Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
shbc

#7851 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Haj samo objasni svojim rijecima, bez ponavljanja ove slike kako je 70.475 = 71. Kojim matematickim pravilom je to tako, a 57.5 = 57 kada govoris o zeljezu u Kur'anu?
Smrcak15

#7852 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
Boemica wrote:Ma recite mi da se ovaj čovjek za*ebava. Molim vas recite mi da je trol :lol:
sto su mi simpaticni ovi padobranci koji mi ulijecu na temu :-) a neznaju sta se pricalo davno niti su u toku sta i kako....
Nego smrle.... 89 podijeljeno sa 1,618 jednako je 52.97 - jel to "zaokruzimo"kao na slicici na 55 direktno pa da moze udariti :?
je li se to ti zafrkavas samnom ili neznas uzeti digitron u ruke i podijeliti

89 / 1.618 = 55.00618...

otkud ti 52.97 jadan ne bio ???? :-) :-) :-)
Boemica

#7853 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

shbc wrote:Haj samo objasni svojim rijecima, bez ponavljanja ove slike kako je 70.475 = 71. Kojim matematickim pravilom je to tako, a 57.5 = 57 kada govoris o zeljezu u Kur'anu?
:roll: Zato što tako paše.

Jednom zaokružuješ na veću vrijednost, drugi put na manju, kako ti odgovara. Čuj ti bi još i matematičko pravilo da bude ispunjeno :oops:
MarlboroGold

#7854 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote:
MarlboroGold wrote:Najmanji problem je nepismenost kod smrleta što se tiče bosanskog... sam kaže, imao samo jedan razred pa jbg. Znam takvih koji 20 puta gore od njega govore/pišu ili ne znaju nikako. A problemi su... mislim da to svi do sad znamo.
isti sam ti taki sto se tice bosanskog jezika :mrgreen:
znamo koji su problemi kod smrleta :-) :-) :-) :-)

ali samo izrazavanje na forumu ne cini ono sto coek jeste, ponavljam ne branim smrleta nego samo kazem :mrgreen:
:thumbup:
Ne branim ga ni ja, ali ipak treba biti objektivan, zar ne? :)
Smrcak15

#7855 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Boemica wrote:Čovječe Božiji dovoljno mi je sasvim ovo oko zlatnog reza.
On sa 70.45 zaokruži na 72, onda nešta djeli do 45 pa to udara na mjesto 55. :-) :-)
:roll:
budi tu sa nama, druzi se, bit ce burno i nezboravno :lol: :lol: :lol: :lol:

jos samo da si u toku sta se prica ahhhh :kiss:
beni-bu-man

#7856 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:
beni-bu-man wrote:
MarlboroGold wrote:Najmanji problem je nepismenost kod smrleta što se tiče bosanskog... sam kaže, imao samo jedan razred pa jbg. Znam takvih koji 20 puta gore od njega govore/pišu ili ne znaju nikako. A problemi su... mislim da to svi do sad znamo.

ali samo izrazavanje na forumu ne cini ono sto coek jeste, ponavljam ne branim smrleta nego samo kazem :mrgreen:
:thumbup:
Ne branim ga ni ja, ali ipak treba biti objektivan, zar ne? :)
Ich nix verstehen :lol: :lol: :lol:

normalno :mrgreen:
Boemica

#7857 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Smrcak15 wrote:
Boemica wrote:Čovječe Božiji dovoljno mi je sasvim ovo oko zlatnog reza.
On sa 70.45 zaokruži na 72, onda nešta djeli do 45 pa to udara na mjesto 55. :-) :-)
:roll:
budi tu sa nama, druzi se, bit ce burno i nezboravno :lol: :lol: :lol: :lol:

jos samo da si u toku sta se prica ahhhh :kiss:
A ja ti opet kažem da si se u toku dva dana toliko isprovaljivao da mislim da ozbiljno trolaš.

Nego, reci ti meni, prilikom ovih proračuna, da li da uzmem Kur'an s' prevodom ili bez prevoda? Noviji ili stariji datum štampanja?
славянин

#7858 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
je li se to ti zafrkavas samnom ili neznas uzeti digitron u ruke i podijeliti

89 / 1.618 = 55.00618...

otkud ti 52.97 jadan ne bio ???? :-) :-) :-)
Uh moja greska :D ja dijelio sa 1.68 reko da zaokruzim ali ne smije se to :D samo Allah smije zaokruzivati.
Neko sta je sa 55.00618 nije okrugao broj nego ocemo li opet zaokruziti sa 55,006 na 56 ili to samo smije se zaokruzivati sa 70,4 na 71 :?
Last edited by славянин on 06/09/2018 11:29, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#7859 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote: Ich nix verstehen :lol: :lol: :lol:

Smrle schwach wie eine Flasche leer :lol:
Was erlauben Smrle!?
broj dva

#7860 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

beni-bu-man wrote:

--
Pravda za nas polupismene. Ili ono bi polu-pismene ?
Ali u pravu si, forma nije toliko bitna ( dovoljno pročitati par članaka na klix-u) a grammar nazi nek se...
beni-bu-man

#7861 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:
beni-bu-man wrote: Ich nix verstehen :lol: :lol: :lol:

Smrle schwach wie eine Flasche leer :lol:
Was erlauben Smrle!?
:lol: :lol: :lol:

Smrle Gottes Prophet
shbc

#7862 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Boemica wrote:
shbc wrote:Haj samo objasni svojim rijecima, bez ponavljanja ove slike kako je 70.475 = 71. Kojim matematickim pravilom je to tako, a 57.5 = 57 kada govoris o zeljezu u Kur'anu?
:roll: Zato što tako paše.

Jednom zaokružuješ na veću vrijednost, drugi put na manju, kako ti odgovara. Čuj ti bi još i matematičko pravilo da bude ispunjeno :oops:
Vala upravu si. I ja budala. Trazim MATEMATICKA pravila u MATEMATICKOM programiranju i cudima. Do mene :mrgreen:

Zamisli da je Smrle pisao zbirku umjesto Venea... :o
Last edited by shbc on 06/09/2018 11:35, edited 2 times in total.
beni-bu-man

#7863 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

broj dva wrote:
beni-bu-man wrote:

--
Pravda za nas polupismene. Ili ono bi polu-pismene ?
Ali u pravu si, forma nije toliko bitna ( dovoljno pročitati par članaka na klix-u) a grammar nazi nek se...
mozes li to ikako jednostavinje napisati

je te nista ne razumijem/ne kontam :(
zforumas

#7864 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Zaokruzis 70,475 na 70,48,
zatim 70,48 na 70,5,
Et voila imas 71.

Jednostavno, ako si zavrsio Univerzitet u Cajnicu.
Smrcak15

#7865 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Image

pa da sura sa zlatnim imenom na 44 poziciji predstavlja plavio dio sekcije, ili da sura na pozicji 43 ppredstavlja crveni dio u sekciji zlatnog Reza.
Smrcak15

#7866 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
zatim 70,48 na 70,5,
Et voila imas 71.

je li mozes nazvati pola sure jednim imenom, a pola iste sure nazvati drugim imenom ???????????????
zforumas

#7867 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
zatim 70,48 na 70,5,
Et voila imas 71.

je li mozes nazvati pola sure jednim imenom, a pola iste sure nazvati drugim imenom ???????????????
Ne mozes, naravno. Lakse je nategnuti matematiku.
shbc

#7868 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Otkud sad sure 43 i 44 :shock: :?

A i da ponovim. Kako je 70.457 = 71 na jednom mjestu, a 57.5 = 57 na drugom?

Cekam Smrle.
славянин

#7869 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Problem sto u jednom slucaju 70,4 zaokruzis na 71 a u drugom 57.5 zaokruzis na 57 :D :D To zaokruzuje se kako naravno Allah odredi :D
statixx

#7870 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

Sta ako konsenzus islamskih ucenjaka nije dobar, mozda je ipak 115 ili 116 sura. :D
shbc

#7871 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

славянин wrote:Problem sto u jednom slucaju 70,4 zaokruzis na 71 a u drugom 57.5 zaokruzis na 57 :D :D To zaokruzuje se kako naravno Allah odredi :D
Podsjeca me na onog lika sto je rekao da u Bibliji pise da je 1 + 1= 3, on bi u to vjerovao :mrgreen:
harač

#7872 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
posto je Kur'anska brojcana programiranost kompleksna i slojevita, nema tu jedne metode, to se radi o vise razlicitih LOGICKIH METODA, znaci mora biti logicno pa nema veze je li jedna te ista metodologija koristena....nemoguce je koristiti jednu matodu recimo u brojanju rijeci i istu metodu u totalnoh drugoj disciplini, to jeste brojevima sura i brojevima ajeta, totalno dvije razlicite discipline programiranja i samo po sebi zahtijeva razlicite metode, nema logike koristiti istu metodu kada brojimo rijeci i kad sabiramo brojeve ajeta i sura.

...

sto se tice buducih nagovjestaja koliko sam mogao razumjeti koriste se konsonanti buducih rijeci na tacne pozicije koje pusu u tom smjeru.
opet nekakvi kaubojski odgovori (ovo posljednje je naznaka nekakve metode, ali jako pausalno). ako ima vise metoda, onda izvoli navedi preciznu i detaljnu metodologiju za svaku pojedinacnu metodu koja se koristi za programiranje svake pojedinacne stvari. ja ne znam da li pricam kineski
statixx

#7873 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

Kodiranje je validno u :-D koliko jedna od dvije sure spominje zlato, eto ga narode... :-D
shbc

#7874 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:
posto je Kur'anska brojcana programiranost kompleksna i slojevita, nema tu jedne metode, to se radi o vise razlicitih LOGICKIH METODA, znaci mora biti logicno pa nema veze je li jedna te ista metodologija koristena....nemoguce je koristiti jednu matodu recimo u brojanju rijeci i istu metodu u totalnoh drugoj disciplini, to jeste brojevima sura i brojevima ajeta, totalno dvije razlicite discipline programiranja i samo po sebi zahtijeva razlicite metode, nema logike koristiti istu metodu kada brojimo rijeci i kad sabiramo brojeve ajeta i sura.

...

sto se tice buducih nagovjestaja koliko sam mogao razumjeti koriste se konsonanti buducih rijeci na tacne pozicije koje pusu u tom smjeru.
opet nekakvi kaubojski odgovori (ovo posljednje je naznaka nekakve metode, ali jako pausalno). ako ima vise metoda, onda izvoli navedi preciznu i detaljnu metodologiju za svaku pojedinacnu metodu koja se koristi za programiranje svake pojedinacne stvari. ja ne znam da li pricam kineski
Probaj u vrecama cementa objasniti to sto zelis. U tome je ekspert :mrgreen:
Boemica

#7875 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Nije mi bilo mrsko uzeti Kur'an.

Ako u Kur'anu imamo 114 sura, medijana, odnosno središnja vrijednost je 57,5.

Da sad ne objašnjavam čika Smrletu, kako je to 57,5, uputiću ga na svoj sinoćni post u kojem sam mu slikovito dočarala kako se to traži medijana.
A ako mu nije jasno da medijana nije isto što i artimetička sredina, a sa druge strane, jeste isto što i središnja vrijednost, nek' se obrati dekanesi koja mu nije potpisala diplomu.

57 sura u Kur'anu, jeste sura Gvožđe, koja ima 29 ajeta, što znači da je polovina sure Gvožđe na 15 ajetu, koji kaže:

" Nikakva otkupnina se danas od vas neće primiti, a ni od onih koji nisu vjerovali: vatra će biti prebivalište vaše, ona vama baš odgovara, a užasno je ona prebivalište!"

Dakle, nikakva spomena o zlatnoj sredini, zlatnom rezu, pa ni zlatu uopšte.

Ako pokušamo 57,5 zaokružiti na veću vrijednost, dakle 58, dobijamo još manje poveznica sa zlatnim rezom, jer se u sura broj 58 zove Rasprava.

Pokušajmo sa zlatnim rezom.

Zlatni rez zaokružen na 4 decimale iznosi 1,6180 (peta decimala je 3 pa je jasno zašto sam ovako zaokružila).
Kada podjelimo broj sura, sa zlatnim rezom, dobijemo 70,45.

Ako 70,45 zaokružimo na 70, vidjećemo da je sura broj 70 u Kur'anu Stepeni.
Ako pak 70,45 zaokružimo na 71, vidimo da je sura broj 71 u Kuranu Nuh.

No, uzmimo ipak polovinu sure 70, pošto je egzaktan rezultat 70,45, sura Stepeni ima 44 ajeta, znači da je polovina na 22 ajetu.
22 ajet glasi: "osim vjernika"

Da bi se moglo uzeti u kontekst, ispisaću par ajeta sa sredine, od 19tog do 25:
"Čovjek je, uistinu, stvoren malodušan
kada ga nevolja snađe - brižan je,
a kada mu je dobro - nepristupačan je,
osim vjernika,
koji molitve svoje budu na vrijeme obavljali,
i oni u čijim imecima bude određen dio
za onoga koji prosi i za onoga koji ne prosi.

Ja majke mi, ovdje nigdje zlata ne vidjeh :? :? :?
Locked