Dešavanja u Srbiji

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#7851 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

kost_u_grlu wrote:
radostan dan wrote:A je li iko od vas bio u Vojvodini pa dobro poznaje situaciju, ili samo kopirate i lijepite po temi, onako - odokativno :-)
Zar je uopste bitno da se o tome zna da bi se pricalo?! :)

Neki dozivljavaju ovu temu kao oglasnu tablu gde se kaci sve najgore, neumorno se kopa svaki dan po raznim vestima kako bi se iskopalo nesto sto ruzi drzavu Srbiju, sto najavljuje njenu propast. Osim par ljudi koji nekad nakace i nesto pozitivno ovo je uglavnom pljuvaonica gde dusebriznici se ismevaju sa svime sto dolazi sa desne strane Drine.

Tu je uobicajna matrica, otisla je Crna Gora, Kosovo, ceka se Vojvodina, Sandzak, Presevo... to su vlazni snovi ljudi koji nece ni da cuju o podeli u svojoj zemlji, ali zato susednu tako lako dele, toboz brinuci o ugrozenim manjinama koje "genocidna" Srbija ugnjetava :-?

Podelama je dosao kraj, ko je ikad bio u Vojvodini taj zna mentalitet tog sveta, koliko su oni privrzeni svojoj zemlji, ali traze i autonomiju zbog istorijskih, kulturnih i ekonomskih razloga. Vodilo se dosta polemike koliku autonomiju treba dati Vosi, ako se da previse imacemo nefunkcionalnu drzavu, a ako se da malo imacemo unutrasnje tenzije, mislim da je izglasavanjem Statuta nadjena prava mera, jer ni unionisti ni separatisti nisu zadovoljni.

U Vojvodini zivi 70% Srba, bilo kakva ideja da ce se ona jednog dana ocepiti vec kod te cinjenice udara u armirani beton. Manjinske zajednice su integrisane, bilo je problema sa Madjarima, ali ova vest koju sam okacio gore najbolje govori o tome kakva je situacija danas. Ne zove se Novi Sad dzabe srpska Atina, iz Vojvodine su dolazile mnoge ucene srpske glave koje su priblizile evropske ideje tada porobljenim Srbima juzno od Dunava i Save, odatle je poteklo gro srpskih knjizevnika, pesnika, politicara...Vojvodina je danas most izmedju Balkana i srednje Evrope, sa 2 miliona ljudi, razvijenom privredom, plodnom zemljom, ogromnim potencijalima ona ce biti stub stabilne ekonomije i evropskog duha drzave Srbije.
Bolan @koska sa kime se ti ovdj svadjas?? Sa sobom ili sa Cedomirom Popoviom koji je srpski akademik. Ti bi sad degenjecio po Bosni zato sto bosnje citaju srpske akademike, cije ti se misljenje ne svidja.
Ti ocito ne zans polemisat ni sa najrodjenijim akademikom.

ZAr tebi nije jasno da nikoga u BiH ne interesuje sto gradonacelnik beograda ganja cigane ispod Mostarske petlje.

Mene intersuje kako Srbi mogu dati autonomiju Vojvodini a ne daju autonoiju Sumadiji i Sandzaku. Kako to?? Kad je isto Srbija i tamo i tamo. Ako u Vojvodini zivi toliko srba sto ce im uopste autonomija i to od maticne zemlje??? Pa nije Vojvodina Republika Srpska?? Pusti ti ovo guslarenje o vojvodjanskima naucnicima i knjizevnicima.
Najvazniji politicki proces koji se desio u Srbiji zadnjih 5 godina je ova ujdurma oko Vojvodjanske autonomije. Cinjenica da je Srbija morala dati autonomiju Vojvodini govori jako mnogo. Meni to govori da Srbijom jos uvjek vladaju sile od kojih se svi ocjepljuju i bjeze glavom bez obzira. Svako na svoj nacin. Kosovo i Vojvodina na svoj nacin Crna Gora na svoj.

Posteno da ti kazem: meni se ne svidja sto su vojvodjanski srbi dobili autonomiju. Tu vojvodjansku autonomiju ce glavom platiti sandzacki srbi.

Srbijasnki paralemtarci se gadaju cipelama i tuku po srpskom parlamentu radi Vojvodine. To je jako vazno. Srpski parlamentarac Velja Ilic gonja Rasima Ljajica po pralamentu zasto sto je po sluzbenoj duznosti morao poslati pozive za neku drzavnu proslavu, degenjeci se sa srbima po beogradskim ulicama i nosa pistolj.
Sta ce biti ako Srbi iz sandazka zatraze autonomiju ko vojvodjani??? Hoce li Velja Ilic koknut Rasima Ljajica, koji ga je nedavno pobjedio na carsijskim izborima u Negotinu, koji je negdje uz bugarsko-rumunjsku granicu i nema nikakve veze sa Sandzakom?
Toto

#7852 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

kost_u_grlu wrote:Evo na primer uhvatim jutros novine, Blic su najtiraznije dnevne novine, i naidjem na ovakav clanak...

http://www.blic.rs/Komentar/Pasivni-ofs ... d-Kalesija

To je covek koji je docekao pocetak rata u Sarajevu, koji ima izuzetno jak naboj sto se tice navijanja za Srbiju, ali u stanju je da pise ovako o Pjanicu.

Daj mi primer kad ce Avaz ili neke slicne novine da tako pisu o Djokovicu, Vidicu ili bilo kom uspesnom sportisti iz komsiluka. O tome se radi, u Srbiji je mnogo stvari lose, nije uopste tesko naci sta ne stima, ali isticati samo to je zluradost i ne dovodi ni do kakvog resenja.

Jel ovo ti citas avaz??? :lol: :lol: :lol: :lol:
Toto

#7853 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

milenko wrote: pa zato ovde na ovoj temi moze puuuuno da nauci....
:lol: :lol: :lol:

bas su desavanja u srbiju edukativna
Toto

#7854 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

kost_u_grlu wrote:
Felipe, reci mi kako ide stvar sa vizama, jel cete dobiti sengen do kraja godine...koliko Srba u BIH ima srpski pasos?
ta mante ih
bosnje su ko i lale
nigdje im se ne zuri
pa ni Kosovu nisu dali samostalnost odmah
pa nece ni bosnjama vize
1gorstak

#7855 Re: Desavanja u Srbiji

Post by 1gorstak »

kost_u_grlu wrote:Evo na primer uhvatim jutros novine, Blic su najtiraznije dnevne novine, i naidjem na ovakav clanak...

To je covek koji je docekao pocetak rata u Sarajevu, koji ima izuzetno jak naboj sto se tice navijanja za Srbiju, ali u stanju je da pise ovako o Pjanicu.

Daj mi primer kad ce Avaz ili neke slicne novine da tako pisu o Djokovicu, Vidicu ili bilo kom uspesnom sportisti iz komsiluka. O tome se radi, u Srbiji je mnogo stvari lose, nije uopste tesko naci sta ne stima, ali isticati samo to je zluradost i ne dovodi ni do kakvog resenja.
Poteze pojedinaca na jednu stranu, poteze drzave na drugu. Sta meni vrijedi to sto je Balasevic dobar covjek ako Srbija kidnapuje i proganja organizatore otpora velikosrpskom projektu ? Drzava Srbija neprijateljski nastupa prema drzavi Bosni i Hercegovini, a to da se na nekom nizem nivou ti i ja mozemo naci i napiti k'o guzice uz dobro meze i dobru muziku, to nema veze sa cinjenicom da je Srbija jos uvijek neprijateljska zemlja.
Toto

#7856 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

kost_u_grlu wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:15 do 18% BH Srba ima srbijanski pasos prema nekim izvorima, neki kazu ope da je broj dosta manji, o tome najvise govori cinjenica da je prije 2 godinetokom izbora u Srbiji u banjaluckom konzultau glasalo par stotina osoba
ovo sad dodje ko nabijanje kompleska nama, eto mi imamo vize vi nemate :-) tako balkanski, tako primitivno :oops:
:roll:

Kakvi kompleksi, pitam coveka samo informativno, u interesu svih je da se omoguci slobodno kretanje ljudi kao osnovno pravo. Otvorili su nama granice ali ne vidim copor njih kako jurisa prema grani, za to treba imati lovu koju prosecan gradjanin nema, mladi mogu nesto da pristede i organizuju studentske ture, ali o nekom masovnom putovanju u inostranstvo nema smisla govoriti.
bolan mostarac kako nema jurisa srba na granice
evo neki dan srpski ministri isli da preuzmu autobuse srba bjezaca sto su ih pofacali po EU
kost_u_grlu

#7857 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kost_u_grlu »

Toto wrote:
Bolan @koska sa kime se ti ovdj svadjas?? Sa sobom ili sa Cedomirom Popoviom koji je srpski akademik. Ti bi sad degenjecio po Bosni zato sto bosnje citaju srpske akademike, cije ti se misljenje ne svidja.
Ti ocito ne zans polemisat ni sa najrodjenijim akademikom.

ZAr tebi nije jasno da nikoga u BiH ne interesuje sto gradonacelnik beograda ganja cigane ispod Mostarske petlje.

Mene intersuje kako Srbi mogu dati autonomiju Vojvodini a ne daju autonoiju Sumadiji i Sandzaku. Kako to?? Kad je isto Srbija i tamo i tamo. Ako u Vojvodini zivi toliko srba sto ce im uopste autonomija i to od maticne zemlje??? Pa nije Vojvodina Republika Srpska?? Pusti ti ovo guslarenje o vojvodjanskima naucnicima i knjizevnicima.
Najvazniji politicki proces koji se desio u Srbiji zadnjih 5 godina je ova ujdurma oko Vojvodjanske autonomije. Cinjenica da je Srbija morala dati autonomiju Vojvodini govori jako mnogo. Meni to govori da Srbijom jos uvjek vladaju sile od kojih se svi ocjepljuju i bjeze glavom bez obzira. Svako na svoj nacin. Kosovo i Vojvodina na svoj nacin Crna Gora na svoj.

Posteno da ti kazem: meni se ne svidja sto su vojvodjanski srbi dobili autonomiju. Tu vojvodjansku autonomiju ce glavom platiti sandzacki srbi.

Srbijasnki paralemtarci se gadaju cipelama i tuku po srpskom parlamentu radi Vojvodine. To je jako vazno. Srpski parlamentarac Velja Ilic gonja Rasima Ljajica po pralamentu zasto sto je po sluzbenoj duznosti morao poslati pozive za neku drzavnu proslavu, degenjeci se sa srbima po beogradskim ulicama i nosa pistolj.
Sta ce biti ako Srbi iz sandazka zatraze autonomiju ko vojvodjani??? Hoce li Velja Ilic koknut Rasima Ljajica, koji ga je nedavno pobjedio na carsijskim izborima u Negotinu, koji je negdje uz bugarsko-rumunjsku granicu i nema nikakve veze sa Sandzakom?
Ne svadjam se ni sa kim, iznosim svoje misljenje...dobro je kad udjemo u malo dublju raspravu, kad izneses i ti svoje stavove i pitanja oko kojih mozemo raspraviti, a ne kao Vee da kazes "ma nemas ti pojma" a ne kaze uopste sta on misli i oko cega se ne slazemo.

Pitanje ustrojstva drzave je jako bitno, kako se transferise vlast od najvisih organa drzave do lokalne samouprave. Da bi shvatili kompleksnost ovog problema moramo otici na pocetak stvaranja moderne srpske drzave, da shvatimo izazove koje je ona imala...

Srbija je na pocetku 19 veka bila periferija Osmanskog carstva, podeljena na pasaluke i nahije, u svakom od njih je bio neki namesnik a i srpski knezovi su imali odredjenu autonomiju. Postepeno se beogradskom pasaluku pridruzuje Sumadija, Macva, zapadna Srbija, timocki kraj, ponisavlje...malo po malo se slabi vlast Porte i na kraju dobija nezavisnost. posle se prikljucuje Makedonija, Kosovo, Sandzak, Vojvodina...

Svaki od tih krajeva ima svoje posebnosti koje unosi u zajednicku drzavu, a razlog tome je da 400 godina pre toga nije postojala zajednicka drzava koja bi te posebnosti smanjila.

Vojvodina je u tome specificna, nije bila deo turskog carstva, stolecima je bila pod Austrougarskom, pod totalno drugacijim kulturnim i drzavnim modelom, i Srbi koji su se tamo doseljavali su prihvatali totalno drugi obrazac ponasanja u svakom smislu. Sa druge strane uvek je zivelo dosta naroda na tom podrucju, i dan danas demografsko sarenilo je nesto cime se Vojvodina ponosi, i moze se reci da je jedina istinski multikulturalna i multikonfesionalna regija u ovim krajevima gde narodi zive solidno integrisani.

Iz tih razloga oni traze poseban status, nije to specifican primer, cela Nemacka ima dosta pokrajini pa ne vidim da im je lose, regionalizacija je osnov boljitka u mnogim drzavama ovakvog tipa.

Oni svojom autonomijom uzimaju deo kolaca, imaju neke svoje ingerencije koje im transferise centralna vlast, imaju svoje prihode, budzet, kulturnu politiku... posto je Vojvodina ujedno i najrazvijenija regija koja donosi najveci prihod u centralni budzet onda se postavlja pitanje koliko im tog novca odmah treba vratiti. To je osetljivo, treba napraviti pravu meru izmedju finansiranja vec razvijene oblasti i ulaganja u nerazvijeni jug, ako su razlike velike dolazice do socijalnih tenzija.

Drugo je pitanje ostalih regija, Sandzaka, Sumadije, Istocne Srbije... potrebno je sprovesti potpunu regionalizaciju, da lokalne samouprave imaju vise vlasti, da se to sprovede na teritoriji cele Srbije, a da se na to nakalemi i autonomija Vojvodine, ovde se islo obrnutim putem jer su Vojvodjani urgirali oko ovog pitanja.

p.s ne znam sto provociras sa "Srbima iz Sandzaka", oni se izjasnjavaju kao Bosnjaci, i nema potrebe da se sprdas sa time.
milenko

#7858 Re: Desavanja u Srbiji

Post by milenko »

1gorstak wrote: Poteze pojedinaca na jednu stranu, poteze drzave na drugu. Sta meni vrijedi to sto je Balasevic dobar covjek ako Srbija kidnapuje i proganja organizatore otpora velikosrpskom projektu ? Drzava Srbija neprijateljski nastupa prema drzavi Bosni i Hercegovini, a to da se na nekom nizem nivou ti i ja mozemo naci i napiti k'o guzice uz dobro meze i dobru muziku, to nema veze sa cinjenicom da je Srbija jos uvijek neprijateljska zemlja.
kako kome, kako kome...
1gorstak

#7859 Re: Desavanja u Srbiji

Post by 1gorstak »

milenko wrote:
1gorstak wrote:Poteze pojedinaca na jednu stranu, poteze drzave na drugu. Sta meni vrijedi to sto je Balasevic dobar covjek ako Srbija kidnapuje i proganja organizatore otpora velikosrpskom projektu ? Drzava Srbija neprijateljski nastupa prema drzavi Bosni i Hercegovini, a to da se na nekom nizem nivou ti i ja mozemo naci i napiti k'o guzice uz dobro meze i dobru muziku, to nema veze sa cinjenicom da je Srbija jos uvijek neprijateljska zemlja.
kako kome, kako kome...
Pa zateze se odnose sa Hrvatskom, sa Bosnom i Hercegovinom, sa Crnom Gorom, evo i sa Jelkom Kacinom koji predstavlja EU, Srbija je tumor kojeg treba smanjivati, radijacijom i raznoraznim autonomijama, sve dok Beograd ne prihvati okolne drzave za ravnopravne partnere kojim se ne moze petljati u vanjsku politike, unutrasnja desavanja ili pravosudni sistem.
kost_u_grlu

#7860 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kost_u_grlu »

1gorstak wrote:

Poteze pojedinaca na jednu stranu, poteze drzave na drugu. Sta meni vrijedi to sto je Balasevic dobar covjek ako Srbija kidnapuje i proganja organizatore otpora velikosrpskom projektu ? Drzava Srbija neprijateljski nastupa prema drzavi Bosni i Hercegovini, a to da se na nekom nizem nivou ti i ja mozemo naci i napiti k'o guzice uz dobro meze i dobru muziku, to nema veze sa cinjenicom da je Srbija jos uvijek neprijateljska zemlja.
Nema sumnje da su nam drzave u sporu, to ce se nastaviti jos neko vreme, ja ovde pricam o prizemnijim stvarima, ne secam se da sam skoro naleteo na clanak u bilo kojim federacijskim glasilima koji pohvalno govori o bilo cemu sto ima veze sa Srbijom, od politike, sporta, kulture, na to je stavljen katanac. Stvari treba da se menjaju prvo na tom nivou...

Ovaj primer koji sam naveo nije beznacajan, Blic je najtirazniji dnevni list koji cita stotine hiljada ljudi dnevno, svako koga iole zanima sport ce procitati o tome kako je Miralem Pjanic srusio veliki Real...
milenko

#7861 Re: Desavanja u Srbiji

Post by milenko »

1gorstak wrote:
milenko wrote:
1gorstak wrote:Poteze pojedinaca na jednu stranu, poteze drzave na drugu. Sta meni vrijedi to sto je Balasevic dobar covjek ako Srbija kidnapuje i proganja organizatore otpora velikosrpskom projektu ? Drzava Srbija neprijateljski nastupa prema drzavi Bosni i Hercegovini, a to da se na nekom nizem nivou ti i ja mozemo naci i napiti k'o guzice uz dobro meze i dobru muziku, to nema veze sa cinjenicom da je Srbija jos uvijek neprijateljska zemlja.
kako kome, kako kome...
Pa zateze se odnose sa Hrvatskom, sa Bosnom i Hercegovinom, sa Crnom Gorom, evo i sa Jelkom Kacinom koji predstavlja EU, Srbija je tumor kojeg treba smanjivati, radijacijom i raznoraznim autonomijama, sve dok Beograd ne prihvati okolne drzave za ravnopravne partnere kojim se ne moze petljati u vanjsku politike, unutrasnja desavanja ili pravosudni sistem.
za tebe tumor, tvoja stvar... nije tema, tako da ne bi' o bih, i sta je ona za mene... :D
1gorstak

#7862 Re: Desavanja u Srbiji

Post by 1gorstak »

kost_u_grlu wrote:
1gorstak wrote:

Nema sumnje da su nam drzave u sporu, to ce se nastaviti jos neko vreme, ja ovde pricam o prizemnijim stvarima, ne secam se da sam skoro naleteo na clanak u bilo kojim federacijskim glasilima koji pohvalno govori o bilo cemu sto ima veze sa Srbijom, od politike, sporta, kulture, na to je stavljen katanac. Stvari treba da se menjaju prvo na tom nivou...
Mi zbog pomjeranja toka Drine mozemo imati spor oko par stotina kvadratnih metara zemlje, ovaj teror Beograda koji se sprovodi kidnapovanjem nasih gradjana nije spor nego nastavak agresije. Mi sa Hrvatskom mozemo imati spor oko uvoza mlijeka, ali ako Hrvatska pocne da hapsi ljude koji su iz Sarajeva organizovali otpor Tudjmanu, to nije spor, to je agresija. Lako cemo mi za sporove, problem je ovo maltretiranje.
kost_u_grlu

#7863 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kost_u_grlu »

1gorstak wrote:
Mi zbog pomjeranja toka Drine mozemo imati spor oko par stotina kvadratnih metara zemlje, ovaj teror Beograda koji se sprovodi kidnapovanjem nasih gradjana nije spor nego nastavak agresije. Mi sa Hrvatskom mozemo imati spor oko uvoza mlijeka, ali ako Hrvatska pocne da hapsi ljude koji su u BiH organizovali otpor Tudjmanu, to nije spor, to je agresija. Lako cemo mi za sporove, problem je ovo maltretiranje.
To je sad totalno druga tema, da sad skrenemo pricu u tom pravcu ne znam gde bi zavrsili.

Sigurno da politika Beograda prema Sarajevu nije blagonaklona, mnogo ima tu sporova koji se proizvode zbog sitnih interesa, ali ima i krupnih istorijskih i politickih sporova koje je jako tesko resiti.

To opet ne sprecava obicnog coveka da ima umerene stavove i da zbog politike ne mrzi citav narod i drazvu.
1gorstak

#7864 Re: Desavanja u Srbiji

Post by 1gorstak »

kost_u_grlu wrote:
1gorstak wrote:
Mi zbog pomjeranja toka Drine mozemo imati spor oko par stotina kvadratnih metara zemlje, ovaj teror Beograda koji se sprovodi kidnapovanjem nasih gradjana nije spor nego nastavak agresije. Mi sa Hrvatskom mozemo imati spor oko uvoza mlijeka, ali ako Hrvatska pocne da hapsi ljude koji su u BiH organizovali otpor Tudjmanu, to nije spor, to je agresija. Lako cemo mi za sporove, problem je ovo maltretiranje.
To je sad totalno druga tema, da sad skrenemo pricu u tom pravcu ne znam gde bi zavrsili.

Sigurno da politika Beograda prema Sarajevu nije blagonaklona, mnogo ima tu sporova koji se proizvode zbog sitnih interesa, ali ima i krupnih istorijskih i politickih sporova koje je jako tesko resiti.

To opet ne sprecava obicnog coveka da ima umerene stavove i da zbog politike ne mrzi citav narod i drazvu.
Ja srpski narod ne mrzim ali velikosrpstvo kao politicki faktor i drzavu koja sprovodi tu ideologiju svakako da mrzim. Stvari istina idu na bolje, nekada je srbijanska policija hapsila Maju Stojanovic, danas sprecava Ratkovu konkubinu da promovise knjigu o gnjidi iz Kalinovika, ali sporo brate, a i ovo uplitanje u pravosudni sistem ne pomaze.
kost_u_grlu

#7865 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kost_u_grlu »

1gorstak wrote:
Ja srpski narod ne mrzim ali velikosrpstvo kao politicki faktor i drzavu koja sprovodi tu ideologiju svakako da mrzim. Stvari istina idu na bolje, nekada je srbijanska policija hapsila Maju Stojanovic, danas sprecava Ratkovu konkubinu da promovise knjigu o gnjidi iz Kalinovika, ali sporo brate, a i ovo uplitanje u pravosudni sistem ne pomaze.
Sporo sve ide na Balkanu, ali se pomera nabolje, svaki korak, i namanji je bitan.

Ono sto se ne slazemo je oko "velikosrpske politike", taj koncept je napusten, i danas vidimo samo neke repove koji se vuku.

Ono sto mnogi ovde svakodnevno navode - SANU, Garasanin, Cosic... to su sve poluistine i neistine, cak i u vreme najkrvavije epizode tog projekta Milosevic je vise slusao svoju zenu nego Dobricu Cosica, ako se secas, postavio ga je za predsednika SR Jugoslavije 1992, bio je tu par meseci i onda ga je makao...

Sad ti meni reci kakav je to "otac nacije" koga Milosevic smenjuje kao piona :roll:

Srpski nacionalizam je prolazio kroz razne faze i razdoblja, nikad to nije bila homogena politicka ideja, vec je varirala vremenom, nacionalizam u 19 veku je bio opravdan, jer je on bio kod svih evropskih naroda, na osnovu njega je Srbija i dobila nezavisnost. Onda se on deformise u projekat jugoslovenstva koji je imao za cilj da objedini sto vise Srba i pod sapom Beograda drzi ostale narode, posle 1945 on se nalazi u tragovima delovanja Rankovica na Kosovu, posle smrti Tita na onaj izvorni nacionalizam se kalemi komunisticko iskustvo i stvaraju se mutanti koji onda i prave najvece zlo. Samo pogledaj biografije Milosevica i Tudjmana pa ceti biti jasno da su i oni upravo ti mutanti stasali kao cinovnici komunisticke partije i JNA, da bi posle bez ikakve muke prihvatili ono sto je tadasnji sistem negirao - tvrda nacionalisticko sovinisticka opcija koja zeli ekspanziju i obracun sa drugim narodima.

Gde smo danas, negde izmedju nacionalizma i evropejstva, Srbi ce lakse preboleti Kosovo ako im omogucis pristojan zivot, nacionalizam upravo izvire iz siromastva i osecanja ugrozenosti, zato se i EU upire da Srbiju digne na noge da se ne bi ponavljali projekti 90-ih. BIH je za sada jako teska slagalica, tu vidimo jos te repove proslosti, ali treba biti jednosmeran pa porediti danasnju politiku sa Milosevicem. Neko ce reci da je to ista politika, samo drugim sredstvima, ali ne mislim da je tako.
Toto

#7866 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

kost_u_grlu wrote:
Pitanje ustrojstva drzave je jako bitno, kako se transferise vlast od najvisih organa drzave do lokalne samouprave. Da bi shvatili kompleksnost ovog problema moramo otici na pocetak stvaranja moderne srpske drzave, da shvatimo izazove koje je ona imala...

Regionalizacija srbije i autonomija Vojvodine nisu dvije iste stvari i Srbija u sadasnjem stanju ne moze imati dva razilcita standarda na svojoj teritoriji. Srbija nije uredjena i stabilna drzava da si moze dozvoljavati ovakve asimetrije.
Autonomija Vojvodine je problem sa kojim se Srbija nece moci iznijeti. Velja Ilic nece moci podnijet da onaj srbin iz Novog Sada ima autonomiju i vrecu para, a da on ima samo pistoljce i za boce viskija sedmicno. Pistoljce srpskog poslanika ce morati da opali, a Velja je u srbijanskom parlamentu u vise navrata jasno rekao po kome ce da puca.
Srbija je trebala prvo uraditi neku razumnu regionalizaciju sa nekim visokim stepenom ekonomske autonomije, pa tek poslije nekog perioda od 10-20 godina praktikovanja te regionalizacija vidjeti ima li smisla dodjeljivati politicke autonomije po Srbiji.
Srbija je nategla autonomiju u Vojvodini da bi -Ko fol- dokazala svijetu da joj mogu vratit Kosovo i da ce oni biti demokrate kad im vrate 2 miliona omiljenih siptara. To je blentava srpska navalkusa na koju ce ona sama da se nasadi.

Autonomija Vojvodine ce poderat srbiju a to ti govori i onaj srpski akademik cije sam izjave nakacio na forum, pa ti popizdio jer te je prije svega strah da bi srpski akademik mogao biti u pravu.

Autonomija vojvodine je prevelik zalogaj za srbiju a srbijasnke greske placaju uvjek drugi.
Kad treba hapsit srpsko obavjestajno pozemlje i mafiju srbija krene hapsit crnogorske predjsednike drzave. Kad Srbija istjera sa posla 700 sudija onda otvori medjunarone sudove u srbij i sudi cijelom svijetu od Klintona, britanskog premijerima do bosnjackih gradjana..
Vojvodjansku autonomiju ce opeet najvise platiti srbijanci i Srbi iz Sandzaka i Republike Srpska i boga ti pitaj koliko Bosnjaka iz BiH.
Posteno da ti kazem nije me briga za Srbiju i Vojvodinu: briga me za sebe i svoje.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7867 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

jonnien .BA šHa se .BA sikirikaš ,nije niko ovdjekana veslo SiSo....il možda jest :mrgreen: .Nemoj se zalud baČat na "braniteljstvo" sirotijeH ČiČica koji nebi ni mrava zgazili(povijesna reČenica jednog Đenerala),najveČe ZLO je Čika GeĐŽA koji je tako maestralno uvezao tu elitnu akademsku sivu masu u samo jednom cilju a to je "srpska nacionalna misao" ili ti "Velika Srbija" ili ti "Svi Srbi u jednoj državi",miloševiĆ je ono što i ostali prije i poslije njega"srpska kolateralna šteta" a najveČi kritiČari su upravo srpski intelektualci...jedan od njih je i Lazar StojanoviĆ...pa da Čujemo kako on interpletira o "sirotim akademicima"...

Intervju: Lazar Stojanović, reditelj (1)
Za Srbiju je priznanje genocida veleizdaja
Razgovarali: Bojan Tončić i Milica Jovanović

Preneo sam transkript razgovora Radovana Karadžića sa Dobricom Ćosićem u filmu „Život i priključenija Radovana Karadžića“. To što Međunarodni sud pravde u Hagu nije nikada dobio transkripte sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije, ne sprečava mene da pokažem tu vezu koju ovde i deca znaju. Znaju je i u Bosni i u svetu. Znamo šta je u tim dokumentima, znamo da su na tim sednicama sedeli Milošević, Karadžić, ponekad i Mladić i odlučivali o tome koja sredstva, koje pare mi treba da izdvojimo za rat u Bosni. Zbog neke pravne smicalice te transkripte Sud nikad nije dobio

Lazar Stojanović, filmski reditelj, novinar, svojevremeno i urednik najznačajnijih opozicionih listova u Srbiji, publicista i pedagog, najpoznatiji (nepravedno) po tome što je robijao zbog filma Plastični Isus (1971), sumira u intervjuu za e-novine - koje redovno čita u Beogradu i na drugim kontinentima - deo vlastitog umetničkog i društvenog angažmana koji, u izvesnoj meri, može da se svede na individualni otpor totalitarizmu. U razgovoru za e-novine govori i o srbijanskoj stvarnosti, uzrocima moralnog poraza, budućnosti…

* Suština vašeg umetničkog angažmana je borba protiv totalitarizma i nasilja. Koje pojavne oblike totalitarizma vidite u Srbiji danas i koliko se razlikuju u odnosu na one koje ste videli pre četrdesetak godina?

Imao sam sreću da je totalitarizma nestalo kad su nestale i moje sposobnosti da se aktivno borim protiv njega. Mi imamo sada neku drugu situaciju. Taj politički aspekt totalitarizma koji se sastojao u partijskoj vlasti, ne najgrubljoj na svetu ali bitno određujućoj, mogao se opisivati kao totalitaran – mešanje jedne ideologije u sve aspekte života. To nikada nije bilo kao u Severnoj Koreji, ali kao model društvenoig ovbrasca koji pokriva i društveni i privatni život… zatim se u jugi desilo nešto što se u italiji ili nemačkoj odigravalo pre totalitarizma – populizam.

Podsećam se mitinga u vreme Slobodana Miloševića koji su organizovani na sličan način kao što su i u vreme komunističke Jugoslavije, oko Trsta i povodom ubistva Patrisa Lumumbe, međutim funkcija im je bila drugačija – tada su bili za spoljašnju upotrebu. U vreme Slobodana Miloševića su bili organizovani za unutrašnju upotrebu. Miting služi za likvidiranje protivnika i to liči na Musolinija i Hitlera

* Da li je ostalo nešto od toga što smo videli u godinama antibirokratske revolucije?

Ostalo je sve. To je stvar koja je netaknuta, ali je izgubila većinu i udarnu snagu. Duh totalitarizma se preselio i u nevladine organizacije, a najbogatija, najmoćnija i najorganizovanija je Srpska pravoslavna crkva, za njom Akademija, pa onda sve ostale.

U tim najjačim duh totalitarizma postoji i danas, samo što danas poprima funkciju nacionalne ideologije. Ne tako što će vam neko narediti kako ćete da živite i šta ćete da radite, ali može da ohrabri taj način mišljenja, da obeshrabri suprotno mišljenje svojim autoritetom. A autoritet, kada je autentičan, ili proističe iz nečije ekspertize, stvarnih liderskih sposobnosti, iz nečije, makar i bezrazložne omiljenosti kod biračkog tela - treba tretirati sa respektom.

* Postoji naizged ambivalentan odnos građana prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ona je institucija kojoj se najviše veruje - a prate je brojne afere koje su povezane i sa najobičnijom pljačkom?

To objašnjavam rečju „hajduk“. Na turskom to znači odmetnik, a kod nas su to heroji. Formulisanjem nacionalnog, istorijskog mita, u ideološkoj interpretaciji, u desetercu, odjednom postale opšte vrednosti. Mi smo spremni da se bunimo, pišemo, ali postoje samo dve kategorije ljudi koje su spremne da se tuku, policajci i kriminalci, to se videlo kod nas poslednjih decenija. To nije naš izum, to je svuda tako. A njima je važno da se dobro tuku, pucaju. Da budu u stanju da zastraše naše protivnike, recimo upadom u neko selo… Mislim da je to ostalo do danas kao vrednost i ljudi se ne pitaju o tome šta je dobro, šta je rđavo, nego razmišljaju plemenski…

* O tome šta je korisno za zajednicu kakva god bila?

Da. Arkan je heroj, Arkan je naš. Karadžić je heroj, sude mu Hagu, dakle sude našima… Srebrenica? Pa, bilo je nečeg, ali i oni su nas.... To je važeća vrednost. I zato je moguće da ljudi toliko cene svoju crkvu, jer ih je ona u prethodnim ratovima vodila. Ona nije bila njihov prvi vođa, ali je bila jedan od njihovih glavnih vođa, sa velikim autoritetom. Milošević ne bi ni postojao da se nije oslanjao na nekoliko glavnih stubova u tom režimu, među kojima su bili Crkva, Vojska, Akademija, širok krug intelektualaca, i ono što je najvažnije mediji – jer se tako kontroliše javnost, odnosno ulica, mitinzi.. nacionalna masa. Zato ovde i ne može ni da se pokrene pitanje odgovornosti na pravi način. Jer mi imamo pravne instrumente koji nam omogućuju da razlikujemo šta je zločin prema pravu, kriminal, od onog šta su odgovornosti druge prirode.

Međutim, braneći se od nečeg što se naziva nepravednim gonjenjem našeg naroda i naših „heroja“ pravnim sredstvima, mi smo automatski amnestirali od odgovornosti sve ostale institucije, pa i Crkvu. Da ne bi bilo zabune, ja ne govorim o krivici naroda, nego o masovnoj krivici pojedinaca kojih je možda 99 posto. Ta krivica je moralne i političke prirode. Ko je digao ruku za Adolfa Hitlera - jednako je kriv kao onaj ko je digao ruku za Slobodana Miloševića. Bilo bi lepo da se pokaje, niko ga neće u zatvor zbog toga, ali tog pokajanja nema. I dalje su najmoćniji ljudi u državi u institucijama koje nikada nisu preispitale svoje poslove za vreme rata, a među njima su Crkva i Srpska akademija nauka i umetnosti.

* Sa takvom ste idejom osmislili i realizovali svoje filmove - svedočanstva o ratu u bivšoj Jugoslaviji, mislim, pre svega, na „Srpsku epiku“ i „Škorpione - spomenar“. Vidljiva je Vaša namera da dokažete kako nisu postojale paravojne formacije, već da su svi zločinci bili u državnim formacijama?

Da, i u nekim drugim filmovima. Preneo sam transkript razgovora Radovana Karadžića sa Dobricom Ćosićem u filmu „Život i priključenija Radovana Karadžića“. To što Međunarodni sud pravde u Hagu nije nikada dobio transkripte sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije, ne sprečava mene da pokažem tu vezu koju ovde i deca znaju. Znaju je i u Bosni i u svetu. Znamo šta je u tim dokumentima, znamo da su na tim sednicama sedeli Milošević, Karadžić, ponekad i Mladić i odlučivali o tome koja sredstva, koje pare mi treba da izdvojimo za rat u Bosni. Zbog neke pravne smicalice te transkripte Sud nikad nije dobio.

* A ovde se pominjanje takvih detalja naziva veleizdajom?

Da, i izdavanje takvih dokumenata bi bila veleizdaja, ko ih objavi bio bi verovatno uhapšen. Skrivanjem dokumenata došlo se do toga da Srbija nije odgovorna za genocid. Govorilo se na tim sednicama i o tome koje akcije država treba da sprovede za realizaciju projekta RAM za zaokruženje srpskih teritorija. Kao i o tome koje propagandne aktivnosti sa vojnog stanovišta treba da sprovedemo kako bismo ojačali čitav taj projekat. Tu je bio čak i projekat izdavanja novca u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini koji je trebalo da realizuje Narodna banka Jugoslavije. Da koriste naše pare, pare Penzionog fonda, pa i Socijalnog osiguranja. Ne znam da li može da postoji veća mera povezanosti.

* Kako je moguće da ti dokumenti nisu objavljeni?

Nije tajna. To sa Narodnom bankom bilo je otprilike kao da vam kažem „dozvolite da koristim vašu kesu zbog toga što je to u višem, patriotskom interesu“. I to naredi jedan čovek, sa svim stubovima moći na kojima je počivao. A kada je reč o dokumentima, propis koji je omogućio da se zaustavi njihova predaja Sudu pravde u Hagu je, zapravo, nešto što je ustanovljeno na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, zovu ga „hrvatski zakon“, jer je država Hrvatska prihvatila da preda neke dokumente o svojoj uključenosti u neke vojne operacije, ali da ne budu objavljivana niti korišćena u druge svrhe. I onda, u istom gradu, pijući kafu u istim kafićima, visoki predstavnici Međunarodnog suda pravde u Hagu i Tribunala u Hagu slegli su ramenima i rekli „Vidite, ako možete bez toga, mi to ne možemo da vam damo“.

I, doista, ako već jedan sud donese propis, on ne može da postupa arbitrarno, jer bi to teško oštetilo njegov međunarodni kredibilitet.

* Primećujete li namere međunarodne zajednice da Srbiju ne zateže previše oko tih pitanja iz ratova 90tih?

Imam osećanje da evropska zajednica pre svega ali i Amerika u poslednje tri sedmice nastoje da pošalju potpuno jasan signal o tome da Srbija neke stvari mora konstruktivno da uradi u vezi sa saradnjom sa Kosovom, bez obzira na to da li ga priznaje ili ne. U okviru čvršćeg ujedinjavanja Evrope došlo je do nekih preciznih signala kojima se od Srbije traži sasvim drugačije ponašanje. Prvo je taj signal došao od Španije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova - oni su rekli „vi morate građanska pitanja na Kosovu da rešavate“. Zatim je Amerika rekla „nama je u interesu da pitanja koja su vezana za normalan život stanovništva budu unapređena“. Zatim su došli Đani de Mikelis, pa Bernar Kušner. Sećam se, budući da sam radio za međunarodne institucije na Kosovu, koliku nervozu je izazivalo to što Beograd, u vreme Vojislava Koštunice, nije hteo da primi Kušnera, a sada dolazi kao francuski ministar inostranih poslova sa jasnom porukom. A posle odlazi na Kosovo, što prenosi državna televizija.

* Kako ocenjujete sve što se ovde dešavalo u vezi sa nenapisanom deklaracijom o Srebrenici; videli smo odsustvo bilo kakvog saosećanja sa žrtvama?

Imamo jak krug ljudi koji dovodi u pitanje prvo da se genocid uopšte desio, a zatim, kada prihvati da se to desilo - jer, reč je o činjenicama koje je teško opovrgnuti - tvrdi da su brojke lažne. Da je reč o tri - četiri hiljade ljudi, a ne o sedam hiljada.

Ono na šta se poziva taj krug ljudi, a time sam se bavio u svom filmu o generalu Mladiću, jesu nalazi glavnog patologa Zorana Stankovića, stručnjaka i vrlo pozitivne figure, koji je, nakon prvih obdukcija, dao izjavu da je kod više od četiri hiljade leševa – koje je do tada obradio - video tragove vezivanja ruku i to da su ubijeni s leđa. To govori o egzekuciji, a ne o tome da su žrtve poginule u nekom oružanom sukobu. To je bilo rečeno vrlo precizno i nekoliko puta je ponovljeno. Dakle, on je govorio o onome što je on radio, a ne koliko je ljudi ubijeno. I danas se pronalaze posmrtni ostaci žrtava.

Živimo, nažalost, u rašomonskoj sredini gde uspeva podvala, neki ljudi se grupišu oko nje, štampaju, a ono što bi se očekivalo je više podsticaja za javne tribine gde bi došli i oni koji to osporavaju. Druga strana, međutim, negira činjenice i ona, preko svojih specijalizovanih medija, lansira otrovnu, zlobnu i dugoročnu konstrukciju laži.

O Srebrenici se danas raspravlja i govori o tome koju će formu da dobije deklaracija u Skupštini Srbije. Jedan je pristup donošenje rezolucije o svim zločinima, a drugi da, ipak, ovde imamo zločin genocida i to nije ista stvar, te, prema tome, treba da se izdvoji posebna rezolucija za to. Postavlja se u javnosti i pitanje da li je neko od poginulih na mostovima u Srbiji u vreme NATO intervencije žrtva genocida - nije, zato što nije poginuo zbog toga što je neke nacionalnosti. To je ozbiljan ratni zločin, ali nije svaki ratni zločin genocid. Jer, onaj čovek na mostu nije ubijen zato što je Srbin, nego zato što je bio na mostu. A u Bosni, Hrvatskoj, na Kosovu, ljudi su ubijani samo zato što pripadaju određenoj naciji ili veri.

Ubijani su i Srbi i razume se da su to slučajevi genocida, koje nećemo rešiti poređenjem brojeva, nego time što ćemo razlikovati genocid, nameru i nosioce genocida. Da li iza toga stoje artikulisane političke snage, ili sluđeni razbojnički pojedinci. I ono najvažnije sa čim Srbija ne može da se suoči jeste da li iza takvih zločina stoji država. Jedna marionetska država kao što je Republika Srpska je stajala iza zločina genocida. Država SR Jugoslavija - neću ja da joj sudim - Sud je našao da nije učinila ništa da spreči genocid. To bi trebalo da bude dovoljno, to što je Sud rekao, da Srbija treba da donese takvu deklaraciju.

* Posle presude je u medijima bilo u prvom planu da „Srbija nije kriva“?

Zaboga, pa, inženjerijske jedinice Vojske Jugoslavije učestvovale su u kopanju masovnih grobnica i njihovom zaravnjivanju. Postojala je žestoka svađa između Mladića i Miloševića, koju sam nagovestio i opisao u svom filmu, jer tačno je da se nije Milošević slagao sa tom akcijom, on jeste bio lud, ali nije bio glup. Ali je, kada je počela, u njoj učestvovao.

* I autosaobraćajna preduzeća iz Srbije su učestvovala u srebreničkom masakru, prevozila su žrtve?

Naravno, i to nisu male stvari. I time se Sud nije bavio; nije se bavio tehničkim dokazivanjem učestvovanja nekih segmenata jugoslovenskog društva u tom zločinu, nego učestvovanjem države koje ne možemo da dokažemo, jer nemamo taj papir.

* Dolazimo do paralele Srebrenica - Kosovo?

U svetu ništa neće promeniti da li će Srbija doneti rezoluciju o Srebrenici, ali će perspektiva Srbije time biti bitno obeležena, na svim nivoima, obrazovnom, kulturnom pa do privrednog, sve do uključivanja u Evropsku uniju. Ta odluka ima veliku političku cenu.

Kada je reč o Kosovu, postoje dva načina za maskiranje i oba su korišćena - prvi „tu se ništa nije dogodilo, život je izgubilo desetak hiljada ljudi, što i nije tako strašno za moderne ratove“. I to je tačno. Ali, ako se uzme broj stanovnika i način na koji su ti ljudi izgubili živote, uključujući i masakre koje su na samom početku izvršile i kasnije redovno vršile i policija i vojne jedinice (češće paravojne nego jedinice regularne Vojske), moramo upotrebu tih jedinica da tretiramo vrlo ozbiljno. Da malo pojasnim, ne bih nikoga da okrivljujem ni amnestiram za nešto zbog čega su neki već završili u Hagu; regrutovane jedinice nisu dobre za izvršavanje zločina nad civilima. Oni nemaju srce za to. Ali, jedinice redovne vojske redovno su upotrebljavane za to da se izoluje i obezbedi teritorija, da se opkoli selo, ako treba i izvrši artiljerijska priprema - za ulazak drugih. Onda ulaze paramilitarci, a država više „nema ništa s tim“, oni imaju odrešene ruke. A država ih posle toga ne goni. To je slučaj Škorpiona i njihovog delovanja na Kosovu.

Najmračniji su zločini oduzimanja života, ali nije ni najmasovniji ni najmarkantniji od svih koji su se na Kosovu desili. Tu imamo i drugu stvar, proterivanje 850 hiljada ljudi. To je zločin genocida, jer je namera bila genocidna. Postojala je namera čišćenja teritorije od albanskog stanovništva.

* I ona je realizovana?

U Srbiji i danas mnogi tvrde - i ja teško mogu da prihvatim toliku dozu licemerja, mislim da se ona ponovo „rešava“ sukobljavanjem sa činjenicama - da su ti ljudi bežali od bombardovanja. Ja sam ih dočekivao jer sam u to vreme radio za OEBS, kao stručnjak za medije i propagandu srpskih medija, pre svega RTS. I bio sam u prilici da čujem pre svega one koji su išli u logor Stenkovac. Čuo sam kako su pokupljeni, kako su im oduzimana dokumenta, u kojim su opasnostima bili. Da je njih neko instruirao da lažu i da je to možda bila OVK - moguće je. No, trebalo je verovatno 200 - 300 hiljada instruktora da nam kažu nešto o tome što im se dogodilo. A na železničkoj stanici u Prištini oni pakuju ljude u vagone i ubijaju svakoga ko im se učini sumnjivim, to je verovatno dovelo do ubijanja najboljeg i najhumanijeg političara na Kosovu Fehmija Aganija...

* I njegove dece.

Tačno. A osim toga, na drugom mestu, ubijeni su veliki pravnik, advokat Bajram Keljmendi i njegovi saradnici. To su samo dva markantna primera da pokažu tehniku egzekucije koja je obeležavala prinudnu deportaciju tih 850 hiljada ljudi. Jedan od razloga je osveta, „vi ćete nas bombardovati - mi ćemo njih izbaciti“. A po mom mišljenju, osnovni razlog je bio vojni. Ne možete toliko ljudi držati u okupaciji dok vas neko bombarduje.

Dve trećine svih poginulih u intervenciji na Kosovu su Albanci. Ja saosećam sa svakim članom porodice žrtve koja je stradala kao kolateralna šteta u Srbiji. Ali, dok ne budem na Kosovu, gde je većina tih žrtava, čuo da postoji neki problem sa tim bombardovanjem i da je ono zločin - nisam spreman da o tome razgovaram. Svakoga dana prolazim pored zgrada Generalštaba, a ne znam kada sam to prošao pored nečega što je neko gađao kao civilni cilj, sa namerom da ga uništi. A kada je reč o bombardovanju Televizije, kada se neki medij po jednom potpuno gebelsovskom obrascu pretvori u instrument rata - onda je on i ratni cilj. U uslovima rata je i Petrohemija i fabrika toalet papira koja u vreme rata proizvodi toalet - papir za vojsku, ratni cilj. A selo nije. A voleo bih da dođe neki vojni stručnjak i proceni kako su jugoslovenske snage birale ciljeve na Kosovu, a kako su to činile interventne snage.

* Bilo je šansi da se to izbegne?

Morao bih da kažem nešto o sadašnjoj politici Srbije prema Kosovu kao o kontinuitetu ondašnje politike. Uz puno znanje da bi do intervencije moglo doći, ali da će ona „raditi za nas, a ne protiv nas“, odbijen je sporazum u Rambujeu. Taj sporazum garantovao je da je Kosovo autonomija u okviru Srbije. Da mora da ima svoje pravne instrumente, izbore, ustav, ali je deo Srbije. To je glatko odbijeno. Onda je odbijeno sve redom, da bi završilo se planom Martija Ahtisarija koji je, predlažuću kosovsku nezavisnost, garantovao poseban status srpske zajednice i posebnu zaštitu kulturno - istorijskih spomenika, groblja, naselja. Srbija je taj plan odbila, a zalaže se za ono što je u Rambujeu odbila.

* U čemu je suština tog srpskog odbijanja - od asimetrične federacije, preko plana Z-4, šumskog parlamenta sa Dobricom Ćosićem i Miloševićem, svih primirja i sporazuma, do Kosova? Možete li da nađete zajednički imenitelj?

Mislim da je reč o politici koja nije nimalo originalna i kojoj pribegava svaka strana u nekom konfliktu, koja nema nijedan drugi kapacitet osim da smeta. Strategija smetanja je nešto što na ovim prostorima Josip Broz nikada nije radio, a posle njega svi i uvek.

To rade sredine koje imaju neku vrstu autonomije i nastoje da iz toga izvuku neke povlastice, za spoljnu ili domaću upotrebu, znajući da takva politika ne vodi nikud. To je strategija koju možemo danas da vidimo u preovlađujućoj politici u Republici Srpskoj. Ništa oni od tog referenduma nemaju, nikuda to ne ide i to im je rečeno jasno, pa i preko glavnih medija. Međutim, za unutrašnju politiku znači mnogo, i kao poruka međunarodnoj zajednici, kao trajna politika otrcavanja.

* Kontinuitet u permanentnoj pretnji?

Otprilike, „ja ne mogu da vam uradim ništa, ali mogu mnogo da vam smetam“. Dolazimo do čuvene priče o geostrateškom položaju Srbije koji, verujem, u vreme ratova iz vazduha nije mnogo veliki. Istina, okružiti takvu teritoriju sa svih strana bio bi skup poduhvat. I mnogo jeftinije je da se taj region integriše. Ometanje takvog interisanja je takođe tehnika smetanja. To je no što je Milošević otpočetka radio međunarodnoj zajednici.

E, sad, kako je moguće da neko ostane da smeta, a to razvlašćena opozicija i danas primenjuje kao strategiju. Sve vlade, uključujući i ovu koja je sa prethodnom činila koaliciju na vlasti, od toga su pravile svoj politički program. Prethodna vlada je uradila samo dve krupne stvari: donošenje Ustava i prodaju Naftne industrije Srbije. Obe su usmerenje na smetanje.

* Radili ste godinama urednički posao, pisali za novine… Kako danas vidite medijsku scenu u Srbiji?

Ona je malo bolja nego politička, jer stranke plaćaju tajkuni, a za medije ne ostane uvek dovoljno para. Mediji koje plaćaju tajkuni izgledaju bolje a pišu lošije od onih medija koji imaju skromnije izvore sredstava, pa su im i obaveze prema davaocima manje. Neka pitanja ne mogu da se pokrenu u medijima upravo zbog toga što bi to dovelo do poremećaja u tokovima njihovog finansiranja. Ali i zato što mi novinari ne možemo da rizikujemo pad popularnosti. Ne možemo, zato što mislimo da je državna politika prema Kosovu loša, Jeremića među rogove. Da li je nama najviše kriv jadni Jeremić, pogotovu kada postoji centralizovana vlada koja kontroliše sve segmente i njega koristi njega da predstavi njenu politiku. To je teška situacija za medije, nije tako teška kao u Putinovoj Rusiji, ali ima neka slična obeležja. A od slobodne medijske scene, kakvu imamo u nordijskim državama, ili u Kanadi, Sjedinjenim Državama, daleko smo kao i od električnih automobila.

* Neizbežno pitanje za Vas je kako ste doživeli direktni susret sa totalitarizmom? Kako danas doživljavate to što ste preživeli tokom istrage suđenja i zatvora zbog filma Plastični Isus ?

Mnogo lakše i sa mnogo više rezerve i razumevanja za vlast, nego što sam ih imao ranije. Jer sam mnogo putovao i video mnogo teže oblike totalitarizma, tamo gde vas ubiju nasred ulice. U vreme zrelog totalitarizma, kada sam ja progonjen, gotovo da nije bilo političkih ubistava. Bilo ih je nekoliko, za koje ja znam, ali još uvek neuporedivo manje nego u današnjoj Rusiji, na primer. Što je opet manje nego u Južnoj Americi, a što je još mnogo manje od onoga što se dešava u nekim afričkim državama. Dakle, mislim da građani mogu malo da odahnu onda kada poredak iz svoje revolucionarne faze počne da vlada relativno malom primenom nasilja. Samo nestabilni poredak ima potrebu za viškom nasilja. S druge strane, ništa se ne menja u odnosu na državu: ona ima monopol na nasilje, pa će uvek na duši imati najveći broj zloupotrebe sile i izvitoperavanja pravde – i u totalitarnim i u demokratskim uređenjima. Na građanima je da tih zloupotreba bude što manje, a naročito da spreče zataškavanje onih koje se ipak dese.
:sax:
kiky

#7868 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

:)
vee-jay

#7869 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

felipe kajetano wrote:
vee-jay wrote:

ti fakat o BiH nemas blage veze :-)

a inace vidim kako je kod profesionalnih Srba zamjenjivane teza postala olimpijska discipina ovih dana. moras malo da proradis na sebi @johnny ako hoces na olimpijadu :-) :D
Ajde me fakat prosvijetli sta je sporno u ovome sto je decko napisao?Dje bona zapelo?
za razliku od RSa gdje postoji samo jedan glas u medijima, mediji u federaciji se ne mogu poistovjetiti sa jednom novinom... bilo bi mi veoma primitivno sada nabrajati imena i prezimena, ja se time ne zelim baviti...
vee-jay

#7870 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

kost_u_grlu wrote:
felipe kajetano wrote:
Ajde me fakat prosvijetli sta je sporno u ovome sto je decko napisao?Dje bona zapelo?
Ne zna ni on, ali mora nesto da napise...
ne razumijem bolidrano, mozda mozes pojasniti?
Ahmmed

#7871 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Ahmmed »

@vee- yau,

Ne znam što se uopće trudiš da im nešto pojasniš.....Eto, ima sad bezbroj tražilica, pa neka ukucaju određene kombinacije, dobit će odgovore na sva svoja pitanja....Sad tamo neki napisao lijep komentar o Pjaniću, i mi treba da se sturimo od sreće.....Znam, neobično je to za "demokratsku" Srbiju, pa ovaj kost sve skakuće od ushićenja zbog te demokratske tekovine....Srbin napisao pozitivan komentar o Bošnjaku....Ma hajde, čuda velikoga :-) :-)
Bosnolog

#7872 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

Nije sve tako crno u Srbiji,...Poslednjih desetak godina najtrazenija roba i najbolji izvoz iz Srbije koje komsije privhvataju su dunoge turbofolk dernek dame.One su uglavnom za sada jedina dobro plasirana i prihvatljiva izvozna roba iz Srbije u regionu,E sada sto se taj turbo folok mene licno ne svida pored naseg Sevdaha,mnogi ga s pavom smatraju agresivnim sundom folka sa svim svojim negativnostima kojim nas Srbija gusi zahvaljujuci publici koja uziva u takvom sundu .Tako da se moze reci da ima nekih stvari koje Srbija izvozi u region :mrgreen: ......
Seka zapalila Ljubljanu!
Image
bosanskiBosna

#7873 Re: Desavanja u Srbiji

Post by bosanskiBosna »

Jarane, sa ovom slikom si više za*ebo Bosance nego Srbe. Ovi u publici su Bosanci a Seka će otići kao što je i došla. Pokupiće lovu i za dva dana zaboraviti da je bila tu dok će veseli Bosanci skakutati još 2 mjeseca uz te čarobne zvuke :D
Drugi put pazi kome uvaljuješ jer sad si ga zavukao Bosančerosima :D
kost_u_grlu

#7874 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kost_u_grlu »

bosanskiBosna wrote:Jarane, sa ovom slikom si više za*ebo Bosance nego Srbe. Ovi u publici su Bosanci a Seka će otići kao što je i došla. Pokupiće lovu i za dva dana zaboraviti da je bila tu dok će veseli Bosanci skakutati još 2 mjeseca uz te čarobne zvuke :D
Seka je poreklom Bosanka iz Bijeljine a ima malo i "bosnjacke krvi", tako da je ona domaca ;-)
Bosnolog

#7875 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

bosanskiBosna wrote:Jarane, sa ovom slikom si više za*ebo Bosance nego Srbe. Ovi u publici su Bosanci a Seka će otići kao što je i došla. Pokupiće lovu i za dva dana zaboraviti da je bila tu dok će veseli Bosanci skakutati još 2 mjeseca uz te čarobne zvuke :D
Moramo malo da damo moralnu podporu nasim prekodrinskim komsijama da shvate kako mi ipak nismo tako zlocesti iako nas htjedose bioloski istrijebiti,....mi smo po svemu cuveni pa i gostoprimstvu a ovo je jedan od dokaza,..Na ovom koncertu su garnat 80% bosancerosi na privremenom staziranju i sirenju po Sloveniji,kada tamo odu neznaju se vratiti valjda im slovenke pamet pomute ili potpisu dugorocne kontrakte/ugovore/ pa u njima sagore,...... :mrgreen:

Znas ono sta radi Slovenac u Bosni i koga trazi,.........
Post Reply