muhafuca wrote:GIVI wrote:
Kroks detaljno objašnjenje!!Koliko ja kontam vojska se povlači ali Sirijska policija i svi aparati sistema preuzimaju vlast.Oni koji neče položiti oružje idu i Idlebski emirat.Znači predaja

nepotvrdjeno - ali tako nekako prema alMasdar-u
Južni Front je jedna od najsekularnijih grupa koje FSA ima, jedna od rijetkih grupa koja je od početka pa do svojih krajeva koji su bili nakon one neuspjele ofanzive na koridor u Deri 2015 pa preko borbi u Šejh Miskinu zahtjevala isključivo odlazak Asada, smjenu vlade i svih onih koji su bili dio te garniture.
Vremenom, a ponajviše zahvaljujući Izraelu (sumnjam da je Jordan imao prste u tome a i ako jeste onda je to rezultat dogovora Aman - Damask) Južni Front pada u drugi red, sumnjivim tokovima pripadnici ISIL-a i Al Kaide pristužu na jug Sirije, oni za razliku od Južnog Fronta (koji je vjerovatno imao finansijku pomoć od Amerike i Jordana ali njihov motiv borbe nije bio novac nego bolja Sirija) pada u drugi plan, jer nemoć na bojnom polju odvlači borce Al Kaidi i bratskim grupama koje je Katar u prvom redu a Saudijska u drugom i Izrael u trećem obilato finansira i dijeli i šakom i kapom novac borcima, u vrijeme dok pripadnici Južnog Fronta krpe kraj sa krajem pripadnici Nusre dobijaju po 250 dolara mjesečno, 2-3 puta više od pripadnika SAA a pitanje koliko više od pripadnika Južnog Fronta.
Južni Front je uvijek Siriju stavljao na prvo mjesto, prošle godine su u neuspjelom napadu na PVO bazu kod Ibte izgubili 30 boraca, i to samo zato jer je neko iz komande al Nusre javio SAA da ovi spremaju napad, prva informacija koju su aktivisti iz Dere tada javili bila je "režim u opštoj bježaniji, bez borbi predali PVO bataljon" istina je da se SAA povukla bez borbi ali ne zato jer su se bojali, već jer su VBRovi na meti imali pvo bataljon i tačno su znali kada ovi napadaju, ukupno 60 militanata je tada stradalo, VBR-ovi ih raskomadali bile su to užasne slike, SAA je znala za napad, neko je prodao, neko kome je u interesu da Južni Front prestane postojati, evo već mjesecima im ubijaju komandante, mina kraj ceste, napad na zgradu policije, hapšenja, atentati....
Vjerujem da je došlo vrijeme kada su ljudi iz Južnog Fronta skontali da oni nikakve budućnosti nemaju, oni znaju da Sirija pod čizmom ovih Al Kaidaša neće opstati, do sada su pokušavali da vode rat na dva fronta, protiv SAA i protiv džihadista, više ne ide, i vjerujem da su donjeli oduluku koja je za njih vjerovatno teška ali za Siriju dobra, da prekinu borbu protiv SAA zbog Sirije i njene budućnosti.
Mnogo toga je već urađeno dole, ako je istina a mislim da jeste ovo o predaji graničnog prelaza Nasib to je velika stvar, kako sa političke strane tako i sa humanitarne.
Što se tiče reintegracije Dere, mislim da to trenutno nije moguće realizovati, jer jedina grupa koja bi i željela mir je dole marginalizovana.
Al Kaida može ratovati i bez podrške naroda i bez podrške drugih, dokazali su to do sada.
Ali mislim da je narod u većini, ipak izabrao Siriju, umjesto lažnih emirata i halifata.
Samo polako, doće to sve na svoje