Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Praetorious

#7826 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Image

Ovo sam tek pazario, pa će doći na red jednom ... valjda uskoro: Dominique et Jérôme Nobécourt - Nostradamusov put.

"Godina je 1533. Tridesetogodišnji Mišel de Notrdam je lekar i astrolog na glasu.
Pošto je osumnjičen za jeres, morao je da se skloni u Sen-Remi-de-Provans, kod svog dede Žana, poznavaoca okultnih nauka.
Ni tu nije ostao dugo: inkvizitor Očoa uspeva da mu uđe u trag i Žana teško da rani. Na samrti, Žan otkriva Mišelu poreklo njihove porodice: oni su potomci plemena Isahar, čuvara tajni ljudske sudbine. Njihovo tajno ime pokazuje šta im je zadatak – Nostra Damus: „Dajemo ono što je naše“.
Mišel odlazi u Pariz, gde usavršava poznavanje okultnih i dozvoljenih nauka. Upoznaje se sa Žakom de Sent-Andreom, bliskim kraljevskoj porodici, a ovaj ga uvodi u svet moćnika, naročito onih oko mlade Katarine Mediči. Mišel se smrtno zaljubljuje u Mari, kćer barona D’Alankura, koji predvodi lov na jeretike. Međutim, zaslepljen strašću i dragocenom podrškom koju mu svi pružaju, Mišel ne vidi kakve ga sve opasnosti vrebaju. Ne zna da će se njegov dar pokazati u punoj snazi kad bude sam, povređen i u bekstvu.
Nakon mnogo godina lutanja, vratiće se u Pariz, ovenčan slavom."

Samo sa Klix-ovce: PDF verzija :kiss:
Grean

#7827 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Grean wrote:Ja sad nabavio Boziji grad od Paula Linsa, rekoh malo zbog Svjetskog u Brazilu.

Bilo je knjiga ili film ali prevagnulo na knjigu, duze ce trajati.
Ne idite u Brazil, bar ne u Rio.

Dosao sam do pola i mogu reci da sam pomalo razocaran, knjiga i nije nesto ali je navodno sve po istinitim dogadjajima. Malo podsjeca na Gomorah o napolitanskoj mafiji Comorri, mada je Gomorah pisana vise kao dokument. Zajednicko im je sto oslikavaju kriminalni milje i brutalnost jednog drustva. Kad je zavrsim uzet cu film koji je dobio dobre recenzije, mozda po prvi put da se potrefi da je film bolji od knjige.

Image
lavorpunvode

#7828 Re: Šta trenutno čitate?

Post by lavorpunvode »

Andric - "Price o osobenjacima i malim ljudima"
marson

#7829 Re: Šta trenutno čitate?

Post by marson »

Grean wrote:
Grean wrote:Ja sad nabavio Boziji grad od Paula Linsa, rekoh malo zbog Svjetskog u Brazilu.

Bilo je knjiga ili film ali prevagnulo na knjigu, duze ce trajati.
Ne idite u Brazil, bar ne u Rio.

Dosao sam do pola i mogu reci da sam pomalo razocaran, knjiga i nije nesto ali je navodno sve po istinitim dogadjajima. Malo podsjeca na Gomorah o napolitanskoj mafiji Comorri, mada je Gomorah pisana vise kao dokument. Zajednicko im je sto oslikavaju kriminalni milje i brutalnost jednog drustva. Kad je zavrsim uzet cu film koji je dobio dobre recenzije, mozda po prvi put da se potrefi da je film bolji od knjige.

Image
knjigu nisam čitao, gledao sam film, ali davno, malo nakon što je izašao. ostao mi je u dobrom sjećanju, mislim da nećeš pogriješiti ako ga pogledaš.
cls

#7830 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

Zavrsio Prusta i potragu za izgubljenim vremenom, poceo:
Image
quentin

#7831 Re: Šta trenutno čitate?

Post by quentin »

nacho_

#7832 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Robin Sloan - Tajnovita knjizara gospodina Penumbre :) malo laganije stivo :)
cls

#7833 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

Image
Afanasi_94

#7834 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Afanasi_94 »

Image
Russki

#7836 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Russki »

Dostojevski - Braca Karamazovi
fosil

#7837 Re: Šta trenutno čitate?

Post by fosil »

Laura Hillenbrand - Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#7838 Re: Šta trenutno čitate?

Post by KatarinaKosaca »

Pura vida-Jose Maria Mendiluce

Jako zanimljivo štivo. Mentalitet u Južnoj Americi i njihov odnos prema ljubavi, sexu, životu, potpuno različit od europskog. Autor je bio u našoj zemlji u humanitarnoj misiji, ali je baš radi jasnih i glasnih stavova oko rata u BIH povučen sa tog mjesta kao što je svojevremeno izbačen sa fakulteta u Madridu radi komunističkih ideja.
Ne znam ima li prijevod na naš jezik, ali ko može (iz amerike, enlgeske i sl.) preporučujem :thumbup:
1 x 2

#7839 Re: Šta trenutno čitate?

Post by 1 x 2 »

oduševljen sam ovim romanom.
roman je odštampao Zlatko Crnković kompanija. sve što oni objave je prva liga tj. prva klasa. premier league

Image
Banksy

#7840 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

Njegov Algoritam izbor je zaista izvrstan (Cedrovi su izdati odmah nakon rata, kratko nakon originala), ali nedavno preminuli Zlatko Crnković je bio i urednik biblioteke HIT preko koje su milioni mladih bivše države prvi put upoznali Markeza, Hessea. M. Duras, Kunderu. Nisi morao biti u toku, kao danas, da bi znao probrati dobru od loše književnosti. Bilo je dovoljno da džeparac potrošiš na ono što predlaže Crnković, pa da znaš da si napravio pravi odabir - on je birao za nas. Redovno potcijenjeni, u offu, takvi likovi kreiraju i oblikuju ukuse i svjetonazor mladih generacija, a kroz njih i cijela društva, a da se za njih vrlo malo zna. Šteta.
1 x 2

#7841 Re: Šta trenutno čitate?

Post by 1 x 2 »

Crnković je , čini mi se, imao svoju posebnu ediciju ''zlatko crnković vam predstavlja'' i sve što je u njoj objavljeno je vrhunsko, bar po meni a pročitao sam nekih 10-tak romana iz te biblioteke.
katedrala mora, angelin prah, divne kosti, gospodar muha, katedrala, pravila za starce na čekanju, studen gora, ogorčenost....

a Algoritam je čini mi se posebna biblioteka, komercijolizovana, gdje ima i izdanja koja nisu vrijedna čitanja niti gubljenja vremena (anglosaksonski krimići i trileri, plitki i sa lošim scenarijem)
King_Kenny

#7842 Re: Šta trenutno čitate?

Post by King_Kenny »

1 x 2 wrote:Crnković je , čini mi se, imao svoju posebnu ediciju ''zlatko crnković vam predstavlja'' i sve što je u njoj objavljeno je vrhunsko, bar po meni a pročitao sam nekih 10-tak romana iz te biblioteke.
katedrala mora, angelin prah, divne kosti, gospodar muha, katedrala, pravila za starce na čekanju, studen gora, ogorčenost....

a Algoritam je čini mi se posebna biblioteka, komercijolizovana, gdje ima i izdanja koja nisu vrijedna čitanja niti gubljenja vremena (anglosaksonski krimići i trileri, plitki i sa lošim scenarijem)
U toj biblioteci je objavljen i Fuentesov roman Godine s Laurom Diaz. Fantasticna knjiga!
Afanasi_94

#7843 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Afanasi_94 »

Image

:D :D
ExNihilo

#7844 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Afanasi_94 wrote:Image

:D :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
The highest praise which I can bestow on a pure-hearted, idealistic person is to compare him or her to Nemecsek. I don't often do that, only when I feel that somebody truly deserves the ultimate compliment
Eborg

#7845 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Eborg »

Kako sam kao dijete volio tu knjigu. :)
cls

#7846 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita - Vladimir Dedijer
Afanasi_94

#7847 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Afanasi_94 »

Odlična je :D :D :D
1 x 2

#7848 Re: Šta trenutno čitate?

Post by 1 x 2 »

Eborg wrote:Kako sam kao dijete volio tu knjigu. :)

onaj jadni Nemeček kojeg su svi marisali :sad:
tužno brate, pretužno.

on, Kekec, Robinson Kruso i Christiane F. su mi bili najrespektabilniji knjiški likovi kad sam bio dijete.
Grean

#7849 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

1 x 2 wrote:oduševljen sam ovim romanom.
roman je odštampao Zlatko Crnković kompanija. sve što oni objave je prva liga tj. prva klasa. premier league

Image
Uzeo je danas, na ovu preporuku.

Dobro je da na ovoj temi mozes naci i preporuke osim onog sturog "citam ovo", sto dodje ko' poput neke samoreklame. Nije lako naci dobru knjigu, da znas da ce ti se ulozeno vrijeme vratiti zadovoljstvom.

Evo da i ja dam svoj doprinos, "Andjelin pepeo", ko je ne procita ne zna sta je propustio. Jedna od najboljih koje sam ikad procitao.

http://www.knjizara.com/Andjelin-pepeo- ... kort-15621
nacho_

#7850 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Šekspir - Julije Cezar :)
Post Reply