Znaci, cekic je glavni alat?!
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#7826 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako je satic trebao za toliko posla, onda i nije tako strasno.
-
SHTEVELEC
#7827 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kako na sekventu palis direktno na plin, zar ima opcija? Da znam, ako mi kad zatreba, kod mene je Atiker. Bdv, jel' nekad neko kupov'o plasticne dijelove u firmi De-mi, negdje su u Buca potoku? Hocu da zamjenim karambolku i blatobran, al' mi na otpadu traze puno vise para za polovnu nego ovi za novo, pa ne znam valja li staNediM17 wrote:Ozone, vjerovatno pumpa goriva (jos kazes da je ne cujes), ako si cesto vozao na rezervi ili ostajao skroz bez benzina i vozao onda na plin to nije nikako zdravo za istu i dosta joj skracuje radni vijek.
Prije toga pregledaj sve osigurace.
Ako su osiguraci ispravni digni zadnja sjedista, izvadi je iz rezervoara (prije toga pogledaj da nije koji kontakt zahrdjao) i probaj na momenat direktno na akumulator da je skopcas pa vidi hoce li raditi.
Na vecini LPG sekvent sistema u ECU je ograniceno direktno paljenje na LPG na 5 puta jer se to koristi samo u slucaju krajnje nuzde, tako da znas i taj podatak ako vise ne bude htio paliti na LPG direktno.
- bleee_sa
#7828 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dadneš kontakt pred paljenje, pritisneš dugme gdje prebacuješ plin/benzin, držiš i krehnešSHTEVELEC wrote:Kako na sekventu palis direktno na plin, zar ima opcija? Da znam, ako mi kad zatreba, kod mene je Atiker. Bdv, jel' nekad neko kupov'o plasticne dijelove u firmi De-mi, negdje su u Buca potoku? Hocu da zamjenim karambolku i blatobran, al' mi na otpadu traze puno vise para za polovnu nego ovi za novo, pa ne znam valja li staNediM17 wrote:Ozone, vjerovatno pumpa goriva (jos kazes da je ne cujes), ako si cesto vozao na rezervi ili ostajao skroz bez benzina i vozao onda na plin to nije nikako zdravo za istu i dosta joj skracuje radni vijek.
Ako su osiguraci ispravni digni zadnja sjedista, izvadi je iz rezervoara (prije toga pogledaj da nije koji kontakt zahrdjao) i probaj na momenat direktno na akumulator da je skopcas pa vidi hoce li raditi.
Na vecini LPG sekvent sistema u ECU je ograniceno direktno paljenje na LPG na 5 puta jer se to koristi samo u slucaju krajnje nuzde, tako da znas i taj podatak ako vise ne bude htio paliti na LPG direktno.
- O'zone
- Globalni moderator
#7829 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma kad se nabraja fakat je puno. Najgore je svući nosače auspuha (gumene) sa nosača, teretli je taj dio. ostalo je više onako pipavo da se šta ne slomi/iščupa.konektovan wrote:Ako je satic trebao za toliko posla, onda i nije tako strasno.![]()
I normalno ništa od toga nisam ja uradio osim odpakovao novu pumpu, i pridržao rezervoar kad se vraćao nazad
-
radostan dan
#7830 Re: fiat punto se gasi?
Slabo poliven benzinom...
- bleee_sa
#7831 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja kol'ko vas radi auta kod bitange, rek'o bi čojk da je majstor 
-
SHTEVELEC
#7832 Re: Pitamo Mehanicare ?
Tenk ju veri mac, fakat moze zatrebat', nisam znao da ovo more... Ja starom sistemu je bilo lakse, prebacis salter na plin i verglaj dok ne krehnebleee_sa wrote:Dadneš kontakt pred paljenje, pritisneš dugme gdje prebacuješ plin/benzin, držiš i krehnešSHTEVELEC wrote:Kako na sekventu palis direktno na plin, zar ima opcija? Da znam, ako mi kad zatreba, kod mene je Atiker. Bdv, jel' nekad neko kupov'o plasticne dijelove u firmi De-mi, negdje su u Buca potoku? Hocu da zamjenim karambolku i blatobran, al' mi na otpadu traze puno vise para za polovnu nego ovi za novo, pa ne znam valja li staNediM17 wrote:Ozone, vjerovatno pumpa goriva (jos kazes da je ne cujes), ako si cesto vozao na rezervi ili ostajao skroz bez benzina i vozao onda na plin to nije nikako zdravo za istu i dosta joj skracuje radni vijek.
- bleee_sa
#7833 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zlu ne trebalo, nije to za radit' osim u velikoj nuždi, pogotovo po ovim minusima. 
-
Throttle
#7834 Re: Pitamo Mehanicare ?
I od mene hvala za ovo za paljenje na plin
vozim vise od 2 godine a nisam znao za to
- O'zone
- Globalni moderator
#7835 Re: Pitamo Mehanicare ?
S tim da softverski od sistema do sistema imaš samo određeni broj paljenja direktno na LPG da možeš iskoristiti. Kod mene je STAG4 i zvao sam jutros Darkom da pitam koliko puta mogu upaliti auto na plin te mi rekoše 10 nakon toga softver zaustavlja više mogućnost paljenja na plin zbog moguće štete na rasplinjaču i motoru.
Kod mene na STAG-u je da se drži pritisnuta tipka B/G, da kontakt i vergla dok ne sastavi međutim na -1 ili -2 to baš i ne pomaže. Donio sam čak i grijalicu od kuće i grijao rasplinjač da bude barem mlak i ugrijao ga fino ali opet nije htio da sastavi.
Na Venturi sistemu koji je na karburatoru nikad nisam imao tih problema...uvijek sam palio na plin i vozio na plin ali eto na sekventu to ispadne problem i kad ti treba.
Kod mene na STAG-u je da se drži pritisnuta tipka B/G, da kontakt i vergla dok ne sastavi međutim na -1 ili -2 to baš i ne pomaže. Donio sam čak i grijalicu od kuće i grijao rasplinjač da bude barem mlak i ugrijao ga fino ali opet nije htio da sastavi.
Na Venturi sistemu koji je na karburatoru nikad nisam imao tih problema...uvijek sam palio na plin i vozio na plin ali eto na sekventu to ispadne problem i kad ti treba.
- mad_max_ba
#7836 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako ti je picasso u pitanju, na svim monovolumenima je takvo kopčanje rezervoara,O'zone wrote:Paaaaa francuz je smislio kako je dobra ideja da ako želiš da promjeniš pumpu u rervoaru moraš skinuti isti jer im nije palo na pamet da naprave otvor ispod zadnjih sjedišta. E sad da bi skinuo rezervoar moraš otkačit auspuh i poduprijet ga, odvrnuti dva šarafa koji drže sam rezervoar za auto i jednu metalnu šipku koja ide preko sredine rezervoara kao osiguranje.konektovan wrote:Daj nam vise detalja.O'zone wrote:Haj da i ja javim da je riješena pumpa goriva i da jbm francuze i njihova inženjerska/dizajnerska rješenja
Onda treba skinut zaštitni lim što čuva rezervoar od auspuha koji je pričvršćen plastičnim šarafima, posidati crijeva i sajle ručne koje su stručno provedene da bi ti što više zakomplikovale posao.
Eh kad se dođe do gornjeg dijela rezervoara skinu se crijeva i džek, odvrne se velika plastična šelna koja drži svu skalameriju pumpe i plovka unutar rezervoara
Onda sve to treba opet rasklopit da bi se došlo do električnog dijela koji je crkao (sama pumpa) a koji se nalazi unutar ove skalamerije
i onda svu tu skalameriju ponovo treba sklopiti sve strpati u rezervoar pa njega opet vratiti na auto i na kraju vratiti auspuh.
Kompletna zajebancija cca sat vremena možda malo više.
I od svega me najviše iznerviralo što jutros nikako nisam mogao na plin upaliti auto, čak sam donio grijalicu i grijao rasplinjač ali ništa i na kraju nazovem BIHAMK dođe čovjek puče gumenim čekićem odozdo po rezervoaru gdje stoji pumpa i kaže "haj sad" auto upali na po ključaOnda sam pobacao sav alat iz auta i ostavio samo čekić
-
mirzet87sa
#7837 Re: Pitamo Mehanicare ?

pa kazu zna on, razumije se.. presao je za 15 godina 7milijardi kilometara, promijenio 30 auta.. strujni krug zatvara akumulator AHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHA
- mad_max_ba
#7838 Re: Pitamo Mehanicare ?
Joj lika, jednom sam sa njim u neku raspravu i na kraju jest tako je. Resistance is futile
- O'zone
- Globalni moderator
#7839 Re: Pitamo Mehanicare ?
A jašta je. Sinoć sam se nagledao kvalitetnih riješenja kao što je ovomad_max_ba wrote:
Ako ti je picasso u pitanju, na svim monovolumenima je takvo kopčanje rezervoara,
- mad_max_ba
#7840 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ipak bi ti i čekić trebao
-
mirzet87sa
#7841 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne zamjeri mu, kao malog su ga sibali po telechoj glavi umjesto guzi..mad_max_ba wrote:Joj lika, jednom sam sa njim u neku raspravu i na kraju jest tako je. Resistance is futile
- mad_max_ba
#7842 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja pred ovu zimu mjenjao akumulator, preklemo auto, izvadio postojeci akumulator, odvezo se do radnje sa haklamatorima, instaliro novi haklamator. Sve sa upaljenim kolima. ( nemam codove od radiamirzet87sa wrote:Ne zamjeri mu, kao malog su ga sibali po telechoj glavi umjesto guzi..mad_max_ba wrote:Joj lika, jednom sam sa njim u neku raspravu i na kraju jest tako je. Resistance is futile
- Warashii
#7843 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovo cak neki automehanicari savjetuju da se radi, kako sam cuo.mad_max_ba wrote:Ja pred ovu zimu mjenjao akumulator, preklemo auto, izvadio postojeci akumulator, odvezo se do radnje sa haklamatorima, instaliro novi haklamator. Sve sa upaljenim kolima. ( nemam codove od radiamirzet87sa wrote:Ne zamjeri mu, kao malog su ga sibali po telechoj glavi umjesto guzi..mad_max_ba wrote:Joj lika, jednom sam sa njim u neku raspravu i na kraju jest tako je. Resistance is futile). Cojk bi me ubjedio da sam sanjo
Ja koliko sam upoznat sa ovom stvari ovo ne bi trebalo raditi ni pod razno.
-
mirzet87sa
#7844 Re: Pitamo Mehanicare ?
ko sto bi goran rek'o, ne izmisljaj ziv bio... ahahahaahahaahahmad_max_ba wrote:Ja pred ovu zimu mjenjao akumulator, preklemo auto, izvadio postojeci akumulator, odvezo se do radnje sa haklamatorima, instaliro novi haklamator. Sve sa upaljenim kolima. ( nemam codove od radiamirzet87sa wrote:Ne zamjeri mu, kao malog su ga sibali po telechoj glavi umjesto guzi..mad_max_ba wrote:Joj lika, jednom sam sa njim u neku raspravu i na kraju jest tako je. Resistance is futile). Cojk bi me ubjedio da sam sanjo
-
preludezalude
#7845 Re: Pitamo Mehanicare ?
Drzis pritisnuto dugme za prebacivanje benzin/plin prije kontakta. Znaci drzis pritisnuto i das kontakt. Cekas dok ne cujes zvucni signal i onda palis na plin. Kad ovako upalis na plin ne mozes u toku rada vise prebaciti na benzin. Tek kad ugasis auto, sve se vraca na pocetno stanje tj palis na benzin.SHTEVELEC wrote:Kako na sekventu palis direktno na plin, zar ima opcija? Da znam, ako mi kad zatreba, kod mene je Atiker. Bdv, jel' nekad neko kupov'o plasticne dijelove u firmi De-mi, negdje su u Buca potoku? Hocu da zamjenim karambolku i blatobran, al' mi na otpadu traze puno vise para za polovnu nego ovi za novo, pa ne znam valja li staNediM17 wrote:Ozone, vjerovatno pumpa goriva (jos kazes da je ne cujes), ako si cesto vozao na rezervi ili ostajao skroz bez benzina i vozao onda na plin to nije nikako zdravo za istu i dosta joj skracuje radni vijek.
- kabal1337
#7846 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma hajte molim vas hahahahahahahah
- shlauf
#7847 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li iko broj mobitela od autoelektričara Senčija kod Fahdove džamije ????
- konektovan
#7848 Re: Pitamo Mehanicare ?
shlauf wrote:Ima li iko broj mobitela od autoelektričara Senčija kod Fahdove džamije ????
062/688806
- shlauf
#7849 Re: Pitamo Mehanicare ?
konektovan wrote:shlauf wrote:Ima li iko broj mobitela od autoelektričara Senčija kod Fahdove džamije ????
062/688806
HVALA
- konektovan
#7850 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nema na cemu.shlauf wrote:konektovan wrote:shlauf wrote:Ima li iko broj mobitela od autoelektričara Senčija kod Fahdove džamije ????
062/688806
HVALA