Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- zlo zlo
#7826 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
vala..sad bi bio red da nešto naručiš meni i rovcu
meni nakit, rovcu ćevape

- Humljanin
#7827 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
mehkoca wrote:Zadnji mjesec skoro 42 KM za grijanje...
Najjača klima za zadnjih 86 dana:
Ukupno za sezonu: 352 KM
(skoro tona peleta)
Koja je klima u pitanju?
-
mehkoca
#7828 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nećeš vjerovati, ali sam razmišljao kada dođem u Mostar ili Tuzlu da vas potražim i odvedem na ćevapezlo zlo wrote:vala..sad bi bio red da nešto naručiš meni i rovcu![]()
meni nakit, rovcu ćevape
![]()
-
mehkoca
#7829 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije jedna, već četiri... MitsubishiHumljanin wrote:mehkoca wrote:Zadnji mjesec skoro 42 KM za grijanje...
(skoro tona peleta)
Koja je klima u pitanju?
- zlo zlo
#7830 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
bitno da nije zlatomehkoca wrote:Nećeš vjerovati, ali sam razmišljao kada dođem u Mostar ili Tuzlu da vas potražim i odvedem na ćevapezlo zlo wrote:vala..sad bi bio red da nešto naručiš meni i rovcu![]()
meni nakit, rovcu ćevape
![]()
(u nakit se ne razumijem plaho
)
neka na po puta u Jablanici se nađemo svi i uzmemo plodove tora
-
mehkoca
#7831 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
zlo zlo wrote:bitno da nije zlatomehkoca wrote:Nećeš vjerovati, ali sam razmišljao kada dođem u Mostar ili Tuzlu da vas potražim i odvedem na ćevapezlo zlo wrote:vala..sad bi bio red da nešto naručiš meni i rovcu![]()
meni nakit, rovcu ćevape
![]()
)
![]()
![]()
neka na po puta u Jablanici se nađemo svi i uzmemo plodove tora![]()
u Mostaru ćevapi ionako ne valjaju
![]()
- rovac13
#7832 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vidi ga sad tek spominjemehkoca wrote:Nećeš vjerovati, ali sam razmišljao kada dođem u Mostar ili Tuzlu da vas potražim i odvedem na ćevapezlo zlo wrote:vala..sad bi bio red da nešto naručiš meni i rovcu![]()
meni nakit, rovcu ćevape
![]()
)
Kad je rovac otisao za Deutschland.
Gdje si bio prije
-
ketronsd1
#7833 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ali mora biti sa Novog Zelandazlo zlo wrote:bitno da nije zlatomehkoca wrote:Nećeš vjerovati, ali sam razmišljao kada dođem u Mostar ili Tuzlu da vas potražim i odvedem na ćevapezlo zlo wrote:vala..sad bi bio red da nešto naručiš meni i rovcu![]()
meni nakit, rovcu ćevape
![]()
)
![]()
![]()
neka na po puta u Jablanici se nađemo svi i uzmemo plodove tora![]()
u Mostaru ćevapi ionako ne valjaju
![]()
-
ketronsd1
#7834 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa druže rovac nisi mi "prijavija" odlazak u D.rovac13 wrote:Vidi ga sad tek spominjemehkoca wrote:Nećeš vjerovati, ali sam razmišljao kada dođem u Mostar ili Tuzlu da vas potražim i odvedem na ćevapezlo zlo wrote:vala..sad bi bio red da nešto naručiš meni i rovcu![]()
meni nakit, rovcu ćevape
![]()
)
Kad je rovac otisao za Deutschland.
Gdje si bio prije
Kad se to desilo?
- rovac13
#7835 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Krajem prosle godine,novo poglavlje 
-
melac
#7836 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne smije, jer nema smisla.zposao wrote:Zanima me smije li se na taj Sonoff Pow R2 priključiti klima od 6kW ako piše na njemu max current 3500W ?
Da li klima kapaciteta npr 6,8 kW povlači ikad toliku snagu trenutno?
Povuce kada su temeperature niske, zavisno od uredjaja. Recimo vecina inverter klima radi do nekih -15 ili -20 vanjske temperature, i otprilike na toj temperaturi se dogadja odnos potrosene i isporucene energije 1.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#7837 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Oprezno sa izjavama, klima povlači onoliko koliko je jak kompresor + nešto siće za ventilatore.melac wrote:zposao wrote: Ne smije, jer nema smisla.
Kod kućnih klima, snaga kompresora je od 700 - 800 W do max 2 kW ( izuzetak nocrija sa aždajom od 3 kW), tako da sonof pow bez problema zadovoljava svaku kućnu klimu.
Shvatite više da snaga grijanja i snaga preuzeta iz mreže nisu isto.
- rovac13
#7838 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zasto ga prepadas i dajes pogresne savjetemelac wrote:Ne smije, jer nema smisla.zposao wrote:Zanima me smije li se na taj Sonoff Pow R2 priključiti klima od 6kW ako piše na njemu max current 3500W ?
Povuce kada su temeperature niske, zavisno od uredjaja. Recimo vecina inverter klima radi do nekih -15 ili -20 vanjske temperature, i otprilike na toj temperaturi se dogadja odnos potrosene i isporucene energije 1.
Naravno da smije.Njegova klima nikad ali nikad ne moze potegnut ni 3 kw struje a nekamoli 6 kw.....ludilo
2000-2500 w iz uticnice je plafon za dobru i snaznu klimu.......preciznije mozemo reci ako nam kaze o kom tacno modelu se radi
-
melac
#7839 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa smorili s pitanjima, jeboto spojio se na monofazni prikljucak i pita moze li povuci 6 kw struje.rovac13 wrote:Zasto ga prepadas i dajes pogresne savjetemelac wrote:Ne smije, jer nema smisla.zposao wrote:Zanima me smije li se na taj Sonoff Pow R2 priključiti klima od 6kW ako piše na njemu max current 3500W ?
Naravno da smije.Njegova klima nikad ali nikad ne moze potegnut ni 3 kw struje a nekamoli 6 kw.....ludilo
2000-2500 w iz uticnice je plafon za dobru i snaznu klimu.......preciznije mozemo reci ako nam kaze o kom tacno modelu se radi
-
ketronsd1
#7840 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve najboljerovac13 wrote:Krajem prosle godine,novo poglavlje
-
ketronsd1
#7841 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Usput onako.
Bio u martu u Frankfurtu na sajmu.
Niko se od od ovih jačih proizvođača nije bas nesto pretjerano isticao sa novitetima. Neka tu i tamo novina sa CO2 i R32 i to je to. Ono što je dominiralo su plinske peći. Izgleda da je još uvijek veliko tržište za plin.
Niko se od od ovih jačih proizvođača nije bas nesto pretjerano isticao sa novitetima. Neka tu i tamo novina sa CO2 i R32 i to je to. Ono što je dominiralo su plinske peći. Izgleda da je još uvijek veliko tržište za plin.
-
melac
#7842 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja kada sam bio u jednoj fabrici rahladne opreme u Italiji, pred nekih 2 godine. Dominantno su radili CO2 uređaje, ali za Australiju i Bliski Istok. Kazu da ima je to prešlo polovicu narudžbi, CO2. Očito je da se sve te tehnologije ispuhale, do slijedeceg skoka u razvoju, i sad glođu svi istu priču.ketronsd1 wrote:Usput onako.
-
Nera_22
#7843 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ako bi gledo sta je najjeftinije onda bi isla lista ovako:richa wrote:Ide gradnja kuce od cca100m2. Klasicni blok sa izolacijom vani 10cm stiropor. Unutra vecina zidova pregradni.
Prije odluke sta i kako, pelet mi se cini preskup za ono sto nudi.
Mislio sam razvuci cijevi za podno pa to sve skopcati na termoblok na struju.
Jel bolji termoblok u odnosu na invertore?
Ili ipak ostati na postojecem centralnom na drva na koji se grijem u sadasnjoj kuci? Povuci dovodnu i odvodnu cijev.
Evo i rasporeda u kuci, otprilike.
klime, centralno drva, centralno pelet, podno termoblok, podno toplotna pumpa
ako bi gledo komfor:
termoblok, podno toplotna pumpa, centralno pelet, klima pa drva
ako bi gledo neko najoprimalnije:
podno toplotna pumpa, klime, drva, termo blok, pelet.
uglavno ako imas malo vise para onda podno sa toplotnom pumpom a ako ne onda klime.
- Distortion
#7844 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene cca 400 KM struje za sezonu. Od 24.09.2018. do 14.04.2019. Klime su radile non stop bez gasenja. Mozda par dana kad je bilo preko 20 c jedna nije radila a ove dvije jesu.mehkoca wrote:Zadnji mjesec skoro 42 KM za grijanje...
(skoro tona peleta)
Uglavnom stan 64 m2, 3 invertera, iznad komsija iskljucio grijanje i zimi manje bude tu, vise van BIH. Stanovi kraj mene iskljuceno centralno, vanjski zidovi...
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#7845 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zidovi sa svega 10cm izolacije su totalni promasaj, ako radis novogradnju.richa wrote:Ide gradnja kuce od cca100m2. Klasicni blok sa izolacijom vani 10cm stiropor. Unutra vecina zidova pregradni.
Prije odluke sta i kako, pelet mi se cini preskup za ono sto nudi.
Mislio sam razvuci cijevi za podno pa to sve skopcati na termoblok na struju.
Jel bolji termoblok u odnosu na invertore?
Ili ipak ostati na postojecem centralnom na drva na koji se grijem u sadasnjoj kuci? Povuci dovodnu i odvodnu cijev.
Evo i rasporeda u kuci, otprilike.
to je ispod svih normi, jos termo blok, sve u svemu tanko za solidno izolovan prostor.
bolje staviti malo losije prozore nego stditi na zidovima.
Ako dobro izoliras kucu, mozes je grijati sa termoblokom, bez veliih racuna, ali mora biti dobro izolovana.
- rovac13
#7846 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja imam 8cm izolaciju a sa istoka 5cm i opet se grijao klimama do dzaba,da vecina ne vjeruje 
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#7847 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
rovac13 wrote:Ja imam 8cm izolaciju a sa istoka 5cm i opet se grijao klimama do dzaba,da vecina ne vjeruje
I ja sam se grijao bez izolacije, ali to je druga prica.
- rovac13
#7848 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Malo je komplikovano.
Mozda nije uvijek ekonomski isplativo sto bolja izolacija.
Uradis solidnu izolaciju koja ne kosta bas puno,odaberes jeftin energent,i to radi posao,i brzo se otplati ulozeno.
Vrhunska izolacija jest bolja.Ali kosta vise.
Kad ce se to otplatit ako je energent ionako jeftin.
Ja trosim do 300 KM na grijanje sa solidnom izolacijom godisnje.
Ta vrhunska bi me kostala lijepih hiljada skuplje,a u odnosu na ovo daj boze da bi ustedila 100KM godisnje.
Moje misljenje je da je 8cm izolacija u BiH sasvim ok.
Pogotovo ako se grije na bilo koji vid TP.
Imam ja i druga koji ima 25 cm izolaciju u austriji.
Ali on vec mora racunati na par decenija da mozda ustedi ulozeno.I to je ok ko ima zivce
Mozda nije uvijek ekonomski isplativo sto bolja izolacija.
Uradis solidnu izolaciju koja ne kosta bas puno,odaberes jeftin energent,i to radi posao,i brzo se otplati ulozeno.
Vrhunska izolacija jest bolja.Ali kosta vise.
Kad ce se to otplatit ako je energent ionako jeftin.
Ja trosim do 300 KM na grijanje sa solidnom izolacijom godisnje.
Ta vrhunska bi me kostala lijepih hiljada skuplje,a u odnosu na ovo daj boze da bi ustedila 100KM godisnje.
Moje misljenje je da je 8cm izolacija u BiH sasvim ok.
Pogotovo ako se grije na bilo koji vid TP.
Imam ja i druga koji ima 25 cm izolaciju u austriji.
Ali on vec mora racunati na par decenija da mozda ustedi ulozeno.I to je ok ko ima zivce
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#7849 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Lošije prozore?piplica wrote: Zidovi sa svega 10cm izolacije su totalni promasaj, ako radis novogradnju.
to je ispod svih normi, jos termo blok, sve u svemu tanko za solidno izolovan prostor.
bolje staviti malo losije prozore nego stditi na zidovima.
Ako dobro izoliras kucu, mozes je grijati sa termoblokom, bez veliih racuna, ali mora biti dobro izolovana.
Na kvadratnom metru standardnog 4-16-4 stakla izgubi se 10 puta više toplote nego na kvadratu zida 19 blok + 10cm stiropor.
Bolje je staviti optimalnih 8-10 cm stiropora na zidove a ostatak novca preusmjeriti na kvalitetne prozore sa trostrukim izo staklima - sve ostalo je "overkill" koji se nikad ne otplati.
-
Nera_22
#7850 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fasada sa 10cm stiropora dodje 50km/m2 a sa 20cm je 60KM/m2 tj 20% skuplja a dobijes skoro duplo bolju izolaciju. ako je fasada recimo kao kod mene 200m2 to je nekih 2000KM skuplja fasada. Godisnje ces sigurno sa grijanjem na struju stediti nekih 500KM na grijanju znaci da se investicija isplati za nekih 4-5 godina. Nek se isplati i nakon 10 godina opet je to isplativo. Uzmi kredit na 2000KM na 10 godina isplatice ti se. Ja kad vidim da stavlja 8cm na zid najezim se. Al dzaba je nama govoriti njemu je majsor reko da svi stavljaju 8 a niko se ne pita kako se mjenjala cijena stiropora unazad 10 godina.