BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#7851 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pa koliko ste izvezli u egipat poslije tog slucaja. i koliko ste novih ugovora potpisali sa egiptom poslije slucaja sa pistoljima.

ovo bi morao znati posto se razbacujes sa tim podatcima o vasem izvozu.
@mba

#7852 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

155_mm wrote:
argyle wrote:slike sa twittera

Image
Image
Image
znaci nova generacija mina 120 mm LR M15 se oficijelno nudi na prodaju.

cija je ovo masina?
ajax89

#7853 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ajax89 »

155_mm wrote:pa koliko ste izvezli u egipat poslije tog slucaja. i koliko ste novih ugovora potpisali sa egiptom poslije slucaja sa pistoljima.

ovo bi morao znati posto se razbacujes sa tim podatcima o vasem izvozu.
U 2016. godini vrednost izvoza direktno u Egipat iznosila je oko 19,23 miliona američkih dolara, mada je ukupna vrednost za Egipat verovatno i veća jer je u nekim poslovima posrednik bila Bugarska a krajnji korisnik Egipat (tu među tim krajnjim korisnicima bili su i Saudijska Arabija i Irak). Izvor za moju tvrdnju je Ministarstvo trgovine i turizma, Odsek za spoljnu trgovinu kontrolisanom robom, godišnji izveštaj NVO za 2016. godinu - imaš na sajtu.

http://mtt.gov.rs/download/GIZV_NVO_2016.pdf

Nisi spominjao Egipat po imenu, već "arapske zemlje" i "sankcije". Koje arapske zemlje i koje sankcije?
Last edited by ajax89 on 20/02/2019 13:23, edited 2 times in total.
155_mm

#7854 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

od AM general.

skoro svi u susjedstvu oko nase cevapdzinice su americke firme. a to znaci najbolje mjesto u hali. kako su se ovi nasi tamo uvukli da mi je znati.
155_mm

#7855 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

a egipat ne spada pod arapske zemlje.
:?

i jos jednom. koliko ste poslije slucaja pistolji izvezli u egipat i potpisali novih ugovora. znaci poslije tog slucaja.
ajax89

#7856 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ajax89 »

155_mm wrote:a egipat ne spada pod arapske zemlje.

i jos jednom. koliko ste poslije slucaja pistolji izvezli u egipat i potpisali novih ugovora. znaci poslije tog slucaja.
Odgovorio sam u svom postu iznad i dao link ka godišnjem izveštaju izvoza, onom koji obrađuje godinu posle neuspelog posla. Egipat je jednina, ti si spominjao "arapske zemlje" i "sankcije". Opet te lepo pitam - koje "arapske zemlje" i koje "sankcije"? Ili je neimenovani izvor Avaza jedini izvor?! ;-)
155_mm

#7857 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ajax89 wrote:

Odgovorio sam u svom postu iznad i dao link ka godišnjem izveštaju izvoza, onom koji obrađuje godinu posle neuspelog posla. Egipat je jednina, ti si spominjao "arapske zemlje" i "sankcije". Opet te lepo pitam - koje "arapske zemlje" i koje "sankcije"? Ili je neimenovani izvor Avaza jedini izvor?! ;-)
pa polako prvo da zavrsimo sa egiptom. pa ce mo onda malo o alziru i NORA-ma.
svi mi znamo da se ugovori o isporuci oruzja i municije potpisuju na rok od godinu dvije tako da isporuka godinu poslije slucaja pistolji moze znaciti isporuka onog sto je vec potpisano.
i dok ti nadjes informacije o vasim isporukama u egipat zadnjih godina ja cu tebi naci kome je to naglo skocio izvoz u egipat i koja firma je svoj prvi, u javnosti poznati, izvoz pjesadijskog oruzja ostvarila upravo u egiptu.
ajax89

#7858 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ajax89 »

155_mm wrote:
ajax89 wrote:

svi mi znamo da se ugovori o isporuci oruzja i municije potpisuju na rok od godinu dvije tako da isporuka godinu poslije slucaja pistolji moze znaciti isporuka onog sto je vec potpisano.
i dok ti nadjes informacije o vasim isporukama u egipat zadnjih godina ja cu tebi naci kome je to naglo skocio izvoz u egipat i koja firma je svoj prvi, u javnosti poznati, izvoz pjesadijskog oruzja ostvarila upravo u egiptu.
Ne, nećemo. Završimo sa "arapskim zemljama" i "sankcijama" jer je cela rasprava počela od toga - od tvoje tvrdnje za koju ti je jedini dokaz neimenovani izvor iz Avaza i pitanja koje ti se postavlja više puta a izbegavaš da ga odgovoriš skačući sa teme na temu. Kakve dokaze imaš da se Srbija nalazi pod "sankcijama" "arapskih zemalja"?
155_mm

#7859 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pa egipat i alzir su arapske zemlje ili nisu.
kiligonzales

#7860 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

Sa`ce u Brazil. Štand ne obečaje... Ali ove 3d modeli punjena su top ... granatle su ko bonbon.
155_mm

#7861 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

155_mm wrote:vec kad smo kod ACU naletih na ovaj tekst na lokal.ba.
Bosanske puške izvoze se u Egipat
Image

Prve bosanske puške koje su napravljene po modelu američkih pušaka M16 i M4 . Testiranja obavljena u Norveškoj pokazala su da su ove puške po kvaliteti u rangu američkih, a njihova prednost je i to što su jeftinije i lakše su od M16 i sličnih.

Bosanskohercegovačka puška napravljana je u 6 modela, a nastala je u proizvodnom pogonu goraždanske kompanije AC Unity. U skorije vrijeme ove puške trebale bi biti isporučene u Egipat, tamošnjoj vojsci i specijalnoj policiji.

Nakon što su puške testirane u Norveškoj dobile su potrebni NATO kod, tako da se ove puške mogu izvoziti na strana tržišta, a Egipat je prvi pokazao interes za kupovinu bosanskih pušaka. Vrijednost ugovora za sada je kvalifikovan kao poslovna tajna, a procedura izvoza već je dogovorena.

Nezvanična informacije kažu da je prvi model koji će biti isporučen Egiptu je model AC Alfa SMG 6 koja posjeduje i optički nišan. AC Alfa SMG 6 model sa punim šanžerom težak je 2,32 kg, a namijenjen policiji i specijalnim vojnim snagama.

Osim šest modela pušaka, AC Unity proizvela je i pištolj koji je također dio paketa za izvoz, a tu je i puška AC DL 44 A1 koja je opremljena, između ostalog, i dimnom granatom, a namenjena je za kontroliranje demonstracija i velikih gužvi i nereda.
https://lokal.ba/vijesti/bosanske-puske ... e-u-egipat
prvi dio mog obecanja dok ti trazis izvoz za egipat.

p. s. imaju li vase puske NATO kod i idu li u njihove centre na testiranje?
155_mm

#7862 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Izvoz oružja u Egipat čak 43 puta veći nego u 2017. - Koja su nova tržišta namjenske industrije iz BiH
@ajax
nekako se ovo sve poklapa sa vremenom poslije vaseg pokusaja da egipcanima uvalite smece od pistolja.
155_mm

#7863 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kiligonzales wrote:Sa`ce u Brazil. Štand ne obečaje... Ali ove 3d modeli punjena su top ... granatle su ko bonbon.
kakav brazil?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#7864 Tehnički remont Bratunac ulazi na tržište Saudijske Arabije

Post by Hame_ »

Na najvećem sajmu vojne opreme na svijetu u Abu Dabiju gdje se predstavio i Tehnički remont Bratunac, potpisan je memorandum o razumijevanju sa vrlo značajnom Saudijskom kompanijom "Science tehnology", a zatim je potpisan i jedan njegov dodatak.

Kompanija iz Saudijske Arabije prihvatila je i prvu poslovnu ponudu kompanije iz Bratunca. Riječ je o ugovoru o prodaji proizvoda Tehničkog remonta.

"Ulazimo na tržište Saudijske Arbije na jedan vrlo kvalitetan način, jer je riječ o državnoj kompaniji. U narednom periodu ćemo preko njih plasirati svoje proizvode, tehnologije i znanja na teritoriju Saudijske Arabije. Republika Srpska i kompanija iz Bratunca za njih su jedno značajno otkriće. TRB im je predstavio proizvodne mašine za humanitarno deminiranje, oklopno vozilo Despot, ali i ostali program", rekao je Ljubomir Borovčanin, zamjenik generalnog direktora Tehničkog remonta Bratunac.

Image

I za Saudijsku Arabiju potpisivanje memoranduma sa kompanijom iz Bratunca je veoma značajno.

"Osjećamo da postoji jako puno dobrih proizvoda i visoke tehnologije koju možemo da ponudimo kao investitorska grupa koja predstavlja Saudijsku Arabiju, i jako smo zadovoljni što ovaj sporazum možemo da dovedemo na jedan viši nivo. Jedan od njih je ugovor o predstavljanju koji nam obezbjeđuje da momentalno moramo početi da nudimo proizvode naše partnerske kompanije brojnim kompanijama sa kojima mi sarađujemo. Mi imamo jako dugu tradiciju i puno kompanija sa kojima sarađujemo. Takođe smo potpisali jos jedan važan dokument koji nam obezbjeđuje zajedničku kompaniju u lokalnoj sredini, u Saudijskoj Arabiji poslije koje ćemo moći da zajedno nudimo usluge na ovom tržištu naše partnerske kompanije", rekao je "Dr. Ahmed Alkusayer", potpredsjednik poslovnog razvoja ili vice President Business Development.

Međunarodni sajam odbrane okupio je hiljade učesnika koji su izložili veliki broj opreme i naoružanja, prenosi Alternativna televizija.

indikator.ba
155_mm

#7865 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

155_mm wrote:
kiligonzales wrote:Sa`ce u Brazil. Štand ne obečaje... Ali ove 3d modeli punjena su top ... granatle su ko bonbon.
kakav brazil?
nema u brazilu cevapa.
:D
kiligonzales

#7866 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

155_mm wrote:Image
ova slika vanjskotrgovinske komore BiH puno toga govori. cak sto vise demantuje izjavi o veliko zainteresovanosti za bh. namjensku industriju. koliko se moze razaznati lijevo na slici je munevera foco , direktorica GINEX-a, sa jaranicama sjedi za stolom i cekaju da neko zaluta na njihov stand.stvarno se pitam koji kuvac ovi iz namjenske inustrije BiH i idu na te sajmove. da bi vidjeli svijeta izgleda. bolje bi bilo da umjesto tog standa gdje i onako samo bleje jedni u druge da plate karte mladim inzinjerima iz fabrika NI da odu tamo i nagledaju se razlicitih rijesenja i porazgovaraju sa drugim strucnjacima. od toga bi imali puno vise koristi nego od ovih sto ih gledamo na slikama.

ali o ovoj sramoti niko nece pisati. jer cim ne mozes pomenuti sefa protivnicke stranke nema smisla nista ni pisati. gdje je sad zurnal.info da kritikuje gdje ima mjesta za kritikovati.
:-)
Ma zalice NI za bivsim disom, ovaj je tanana za ganje, a nadaju se dobrim rezultatima. Ubi nas podobnost. Nebi me cudilo da ova godina prodje gore nego prosla i pretposla po rezultatima. Vidjecemo sve.

Doduse kakva je ponuda, tesko da se sta drugo moze izloziti, barem sto se tice oruzja, premalo je tu u ponudi toga sto je raznoliko u odnosu na druge. Nasi izlazu ono sto im najbolje ide, municija i punjenja.
kiligonzales

#7867 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

155_mm wrote:
155_mm wrote:
kakav brazil?
nema u brazilu cevapa.
:D
Bice ubrzo, prati malo u najavi je ophodnja. :D
155_mm

#7868 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pa daj link.
155_mm

#7869 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pa u izvozu bosanske NI municija jos cini 98%. ima tu jos potencijala.

sto se ne ugledaju na komsije i ne izadju razvojnim proizvodima i na tim sajmovima traze investitore za daljni razvoj to ne kontam.
ajax89

#7870 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ajax89 »

prvi dio mog obecanja dok ti trazis izvoz za egipat.

p. s. imaju li vase puske NATO kod i idu li u njihove centre na testiranje?
Kakvo obećanje, o čemu ti pričaš, ovo ti niko nije tražio, Egipat sam ti spomenuo jer si lupao da više ne izvozimo tamo, ko priča o NATO kodu - ne pratiš šta te pitam više puta.

Ili si funkcionalno nepismen pa ne razumeš pročitan tekst ili si jednostavno neiskren. Treba biti čovek pa priznati da si lupio. :)

Koje "arapske zemlje" su uvele "sankcije" Srbiji i njenoj namenskoj industriji?

155_mm wrote:
Izvoz oružja u Egipat čak 43 puta veći nego u 2017. - Koja su nova tržišta namjenske industrije iz BiH
@ajax
nekako se ovo sve poklapa sa vremenom poslije vaseg pokusaja da egipcanima uvalite smece od pistolja.
Spuštaš nivo raspave na pljuvačinu, samo napred. Ali pitanje ponovljeno ovde više puta ostaje neodgovoreno. ;-)
155_mm

#7871 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

citas li ti sta ja pisem.
155_mm

#7872 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

nikad nisam ja rekao da znam imena tih zemalja ali slucaj sa egiptom je svima poznat. a valkda ke tonaraoska zemlja. i daj vise taj izvoz za 2017. i 2018. u egipat da vidimo koliko je porastao ili je pao ili ga nema nikako vise.
sta je tu tako tesko.
155_mm

#7873 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i kad nadjes taj izvoz za egipat u zadnje dvije godine i dokazes da avaz laze i taj njihov anonimni izvor i samim time zavrsimo ovaj dio rasprave.

e onda nam kazi da li srbija svoje modele salje negdje u inostranstvo na testiranje. jednostavno jer nas interesuje. da li to i vi radite. ako znas. ako ne, kazi i nikom nista.
ajax89

#7874 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ajax89 »

155_mm wrote:
citas li ti sta ja pisem.
Čitam, ma koliko šizofreno i neiskreno pisano bilo. Lupio si da ne izvozimo u Egipat, izašao sam ti u susret (iako rasprava nije bila o tome) i argumentovao da nisi u pravu. Nemam ja šta tebi da dokazujem - onaj koji iznese tvrdnju mora i da je potkrepi nekim valjanim argumentima. Ti to nisi uradio.

Tvrdiš da su "arapske zemlje" uvele "sankcije" Srbiji. Dokaži to.
nikad nisam ja rekao da znam imena tih zemalja ali slucaj sa egiptom je svima poznat. a valkda ke tonaraoska zemlja. i daj vise taj izvoz za 2017. i 2018. u egipat da vidimo koliko je porastao ili je pao ili ga nema nikako vise.
sta je tu tako tesko.
Ako nije tako teško nađi taj uvoz sam. Ne dokazujem ja tebi, nego ti moraš meni, jer si lupio. Ako ne znaš koje "arapske zemlje" i koje "sankcije" onda jednostavno - ne pričaj gluposti. :-D
kiligonzales

#7875 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

155_mm wrote:pa daj link.

Treba da se desi, pripeme traju. Malo Latinjane treba napast. :D
Post Reply