Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Challenger__ wrote:Iran zadržao dvije saudijske ribarske brodice
Iranska obalna straža zadržala je dvije saudijske ribarske brodice koje su ušle u iranske teritorijalne vode, ističu lokalni izvori. Na brodovima je uhićeno 9 osoba, raznih nacionalnosti.
počelo je počelo
japin_mutapi wrote:ovaj događaj potvrđuje moju tezu da su amerika i iran ustvari saveznici
sporazum postignut uz obostranu korist ... dolar i amerika spašeni iran dobija keš i postepeno se oslobađa sankcija i širi svoj uticaj na region
SIRIJA – KLJUČ NOVOG BLISKOG ISTOKA"
by Amel Hunter
SIRIJA – KLJUČ NOVOG BLISKOG ISTOKA
Analitičari sirijsku krizu sagledavaju iz različitih aspekata. Ekonomska situacija u Siriji nije bila sjajna, a na političkoj sceni jedan sekularni jednopartijski despotski režim godinama milom i silom drži svoj narod u pokornosti. Osim manjka demokratije, problem za obični puk je i to što su visoki troškovi odbrane crpili sirijsku ekonomiju desetljećima. Još za vrijeme vlasti Hafeza el-Assada milijarde su dolara trošene za održavanje velike vojske i teške tehnike koja je uvijek morala biti približno jednaka izraelskim kapacitetima. Da nema vanjskih činilaca zahjevi sirijskih opozicionara bili bi sasvim legitimni i onda bismo sukob mogli promatrati unutar sirijskih granica. Međutim, regionalne države vide Siriju na drugačiji način.
Vehabijski teror i Erdoganov “sultanat”
Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, UAE sukob u Siriji posmatraju, prije svega, kroz prizmu tekfirske ideologije. Oni pokušavaju nametnuti tezu kako se „pravovjerni“ u Siriji bore protiv „otpadnika“ šiita i alevita. Stoga, pomenute države ulažu ogromne sume novca u obučavanje i naoružavanje terorističkih skupina zaduženih za širenje vehabijskog terora u Siriji. Također, Sirijski teritorij im je obećan kao kompenzacija za gubitak Iraka, što je i dodatni motiv za njihovo miješanje u svrgavanje legitimnog vođstva Sirije. Sa druge strane, Erdogan omamljen vlašću izgubio je i posljednju mrvu zdravog razuma, te se upustio u avanturu stvaranja novog Osmanskog sultanata.
Već odavno je turska javnost gnjevna na svoga premijera Erdogana i šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua zbog poltronskog odnosa spram Washingtona. Na jednoj međunarodnoj konferenciji Barak Obama je prstom pozvao ministra Davutoglua, a ovaj se brže-bolje odazvao na poziv svoga šefa. U Turskoj javnosti su se mogli čuti komentari kako se tako ponašaju samo dresirani psi. Ništa manje burnu rekciju izazvala je i fotografija američkog predsjednika na kojoj je prikazan kako telefonira sa Erdoganom, u jednoj ruci držeći telefon a u drugoj palicu za bejzbol: Erdogan je lopta koju svi šutiraju. O dugim telefonskim razgovorima između Obame i Erdogana uveliko se priča u krugovima bliskim Bijeloj kući. Neimenovani izvori idu i korak dalje navodeći kako najveći dio dnevnih telefonskih razgovora američkog predsjednika otpada na čevrljanja sa Erdoganom, kojeg Obama redovno oslovljava titulom „sultane“. Upravo je od Washingtona Erdogan dobio garancije da će, ukoliko bude aktivno sudjelovao u rušenju režima Bašara al-Assada, na dar dobiti vođstvo nad tristo miliona muslimana u širem bliskoistočnom krugu, što se poklopilo sa težnjom vrha AKP-a o oživljavanju neosmanske imperije. Poput Saddama koji je u ime „arapskog plemena“ jurišao na Perzijance, danas Erdogan u ime „mongolskog plemena“ ratuje u Siriji.
Najveći grijeh sirijskog režima
Teško je, ipak, povjerovati da trogodišnji rat u Siriji vode vehabije (S. Arabija,Kuvajt, UAE, Katar) i turska administracija. Sirijski režim na svojim plećima nosi drugi, teži grijeh iz koga su proizašle sve prethodno navedene nevolje. Lahko bi mu svjetski moćnici mogli oprostiti autokratsku vladavinu, lahko bi mu i regionalne zemlje oprostile navodno krivovjerje, ali neoprostivo je to što je arapska Republika Sirija glavni saveznik Irana na Bliskom Istoku. Neoprostiva je činjenica da se libanski pokret otpora snadbjeva oružjem i drugim sredstvima preko Sirije, neoprostivo je što Sirija nikada nije priznala Izrael i nikada nije prestala podržavati Palestince u njihovoj borbi protiv cionističkog okupatora. Svima je jasno kako je Iran jedina islamska sila Bliskoga Istoka i jedina realna prijetnja za opstanak Izraela. Također, jasno je i da pljačka prirodnih resursa ovog prostora ne može proći glatko ukoliko se Iran ne eliminiše. Stoga su cionisti i svjetski moćnici odlučili: Odsjecimo Iranu desnu ruku. Ovim bi sirijska kriza, ma koliko zamršeno izgledala, bila osvjetljena na realan način. Na tom fonu su i riječi jednog bh. političkog analitičara:“ Za zapadni imperijalizam i izraelski cionizam Sirija je tek predjelo za Iran koji tek slijedi.“
Iran – zadnja linija odbrane čovječanstva
Cionizam, ruku pod ruku sa imperijalizmom, predstavlja najzloćudniju kancerogenu izraslinu, koja razjeda cijelo čovječanstvo. Revolucionar svjetskog glasa Ernesto che-Guevara imperijalizam je nazvao zvjerstvom čiji je osnovni cilj pretvoriti ljude u krvoločne životinje i u njima ubiti i posljednje zrno ljudskog dostojanstva. Na svjetskoj sceni se protiv ove nemani bori tek par država (Kuba, Venecuela, Argentina), među kojima je Iran najznačajniji igrač. Već tridesetak godina Iran odolijeva napadima imperijalističkih zvjeri te tako čuva obraz cijelog čovječanstva i sprječava ga da se ne shrva u užasnu provaliju beznađa koja mu je već odavno iskopana.
Nakon Islamske revolucije 1979. godine, predvođene Imamom Homeinijem, Iran se ponovo uspravio i povratio svoje dostojanstvo, što mu nikada nije oprošteno. Od tada do danas, uprkos nametnutom osmogodišnjem ratu, uprkos najoštrijim međunarodnim sankcijama, Iran se razvija i konstantno napreduje. Njegova snaga je takva da su cionisti i imperijalisti morali zapaliti cijeli region kako bi prišli što bliže Iranu pred konačni obračun. Iran je to odavno shvatio i pruža punu podršku Bašaru al-Assadu.
Zahvaljujući ekonomskoj snazi, vojnoj opremljenosti i obučenosti, geostrateškom položaju i velikoj populaciji Iran je poželjan saveznik na Bliskom Istoku svakome ko želi razvijati poštene i partnerske odnose. To su uvidjele Rusija i Kina, koje vide da bi eliminacijom Irana mogli dobiti Amerikance u svome dvorištu. Rusija, koju možemo posmatrati kao Bizantiju našeg vremena tradicionalno je bliža muslimanima od drugih kršćanskih država. Stoga se ispravnim mogu smatrati stavovi pojedinih geostrateških analitičara kako je „zapadna civilizacija, uopće, svjesna da gubi bitku sa zahuktalom nadolazećom Istočnom Azijom, te bi im uspostava potpune kontrole nad resursima Bliskog istoka i Afrike mogla biti najmoćnija brana spram azijskih tigrova. Ako bi pali Sirija i Iran, Amerikanci bi s lahkoćom prodrli u južni mehki trbuh Rusije, a također i na ranjivi zapad Kine. Otuda je ovako jak trojni otpor Rusije, Kine i Irana tzv. padu režima u Siriji.“
Međutim, vehabijski teroristi, izraelske i turske obavještajne službe nisu ostvarili adekvatne učinke na terenu, prije svega, zbog jednoglasne podrške Sirijaca aktelnom vođstvu, ali i zbog aktivnijeg učešća boraca libanskog pokreta otpora na terenu. Razjedinjena „opozicija“, koja je većinom sačinjena od stranih plaćenika počela je voditi unutarnje sukobe pa je operacija „otpuhivanja Assada“, kako ju je zamislio Obama postala nešto komplikovanija. Turska je bila spremna ući u vojnu akciju i bez odobrenja UN-a, dok su drugi saveznici oprezniji i još sagledavaju moguće rizike i posljedice. Sirija je zalogaj koji im je stao u grlu i upravo bi taj zalogaj mogao izazvati davljenje sila zla i rušenje plana Novog Bliskog Istoka.
Danas vidimo situaciju u kojoj se Erdogan ponaša kao američki ambasador – volonter. Naime, Obama je shvatio kako zbog ekonomske krize SAD nemaju previše novca za finansiranje diplomatskih aktivnosti. S ciljem smanjenja troškova angažovao je Erdogana da trčkara od Rusije do Kine kako bi se pronašlo rješenje „sirijske krize“. Kada turski narod može plaćati litar goriva gotovo pet maraka zašto ne bi finansirali i svog premijera u ulozi američkog ambasadora. Erdogan, sa okrvavljenim rukama u „revolucijama“ u Libiji, Tunisu, Egiptu, a ponajviše u Siriji, sada traži neko mirno rješenje. Sada, nakon što je u Turskoj obučavao teroriste koji su ubijali nevine ljude u Siriji, nakon što je prijavljeno preko osam stotina silovanja sirijskih žena u izbjegličkim kampovima u Turskoj, nakon što je potpisao dugoročne ugovore sa NATO-om o ustupanju vojnih baza na teritoriji Turske, iz kojih bi se gađao , ko drugi, nego Iran, Erdogan želi da se sve zaboravi pred nove izbore. Vjerovatno je shvatio da sa smjenom Obamine administracije dolazi i njegov kraj.
Na drugoj strani, u korist svjetskog mira, a posebno rješavanja krize na Bliskom Istoku ide činjenica da je pregovarački tim Irana izvojevao pobjedu na pregovorima sa grupom G5+1, koji su se prije par dana održali u Ženevi. Kao rezultat tih pregovora može se očekivati i ublažavanje nepravedno uvedenih sankcija IR Iran, te odmrzavanje značajnih sredstava koje Iran posjeduje u zemljama zapadnog svijeta. Sporazum je, istina , prijelazno rješenje, ali ipak po prvi put u historiji Iran je dobio zagarantovano pravo međunarodnim ugovorom za obogaćivanje urana do 5%, To će mu omogućiti dalji razvoj medicine i novih tehnologija. Ovim sporazumom jedino Izrael i Saudijska Arabija nisu zadovoljni, što je najočitiji dokaz da se Iran kreće u pravom smijeru.
Challenger__ wrote:SAD su odavno prazna politička ljuštura čije sadržaje uglavnom kreira AIPAC. Tim prije je ovaj sporazum ravan čudu, koje će AIPAC (koji kontroliše većinu u oba doma Kongresa)
Ovo je laz i najveca propagandna majstorija koju nam vec decenijama servira upravo taj isti AIPAC.
Ovdje je savrseno objasnjeno:
Michael Koplow, programme director of the Israel Institute, claimed in a recent blog post that "the loud insistence of 'Israel lobby truthers' that AIPAC controls US policy in the Middle East has, more than anything else, enhanced the power of pro-Israel groups by convincing a growing number of people that the mistaken perception is actually true. This in turn leads to government officials believing the hype, and thus you get the ADL and AJC (two AIPAC member organisations) invited to a private briefing at the White House…The bottom line is that Congress… is going to do what public opinion tells it to do."
, u sirem clanku AJ napisanog i prije ovog dogovora sa Iranom u kojem se objasnjava limitiran uticaj AIPACa.
Drugim drijecima, najjace AIPACovo oruzje u lobiranju americke politike je upravo rezon da oni imaju presudan uticaj u istoj.
Bas me nagnalo na pomisao o tome kad procitaj ovaj linkovani clanak iz Wikipedije ( ) o AIPACu gdje bez ispravnog citata tvrde da "vecina predstavnika u americkom Kongresu podrzava AIPAC" i u kojem na osnovu toga sto je "2/3 americkog Kongresa bilo na njihovoj konferenciji 2011" (bez izvora), oni imaju podrsku sviju.
Ja sam cak uvjeren da njima odgovara ova percepcija i medju najvecim protivnicima Izraela.
Ovo im je najveci uspjeh njihovog lobija.
A ovaj gore clanak fino objasnjava koliko je u stvari limitiran njihov uticaj u vezi americke politike na BI. Zvanicno su trazili napade na Siriju - nije ih bilo. Zvanicno i vrlo javno su trazili cak zaostravanje sankcija prema Iranu - dobili su suprotno.
Normalno, njihov uticaj jeste jak, ali je mnogo vise ogranicen nego sto oni i njihovi protivnici zele da to javnost misli.
Znaci kurko.
Znam da to ne odgovara teoreticarima, pa cemo uskoro cuti i objasnjenje. Jedva cekam novu epizodu iz serije Teorija zavjere, no unaprijed se iskljucujem iz iste.
A šta je tzv. "teorija zavjere"? Da im je uticaj jak - što si potvrdio, da su popušili na Siriji i Iranu - što je opštepoznato? Jaki, slabi im uticaj, slažem se i gdje je sad problem ili tzv. "teorija zavjere"?
vivaldi wrote:fascinantna metropola, prosto nevjerovatno koliko sjebe ta negativna propaganda...nema sumnje da ce jednog dana biti mega turisticka destinacija
vivaldi wrote:fascinantna metropola, prosto nevjerovatno koliko sjebe ta negativna propaganda...nema sumnje da ce jednog dana biti mega turisticka destinacija
Skroz neocekivan preokret moram priznati, sto ne znaci da je smrad oko cijele tragedije potpuno nestao...
Ukratko mislim da je NWO agenda prisilno usporena, jer ipak, teatar mora po svaku cijenu izgledati strogo realan. Toliko smeca i sranja u prvoj deceniji opce internet ere vjerovatno su premasili sve kalkulacije, pa sada i ne ostaje nista drugo do rucna i malo u rikverc. Da su grubo krenuli u boj ko cionisticke psihopate, vjerovatno bi se ispostavio i najzesci scenarij koji je, prema historijskoj ostavstini, bio i najizgledniji.
Kako god bilo, tragedija je DNK ljudskog roda, i sve dok se ovaj svijet ne pretvori u jedan svemoguci globalni totalitarizam - mira necemo vidjeti.
Olos je na vrhu piramide, ne zaboravite. Suvereniteti i kojekakve bajke su price za malu djecu i uhljebljenu burzoaziju.
prometheus wrote:Skroz neocekivan preokret moram priznati, sto ne znaci da je smrad oko cijele tragedije potpuno nestao...
Ukratko mislim da je NWO agenda prisilno usporena, jer ipak, teatar mora po svaku cijenu izgledati strogo realan. Toliko smeca i sranja u prvoj deceniji opce internet ere vjerovatno su premasili sve kalkulacije, pa sada i ne ostaje nista drugo do rucna i malo u rikverc. Da su grubo krenuli u boj ko cionisticke psihopate, vjerovatno bi se ispostavio i najzesci scenarij koji je, prema historijskoj ostavstini, bio i najizgledniji.
Kako god bilo, tragedija je DNK ljudskog roda, i sve dok se ovaj svijet ne pretvori u jedan svemoguci globalni totalitarizam - mira necemo vidjeti.
Olos je na vrhu piramide, ne zaboravite. Suvereniteti i kojekakve bajke su price za malu djecu i uhljebljenu burzoaziju.
Challenger__ wrote:A šta je tzv. "teorija zavjere"? Da im je uticaj jak - što si potvrdio, da su popušili na Siriji i Iranu - što je opštepoznato? Jaki, slabi im uticaj, slažem se i gdje je sad problem ili tzv. "teorija zavjere"?
Po difoltu, teorija zavjere je sve ono sto se dokazalo u praksi, pod uslovom da su amerikenjci ispali impotentne budale...
Uhljebljena burzoazija si ti, stoga tebi je sistem cool, ravnopravan, pa cak i human. Ja sam za tebe lijeni wannabe, jer me zivot sjebao pa stalno kukam. Svak svoje gleda.
Eto ti nek bude nerijeseno da se ne takaris bezze.
Kolega , znam ja sve to da treba zaraditi platu za svaki post kontra šija, na kraju saudijski komitet za stranu pomoc nije šaša ali brate drzi se ti teme o siriji i tamo trolaj. Ovako se samo jos vise ofiras kad covjek cita tvoje postove gdje objasnjavas kako si ti fin, posten i neutralan i briga te samo za sirijski narod i njegovu patnju.
Uhljebljena burzoazija si ti, stoga tebi je sistem cool, ravnopravan, pa cak i human. Ja sam za tebe lijeni wannabe, jer me zivot sjebao pa stalno kukam. Svak svoje gleda.
Eto ti nek bude nerijeseno da se ne takaris bezze.
prometheus wrote:Skroz neocekivan preokret moram priznati, sto ne znaci da je smrad oko cijele tragedije potpuno nestao...
Nisi ga uhvatio sa svojih x nakrkanih godina nije za ocekivati da ces ga uloviti u letu. Tvoj sin ili unuk ce znati o cemu danas civilizacija diskutuje.
prometheus wrote:Nisi ga uhvatio sa svojih x nakrkanih godina nije za ocekivati da ces ga uloviti u letu. Tvoj sin ili unuk ce znati o cemu danas civilizacija diskutuje.
Jesi ti meni sega, legendo.
Sto se ljutis? Malo sporije pisi pa cu mozda i skontat.
Kolega , znam ja sve to da treba zaraditi platu za svaki post kontra šija, na kraju saudijski komitet za stranu pomoc nije šaša ali brate drzi se ti teme o siriji i tamo trolaj. Ovako se samo jos vise ofiras kad covjek cita tvoje postove gdje objasnjavas kako si ti fin, posten i neutralan i briga te samo za sirijski narod i njegovu patnju.
- Šiiti i suniti su naša braća muslimani
- Ko zna čime se IT vodi u svojim analizama i kako dolazi do krajnjih zaključaka.Po pitanju sirijskog rata nisam neutralan, protiv sam Asadovog režima od početka. Što se tiče šiita, stvarno pokušavam shvatiti taj rezon, i čemu ova intervencija Hezbollaha i Irana u Siriji.Pogotovo Hezbollah, u čemu je taj gušt stati na stranu daleko jačeg i opremljenijeg i ratovati.Ako ništa gdje je taj ratnički ponos, mislim, imam avione iza leđa, skudove, svu moguću logistiku i ja sad faca. Plus došao si u tuđu zemlju, znači klasični si uljez, stranac.
- Iran kao i Hezbollah su jednostavno nasjeli na saudijske provokacije i umjesto distanciranja od notornog diktatora, stali na stranu istog. Saudijci ili njihova vlast oličena u monarhiji protiv su Irana ne zbog njihovog tumačenja islama već jer su bolji, sposobniji, a to su dokazali time što su se među prvima od svih zemalja muslimanskog svijeta riješili svog diktatora. Tako jedna velika muslimanska zemlja je odjednom postala slobodna, te slobode (kakva je takva je, bolja je sigurno od rigidne šahove diktature) koju uživa iranski narod se boji saudijski tajkun i milijarder Velid ibn Talal kada kaže nama su neprijatelji šiiti.
- Uključivanjem u sirijski sukob Iran je samo još više rasplamsao sektašku mržnju među muslimanima, a od toga niko nema koristi. Iran najmanje.U Iraku sada svakodnevno ginu i šiiti i suniti, a nije bilo tako prije Kusajra. U libanonu svako malo zagine neki šiitski komandant. Naravno, najveću cijenu plaća sirijski narod. Od Saudije se nije moglo ništa očekivati, oni su jednostavno bezidejni, prazni, smušeni, ali Iran je morao i mogao mnogo više pokazati odgovornosti i mudrosti.Umjesto toga cijelu stvar je prepustio iranskim radikalima, da im oni riješavaju sirijski problem.
prometheus wrote:Nisi ga uhvatio sa svojih x nakrkanih godina nije za ocekivati da ces ga uloviti u letu. Tvoj sin ili unuk ce znati o cemu danas civilizacija diskutuje.
Cuj o cemu civilizacija diskutuje
Diskutuje par paranoicnih likova ciji su intelektualni uzori budale poput David Ickea koji vjeruju da gusteri kontrolisu planet. Sve same intelektualne gromade jbt.
Likovi koji su frustrirani svojim promasenim zivotima pa u nedostatku hrabrosti i muda da sami preuzmu krivicu za svoje promasaje sve svaljuju na imaginarne i nepostojece elite/teorije zavjere.
Valjda je tako lakse zivotariti. I ja to postujem, samo nemojte ovdje prodavati muda za bubrege i sebe predstavljati zrtvom kojekakvih stupidnih teorija.
Cuj o cemu civilizacija diskutuje
Diskutuje par paranoicnih likova ciji su intelektualni uzori budale poput David Ickea koji vjeruju da gusteri kontrolisu planet. Sve same intelektualne gromade jbt.
Likovi koji su frustrirani svojim promasenim zivotima pa u nedostatku hrabrosti i muda da sami preuzmu krivicu za svoje promasaje sve svaljuju na imaginarne i nepostojece elite/teorije zavjere.
Valjda je tako lakse zivotariti. I ja to postujem, samo nemojte ovdje prodavati muda za bubrege i sebe predstavljati zrtvom kojekakvih stupidnih teorija.
sarajevoxxxx wrote:
Što se tiče šiita, stvarno pokušavam shvatiti taj rezon, i čemu ova intervencija Hezbollaha i Irana u Siriji.Pogotovo Hezbollah
Ts,ts,ts... Čudi se što nisu svi saučesnici u zločinu. Čudi se što svima nije glava u Tel Avivu, Londonu, Parizu ili Vašingtonu. Čudi se što među muslimanima postoje oni koji iz dna duše preziru one koji su pola svijeta zavili u crno. Nije mu jasno zašto se i oni - kao njegovi mizerni favoriti - ne klanjaju globalnoj eliti i i ne slijede njene staze pustoši i smrti. Više je vjere i pravde kod prosječnog ateiste, nego kod njih, lažnih vjernika, lažnih moralista, misionara laži.