Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#7826 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

manekenka u penziji wrote:Ja znam dvije trudnice koje su bile na čuvanju trudnoće, i to bez ikakve stvarne potrebe, pa su se dogovorile s doktorom da im ne otvara porodjajno sve dok ne dodju do pred termin za porod.

zar nisu išle na komisiju?
kakavdanakneiskustvu

#7827 Re: Trudnjače i porodilje online

julisiz es grant wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
julisiz es grant wrote:To su vjerovatno doznake sa prethodnog, "običnog" bolovanja, jer na porodiljskom nema komisije, nosiš doznake u socijalno i u firmu.
Naravno, moguće da je u zeničkom kantonu nešto drukčija praksa.

neki dan na komisiji bio i oni zaključili bolovanje i doktorica u ambulanti otvorila novo bolovanje od godinu dana,to bi tako trebalo biti?
Da, to je to. I sada ćeš na kraju svakog mjeseca nositi doznake u socijalno i u ženinu firmu.

ok,hvala
julisiz es grant

#7828 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

manekenka u penziji wrote:Ja znam dvije trudnice koje su bile na čuvanju trudnoće, i to bez ikakve stvarne potrebe, pa su se dogovorile s doktorom da im ne otvara porodjajno sve dok ne dodju do pred termin za porod.
Nemoguće, ako su bile na komisiji za bolovanja (a pretpostavljam da im je bolovanje trajalo preko 42 dana), ne vjerujem da je komisiji promaklo da su ušle u 9. mjesec, a u tom slučaju oni automatski zaključuju bolovanje.
kakavdanakneiskustvu

#7829 Re: Trudnjače i porodilje online

julisiz es grant wrote:
Nemoguće, ako su bile na komisiji za bolovanja (a pretpostavljam da im je bolovanje trajalo preko 42 dana), ne vjerujem da je komisiji promaklo da su ušle u 9. mjesec, a u tom slučaju oni automatski zaključuju bolovanje.

i meni to malo čudno,zadnja dva puta kad sam bio na komisiji umjesto žene pitali me kad je termin,valjda zbog tog 9. mjeseca
manekenka u penziji

#7830 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Ne znam, ja samo prenosim sta su mi rekle.
bebana12

#7831 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bebana12 »

kakavdanakneiskustvu wrote:pitanje za upućene,supruga mi je u 9. mjesecu trudnoće,na porodiljskom bolovanju je,šta od papirologije treba pripremiti,gdje,kad,kako?,je li trebam u centar za socijalni rad ići,banku?
Prvo odi u opstinu,trazi obrazac za por.naknadu,tu imas tri stavke koje trebas ispuniti,treba potvrda od poslodavca da radi u firmi i tacan datum zaposlenja,treba njena kopija licne i cips kao i rodni list.Nakon poroda prvo odi u opstinu centar nakon 7dana da bi izvadio rodni list,prije ne mozes,tu trebas ponijeti otpusno pismo bebe ali ti nazovi opstinu i pitaj sta treba da nisam sta fulila.Kad izvadis rodni list onda odi u ostinu gdje pripadas predaj za porodiljsko.Rjesenje dobijes mjesec dana poslije.U socijalnom kupi knjizicu za bebu,tu treba otpusno pismo takoder kad ides prvi put u Dz ponesi isto trebace ti.To je to sto ti treba,nista komplikovano samo ces se malo nahodati..Nadam se da sam ti bila od pomoci.Lp
kakavdanakneiskustvu

#7832 Re: Trudnjače i porodilje online

bebana12 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:pitanje za upućene,supruga mi je u 9. mjesecu trudnoće,na porodiljskom bolovanju je,šta od papirologije treba pripremiti,gdje,kad,kako?,je li trebam u centar za socijalni rad ići,banku?
Prvo odi u opstinu,trazi obrazac za por.naknadu,tu imas tri stavke koje trebas ispuniti,treba potvrda od poslodavca da radi u firmi i tacan datum zaposlenja,treba njena kopija licne i cips kao i rodni list.Nakon poroda prvo odi u opstinu centar nakon 7dana da bi izvadio rodni list,prije ne mozes,tu trebas ponijeti otpusno pismo bebe ali ti nazovi opstinu i pitaj sta treba da nisam sta fulila.Kad izvadis rodni list onda odi u ostinu gdje pripadas predaj za porodiljsko.Rjesenje dobijes mjesec dana poslije.U socijalnom kupi knjizicu za bebu,tu treba otpusno pismo takoder kad ides prvi put u Dz ponesi isto trebace ti.To je to sto ti treba,nista komplikovano samo ces se malo nahodati..Nadam se da sam ti bila od pomoci.Lp

je li u opštinu ili u centar za socijalni rad prvo trebam otići?
Magarece_godine

#7833 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Magarece_godine »

Da li neko zna koje su procedure na GAK-u u ovoj situaciji: pukao vodenjak i konstantno curi već 31sat, međutim nema kontrakcija. Kada i da li će "izazivati porod" i u kojoj opciji je carski ? Sve što je supruga uradila za ovaj31 sat jeste to što je pila neke tablete koje su joj oni dali, valjda antibiotike ..
kakavdanakneiskustvu

#7834 Re: Trudnjače i porodilje online

Magarece_godine wrote:Da li neko zna koje su procedure na GAK-u u ovoj situaciji: pukao vodenjak i konstantno curi već 31sat, međutim nema kontrakcija. Kada i da li će "izazivati porod" i u kojoj opciji je carski ? Sve što je supruga uradila za ovaj31 sat jeste to što je pila neke tablete koje su joj oni dali, valjda antibiotike ..

sa srećom druže
kakavdanakneiskustvu

#7835 Re: Trudnjače i porodilje online

možda pitam gluposti,ali moram,šta znači kad je žena da izvinete otvorena 3-4 prsta,je li porod blizu?
bebana12

#7836 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bebana12 »

kakavdanakneiskustvu wrote:možda pitam gluposti,ali moram,šta znači kad je žena da izvinete otvorena 3-4 prsta,je li porod blizu?
Ja nisam uopste isla u centar za socijalni rad vec u opstinu,na porodiljskom se doznake vise ne nose poslodavcu kao sto je prije bilo toga vise nema ja sam friska porodilja..Normalno da je blizu porod,ocekujte ubrzo,nek se odmara sto vise i nek jede hurme jer to olaksava porod.Sad zavisi koliko brzo se otvara neko brze a neko sporije.Koja je sedmica??
kakavdanakneiskustvu

#7837 Re: Trudnjače i porodilje online

bebana12 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:možda pitam gluposti,ali moram,šta znači kad je žena da izvinete otvorena 3-4 prsta,je li porod blizu?
Ja nisam uopste isla u centar za socijalni rad vec u opstinu,na porodiljskom se doznake vise ne nose poslodavcu kao sto je prije bilo toga vise nema ja sam friska porodilja..Normalno da je blizu porod,ocekujte ubrzo,nek se odmara sto vise i nek jede hurme jer to olaksava porod.Sad zavisi koliko brzo se otvara neko brze a neko sporije.Koja je sedmica??

38 sedmica je,u bolnici je
bebana12

#7838 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bebana12 »

Magarece_godine wrote:Da li neko zna koje su procedure na GAK-u u ovoj situaciji: pukao vodenjak i konstantno curi već 31sat, međutim nema kontrakcija. Kada i da li će "izazivati porod" i u kojoj opciji je carski ? Sve što je supruga uradila za ovaj31 sat jeste to što je pila neke tablete koje su joj oni dali, valjda antibiotike ..
Mislim da ako se ne pocne otvarati da ce morati izazvati porod,mozda gelom jer plodna voda ne smije iscuriti postoji opasnost za bebu.
bebana12

#7839 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bebana12 »

kakavdanakneiskustvu wrote:
bebana12 wrote:

Ocekuj ubrzo,kad bude otvorena 5prstiju ide u pripremnu salu,sretno Vam i da sve prode kako treba da nam uskoro lijepe vijesti kazes.
kakavdanakneiskustvu

#7840 Re: Trudnjače i porodilje online

bebana12 wrote:
bebana12 wrote:

Ocekuj ubrzo,kad bude otvorena 5prstiju ide u pripremnu salu,sretno Vam i da sve prode kako treba da nam uskoro lijepe vijesti kazes.[/quote]

ubrzo,danas?
bebana12

#7841 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bebana12 »

ubrzo,danas?[/quote]

Pretpostavljam da bi danas trebalo najkasnije do veceras,ja sam sse otvarala od 10 ujutru do 8 navecer tad sam 5prstiju se otvorila i onda su me odveli u salu.To je individualno zavisi kako se bude otvarala,neke zene se bas brzo otvore..
vanad

#7842 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Danak nikakva panika, znam ja zena po mjesec dana bile otvorene na tri prsta...ona je u bolnici, tamo to sve prate.

Magarece - meni su govorili kad pukne vodenjak do dva sata da dodjem u porodiliste. Ako voda iscuri mora se provocirati porodjaj. Tek ako ne uspiju da isprovociraju prirodni, ide se na carski.

Sretno!
manekenka u penziji

#7843 Re: Trudnjače i porodilje online

Sretno magareće godine! Javi nam se sa lijepim vijestima
julisiz es grant

#7844 Re: Trudnjače i porodilje online

Prvo javi je li ti žena ušla u 9. mjesec, pa ću ti onda reći.
Magarece_godine

#7845 Re: Trudnjače i porodilje online

julisiz es grant wrote:
Da. U devetom je. 37 sedmica 6 dana ...
julisiz es grant

#7846 Re: Trudnjače i porodilje online

Magarece_godine wrote:
julisiz es grant wrote:
Da. U devetom je. 37 sedmica 6 dana ...
Ja bih tu izazvao bolove, da se žena što prije porodi. Tabletica Misoprostola ili gel i kasnije infuzija. Ako voda sigurno ide a žena u terminu, nema se tu šta više odugovlačiti, niti puno razmišljati. Tako bar kažu struka i nauka.
Magarece_godine

#7847 Re: Trudnjače i porodilje online

Hvala doktore. Vaš kolega drugačije misli.
julisiz es grant

#7848 Re: Trudnjače i porodilje online

Magarece_godine wrote:Hvala doktore. Vaš kolega drugačije misli.
Ja bih rekao kolegi 2-3 da mi je bliže, ali neka se to hairli završi. Sretno! :thumbup:
manekenka u penziji

#7849 Re: Trudnjače i porodilje online

Ima li kakvih novosti?
safran

#7850 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Magarece_godine wrote:Hvala doktore. Vaš kolega drugačije misli.
Ja sam dobila indukciju 2 dana i 5-6 sati nakon prsnuća vodenjaka u 42. sedmici. Ja sam kriva! Ljekar koji je bio dežurni kad sam primljena u bolnicu mi je odmah predložio indukciju ali sam ja molila da sačekamo trudove koji bi, je li, trebali ubrzo nastupiti. Treći dan me, hvala bogu, nisu zarezivali ni za suhu šljivu. Ove pameti poslušala bih Nakaša ali da je do kadije ko od kadije ..... Biće to začas, ako već nije .... Sretno!
Post Reply