdima i sto ih i danas probada u ledjima od dizanja granata...
Medjunarodno pravo (nikakvo pravo ustvari) ne funkcionise po principu emocija. Pitaj bilo kojeg sudiju da li je provala u neciju kucu iz humanitarnih i plemenitih pobuda i dalje krivicno djelo ili zbog toga ona to prestaje biti?
NATO je tom intervencijom napravio presedan i stavio van funkcije medjunarodno pravo. Rusija ovim cinom je uradila isto to.
Sa stanovistva medjunarodnog prava, obje situacije su ga prekrsile. Zasto ocekivati da se u sada vec ocigledno, multipolarnom svijetu, neki moraju i trebaju pridrzavati prava dok za druge to ne vazi?
zilog

#7885 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Mislim da se u slucaju Srbije 1999., to moze tretirati kao kasnjenje vracanja knjige u biblioteku.
agnostic_front

#7886 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

United Nations Security Council Resolution 1441
Kina i Rusija za.

United Nations Security Council Resolution 1973
Kina i Rusija suzdržani.
agnostic_front

#7887 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

UnscarD wrote:Zakon jaceg je zamjenio medjunarodno pravo (trebaju li primjeri?)
Pa ne bi bilo loše.
AleksoMKD

#7888 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Ljudi sta je vama? Koje medjunarodno pravo?
Ono koje nekolicini zemalja daje pravo na veto za sve sto im nije u interesu?

Medjunarodno "pravo" je zajebancija koja tjesi gradjane malih zemalja da eto i oni ko nesto vrede i da neko uvazava njihovo misljenje i interese.

Jaci tlaci, uvek je tako bilo i tako ce ostati.

Medjunarodno pravo, kurac moj.
UnscarD

#7889 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

agnostic_front wrote:
Pa ne bi bilo loše.
Nema problema ;-) :
Direktne vojne intervencije : Vijetnam, Laos, Kambodza, Dominikanska Republika, Kuba, Haiti, Nikaragva, Panama, Gvatemala.

Podrska drzavnim udarima i nasilnoj smjeni vlasti : Brazil, Paragvaj, Iran, Chile (mozda i najstrasniji primjer jer je rezultovao dovodjenjem Pinocea na vlast i masakrom desetina hiljada civila. Naravno Pinoche je bio USA prijatelj svo to vrijeme), Gana i Kongo.

Ovaj listi mozemo dodati i listu zemalja kojima je USA dala zeleno svijetlo da urade goru stvar nego sto je sada Rusija uradila (buduci da nije metak opaljen) kao sto su : Invazija Indonezije na Istocni Timor, Saudijske Arabije u Bahrein i Izraela u Libanon, da nabrojim samo neke...

Nadam se da ova nekompletana lista zadovoljava ? Ako ne zadovoljava, probaj da nadjes knjigu : William Blum’s “Killing Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II
djonko brajs

#7890 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

UnscarD wrote:
agnostic_front wrote:
Pa ne bi bilo loše.
Nema problema ;-) :
Direktne vojne intervencije : Vijetnam, Laos, Kambodza, Dominikanska Republika, Kuba, Haiti, Nikaragva, Panama, Gvatemala.

Podrska drzavnim udarima i nasilnoj smjeni vlasti : Brazil, Paragvaj, Iran, Chile (mozda i najstrasniji primjer jer je rezultovao dovodjenjem Pinocea na vlast i masakrom desetina hiljada civila. Naravno Pinoche je bio USA prijatelj svo to vrijeme), Gana i Kongo.

Ovaj listi mozemo dodati i listu zemalja kojima je USA dala zeleno svijetlo da urade goru stvar nego sto je sada Rusija uradila (buduci da nije metak opaljen) kao sto su : Invazija Indonezije na Istocni Timor, Saudijske Arabije u Bahrein i Izraela u Libanon, da nabrojim samo neke...

Nadam se da ova nekompletana lista zadovoljava ? Ako ne zadovoljava, probaj da nadjes knjigu : William Blum’s “Killing Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II
nisi valjda zaboravio rat u koreji, afganistan, irak dva puta, pa zatim sam rat irak - iran je zapravo rat u kojem su se amerikanci putem sadama koji im je bio blizak saveznik tada borili protiv iranaca, pa stvaranje mudzahedina i osame bin ladena jos za vrijeme sovjetske invazije u afganistan, pa somalija, pa sudan, itd. itd.

u biti, od ww2 dosad amerika je prekrsila međunarodno pravo i napravila jedno 30ak nelegalnih invazija i okupacija raznih drzava ili pomogla u svojstvu finansijera i politickog mentora (nesto slicno kao recimo agresija srbije i hrvatske na bosnu) u agresiji raznih zemalja.

svo to vrijeme sovjetski savez je imao samo jednu epizodu u afganistanu, a rusija par dana nereda u abhaziji i juznoj osetiji kada je amerika zajedno sa gruzijom izvrsila agresiju na ove 2 provincije i ovo u ukrajini bez ispaljenog metka. cecnija se nalazai u okviru rusije i slina je recimo akciji americkih vlasti u Waco/Texas 1993 kada su vlasti bez razloga pobili neke jadne ljude i djecu samo zato sto su se organizovali van institucija sistema.
General War

#7891 Re: Ukrajina

Post by General War »

djonko brajs wrote:[
nisi valjda zaboravio rat u koreji, afganistan, irak dva puta, pa zatim sam rat irak - iran je zapravo rat u kojem su se amerikanci putem sadama koji im je bio blizak saveznik tada borili protiv iranaca, pa stvaranje mudzahedina i osame bin ladena jos za vrijeme sovjetske invazije u afganistan, pa somalija, pa sudan, itd. itd.

u biti, od ww2 dosad amerika je prekrsila međunarodno pravo i napravila jedno 30ak nelegalnih invazija i okupacija raznih drzava ili pomogla u svojstvu finansijera i politickog mentora (nesto slicno kao recimo agresija srbije i hrvatske na bosnu) u agresiji raznih zemalja.

svo to vrijeme sovjetski savez je imao samo jednu epizodu u afganistanu, a rusija par dana nereda u abhaziji i juznoj osetiji kada je amerika zajedno sa gruzijom izvrsila agresiju na ove 2 provincije i ovo u ukrajini bez ispaljenog metka. cecnija se nalazai u okviru rusije i slina je recimo akciji americkih vlasti u Waco/Texas 1993 kada su vlasti bez razloga pobili neke jadne ljude i djecu samo zato sto su se organizovali van institucija sistema.[/quote]

:(
Ma nemoj...a Naoruzavanje kine i NVA, mjesanje u arapsko izraelski rat, intervencija na Cehoslovacku, Madjarsku, Inforbiro u SFRJ, pa Kuba...mani se suplje price, pogresan je ovo forum za takve lazi.
Last edited by General War on 26/03/2014 12:59, edited 2 times in total.
UnscarD

#7892 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Jbg, puno je toga, ne moze covjek odmah svega da se sjeti :) hvala na dopuni ...
agnostic_front

#7893 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Izvini, ja sam mislio da pričamo o NATO-u. Napisao si bio NATO, pa sam zato pomislio.

Naravno da će SAD intervenisati, oni podržavali antikomuniste gdje god su mogli, Rusi i Kinezi podržavali komuniste gdje god su mogli. Pa bio je Hladni rat, o čemu mi pričamo? Borili su se i jedni i drugi za prevlast gdje god su stigli.

Masakr desetina hiljada civila? Oko 3 hiljade civila nije isto što i desetine hiljada. Štrašan je bilo koji broj ljudi ubijenih zbog određenog političkog ubjeđenja, ali da ne pretjerujemo.

EDIT: Intervencija u Koreji je podržana od strane UN-a, kao i Afganistan, Irak, Libija, ne da mi se tražiti tačne rezolucije.
djonko brajs

#7894 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

ah da pardon, sovjetska akcije u madjarskoj i ceskoj, pa kriza u kubi. ali to nije invazija rusa na kubu vec je tu bio pokusaj invazije amerikanaca na kubu ali ih je kastro poderao u bay of pigs. dakle dodati 2 invazije sovjeta i jednu amerikanaca na listu ali opet je ukupan skor jedno 50 naprema 5 za amerikance u agresijama.
UnscarD

#7895 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

agnostic_front wrote:United Nations Security Council Resolution 1441
Kina i Rusija za.
Mislis mozda na glasanje NAKON ove sarade i jedne od najvecih i bezocnijih lazi?
Image

Covjeku sega ... psihopata, sta drugu reci.
UnscarD

#7896 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

agnostic_front wrote:Izvini, ja sam mislio da pričamo o NATO-u. Napisao si bio NATO, pa sam zato pomislio.

Naravno da će SAD intervenisati, oni podržavali antikomuniste gdje god su mogli, Rusi i Kinezi podržavali komuniste gdje god su mogli. Pa bio je Hladni rat, o čemu mi pričamo? Borili su se i jedni i drugi za prevlast gdje god su stigli.

Masakr desetina hiljada civila? Oko 3 hiljade civila nije isto što i desetine hiljada. Štrašan je bilo koji broj ljudi ubijenih zbog određenog političkog ubjeđenja, ali da ne pretjerujemo.

EDIT: Intervencija u Koreji je podržana od strane UN-a, kao i Afganistan, Irak, Libija, ne da mi se tražiti tačne rezolucije.
Pricam generalno o zapadnom imperijalizmu i duplim standardima koje pokusavaju da primjenjuju. NATO je tu znacajna alatka.

Moja poenta je da nije u redu primjenjivati jedne standarde na druge a ne primjenjivati ih na sebe.
Konkretno oko Ukraine, referendum na Krimu je nelegalan po Ukrajinskom ustavu ali je smjena Janukovica legalna? Ne moze ustav biti savitljiva kategorija i biti selektivno primjenjivan.

Sto se tice bombardovanja Srbije i Cacka :) za to su i mnogi ZAPADNI analiticari upozorili da ce se kad tad obiti o glavu (sto se evo upravo desava). UN vijece sigurnosti NIJE DALO ODOBRENJE za to bombardovanje i to taj cin cini nelegitimnim. Ovakvo ponasanje bi omogucilo slobodno i jednostrano interpretiranje bilo kojeg konflikta u svijetu. USA su to uradile jer su bile na krilima pobjede u hladnom ratu u svijetu koji je tada bio unipolaran sa jednom jedinom supersilom na jednoj strani i pijanim Jeljcinom na drugoj. Stvari vise tako ne stoje a zapadu se obije o glavu zanemarivanje medjunarodnog poretka i prava.
djonko brajs

#7897 Re: Ukrajina

Post by djonko brajs »

UnscarD wrote:
agnostic_front wrote:Izvini, ja sam mislio da pričamo o NATO-u. Napisao si bio NATO, pa sam zato pomislio.

Pricam generalno o zapadnom imperijalizmu i duplim standardima koje pokusavaju da primjenjuju. NATO je tu znacajna alatka.

Moja poenta je da nije u redu primjenjivati jedne standarde na druge a ne primjenjivati ih na sebe.
Konkretno oko Ukraine, referendum na Krimu je nelegalan po Ukrajinskom ustavu ali je smjena Janukovica legalna? Ne moze ustav biti savitljiva kategorija i biti selektivno primjenjivan.

Sto se tice bombardovanja Srbije i Cacka :) za to su i mnogi ZAPADNI analiticari upozorili da ce se kad tad obiti o glavu (sto se evo upravo desava). UN vijece sigurnosti NIJE DALO ODOBRENJE za to bombardovanje i to taj cin cini nelegitimnim. Ovakvo ponasanje bi omogucilo slobodno i jednostrano interpretiranje bilo kojeg konflikta u svijetu. USA su to uradile jer su bile na krilima pobjede u hladnom ratu u svijetu koji je tada bio unipolaran sa jednom jedinom supersilom na jednoj strani i pijanim Jeljcinom na drugoj. Stvari vise tako ne stoje a zapadu se obije o glavu zanemarivanje medjunarodnog poretka i prava.

pa narvno. ko da je bitno jel nato ili amerika kad su to u prakticnom smislu sinonimi.
jefferson

#7898 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

UnscarD wrote:

Ja se ne sjecam da je SAD proglasilo Kosovo 51 drzavom? Ispravi me ako grjesim.
General War

#7899 Re: Ukrajina

Post by General War »

djonko brajs wrote:ah da pardon, sovjetska akcije u madjarskoj i ceskoj, pa kriza u kubi. ali to nije invazija rusa na kubu vec je tu bio pokusaj invazije amerikanaca na kubu ali ih je kastro poderao u bay of pigs. dakle dodati 2 invazije sovjeta i jednu amerikanaca na listu ali opet je ukupan skor jedno 50 naprema 5 za amerikance u agresijama.
Pa "tri" (gdje su od toga dva puta ceceni poderali "sami" ruse)puta cecenija kad se vec castimo...samo ne znam u cemu je poenta ovog nabrajanja...kad vidis da ti tvoj prvi komentar nije na mjestu.
Lokman

#7900 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

Da EU ima novca da vještački i propagandno podiže životni standard u svojim kolonijama na istoku i jugu Evrope onda se ne bi dešavalo ono što sam svojim očima gledao u turskom gradu Edirneu, gdje desetine Bugara čekaju u redu da ih na svojim plantažama angažuju lokalni turski zemljoposjednici, jer su dnevnice u Turskoj 3-4 puta veće nego u Bugarskoj koja je članica EU. Turci se danas smiju kada im spominjete kandidaturu jer su im pred očima Bugari i njihova bijeda. Dobro je konstatovao Dodik u današnjem intervju Anadoliji, kada izađete na autoput Beograd-Zagreb zateknete stotine turskih kamiona koji vuku robu za EU, dakle turska ekonomija proizvodi konkurentne proizvode i izvozi u EU, i na istok, uživaju u prosperitetu i blagostanju, iako nisu formalna članica EU. Kada obični Ukrajinac ili Bosanac razmišlja o EU on zamišlja zemlju fantazije kakvu imamo u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj. Istina je da je današnja EU prostor divergencije, strašnih razlika nezamislivih za bivšu Jugoslaviju, razlika između Rumunije i Austrije, veća je nego što je bila razlika između Kosova i Slovenije. Formalni ulazak u EU ne znači ništa osim ako nemate kvalitetne institucije i konkurentnu privredu. Evo nedavno je i Hrvatska ušla u EU pa su uprkos tome ekonomski pukli ko petarda, a krizi i propadanju se ne nazire kraj. To je dugoročno neodrživo stanje. Postoje statistički izračuni koji kažu da jedan Nijemac izdržava 150 Grka, 320 Bugara i 580 Rumuna. Još im samo fale Ukrajinci. Ukrajinci su se dobro zajebali i jedino što će dobiti od zapada jeste stezanje kaiša i uništenje industrijskog bazena u Donbasu, odnosno gubitak domaćeg tržišta u korist evopskih kompanija. I to je danas dobra opcija, jer postoji opasnost da ih gurnu u samoubilački sukob sa Rusijom u ime „slobode“ i „suvereniteta“. EU je političkom i finansijskom ćorsokaku, nema odgovora na prenos industrijske proizvodnje u Kinu i pitanje je vremena kada će zapasti i u egzistencijalnu krizu. Čitam danas kako kineski Alibaba pravi više prometa nego njegovi zapadni konkurenti Amazon i E bay zajedno, danas Alibaba vrijedi nevjerovatnih 180 milijardi dolara. Ekonomska moć se seli na istok i to je nazaustavljiv proces. Ako Rusija, Kina i Iran uspostave evroazijski trgovinski savez onada je svijet postao bipolaran, jer te zemlje imaju sve što im treba: vojnu moć, energente i industrijsku proizvodnju. Ukrajina je u velikoj dubiozi i potrebno je 50-60 milijardi dolara godišnje da bi se samo održavala u životu. Te pare Ukrajini niko neće dati, jadni narod će propasti u još goru socijalnu agoniju, zemlja će se podijeliti dok će se Evroazija i Zapad prepucavati preko ničije zemlje, odnosno tuđih leđa, a kriminalni savez tajkuna i političara i dalje će vladati Ukrajinom. Za mjesec-dva, to će biti jedini konkretan epilog ove frke oko Ukrajine.
Post Reply