Uniroyal ili BF, mislim da bi bile najbolje iz nabrojanih.resulbey wrote:Pozdrav raja. Trebao bi mi jedan savjet jer prvi put kupujem zimske na sva 4 točka. Kao i većina raje vozio sam na polovnim michelin, vredestein, itd. međutim odlučio sam da kupim sve nove. Dimenzije su 175/65/r14. Nemam novaca da kupim sada sve Michelin Alpin 4 vec me zanima vasa preporuka za neke jeftinije marke. Dakle, imam birati izmedju Sportive, General Tire (Altimax), Fulde, Uniroyala,BF Goodricha itd. Cijene su tu u par maraka pa ako može neki prijedlog. Sava ne dolazi u obzir.
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drug_profi
#7826 Re: Dolazi zima - zimske gume
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7827 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nek onda saceka mjesec i kupi sve 4. Pa nece dva puta hodat zbog iste stvarisupercali wrote:]
Kakvi prenosi?
Sada plati 210 maraka i za mjesec 210
Ili nek kupi ono za sta ima para odmah..
-
channel10
#7828 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma može samo dvije kupiti. Nek ih postavi dijagonalno, npr. nova naprijed lijevo- nazad desno i takoNed071 wrote:nemoj se igrati s tim naprijed nove, nazad stare... bacice te zadnja strana na snijegu ili poledici... kupi sve četiri nove, makar bila slabija klasa.supercali wrote:Pa kupi sada 2 michelin pa onda opet kad budes mogao 2resulbey wrote:Pozdrav raja. Trebao bi mi jedan savjet jer prvi put kupujem zimske na sva 4 točka. Kao i većina raje vozio sam na polovnim michelin, vredestein, itd. međutim odlučio sam da kupim sve nove. Dimenzije su 175/65/r14. Nemam novaca da kupim sada sve Michelin Alpin 4 vec me zanima vasa preporuka za neke jeftinije marke. Dakle, imam birati izmedju Sportive, General Tire (Altimax), Fulde, Uniroyala,BF Goodricha itd. Cijene su tu u par maraka pa ako može neki prijedlog. Sava ne dolazi u obzir.
- rovac13
#7830 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ove gume su luda kuca.
Bolje ne citat nista.
Od foruma preko slusanja vulkanizera majstora do raznih testova.
Jedan majstor jedna prica drugi majstor druga prica,forumasi treca,jedan test cetvrta prica,drugi test skroz peta prica.
Pa opet u krug.
Najbolji michelin,pa ne valja michelin bolji conti,pa onda goodyear pobijedio,pa onda nista ko dunlop,pa bridgestone.
Hebes vise gume.
Da ne spominjem oznake na gumama.
Jedan te isti proizvodjac ima dvije vrste guma.
Jeftinije imaju oznaku B i C dok one skuplje imaju oznaku B i E
Najgore kad si vozio savu i sluzila bez ikakvih problema.I onda pocnes citat o manama premium guma.
Na kraju ja ne znam jesam li dos`o il sam pos`o
Bolje ne citat nista.
Jedan majstor jedna prica drugi majstor druga prica,forumasi treca,jedan test cetvrta prica,drugi test skroz peta prica.
Pa opet u krug.
Najbolji michelin,pa ne valja michelin bolji conti,pa onda goodyear pobijedio,pa onda nista ko dunlop,pa bridgestone.
Hebes vise gume.
Jeftinije imaju oznaku B i C dok one skuplje imaju oznaku B i E
Najgore kad si vozio savu i sluzila bez ikakvih problema.I onda pocnes citat o manama premium guma.
- amar1994
#7831 Re: Dolazi zima - zimske gume
Rjesenje za tebe
-
boshniak
#7832 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mislim da u grupu sa Sportiva i GeneralTire ide i Sava bez problema, a Fulda i Unoroyal su klasa iznad pa i ovaj Kleber (BF). Da ja biram uzeo bi fuldu kristal montero 3 oko 70-75KM u toj dimenziji. Guma je dobro poznata i isprobana.resulbey wrote:Pozdrav raja. Trebao bi mi jedan savjet jer prvi put kupujem zimske na sva 4 točka. Kao i većina raje vozio sam na polovnim michelin, vredestein, itd. međutim odlučio sam da kupim sve nove. Dimenzije su 175/65/r14. Nemam novaca da kupim sada sve Michelin Alpin 4 vec me zanima vasa preporuka za neke jeftinije marke. Dakle, imam birati izmedju Sportive, General Tire (Altimax), Fulde, Uniroyala,BF Goodricha itd. Cijene su tu u par maraka pa ako može neki prijedlog. Sava ne dolazi u obzir.
- Maraschino
#7833 Re: Dolazi zima - zimske gume
ako hoces da budes totalno zbunjen, samo navrati na ovu temu.rovac13 wrote:Ove gume su luda kuca.
Bolje ne citat nista.
Pa opet u krug.
Hebes vise gume.
Jeftinije imaju oznaku B i C dok one skuplje imaju oznaku B i E![]()
gume su potrosni materijal. stavis ruku u dzep i vidis sta mozes kupiti.
cijene i kvalitet neko je prije nas(trziste) izbalansirao. tvoje je samo da odlucis shodno svojim mogucnostima.
niti ces savu platiti 210km niti ces conti dobiti za 100km.
- rovac13
#7834 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mislim da se ne radi o tome.Maraschino wrote:gume su potrosni materijal. stavis ruku u dzep i vidis sta mozes kupiti.
cijene i kvalitet neko je prije nas(trziste) izbalansirao. tvoje je samo da odlucis shodno svojim mogucnostima.
Vec spomenuh da sam odustao od sava jer je stvarno premala razlika u cijeni u odnosu na premium gume.
Posto se gume ne kupuju svaki dan,ajd kontam da uzmem premium gume.
Ali onda pocinju zavrzlame.
-goodyear 107 KM
-dunlop 107 KM
-michelin 110 KM
-Conti 112 KM
-sve sa montazom
-sve u 5 KM razlike
Medjutim pokusavajuci napravit izbor medju njima toliko oprecnih stvari se procita.
Iz krajnosti u krajnost.
Ne valja conti lako se steti,michelin dugotrajan,michelin ne valja na snijegu i ledu,pobijedio conti,pobijedio goodyear,michelin vise nije sto je bio,dunlop se proizvodi u turskoj,onaj u poljskoj,treci u njemackoj,onaj zapao u snijegu sa premium gumama jaran mu sa tigrom bez problema se popeo.Luda kuca.
- BarbaDue
#7835 Re: Dolazi zima - zimske gume
rovac13 wrote: Mislim da se ne radi o tome.
Vec spomenuh da sam odustao od sava jer je stvarno premala razlika u cijeni u odnosu na premium gume.
-goodyear 107 KM
-dunlop 107 KM
-michelin 110 KM
-Conti 112 KM
-sve sa montazom
-sve u 5 KM razlike
Medjutim pokusavajuci napravit izbor medju njima toliko oprecnih stvari se procita.
Iz krajnosti u krajnost.
Ne valja conti lako se steti,michelin dugotrajan,michelin ne valja na snijegu i ledu,pobijedio conti,pobijedio goodyear,michelin vise nije sto je bio,dunlop se proizvodi u turskoj,onaj u poljskoj,treci u njemackoj,onaj zapao u snijegu sa premium gumama jaran mu sa tigrom bez problema se popeo.Luda kuca.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7836 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma sve je to bara-bara, kupi onu marku koja ti se najvise svidja i zavrsi posao.
Forum je koristan do odredjene granice, preko toga samo unosi zabunu. S obzirom sta sam ovdje sve procitao, cudim se kako sam ziv i zdrav, obzirom na kojim sam sve gumama vozio
Prodavaci guma pricaju svoju pricu, to naravno uzimaj sa dobrom rezervom.
Jebem ga tako dobro ljude savjetujes kad su konvektori i inverteri u pitanju, primjeni malo te logike i na ovu situaciju.
Forum je koristan do odredjene granice, preko toga samo unosi zabunu. S obzirom sta sam ovdje sve procitao, cudim se kako sam ziv i zdrav, obzirom na kojim sam sve gumama vozio
Prodavaci guma pricaju svoju pricu, to naravno uzimaj sa dobrom rezervom.
Jebem ga tako dobro ljude savjetujes kad su konvektori i inverteri u pitanju, primjeni malo te logike i na ovu situaciju.
- drug_profi
#7837 Re: Dolazi zima - zimske gume
@rovac13
poslusaj brate, imas dobar rezon. za zimsku gumu ne uzimaj Michelin alpin A5 jer je realno losija od svog prethodnika i od konkurencije.
Odluci se izmedju dunlopa i continentala, TS850 ili TS860.
Nema razloga da se brines za izdrzljivost. Ja sam vozio set ljetnih i zimskih continentala 4 sezone, ni bubrega ni poderotina. Naravno ako ne vozis ko hajvan po gudurama i trotoarima. Presao sa njima ukupno oko 50K km, ljetnim mozda 30 a zimskim 20. Ostalo sare koliko hoces jos.
Conti je na mokroj cesti i ljeti i zimi neprikosnoven. Sta je ono onako ja ne znam. Ali ko na sinama.
poslusaj brate, imas dobar rezon. za zimsku gumu ne uzimaj Michelin alpin A5 jer je realno losija od svog prethodnika i od konkurencije.
Odluci se izmedju dunlopa i continentala, TS850 ili TS860.
Nema razloga da se brines za izdrzljivost. Ja sam vozio set ljetnih i zimskih continentala 4 sezone, ni bubrega ni poderotina. Naravno ako ne vozis ko hajvan po gudurama i trotoarima. Presao sa njima ukupno oko 50K km, ljetnim mozda 30 a zimskim 20. Ostalo sare koliko hoces jos.
Conti je na mokroj cesti i ljeti i zimi neprikosnoven. Sta je ono onako ja ne znam. Ali ko na sinama.
-
Kataklinger
#7838 Re: Dolazi zima - zimske gume
Iz prve ruke info. Kupio prije 2 godine 4 nove Continental TS850 (po DOT-u proizvedene par sedmica prije nego što sam kupio - dakle friške). Vozio dvije sezone, neki dan ih ponovo stavim i ka'e mi vulkanizer da ću iduće godine vjerovatno morati uzimat druge. A i na moje oko su se poprilično potrošile za dvije zime. S druge strane, bilo mokro, kišurina, pljusak, led, snijeg, ja nisam imao problema.
- Maraschino
#7839 Re: Dolazi zima - zimske gume
to ti dodje na ono ''auto godine je xy'' a slijedece godine drugo i sve tako dok svi ne dodju na red.rovac13 wrote:Mislim da se ne radi o tome.Maraschino wrote:gume su potrosni materijal. stavis ruku u dzep i vidis sta mozes kupiti.
-goodyear 107 KM
-dunlop 107 KM
-michelin 110 KM
-Conti 112 KM
-sve sa montazom
-sve u 5 KM razlike
Iz krajnosti u krajnost.
pa necemo svi voziti auto xy. stvar ukusa(sto ne znaci da svi imamo ukusa) i zato vozimo razlicita auta sa razlicitim cijenama.
isto ti dodje sa gumama. pa nije valjda da trazis idealnu gumu. mozda je nadjes(po svojim kriterijima) a mozda nikada.
te gore koje si nabrojao, koju god kupis neces pogrijesiti a ako cjepidlacis nijedna nije dobra.
-
NediM17
#7840 Re: Dolazi zima - zimske gume
Continental Premium Contact2 koji je pred kraj trece sezone, postao je totalno nepredvidiv. Kao nov je bio brutalno dobar.
Na dobrom asfaltu se ponasa odlicno, ali ako je asfalt imalo izlizan, moras biti na oprezu, sinoc na onom pljusku, razocaravajuce. Imaju jos oko 4mm sare, i 30kkm na ledjima.
S druge strane, Michelin Alpin A4, i poslije cetiri sezone ljubi cestu kao da je nov i na suhom i na kisi. Ima oko 35-40kkm na ledjima i oko 5mm sare.
Ni Conti ni Michelin nikada nisu ispali iz balansa ili dobili bubreg, tako da sto se tice konstrukcije tu je Continental dobar, ma sta pricali, a kazu opet da je tu Michelin neprikosnoven.
Dakle, moje iskustvo je da je Michelin TITO! Mozda Conti kao nov jeste bolji, ali hajde da vidimo poslije 2-3-4 sezone komaparaciju, Conti vs. Michelin. Mali Miša bi ga pojeo.
Na dobrom asfaltu se ponasa odlicno, ali ako je asfalt imalo izlizan, moras biti na oprezu, sinoc na onom pljusku, razocaravajuce. Imaju jos oko 4mm sare, i 30kkm na ledjima.
S druge strane, Michelin Alpin A4, i poslije cetiri sezone ljubi cestu kao da je nov i na suhom i na kisi. Ima oko 35-40kkm na ledjima i oko 5mm sare.
Ni Conti ni Michelin nikada nisu ispali iz balansa ili dobili bubreg, tako da sto se tice konstrukcije tu je Continental dobar, ma sta pricali, a kazu opet da je tu Michelin neprikosnoven.
Dakle, moje iskustvo je da je Michelin TITO! Mozda Conti kao nov jeste bolji, ali hajde da vidimo poslije 2-3-4 sezone komaparaciju, Conti vs. Michelin. Mali Miša bi ga pojeo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7841 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja da imam pare samo bih Pireli gonio. Eventualno Bridžston.
-
NediM17
#7842 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imao sam iskustvo sa Bridgestone Turanzom. Odlicne gume, slabo se trose, dobre performanse koje su ostale do zadnjeg dana, ali pojavio se pun klinac mikropukotina na njima.
Ne moze niko sa Mišom, to je moje misljenje. Mozda ima boljih kao novih, ali to su nijasne prednosti koje se istope vec nakon sezonu ili dvije.
Ne moze niko sa Mišom, to je moje misljenje. Mozda ima boljih kao novih, ali to su nijasne prednosti koje se istope vec nakon sezonu ili dvije.
- rovac13
#7843 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima bridgeston u sarajevu namontiran 92 KM komad u tsc.
Da mi je blizu sad bi to uzeo i kako bude,a prije 10 dana bio u sarajevu.
Ovdje u tz je sve u 5 KM.
I meni michelin izgleda najprivlacnije.
Evo covjek iznad govori da je odlicna guma,ja sam puno presao s njima po eu,kum isto imao par godina na pasatu i prodao pasata sa dobrim gumama.
Al evo i par postova iznad kaze samo nemoj michelina
Sta god bude bice bolje os save i tigra.
Da mi je blizu sad bi to uzeo i kako bude,a prije 10 dana bio u sarajevu.
Ovdje u tz je sve u 5 KM.
I meni michelin izgleda najprivlacnije.
Evo covjek iznad govori da je odlicna guma,ja sam puno presao s njima po eu,kum isto imao par godina na pasatu i prodao pasata sa dobrim gumama.
Al evo i par postova iznad kaze samo nemoj michelina
Sta god bude bice bolje os save i tigra.
-
NediM17
#7844 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vozio prosle sezone uporedo Alpin A4, i Alpin 5.
Alpin A4 zagazio u 4. sezonu, cca. 35kkm presao, Alpin 5 nov. Razlike u performansama izmedju te dvije gume? Tvrdim, NEMA IH, obje su fenomenalne!
Michelin je wear king i tu nema sumnje.
Opet kazem, Conti kao nov jeste vjerovatno bolji, ali bih volio vidjeti uporedni test poslije 1-2-3-4 sezone.
Alpin A4 zagazio u 4. sezonu, cca. 35kkm presao, Alpin 5 nov. Razlike u performansama izmedju te dvije gume? Tvrdim, NEMA IH, obje su fenomenalne!
Michelin je wear king i tu nema sumnje.
Opet kazem, Conti kao nov jeste vjerovatno bolji, ali bih volio vidjeti uporedni test poslije 1-2-3-4 sezone.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7845 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gdje dodje taj TSC?
P.S. Ne znam sto se od Save i Tigra pravi tolika babaroga.
Naravno da ce nesto iz tog cjenovnog ranga biti bolje od njih, ali zasto je to potrebno isticati? Pa nisu skije pobogu.
P.S. Ne znam sto se od Save i Tigra pravi tolika babaroga.
Naravno da ce nesto iz tog cjenovnog ranga biti bolje od njih, ali zasto je to potrebno isticati? Pa nisu skije pobogu.
-
Kataklinger
#7846 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja prosle godine kupio skoro nove Pirelli P7 (ljetne), DOT je bio kraj 2015. a gume sam kupio u martu 2016. Šara je bila 6mm. Evo neki dan ih izuo sa auta i pravac u smeće. Istina da sam za taj period prešao cca 30k km ali da se toliko sjebu, nema smisla. Em što je guma bila haos loša. On topic: obzirom da ću iduće godine morat i zimske nove uzimat, uzet ću Michelin jer nisam još na njima nikad vozio..._BataZiv_0809 wrote:Ja da imam pare samo bih Pireli gonio. Eventualno Bridžston.
-
Me_again
#7847 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prema mojim iskustvima nova zimska guma ima cca 8 mm sare i u prosjeku se trosi 1 mm na 10000 km.Kataklinger wrote:Ja prosle godine kupio skoro nove Pirelli P7 (ljetne), DOT je bio kraj 2015. a gume sam kupio u martu 2016. Šara je bila 6mm. Evo neki dan ih izuo sa auta i pravac u smeće. Istina da sam za taj period prešao cca 30k km ali da se toliko sjebu, nema smisla. Em što je guma bila haos loša. On topic: obzirom da ću iduće godine morat i zimske nove uzimat, uzet ću Michelin jer nisam još na njima nikad vozio..._BataZiv_0809 wrote:Ja da imam pare samo bih Pireli gonio. Eventualno Bridžston.
To implicira da si kupio gume koje su presle oko 20000 km i ti jos 30000 km. Ukupno dakle 50000 km. Pa zar treba vise ?
- ElRe
#7848 Re: Dolazi zima - zimske gume
Performance gume samo za Amere
http://www.nittotire.com/passenger-tires/
http://www.sumitomotire.com/cars/
@jefferson sta kazes o ovim proizvodjacima?
http://www.nittotire.com/passenger-tires/
http://www.sumitomotire.com/cars/
@jefferson sta kazes o ovim proizvodjacima?
Last edited by ElRe on 24/10/2017 08:21, edited 1 time in total.
-
ado_sar
#7849 Re: Dolazi zima - zimske gume
A da vam ne kazem jos da se ista guma u razlicitoj dimenziji ponasa potpuno drugacije 
- ElRe
#7850 Re: Dolazi zima - zimske gume
Odmah kod groblja u Buca Potoku, Drinska ulica. Hotel i vulkanizer su u istoj zgradi._BataZiv_0809 wrote:Gdje dodje taj TSC?