Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vitezanin

#7851 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Vitezanin »

Ovo će uskoro morati pući jer lokalne taxi kompanije, da ne znam kakve licence i zakone imaju iza sebe, neće moći odgovoriti zadatku koji imaju i to je sve jasnije.
Samo par primjera u zadnje vrijeme, a nisam ih godinama vidjao: masovno su se pojavili ilegalni taksisti na aerodromu. Uvijek ih je bilo, a sad je baš primjetno.
Slete dva aviona u isto vrijeme i nema šanse da dobiješ bilo koga.
Bez obzira na instrukcije Sarajevo taxi hladno guli turiste (nemojte molim vas to pravdati rečenicama "Pa toga ima svugdje na svakom aerodromu" jer to nije istina), neki dan sam reagirao jer je taksista rekao 50 eura do centra 😆.
Dosad sam imao ok vožnje s Crvenim i Samirom&Emirom, nažalost u zadnjih par mjeseci profil taksista I u ovim kompanijama je krajnje neugodan, da ne kažem psiho.
I treba konačno skinuti tu budalestinu i tvrdnje da se podrazumijeva da su taksisti low class, nepismeni, nekulturni itd. jer jebiga, oni su samo taksisti.
Ja sam iskreno samo kod nas to primjetio. Da li zbog činjenice da kod nas nema recenzija poslije vožnje (kao kod Ubera i Bolta) pa ovi likovi prolaze bez problema, ne znam, ali nešto se mora početi mijenjati.
Toffee karamela

#7852 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Toffee karamela »

milojicabrzi wrote: 10/09/2025 10:29 Ma slušaju jedni drugima frekvencije, pa "otimaju" vožnje, ako su u blizini.

Ti zoveš npr. Žuti taksi, sluša neko od diviljih ili taxi vozač iz druge firme, vidi da je blizu adrese na koju je vozilo pozvano i dolazi. Dispečer ti rekao vozilo 56 za 5 minuta, kad tamo stiže neko drugi koji je bio iza ćoška i odmah se nacrtao.

Većina ljudi kad vozilo dođe, ne gleda koja je firma, vidi da je taxi i sjeda.

Općenito, situaciju sa taxijem treba urediti, prvo svi vozači na kurs bontona i ophođenja sa klijentima, kurs stranih jezika, barem onaj osnovni, pa onda auto i vožnja :run: :thumbup: :bih:
bgmi ne znam gdje ti živiš ali u SA odavno ne da nema "otimanja" vožnji (na grad mislim, aerodrom ne) nego jedva dobiješ neki uredno pozvan. i to se zna desiti da ne dođe nego slaže dispečeru da je bio i da nikoga nije bilo na rečenoj lokaciji. sa Hollandom mi se to desilo dvaput, dva dana zaredom.
mnogo je momaka kojima je SA=Katmandu, ne znaju lokacije, jednog čujem neki dan kako dispečera pita koja je to pijaca Kvadrant?. raspad sistema
leki hz

#7853 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by leki hz »

Neki dan na aerodromu dva puta zovem Crveni taxi, nema slobodan, Žuti se ne javlja, Holand zauzeto, već pola sata sjedim i kontam, hajde odoh pitati Sarajevo taxi koliko je do Ilidže, kaže lik 20 maraka, čega rekoh 20 🙄. Mogu misliti onda kako turiste deru. Haram im bila svaka marka. Ima li iko da stane tome u kraj. Na kraju dobijem Holand i za 10 maraka dođem konačno kući. Sve preporuke za Holand.
Edin H.

#7854 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Panika me uhvatila neki dan, trebam na aerodrom, niko se ne javlja.

Iz možda trećeg puta Sarajevo Taxi se javi i posla vozilo.,

Sarajevu je potreban Uber ili skično.
dječak sa šibicama

#7855 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

Na aerodromu je bivsi direktor pokusao rijesiti problem sa mafijom, angazujuci svog havera iz Beca, jeste nepotizam u pokusaju ali lik bi osnovao svoju kompaniju sa taxijima i kombijima sa aerodroma. Dakle ekskluzivno samo za prevoz sa aerodroma.

Nije uspjelo jer je ministarstvo odbilo, a zasto je odbilo, pa valjda je Suljagiceva la famiglia toliko jaka.
vjeshalica

#7856 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by vjeshalica »

Ima 200E linija Centeotransova, koliko je pogodna to je pitanje...
starboy018

#7857 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by starboy018 »

shape of despair wrote: 10/09/2025 08:20 Taxi je postalo nemoguce naci,cak i na glavnim ulicama cekam po 5 minuta,sporedne mozes zaboraviti.Neki dan u 16.30 zovemo sataxi 10 puta,niko se ne javlja.
Juce nam staje lik u nasoj ulici,nije TA tablica,obicno auto,spusta prozor i pita jeste li vi zvali taxi??????
Vala ako nece za ovu aplikaciju biti neke norme, i da ja sjedam u necije umasceno auto koje smrdi na cigare i tehnicki je neispravno neka hvala ,al haj i to,nego da me vozi svakakva bagra i sumnjivi tipusi,ma bjezi.
vozaci ce imati ocjene 1-5 pa po opcoj ocjeni vidis kakav je vozac/stanje auta
logsa

#7858 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by logsa »

Ova prica sto sarajevo taxi pokusava da podvali kako aplikacije nisu sigurne jer ne znas ko te vozi je presmjesna.

Kao prvo imali su vremena da naprave normalnu aplikaciju, a ne mojtaxi koja je sve samo nije aplikacija.

Ko god je koristio uber/bolt zna da postoji ocjena za vozace, da se zna ime vozaca, da se zna tacna putanja kojom te vozio i koja je cijena bila i jos milion podataka.

Eh sad nek mi neko objasni kako je ova varijanta preko telefona sigurnija od aplikacije.
Pandakonda

#7859 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Pandakonda »

logsa wrote: 10/09/2025 12:41 Ova prica sto sarajevo taxi pokusava da podvali kako aplikacije nisu sigurne jer ne znas ko te vozi je presmjesna.

Kao prvo imali su vremena da naprave normalnu aplikaciju, a ne mojtaxi koja je sve samo nije aplikacija.

Ko god je koristio uber/bolt zna da postoji ocjena za vozace, da se zna ime vozaca, da se zna tacna putanja kojom te vozio i koja je cijena bila i jos milion podataka.

Eh sad nek mi neko objasni kako je ova varijanta preko telefona sigurnija od aplikacije.
Ma to je prica koju potura Sarajevo taxi da zadrzi svoj monopol. Da bi neko uopste vozio za Uber/Bolt mora slikati od licne, vozacke, broja mobitela, kartice itd. Dovoljno je da mu par ljudi ostavi losu recenziju i on leti trajno sa aplikacije. Ako si normalan taksista nemas apsolutno nikakav razlog da ne koristis uber/bolt jer je proces laksi za svakoga, od navigacije pa do placanja. Također i te aplikacije imaju sigurnosne standarde po pitanju vozila tako da te tu ne moze niko vozati u kršu. Dok ovi vamo one škode po 20 godina vozaju.

Uber/Bolt mogu smetati samo lihvarima i papanskom sarajevo taksiju koji hoce da izmislja cijene za voznje i da zakida narod, da izmislja neke svoje rute i svoje sigurnosne standarde u vozilima. Znaci od 10 puta kad sam uzimao taksi, njih 4 mi je reklo ne radi ti hepek za vezanje slobodno se nemoj vezati :-)
tramvajtrojka

#7860 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tramvajtrojka »

vjeshalica wrote: 10/09/2025 12:07 Ima 200E linija Centeotransova, koliko je pogodna to je pitanje...
Image

Otkako su povecali broj polazaka postala je poprilično pogodna
Vitezanin

#7861 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Vitezanin »

vjeshalica wrote: 10/09/2025 12:07 Ima 200E linija Centeotransova, koliko je pogodna to je pitanje...
Ja sam koristio par puta, ali red vožnje nije baš odgovarajući i većina ljudi ni ne zna da ima bus. Plus, on kreće tamo desno od terminala i niko ga ni ne vidi, umjesto da bude baš ispred terminala.

Npr. za jutarnje letove ne odgovara jer nema busa koji ide oko pola 5 -5.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7862 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

Toffee karamela wrote: 10/09/2025 11:53
milojicabrzi wrote: 10/09/2025 10:29 Ma slušaju jedni drugima frekvencije, pa "otimaju" vožnje, ako su u blizini.

Ti zoveš npr. Žuti taksi, sluša neko od diviljih ili taxi vozač iz druge firme, vidi da je blizu adrese na koju je vozilo pozvano i dolazi. Dispečer ti rekao vozilo 56 za 5 minuta, kad tamo stiže neko drugi koji je bio iza ćoška i odmah se nacrtao.

Općenito, situaciju sa taxijem treba urediti, prvo svi vozači na kurs bontona i ophođenja sa klijentima, kurs stranih jezika, barem onaj osnovni, pa onda auto i vožnja :run: :thumbup: :bih:
bgmi ne znam gdje ti živiš ali u SA odavno ne da nema "otimanja" vožnji (na grad mislim, aerodrom ne) nego jedva dobiješ neki uredno pozvan. i to se zna desiti da ne dođe nego slaže dispečeru da je bio i da nikoga nije bilo na rečenoj lokaciji. sa Hollandom mi se to desilo dvaput, dva dana zaredom.
mnogo je momaka kojima je SA=Katmandu, ne znaju lokacije, jednog čujem neki dan kako dispečera pita koja je to pijaca Kvadrant?. raspad sistema
Neki dan me vozio frajer, ne zna gdje je Cemerlina, kaze dosao prije 4 mjeseca iz Italije se vratio, tamo od 18 godine.
dječak sa šibicama

#7863 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Prije rata je vozio GRAS kombi ispred apoteke prvi maj, do aerodroma. Isao niz Titovu pa dole prema Stupu i mislim na petlji skretao ka zracnoj luci.

Ne znam puno o tome ali pokojna mama pricala da joj je koristio jer je vozio rano, nekad od 5 prva linija, a kako je ona radila u Oslobodjenju onda joj bio zgodan.

Ovaj sad, kazu nije los, ali ne ide rano sto mu je velika mana. I putnici i uposlenici dole, rade od 5 sati ili putnici koji idu na Austriu, Croatiu i Lufthansu koji lete od 6 do 7 ujutro, a za to nema adekvatne linije.

Tu je najbolje rjesenje ko u Ljubljani, "zeleni taksi" privatna kompanija imas malo auto imas kombi za 8 putnika imas autobus koji vozi do autobuske stanice u gradu pa biraj.

Sto se tice aplikacije, podrzavam apsolutno, ako bude kao Uber to je onda odlicno. Tamo nema zajebancije, ovisis o recenzijama putnika, ako imas manje od 3,5-4 ocjenu u prosjeku nogatrans. Nisam siguran sad u ovaj prosjek ali tako nesto.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7864 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

Koja je apoteka bila Prvi maj? Ona kod Gavrilovog muzeja?
milojicabrzi

#7865 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by milojicabrzi »

Ima puno taksista koji rade na divlje ili su iz drugog grada...uglavnom, sve što će olakšati građanima, apsolutno podržavam. :run: :thumbup: :bih:
Tvrtko II Kotromanić

#7866 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Tvrtko II Kotromanić »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 14:51 Koja je apoteka bila Prvi maj? Ona kod Gavrilovog muzeja?
da
danasnja apoteka Bosna
Edin H.

#7867 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

milojicabrzi wrote: 10/09/2025 14:57

Ima puno taksista koji rade na divlje ili su iz drugog grada...uglavnom, sve što će olakšati građanima, apsolutno podržavam. :run: :thumbup: :bih:
Ma šta me briga, ko hoće da radi, neka radi, jednostavno nema dovoljno taksista u Sarajevu.
dječak sa šibicama

#7868 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 14:51 Koja je apoteka bila Prvi maj? Ona kod Gavrilovog muzeja?
:thumbup:
geralt

#7869 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by geralt »

tramvajtrojka wrote: 10/09/2025 13:52
Image

Otkako su povecali broj polazaka postala je poprilično pogodna
Linija je jos uvijek beskorisna kada imas jutarnji let. Bukvalno nemas drugog izbora izuzev taksija.
eki to

#7870 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by eki to »

Plus sto taxe zakite vozaca autobusa da krene prije nego sto sleti avion :-)
Edin H.

#7871 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

eki to wrote: 10/09/2025 17:07 Plus sto taxe zakite vozaca autobusa da krene prije nego sto sleti avion :-)
Odličan fol :D

Nećemo se mi usklađivati sa avio kompanijama, neka avio kompanije usklade letove sa redom vožnje autobusa :izet:
Better Man

#7872 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Better Man »

eki to wrote: 10/09/2025 17:07 Plus sto taxe zakite vozaca autobusa da krene prije nego sto sleti avion :-)
Ako je to tačno, onda lijepčo krivičnu prijavu podnijeti protiv taksista i vozača busa.
dječak sa šibicama

#7873 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Da krivicna prijava :D

Sve i da ih neko hoce "zaganjat", a nece jer policija je ovdje servis nicega, kako bi dokazao.
bumerangss

#7874 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

Better Man wrote: 11/09/2025 09:30
Ako je to tačno, onda lijepčo krivičnu prijavu podnijeti protiv taksista i vozača busa.
Nije tačno jer centro ima gps i prati se kretanje svih buseva. Ako minutu kasni ili krene ranije dispečer zove i pita sta je razlog. Centro je :thumbup:
dječak sa šibicama

#7875 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Zakite i dispecera :D
Post Reply