Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ken_M

#7876 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ken_M »

zippoo87 wrote: 16/04/2023 21:20 Pa to je onaj princip...samo neka je meni dobro a komsiji neka crkne krava.
Dakle njemu je malo njegovih 5000 KM ali zato drugi mogu i za 800 KM i jos da su prezadovoljni...i ovakvi su vecinom kod nas.
Kao meni je dobro a ostali neka umru ili se jebu,nije moja stvar i ne daj boze da ce ti neko od ovih pomoci u necemu,dati ruke...samo podmecu i gledaju da te shebu.
Ljudi generalno vole određivati koliko je nekome dovoljno za preživjeti i šta je "dovoljno dobro" za nekog. Ali ne vole kad njima to neko uradi.
U ovom slučaju je nekome problem što "konobar", očito, ima izbor.
zippoo87

#7877 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

40 eura + baksis je dnevnica konobara u Beogradu a ako radi svadbe,minimalno jos 50 eura baksisa a cesto 80-100 eura i samo to radi dva dana a ostalim danima moze raditi ili nesto drugo.
Evo maloprije pricao sa prijateljom iz Srbije,koji to rad...kaze nece ni ici na sezonu,iako ima ponudu od 2500 Eura + baksis kao rostilj majstor .
A ima i ponuda za stalno da radi ali isplativije mu ovako...petak-subota svadbe a ovim danima je radio u firmi ponedjeljak-petak.
A sada preko ljeta ce plate ici jos 50% jer nema radnika i mnogi idu u Hr na sezonu a i u Hr fali radnika...tako da kako vrijeme prema sezoni odmice,plate se povecavaju.
Pa bolje za 4 mjeseca donijeti kuci 5-8000 eura ,nego rintati ovdje 12 mjeseci za 3500 eura.
Last edited by zippoo87 on 16/04/2023 21:31, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7878 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

corei3 wrote: 16/04/2023 21:17 Samo prebacite u eure,plata 400e, ma daj,ko Afrika smo
8 stoja :mrgreen:
Dozer

#7879 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dozer »

Eto, pustih da se malo ispucate, i zakljucujem da smo gdje jesno jer nam je razmisljanje totalno pogresno.

Ono da mi 5 milja nije dovoljno je bio sarkazam, ali pcito je to slabo ko skontao.

Ja ne kontam sta ljudi ocekuju od posla konobara.... ocito su samo rijetki radili taj posao, ali zato mogu srat' i pametovat do besvijesti.
Ja jesam radio taj posao, i odlicno znam koliko se tu moze zaraditi, pogotovo u objektu poput ovog o kojem pricam. A sutra da ostanem bez sadasnjeg posla, hladno bih opet radio kao konobar.

Covjek ima malu djecu, tako da ne mogu raditi. Zena mu radi s njim. Rodbine nema ovdje. Ima.li jos nebuloznih pitanja/konstatacija?

Znate li vi uopste kolike su plate u raznim drzavnim i kantonalnim sluzbama? Vjerovali ili ne - manje nego bilo koji konobar zaradi mjesecno.

Jbt, ovdje bi svi plate iskusnih programera, menadzera i direktora, a jedva zavrsili gimnaziju...
Student_u_Ostavci

#7880 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Student_u_Ostavci »

Bježi jbte konobarisanje. Nije to nimalo naivan posao.
Radio sam dok sam studirao i ne bi nikome preporučio nikada. Za 8 stoja pogotovo ne bi preporučio. :mrgreen:
zippoo87

#7881 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Dozer wrote: 16/04/2023 21:39 Eto, pustih da se malo ispucate, i zakljucujem da smo gdje jesno jer nam je razmisljanje totalno pogresno.

Ono da mi 5 milja nije dovoljno je bio sarkazam, ali pcito je to slabo ko skontao.

Ja ne kontam sta ljudi ocekuju od posla konobara.... ocito su samo rijetki radili taj posao, ali zato mogu srat' i pametovat do besvijesti.
Ja jesam radio taj posao, i odlicno znam koliko se tu moze zaraditi, pogotovo u objektu poput ovog o kojem pricam. A sutra da ostanem bez sadasnjeg posla, hladno bih opet radio kao konobar.

Covjek ima malu djecu, tako da ne mogu raditi. Zena mu radi s njim. Rodbine nema ovdje. Ima.li jos nebuloznih pitanja/konstatacija?

Znate li vi uopste kolike su plate u raznim drzavnim i kantonalnim sluzbama? Vjerovali ili ne - manje nego bilo koji konobar zaradi mjesecno.

Jbt, ovdje bi svi plate iskusnih programera, menadzera i direktora, a jedva zavrsili gimnaziju...
Pa ako si radio posao,onda znas i koliko se tu trci i ganja i radi i normalno da za sav taj rad,ocekujes i platu.
U tim nekim nabrojanim sluzbama se NE RADI a svaka plata za nerad je dobra plata.
Evo dajte meni 800 KM da ne radim,necu nista napisati ali ako poginem radeci,sigurno necu raditi za crkavicu.
Dobro je neko napisao...ako neces da platis,onda zaposlis svoje iz kuce i pare ti ostaju u kuci/restoranu.

I ja kada radim sebi,ako hocu da mi pare ostanu,licno radim a ako hocu da sjedim a drugi radi,onda platim taj rad.
zippoo87

#7882 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Student_u_Ostavci wrote: 16/04/2023 21:49 Bježi jbte konobarisanje. Nije to nimalo naivan posao.
Radio sam dok sam studirao i ne bi nikome preporučio nikada. Za 8 stoja pogotovo ne bi preporučio. :mrgreen:
A da vidis tek tempa u sezoni ...kao da je svaki dan bajram kod nas i sve puno,trazi se mjesto vise.
A konobara uvijek fali,jer gazda umjesto 4,zaposli tri i racuna rasporediti posao na ovu trojicu a onda se potrefi kolega mahmuran,napusen,kurcoboljac,neiskusan pa onda ti i jos jedan gulite od jutra do sutra :lol:
Po 16km dnevno se prelazi u sedmom i osmom mjesecu u restoranima sa vecom terasom pa ako gledamo obim posla i zaradu,nije ni dole bas da cvjetaju ruze ali u odnosu na ovih nasih 400 eura...to ti dodje kao da si doktor medicine u Cemerici :D
tramvajtrojka

#7883 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by tramvajtrojka »

zippoo87 wrote: 16/04/2023 21:54
Student_u_Ostavci wrote: 16/04/2023 21:49 Bježi jbte konobarisanje. Nije to nimalo naivan posao.
A da vidis tek tempa u sezoni ...kao da je svaki dan bajram kod nas i sve puno,trazi se mjesto vise.
A konobara uvijek fali,jer gazda umjesto 4,zaposli tri i racuna rasporediti posao na ovu trojicu a onda se potrefi kolega mahmuran,napusen,kurcoboljac,neiskusan pa onda ti i jos jedan gulite od jutra do sutra :lol:
Po 16km dnevno se prelazi u sedmom i osmom mjesecu u restoranima sa vecom terasom pa ako gledamo obim posla i zaradu,nije ni dole bas da cvjetaju ruze ali u odnosu na ovih nasih 400 eura...to ti dodje kao da si doktor medicine u Cemerici :D
Bjez ba ne bih se tacne vise nikad u životu prihvatio jedno ljeto to radio kao student prije nekih sedam osam godina za tadasnjih sest glava poginuo noseci tocene i kafe u sred sezone i to sto te bacaju iz nocne u jutarnju smjenu , tako da na danasnjem vaktu osam glava je ponizavanje kad ostali kafići u Sarajevu vec sad daju preko milje i to pofino iznad sano da imaju konobara za sezonu
xoklix

#7884 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by xoklix »

Za 8 stoja teško će naći. Eno u Strettu SCC nudi milju plus bakšiš. Po takvim mjestima se finog bakšiša uzme.
Peryton_

#7885 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Peryton_ »

Kad se sjetim jednog ljeta, za poslijepodne i dio noci mi je znalo preci oko pola tone piva na rukama do musterija. 20 marki dnevnica, plus baksis. Ne bih nikome preporuci ako ne mora.
Ove konobare u elitnim restoranima ne brojim.
zippoo87

#7886 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

tramvajtrojka wrote: 16/04/2023 21:58
zippoo87 wrote: 16/04/2023 21:54

Bjez ba ne bih se tacne vise nikad u životu prihvatio jedno ljeto to radio kao student prije nekih sedam osam godina za tadasnjih sest glava poginuo noseci tocene i kafe u sred sezone i to sto te bacaju iz nocne u jutarnju smjenu , tako da na danasnjem vaktu osam glava je ponizavanje kad ostali kafići u Sarajevu vec sad daju preko milje i to pofino iznad sano da imaju konobara za sezonu
Definitivno jedan od tezih poslova za raditi i kako radis sa ljudima,svakih 5 minuta te neko "izuje iz cipela" i iznervira svojom nekom gluposcu.
A onda ide to da nosas na tacni po 5-10 kg tezine pica i flasa/krigli a o predjenoj kilometrazi da se ne prica...konobar u sezoni za mjesec dana "potrosi" patike ...dakle i tu moras "trositi",jer moras barem 150 KM izdvojiti za udobne patike.
Ali to se kod nas ne cijeni...to je kao,sta ti hoces,tu svakakva bagra radi,bez skole i tako ti...pa sto ne bi mogao i ti...dosta ti je i 800 KM a onda kada ih konobari pokradu i rade sa njima napola,onda kuku lele,konobar lopov a najgore je sto tu ispastaju i klijenti...jer ako krade zesticu,doda vode u flasu pa onda ti kada narucis,dobijes neku razmucenu brlju a ne jack,johhny ,jeger itd :D

A ono sto ja mogu reci,da kafice uvijek drze NAJGORI ljudi i najveca bagra ili krimosi raznorazni i to je po meni najveci problem u toj prici...oni su kao opasni momci,pa smiju radnike drzati na crno,na minimalcu,uzimati im baksis i sta sve ne rade.
tramvajtrojka

#7887 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by tramvajtrojka »

zippoo87 wrote: 16/04/2023 22:17
tramvajtrojka wrote: 16/04/2023 21:58

Definitivno jedan od tezih poslova za raditi i kako radis sa ljudima,svakih 5 minuta te neko "izuje iz cipela" i iznervira svojom nekom gluposcu.
A onda ide to da nosas na tacni po 5-10 kg tezine pica i flasa/krigli a o predjenoj kilometrazi da se ne prica...konobar u sezoni za mjesec dana "potrosi" patike ...dakle i tu moras "trositi",jer moras barem 150 KM izdvojiti za udobne patike.
Ali to se kod nas ne cijeni...to je kao,sta ti hoces,tu svakakva bagra radi,bez skole i tako ti...pa sto ne bi mogao i ti...dosta ti je i 800 KM a onda kada ih konobari pokradu i rade sa njima napola,onda kuku lele,konobar lopov a najgore je sto tu ispastaju i klijenti...jer ako krade zesticu,doda vode u flasu pa onda ti kada narucis,dobijes neku razmucenu brlju a ne jack,johhny ,jeger itd :D

A ono sto ja mogu reci,da kafice uvijek drze NAJGORI ljudi i najveca bagra ili krimosi raznorazni i to je po meni najveci problem u toj prici...oni su kao opasni momci,pa smiju radnike drzati na crno,na minimalcu,uzimati im baksis i sta sve ne rade.
najgore dodjes navecer doma ne znas smrdis li vise od duhana il te ruke i noge bole od hodanja i nosenja , ja sam za tri mjeseca dva para tena unistio , drzis dio baste dvadesetak stolova a puna svaki dan , zgadi ti se život svi konobari koji su duze radili rokali se necim samo da ostanu na nogama koliko toliko, taj posao tada mi je otvorio oci kakva smo mi govna od ljudi i koliko treba cijeniti sebe u odabiru poslova. Poslije toga posla sam imao jos jedan, dva loša i poslije toga na neke stvari covjek jednostavno ne pristaje nije da je ponizavajuce jednostavno covjek se ne zadovoljava sitnicama
zippoo87

#7888 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Peryton_ wrote: 16/04/2023 22:13 Kad se sjetim jednog ljeta, za poslijepodne i dio noci mi je znalo preci oko pola tone piva na rukama do musterija. 20 marki dnevnica, plus baksis. Ne bih nikome preporuci ako ne mora.
Ove konobare u elitnim restoranima ne brojim.
Ja se divim konobarima kako izdrze nositi toliku tezinu cijeli dan...ja nekada prenesem jednu turu,raspadnem se :lol:
markopd

#7889 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Dozer wrote: 16/04/2023 19:26 Covjek ima istu ekipu godinama. Stalni prethodni konobar se skrsio negdje i vise nije mogao da radi.

Eto, svi su oni tu jer im je lose.

Al' imate razmisljanje...... samo vi ganjajte cifretinu. I cekajte da dodje do vas. Jebo 1.300+.
To je sica za vas strucnjake. Bolje spavat do 12 i imati slobodan vikend s onim sto daju starci, nego raditi, jel' tako :D
Po ovom kontekstu u kojem pišeš,prije bih rekao da ti tražiš radnike,a ne neki tvoj "prijatelj". :-)

I ne znam kakva je to robovlasnička retorika "neka spavaju do 12h i traže od roditelja za kafu"?Do prije par godina vas za "takve" koje uopšte ne znam da li i postoje osim možda srednjoškolaca i studenarije kojih izdržava roditelj,nije bilo ni briga,a sad vas kao takvi zanimaju?Pajdo,rastjerali ste vrijedne i kvalitetne konobare po inostranstvu i sada vam krivi neki "imagirani" likovi koji spavaju do 12h i žive od roditeljske plate.Nema više ljudi,kada će to robovlasnici shvatiti.I oni što su na birou su samo reda-radi,skoro svi šljakaju nešto na crno (majstorluk,moleraj...).

Čuj ljudi bahati traže slobodan vikend?Pa zakonski se radi 40h,a vi robovlasnici bi da radnici rmbače radnim danima po 9-10h i još da rade vikendom?
mali_balon

#7890 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Polako sad ce radna snaga iz bangladesa indije i nepala....oni mogu raditi za 300 stoje i spavati u kartonskim kutijama

Salu na stranu, meni samo nije jasno zasto je postao problem kada neko mece da radi za neku cifru i zasto se taj stavlja na stub srama....
Dakle taj neko cijeni sebe i neka svoja uvjerenja i principe i ima izbora i ne mora biti rob, na zalost ima ih koji moraju da robuju i da zarade da bi imali sta jesti

Ponudi pare i uslove i bit ce radnika....nije to neka nauka
Student_u_Ostavci

#7891 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Student_u_Ostavci »

[quote=tramvajtrojka post_id=18746017 time=1681676566 user_id=452344]
[quote=zippoo87 post_id=18746012 time=1681676269 user_id=150083]

[/quote]

najgore dodjes navecer doma ne znas smrdis li vise od duhana il te ruke i noge bole od hodanja i nosenja , ja sam za tri mjeseca dva para tena unistio , drzis dio baste dvadesetak stolova a puna svaki dan , zgadi ti se život svi konobari koji su duze radili rokali se necim samo da ostanu na nogama koliko toliko, taj posao tada mi je otvorio oci kakva smo mi govna od ljudi i koliko treba cijeniti sebe u odabiru poslova. Poslije toga posla sam imao jos jedan, dva loša i poslije toga na neke stvari covjek jednostavno ne pristaje nije da je ponizavajuce jednostavno covjek se ne zadovoljava sitnicama
[/quote]

Ljeti radiš do 1-2 i ujutro lagano u prvu :mrgreen:
Imaš tu usranu nedjelju slobodnu, nije ti do života a kamoli do hodanja taj dan.
Plus, inventura ako ne štima, ti plaćaš. Jbga, tvoja greška.

Definitivno užasan posao za raditi i sramota je nuditi neku mizeriju od plate za takvo što.
Hajvan

#7892 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hajvan »

Ja konto po pisanjima na politickim temana da je lik ljevicar….

Kad ono mrski desnicar, kapitalista i robovlasnik

Svasta
zippoo87

#7893 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Hajvan wrote: 16/04/2023 22:55 Ja konto po pisanjima na politickim temana da je lik ljevicar….

Kad ono mrski desnicar, kapitalista i robovlasnik

Svasta
:lol: :lol:
Izda se na najnebitnijoj temi na forumu :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7894 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Nek mu tata radi za 8 joja :-)
SpecialOffer

#7895 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SpecialOffer »

To je top plata, sta hocete, hljeba preko pogace? :oops:
billy organ

#7896 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by billy organ »

"Jedan moj prijatelj, jedan moj rodjak..." e koliko je tema i pitanja takvih postavljeno na ovom forumu.
Dozer

#7897 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dozer »

Ne drzim kafanu ba, sra se nafuravate :lol:

Fino rekoh - covjek nudi start 800, pa ako je sve ok onda ide na 1.200. I baksis, logicno. I sve prijavljeno.
Tako mi receno.

Tema je "jadi nas nezaposlenih". Kazes za neki posao, a onda te popljuju. Da bog sacuva kalav je ovdje hajvanluk. O pametologiji ne treba trositi rijeci.

Elem, ako nekome zaista treba posao (a na ovoj temi ocito ne treba, ili su sve nekakvi inzinjeri), PP, kazem gdje da ode, i neka se sve sam dogovara. Meni ni iz dzepa ni u dzep.
Last edited by Dozer on 16/04/2023 23:29, edited 1 time in total.
zippoo87

#7898 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Samo ti njemu reci,neka odradi i on smjenu i eto mu +800 KM incoma u padze lagano pa ako bude zadovoljan sa sobom,moze i povecati sebi income :lol:
Mjesec po mjesec,nabere se tu love... :D
Dozer

#7899 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dozer »

zippoo87 wrote: 16/04/2023 23:28 Samo ti njemu reci,neka odradi i on smjenu i eto mu +800 KM incoma u padze lagano pa ako bude zadovoljan sa sobom,moze i povecati sebi income :lol:
Radi on majstore, glavni kuhar. Od jutra do veceri.

A i ja budala....
billy organ

#7900 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by billy organ »

Dozer wrote: 16/04/2023 23:30
zippoo87 wrote: 16/04/2023 23:28 Samo ti njemu reci,neka odradi i on smjenu i eto mu +800 KM incoma u padze lagano pa ako bude zadovoljan sa sobom,moze i povecati sebi income :lol:
Radi on majstore, glavni kuhar. Od jutra do veceri.

A i ja budala....

Ne lazi
Dozer wrote: 16/04/2023 21:39 ar.

Post Reply