Sirija vol. 2

Locked
exliberal-ex

#78601 Re: Sirija vol. 2

Post by exliberal-ex »

AZOV wrote:
exliberal-ex wrote:
AZOV wrote:
salonac, pojavim ti se materi zguza..

bujrum.....

neko je popusio momacki pa je odlucio da se izduva ovako ....volim ja tebe avaz...znam ja da ti nije lako.. :kiss:
mrs na krstaricu govno jedno cetnicko, prikriveno..
nisam ja prikriveni.....sta ti je ba :D
jao_situacije

#78602 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

Krokodajl wrote: 72 hiljade Riala, petkom 100 000, + 2 paketa hurmi mjesečno.
ti si dobar ja ovdje džaba sjedim, ni hurme ne dobijem
salik79

#78603 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

jao_situacije wrote:

Moras se dokazat', kolega :oops:

Do tada smo nas dvojica spremni s tobom podijeliti koju hurmu :mrgreen:
jao_situacije

#78604 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

salik79 wrote:
jao_situacije wrote:

pošalju mi samo čestitiku za ašuru
:mrgreen:

i iran sada bratski dijeli hurme sa katarom
sarajevoxxxx

#78605 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Šerkul Evset ponovo objavio tekst o navodnom sporazumu koji je postignut između Jordana Amerike i Rusije. Režim dobija zastavu na prelazu i simbolično prisustvo režimskih vojnika opozicija sigurnu zonu na cijeloj teritoriji koja je pod njenom kontrolom Dera i Kunejtra i 55 kilometara oko Tenfa.
Krokodajl

#78606 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

sarajevoxxxx wrote:Šerkul Evset ponovo objavio tekst o navodnom sporazumu koji je postignut između Jordana Amerike i Rusije. Režim dobija zastavu na prelazu i simbolično prisustvo režimskih vojnika opozicija sigurnu zonu na cijeloj teritoriji koja je pod njenom kontrolom Dera i Kunejtra i 55 kilometara oko Tenfa.
Pih.

U dolini Barada su i 20 vojnika uz zastavu dobili.
salik79

#78607 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Krokodajl wrote:
sarajevoxxxx wrote:Šerkul Evset ponovo objavio tekst o navodnom sporazumu koji je postignut između Jordana Amerike i Rusije. Režim dobija zastavu na prelazu i simbolično prisustvo režimskih vojnika opozicija sigurnu zonu na cijeloj teritoriji koja je pod njenom kontrolom Dera i Kunejtra i 55 kilometara oko Tenfa.
Pih.

Bruka.
salik79

#78608 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

jao_situacije wrote:
salik79 wrote:
jao_situacije wrote:

pošalju mi samo čestitiku za ašuru
:mrgreen:

i iran sada bratski dijeli hurme sa katarom
Eh, dobro si dogur'o, nakon cestitke slijede suske :D

Takvi su, i prema neprijatelju ljudski. Rahmetli sejh Ahmed Didat je bio prijatno iznenadjen kada je za vrijeme iracke agresije imao priliku obici iracke zarobljenike u Iranu.
handžar88

#78609 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Pa ovi sto oslobadjau Mosul su gora bagra od isila.. kakvih sve snimaka ima mucenja i izivljavanja. Humaniji isilovci deset puta, zakolju te il dobijes metak u celo, a ovo je onaj najgori sljam, ni vjere ni morala ni straha od Boga.. ne kazem da su svi takvi al ovo sto gledam je strasno.
salik79

#78610 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

handžar88 wrote:Pa ovi sto oslobadjau Mosul su gora bagra od isila.. kakvih sve snimaka ima mucenja i izivljavanja. Humaniji isilovci deset puta, zakolju te il dobijes metak u celo, a ovo je onaj najgori sljam, ni vjere ni morala ni straha od Boga.. ne kazem da su svi takvi al ovo sto gledam je strasno.
Prvo, to nisu Iranci. Drugo, imas more snimaka na kojima ih itekako humano tretiraju, dajuci im da piju vodu, trece da lo ti znas da je nedavno bila godisnjica najgoreg pokolja u Iraku, kada je rijeka doslovno krvava tekla, a zemlja bila natopljena krvlju? Izmedju 1500 i 2000 mladih regruta i civila je na najbrutalniji nacin, u najkracem mogucem roku, doslovno izmasakrirano, zene masovno silovane,...To je samo jedan, mozda najbrutalniji, u nizu masakara koje je pocinio Isil. I, zar mislis, da medju tim koji se sada svete nema onih koji su to mozda prezivjeli, ciji najmiliji su stradali, i da medju njima nema onih kojima je osveta jedina satisfakcija?

S druge strane, imas na temi o Iraku video koji sam postavljao o povratku Jezida, a koji ih punim ustima hvale i zahvaljuju na svemu. Ili onaj video u kojem sunitski lider zahvaljuje sijama i govori kako bi im svaki dan sedzdu cinio, kada to ne bi bio sirk. Itd, itd...
salik79

#78611 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Evo, da ne moras traziti:
salik79 wrote:First Yezidi family returns to Kocho, south Sinjar. Site of one of the worst acts of genocide committed by ISIS and home to @NadiaMuradBasee https://t.co/MrgiqmLNku

Sta kazu: "Kada bi im noge ljubili, ne bismo im se mogli oduziti za svo dobrocinstvo....". Eh, to je taj "krvolocni" Hasd. A sada uporediti ove izjave sa izjavom poglavara irackog sunijskog plemena El - Bu Dijab, koju sam davno postavljao na ovoj temi i pokusajte naci razliku u zahvalnosti jednih i drugih:
salik79

#78612 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

A, evo i kako je to izgledalo, da ne bude da pretjerujem:
Image
Image

Ako budes htio, postavit cu jos bruku slika, ali su isuvise eksplicitne.
handžar88

#78613 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

salik79 wrote:
handžar88 wrote:Pa ovi sto oslobadjau Mosul su gora bagra od isila.. kakvih sve snimaka ima mucenja i izivljavanja. Humaniji isilovci deset puta, zakolju te il dobijes metak u celo, a ovo je onaj najgori sljam, ni vjere ni morala ni straha od Boga.. ne kazem da su svi takvi al ovo sto gledam je strasno.
Prvo, to nisu Iranci. Drugo, imas more snimaka na kojima ih itekako humano tretiraju, dajuci im da piju vodu, trece da lo ti znas da je nedavno bila godisnjica najgoreg pokolja u Iraku, kada je rijeka doslovno krvava tekla, a zemlja bila natopljena krvlju? Izmedju 1500 i 2000 mladih regruta i civila je na najbrutalniji nacin, u najkracem mogucem roku, doslovno izmasakrirano, zene masovno silovane,...To je samo jedan, mozda najbrutalniji, u nizu masakara koje je pocinio Isil. I, zar mislis, da medju tim koji se sada svete nema onih koji su to mozda prezivjeli, ciji najmiliji su stradali, i da medju njima nema onih kojima je osveta jedina satisfakcija?

S druge strane, imas na temi o Iraku video koji sam postavljao o povratku Jezida, a koji ih punim ustima hvale i zahvaljuju na svemu. Ili onaj video u kojem sunitski lider zahvaljuje sijama i govori kako bi im svaki dan sedzdu cinio, kada to ne bi bio sirk. Itd, itd...
Daj ba Salik o cemu sad ti.. i kakav ti je to pocetak upisa, ko je rekao da su Iranci.. masio si skroz s ovim zadnjim upisima i molim te da tu stanes. Ne trebaju meni nikakve slike ni objasnjenja, samo kazem kakvi su ono neljudi ne interesuje me da li su siiti suniti Iranci, Saudijci nit mogu pretpostavit ko su i sta su.. ne znam stvarno otkud ti ovo da pises. Ono nema opravdanja, da mu je ne znam sta uradio.. ne znam sta da ti vise kazem iznenadila me ova tvoja reakcija.
sarajevoxxxx

#78614 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Krokodajl wrote:
Pih.

Zaštitarska agencija se u dolinu Barada ušetala nakon silovitih ruskih zračnih udara na tu enklavu.

Zaštitari u Deri drugi dan zaredom su fasovali dobre batine. Gura ih Rusija i Iran što jest jest, ali slabo to ide. Neće pa neće. Fašiste i notorne ubice vade iz ruševina, ganjaju ih po onom napuštenom PVO bataljonu u blizini prelaza.

Inače, zaštitari ne smiju nos pomoliti ni u one male enklave za koje su davno objavili da su ih kroz musalehu i pregovore dobili: Gabagib, Mehadže, i Ibtea. Dakle, za one koji ne poznaju, radi se o malim enklavama a koje su u totalnom okruženju članova zaštitarske agencije i Rusije. Jedan dan musaleha dok ne dobiju kakav takav konvoj sa hranom a onda zabrana ulaska Asadovcu u grad. A fino im onaj aktivista iz Dere neki dan objasnio da ne idu da će izginuti, bilo im smješno, danas se međusobno optužuju za veliki broj poginulih Asadovaca u zadnjim operacijama.
tigar777

#78615 Re: Sirija vol. 2

Post by tigar777 »

Sellam i veliki pozdrav, citam redovno i mogu vam reci dosta ste se promjenili.Nekako ste olabavili tonovi su tisi i manje ratoborni.Pisete realnije i ljudskije da tako kazem.U zadnje vrijeme to je uocljivo,i dobro je da je tako.Vidim savoxx ce jos malo da dobije pojacanje u punom kapacitetu od kikina.
Kakav je to rat bez turaka,vid ćes prpe kad turci udare,tako ce i ovdje Assad zamoliti Erdu da mu pripomogne da ima cjelovitu,suverenu Siriju u prijeratnim granicama.Naravno Erdo nece da izda jaraniku Assada pa ce na kikijevu zalost osuti po kurdima.Jedva cekam da vidim komentare Celija i ostalih kad im Erdogan bude Siriju oslobadjao :-D .
Samo da se ne pretvori ako vec nije u otvoreni sukob velikih sila pa opet po narodu.
Molim Boga da cestiti sirijski narod dihne i da rat prestane.
A sta je sa onim likom @sumir ili tako nekako,on je bio neki neutralac al naginjao fsa :-D .
salik79

#78616 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

handžar88 wrote:
salik79 wrote:

Daj ba Salik o cemu sad ti.. i kakav ti je to pocetak upisa, ko je rekao da su Iranci.. masio si skroz s ovim zadnjim upisima i molim te da tu stanes. Ne trebaju meni nikakve slike ni objasnjenja, samo kazem kakvi su ono neljudi ne interesuje me da li su siiti suniti Iranci, Saudijci nit mogu pretpostavit ko su i sta su.. ne znam stvarno otkud ti ovo da pises. Ono nema opravdanja, da mu je ne znam sta uradio.. ne znam sta da ti vise kazem iznenadila me ova tvoja reakcija.
Ima, cak i u Kur'anu:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِصَاصُ فِي الْقَتْلَى ۖ الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَالْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَالْأُنثَىٰ بِالْأُنثَىٰ ۚ فَمَنْ عُفِيَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَيْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَأَدَاءٌ إِلَيْهِ بِإِحْسَانٍ ۗ ذَٰلِكَ تَخْفِيفٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَرَحْمَةٌ ۗ فَمَنِ اعْتَدَىٰ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ

O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan – za slobodna, i rob – za roba, i žena za ženu. a onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati. To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka. (2:178)

Iz ovog ajeta razumijevamo da je osveta dozvoljena, ali samo u mjeri koja ne izlazi iz okvira zdravog razuma, koja je srazmjerna mjeri počinjenog zločina i koja može spriječiti daljnje širenje negativnih osjećanja poput mržnje. Isto tako, osveta se može primjeniti odgovorom iste mjere ili napratom krvnine u slučaju da se porodica ubijenog s time svojevoljno složi. Islam je vjera sredine, odnosno umjerenosti, a to pokazuje i propisom koji se može smatrati srednjim putem u odnosu prethodno postojećih stavova i mišljenja po pitanju osvete.

Na redu je kiraet, prijevod i kratko tumačenje 179. ajeta sure Al Baqare:

وَلَكُمْ فِي الْقِصَاصِ حَيَاةٌ يَا أُولِي الْأَلْبَابِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

U odmazdi vam je – opstanak, o razumom obdareni, da biste se ubijanja okanili! (2:179)

U citiranom ajetu se odmazda spominje u formi riječi „qassās“ koja nastaje iz korijena „qass“ u značenju „traganja i propitivanja posljedica nekog djela nakon što se to djelo dogodi“. Prema tome, odmazda je akt kojim se odgovara na neko prethodno djelo istom mjerom i intenzitetom tog prethodnog djela. Međutim, precizniji čitaoci ovog ajeta će shvatiti da se odmah nakon poruke da je u odmazdi opstanak nalazi i odgovor na pitanje kako je to moguće. U nastavku ovog ajeta, Uzvišeni naglašava da samo tako može biti spriječeno ubijanje. Jer, onaj koji poželi izvršiti zločin ubistva trebati će dobro da razmisli o tome da i njega nakon tog zločina čeka kazna, odnosno odmazda istom mjerom, tj. ubistvom. Osoba koja je svjesna da će, u slučaju da nekoga ubije, i sama biti ubijena, teško će se odlučiti na izvršenje svoje zločinačke namjere. Upravo taj psihološki momenat je najbitniji u propisu o odmazdi, jer sprječava izvršenje zločinačke namjere.
sarajevoxxxx

#78617 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

handžar88 wrote:
salik79 wrote:

:thumbup:
Krokodajl

#78618 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

sarajevoxxxx wrote:
Krokodajl wrote:
Pih.

Zaštitarska agencija se u dolinu Barada ušetala nakon silovitih ruskih zračnih udara na tu enklavu.

Zaštitari u Deri drugi dan zaredom su fasovali dobre batine. Gura ih Rusija i Iran što jest jest, ali slabo to ide. Neće pa neće. Fašiste i notorne ubice vade iz ruševina, ganjaju ih po onom napuštenom PVO bataljonu u blizini prelaza.

Inače, zaštitari ne smiju nos pomoliti ni u one male enklave za koje su davno objavili da su ih kroz musalehu i pregovore dobili: Gabagib, Mehadže, i Ibtea. Dakle, za one koji ne poznaju, radi se o malim enklavama a koje su u totalnom okruženju članova zaštitarske agencije i Rusije. Jedan dan musaleha dok ne dobiju kakav takav konvoj sa hranom a onda zabrana ulaska Asadovcu u grad. A fino im onaj aktivista iz Dere neki dan objasnio da ne idu da će izginuti, bilo im smješno, danas se međusobno optužuju za veliki broj poginulih Asadovaca u zadnjim operacijama.
U Gabagibu je Sirijska vojska odavno, militanti su predali oružje i Sirijska vojska je tamo još od prije nego što su militanti predali naoružanje.

U Mahadžu SAA nije još ušla, primirje je postignuto, u grad su ušli humanitarni konvoji, reintegracija će ići u nekoliko koraka, prvi je bio da se puste humanitarne organizacije, državna uprava je ušla i izdaju se dokumenti.

Ibta nije bila nikada u okruženju i nije uopće enklava, (a ni ova gore navedena dva grada nisu male enklave, riječ je o naseljima koja imaju preko 15 000 stanovnika).

U Ibti je dogovor bio postignut još prošle godine nakon što je Šejh Miskin oslobođen, tada su i Ibta i Dael postigli dogovor sa vladom o reintegraciji, u Ibti su lokalni momci vjerovatno plaćeni od terorista Al Nusre skinuli sa zgrade opštine Sirijsku zastavu i pogazili je, bio je taj snimak.

Državna služba se tamo vratila, izdaju se dokumenti, ljudi ulaze na teritorij pod kontrolom Sirijske vojske, Sirijska vojska nije ušla ni u Ibtu ni Dael, jer tamo nikada nije postignut dogovor o reintegraciji već isključivo primirje i vraćena je u rad državna uprava.

Eh sad, ko kome prijeti, ja ne znam, činjenica je da priča na jugu Sirije ide u istom pravcu kao i u svim ostalim gradovima Sirije.

Iste gluposti su se valjali i u Daraji, i Kabunu, i dolini Barada i Al Varu i Al Talu...

Svugdje su oni nešto prijetili, nešto se opirali, nešto nedaju Asadovcima, a u svaki grad je SAA ušla, zašto bi jug Sirije bio izuzetak ?

I naravno da će biti postignuto primirje i zona bez sukoba, to će značiti da će pripadnici FSA obući uniforme NDF-a, a SAA krenuti sa mlaćenjem Nusre i ISIL-a.

Zašto bi Dera bila izuzetak.
tigar777

#78619 Re: Sirija vol. 2

Post by tigar777 »

handžar88 wrote:
salik79 wrote:

Mora se plata zaraditi :-D , salik nas uvijek na prvoj liniji odbrane Irana i šija,pa makar se to i ne odnosilo na njih.
handžar88

#78620 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

@Salik jel stvarno mislis da ona bagra uzela Kur'an nekad u ruke i da po njemu djeluju.. to o cemu pricas za to postoji serijatski sud a ne zivotinjsko izivljavanje na ulici. A dovoljno je samo da se upitas da li bi to poslanik s.a.w.s radio i ako ima u tebi i malo vjere da odustanes od onakvoh izivljavanja. I vjerujem da su to male paravojne grupe klosara koji ne znaju ni fatihu proucit, pa nemoj im trazit opravdanje u Ku'ranu eto molim te

i laku noc
sarajevoxxxx

#78621 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Krokodajl wrote:
U Gabagibu je Sirijska vojska odavno, militanti su predali oružje i Sirijska vojska je tamo još od prije nego što su militanti predali naoružanje.

U Mahadžu SAA nije još ušla, primirje je postignuto, u grad su ušli humanitarni konvoji, reintegracija će ići u nekoliko koraka, prvi je bio da se puste humanitarne organizacije, državna uprava je ušla i izdaju se dokumenti.

Ibta nije bila nikada u okruženju i nije uopće enklava, (a ni ova gore navedena dva grada nisu male enklave, riječ je o naseljima koja imaju preko 15 000 stanovnika).

U Ibti je dogovor bio postignut još prošle godine nakon što je Šejh Miskin oslobođen, tada su i Ibta i Dael postigli dogovor sa vladom o reintegraciji, u Ibti su lokalni momci vjerovatno plaćeni od terorista Al Nusre skinuli sa zgrade opštine Sirijsku zastavu i pogazili je, bio je taj snimak.

Državna služba se tamo vratila, izdaju se dokumenti, ljudi ulaze na teritorij pod kontrolom Sirijske vojske, Sirijska vojska nije ušla ni u Ibtu ni Dael, jer tamo nikada nije postignut dogovor o reintegraciji već isključivo primirje i vraćena je u rad državna uprava.
.
Nije tačno. Evo ti pro-režimski portal iz Dere "Ahbar Karfa alan"

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1429559925

Na gornjem linku je jučerašnji upis admina portala:"izazivam svakog onog koji tvrdi da je u Gabagib, Mehadža i Ibtea ušla Sirijska vojska. To nije tačno naoružana lica još uvijek kontrolišu ta naselja".

Inače, napisao je poduži post o tome kako je u Deri sve pod kontrolom Nusra fronta, kako je uzaludno pregovarati itd.

Inače, po svoj prilici nema nikakvog sporazuma. Zastava na prelazu i ostalo je vjerovatno dio medijskog rata. Režim želi potpunu kontrolu bez prisustva opozicije i podjelu Dere na dva dijela.

Za Waar - u Homsu nedostaje 750 000 građana, ljudi nakon 6 godina rata mjesecima u 20 velikih konvoja napuštali kvart Waar iako ih na sjeveru čeka šator u pustinji i humanitara ako i kada dođu na red. Toliko o podršci uvaženom doktoru ubici.

U Kabunu i drugim kvartovima Damaska svako malo strada neki Asadovac na punktu. Tu su zaštitari tražena lovina, sjećanja na silne masakre su još uvijek svježa. Građane Tella još uvijek tretiraju kao neprijatelje, punktovi na ulazu i izlazu, ucjene sa strujom, namirnicama itd.
apsidejzi

#78622 Re: Sirija vol. 2

Post by apsidejzi »

Ima, cak i u Kur'anu:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِصَاصُ فِي الْقَتْلَى ۖ الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَالْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَالْأُنثَىٰ بِالْأُنثَىٰ ۚ فَمَنْ عُفِيَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَيْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَأَدَاءٌ إِلَيْهِ بِإِحْسَانٍ ۗ ذَٰلِكَ تَخْفِيفٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَرَحْمَةٌ ۗ فَمَنِ اعْتَدَىٰ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ

O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan – za slobodna, i rob – za roba, i žena za ženu. a onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati. To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka. (2:178)
Tako se i Mladic svetio u Srebrenici za Kosovo polje... Kad nakaradno tumacis ajete dobijes sirijski cirkus. Jos sebi i opravdas zločine koje cinis. Tacno me sve vise i vise stid kazati nekome da sam vjernik...
The 51st State

#78623 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

cionisticki masterplan za ekspanziju siizma medju arapima kao klasicni trojanac, sve ostalo je operativa.
sarajevoxxxx

#78624 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Katar: Slovenija, Hrvatska, Makedonija, od danas građani spomenutih zemalja u Katar putuju bez vize tj. dobijaju vizu na aerodromu u Kataru.

https://www.facebook.com/groups/TahrirS ... 614275114/
:thumbup:

Sekunda nam falila. Šteta.
sunceKOtepsija

#78625 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Refku smo svi vec upoznali-his legacy lives on :thumbup:
o refkinoj grupi priloge je pravio i cuveni novinar revolucije...
kako refkini rebelsi provode ramazanske dane-rad, rad i samo rad
Locked