Ukrajina

Post Reply
nihoniho

#7851 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

heidegger wrote:nema sumnje da rusiji sankcije mogu da naskode.

ali je poenta da se varaju oni koji misale da rusija sa spobom ne moze povuci i zapad.
Jesi dosadan ! Koji ti je po redu nick? hlapoje,wayoming.. Bio si Srbin,Hrvat
sada si uskrsnuo kao zapadnjak nezadovoljan agresivnom politikom zapada :lol: :lol:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7852 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

spreca wrote:

ali je poenta da se varaju oni koji misale da rusija sa spobom ne moze povuci i zapad.
moze :mrgreen:
Poslednja kriza je pokazala koliko krhka je zapadna ekonomija. Sigurno je da ne moze sebi da dozvoli da nema pristup trzistu od 300 miliona ljudi. Te sankcije ce biti vise kozmeticke prirode nego sustinske. Zamislite samo kako Angela Merkel objasnjava Mercedesu i BMW-u kako vise ne smiju da prodaju na trzistu Rusije i kako svi dionicari i menadzeri koriguju projektovani rast i obajsnjavaju dionicarima da planirane dividende nece biti do daljnjeg. Pa razapeli bi i nju i njenu politiku i odmah porucili kako ih boli neka stvar za Ukrainu i Krim ...

U citavoj ovoj krizi meni je jedno najvaznije. To da je ovo zaista prvi put da bilo koja zemlja otovoreno i direktno se konfrontira sa zapadom i da u tome kako sada stvari stoje, uspjeva. Mislim naravno na period nakon hladnog rata.
UnscarD

#7853 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Gregor Gizijev govor u Budestagu ... kulturno sukanje Angeli Merkel ...

http://www.linksfraktion.de/reden/ukrai ... iplomatie/
nihoniho

#7854 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

heidegger wrote:
nihoniho wrote:[
Jesi dosadan ! Koji ti je po redu nick? hlapoje,wayoming.. Bio si Srbin,Hrvat
sada si uskrsnuo kao zapadnjak nezadovoljan agresivnom politikom zapada :lol: :lol:
pa šta ti misliš, da su u engleskoj svi listom za nato?
Kako ide digitalno srbovanje , je li virtualni Obilicu ?
jesu li spremne one podmornice da ruse mostove na Bosforu?
vracas se, svaki put sve gluplji.. :lol:
spreca

#7855 Re: Ukrajina

Post by spreca »

UnscarD wrote:
spreca wrote:

moze :mrgreen:
Poslednja kriza je pokazala koliko krhka je zapadna ekonomija. Sigurno je da ne moze sebi da dozvoli da nema pristup trzistu od 300 miliona ljudi. Te sankcije ce biti vise kozmeticke prirode nego sustinske. Zamislite samo kako Angela Merkel objasnjava Mercedesu i BMW-u kako vise ne smiju da prodaju na trzistu Rusije i kako svi dionicari i menadzeri koriguju projektovani rast i obajsnjavaju dionicarima da planirane dividende nece biti do daljnjeg. Pa razapeli bi i nju i njenu politiku i odmah porucili kako ih boli neka stvar za Ukrainu i Krim ...

U citavoj ovoj krizi meni je jedno najvaznije. To da je ovo zaista prvi put da bilo koja zemlja otovoreno i direktno se konfrontira sa zapadom i da u tome kako sada stvari stoje, uspjeva. Mislim naravno na period nakon hladnog rata.
Shvatam i ne shvatam sta hoces da kazes.......jednom kad pocnes da se "igras biznisa" bio ti mercedes ili bmw ili lada ,moraces da postujes pravila onoga ko ti omogucava da se igras biznisa.......sta mislis da ruski oligarhi i ine firme ne trpe zbog politickih igara
spreca

#7856 Re: Ukrajina

Post by spreca »

JoseMujica wrote:
AleksoMKD wrote:
spreca wrote: greska u prevodu.....pravilno je NEDAJ RUSU.........rusini su sasvim nesto drugo
A hebiga, ja direktno sa Makedonskog :) mi umesto Rus kazemo Rusin.

A Rusin je valjda Rusjak.
kod nas u mahali je Rusko...što je skraćeno od Rusmir :lol:
Mozda je iz tvoje mahale......evo bas jedan Rusmir(nas covjek) treba da mi radi CG na vikendici :D
Objektivni navijac

#7857 Re: Ukrajina

Post by Objektivni navijac »

AleksoMKD wrote:Ukrajinske prostitutke sa kampanjom "ne daj Rusinu" se prikljucile sankcijama.

Image

Image

Prihod od prodaje maica ide za Ukrajinsku vojsku
Ovo su cini mi se najozbiljnije sankcije za Rusiju dosada :D :D :D
Jesu se ove ukrajinske kurave pravo proruznjale u zadnjih 10-ak godina ili mi se cini :? :D
UnscarD

#7858 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

spreca wrote:
UnscarD wrote: Poslednja kriza je pokazala koliko krhka je zapadna ekonomija. Sigurno je da ne moze sebi da dozvoli da nema pristup trzistu od 300 miliona ljudi. Te sankcije ce biti vise kozmeticke prirode nego sustinske. Zamislite samo kako Angela Merkel objasnjava Mercedesu i BMW-u kako vise ne smiju da prodaju na trzistu Rusije i kako svi dionicari i menadzeri koriguju projektovani rast i obajsnjavaju dionicarima da planirane dividende nece biti do daljnjeg. Pa razapeli bi i nju i njenu politiku i odmah porucili kako ih boli neka stvar za Ukrainu i Krim ...

Shvatam i ne shvatam sta hoces da kazes.......jednom kad pocnes da se "igras biznisa" bio ti mercedes ili bmw ili lada ,moraces da postujes pravila onoga ko ti omogucava da se igras biznisa.......sta mislis da ruski oligarhi i ine firme ne trpe zbog politickih igara
Ko tu kome sta omogucava, ja bih rekao da je pitanje...odgovor na pitanje ko sluzi kome i ko zbog koga postoji nije uopste jednostavan a pogotvo je tesko objasniti nekome biznismenu, sta to on ima sa Ukrainom i na koji je nacin Njemacka tacno ugrozena time sto je Rusija prisvojila Krim ? Postavio sam ranije govor u Budestagu predstavnika Njemacke ljevice koje se prilicno argumentaovano suprostavlja stajalistu Angele Merkel a u svojoj analizi se vraca na sami pocetak i na Genserovo i USA obecanje da se NATO nece siriti na istok, kada su vec odlucili da ga ne ukinu nakon pada Warsavskog pakta.
General War

#7859 Re: Ukrajina

Post by General War »

heidegger wrote:U citavoj ovoj krizi meni je jedno najvaznije. To da je ovo zaista prvi put da bilo koja zemlja otovoreno i direktno se konfrontira sa zapadom i da u tome kako sada stvari stoje, uspjeva. Mislim naravno na period nakon hladnog rata.
Kako prva zemlja? A od Srbije preko Iraka do Sirije sve borba do borbe protiv zapada ( a ni uspjeha ne manjka)...barem tako govorite...

I na koji nacinje Rusija to suknula zapadu?...evo prolaze sedmice i mjeseci a ja nikako da nadjem smisla sa Putinovim oslobadjanjem Krima i toj velicanstvenoj pobedi nad zapadom.
Puske ne pucaju zato sto se ukrajinci ne brane a ne zato sto rusi nose bukete lala i fladendrona na "gotovs"...
Lokman

#7860 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

Image
Džamija u gradu Kazanu u Rusiji.

Zapad je na početku ruske invazije pokušao da zloupotrijebi krimske muslimane kao instrument za sopstvene ciljeve. Odjednom su CNN i HTV počeli da spominju Tatare i njihovu navodnu ugroženost od Putina, prave reortsže o njihovoj historiji i lože ih u pogrešnom pravcu sukoba sa Rusima. Već viđeni scenarij u kojem su muslimani trebali da budu gurnuti u sukob sa Rusijom, što jeste jednako samoubistvu, kako bi poslužili kao topovsko meso engleskim interesima. Samo preko puta u Rusiji nalazi se jedan od najljepših ruskih gradova Kazan koji je glavni grad ruske republike Tataristan, u kojem muslimani uživaju sva prava i autonomije u ambijentu ekonomskog prosperiteta. Tatarske dede i ulema dobro je procijenila i donijela odluku da se ne suprotstavlja probuđenom ruskom medvjedu. New Age fašististička oligarhija kojom vladaju bankari i homoseksualci napala je pravoslavlje. Rusija je odgovorila i sprema se veliki sukob. Obama odlazi na evropsku turneju, između ostalih ide u Vatikan, da mobilše podršku za izolaciju i nove udare na Rusiju. Nakon toga odlazi u Saudiju, vjerovatno da pomoću ludih vehabija ponovo zapali Kavkaz. Ipak za Putina je ključna pozicija Kine i Irana. Blok te tri zemlje ima puni kapacitet da uspostavi protutežu Americi. Imaju vojnu silu, energiju, industrijsku proizvodnju i što je ništa manje važno, za razliku od politički i finasijski bankrotirane EU, imaju ogromne zalihe cash-a. Sama Kina posjeduje devizne rezerve u iznosu 4000 milijardi dolara.
General War

#7861 Re: Ukrajina

Post by General War »

Lokman wrote:Image
Džamija u gradu Kazanu u Rusiji.

Zapad je na početku ruske invazije pokušao da zloupotrijebi krimske muslimane kao instrument za sopstvene ciljeve. Odjednom su CNN i HTV počeli da spominju Tatare i njihovu navodnu ugroženost od Putina, prave reortsže o njihovoj historiji i lože ih u pogrešnom pravcu sukoba sa Rusima. Već viđeni scenarij u kojem su muslimani trebali da budu gurnuti u sukob sa Rusijom, što jeste jednako samoubistvu, kako bi poslužili kao topovsko meso engleskim interesima. Samo preko puta u Rusiji nalazi se jedan od najljepših ruskih gradova Kazan koji je glavni grad ruske republike Tataristan, u kojem muslimani uživaju sva prava i autonomije u ambijentu ekonomskog prosperiteta. Tatarske dede i ulema dobro je procijenila i donijela odluku da se ne suprotstavlja probuđenom ruskom medvjedu. New Age fašististička oligarhija kojom vladaju bankari i homoseksualci napala je pravoslavlje. Rusija je odgovorila i sprema se veliki sukob. Obama odlazi na evropsku turneju, između ostalih ide u Vatikan, da mobilše podršku za izolaciju i nove udare na Rusiju. Nakon toga odlazi u Saudiju, vjerovatno da pomoću ludih vehabija ponovo zapali Kavkaz. Ipak za Putina je ključna pozicija Kine i Irana. Blok te tri zemlje ima puni kapacitet da uspostavi protutežu Americi. Imaju vojnu silu, energiju, industrijsku proizvodnju i što je ništa manje važno, za razliku od politički i finasijski bankrotirane EU, imaju ogromne zalihe cash-a. Sama Kina posjeduje devizne rezerve u iznosu 4000 milijardi dolara.
Jooj suplje pirce :zzzz:

Krimski Tatari u strahu od etničkog čišćenja: Sjećanja na 1944. ponovo živa

Osim ukrajinskog stanovništva koje je ostalo na aneksiranom Krimu, za svoju bezbjednost, od kada je Rusija pripojila ovo poluostrvo, strahuju i krimski Tatari. Riječ je o etničkoj grupi koju je sa svojih ognjišta još 1944. brutalno deportovala sovjetska vlast, a vratili su se tek 1991. Sada ponovo žive u strahu od novog progona. Ovo je bilješka RSE sa Krima.

U samo jednoj noći 1944,. 200.000 krimskih Tatara silom je deportovano sa ovog crnomorskog poluostrva. Od tada je trajala njihova borba za povratak na svoju zemlju i tek su se nedavno uspjeli u tome. U novim okolnostima sa povratkom Krima pod rusku kontrolu, mnogi su Tatari u strahu od novog kruga represije, pogroma i mogućeg etničkog čišćenja.

Pogrom u trajnom sjećanju Tatara

Hatidže jedna starija tatarska gospođa živi u maloj oronuloj kući na obodima glavnog grada Krima, Simferoplja.Priznaje da zbog podmaklih godina ima ponekad problem sa memorijom.Ima međutim nekih detalja koje nikad neće zaboraviti.

Njemačke vojnike koji su cijelu njenu porodicu zaključali u jednu sobu i njihovu kuću uzeli za smještaj tokom Drugog svjetskog rata. Potom hladnu sumnjičavost lokalnog stanovništva kada su sovjetske vlasti nju i ostali Tatare deportovali u Uzbekistan kao navodne kolaboracioniste s nacistima. Nikada neće zaboraviti ni osjećaj muke kada se 1991., vratila na Krim samo da bi saznala da je njena kuća iz djetinjstva u priobalnom gradiću Alušta okupirana i zauzeta Rusima.

„Nijesu nam dali ništa. Nikakve kompenzacije nije bilo. Neprekidno su davali obećanja ali to nije vodilo nigdje. Naša stara kuća je još tamo. Ja ne mogu ići tamo i pokušati da je vratim. Nema svrhe. Ne mogu da hodam više. Imala sam brata, umro je prije pet godina. On se mogao boriti kao direktni nasljednik i ja sam nasljednik ali ne mogu da hodam. A za takvu je borbu potrebno da možes hodati, hodati", konstatuje gospođa Hatidža.

Priča kao njena depresivno liči na mnoge druge među krimskim Tatarima, koji svjedoče kako se njihovo istorijsko pravo na povratak u svoje domove na ovom crnomorskom poluostrvu, brutalno krši, i to se ponavlja svako malo iznova, sve od kada je ta teritorija potpala pod rusku kontrolu krajem 18 stoljeća, a što je kulminiralo masovnim deportacijma 200.000 Tatara koje je organizovao Staljin, 1944.godine.

Sada sa ruskom vojnom aneksijom te teritorije, mnogi krimski Tatari koji su se vratili u svoje domove na početku kolapsa SSSR, plaše se ponavljanja istog ciklusa ponovo - etničkog čišćenja u 21 vijeku., uz korištenje nasilja zataršivanja i izolacije da bi otjerali Tatare sa njihove zemlje jednom za sva vremena.

Početak novog odlaska i prva žrtva

Ukrajinska granična služba kaže da je 1.000 ljudi napustilo Krim „pod prislilom“ od kada je prorusko stanovništvo tog područja na referendumu izglasalo pripajanje poluostrva Rusiji, koje je 60 godina pripadalo Ukrajini. Pojedini zvanični podaci kažu da je 1.600 ljudi napustilo Krim.

Nijesu svi Tatari, kako kažu zvaničnici Ukrajine, među onima koji su napustili Krim, ima i Rusa. No krimski Tatari, muslimani koji nijesu slavenskog porijekla, slabo zakonski zaštićeni smatraju se najranjivijom etničkom grupom.

Mnogi Tatari koji čine oko 15 posto krimske populacije, već na ulaznim vratima svojih kuća imaju označena posebna obilježja njihovog identiteta. Nestanak i ubistvo Rešata Ametova, 39-godišnjeg krimskog Tatara, čije je golo tijelo vezano i očigledno mučeno pronađeno u okolini Simferopolja na dan referenduma 16. marta, te je strahove dodatno podgrijalo, naročito među onim Tatarima koji su baš kao i ubjeni Ametov otvoreno podržavali nove ukrajinske prozapadne vlasti kao i Euromaidan proteste.
Sahrana Rešata AmetovaxSahrana Rešata Ametova

Tijelo Ametova pronašla je policija u šumi oko 60 kilometara istočno od Simferoplja. Krimski TV kanal ATR objavio je snimke za koje se vjeruje da predstavljaju posljednje viđenje ubjenog aktiviste. U videu se vidi kako Ametov prolazi između linije proruskih jedninica za samodbranu ispred zgrade krimskog Vijeća ministara na Lenjinovom trgu, gdje se protest održavao. Ametov potom prilazi grupi naoružanih ljudi u zelenim uniformama, nakon čega ga uniformisane osobe bez oznaka odvode. Dvije sedmice kasnije njegovo je tijelo pronađeno vezano sa vidljivim znacima mučenja u zlostavljanjaRustem Skibin, umjetnik i kolekcionar kaže da su on i njegova porodica napustili njihov dom, tradicionalnu tatarsku kuću izgrađenu između Simferoplja i Feodosija, nakon što su vidjeli vojnu okupaciju, dovlačenje teškog naoružanja i ukidanje signala lokalnih medija uključujući i ATR, krimske lokalne tatarske televizije. On i njegova žena otputovali su za Kijev. Njegova majka, sestra i njena djeca preselili su se kod prijatelja u Lvivu.

„Zaključio sam da je cijela ova situcija prijetnja za moju porodicu, mene, moju umjetnost. Odlučio sam da odem u Ukrajinu, povedem svoju porodicu i ponesem malu umjetničku kolekciju na čijem sam sastavljanju radio više od 20 godina", kaže Rustem.

U Kijevu, 37-godišnji Skibin sada radi za krimski SOS, volontersku organizaciju koja obezbjeđuje pomoć svim građanima koji napuštaju Krim. Određeni broj Tatara odlazi čak i dalje, na primjer 32-godišnji Jevpatorija je aplicirao za dobijanje statusa azilanta u Poljskoj, članici EU.

Rustem Skibin kaže da za sada mnogi Tatari ne žele da napuste svoju domovinu.No to se može promijeniti ako krimske vlasti nastave sa uspostavljanjem novih restrikcija prema njihovoj ionako marginalizovanoj poziciji.

Krimski zamjenik premijera Rustam Temirgalijev objavio je prošle sedmice da će tamošnja vlada tražiti od Tatara da „napuste nelegalno okupiranu zemlju da bi se otvorio put socijalnim potrebama“. Ako se ovo formalizuje, zahtjev će se odnositi na sve krimske Tatare, kojima je negirano pravo na povratak na poluostrvo 1991., i koji su bili prisiljeni da naprave improvizovane domove na ničijem zemljištu.Pripreme za pogrom u sofisticiranoj verziji 21. stoljeća

Nadir Bekir, advokat koji vodi Fondaciju za istraživanje i podršku starosjediocima Krima, kaže da je situacija nepromijena još od ranih 1990-tih, bez obzira na političke promjene u Kijevu.

„Komunisti, Orandž vlada, Partija regiona, niko nije učinio ništa“, kaže Bekir i dodaje da su u ovakvoj situaciji krimski Tatari ostavljeni u crnoj rupi što će novim vlastima biti veoma pogodno tlo za eksploataciju.
SPECIJAL RSE: Blog i stranica o Ukrajini„Ako bilo kakav pogrom počne, naravno moguće je da će mu se krimski Tatari oduprijeti na početku. Pretpostavio sam da će prvo iskoristi priliku iseljavanja krimskih Tatara iz improvizovanin naselja, u cilju kreiranja uslova za neku vrstu legalnog pogroma i početak etničkog čišćenja“, procjenjuje advokat Bekir.

Prijetnje iseljenjima prve su nazanke da proruske krimske vlasti u Simferopolju neće održati predreferendumska obećanja o poboljšanju predstvljanja krimskih Tatara u institucijama pod ruskom vladavinom.

Temirgalijev, koji je sam Tatar iz Kazana, povezan ali lingvistički potpuno udaljen od krimskih Tatara obećao je da će dati nekoliko visoko-rangiranih pozicija krimskim Tatarima u Vladi Simferopolja.Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon susreta sa ukrajinskim parlamentarcem i aktivistom krimskih Tatara Mustafom Džemilevim, priznao da tretman Tatara "nije bio fer u prošlosti" i obećao da će „obnoviti njihova prava i očistiti njihovo dobro ime“.

No od tada je Džemilev postao „persona non grata“ na Krimu i to od strane Vlade u Simferopolju. Za RSE je u Kijevu 21.marta rekao da očekuje da će vidjeti da lokalni zvaničnici na poluostrvu pokušaju sa zatrašivanjem usko povezane zajednice krimskih Tatara kroz jednostvnu strategiju „zavadi pa vladaj“.

„Ovdje u 21. stoljeću vjerovatno neće biti stočnih zaprega i deportacije pod prisilom, kao što je to bilo 1944. Ali će vjerovatno biti pristisaka, represije i pokušaja da se unište oni koji predstavljaju krimsku političku elitu koja se neće klanjati okupatorskoj vlasti. Moja je pretpostvka da će uložiti puno truda da ubace klinove među Tatarima namamljujući određene frakcije da se pridruže njihovoj strani“, iznosi svoje strahove Džemilev.

Krimski Tatari koji slijede upute, ne Vlade u Simferopolju već njihovog posebenog parlamenta Medžlisa, bojkotovali su referendum 16. marta, i žestoko osporili ruske tvrdnje da su skoro trećina od navodno 97 procenata onih koji su glasali za prisajedinjenje Rusiji, bili glasovi Tatara.

Ipak Ali Hamzin, koji je na čelu odjela za vanjske poslove Medžlisa, kaže da su mnogi u njihovoj zajednici bili spremni da prihvate činjenicu da je njihova domovina pod snažnom vojnom okupacijom Rusije, u zamjenu za stabilnost i sigurnost. Sada, kaže ljutito Hamzin svi dogovori padaju u vodu.

„Putin je razgovarao sa Mustafom Džemilevim i napravio veliki šou od toga, obećavjući bezbjednosne garancije za krimske Tatare.Na jednoj tački mi smo se pomirili sa tim da će Rusija da koristi vojnu silu da aneksira Krim.Sada želimo da Putin dokaže da nas nije varao kada je krimskim Tatarima obećao da će sve biti OK“, navodi ovaj zvaničnik Medžlisa.

Posljednje informacije govore da će se na Nacionalnom kogresu u subotu, krimski Tatari između ostalog izjasniti o svom statusu u okviru Krima. Uz informacije o mogućem referendumu u ponedjeljak je nezvanično saopšteno da je čak oko 5.000 Tatara napustilo Krim posljednjih dana.

Tatarska zajednica na Krimu broji oko 300.000 ljudi.
Lokman

#7862 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

Samo što se nisam rasplakao... :lol: Ovo je upravo dokaz patetike i iznenadne brige hrvatskih medija za krimske Tatare. U suštini 70 % krimskih Tatara je izašlo na referendum jer su pravilno procjenili da će im u Rusiji plate i penzije biti dva puta veće od ukrajinskih penzija i plata. Kako god propao je pokušaj da se zapale Tatari kako bi bili topovsko meso za engleske interese.
vivaldi

#7863 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

Lokman wrote:napala je pravoslavlje.
jebe se amerima za pravoslavlje - oni vjeruju u dolar, a ne u boga. vjera je samo folklor i tradicija
Lokman

#7864 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

vivaldi wrote:
Lokman wrote:napala je pravoslavlje.
jebe se amerima za pravoslavlje - oni vjeruju u dolar, a ne u boga. vjera je samo folklor i tradicija

Zapad je finansijaki pukao i jedino što može da ponudi jeste "stezanje kaiša"....

Već sam prethodno pojasnio motive ovog napada na Rusiju. Zapad je u nezaustavljivom kolapsu, prije svega finansijskom, i samo ga iz dubioze vadi osvajanje novih robova i rudnika na istoku. Glavna premija je Rusija jer je tamo koncentrisano najveće bogatstvo.
General War

#7865 Re: Ukrajina

Post by General War »

Lokman wrote:Samo što se nisam rasplakao... :lol: Ovo je upravo dokaz patetike i iznenadne brige hrvatskih medija za krimske Tatare. U suštini 70 % krimskih Tatara je izašlo na referendum jer su pravilno procjenili da će im u Rusiji plate i penzije biti dva puta veće od ukrajinskih penzija i plata. Kako god propao je pokušaj da se zapale Tatari kako bi bili topovsko meso za engleske interese.
Pa sto se onda sikiras...sve je u najboljem redu, "Rusija dooo...Krima" :lol:
jbt...po tvojoj logici budale su se dizale protiv turaka, i protiv austrougara i protiv njemaca...kad to sagledas u platama i pemzijama uvjek nam je bilo bolje pod tudjinom...samo nas je ruska sreca stalno zaobilazila :lol:
Avetinho

#7866 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Sto li se ovo ovoliko mlada putincad raskokokdakala? Valjda se nadaju ruskoj cizmi i u Bosni?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7867 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

šta priča putinova omladina ko če prije do berlina
žukov ili konjev
Blek Stena

#7868 Re: Ukrajina

Post by Blek Stena »

Ja Sam Odavle wrote:Sto li se ovo ovoliko mlada putincad raskokokdakala? Valjda se nadaju ruskoj cizmi i u Bosni?

pa to ti je neminovno. pocni da vjezbas kazacok dok je vrijeme :D
Lokman

#7869 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

Peticija za vraćanje Aljaske u sastav Rusije na administrativnim stranicama predsjednika SAD-a skupila je tijekom dva dana više od 11 tisuća glasova. Taj apel pod nazivom Povratak Aljaske Rusiji stavio je 21. ožujka nepoznati stanovnik grada Anchoragea, najvećeg naseljenog mjesta države Aljaska.

Autor peticije poziva se na povijest: „Grupa plemena iz Sibira dospjela je na Aljasku preko prevlake (na kojoj je kasnije nastao Beringov tjesnac)“ prije 10-16 tisuća godina te su počeli naseljavati obalu Aljaske. Prvi Europljani, koji su stupili 1732. na zemlju Aljaske, bili su članovi posade Sveti Gavril, na čijem čelu su bili M. Gvozdevoj i I. Fedorov“. Na kraju autor poziva da se glasa za „izlazak Aljaske iz sastava SAD-a i pripojenje Rusiji“. Podsjetimo da je SAD kupio Aljasku od Rusije 1867. za 7,2 milijuna dolara.

Do 20. travnja peticija mora skupiti 100 tisuća glasova, da bi vlast SAD-a reagirala na apel. Međutim, taj instrument izražavanja volje birača ne povlači za sobom nikakve druge obveze za Bijelu kuću osim da da odgovor, ma kakav god on bio.
Ruje sada potražuju i Aljasku a na istoku Ukrajine gomilaju snage za prodor do Kijeva. Niko ne zna šta sprema Putin. On je potpuna enigma za bankare i homoseksualce koji vladaju zapadom. Čitam kako je Merkel angažovala psihologe i eksperte da joj pripreme psihološki profil Putina, sa namjerom da predvide njegove poteze. očigledno da je Putin u stanju neke nadljudske inspiracije, odnosno pravoslavnog misticizma. Razgovaram sa domaćim Srbima koji također ne razumiju Putina iako mu se dive, jer njihova svijest je limitirana okvirima paganskog velikosrpstva koji reducira fokus na mržnju i autodestrukciju. Srbi su u ambijentu mira osuđeni na propadanje u živom blatu korupcije i kriminala. Putin ima monoteističku viziju evroazijstva kao prostora gdje je društvo uređeno u skladu sa tradicionalnim vrijednostima. Primjetio sam poštovanje koje prema njemu gaje Iranci-arijevci, što predstavlja jasnu konkretizaciju posebnog metafizičkog značaja Putina u kosmičkom sukobu istoka i zapada.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7870 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

jebiga
General War

#7871 Re: Ukrajina

Post by General War »

Lokman wrote:
Peticija za vraćanje Aljaske u sastav Rusije na administrativnim stranicama predsjednika SAD-a skupila je tijekom dva dana više od 11 tisuća glasova. Taj apel pod nazivom Povratak Aljaske Rusiji stavio je 21. ožujka nepoznati stanovnik grada Anchoragea, najvećeg naseljenog mjesta države Aljaska.

Autor peticije poziva se na povijest: „Grupa plemena iz Sibira dospjela je na Aljasku preko prevlake (na kojoj je kasnije nastao Beringov tjesnac)“ prije 10-16 tisuća godina te su počeli naseljavati obalu Aljaske. Prvi Europljani, koji su stupili 1732. na zemlju Aljaske, bili su članovi posade Sveti Gavril, na čijem čelu su bili M. Gvozdevoj i I. Fedorov“. Na kraju autor poziva da se glasa za „izlazak Aljaske iz sastava SAD-a i pripojenje Rusiji“. Podsjetimo da je SAD kupio Aljasku od Rusije 1867. za 7,2 milijuna dolara.

Do 20. travnja peticija mora skupiti 100 tisuća glasova, da bi vlast SAD-a reagirala na apel. Međutim, taj instrument izražavanja volje birača ne povlači za sobom nikakve druge obveze za Bijelu kuću osim da da odgovor, ma kakav god on bio.
Ruje sada potražuju i Aljasku a na istoku Ukrajine gomilaju snage za prodor do Kijeva. Niko ne zna šta sprema Putin. On je potpuna enigma za bankare i homoseksualce koji vladaju zapadom. Čitam kako je Merkel angažovala psihologe i eksperte da joj pripreme psihološki profil Putina, sa namjerom da predvide njegove poteze. očigledno da je Putin u stanju neke nadljudske inspiracije, odnosno pravoslavnog misticizma. Razgovaram sa domaćim Srbima koji također ne razumiju Putina iako mu se dive, jer njihova svijest je limitirana okvirima paganskog velikosrpstva koji reducira fokus na mržnju i autodestrukciju. Srbi su u ambijentu mira osuđeni na propadanje u živom blatu korupcije i kriminala. Putin ima monoteističku viziju evroazijstva kao prostora gdje je društvo uređeno u skladu sa tradicionalnim vrijednostima. Primjetio sam poštovanje koje prema njemu gaje Iranci-arijevci, što predstavlja jasnu konkretizaciju posebnog metafizičkog značaja Putina u kosmičkom sukobu istoka i zapada.
Sta je ovo? Tekst iz "treceg oka" ...?
Avetinho

#7872 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Lokman wrote:

LOL! Sto ti je metafizika. Kuda cemo stici ako u kosmosu krenemo na zapad? :D

Ovom drustvu putincadi i ruskih kuruircica jos samo fale veliki analiticari oklupajko99, celo, i klavikulica, pa da nam otkriju tajne neumoljive crvene armije natopljene votkom na -14 C.
JThomas

#7873 Re: Ukrajina

Post by JThomas »

General War wrote:
Lokman wrote:
treće oko susreće udžbenik sociologije od rahmetli saltage...
jefferson

#7874 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

JThomas wrote:
General War wrote:
Lokman wrote:
treće oko susreće udžbenik sociologije od rahmetli saltage...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
DOBAR!!! :thumbup:
Lokman

#7875 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

Ekspert austrijskog ekonomskog instituta IHS Kristijan Kojšnig ističe da je Moskva suviše bitan trgovinski partner.

Austrijanci su privredno angažovani u Rusiji sa oko 8,6 milijardi evra, a banke sa gotovo dvostruko većom sumom u kreditima.

Ukoliko bi Zapad insistirao na daljim ekonomskim sankcijama protiv Rusije, prema Kojšnigu, to bi masovno pogodilo austrijska preduzeća.

U bankarskom sektoru u Rusiji su angažovane "Unikredit banka Austrija", koja je odobrila kredite od 12 milijardi evra. Takođe prisutna je i "Rajfajzen banka internacional", koja je odobrila više od 10 milijardi evra kredita. Kod osiguranja, UNIQA je prisutna u Rusiji, gde ostvaruje nešto manje od jedan odsto svojih ukupnih premija.

U snabdevanju gasom je Austrija posebno zavisna od Rusije. Ćerka firma austrijske naftne kompanije OMV "Ekon gas" veliki deo gasa dobija od Gasproma.

Cena za gas bila je dugo povezana sa visokom cenom nafte, dok je prodajna cena bila orijentisana na opadajuću cenu na evropskom tržištu. Zbog toga je Ekon gas beležio visoke gubitke do kraja prošle godine, kada je dogovoren novi sporazum koji omogućava kupovinu gasa po nižoj ceni, a ta povlastica važi samo do kraja meseca, te je neophodno da OMV ispregovara novi sporazum.

Veliko skladište Baumgarten u Austriji je, inače, veliko čvorište za ruski gas, jer jedna trećina ukupnog ruskog izvoza gasa u zapadnu Evropu ide preko ove stanice, a odatle za Mađarsku, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Nemačku i Francusku.

Ovim sankcijama bi bila pogođena i austrijska firma "Seler-Blekman" (SBO) koja proizvodi bušilice za potragu za gasom i naftom i ima svoje predstavništvo u Rusiji.

Isto tako probleme bi imala i kompanija "Cat oil", koja je između ostalih specijalizovana za naftne bušotine u zapadnom Sibiru, Kaspijskom moru i regionu Urala i Volge. Kada je reč o nekretninama, kompanija "Imofinanc" poseduje u Rusiji tržne centre, a firma "CA Imo" drži 35 odsto hotelskih i kancelarijskim prostora na aerodromu u Sankt Peterburgu.

Austrijski koncern "Voest Alpine" dobio je nalog za isporuku metala za gasovod Južni tok. Što se tiče industrije, koncern RHI, koji proizvodi vatrostalne materijale, u Rusiji je ostvario tri odsto svoje dobiti.

Proizvođač industrijskih mašina "Andric" u Rusiji ostvaruje 3 do 4 odsto svog ukupnog obrta, a firma "Majer Melnhof" 10 odsto svog obrta. Kada je reč o građevinarstvu, kompanija "Strabag" u Rusiji je ostvarila pet odsto svog ukupnog građevinskog obima.

Takođe bi sankcije Austrija osetila i u turizmu, jer poslednjih godina neprestano raste broj gostiju iz Rusije, koji su među platežno jačim gostima.
Rusiji nije moguće uvesti sankcije. Nije to jadna i bijedna Srbija. To je država kontinent, svjetski rezervoar energije i minerala, koja trguje sa istokom i sa zapadom. Rusija je glavni snabdjevač energijom dvije najveće industrijske sile svijeta Kine i Njemačke. Nedavno su sa Kinezima potpisali ugovor o prodaji nafte vrijedan 360 milijardi dolara. Pogotovo Njemačka i Austrija rade velike poslove u Rusiji i nikako im nije u interesu da zbog engleskih interesa uruše sopstvenu ekonomiju.
Post Reply