IRAN
- Challenger__
#7826 Re: IRAN
E, sad, kada bih bio sasvim uvjeren da su te špekulacije tačne onda bih imao apetit da to obrazlažem, IAKO i ovako postoje neki detalji koje sam dao u naznakama, a na jednoj drugoj temi.
Sve u svemu, interesantno vrijeme, mašala.
- Co0l
#7827 Re: IRAN
Iran pristao da trguje naftom u dolarima?Pa to bi bilo ravno izdaji revolucije
Odakle ti te spekulacije?Nemoj samo rec sa kafe s rajom.
-
jefferson
#7828 Re: IRAN
Pa de nas poljuprivrednike prosvijetli svojom pamecuChallenger__ wrote:E, sad, kada bih bio sasvim uvjeren da su te špekulacije tačne onda bih imao apetit da to obrazlažem, IAKO i ovako postoje neki detalji koje sam dao u naznakama, a na jednoj drugoj temi.
- Alfons Kauders
#7829 Re: IRAN
on rece da oplemenjuje svojim postovima...jefferson wrote:Pa de nas poljuprivrednike prosvijetli svojom pamecuChallenger__ wrote:E, sad, kada bih bio sasvim uvjeren da su te špekulacije tačne onda bih imao apetit da to obrazlažem, IAKO i ovako postoje neki detalji koje sam dao u naznakama, a na jednoj drugoj temi.
- Challenger__
#7830 Re: IRAN
Dakle, o čemu je riječ. Riječ je o političkom fenomenu posmoderne na koji su ukazali pojedini američki autori. Riječ je o globalnim neformalnim koalicijama koje uopšte ne idu linijom država, nego pojedinaca i interesnih grupa unutar različitih država. Ovo je posljedica konstruisanja državnog aparata nad kojim dominantan uticaj imaju vandržavni (mediji, lobiji, sindikati, crkve...) subjekti a ne birači. Kakva je posljedica u praksi? Pa takva da se sklapaju, na prvi pogled nevjerovatna savezništva.
Kako onda poljoprivrednicima objasniti da su Putin i Obama neuporedivo bliži, kompatibilniji, nego Putin i Medvedev? Ili, da je trećina ministara u Medvdedevljevom kabinetu bliža McCainu i Grahamu nego Putinu, a da je Iran kao cjelina neupredivo bliži Putin-Obama timu, nego Medvedev-McCain-Graham profilu... I sve tako, iz kruga u krug, sve do - detanta.
Teška tema za Zadrugu.
Kako onda poljoprivrednicima objasniti da su Putin i Obama neuporedivo bliži, kompatibilniji, nego Putin i Medvedev? Ili, da je trećina ministara u Medvdedevljevom kabinetu bliža McCainu i Grahamu nego Putinu, a da je Iran kao cjelina neupredivo bliži Putin-Obama timu, nego Medvedev-McCain-Graham profilu... I sve tako, iz kruga u krug, sve do - detanta.
Teška tema za Zadrugu.
-
jefferson
#7831 Re: IRAN
Da ti pravo kazem slazem se sa tobom u vecini sto si rekao. Pogotovo za POJEDINE autore, koji se ne libe drzati pozicije na fakultetima i uzivati u beneficijama koje su izrazene u dolarima. Naravno, u SAD na fakultetima mogu raditi i takvi ljudi, koji se ne slazu sa politikom, ili smatraju da je politika americka puna teorija zavjere. Niko ih nije ni uhapsio, ni zatvorio.Challenger__ wrote:Dakle, o čemu je riječ. Riječ je o političkom fenomenu posmoderne na koji su ukazali pojedini američki autori. Riječ je o globalnim neformalnim koalicijama koje uopšte ne idu linijom država, nego pojedinaca i interesnih grupa unutar različitih država. Ovo je posljedica konstruisanja državnog aparata nad kojim dominantan uticaj imaju vandržavni (mediji, lobiji, sindikati, crkve...) subjekti a ne birači. Kakva je posljedica u praksi? Pa takva da se sklapaju, na prvi pogled nevjerovatna savezništva.
Teška tema za Zadrugu.
Problem u tvom nastupu je sto tvrdis da eto Iran nece da trguje dolarima, ali eto amerikanci ih namolili.
Mislim da je, a i slozit ces se s tim vjerujem, prosjecni iranac, pa i prosjecna iranska politka, daleko bliza prosjecnom amerikanci i prosjecnom americkom politicaru.
Problem sa ovim dogovorom (i ne samo ovim, bilo kojim izmedju irana i SAD pred kraj 2013 godine), je taj sto je Iran manje-vise diktatura. Oni imaju izbore, ali zna se ko vuce konce. Mislim da iranci imaju puno pravo da uredjuju svoju drzavu kako hoce, ali, to daje irancima daleko vecu fleksibilnost nego amerikancima. Problem sa amerikancima, a i svakom demokratijom, je taj sto 2014 idu izbori za 435 predstavnika predstavnickog doma, i 1/3 senatora. To komplikuje stvari maksimalno jer se zna da ce svaki politicar koji pokusava da zauzme mjesto sjedeceg kongresmena, da dodatno zaostri retoriku oko irana. ovo sto danas prica npr. Graham nije nista drugo nego poruka biracima u Juznoj karolini. Dodatno problem sa ovim dogovorom je sto ce tih 6 mjeseci isteci bas kada budu u toku primarni, unutarstranacki izbori, koji inace, pogotovo medju republikancima, su vrlo zaostreni, maksimalno radikalni.
Dolar? Iranci ne trguju u dolaru ne zato sto nece, nego zato sto su im naplatni putevi blokirani. Recimo, austrijanci su radili podzemnu zeljeznicu u Teheranu. Ne znam nesto da ce austrijanci biti presretni da im Iranci usluge remonta plate u Juanu i slicno. Pusti se ti te ublehe eto kako dolar pada. I Kinezi drze dolar kao pokrice, a da ne drze Iranci. Ono sto irancima omogucava prodaja nafte u dolarima je da ostatak ekonomije bude solventan. Iran danas izbacuje oko 2mil barela dnevno, a do 2020 ce izbacivati oko 4mil (pod uslovom da sankcije budu ukinute). 2020 ce amerikanci izbacivati skoro 9 miliona barela svoje nafte.
Kada je u pitanju ubleha oko Eura, mislim da niko nije previse sretan da pokrice u Euru garantuju drzave kao grcka, Portugal ili Slovenija.
Moje misljenje je da SAD moraju prihvatiti Iran kao nuklearno sposobnu drzavu. Znaci Iran koji nece imati bombu, ali ce imati mogucnost da napravi istu za par mjeseci, kao sto to moze i J. koreja, Japan, Njemacka, pa cak i Slovenija. S druge strane, Iran ce isto morati malo da stisa svoje stavove oko izraela, pokusati se izvuci iz svog "vijetnama" u Siriji i slicno. Kada bi se to desilo, Iran bi mogao vrlo lako postati bliskoistocna "Njemacka." Ja misli da se izrael i S. Arabija vise plase ekonomski jakog Irana nego hocel Iran imati bombu. Izrael ih ima i vise nego dovoljno da stvori ravnotezu uzajamnog unistenja. Ono sto fakat ne bi valjalo je da Iran napravi bombu, a onda oni fanatici u S.Arabiji odluce isto da naprave bombu. E to bi bilo sranje na kvadrat.
-
Almaz
#7832 Re: IRAN
Da,rade o glavi Siriji ali preko svoga slijepoga oruzja koje nazivamo Vehabizam.Challenger__ wrote:Chisum wrote:Znaci, uz Izrael, samo jos onaj civilizacijski otpad zvani S. Arabija kmeci...
Upravo. Samo oni: Izrael, KSA, ali i marionete izraelskog AIPAC-a u američkom Kongresu.
Niko više.
EDIT: Vrijedi podvući i NAGLASITI da ta ista ekipa (Bibi, Bandar, McCain and co) radi o glavi Siriji.
- nosara
#7833 Re: IRAN
Aha, svi su fanatici osim onih koji su bombu jedini zaista i koristili i to dva puta...jefferson wrote:Da ti pravo kazem slazem se sa tobom u vecini sto si rekao. Pogotovo za POJEDINE autore, koji se ne libe drzati pozicije na fakultetima i uzivati u beneficijama koje su izrazene u dolarima. Naravno, u SAD na fakultetima mogu raditi i takvi ljudi, koji se ne slazu sa politikom, ili smatraju da je politika americka puna teorija zavjere. Niko ih nije ni uhapsio, ni zatvorio.Challenger__ wrote:Dakle, o čemu je riječ. Riječ je o političkom fenomenu posmoderne na koji su ukazali pojedini američki autori. Riječ je o globalnim neformalnim koalicijama koje uopšte ne idu linijom država, nego pojedinaca i interesnih grupa unutar različitih država. Ovo je posljedica konstruisanja državnog aparata nad kojim dominantan uticaj imaju vandržavni (mediji, lobiji, sindikati, crkve...) subjekti a ne birači. Kakva je posljedica u praksi? Pa takva da se sklapaju, na prvi pogled nevjerovatna savezništva.
Teška tema za Zadrugu.
Problem u tvom nastupu je sto tvrdis da eto Iran nece da trguje dolarima, ali eto amerikanci ih namolili.
Mislim da je, a i slozit ces se s tim vjerujem, prosjecni iranac, pa i prosjecna iranska politka, daleko bliza prosjecnom amerikanci i prosjecnom americkom politicaru.
Problem sa ovim dogovorom (i ne samo ovim, bilo kojim izmedju irana i SAD pred kraj 2013 godine), je taj sto je Iran manje-vise diktatura. Oni imaju izbore, ali zna se ko vuce konce. Mislim da iranci imaju puno pravo da uredjuju svoju drzavu kako hoce, ali, to daje irancima daleko vecu fleksibilnost nego amerikancima. Problem sa amerikancima, a i svakom demokratijom, je taj sto 2014 idu izbori za 435 predstavnika predstavnickog doma, i 1/3 senatora. To komplikuje stvari maksimalno jer se zna da ce svaki politicar koji pokusava da zauzme mjesto sjedeceg kongresmena, da dodatno zaostri retoriku oko irana. ovo sto danas prica npr. Graham nije nista drugo nego poruka biracima u Juznoj karolini. Dodatno problem sa ovim dogovorom je sto ce tih 6 mjeseci isteci bas kada budu u toku primarni, unutarstranacki izbori, koji inace, pogotovo medju republikancima, su vrlo zaostreni, maksimalno radikalni.
Dolar? Iranci ne trguju u dolaru ne zato sto nece, nego zato sto su im naplatni putevi blokirani. Recimo, austrijanci su radili podzemnu zeljeznicu u Teheranu. Ne znam nesto da ce austrijanci biti presretni da im Iranci usluge remonta plate u Juanu i slicno. Pusti se ti te ublehe eto kako dolar pada. I Kinezi drze dolar kao pokrice, a da ne drze Iranci. Ono sto irancima omogucava prodaja nafte u dolarima je da ostatak ekonomije bude solventan. Iran danas izbacuje oko 2mil barela dnevno, a do 2020 ce izbacivati oko 4mil (pod uslovom da sankcije budu ukinute). 2020 ce amerikanci izbacivati skoro 9 miliona barela svoje nafte.
Kada je u pitanju ubleha oko Eura, mislim da niko nije previse sretan da pokrice u Euru garantuju drzave kao grcka, Portugal ili Slovenija.
Moje misljenje je da SAD moraju prihvatiti Iran kao nuklearno sposobnu drzavu. Znaci Iran koji nece imati bombu, ali ce imati mogucnost da napravi istu za par mjeseci, kao sto to moze i J. koreja, Japan, Njemacka, pa cak i Slovenija. S druge strane, Iran ce isto morati malo da stisa svoje stavove oko izraela, pokusati se izvuci iz svog "vijetnama" u Siriji i slicno. Kada bi se to desilo, Iran bi mogao vrlo lako postati bliskoistocna "Njemacka." Ja misli da se izrael i S. Arabija vise plase ekonomski jakog Irana nego hocel Iran imati bombu. Izrael ih ima i vise nego dovoljno da stvori ravnotezu uzajamnog unistenja. Ono sto fakat ne bi valjalo je da Iran napravi bombu, a onda oni fanatici u S.Arabiji odluce isto da naprave bombu. E to bi bilo sranje na kvadrat.
- fantom slobode
#7834 Re: IRAN
Ja znam samo da cijena nafte pada i gdje ces vece radosti za sviju nas...
- Challenger__
#7835 Re: IRAN
Iran već materijalizuje aktuelni detant:
- Indija počinje isplaćivati dugovanja Iranu - "Iz Indije ističu kako će već od idućeg tjedna početi isplaćivati svoja dugovanja za iransku naftu - nakon što je postignut dogovor između Irana i svjetskih sila u Ženevi. Informacije govore kako Indija Iranu duguje oko 5,3 milijarde USD za isporučenu naftu. Novac nije bio isplaćen zbog nametnutih sankcija koje su sada popuštene".
- Indija počinje isplaćivati dugovanja Iranu - "Iz Indije ističu kako će već od idućeg tjedna početi isplaćivati svoja dugovanja za iransku naftu - nakon što je postignut dogovor između Irana i svjetskih sila u Ženevi. Informacije govore kako Indija Iranu duguje oko 5,3 milijarde USD za isporučenu naftu. Novac nije bio isplaćen zbog nametnutih sankcija koje su sada popuštene".
- Alfons Kauders
#7836 Re: IRAN
To je tek kap u moru, dugorocno ovo je puno veci deal. Prave promjene dolaze tek nakon ovih famoznih sest mjeseci, kada se pocnu skidati i ostale sankcije (prije svega bankarske)... Tek onda se moze govoriti o pravim parama. Niko nece ulagati u drzavu koja je samo jedan korak od sankcija, pogotovo ne kad se radi o ogromnim ciframa... Ako se stanje stabilizuje za godinu, dvije, Iran moze ocekivati puuuuno vise investicija i trgovine, kako s istoka tako i sa zapada.Challenger__ wrote:Iran već materijalizuje aktuelni detant:
A bice zanimljivo gledati i kako ce se stvari odvijati u iranskoj politici... 2009 je dokaz da ima potencijala za promjene, ako sve bude islo kako treba, raja ce skontat da su za godinu-dvije sa Rouhanijem napravili puno vise nego s onim kepecom za osam godina. Tesko je da ce ikad vise onakvi trdolinijasi i demagozi imati prolaza, a pitanje je sta ce uraditi Khamenei i drustvo. Mogu pokusati da se vrate na stari kolosijek, ali puno su vece sanse da su i oni dosli tobe i da ce sada biti pragmaticniji, otvoreniji za medjunarodnu saradnju i spremni da prihvate barem neke reforme...
Dugorocno, to godi i Americi, a u regiji donekle Turskoj i Iraku, svakako Indiji i Kini...
Saudijcima i bratiji iz GCC-a vec sijede brade, a o Izraelu da ne pricamo - ali ovdje tu jos druga caka... Likud i ostatale desnicarske stranke u Izraelu bi mogle dobro najebati radi ovoga, jednostavno su u zadnjih nekoliko godina izgubili toliko aduta da njihova demagogija zvuci kao nesto iz sedamdesetih. Libija, Egipat, Sirija, Iran, Hezbolah - silne izmisljene prijetnje kojima su terorisali vlastiti narod zadnjih godina, puf, nikom nista...
Mislim da je i zapadu odavno jasno da se na neki nacin moraju eliminisati fanaticni desnicari u Izraelu... Politicka scena je toliko u kurcu da stranke koje su se prije 15 i vise godine smatrale za desnicarske sada izgledaju kao jebeni zeleni ili liberali. I Likud je najmanji problem - pored njega ima jos barem pet jos ludjih stranaka, koje su fakticki klero-fasisticke. Uostalom ti ludaci su ubili i Rabina, a nakon njega je sve otislo u kurac.
-
joe_black
#7837 Re: IRAN
Svaka cast Irancima. Ovo sto su napravili je potez stoljeca i kao sto neko rece da ce ovo pokreniti promjene u regionu da ce se okrenit naglavacke...Challenger__ wrote:Iran već materijalizuje aktuelni detant:
Nije ni cudo sto Saudijski krmcici hrokcu jer samo sa ekonomskog aspekta zamisli koliki gubitak ce imati kao rezultat pada cijene nafte od 0,01% posto jadnici i neznaju napravit drugacije novec nego od onoga sto im je od Boga dato.
Cak mislim da bi napravili pravi potez u koliko bi napravili i neki dil sa SAD-om vezano za siriju pa da se jadni sirijci rijese BIJELOSVJETSKIH SKORPIONA, a mislim da bi onda i svijet bio daleko ljepse mjesto za zivot...
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#7838 Re: IRAN
pa šta je sadChallenger__ wrote:Iran već materijalizuje aktuelni detant:
jel iranci spašavaju dolar i ameriku ili su radi sebe postigli dogovor
-
joe_black
#7839 Re: IRAN
Ne spasavaju dolar nego nece vise dopistiti da Saudija i slicni profitiraju s njihovih ledja...Cak sta vise mislim da mislim da bi Iranci trebali podhitno prepustit svoju ulogu u zastiti palestinaca Saudijcima posto su oni VECI MUSLIMANIjapin_mutapi wrote:pa šta je sadChallenger__ wrote:Iran već materijalizuje aktuelni detant:
- japin_mutapi
#7840 Re: IRAN
znači ipak se radi o lovi kešu a bogami i paramajoe_black wrote:Ne spasavaju dolar nego nece vise dopistiti da Saudija i slicni profitiraju s njihovih ledja...japin_mutapi wrote: pa šta je sad
- Zmaj - BIH
#7841 Re: IRAN
Ako Pakistan, Izrael, Francuska, i USA mogu imati nuklearno oruzje, zasto ne bi mogo i Iran?
Koga je to Iran napao i okupirao u u svojoj historiji? ...za razliku od mnogih zapadnih zemlja.
Koga je to Iran napao i okupirao u u svojoj historiji? ...za razliku od mnogih zapadnih zemlja.
- Challenger__
#7842 Re: IRAN
Mislim da je to nezamislivo, jer (ovo će uzbuditi ratare, ali ne pišem radi njih) SAD su odavno prazna politička ljuštura čije sadržaje uglavnom kreira AIPAC. Tim prije je ovaj sporazum ravan čudu, koje će AIPAC (koji kontroliše većinu u oba doma Kongresa) probati minirati u narednom periodu, na ovaj ili onaj način. Zato je potrebano strpljenje, mudrost i oprez, prije svega.joe_black wrote: Svaka cast Irancima. Ovo sto su napravili je potez stoljeca i kao sto neko rece da ce ovo pokreniti promjene u regionu da ce se okrenit naglavacke...Nije ni cudo sto Saudijski krmcici hrokcu jer samo sa ekonomskog aspekta zamisli koliki gubitak ce imati kao rezultat pada cijene nafte od 0,01% posto jadnici i neznaju napravit drugacije novec nego od onoga sto im je od Boga dato. Cak mislim da bi napravili pravi potez u koliko bi napravili i neki dil sa SAD-om vezano za siriju pa da se jadni sirijci rijese BIJELOSVJETSKIH SKORPIONA, a mislim da bi onda i svijet bio daleko ljepse mjesto za zivot...
- AliceInChains
#7843 Re: IRAN
Moje skromno misljenje:Alfons Kauders wrote:To je tek kap u moru, dugorocno ovo je puno veci deal. Prave promjene dolaze tek nakon ovih famoznih sest mjeseci, kada se pocnu skidati i ostale sankcije (prije svega bankarske)... Tek onda se moze govoriti o pravim parama. Niko nece ulagati u drzavu koja je samo jedan korak od sankcija, pogotovo ne kad se radi o ogromnim ciframa... Ako se stanje stabilizuje za godinu, dvije, Iran moze ocekivati puuuuno vise investicija i trgovine, kako s istoka tako i sa zapada.Challenger__ wrote:Iran već materijalizuje aktuelni detant:
A bice zanimljivo gledati i kako ce se stvari odvijati u iranskoj politici... 2009 je dokaz da ima potencijala za promjene, ako sve bude islo kako treba, raja ce skontat da su za godinu-dvije sa Rouhanijem napravili puno vise nego s onim kepecom za osam godina. Tesko je da ce ikad vise onakvi trdolinijasi i demagozi imati prolaza, a pitanje je sta ce uraditi Khamenei i drustvo. Mogu pokusati da se vrate na stari kolosijek, ali puno su vece sanse da su i oni dosli tobe i da ce sada biti pragmaticniji, otvoreniji za medjunarodnu saradnju i spremni da prihvate barem neke reforme...
Dugorocno, to godi i Americi, a u regiji donekle Turskoj i Iraku, svakako Indiji i Kini...
Saudijcima i bratiji iz GCC-a vec sijede brade, a o Izraelu da ne pricamo - ali ovdje tu jos druga caka... Likud i ostatale desnicarske stranke u Izraelu bi mogle dobro najebati radi ovoga, jednostavno su u zadnjih nekoliko godina izgubili toliko aduta da njihova demagogija zvuci kao nesto iz sedamdesetih. Libija, Egipat, Sirija, Iran, Hezbolah - silne izmisljene prijetnje kojima su terorisali vlastiti narod zadnjih godina, puf, nikom nista...
Mislim da je i zapadu odavno jasno da se na neki nacin moraju eliminisati fanaticni desnicari u Izraelu... Politicka scena je toliko u kurcu da stranke koje su se prije 15 i vise godine smatrale za desnicarske sada izgledaju kao jebeni zeleni ili liberali. I Likud je najmanji problem - pored njega ima jos barem pet jos ludjih stranaka, koje su fakticki klero-fasisticke. Uostalom ti ludaci su ubili i Rabina, a nakon njega je sve otislo u kurac.
Sve se vrti oko Iranskog ulja i gasa, koje je pogotovo sad vrlo bitno za ekonomski posurnulu Zapadnu Evropu (koja je ALI u biti najvazniji saveznik Amerikanaca) u njihovom osamostaljenju od Ruske ovisnosti.
Zamisli, koju je stetu Zapad sam sebi nanijeo, igrajuci na maksimalisticku kartu, da ostvare sto brze politicko osvajanje Irana. Ali bas ono u starom stilu: Hajde, embargo na sve, pa i na naftu, i vidjecemo, kako ce brzo izdahnuti. ALI, ALI, ALI: Nisu vodili racuna, da ce Kineze u tolikom obimu boliti briga za taj embargo na naftu/gas. Heeejj, pa zamisli kakav je to ustvari glup potez zapada bio: Kinezi haman dzabice otkupovali Irancima ulje/gas, dok su ih ionako tako ovisni Evropejci "pametno" embargoisali. Iz Kineske perspektive ne mozes imati glupljeg "neprijatelja".
Rouhani sluzi samo kao izgovor "eto, imaju novog, umjerenijeg" i sutradan padaju sve sankcije
Kontas li ti uopste, koliko je "pametna" Americka taktika u ove zadnje 2-3 godine ustvari skodila Evropi?
-
underwater
#7844 Re: IRAN
Pa amerika je napravila nekoliko ovakvih sporazuma koji su ostali mrtvo slovo na papiru.Challenger__ wrote:Mislim da je to nezamislivo, jer (ovo će uzbuditi ratare, ali ne pišem radi njih) SAD su odavno prazna politička ljuštura čije sadržaje uglavnom kreira AIPAC. Tim prije je ovaj sporazum ravan čudu, koje će AIPAC (koji kontroliše većinu u oba doma Kongresa) probati minirati u narednom periodu, na ovaj ili onaj način. Zato je potrebano strpljenje, mudrost i oprez, prije svega.
Sjeverna Koreja npr.
No za Iran je sve ovo dobro ... pa makar bilo i fake ....dobivanje na vremenu.
-
underwater
#7845 Re: IRAN
Iranska politika nije moderirana od predsjednika ... a taj kojeg tako ruzno atributiras ne bi bio toliko omrznut od neprijatelja irana da nije - bio najbolji. Pokazace vrijeme da je Rouhani mnogo veci tvrdolinijas od Ahmadinejata, kao i da nema promjene kursa Irana, ma sto da im se ponudi. Problem Irana je samo to sto stare (i umiru) ljudi koji su iznijeli revoluciju ...to je (populacijski) mlada drzava i gro sadasnjeg stanovnistva nisu bili suvremenici tih dogadjaja.Alfons Kauders wrote:A bice zanimljivo gledati i kako ce se stvari odvijati u iranskoj politici... 2009 je dokaz da ima potencijala za promjene, ako sve bude islo kako treba, raja ce skontat da su za godinu-dvije sa Rouhanijem napravili puno vise nego s onim kepecom za osam godina. Tesko je da ce ikad vise onakvi trdolinijasi i demagozi imati prolaza, a pitanje je sta ce uraditi Khamenei i drustvo. Mogu pokusati da se vrate na stari kolosijek, ali puno su vece sanse da su i oni dosli tobe i da ce sada biti pragmaticniji, otvoreniji za medjunarodnu saradnju i spremni da prihvate barem neke reforme...
Nakon svih ovih godina u kojim su "promicatelji demokracije" ubijali iranske naucnike, potplacivali unutrasnje izdajnike, trosili bilione na antiiransku propagandu u svijetu itd itd nerealno je ocekivati da iranci uopce postavljaju stvari na taj nacin ... i nacija kao kolektivitet ima neki "mindset" ....zaboli irance za americko misljenje ko je tvrdolinijas a ko ne ...da oni nemaju svoj put i koncepciju, pa kako bi uspjeli uopce doci do ove tacke gdje su sada? Konacno, nikad se ne treba zaboraviti da se radi o siitskim muslimanima ... 13 vjekova bastine kult mucenistva ... ko zaista poznaje iran (ko je bio tamo a ne gledao preko tv) zna da jedna Imamova hutba u Teheranu moze pokrenuti milione. Njima ne treba propaganda i ostalo. Samo im treba pokazati dze najkraci put za israel
Jedino israel shvaca u kojoj su oni stvarno opasnosti ... ascare je da se sa napadom na Iran zakasnilo ... tek sad ce zidovi shvatiti sto znaci rat. Do sada su uvijek pobjedjivali u nekim namontiranim ratnim scenarijima, a sad prvi put sila ne pije vode. U sukobu sa iranom suoceni su sa nestankom, bez obzira na konsekvence koje bi imao iran. Po prvi put ne kontroliraju sudbinu svoje paradrzave, suoceni su sa protivnikom koji ih realno moze termitirati. Zato mislim da ovog detanta nece biti nista jer bi to znacilo ekonomski procvat irana, vise para vise shahaba, a za irance vrijedi pravilo koliko njih toliko ljubavi za shahabeMislim da je i zapadu odavno jasno da se na neki nacin moraju eliminisati fanaticni desnicari u Izraelu... Politicka scena je toliko u kurcu da stranke koje su se prije 15 i vise godine smatrale za desnicarske sada izgledaju kao jebeni zeleni ili liberali. I Likud je najmanji problem - pored njega ima jos barem pet jos ludjih stranaka, koje su fakticki klero-fasisticke. Uostalom ti ludaci su ubili i Rabina, a nakon njega je sve otislo u kurac.
- japin_mutapi
#7846 Re: IRAN
ovaj događaj potvrđuje moju tezu da su amerika i iran ustvari saveznici
sporazum postignut uz obostranu korist ... dolar i amerika spašeni iran dobija keš i postepeno se oslobađa sankcija i širi svoj uticaj na region
sporazum postignut uz obostranu korist ... dolar i amerika spašeni iran dobija keš i postepeno se oslobađa sankcija i širi svoj uticaj na region
- vivaldi
#7847 Re: IRAN
ili mozda ameri samo malo mjesaju karte, sto je gori sad je doli, sto je doli sad je gori..imaju oni taj obicajjapin_mutapi wrote:ovaj događaj potvrđuje moju tezu da su amerika i iran ustvari saveznici
-
Almaz
#7848 Re: IRAN
"srijeda, 27 novembar 2013 17:26
Izrael spreman za partnerstvo sa starim neprijateljima protiv Irana
- Daniel Taop, cionistički ambasador u Londonu je izvijestio o spremnosti tog režima za partnerstvo sa svojim starim neprijateljem na Bliskom istoku s ciljem suprotstavljanja nuklearnom Iranu.
Ovaj cionistički diplomat je u intervjuu za The Independent ustvrdio da nuklearni sporazum Šestorke s Iranom neće mati utjecaj na obuzdavanje prijetnji od Irana ili usporavanje nuklearnog razvoja ove zemlje. U nastavku on je dodao da sporazum u Ženevi pored toga što će donijeti pritiske na tradicionalne partnere, on može izazvati novo partnerstvo u regiji koje se do sada nije moglo ni zamisliti. S tim u vezi, on nije isključio mogućnost saradnje Izraela i pojedinih regionalnih vlada poput zemalja Perzijskog zaljeva i Saudijske Arabije."
Vehabije, samo toliko da znate za koga "sehidite"
- Daniel Taop, cionistički ambasador u Londonu je izvijestio o spremnosti tog režima za partnerstvo sa svojim starim neprijateljem na Bliskom istoku s ciljem suprotstavljanja nuklearnom Iranu.
Ovaj cionistički diplomat je u intervjuu za The Independent ustvrdio da nuklearni sporazum Šestorke s Iranom neće mati utjecaj na obuzdavanje prijetnji od Irana ili usporavanje nuklearnog razvoja ove zemlje. U nastavku on je dodao da sporazum u Ženevi pored toga što će donijeti pritiske na tradicionalne partnere, on može izazvati novo partnerstvo u regiji koje se do sada nije moglo ni zamisliti. S tim u vezi, on nije isključio mogućnost saradnje Izraela i pojedinih regionalnih vlada poput zemalja Perzijskog zaljeva i Saudijske Arabije."
- salik79
#7849 Re: IRAN
Almaz wrote:"srijeda, 27 novembar 2013 17:26
Kao to do sada nije bio slucaj?!
- Challenger__
#7850 Re: IRAN
Iran zadržao dvije saudijske ribarske brodice
REUTERS

reuters, advance.hrIranska obalna straža zadržala je dvije saudijske ribarske brodice koje su ušle u iranske teritorijalne vode, ističu lokalni izvori. Na brodovima je uhićeno 9 osoba, raznih nacionalnosti.
REUTERS