Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Boemica

#7826 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

zforumas wrote:
Boemica wrote:

To nikako nije izgovor.

Mada sam sigurna da se i vani razmak stavlja samo nakon zareza, nikako prije. Isto tako sam poprilično sigurna da se tri tačke koriste samo onda kada je nešto u rečenici ostalo nedorečeno, ili ako nabrajaš nešto čega ima još, osim onog što si strogo naveo. Kao i da se nakon tačke rečenica započinje sa velikim slovom. :thumbup:

Kao što rekoh, sve dok se ovako izražavaš, ne mogu te nikako pojmiti kao fakultetski obrazovanog čovjeka.
:? :skoljka:
Šta ti nije jasno?
broj dva

#7827 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Numerologija, 'nauka' koja ti omogućava da nađeš šta želiš gdje želiš :D
Smrcak15

#7828 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Numerologija, 'nauka' koja ti omogućava da nađeš šta želiš gdje želiš :D
ovo nije numerologija sto ja furam, numerologija je gatanje buducnosti na osnovu zvijezda i rodjendana itd

ovo je numericko programiranje teksta.

i jos nesto , nemozes da nadjes sta zelis, ako ga nema, mozeS papke izvrnuti trazeci ako nema onda nema...na silu nista ne ide, matematika je egzaktna nauka, tu nema svrljanja plaho, ili te prigrli ili te izvaka i ispljune :D .
Last edited by Smrcak15 on 06/09/2018 10:33, edited 1 time in total.
zforumas

#7829 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Boemica wrote:
zforumas wrote:
Boemica wrote:

To nikako nije izgovor.

Mada sam sigurna da se i vani razmak stavlja samo nakon zareza, nikako prije. Isto tako sam poprilično sigurna da se tri tačke koriste samo onda kada je nešto u rečenici ostalo nedorečeno, ili ako nabrajaš nešto čega ima još, osim onog što si strogo naveo. Kao i da se nakon tačke rečenica započinje sa velikim slovom. :thumbup:

Kao što rekoh, sve dok se ovako izražavaš, ne mogu te nikako pojmiti kao fakultetski obrazovanog čovjeka.
Šta ti nije jasno?
Sve je OK, nastavi.
славянин

#7830 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

to je onako samo receno udara, drugim rijecima receno pada na to mjesto.
Mozes li to pojasniti malo kako pada ? Na sta tacno mislis kad kazes onda broj 6,xxx pada na neku suru ? Znam da ti je golden ratio ono jedan od najvecih uspjeha desifriranja pa da pojasnis te formalije oko udaranja i padanja.
i jos nesto da kazem u vezi ovog zlatnog reza u Kur'anu

Zlatni rez je skovan od njemackog matematicara u 18 vijeku prvi put.....znaci brojeve 1.618 prikopcao za zlato

Kur'an 1400 prije je isto tako prikopcao broj 1.618 za zlato tako sto je pozicionirao Suru (Zlatni nakit) na poziciji zlatnog reza , tako isto u samoj suri Zlatni nakit, rijec Zuhruf (zlatni nakit) je isto tako pozicionirana u ajetu na zlatnom rezu 1.618....

Kako to da Kur'an dva puta rijec zuhruf sa imenom sure i sa rijecu u ajetu u samoj suri prikopcava 1.618 za zlato u ovom slucaju zlatni nakit i to daleko prije njemackog matematicara ?
Kako je "skovan" mislim matematicki ? Sta znaci to skovan broj ?? I znaci cijela ta veza se zasniva na imenu "golden ratio" 1.618 koji opisuje taj broj i koje je dao ime ... mada pojam potice jos od Euklida i grcke a ne od 18 og vijeka. :D Znaci to prikopcava jer ima broj u matematici kojem su ljudi dali ime kao zlatni odnos a ima sura u kuranu u kojoj se spominje zlatno lisce - dakle dekodirano je to jer ima ovamo zove se jedan broj zlatni rez (zlatni odnos je na nasem ipak) i u jednoj suri se spominje zlato dakle to je to kada podijelimo broj chaptera Kurana dobijemo 70.4 nesto a onda to "zaokruzimo" na 71 i dobijemo broj te sure u kojoj se spominje zlatni nakit.
beni-bu-man

#7831 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Boemica wrote:
zforumas wrote:
Boemica wrote:

To nikako nije izgovor.

Šta ti nije jasno?
Ne mora to nista znaciti, ja se na forumu mogu praviti najveci majmun budala zajebant, pisati bRez zareza.taceke ili stavljati ih, na pogresno mjesto..... forum je

jesam li ja sad obrazovan coek ili nepismen moron ?????

ne branim smrcka :mrgreen:
MarlboroGold

#7832 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Najmanji problem je nepismenost kod smrleta što se tiče bosanskog... sam kaže, imao samo jedan razred pa jbg. Znam takvih koji 20 puta gore od njega govore/pišu ili ne znaju nikako. A problemi su... mislim da to svi do sad znamo.
statixx

#7833 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

I uvijek nesto broje otpozadi. Smrle, zasto sura 43, a ne 44? :D
statixx

#7834 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

славянин wrote: a onda to "zaokruzimo" na 71 i dobijemo broj te sure u kojoj se spominje zlatni nakit.
Ne nego u suri 43... :D
Smrcak15

#7835 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:--
nisi upucen

https://www.britannica.com/science/golden-ratio
The ancient Greeks recognized this “dividing” or “sectioning” property, a phrase that was ultimately shortened to simply “the section.” It was more than 2,000 years later that both “ratio” and “section” were designated as “golden” by German mathematician Martin Ohm in 1835.
Znaci to prikopcava jer ima broj u matematici kojem su ljudi dali ime kao zlatni odnos a ima sura u kuranu u kojoj se spominje zlatno lisce - dakle dekodirano je to jer ima ovamo zove se jedan broj zlatni rez (zlatni odnos je na nasem ipak) i u jednoj suri se spominje zlato dakle to je to kada podijelimo broj chaptera Kurana dobijemo 70.4 nesto a onda to "zaokruzimo" na 71 i dobijemo broj te sure u kojoj se spominje zlatni nakit

70.457--->je u 71 suri na sredini skoro, tacnije 45.7% od sure 71...to znaci nakon 45.7% teksta sure 71 nalazi se zlatni rez, a sura 72 mjestu je Zlatni nakit(Zuhruf)

jedina rijec Zuhruf u suri Zuhruf (Zlatni nakit) nalazi se u zlatnom rez ajetu

89 ajeta totalno / 1.618 = 55 pozicija

od pozadi 55 pozicija je 35 ajeti, tu se spominje Zlatni nakit samo od 89 ajeta samo u 35 , tacno gdje je zlatni rez.
beni-bu-man

#7836 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:Najmanji problem je nepismenost kod smrleta što se tiče bosanskog... sam kaže, imao samo jedan razred pa jbg. Znam takvih koji 20 puta gore od njega govore/pišu ili ne znaju nikako. A problemi su... mislim da to svi do sad znamo.
isti sam ti taki sto se tice bosanskog jezika :mrgreen:
znamo koji su problemi kod smrleta :-) :-) :-) :-)

ali samo izrazavanje na forumu ne cini ono sto coek jeste, ponavljam ne branim smrleta nego samo kazem :mrgreen:
славянин

#7837 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

statixx wrote:
славянин wrote: a onda to "zaokruzimo" na 71 i dobijemo broj te sure u kojoj se spominje zlatni nakit.
Uh sta bi :lol: kako dodjemo sa 70,4xx na 43 :D
harač

#7838 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
broj dva wrote:Numerologija, 'nauka' koja ti omogućava da nađeš šta želiš gdje želiš :D
ovo nije numerologija sto ja furam, numerologija je gatanje buducnosti na osnovu zvijezda i rodjendana itd

i jos nesto , nemozes da nadjes sta zelis, ako ga nema, mozeS papke izvrnuti trazeci ako nema onda nema...na silu nista ne ide, matematika je egzaktna nauka, tu nema svrljanja plaho, ili te prigrli ili te izvaka i ispljune :D .
kada si prvi put ozbiljnije poceo da prosipas ove gluposti, trazio sam ti da navedes preciznu i detaljnu metodologiju po kojoj se vrsi "programiranje", od zlatnog reza, do erdogana i dmusa i dimusa. kao sto to obicno cinis kad te neko pritisne, brzo si se prebacio na drugu temu i nikad se ovom pitanju nisi vratio. mislim da si nakon tog blama bio prekrizen s liste ozbiljnih sagovornika
славянин

#7839 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
nisi upucen

The ancient Greeks recognized this “dividing” or “sectioning” property, a phrase that was ultimately shortened to simply “the section.” It was more than 2,000 years later that both “ratio” and “section” were designated as “golden” by German mathematician Martin Ohm in 1835.
Znaci to prikopcava jer ima broj u matematici kojem su ljudi dali ime kao zlatni odnos a ima sura u kuranu u kojoj se spominje zlatno lisce - dakle dekodirano je to jer ima ovamo zove se jedan broj zlatni rez (zlatni odnos je na nasem ipak) i u jednoj suri se spominje zlato dakle to je to kada podijelimo broj chaptera Kurana dobijemo 70.4 nesto a onda to "zaokruzimo" na 71 i dobijemo broj te sure u kojoj se spominje zlatni nakit

70.457--->je u 71 suri na sredini skoro, tacnije 45.7% od sure 71...to znaci nakon 45.7% teksta sure 71 nalazi se zlatni rez, a sura 72 mjestu je Zlatni nakit(Zuhruf)

od pozadi 55 pozicija je 35 ajeti, tu se spominje Zlatni nakit samo od 89 ajeta samo u 35 , tacno gdje je zlatni rez.
Pa da covjek dao ime... moglo je biti i konjasti rez da je nekome palo na pamet ?

Znaci skoro... zamalo pa da zaokruzimo - 70.4 kako dodjes to na 72 jos ne razumijem ?

Kakve veze imaju ti totalni ajeti / 1.6 i sto dobijemo to 55 pozicija - zar nema vise ajeta u kuranu ?
Last edited by славянин on 06/09/2018 10:51, edited 1 time in total.
Boemica

#7840 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

beni-bu-man wrote: Ne mora to nista znaciti, ja se na forumu mogu praviti najveci majmun budala zajebant, pisati bRez zareza.taceke ili stavljati ih, na pogresno mjesto..... forum je

jesam li ja sad obrazovan coek ili nepismen moron ?????

ne branim smrcka :mrgreen:
Joj beni, ako neko dođe i tvrdi da je inžinjer elektrotehnike, a ne zna osnovne pojmove statistike i u 15 postova tvrdi nešto što bi srednjoškolcu mogao objasnit u dvije rečenice, kako da mu povjeruješ? I onda još na sve to dodaš nepismenost, za koju tvrdi da potiče od toga što je u Bosni samo jedan razred završio, pa ne zna da se ne znam piše odvojeno. Okej, nema tog pravila vani, ali imaju li onda ostala pravila? To je poenta.

Da ja sad dođem i tvrdim da sam doktor medicine a date mi stetoskop u ruke i ja kažem da ne znam izmjerit pritisak, šta bi mislio, kakav sam ja doktor medicine? I da li bi onda sve što ja kažem uzimao zdravo za gotovo ili bi sumnjao u moje tvrdnje?

Ne moraš biti obrazovan da bi bio pametan i dobar sagovornik :)
Smrcak15

#7841 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
statixx wrote:
Uh sta bi :lol: kako dodjemo sa 70,4xx na 43 :D
tebi dzaba izgleda i crtati slike :-)

de ponovo jos pogledaj, izgleda bas ne kontas, iako je fino razjasenjeno.
Image
statixx

#7842 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

Smrcak15 wrote:to znaci nakon 45.7% teksta sure 71 nalazi se zlatni rez, a sura 72 mjestu je Zlatni nakit(Zuhruf)
To znaci da bi sura Zlatni nakit trebala biti na 71 mjestu? Prvo zaokruzis na 71, a onda kasnije uzmes 72. :D
Boemica

#7843 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Ma recite mi da se ovaj čovjek za*ebava. Molim vas recite mi da je trol :lol:
славянин

#7844 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
tebi dzaba izgleda i crtati slike :-)

de ponovo jos pogledaj, izgleda bas ne kontas, iako je fino razjasenjeno.
Image
Ne razumijem itekako... mozes to ti objasniti ? Prvo "zaokruzis" 70.4 na 71 onda ides sa 72 da udaris na suru :D

Ima onako jos jedna mala sitnica .... ne znam koliko bitna :D ali 89 podijeljeno sa 1,618 jednako je 52.97 - jel to "zaokruzimo" na 55 direktno pa da moze udariti :lol:
Smrcak15

#7845 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:

kada si prvi put ozbiljnije poceo da prosipas ove gluposti, trazio sam ti da navedes preciznu i detaljnu metodologiju po kojoj se vrsi "programiranje", od zlatnog reza, do erdogana i dmusa i dimusa. kao sto to obicno cinis kad te neko pritisne, brzo si se prebacio na drugu temu i nikad se ovom pitanju nisi vratio. mislim da si nakon tog blama bio prekrizen s liste ozbiljnih sagovornika

posto je Kur'anska brojcana programiranost kompleksna i slojevita, nema tu jedne metode, to se radi o vise razlicitih LOGICKIH METODA, znaci mora biti logicno pa nema veze je li jedna te ista metodologija koristena....nemoguce je koristiti jednu matodu recimo u brojanju rijeci i istu metodu u totalnoh drugoj disciplini, to jeste brojevima sura i brojevima ajeta, totalno dvije razlicite discipline programiranja i samo po sebi zahtijeva razlicite metode, nema logike koristiti istu metodu kada brojimo rijeci i kad sabiramo brojeve ajeta i sura.
do erdogana i dmusa i dimusa
sto se tice buducih nagovjestaja koliko sam mogao razumjeti koriste se konsonanti buducih rijeci na tacne pozicije koje pusu u tom smjeru.

, brzo si se prebacio na drugu temu i nikad se ovom pitanju nisi vratio. mislim da si nakon tog blama bio prekrizen s liste ozbiljnih sagovornika
ma vjeruj mi ja sam uvijek voljan pricati o ovim stvarima, ako mislis da bjezim grdno si se prevario...slobodnop pitaj pitanja sta te interesuje dobit ces odgovore ovdje.
beni-bu-man

#7846 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Boemica wrote:Ma recite mi da se ovaj čovjek za*ebava. Molim vas recite mi da je trol :lol:
Nije, mrtav je ozbiljan :-) :-) :-)

na ono gore sto si me kvotala u pravu si :thumbup: al meni mrsko pisat dugometrazne odgovore :mrgreen:
Smrcak15

#7847 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Boemica wrote:Ma recite mi da se ovaj čovjek za*ebava. Molim vas recite mi da je trol :lol:
sto su mi simpaticni ovi padobranci koji mi ulijecu na temu :-) a neznaju sta se pricalo davno niti su u toku sta i kako....
славянин

#7848 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
sto su mi simpaticni ovi padobranci koji mi ulijecu na temu :-) a neznaju sta se pricalo davno niti su u toku sta i kako....
Nego smrle.... 89 podijeljeno sa 1,618 jednako je 52.97 - jel to "zaokruzimo"kao na slicici na 55 direktno pa da moze udariti :?
Boemica

#7849 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Čovječe Božiji dovoljno mi je sasvim ovo oko zlatnog reza.
On sa 70.45 zaokruži na 72, onda nešta djeli do 45 pa to udara na mjesto 55. :-) :-)

:roll:
Smrcak15

#7850 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
nisi upucen

Pa da covjek dao ime... moglo je biti i konjasti rez da je nekome palo na pamet ?

Znaci skoro... zamalo pa da zaokruzimo - 70.4 kako dodjes to na 72 jos ne razumijem ?

Kakve veze imaju ti totalni ajeti / 1.6 i sto dobijemo to 55 pozicija - zar nema vise ajeta u kuranu ?
pa mogao je i onda ovo u Kuranu ne bi imalo smisla, jer u tom slucaju zlatni nakit nista nam ne bi znacio kad je u pitanju taj rez ako bi se zvao KOnjski rez, ili DIvlji rez, ili Cokoladni rez :lol: :lol:

sa drugim imenom ovaj slucaj ooko zlatno gnakita u Kuranu ne bi imao nikakvih dodrnih tacaka sa tim novim nazivom zlatnog Reza.

poenta ovdje je sto zlatni nakit je pozicioniran na zlatnom rezu u Kuranu.

da objasnim, valjda ces razumjeti

Suru zvanu zlatni nakit u ovom slucaju mozes pozicionirati samo na 4 pozicije, gledano sa prijeda i gledano sa kraja....

posto je u Kuranskom slucaju gledano sa kraja, zlatni rez se nalazi u 45.7 % teksta u suri 71 od kraja Kurana to jeste u suri 44.

Tamo gdje se nalazi zlatni rez, mora se izbrati jedna od tihi sura i nazvati se po zlatu, Ili zlato, zlatni nakit, zlatna kasika , zlatna posuda itd da bi bilo validno kodiranje

Znaci postaviti naziv sure "zlato/zlatni" ili na suru 43 da predstavlja crveni dio ili na suru 44 da predstavlja plavi dio omjera.

razumijes li sad ili moram detaljnije crtati??? :D
Locked